Jaha, då var vi hemma igen efter en tävlingshelg i Borås. Eller hemma och hemma. Det är ju måndag, så jag är i Nyköping. Jag har lunch just nu, så jag passar på att skriva en liten uppdatering.

Frida och Spöket hade en blandad helg i Borås. Första klassen på fredagen gick inte alls. På lördagen gick det bra i båda klasserna och känslan var bra, trots att de faktiskt vägrade ut sig ur LA+ klassen. Men det såg väldigt bra ut och det hade nog precis lika gärna kunnat gå hela vägen. Söndagens klass gick bra.

Och hemresan gick bra. Uppehåll nästan hela vägen, nästan inga trafikköer, utom lite kö i anslutning till en olycka på Essingeleden. Så skönt att komma hem igen. Alltid lika skönt, tycker jag.

Nu har jag varit i Nyköping förra måndagen, i Skåne tisdag och onsdag, i Borås torsdag till söndag och i Nyköping idag. Imorgon ska jag nog bara sitta och uggla vid mitt skrivbord hemma!

Hoppas att ni har det bra!

Några bilder från helgen nedan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej hopp!
Tävlingsdags för Frida och Spök igen. Vi är på Änglahoppet i Borås.
Vi körde ner igår. I spöregn. Med strejkande vindrutetorkare... Jag fick köra mellan 50-70 km/h på 110-väg för att se något överhuvudtaget. Resan tog 7,5 tim istf omkr 5,5 tim. Lång, tråkig, uttröttande och stressande resa. Stressande för att tävlingsstallet skulle stänga kl22 och vi var rädda att inte hinna fram i tid. Men det löste sig. Puh!
Spöket är morgonfodrad, borstad, morgonpromenerad och vet checkad. Frida bytte från LB till LA, så nu har vi ett par timmars väntan framför oss, innan det är dags för bangång och göra i ordning Spooki.
Vi hörs!

Likes

Comments

Förra helgen var vi en långhelg i Rom. Frida fick det i konfirmationspresent att åka dit och gå och kolla på GCT. Vi åkte efter lunch på torsdag och kom vid lunch på måndag. Vi har turistat, kollat GCT och ätit massa god mat! Det var sommarvärme, så det var superhärligt att bara gå, gå och gå. GCT var en fantastisk upplevelse! Så lyxig tävlingsplats. Långt ifrån de leriga tävlingsplatser man själv befinner sig på så här års i Sverige. Och att Evelina Tovek vann GP:n gjorde ju inte direkt saken sämre. Så otroligt cool tjej!

Likes

Comments

Sist jag skrev skulle jag gå till kliniken dagen därpå med Seco. Det gjorde vi. Han fick skritta och trava rakt fram på hårt underlag och även skritta och trava på böjt spår på hårt underlag. Han var uppenbart halt, så det blev inte någon långdragen undersökning.

Därefter undersökte veterinären med visitertången, vilket Seco reagerade tydligt på. Avslutningsvis testade veterinären att verka lite och att sas gröpa ur hoven precis där kappan hade gått in i hoven. Inget tydligt skräp hade kommit in. Men när hon lyfte upp hoven igen efter en kort tids väntan hade det kommit ut lite vätska på det stället där hon hade gröpt ur hoven. Det var en liten fuktfläck på marken precis under hoven där han hade stått.

Vi avslutade med att röntgen. Inga tydliga skador på varken ben eller leder och inget spår av någon hovböld. Seco fick ett våtvärmande bandage, ordination på Metacam som smärtlindrande och inflammationshämmande och rekommendation på sjukhage.

Veterinärbesöket var på måndagen den 18 september. På torsdagen den 21 september skulle Martin sko Sessan, så han kollade Seco samma dag. Seco fick stå med det våtvarma bandaget fram till onsdag kväll, så att hoven fick en möjlighet att gå tillbaka till "vanligt" läge till dess att Martin skulle kolla honom. Pytte, pytte, pyttelite värme kvar i hoven på torsdag morgon. Även Martin undersökte med visitertång. Seco reagerade inte alls! Han fick på en sko och fick gå ut i sin sjukhage igen.

Efter hovslagarbesöket åkte vi direkt till Arlanda för att åka till Rom över helgen. Mer om det i ett annat inlägg. Så typiskt att vi skulle åka bort just då, när Seco inte var helt ok. Lia, med hjälp av Tinna, tog hand om hästarna när vi var borta. Supersnällt av dem! Allt hade gått bra.

Jag kollade Seco i måndags när vi kom hem. Frida sprang med honom. Ingen hälta! Han fick byta till sin vanliga stora hage tillsammans med Spöket i tisdags. De hade rejsat en hel del i hagen, så han har testat sin hov ordentligt. På tisdag kväll skrittade jag honom lite på utebanan. Vääääldigt pigg! Jag hoppade av efter några varv och gick istället. Igår gick jag ut en promenad med honom. Han var fortsatt väldigt pigg. Han taktade en stor del av vägen, hoppade åt sidan för stenar och gnäggade varannan minut... Idag ska jag skritta och trava honom på utebanan igen. Jag hoppas att han lugnar ner sig lite när han får börja jobba...

Sessan var inte särskilt rolig förra gången jag tränade henne för Ilona. Sedan dess har jag hunnit träna två gånger för Traudi på TRC. Första gången jobbade vi på att renodla hjälperna, få henne mer på bakbenen och mer villig att arbeta. Därefter reste vi bort, så jag hann inte direkt göra någon läxa hemma mellan träningstillfällena. Igår tränade vi igen. Vi gjorde delvis samma saker som förra veckan och därutöver fick jag öva på att "ha henne hos mig" när det blev rörigt runt omkring. Han som skulle träna efter mig skulle hoppa, så han började bära fram hinderstöd och bommar. Det tyckte Sessan var stökigt, så hon blev väldigt spänd. Så bra att få öva på det med tränare på plats.

Det specifika som jag tar med mig från de senaste två träningarna är följande: (i) renodla hjälperna, skritt - halt, skritt - halt, trav - halt, trav - halt, trav - skritt, trav - halt, (ii) öva på koordinationen i klockan och var "hårdare" på förhållningen på yttertygeln så att förhållningen verkligen går igenom, (iii) vid vänster galoppfattning, sväng, sväng, halvhalt, fattning, sväng, sväng, vid höger galoppfattning, flytta undan, flytta undan, så att hon är rakriktad i fattningen, fatta och (iv) i båda galopperna sväng, sväng, och upp i formen så att halvhalterna går igenom. Nu ska jag öva! När hon blir stökig, flytta undan i trav (på fel sittben) och lägg ner henne, så att hon får lugna ner sig.

Frida och Spök har hunnit med två vanliga träningar för Ann. Båda har gått väldigt bra! Frida tränade även för Ilona när jag och Sessan gjorde det senast. De ska förhoppningsvis träna ikväll också, om det löser sig med tiden. Spöket ska skos ikväll och det är alltid lite svårt att veta exakt när Martin kommer. Förhoppningsvis löser det sig. Imorgon tävlar Frida och Spöket i Södertälje och för första gången ska "bara" Fredrik följa med Frida, för jag ska gå på fortsättningskurs i hästmassage, "Ryggrehab för häst".

Det ska bli så roligt att gå Ryggrehaben. Det känns som om det är ett av de vanligaste problemen hästar har, att ha ont i ryggen alltså. Ryggen är även en tidig indikator på olika slags problem. Så om man låter en häst som får ont i ryggen ta det lugnt några dagar, brukar även det andra, eller kanske det ursprungliga, problemet, som man alltså kanske inte har upptäckt än, bli bra.

Puh, det är ungefär det som har hänt sedan sist! Jag återkommer och berättar om Rom!

Kram

Bilderna visar en sederad Seco i väntan på röntgen. Sååå trött!😴😴😴

Likes

Comments

Hej igen!

Man ska aldrig säga att allt är bra... I torsdags trampade Seco in sidokappan på VF i hoven. Jag fick av skon, tvättade rent och satte på skon igen. Han var ok på fredagen och ok i skritt igår morse. Igår kväll när de tog in honom från hagen var han jättehalt...

Jag har tagit av skon igen och låter honom stå barfota i boxen. Jag har tvättat hoven igen. Han har inte feber, han äter, dricker och är allmänt pigg och glad. Men han har väldigt ont i sin hov. Hovböld kanske? Jag bestämde mig för att inte åka in akut med honom, utan vänta till imorgon när kliniken är öppen och se om de kan kolla honom. Håll tummarna för det!

Spöket fick vara inne med Seco på förmiddagen och så bytte jag och lämnade kvar Sessan inne efter jag hade ridit henne.

Jag tränade för Ilona i torsdags. Det gick inte alls. Sessan stod emot och var inte alls på humör. Det gick faktiskt inte att rida henne. Först gick inte inte fram öht, och sedan for hon iväg för minsta lilla grej. Hon var väldigt brunstig, så jag tror att det kanske berodde på det. Hon fick vila och massage på fredagen och igår och idag har jag bara ridit framåt, framåt, framåt på utebanan. I slutet av dagens ridpass var hon jättefin i galoppen! Superhärlig känsla!

Efter dubbelnollan i Mockfjärd har Frida och Spöket fått börja öva mot nästa nivå. Igår byggde vi upp en av de trekombinationerna som de hade i de högre klasserna i Mockfjärd. Frida fick hoppa den på låg höjd för att testa avstånden. Hindrena låg på ca 60, 70 och 80 cm, så väldigt lågt för Frida och Spök. Men ändå en nyttig övning att se hur mkt galopp de måste ha in mot a-hindret för att komma över b- och därmed även c-hindret på ett bra sätt. Vi ska fortsätta göra lite hemläxa på sådana här kombinationer och sakta men säkert höja hindren till ngt som liknar MSvB-nivå.

Ikväll kommer farmor och farfar hit på middag. Jag ska chilla en liten stund, sedan ska jag gå och duka och fixa.

Kram

Likes

Comments

Jag är ju helt hopplös! Nu har tiden försvunnit ifrån mig igen... Vad har hänt sedan sist?

Seco fick träna för Traudi för första gången på TRC förra onsdagen. Han var superduktig! Vi gick vidare från att "bara" jobba med framåtbjudningen till att börja arbeta med formen. I traven funkar det faktiskt några steg här och där. Jag fick ta ett spö i ytterhanden och hjälpa till med det när han inte tar skänkeln. Spöhjälpen ska komma i nedsättningen i lättridning när jag har spöet i ytterhanden. Han ska vara böjd, böjd, böjd, böjd. Och jag ska inte släppa böjningen och tygeln efter ett ledande tygeltag. Om jag gör som jag ska fungerar det faktiskt. Jag har övat vidare på detta sedan förra veckan och det går bättre och bättre. Och han är nöjd och belåten. Han verkar tänka: "Äntligen har hon förstått hur det ska gå till!"

Sessan har inte tränat på ett par veckor. Och hon fick fyra dagar torsdag - söndag för vi var borta med Spöket på meeting. Jag har "satt igång" henne med tömkörning, ett lösgörande pass i ridhuset och idag fick hon trava och galoppera över markbommar och ett litet pyttepyttehinder. Roligt! Det var jättelänge sedan jag "hoppade" med henne. Dags att ta upp det igen. Både hon och jag tycker att det är roligt och det ger oss lite omväxling i vår dressyrvardag. Och nu är utebanan mjuk och bra för hoppning. Under förra veckan övade jag på handställningen och rakriktningen. Jag känner att jag kör fast lite och skulle vilja träna igen. Men Traudi är borta den här veckan, så det blir först nästa vecka. Därför ska jag ändra om lite och låta Sessan gå för Ilona imorgon, trots att det egentligen är Secos tur.

Frida och Spöket tävlade i Mockfjärd i helgen. Deras och allas vårt första meeting! Spöket skötte sig exemplariskt. Och Frida var superduktig! De nollade sin första nationella LA. Så himla roligt! Så nu riktar vi in träningen mot nästa nivå. Vi ska börja öva trekombinationer på vår "hemmaträning".

Alla hästarna mår bra för tillfället. Det är nästan lite läskigt att det inte är något strul alls. Det brukar ju alltid vara något, så jag blir liksom nervös nu när det inte är något. Men jag passar på att njuta av att det är så!

Kram

Likes

Comments

Traudi är tillbaka hemma efter en vecka i Göteborg. Eftersom att det är ojämn vecka fick Sessan åka igen. Jag har planerat att rida henne på TRC ojämna veckor och Seco jämna veckor. Och tvärtom för Ilona. Om det bara var jag som berördes av det, skulle jag naturligtvis kunna ändra. Men jag har lovat min medryttare att hon kan börja träna för Ilona jämna veckor, då jag alltså rider Sessan hemma. Nu har hon, min medryttare alltså, inte kommit igång med träning än (hon har så mkt annat hon vill öva på för tillfället), men jag känner att jag vill följa min plan och göra som jag har tänkt.

Idag rättade Traudi först till min handställning. Jag ska vinkla in händerna mer, så att tummarna pekar "mitt mot varandra". Jag har nog lärt mig att hålla händerna så för länge sedan, men på senaste år är jag hållit händerna "bredvid varandra", så att tummarna ligger parallellt. Med den handställningen Traudi vill att jag ska ha påverkar jag mungipan på hästen vid ett tygeltag istället för lanen. Jag kan vara mjukare i handen och spela mer med bettet. Jag får en mer levande kommunikation med Sessan. Som vanligt svårt att göra på ett nytt sätt, men efter några varv började jag hitta det. Och det fungerar. Naturligtvis. Till det la vi rakriktning. I höger varv ska jag alltid, alltid, alltid inleda med att flytta undan Sessan för höger skänkel, så att hon trampar in med höger bak korrekt. När hon gör det går halvhalterna igenom mkt bättre. Och tvärtom i vänster varv. Där ska jag tänka bogarna ut, men med bibehållen ställning inåt, och rumpa in. Samma sak i övergångarna. I en övergång i höger varv måste jag flytta undan precis innan övergången. Och tvärtom i vänster varv. Det är tydligast att det blir skillnad i höger varv. Om jag dessutom lyfter upp händerna något precis i en avsaktning, så dyker inte Sessan. Som vanligt är det liksom helt magiskt. Jag får några saker att öva på. Saker som gör stor skillnad. Men som ändå är lätta att öva på själv. Så roligt!

Kram

Likes

Comments

Under veckan som har gått sedan jag skrev senast har jag, som vanligt, varit mycket i stallet och ridit mycket. Jag har varit med Frida och Spöket på hennes första träning sedan i maj. Det gick jättebra! Jag hann med en träning för Ilona igår kväll, så det blev lite träning den här veckan i alla fall. Och jag har tävlat idag. Berättar mer om det straxt.

Ryggen har gjort fortsatt ont under veckan, men nu är den faktiskt, peppar, peppar, nästan bra. Jag är fortsatt stel, men det gör inte ont i ryggen längre. Jag vet inte hur många gånger jag har varit hos naprapaten nu. Två gånger i veckan, men manipulation, massage och akupunktur. Han har gett sig på mitt vänstra ben också, så nu kanske det blir ordning på min gamla onda kropp. Jag hoppas på det och jag stretchar min stretchläxa minst två gånger per dag, ibland tre.

Det var Sessan som fick åka med på tävling idag. Jag är så hjärtligt trött på att rida LB:3-programmet, så jag bestämde mig för att åka och "träna" på att rida LA:3. Jag fick första starten för dagen, kl. 8:00, så det blev en väldigt tidig morgon. Väckarklockan stod på 04:20. Vi var i stallet 05:15, morgonfodrade, borstade, knoppade, lastade och åkte. Vi kom iväg lite efter den tiden vi hade planerat, resan tog lite längre tid än jag hade räknat med och så körde vi såklart lite fel. Så istället för att ha en timme på oss på tävlingsplatsen, hade vi knappt 40 minuter. Vi sprang och tittade hur tävlingsplatsen såg ut, vi har aldrig varit där förut, och sedan gjorde vi iordning Sessan. Jag red fram ute. Man kunde välja ridhus eller utebana och då brukar jag alltid välja ridhuset, för att det ofta är lugnare där än ute. Men nu gjorde jag tvärtom. Sessan var spänd och på. Jag red Traudis klocka och tänkte på vad Ilona säger om att ha henne formad runt innerskänkeln. Det gick faktiskt riktigt bra. Hon kändes mjuk och fin. Väldigt spänd under ytan, men det exploderade inte under framridningen.

Jag gick ner till dressyrbanan precis när jag fick lov att gå in på dressyrbanan. Jag skrittade ett varv och lät Sessan titta och travade sedan lite. Och så skulle jag fatta galopp för att rida upp på medellinjen. Det tyckte inte Sessan. Hon körde lite rodeo, men det var innan jag hade hunnit vända upp på medellinjen. Vi travade lite igen och fattade ny galopp. Ännu lite mer rodeo, men sedan bröt Sessan av. Jag kände att tiden rann iväg, för jag hade fått startsignal. Och jag ville inte rida in på medellinjen i något slags rodeoskuttande gångart. Så jag travade in istället. Och jag fick tillbaka Sessan till mig. Vi kunde köra hela programmet fram till den första förvända galoppen. Då brast det igen och det blev ett rodeosprång. Samtidigt slog Sessan om från den förvända galoppen till rättvänd galopp. Inte heller det kändes det som någon bra idé att rätta just där och då. Jag fick alltså underkänt på båda de bedömningspunkterna. Den förvända galoppen är det koefficient på också, så det kostade många poäng. Jag fick trots det ihop drygt 57% och jag är helt otroligt nöjd.

Det jag framför allt är nöjd med är att jag kom tillbaka till kommunikation med min tossiga lilla häst. Efter sådana där utbrott brukar hon inte vara kontaktbar. Men det var hon idag. Jag kände även att jag kunde utnyttja det jag har lärt mig under ffa det senaste halvåret. Massa olika små knep för att hålla Sessan hos mig. Och det var bra med ett svårare program. Ett program som ställer högre krav på oss båda och där det händer lite mer under ridningen. Vi har massor att öva på, men vi är på helt rätt väg. Jag är verkligen så otroligt glad över dagen!

Läxan från Ilonas träning är att öva på öppna och sluta. Sluta ska jag öva på genom att göra skänkelvikning längs sargen/väggen med rak hals, så att Sessan förstår hur hon ska böja sidan, flytta in baken och korsa benen. Och så ska jag jobba med tempoväxliingar i galopp och galoppera i fyrkant.

Imorgon ska Sessan dock få vila och massage. Och Lia rider Seco. Nu ska jag äta middag, ha en trevlig kväll!

Tjing!

Likes

Comments

När jag tränade Seco för Traudi på Gotland tränade jag egentligen inte någon "dressyr". Då jobbade vi uteslutande med min sits och Secos framåtbjudning. Och sedan dess, den 24 juli mer exakt, har jag övat på det. Mer eller mindre bara övat på det faktiskt. Och Traudi tyckte att det såg så mycket bättre ut igår. Då är det ju värt det. När det blir skillnad och syns skillnad.
Vi jobbade vidare med drivningen i traven; lätt, lätt, tryck, lätt, lätt, tryck. Jag ska visa större skillnad mellan lätt och tryck. Och Seco ska svara bättre på tryck. Det gör han om jag gör rätt. Läxa på det!
Sedan la vi till svängar, dvs nästa pusselbit. Sväng med diagonala hjälper på liten fyrkant i skritt. Huvud, sedan hals och sist rotation i bogen ska vara tydlig i 90 graders sväng i skritt. Sedan samma sak i trav på större fyrkant. Sedan rid fram ut svängen och vips så har Seco hittat formen. Läxa på det!
När vi hade kommit dit var både Seco och jag nöjda, så vi avslutade. Jag klarar inte av att hantera mer än så i läxa, så det är liksom inte någon idé att bygga vidare då, tycker jag.
Seco fick även nya skor av Martin, så nu är han kittad för sju veckor framöver.
Traudi är på EM nästa vecka, så ingen träning på onsdag. Och jag är borta på torsdag när Ilona har träning, så nu blir det två veckors uppehåll innan det är träningsdags för hästarna igen. Men jag har ju, som ni förstår, mycket att öva på.
Kram

Likes

Comments