Caramelle III, The Only Beauty, Träningar och Tävlingar, Brännornas Aida, Stallivet, Övrigt

Hej på er och gott nytt år!

2017 har varit ett fantastiskt år både tävling, träning och hästmässigt men nu längtar jag till 2018 och hoppas på att nå så många utav mina mål som möjligt.

Hästar

Under året har jag provridit några hästar, jag har lånat hem en häst, ridit hästar i stallet och så har jag förstås ridit mina egna ponnysar.


I början av mars skickade vi Bellan på tillridning/vidare utbildning till Felicia och Marie i Nävekvarn. Då red jag storhästen Totte någon gång i veckan med ambitionen att tävla lättare klasser med honom för att få storhästrutin. Dock fanns inte riktigt tiden till när Bellan kom hem igen i april. Hon var hemma ytterligare en månad innan hon åkte tillbaka igen. Under den tiden hade jag en ponny hos mig som hette Fire. Fire var en go, glad och lagom tjock herre som hade pushats lite för långt tidigare i livet. I början försökte jag få honom att få tillbaka glädjen av att träna och kanske till och med tävla men snart insåg vi att det nog inte gick, så jag red ut och galopperade med honom längs med åkrarna, red slalom mellan träden och hoppade över vattenpölar på grusvägarna. Sedan flyttade han hem igen i mitten av juni och nu har jag fått höra att han får vara lite sällskapshäst/skogsmulle nere i Skåne, ett liv jag tror passar honom alldeles utmärkt ;).

Vi började leta efter en större häst/ häst för högre klasser redan i slutet av 2016 och i januari i år föll vi pladask för en ponny. Tyvärr gick det inte att gå vidare med den så det var bara att fortsätta leta. I juli åkte vi ner till Skåne under en helg och provred tre hästar, en av dem var Aida. Vi provred henne tre dagar i rad och redan efter första ridpasset var jag nästan 100% säker på att det här var den hästen jag skulle ha. Efter sista passet, då vi hoppade var både jag, säljaren och (som det verkade i alla fall) Aida överens om att Aida ville med oss till Stockholm. Men mamma var inte riktigt lika övertygad. För att hon skulle bestämma sig krävdes genomgång av massa filmer och telefonsamtal hit och dit med tränare men till slut trodde även hon att det skulle funka. Så i början av augusti åkte vi tillbaka till Skåne och besiktigade henne och skrev kontrakt innan hon äntligen var vår, sen dröjde det ytterligare en månad innan hon kom hem till oss.

I somras la vi även ut en annons på Bellan och i slutet av sommaren/början av hösten har vi haft provridningar på henne. Tyvärr hann hon bli skadad innan "den rätte" dök upp :/. Så nu bor hon på lösdrift med sin shettis och är tjock som en smock och gladare än någonsin.

´

Träning

Jag har tränat för mest samma tränare i år och på ungefär samma saker med alla tre faktiskt, fast på olika nivåer förstås.

Innan vi kom fram till att Caramelle inte gillar att träna så jobbade vi med att han skulle gå stabilt och stadigt i form, vi har även jobbat mycket med rörelser som kommer i LA och LA:P1an. Nu under hösten har han inte tränats för tränare någonting utan antingen gått ut eller joggats i ridhuset typ. Bellan har tränat ganska mycket under våren, då har vi mest tränat på hennes balans, takt och framåtbjudning. Nu under hösten har hon ju mest bara stått men de få träningar vi hann med var det ungefär samma som under våren. Aida har jag börjat hitta knapparna på. På höstlovet var vi på kurs på Brolöten och då lossnade verkligen saker. Sen har vi tränat för Anne-Carin, och det har varit lite samma saker som med Bellan, mycket takt och balans, att hon ska vila mer på steget och jobba mer själv. Det tycker jag verkligen har gett resultat, om man jämför med första filmerna som vi har på henne till de senaste ser man stor skillnad speciellt i galoppen. Jag kan också vila mer med skänkeln nu och sitta mer still överlag.


Tävling

Tävlingssäsongen började lite hackigt i mars med lite lägre procent och lite mera nerver för Caramelles och min del, men snart var vi på topp med nya personbästan och fina rosetter. Under Gripens årliga ponnymeeting i juni debuterade vi LA med godkända procent och inte långt ifrån placering. Där hittade vi även många nya knappar som jag har haft mycket nytta av. Under hösten har vi etablerat LA och fått lite rosetter även där. Vi var med i Allsvenskan div. II, där vi fick placering 2/3 omgångar, varav en var i finalen som gick i LA med tre domare. Där hade en domare oss på 67% som skulle blivit nytt personbästa om bara den domaren hade dömt.

Jag har även kommit ut lite med Aidis på banan, hon har varit spänd men fin och det har blivit placering alla tre starter, två blågula och en gul.

Bellan har också tävlat med Felicia två starter som båda resulterade i vinster och ca 70%.


Mina mål 2018

Mina mål för 2018 med Aida tävlingsmässigt är att under våren kvala till nationell och kanske eventuellt starta en FEI, och under hösten etablera FEI och om möjligt sätta ett SM-kval. Sen vill jag förstås att vi får lära känna varandra ännu mer och utvecklas tillsammans, jag ser verkligen fram emot Unga Ryttare satsningen och tror och hoppas att den kommer ge oss en ordentlig skjuts framåt.


Målen med Caramelle är att ha ett roligt år och kanske starta någon till tävling, mamma såg för någon vecka sen att vi faktiskt har ett kval till nationell LA så det skulle vara kul att sätta det andra kvalet och kanske starta nationellt med honom. Sen hoppas jag att han kan starta någon gång med Tyra om hon vill och kanske plocka någon rosett med henne.


Bellan vill jag ska bli fräsch så att hon kan komma igång igen, det är mitt enda mål med henne :).


Gott nytt år på er!

Kram <3
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Brännornas Aida, Caramelle III, Träningar och Tävlingar

Hej på er!

Nu har jag äntligen jullov och sitter på ett tåg på väg till Dalarna på en mini "vacation". Kommer tillbaka till Stockholm fredag eller lördag, så både Aida och Caramelle får ett kort jullov utan större ansträngning.

I måndags red jag igenom Caramelle i ridhuset och han var galet fin! Som en gummiboll i munnen och så arbetsvillig. Tror aldrig jag har ridit honom när han har varit så fin. Vi gjorde klockrena öppnor och slutor, som har varit lite svårt särskilt för mig och övergångarna satt också som en smäck. Jätteroligt verkligen!

Igår tränade jag för Lisa med Aida. Hon var ganska stark i början och satt fast i sidorna, men vi jobbade igenom henne ganska rejält och mot slutet var hon hur fin som helst! Vi jobbade mycket med övergångar och att hon inte ska stressa igång, framförallt från skritt till trav där hon gärna sticker lite. Så för att behålla lugnet och takten fick jag först, från skritt, "smyga" ner till halt. Alltså att jag minskade skritten långsamt tills hon stannade. När hon hade gjort det bra, fick jag göra samma sak fast upp till trav istället. Så hon fick skritta snabbare och snabbare (men med samma takt) tills hon kom fram i en liten trav. I början kastade hon sig in i traven i alla fall men sen fattade hon och gjorde några riktiga fina övergångar :). Vi jobbade även mycket med att hon ska ställa runt min innerskänkel utan att jag ska behöva ställa med inner tygel. Det svarade hon fint på och ganska tidigt i passet kunde jag göra fem serpentinbågar i trav över hela ridhuset och ställa om genom att bara peta med innerskänkeln.

Första tävlingen är den 6e januari i Botkyrka, då mjukstartar vi med en LB:1 bara för att bli av med överskottsenergi och miljöträna lite. Sen hoppas jag på att inte starta någon mer LB med henne utan satsa på LA:1 och LA:P1 och att kvala till nationell.

Kram <3

Bilder från bästa Equipix Bild och Mediaproduktion (skriver då loggan inte syns) <3

Likes

Comments

The Only Beauty

Bellan har ju varit borta från sociala medier väldigt länge nu så jag tänkte bara berätta hur det ligger till.

Bellan lever, och hon har inte någon "diagnostiserad" skada heller. Men vi har märkt att någonting är fel på henne, vi kan inte avgöra om det är psykiskt eller fysiskt men någonting är fel. De enda ställena hon inte blivit röntgad är ryggen och nacken/halsen men veterinärerna som har undersökt henne har sagt att det antagligen inte är något där. Därför bestämde vi oss för att hon ska få flytta från Sjövillan till en lösdrift lite längre ut på Färingsö. Så där går hon nu med en liten shettis.

Hon har gått där i lite mer än en månad och verkar må prima. Det enda hon gör är att äta så hon är ganska tjock men vi märker skillnad på henne. Hon är mycket gladare när man håller på med henne, och idag promenerade vi lite och hon var hur pigg som helst! Hon hade värsta rodeoshowen haha. Än så länge vill man nog varken longera, tömköra eller sitta på henne...


Ber om ursäkt för lite sämre bild.

Likes

Comments

Brännornas Aida, Caramelle III, Träningar och Tävlingar

Hej på er! Nu var det hur länge som helst sedan jag skrev här, så här kommer lite senaste nytt :).


För ungefär en månad sedan var det programridning på Sjövillan för Lena Lilja och både Aida och Caramelle var med. Jag startade en LA:1 med Aidis och Tyra (Melkers medryttare) startade en LC:1 med honom. Det gick super för båda. Melker var fin och verkade taggad på att starta ett "nytt" program, tillsammans dansade de in 67%! Aida var spänd men ändå kontaktbar, jag hade en ganska bra känsla men när jag hade räknat ut procenten blev känslan typ 10 gånger bättre, vi fick hela 75%! Det sämsta betyget var en 6.5 och sen innehöll protokollet endast 7or och 8or, så kul!

Dagen efter var det årets sista start för ponnyerna, en varsin LA:1 start. Caramelle var fin och vi gjorde en bra ritt, tyvärr lite snålt bedömt så vi hamnade precis utanför placering på 61.806%. Jag var ändå nöjd men lite surt att inte få någon placering då det verkligen såg ut som att det skulle gå vägen. Aida var superspänd, när vi kom in på banan blev det dessutom ganska mycket liv kring domarbordet så jag kunde knappt rida på spåret uppe vid C. Jag kunde hålla ihop det fram tills sista galoppen, där lyckades vi få en 2a och en 3a och dessutom -2 då jag var tvungen att lägga en volt för att få kontakt med henne igen. När jag kom ut från banan var jag väldigt besviken, jag hade ju fått upp lite förhoppningar från programridningen och dessutom haft en superkänsla på framridningen. Men som på programridningen kändes det mycket bättre när resultatet kom, 65,694% i vår LA:1 debut, och en tredjeplacering på det! Känns kul att det går så fort framåt så bra :D.

Nu är vinterträningen i full gång och Aida är så fin! I vår siktar vi på att kvala till nationell och kanske starta någon FEI klass. Caramellen ska eventuellt starta något med Tyra, och jag kanske startar honom någon gång till. Men först ska båda få lite välförtjänt träningsvila då de får gå ut och kanske skutta lite hinder osv.

Likes

Comments

Brännornas Aida, Caramelle III, Träningar och Tävlingar

Hej på er! Hur mår ni? Jag mår bra, lite måndagstrött bara :).

Just nu sitter jag i bilen på väg till Brunmåla med Bellan. Vi ska kolla upp hur hennes bakben ser ut nu efter tre veckors vila.

Jag har haft en väldigt bra tävlingshelg resultatmässigt.
I lördags åkte jag och Aida på vår första lokala start, en LB:1. Hon var väldigt taggad och spänd så några missar blev det men vi slutade på 65% och vinst!! Dock var känslan ganska dålig.

Igår gick finalen i allsvenskan div II som gick i LA:1. Det var första gången jag red för tre domare så det var lite spännande. De låg ganska lågt och det var faktiskt bara fem stycken av 32 startande som fick 60%+ av alla tre domare. Därför var jag väldigt nöjd med mina resultat. Caramelle vaknade verkligen till inne på banan och fick lite väl mycket energi i första travvolten där han missuppfattade min innerskänkel som galopp. Jag fick även lite taktinslag i mellanskritten men det missade två domare :D. Domare M satte oss på 64,861% och ville ha oss som tvåa, domare C satte oss på 61,389 och hon ville ha oss precis utanför placering och domare H (som hade dömt strängast under dagen) ville ha oss på 67,5%, och bäst av alla startande!! Totalt fick vi 64,583% och kom in på en tredjeplacering. Laget slutade precis i mitten.

Nu är det inte några tävlingar förens i november, då är det en LA och ev en LB i Nynäshamn med Aida och Caramellen. Jag står som första reserv till LA och som tionde i LB med Aida så får se om jag kommer med i LBn. Hon ska ändå bara gå en klass så det gör ingenting om jag inte kommer med, men känner att jag gärna skulle rida en till LB med en lite bättre känsla en i lördags.

Kram <3

Förlåt för dålig bild!!

Likes

Comments

Caramelle III, Brännornas Aida, Träningar och Tävlingar

Hej på er!
Hoppas ni mår bra. Jag mår jättebra, lite trött efter en väldigt lång dag.

Vi var till Mälaröarnas ridklubb och startade en LB och en LA, egentligen skulle jag bara ha startat LAn men efter förra helgen kände jag att jag ville avsluta med ett bra resultat i LB så det fick bli två klasser.

Framridningen till LB var han helt ok, lite seg och tjafsig men skötte sig ändå. Sen blev han jättefin i collecting ring men tyvärr fick jag lite lång tid på mig inne på banan innan jag fick startsignal så vi tappade lite energi. Men vi fick i alla fall 66,07% och precis utanför placering med inte ens 1%.
Framridningen till LA var han lite trött till att börja med men kom igång fint efter ett tag. I collecting ring där var han så fin och jag tänkte att jag kan nästan gå på 66-67% om han går såhär! Dessvärre dog han lite inne på banan och vaknade inte igen förens efter galoppen så vi fick låga poäng. När jag kom ut trodde jag på ca 57% men vi slutade på 61,806%, och trots dem blyga procenten räckte det till en seger! Även om det inte riktigt kändes som det så är väl en seger alltid en seger ;).

På lördag är det Aidas tur att visa upp sig. Då startar jag en klubbtävling på Sjövillan. Det ska bli kul och spännande, mest för att jag ska starta Aida men också för att jag ska sköta allt själv eftersom mamma är borta. Så nu i veckan blir det trimma trimma trimma!

Kram <3

Likes

Comments

Träningar och Tävlingar, Caramelle III

Det är inte helt ovanlig att man kanske får lite lägre procent än väntat eller tvärtom. Men oftast så är domarna ganska lika, och om de skulle ge lite lägre poäng så gör de oftast det till alla.
Idag stötte jag på en domare som inte dömde något lika på allsvenskan div 2.

När jag kom ut efter min ritt var jag verkligen jättenöjd. Jag hade inga missar och många höjdpunkter, alla i laget trodde på åtminstone 65% och flera trodde på 68-70%. Men resultat som kommer upp på Equipe lämnar oss alla undrande, 61,429% med flera 5or och 5.5or. Och protokollet förklarar inte ens varför... Jag kommer sist i klassen, långt efter många som jag i vanliga fall vinner över. Till och med andra klubbars tävlande är lite förvirrade. Mamma och jag bestämmer oss för att efter tävlingarna fråga domaren varför hon satte dem poängen och svaret vi får gör oss arga och ännu mer undrande.

Hon säger först att hon inte minns ritten, men när vi visar vilken häst jag red säger hon att hon kommer ihåg hästen och lite svagt ritten. Sedan frågar vi då varför hon satte dessa 5or och hur jag kunde få en 6.5 på korrektheten när jag hade så många 5or. Domaren säger först att det är för att jag måste rama in mer, vilket förstås är sant men då frågar vi om det verkligen ska dra ner en LB ritt SÅ mycket. Då ändrar hon sig och säger att hästen inte går framåt. Okej, men det är många hästar här idag som har bjudit ännu sämre än Caramelle men som har fått bättre resultat säger vi då. Och varför förekommer det inte i protokollet att hästen måste få bättre framåtbjudning i så fall? Hon säger då att det får hon ta på sig att hon inte har skrivit det, men att det har att göra med att mina tyglar glappar (vilket hon har nämnt 1 gång i protokollet) och att hästen tappar framåtbjudning pga det. Men när vi frågar om hon föredrar att man bankar igång hästen eller lite glappande tyglar svarar hon "Såklart lite glappande tyglar!". Sedan säger hon att hästen har mycket potential innan hon går därifrån.

Känns så tråkigt att det ska bli så på en ponnytävling, en lagtävling dessutom. Där hennes, enligt många, felbedömning inte bara påverkar ryttaren som får resultatet utan även hela laget. Om den här domaren hade dömt mig "rätt" hade vi vunnit dagens omgång.
Vi kom i alla fall till final och en av lagets ryttare placerade sig så nånting bra blev det i alla fall.

Och det var kanske tur att det var jag som råkade ut för det, för nu är jag väldigt revanschsugen. Hade tänkt att det här skulle vara sista LB starten men kan inte avsluta såhär så startar en sista nästa helg med Caramellen :).

Kram <3

(Förlåt för dålig bild)

Likes

Comments

The Only Beauty, Caramelle III, Brännornas Aida

Hej på er! Förlåt för väldigt dålig uppdatering men har inte haft någon motivering eller tid till att skriva.
Hur mår ni? Jag mår bra, lite trött efter en ganska lång skolvecka.

Som det står i rubriken är Bellan konvalescent.
Mamma märkte för ungefär en vecka sen att Bellan hade en liten rörelsestörning i bakbenet så vi tänkte att det var lika bra att kolla det även om hon inte är halt eller nå annorlunda att rida. Och mycket riktigt var det något i vänster bak, Bellan har en inflammation i hasen. Så nu har hon sprutas och ska promeneras två veckor och sedan skrittas uppsuttet i en vecka innan vi ska på återbesök. Då får vi se om det har blivit bättre eller om hon ska vila ytterligare.

Igår red jag Caramelle, jag rider honom nästan ingenting just nu känns det som. Han har medryttare 2 gånger i veckan och jag rider honom kanske 3-4 gånger. Men hursomhelst så red jag igenom honom igår i ridhuset inför tävling imorgon. Han var hur fin som helst! Stadig i formen, bjöd framåt och var glad. Något jag inte har känt i ridhuset på honom på hur länge som helst! Jättekul verkligen.

Aida går det bara framåt med. I torsdags åkte vi iväg på träning för första gången, hos Emma Karlsson på Kersö Gård. Hon var superfin när jag red fram, sen skrittade jag lite för länge och då blev hon lite tjurig när vi satte igång igen men sen när vi började träningen och jag fick lite knep blev hon jättefin igen!
Förra helgen red vi ut och hon var taggad men snäll. Jag ska försöka rida ut 1-2 gånger i veckan för att vara säker på att hon behåller sin framåtbjudning.

Kram <3

Andra bilden är från första omgången av allsvenskan div. 2 där vi kom trea individuellt på 65% (laget hamnade precis utanför placering) :).

Likes

Comments

Brännornas Aida, Caramelle III, The Only Beauty

Hej på er!
Förlåt för dålig uppdatering, har inte haft någon riktig motivation till att skriva och jag har inte haft så mycket att skriva om.

Men nu har jag något kul att skriva om!
Vi kommer ta hem Aida den 30 augusti :D. Men nej, Bellan är inte såld utan jag kommer ha tre hästar en tid framöver.

Tanker är att Aida ska få ta det lugnt i början och att vi bara får bonda lite tillsammans. Caramelle har bestämt sig för att det inte är kul att träna på ridbanan med mig så vi har lagt upp en plan där jag rider ut och tränar i skogen och på grusvägarna och tävla en sista säsong. Vi har även hittat en medryttare till honom som verkar helt perfekt <3. Bellan ska förhoppningsvis komma ut på lite tävlingar, hon är så otroligt fin just nu så jag vill verkligen visa upp henne.

Nästa helg taggar vi säsongens första start med Caramelle, då åker vi till Norrtälje och startar LB, LA.

Kram <3

Likes

Comments

Brännornas Aida

Vi har köpt häst!!

För några veckor sedan var vi nere i Skåne och provred 3 hästar och en av dem fastnade jag för helt. Jag hade redan bestämt mig på väg hem från provridningarna och inte ens en vecka senare hade även mamma bestämt sig, vi skulle ha Aida. Så vi ringde till säljaren och bestämde ett besiktningsdatum.

Idag åkte vi ner till Skåne igen för att besiktiga henne. Efter 1 timme och 30 minuter med massa spring i gången och röntgenbilder kunde veterinären säga att hon är 100% UA. Kontrakten skrevs på och Aida är nu i vår ägo.

Aida kommer dock vara kvar i Skåne tills Bellan har hittat ett nytt hem :).

Likes

Comments