När jag tränade Seco för Traudi på Gotland tränade jag egentligen inte någon "dressyr". Då jobbade vi uteslutande med min sits och Secos framåtbjudning. Och sedan dess, den 24 juli mer exakt, har jag övat på det. Mer eller mindre bara övat på det faktiskt. Och Traudi tyckte att det såg så mycket bättre ut igår. Då är det ju värt det. När det blir skillnad och syns skillnad.
Vi jobbade vidare med drivningen i traven; lätt, lätt, tryck, lätt, lätt, tryck. Jag ska visa större skillnad mellan lätt och tryck. Och Seco ska svara bättre på tryck. Det gör han om jag gör rätt. Läxa på det!
Sedan la vi till svängar, dvs nästa pusselbit. Sväng med diagonala hjälper på liten fyrkant i skritt. Huvud, sedan hals och sist rotation i bogen ska vara tydlig i 90 graders sväng i skritt. Sedan samma sak i trav på större fyrkant. Sedan rid fram ut svängen och vips så har Seco hittat formen. Läxa på det!
När vi hade kommit dit var både Seco och jag nöjda, så vi avslutade. Jag klarar inte av att hantera mer än så i läxa, så det är liksom inte någon idé att bygga vidare då, tycker jag.
Seco fick även nya skor av Martin, så nu är han kittad för sju veckor framöver.
Traudi är på EM nästa vecka, så ingen träning på onsdag. Och jag är borta på torsdag när Ilona har träning, så nu blir det två veckors uppehåll innan det är träningsdags för hästarna igen. Men jag har ju, som ni förstår, mycket att öva på.
Kram

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag var på TRC i onsdags och tränade med Sessan för Traudi. Som vanligt både roligt, lärorikt och aha-upplevelser.
Jag fick öva på att göra korrekta halvhalter på böjt spår. En så enkel sak. Som man, eller, jag trodde att jag kunde. Det kunde jag tydligen inte alls. Jag övade i trav lättridning. Då skulle jag göra halvhalten på yttertygeln i det momentet när jag står upp i lättridningen. Då kommer jag åt ytter bak och halvhalten går igenom = jag får kontroll över min galning. Samtidigt ska jag ställa, leda och använda upplyftande tygeltag med innerhanden. Mycket att tänka på med den exakta timingen av halvhalten och att den andra handen ska göra andra saker. Men så coolt när det funkar! När jag använder halvhalterna på det här sättet kan jag "dansa" ner henne i skritt. Superfina övergångar! Läxa på det!
Jobbade även med Sessans form. Hon får inte bli för låg och inte hänga sig på bettet. Inför en övergång ska jag försäkra mig om att bettet är "löst" i munnen på henne. Läxa på det!
Övade på klockan... Jag har så svårt med timingen. Läxa på det!
Jobbade lite galopp. Jag ska alltid tänka lite klocka i höger varv. Och upp i formen. Och ta halvhalten när jag "åker bakåt" i sadeln i galopprörelsen.
Jag fick beröm för hur Sessan ser ut i kroppen och hovarna. Och att hon verkar så nöjd! Roligt att höra!
Jag har alltså massa läxa att öva på. Och här ligger jag med ont i ryggen... Som tur är gör det faktiskt inte ont alls att rida.
Det kommer snart ett inlägg om Secos träning igår.
Tjing!

Likes

Comments

Hej igen!

Ryggontet fortsätter :(

Jag var i Nyköping i måndags. Det innebär, av naturliga skäl, många timmar i bil. Det tog helt knäcken på min rygg. Jag hade så ont när jag körde tillbaka från Nyköping att jag allvarligt funderade på att stanna någonstans och ge upp. Men det gör man såklart inte. Däremot har jag bokat av Nyköping på måndag nästa vecka. Jag klarar knappt av de 25 minuterna det tar att köra till stallet, så 1,5 tim i bil x 2 är inte att tänka på. Jag kan sitta korta, korta stunder, några minuter i taget.

Jag var hos Mats, naprapaten, i tisdags och idag. Efter i tisdags flyttade det onda på sig än en gång. Efter tisdag har jag haft som en "platta" på ryggen, från bröstryggen ända ner till svanskotan. Det är alla muskler i ryggen som har varit tokspända. Igår började det släppa lite och kändes bättre igen. Och så har jag varit hos Mats nu på morgonen. Han kände "plattan" och bestämde sig för att testa med nålar, dvs akupunktur. Jag har fått nålar vid tidigare behandlingar, för andra krämpor, men det är säkert 15 år sedan. Nålar fungerar i alla fall väldigt bra på mig. Det är tydligen lite olika hur mottaglig man är. Jag vet inte hur många nålar han satte, hela ryggen, där "plattan" sitter och sedan runt båda höfterna. Först gjorde vissa nålar rätt ont, men det släpper efter en liten stund, när musklerna släpper efter på sitt initiala försvar.

Nu ska jag vila en liten stund. Jag fryser och blir allmänt ruggig av akupunktur.

Jag återkommer snart med update angående hästarna. Jag har, trots ryggen, tränat med dem båda och har nya roliga saker att jobba med!

Kram

Likes

Comments

Hej alla!

Förlåt, det blev ett lite långt uppehåll här. Vi har flyttat hem från Gotland och är hemma sedan nästan en vecka tillbaka.

Jag fick ryggskott samma dag som vi packade ihop det sista, städade och lämnade Gotland. Det är flera år sedan jag hade så ont i ryggen. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag gissar att det är en kombination av ett par olika anledningar. Dels har jag ju, som jag har berättat om tidigare, ändrat min sits väldigt mycket. Jag känner att jag spänner mig för att hitta balansen i den nya sitsen och "göra rätt". Dels har jag sedan flera veckor tillbaka ätit mycket mindre gluten. Det innebär att mina muskler börjar lossa och inte vara lika spända som tidigare, dvs jag tror att de inte håller emot lika mkt som de har gjort tidigare. Vidare har jag sedan flera år tillbaka ont i en höft som jag inte riktigt kommer tillrätta med. Den blir mkt bättre när jag tränar något annat än ridning, framförallt om jag stretchar och yogar. All slags smidighetsträning är bra för den. Eftersom att jag blev väldigt förkyld i samband med att vi packade, städade och bar möbler från Husarö, kunde jag inte träna alls under ett par veckor. Jag tror att alla de här anledningarna har samarbetat för att paja ryggen totalt.

Jag var hos naprapaten i fredags. Det var en ny naprapat, för min vanliga är på semester. Det är bra att gå till nya ibland. Han, Mats heter han, behandlade på ett annat sätt och framför allt känns det som om han efter några behandlingar kommer att kunna få ordning på min höft. Det är nog höftbörjaren som är roten till det onda. Eller egentligen båda höftböjarna, men den på vänster sida, som är svagare än den på höger sida, är den som gör mest ont. Eller där kroppen har kompenserat mest med andra spänningar. På höger sida har jag inte lika mycket kompensationsspänningar. Men höftböjaren i sig är extremt spänd. Mats behandlade även muskelfästen kring båda höftkulorna och en muskel som stabiliserar bålen i sidled. Den fäster precis under sista revbenet på ryggsidan. Den gjort så otroligt ont. Men "sköntont", som det känns när en naprapat behandlar på rätt ställe. Jag blev omedelbart mkt bättre efter behandlingen. I alla fall där jag hade ont när jag gick dit. Det strålade ner i vänster ben, både på baksidan och på utsidan innan jag behandlades. Det är mycket bättre. Och jag får med mig vänster ben när jag ställer mig upp efter att ha suttit en stund. Tidigare släpade det och hängde inte med de första stegen. Nu har jag istället väldigt ont i ländryggen. Det känns som extrem träningsverk, så det känns inte som "farligt" ont. Men det gör ont. Jag har ny tid hos Mats på tisdag. Jag hoppas att han kan hjälpa mig att komma ytterligare ett steg vidare.

De första dagarna efter att vi kom hem kunde jag inte sitta alls. Jag har packat upp allt som flyttades hem från Husarö. Och jag har plockat och pysslat och sorterat papper. Jag börjar vara redo för hösten. Imorgon börjar jag jobba i Nyköping igen. Men from imorgon ska jag bara vara där en dag i veckan, i huvudsak på måndagar. Och så ska jag jobba minst en dag hemifrån. Det känns helt fantastiskt. Äntligen har jag utrymme i min kalender för mina hästar. Och för att äntligen komma igång med hästmassage "på riktigt". Jag ska använda det kommande året (jag utgår från skolår när jag planerar mitt liv, eftersom att vi alltid är borta så mkt på sommaren), till att komma igång med den verksamheten. Och så ska jag ha lite bättre med tid för mina båda hästar. Och för mig själv, att hinna träna något annat än bara ridning ett par gånger i veckan.

Eftersom att jag har varit allmänt skröplig sedan vi åkte från Gotland har hästarna än en gång fått mer vila än vad det var tänkt. Sessan longerades igår efter två dagars vila. Seco skrittades och travades efter två dagars vila. Dagen innan tvådagarsvilan tömkörde jag Sessan och promenerade med Seco. Och dagen dessförinnan reste de. De har alltså inte gått ordentligt sedan i måndags. En vecka... Nåväl, så blir det ibland. De känns ganska lugna båda två och de har fått gå ute långa dagar istället. Seco blir väldigt tagen av resandet, så för honom är det bra med några lugna dagar efter hemkomst.

Så, det var en uppdatering. Håll tummarna för att min rygg rättar till sig.

Tjing!

Likes

Comments

Imorgon bär det av hemåt efter fem veckor här i paradiset!

Under veckan som har gått sedan sist har vi satt igång hästarna fullt efter den vilan de fick när vi var hemma i Stockholm och packade, städade och flyttade ut ur vårt sommarhus i Stockholms skärgård.

Vi har varit i Havdhem tre gånger, så Frida och Spöket är i full gång med hoppningen. Första gången hoppade de linjer, som sattes ihop till en bana i slutet. Hindrena låg på omkr 1 m. Andra gången var banan väldigt blöt på vissa ställen, så vi använde bara delar av banan. De fick öva på att gå på fler galoppsprång än vad de helst väljer, dvs använda lite kortare galopp. Vi avslutade med att hoppa en kombination med oxer - räcke med ett språng mellan. Det gick superbra, så vi fortsatte att höja och höja räcket. I slutet låg det på straxt under 1,30 m! Idag körde vi uppvärmning som på en tävling och sedan fick de hoppa en bana med låga hinder. Sedan la vi upp på LB- och LA-nivå. Det går riktigt bra när de överens!

Det har blåst storm, på riktigt alltså, de senaste tre-fyra dygnen. De första dagarna gjorde jag inte så mycket med Sessan, utan väntade mest på att det skulle sluta blåsa. Men det gör ju aldrig det... Så igår red jag samtidigt som Frida på utebanan. Då var Sessan nästan slö. Jag inser att jag har ridit väldigt lite de senaste veckorna. Hon har tömkörts och longerats, så hon har rört på sig, men det har blivit lite sparsamt med ridning. Jag har övat på Traudis klocka. Den är verkligen magisk med Sessan! Idag var hon till och med lite skummig i munnen. Det händer inte ofta! Och nu är Sessan riden två dagar i rad, så hon är redo för den långa resan hem.

Med Seco övar jag på min nya sits. Det är jobbigt. Det är inte bara en liten "korrigering", utan det är en ganska stor förändring. Seco är fortsatt väldigt nöjd och jag blir trött fort och får träningsverk. Det går bra att rida rakt framåt i alla gångarter. Det blir väldigt mycket svårare så fort jag ska fokusera på något annat än att balansera i den nya sitsen. Idag la jag dock in travvolter, både med klockan och vanliga volter. Jag red en långsida, la en volt, en långsida, en volt, osv. Då kommer vi tillbaka till bjudning på långsidan och kan gå in i respektive volt med bjudning. Vi tappar dock bjudningen på voltspåret, så jag kan inte stanna kvar på volten mer än ett varv i taget. Jag ser fram emot fortsatta träningar med Traudi i höst! Jag behöver verktyg för att komma vidare. Både med Seco och Sessan!

Ha det bra!

Tjing!

Likes

Comments

Hmmm, det här är en dålig trend att vara vaken på nätterna....
Idag var vi först i Visby, som planerat, och hämtade Fridas kompisar, sedan lunch hemma och långpromenad med Casper. Därefter åkte vi till stallet.
Sessi var väldigt spänd redan på vägen in från hagen, så för henne blev det tömkörning idag. Seco red jag ett kort pass med fokus på att hitta balans och framåtbjudning. Svårt, men han var ganska nöjd och frustade mycket.
Jag måste verkligen försöka sova, godnatt!

Likes

Comments

Hej igen!
Klockan är mitt i natten och jag borde sova. Men jag är inte trött... Jag har varit sjuk i två dagar och sovit, sovit och sovit. Nu mår jag mycket bättre och det verkar som om jag har sovit tillräckligt mycket de senaste dagarna.
Vi har varit i Stockholm ett par dagar och packat, flyttat och städat ur vårt hus på Husarö. Det är sålt och på tisdag tar de nya ägarna över huset. Det har varit otroligt mycket jobb. Så nu behöver vi alla lite semester, känns det som... Vi hade med en del av flyttlasset hit till Gotland och allt är inburet i huset och kartongerna är uppackade. Men allt har inte funnit sin rätta plats än. Det får komma allt eftersom.
Vi var hos hästarna idag. Sååå mysigt att få sköta om dem och pussa på dem, efter att inte ha träffat dem på hela fem dagar. Alla tre mådde bra, inga sår och alla skor satt kvar. Sessan och Spöket longerades, eller rastades i alla fall, i bara grimma. Seco hatar att bli longerad, faktiskt det tråkigaste han vet, så Frida gick bara lite med honom när jag longerade Sessan.
Imorgonbitti kommer två sv Fridas kompisar och hälsar på. Vi ska åka till Visby och hämta dem. Vi behöver åka kl 8. Det betyder att jag behöver försöka sova nu.
God natt!

Frida chillar i en ensam soffa i ena flyttlastbilen och Casper tar sig ett av alla hans hundratals dopp.💦

Likes

Comments

Idag var det äntligen dags för första gången på nästan ett år, dags för träning för Traudi. Hon är så duktig! Helt magisk på att se vad som inte stämmer och vad som behöver rättas till. Med små medel och med enkla verktyg som är lätta att ta med sig hem och öva på och med själv.

Jag tränade med både Sessan och Seco.

Jag började med Sessi, som var ganska lugn. Iaf för att vara hon. Vi började med att kolla vad hennes normala halsposition är. Traudi menar att jag ska eftersträva att vara så nära den som möjligt i ridningen, för att få så bra balans som möjligt, för både Sessan och mig. Sedan fick jag rida klockan i skritt, i trav och typ i galopp. Skritten behöver jag öva på, svårt tycker jag när det går långsamt. Jag får ingen hjälp av naturligt schvung. I traven går det ganska bra. Jag behöver lägga i upplyftande tygeltag där, för hon smyger sig hela tiden neråt med halsen. Avslutade med galopp. Samma tänk i galoppen, även om jag endast gör ett slags bogen in. Duktig Sessa!

Med Seco fick jag öva på att inte knipa med varken låren, knäna eller vaderna. Alls, överhuvudtaget, inte! Seco hatar det! Och när jag inte kniper flyger han fram! Det var så roligt att känna den känslan! Typ ingen "dressyrträning", men bästa träningen någonsin med honom. Jag är såååå glad! Jag har inga bilder från träningen med Seco, men några från träningen med Sessan.

Ha det toppen!

Likes

Comments

​Godmorgon!

Idag ska jag träna både Sessan och Seco för Traudi. Det ska bli väldigt spännande. Och pirrigt. Jag har inte tränat för henne sedan augusti förra året. Och jag har aldrig åkt iväg och tränat med båda två. Och det är väldigt länge sedan jag tränade överhuvudtaget. 

Seco fick en lång skrittur igår som uppladdning för träningen och Sessan fick ett ganska ordentligt pass på banan. Det säger en del om hur olika de är... Vi ska åka vid 14:30-tiden och innan dess ska Frida rida och jag ska smörja, fixa hästarna och packa ihop det som ska med, så vi åker väl till stallet direkt efter lunch idag, gissar jag. 

Imorgon ska vi åka till Stockholm och packa ihop det sista, flytta och städa ur Husarö. Samtidigt ska vi passa på att ta med en del saker härifrån, för när vi kommer tillbaka hit igen har vi "bara" 1,5 v kvar. Vi hade packning med för fem veckor, så en del kan helt klart åka hem nu. Så det blir en fixardag idag, med avbrott för träningen. Ja, och sedan blir det ju fixardagar i flera dagar till med allt som ska fixas på Husarö. 

Jag återkommer med hur det har gått på träningen idag.

Kram

Likes

Comments

​Seco fick, som sagt, gå ett pass på banan idag. Han känns lite trött och står emot en del. Men efter ganska mycket galopp kändes han faktiskt bättre, framför allt i just galoppen, men även i skritten. Jag testade att rida LA:3 med honom också. Han är inte lika "där" som Sessan är. Och så har han stora problem med den förvända galoppen. Eller "problem" är kanske fel ord. Han vill ju så gärna byta galopp, så han byter hela tiden. Det är bra på ett sätt, inför framtida högre program där det är byten, men inte just nu. Och framför allt är det ju inte så bra att han byter när han tycker att det passar honom. Well, well, det var ett bra pass för att vara Seco. Jag är klart nöjd!

Sessan tänkte jag gå en kortare promenad med. Men hon var lugn och fin, så jag ökade på promenaden till att gå hela vår lite längre skrittrunda. Eftersom att Frida väntade på mig i stallet kände jag att jag var tvungen att skynda på. Och jag hade sneakers på mig, så jag testade att jogga med Sessan. Jag har länge tänkt att jag ska göra det, men liksom inte kommit mig för. Men nu blev det av! Hon var superduktig i början. Då sprang vi på grusväg med jämnt och plant underlag, där vi båda fick plats bredvid varandra. Då var hon lyhörd och joggade på i ganska lagom tempo. När vi sedan kom in på heden med trampad stig blev allt lite svårare. Sessan ville liksom gå på stigen och inte bredvid stigen. Jag ville också gå på stigen. Det blev lite krångligt, men det fungerade i alla fall. Och jag joggade mycket fortare än vad jag någonsin gör när jag är ensam och bestämmer takten! Rolig erfarenhet! Det ska vi göra igen! Tala om att slå två flugor i en smäll! Både promenera hästen och få joggningen genomförd samtidigt. Ljuvligt!

Tjing!

Likes

Comments