Koktajl owsiany o smaku czekoladowym, słodzony bananami, z dodatkiem orzechów włoskich - bez mleczny oraz bez dodatku cukru.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ok. 450 ml wody przegotowanej
  • 2 banany
  • 2 łyżki rozdrobnionego ziarna kakao
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

W blenderze zmiksować ze sobą, na wysokich obrotach, płatki owsiane i wodę przegotowaną przez około 3 min.

Dodać pokrojone w plasterki banany, rozdrobnione ziarna kakao oraz orzechy włoskie.

Wszystko razem miksować w blenderze przez około 3-5 min. Gotowy koktajl rozlać do kieliszków/słoiczków/pucharków.

Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Zapiekanki upiekłam z ziołami oraz ketchupem i serem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, można je upiec na śniadanie lub kolację.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół do pizzy
  • Dodatkowo:
  • 150 gram sera żółtego
  • ketchup
  • Papier do pieczenia
  • Mąką po podsypania


Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, zioła do pizzy, sól i cukier, wlewamy wodę z oliwą i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, stolnicę posypujemy mąką, zagniatamy ponownie ciasto.

Z ciast formujemy małe łódeczki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Likes

Comments

Sałatka z tortellini z kurczakiem z nutą curry. Najlepsza jest jak się "przegryzie" na następny dzień.


SKŁADNIKI:

Sałatka z tortellini
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie tortellini
  • 1 por
  • 1 duża papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka


Sposób przygotowania:

Sałatka z tortellini

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowane przelać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na oleju. Dodać 1 łyżkę jogurtu i sporą ilość curry, wymieszać i ostudzić.

Pora przekroić na pół, sparzyć wrzątkiem i pokroić na pół księżyce. Paprykę umyć usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodać majonez i doprawić do smaku.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.


Likes

Comments

Składniki:

Liczba porcji:5

* 1 średni seler

* 2 marchewki

* 2 winne jabłka

* 1 łyżka majonez dekoracyjny WINIARY

* 2 łyżeczki musztarda stołowa

* 1 łyżka sok z cytryny

* sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Warzywa i jabłka obieramy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.
  2. Ścieramy warzywa i jabłka na drobnych oczkach tarki.
  3. Mieszamy z sokiem z cytryny.
  4. Wszystkie składniki łączymy razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Likes

Comments

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na prosty i smaczny deser z truskawkami.


Składniki:

  • z podanych proporcji wyjdzie około 20 kulek
  • 200 g herbatników maślanych
  • około 20 twardych i nie za dużych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g twarogu (może być chudy, półtłusty, tłusty)
  • 100 g roztopionego masła
  • kilka łyżek wiórek kokosowych


Przygotowanie:
  1. Herbatniki drobno rozkruszam – można je rozdrobnić blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
    Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję masło i dokładnie mieszam.
    Następnie dodaję cukier puder, ser i wyrabiam dłonią na jednolitą masę.
  2. Z takiej masy formuję placuszki na dłoni, w środek wkładam truskawkę, zlepiam i robię kulkę. Kulkę obtaczam we wiórkach kokosowych i układam na talerzu. Kulki wkładam na około 60 minut do lodówki.

Likes

Comments

Niektórzy twierdzą, że nie umieją piec ciast, że nic im się nigdy nie udaje. Bardzo łatwo zrazić się, gdy na początku kulinarnej drogi trafi się na nieudany lub zbyt trudny przepis. Jako pierwsze ciasto zawsze polecam ciasto jogurtowe – bez użycia miksera, zawsze smaczne. Dziś placek, który także jest niezwykle prosty i który mogę śmiało polecić osobom na codzień „niepiekącym”. Placek z malinami to ciasto proste, tanie i idealnie pasujące do herbaty. Każdy sobie z nim poradzi! Szczególnie na etapie jedzenia! ;)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu waniliowego (można pominąć)
  • maliny
  • cukier puder – do dekoracji (można pominąć)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 170ºC (lub 160º z termoobiegiem). Rozbijamy jajka do miski i za pomocą miksera miksujemy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy ok. 3 minut, aż powstanie pulchna masa. Wlewamy olej i aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do masy. Miksujemy znów ok. 3 minut – składniki muszą się bardzo dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy od 22 do max. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy ok. 50 minut. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Likes

Comments

Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.


Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 marchew

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-3 szklanki bulionu drobiowego

-sól

-pieprz

-2 łyżki oliwy z oliwek

-4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:


Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać:

Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.




Likes

Comments