I väntan på visum till USA tillbringar vi våra dagar med att försöka göra så lite som möjligt. Vi vill inte sätta igång några projekt som vi inte hinner avsluta om visumen dyker upp och vi snabbt måste sticka iväg. Så dagens största händelse brukar vara när postbilen dyker upp eller när det låter ett pling i telefonen😃.

Jag tror att de vilda i naturen tyckte att vi behövde lite mer drama än så. För två dagar sen fick jag syn på våra årligen återkommande tranor med årets unge. Värmen spreds sig i hjärteroten tills jag upptäckte att något var fel med den. Åh nej! Något vilt djur, troligtvis en räv, hade attackerat den och tranungens ena vinge hände blodig på ena sidan.Jag kände att värmen som hade spridits snabbt ändrades till förfäran över att dess chanser att överleva drastiskt ändrades. Jag lämnade den till dess öde.
På eftermiddagen samma dag fann vi tranungen igen fortfarande med sina föräldrar fortfarande med vingen hängande på ena sidan. Hmm nu upptäckte vi även att vingen hade fastnat under tranans ena ben och den lyckades inte göra sig fri. Jag bestämde mig för att ringa polisen. Efter några omkopplingar fick jag till slut prata med traktens skyddsjägare. Men att skjuta den nej det gick inte utan länsstyrelsens tillåtelse (massor med pappersarbete och tid) och att låta försöka fånga in den för vård fick jag ombesörja själv med hjälp av viltvårdare.


Naturen är grym fick jag också höra och ja, jag håller med. Vad skulle jag nu göra med den lilla skadade tranan. Jag åkte hem och lämnade den åter till dess öde.

Tro det eller ej! Nästa dag dyker tranfamiljen upp i vår trädgård. Jag kunde inget annat än att känna att de ville ha min hjälp. Tranungen vandrade omkring med sin skadade vinge under ena benet runt barnens gungställning och vi fick komma riktigt nära utan att fatta hur det skulle vara möjligt att hjälpa den. Jag ringde till ortens viltvårdare för skadade djur och fick åter igen höra att naturen är grym och att de sällan lyckas med skadade tranor. De blir sjuka i fångenskap och måste avlivas. Min sista utväg var att ringa min pappa som följt detta tranpar i 20 år. Försök fånga tranan och få vingen rätt! Hmm, kanske lättare sagt än gjort?


Tranan försvann så småningom utan att jag lyckats fångat den och jag lät känslan av uppgivenhet infinna sig. Naturen är grym!

Nu på morgonen upptäckte jag tranorna igen och vet ni va! Vingen var i rätt läge igen😃👍. OMG vilken lättnad! Både att ungen nu har mycket bättre chans att överleva och också att jag inte lyckades att få någon att avliva den. Pust!


Nå återgår jag gärna till att vänta på våra visum i lugn och ro medan jag tittar på en vacker tranfamilj.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vi har återvänt till vårt semesterparadis, Havelock! Återseendet var gästvänligt och det tog inte många minuter för att komma ihåg vad det är som gör att vi älskar denna exotiska ö. Som familjeresemål är detta vår absoluta favorit i Indien och vi kan verkligen rekommendera er att åka hit. Havelock är fortfarande och förhoppningsvis ett tag framöver,  ett oupptäckt drömresemål.

Havelock bjuder på en underbar blandning av äventyr, avkoppling och fantastiska miljöer. Ett resmål som passar hela vår familj.

I år har vi hunnit med att förverkliga några av våra drömmar och jag kan stolt meddela att jag har genomfört en Open Water dykutbildning. Min stolthet beror framförallt att jag övervann olustkänslan av att vara utlämnad i en situation där jag inte hade kontroll och kunskap. Mina första dyk var faktiskt ganska läskiga där det handlade om att hitta perfekt flytkraft, ta av och på cyklop och bcd-västen under vattenytan, använda någon annans luftregulator osv. Så när jag vaknade min sista dag av utbildning låg jag faktiskt och funderade på att inte fullfölja. Jag är glad att jag övervann den känslan och otroligt tacksam att svenska dykinstruktören Hanna följde mig på mina sista två fantastiska dyk som bland annat innehöll Anemonfiskar, drakfiskar, färgglada koraller och ett skeppsvrak på 18 meters djup.

Ellen passade också på att prova på Scuba diving och fick med sig många härliga minnen. Haver runt Havelock är som ett akvarium och urvalet av exotiska fiskar är stort. Vår favorit är nog iallafall Nemo som simmar omkring med sin familj i Anemonenerna.

Daniel som har sett fram emot sitt sportfiske i ett helt år, är inte heller besviken :) 🐟🎣 i hela tre dagar har vi fiskat i den Bengaliska viken (the Andaman Sea) och vi har fått upp helt otroliga fiskar. Framförallt stora! Den allra största fick vi förresten inte ens upp i båten. Det var en Yellow fin tuna som vägde ca 50-60 kg. När Daniel, David (fiskexpert) och Rama (båtförare) hade kämpat i ca 45 minuter och fått upp fisken till ytan för tredje gången gick helt enkelt kroken av. Kanske var vi alla lite tacksamma för det för fisken var verkligen en monsterfisk som jag inte så gärna hade velat sprattla runt i båten. Desto roligare med alla goda delikatessfiskar som vi fångade. De tog vi med oss till resorten och kocken tillagade dem åt oss.

Daniel fångade bland annat en Dogtooth Tuna på 22 kg.

Vår sista dag på ön tillbringade vi med Havelocks egen filmstjärna. Den 67-årige Rajan som är en av de allra sista havssimmande elefanter. Våra timmar med Rajan var obeskrivliga och jag tror att hela familjen blev förälskad i honom. Vi ni se honom "in action" så medverkar han i Hollywoodfilmen The Fall. Efter att ha sett många elefanter i Indien i kedjor eller under strikt uppsikt av sin skötare var det otroligt befriande att tvätta, leka och till och med klättra upp på honom utan att han behövde kommenderas till det. Han älskar helt enkelt sitt ompysslande liv på Havelock och har inget emot att turister poserar och leker med honom. RAJAN <3

Jag vet inte när vi kommer tillbaks till Havelock nästa gång men jag har en känsla av att det inte är vårt sista besök. Så med saknad i hjärtat. På återseende​!

Likes

Comments

Ingen dag är den andra lik här i Delhi. Det kanske den inte är någon annanstans heller men här känns det som variationen är stor. Överallt vimlar det av människor som är på väg. Till bussen som är fullpackad med andra människor som är på väg till skolan där de möts av massor med andra studenter i samma skoluniform. Till arbetet som är legalt eller "svart".

I Indien finns det alla tänkbara arbeten och jag tror att det handlar om att så många som möjligt ska ha en sysselsättning och en möjlighet till inkomst. För att nämna några så finns här allt från dörröppnare och bilvaktare (vaktar bilen på parkeringen så att ingen repar den), skoputsare och kvittoläsare (mannen som kontrollerar så att innehållet i påsen jag bär ut från en butiken överensstämmer med kvittot), sopare och sophämtare o.s.v.

Sagar arbetar på INA market som kolli (bärare) i New Delhi och det har han gjort ett tag. I hela 22 år av sitt 35 åriga liv för att vara mer bestämd. En bra dag tjänar han ända upp till 1000 rupier vilket motsvarar ca 150 SEK. För dem pengarna ska han försörja sin familj som består av hans fru och 4 barn. Jag har känt Sagar i snart 6 år och det känns välkomnande att se hans leende när han upptäcker oss på matmarknaden. Vartefter jag inhandlar mina varor så samlar han upp dem i hans platskorg och bär ut dem till vår bil, 10 rupier per vända. Hans stora leende när jag kommer kan bero på att jag brukar ge honom lite påslag på det som annars är rimligt. Jag skulle gärna ta honom med, när vi lämnar Indien. Det är smidigt att handla när kassarna försvinner vartefter 😃.

Mr Lucky är butiksägare i INA market och han har också tillbringat stor del av hans liv här. Till skillnad från Sagar arbetar han lagligt här och har gott om pengar. Vad jag tycker är mest fascinerande med dess små butiker som finns i INA är allt de innehåller. Det du inte kan hitta på hyllorna fixar en springpojke genom att klättra upp på loftet. Idag fick Mr Lucky ett angenämt besök under tiden jag handlade hos honom. En av hans trogna kunder kom och bjöd honom på deras sons bröllop. Så jag antar att han betyder en hel del för vissa av hans kunder. Visst betyder han en hel del för mig också men jag föredrar Ica hemma i Sverige om jag ska vara riktigt ärlig.

Så min vanliga fast ovanliga dag startade idag av mina livsmedelsinköp på INA där jag mötte några av alla människor som jag stött på i Indien. Marknaden var sig lik men ändå olik eftersom Mr Lucky idag var extra lyckosam och fick en bröllopsinbjudan. 

Jag ser fram emot morgondagen som med all säkerhet kommer innehålla något annat vanligt fast med svenska ögon sett, ovanligt😉.​

Likes

Comments

Tiden i Indien lider mot sitt slut och vi väntar otåligt på att svaret om vart vår nästa destination ska bli. Utan att veta med säkerhet vart vi kommer att bosätta oss de närmsta åren har vi iallafall börjat med vårt avslut i New Delhi.

Varje detalj i vårt hem gås igenom för att bestämmas om det ska slängas, ges bort, säljas, tas med till Sverige eller till den nya destinationen. Ett känslosamt arbete som väcker minnen om alla fantastiska upplevelser vi varit med om under vår tid i Asien. Aldrig någonsin har vi rest så mycket som vi har kunnat göra under dessa fantastiska 6 år.

Så mitt i allt ihop väcktes idéen om att jag kanske skulle ta och nyttja en av våra fria hemresor för att åka hem en sväng till Sverige. På några få dagar var allt fixat och resan bokad inte bara för mig utan också för vår dotter Ellen. Det var en härlig känsla att sätta sig på flyget med Ellen. "Mamma & dotter tid på tu man hand <3"

Våra väskorna var fullpackade med saker att ta hem till vårt Stenhagen och jag släpade t.o.m. två glaslyktor som handbagage i en pappåse. Det rekommenderar jag för övrigt inte! I Helsinkis security check gick den otympliga påsen sönder och "tack och lov" så kunde Ellen hjälpa mig att bära en lykta.

Väl framme i Stockholm väntade en sprillans ny Volvo V40 som jag hade bokat via Hertz och jag fick nästan panik över alla finesser den har. Ni får ha i åtanke att det dröjer mellan de tillfällen jag kör bil själv. Att då få en superteknisk bil som blinkar, sänker och höjer farten automatiskt o.s.v. är lite skrämmande faktiskt. Jag älskade bilen efter några dagar :)

Sverige är fantastiskt när vi pratar om miljö. Det är så rent, naturskönt och friskt! I sju dagar njöt jag i fulla drag av att vistas i Sverige. Vi hade också möjlighet att besöka släkt och vänner som tog hand om oss på bästa sätt. Tack så mycket!

Nu väl tillbaka i Delhi så är mina energinivåer rejält laddade och jag ser fram emot mina sista veckor i vårt älskade India.

Likes

Comments

För hundrade gången ringer jag samtalet om att något är fel i lägenheten och som vanligt får jag svaret, Yes mam! No problem. We fix!

Pling på dörren och jag förväntar mig att reparatören ska stå där. Fel hade jag, och istället är det frun i lägenheten under som vill berätta hur förskräcklig min chaufför är som har parkerat på infarten. Den här diskussionen har jag haft förut och kan inte annat än att le och säga att, Yes mam! No problem. I fix!

Idag är det 6 år sedan min man startade sin utlandstjänst i landet på andra sidan jordklotet. Vad visste vi då, om kulturen i detta omtumlande land? Ett land som vi har kommit att älska men som också tar väldigt mycket energi. Indien är ett land som tar dig med storm och jag skulle bli mycket förvånad om någon kommer hit utan att bli berörd.

Pling på dörren igen och Yes! nu är det reparatören som ska fixa så att jag inte behöver trampa i en vattenpöl varje morgon när jag går in i köket. Jag kanske ska tillägga att detta är tolfte gången de kommer för just det här problemet. No problem mam, we fix!

Tio minuter senare ber reparatören om en rörmokare från min mans företag.

- No problem, I call! Jag lyfter telefonen och ringer det "etthundraförsta" samtalet.

- Mr Singh, can you please send your plumber to our apartment!

- Yes mam, no problem! but he is already there.

- No I don't see him. Please call and send him upstairs.

Så här håller det på ett tag innan rörmokaren tillslut dyker upp.

Nu håller jag tummarna att i morgonbitti slipper jag byta strumpor p.g.a. trampande i vattenpöl men vem vet? Jag är redo med telefonen i högsta hugg och ge upp, aldrig!

Vi har nu lärt oss att säga nej är något som indier ogärna säger. Så fär att istället för att säga, detta kan inte jag fixa eller det går inte fixa. Så kommer kommentaren, Yes mam, I fix! 6 år har också förändrat mitt sätt att se på saker och därför hör jag mig själv ibland uttala orden Yes mam eller Yes sir, no problem, I fix! fast jag egentligen inte alls vet om jag kan. Detta sker förstås oftast till indier så att ni svenskar inte börjar undra om det går att lite på mig :)

Tack Daniel! för att du tog mig till landet där allt går att fixa och att jag lärde mig att aldrig ge upp!


Indiens kontraster och färger som berör åtminstone mig!

Likes

Comments

Ett av de allra första intrycken som biter tag i de allra flesta som besöker Indien är GATUBARNEN.

Lortiga, charmiga och med en bedjande blick i deras ögon.

Dessa barn har fått mig att bli förbannad på samhället som tillåter dem att tigga, förtvivlad på att jag nästan inget kan göra, fascinerad av deras energi och att de faktiskt står ut att stå där dag ut och dag in och glad. Ja, det stämmer faktiskt. Dessa små felplacerade barn sprider ironiskt nog också glädje.

Idag när vi som vanligt åkte hem efter mina barns skoldag dök de upp som vanligt. Förhoppningsfulla med en blick som för tusende gången bad om pengar. Pengar som jag aldrig kommer att ge.

När de ser att jag som oftast ler ger jag dem en gnista av hopp att de kommer att få något. Min huvudskakning tyder emellertid om något helt annat vilket jag i och för sig, inte tror spelar någon större roll. De har blivit sedda av en i deras ögon rik västerlänning och chansen finns att hon ger en slant.

Jag har i tidigare inlägg redogjort varför jag aldrig kommer att ge pengar till tiggare i gatukorsningar och nämner enbart kortfattat anledningen igen. Att ge pengar skapar fler tiggande människor i Delhi. Barnen har rätt att gå i skolan, rätt till skoluniform och rätt till ett näringsrikt mål mat om dagen. De måste inte tigga för att överleva men deras föräldrar eller någon skum liga utnyttjar deras liv för att tjäna pengar och till det kommer jag inte bidra.

Så hur kan då dessa små smutsiga barn sprida glädje till en västerlänning som vet att något är väldigt fel i det indiska samhället. Där små barn timme efter timme befinner sig i en farlig miljö och med en troligtvis dyster framtid framför sig.

Tja, jag lyfter mobilen och knäpper några kort på barnen. När sedan glädjen sprids i deras ansikten när de ser bilden jag tagit, ler jag också. Leken fortsätter i nästan 5 minuter och antalet barn ökar hela tiden tills rödljuset slår över till grönt. Vi åker iväg och lämnar barnen åt deras öde. Jag har en känsla av vanmakt i bröstet men ler när jag ser bilderna i min mobil.

Nu har jag laddat bilen med apelsiner så imorgon får de charmiga barnen en c-vitaminkick och jag får förhoppningsvis ett nytt leende.

Likes

Comments

Morgonpigg och kvällstrött, det är ord som beskriver mig bra. Jag vaknar nästan alltid först i vår familj om vi inte ställt in våra alarmklockor.

Stunden som jag har alldeles för mig själv är både rogivande och frustrerande. För er som känner mig, vet ju att jag tycker om att göra saker mest hela tiden.

Så tiden jag tillbringar liggande bredvid en susande Emma, blir oftast en stund då jag reflekterar över stort som smått.

Just idag, den andra dagen på ett nytt år går mina tankar till temperatur. Hur mycket den faktiskt påverkar vårt liv. Här på Sri Lanka är temperaturen helt perfekt utifrån mitt tycke. Vi svettas inte, inga tjocka kläder för att slippa frysa. Bara helt behaglig 23 grader nu på morgonen. Framåt dagen kommer graderna säkert stiga till 26, 27 och det kommer fortfarande att kännas skönt att strosa omkring i en sommarklänning.

Nu tänker säkert någon att det är helt fantastiskt med vinter och och minus 8 grader. Visst! men inte i en sommarklänning. Jag själv njuter mest i kalla breddgrader just i stunden då jag tinar upp framför en sprakande brasa. Se där! Nu hoppade tankarna till Stenhagen och vår underbara täljstenskamin. Tänk att få slänga in några värmande vedklabbar i den istället för att ligga här och fundera. På tal om värme och vedklabbar så får det mig att tänka på min farfar Allan som tyvärr inte är med oss längre. Han sa många kloka saker och bland annat en om ved. - De här trät värmer många gånger innan de hamnar i brasan. Nu måste ni tänka in hans breda västgötska och också veta att han var en hårt arbetande bonde och sedan skogsförvaltare. Påståendet är för övrigt väldigt rätt och det vet alla som har huggit, klyvt och stapplat ved.
Nu kurrar magen och Emma börjar sträck på sig. Trafiken på gatan har överröstat fåglarna så nu kanske de är dags att fundera på dagens planer som handlar om att upptäcka Colombo och att besöka goda vänner. Upp och hoppa! God morgon gott folk!Likes

Comments

Sista dagen på det gamla året! Det känns som en bra dag att blicka tillbaka på innan det är dags att rikta fokus framåt igen.

Att sitta på en mjuk, varm och sandig strand är ett privilegium som jag uppskattar med hela mitt hjärta. Just nu heter stranden Induruwa och är belägen på Sri Lanka. Vi har alltså tagit oss till Indiens grannland som i mångt och mycket är en lillebror till vårt India. Fast tempot är lugnare stränderna renare och luften lättare att andas. Här är den utmärkta platsen att sammanfatta året.2014 startade med en hejdundrande nyårsfest hos min kära lillasyster Sara i deras nya hus i Strångsjö. En fantastisk tillställning där nästan hela min familj var samlad. Att träffa nära och kära och många av dem på samma gång händer inte så ofta och är så klart stunder att minnas med glädje.

Vår återresa till Indien blev försenad en vecka pga visumkrångel vilket vi i och för sig inte var ledsna över. De extra dagarna bjöd på ett vintrigt Sverige och Emma fick njuta av snö på riktigt, för första gången.

Väl tillbaks i Indien startade vårt vardagsliv på vanligt sätt. Arbete i Jaipur och resten av världen för Daniel, skola för Wilma och Ellen och dagis för Emma. Och för mig handlade vardagen som vanligt om att samordna skolskjutsar, vara arbetsledare för personal, inköp av matvaror, träning, handledare på Sofia Distan och nyhet för den här våren, Seven Cities. Seven Cities är en grupp i Delhi som lär sig om hur Delhi har återuppstått i sju olika städer, bl.a. Old Delhi och Nizamuddin.

Vår första familjeresa 2014 gick till Andamanerna. Vilket fantastiskt resemål! Vi njöt från första till sista stund och vi har redan bokat in en ny Andamanresa i mars i år. Vi hann också med att åka med våra Royal Einfields till Rishikesh och en tigersafari i Ranthambhore.

Min känsla för våren är att den gick i ett rasande tempo och plötsligt satt vi på planet hem till Sverige och Stenhagen igen. Sommaren bjöd som vanligt på Zimba, hästar, grill, familj och goda vänner. Vi njuter verkligen av våra veckor med svensk sommar. I år gjorde Ellen sin första egna utlandsresa som gick till London. Där tränade hon engelska, träffade nya vänner och upptäckte kända sevärdheter. En nyttig resa för både Ellen och oss.

Det goda tar ofta slut för fort och vi packade våra väskor i början av augusti för ytterligare ett läsår i Indien. På denna resa följde även Wilmas kompis Sara med. Så den första tiden efter vårt sommarlov fick Wilma vara guide åt en av sina allra bästa vänner. Vilket hon klarade alldeles utmärkt i hela tre veckor.

Höstens stora händelse för vår yngsta dotter är att hon har börjat på American Embassy school. Så nu är även hon en skolelev vilket hon älskar för hela slanten. Hon har många goda vänner i skolan och lär sig mycket nya lärdomar.

Utöver detta har vår höst har kantats av Sverigebesök, tigersafaries och en resa till Singapore. Vi avslutar året på allra bästa sätt med en familjeresa till Indiens lillebror, Sri Lanka. Ett resmål som vi har pratat om att åka till under många år men som inte riktigt har blivit av. På tal om något som jag inte har gjort, men tänkt redan sedan Indien blev på tal i vårt liv. Läsa boken Shantaram! Och det är precis vad jag gör nu på vår härligt avslappnande semester.

Så Gott Nytt År alla våra goda vänner och vår fina släkt! Nu blickar vi framåt nya äventyr och utmaningar! Låt 2015 bli ett underbart år!


Likes

Comments

Så har ytterligare en sommar gått och vi har njutit, pustat ut och andats i härliga Sverige. Många nära och kära har vi träffat och en och annan god matbit har slunkit ner.

Och nu är vi tillbaks i vårt India igen. Är vi lyckliga? Jajamensan! Jag är Lycklig och tacksam att någon hjälper mig med tvätt, städning, barnpassning och matlagning. Vi har förresten en ny kock.., Anu, som arbetar halvtid hos oss. Anu har vi känt från dag 1 i Indien eftersom hon är vår chaufför Deepaks fru. Hon lagar fantastisk mat!

Familjen är lycklig att åka till Shoppingmallen/köpcentrumen och handla billigt och titta på bio igen. Wilma är lycklig att hon kunde bjuda med sin vän Sara till vårt hem i Indien, Ellen är lycklig att vara tillbaks i AES (det skulle hon kanske inte säga själv men jag ser att hon är det 😃), Emma är superlycklig att äntligen ha börjat på AES. 

Kroppen är lycklig när vi nu har satt igång med vår träning igen eller förresten, lycklig och lycklig, musklerna skriker av träningsvärk! Men själen är lycklig och målet är satt. Den 23 november ska jag springa för första gången Delhi Half Marathon! Tjoho! Wish me good luck, för det kommer verkligen inte bli så lätt med träning i 35 gradig värme och med ett knä som vill vänjas långsamt för nya utmaningar. Ska ärligheten fram gör ju Sverigekilona inte löpningen lättare precis. Men snart blir Delhi svalare och jag lättare 😃.

Lycklig att detta är vårt sista år (läsår) i Indien. Nu ska vi njuta av allt bra vi har upplevt i detta knasiga land. Här ska drickas afternoon tea på Imperial, drickas Moet på Oberoi (dock efter Half Marathon), resa till spännande platser som t.ex. Jasilmer, Meghalya, Andamanerna (igen) och Sri Lanka, köras Royal Enfield, träffa härliga vänner på luncher, bokklubbar och utflykter. Ja ni hänger väl med på att livet i Indien är fantastiskt 😃.

Här kanske inte alla håller med...de kanske hävdar att Indien är smutsigt, luktar illa, maten är för stark, allt arbete blir "nästan bra", trafiken är livsfarlig, luften är förorenad, för mycket människor, korruption, krånglig byråkrati o.s.v.

Jag kan ju bara instämma och listan skulle kunna skrivas längre tyvärr. Men vet ni vad? Jag älskar iallafall detta knasiga land.

Som sagt jag är lycklig att detta är vårt sista år eftersom jag fortfarande tycker om landet. För om ni skulle fråga mig om jag skulle vilja bosätta mig här? Skulle jag absolut säga NEJ! Definitivt inte! Luftföroreningarna, trafiken, allt som blir "stan bra"....

Nu dags att njuta en ny dag i vårt knasiga men underbara India!

Likes

Comments

Några av våra största tillfällen i Indien har varit i mötet med ett av världens vackraste och farligaste djur, tigern. Detta stora kattdjur har fört oss till olika, ibland otillgängliga hörn i Indien. Vi har besökt ett tiotal olika tigerparker och favoriter har varit Bandhvagrh, Ranthambhore, Kaziranga och Kanna National Park. 


Tigerhanne från Bandhavagrh National Park


Denna gång tog vi ett av Indiens tusentals tåg och gungade vilsamt fram och tillbaks och tänkte på de tigerungar som vi för första gången hoppades på att få se. Vi har blivit tipsade om att flera av tigrinnorna i Ranthambhore har ungar just nu. 

Denna resa skiljer sig från de övriga vi gjort. Oftast har vi åkt som turister eller så har jag jobbat som reseledare och guidat runt turister. Nu blev medbjudna av en av Daniels arbetskollegor vars fru har nära kontakt med de ansvariga för Ranthambhore National Park. Vi fick med andra ord få åka i områden som inte är tillgängliga för den vanlige turisten och våra chanser ökade förstås markant att få se tigrar. Det är inte speciellt lätt att få se dessa stora kattdjur som inte rör sig mer än nödvändigt. Framförallt inte nu i maj när temperaturen har stigit över 40 grader. 

Vår första Tigerhanne under detta Ranthambhorebesöket.

Största chansen är att hitta dem liggande vid eller i vatten så att de kan svalka ner sig. 

Vi gjorde 6 turer under vårt besök och jag kan lova att vi kände oss rejält omskakade och varma efter många timmars skumpande på hoppiga vägar. Vi lyckades se 4 tigrar men inga tigerungar. Det ända beviset på att de finns i parken var små söta fotavtryck på vägen. Jag hade verkligen velat se dem! Men mer än det så är jag glad att projektet Save the Tigers ser till att ungarna skyddas och stänger känsliga områden i nationalparkerna. Tyvärr så blir det oftast väldigt hysteriskt när en tiger upptäckts och parkguider låter längtan efter bra dricks gå före tigrarnas bästa.


Tigerhanne vilande i skuggan av snåriga buskar.

Ranthambhore är norra Indiens största nationalpark och det finns här idag cirka 55 tigrar. Den mest kända tigern i parken är troligtvis Machali - T16 som under många år betraktades som parkens drottning. Hon förlorade sina framtänder i en strid med en krokodil och nu när hon har blivit gammal har parkarbetare matat henne för att överleva. Hennes dotter Unnis T-19 har tagit över rollen som härskarinna och hon har just nu tre överlevande tigerungar (en dog tyvärr). Stjärnan i Ranthambhore som nu regerar över de mest gynnsamma områdena runt sjöarna i parken är Star Male - T28 och vi lyckades att se honom under vår sista tur. Han låg lugnt och fint och svalkade sig i kanten på en sjö och han brydde sig inte nämnvärt när vi ganska närgånget fotograferade honom. Tyvärr så avslöjade vi hans plats för hjortarna som varnade varandra genom alarmrop. Annars låg Star alldeles utmärkt för att nypa en hjort som ville släcka törsten i sjön.


T -28, Star Male

Så vi har nu ytterligare en fantastisk Tigersafari bakom oss och vi ser med glädje fram emot mer skumpande i Indiens Tigerparker.

MORR! Från tigerälskarna familjen Sundelius


  • 294 readers

Likes

Comments