När man läser detta så det första man frågar sig är "vad är bavaroise?
Bavaroise är franska och betyder bajersk. Man kan förklara det som en ett mellanting mellan en mousse (som är lätt och fluffig) och en pannacotta som är väldigt fast och krämig. För att man lättare ska förstå. Men ska man vara korrekt så klassas pannacotta som en typ av bavaroise.
Det andra man frågar är "vad är havtorn?
Havtorn är ett gult bär som inte är väldigt bekant. Då det har en väldigt speciell smak. Nästan lite bitter i mitt tycke. Många som smakat havtorn tycker inte om det. Jag var en av dem tills jag provade denna dessert. Äpple och havtorn är något som passar väldigt bra! (Iaf på detta vis). Havtorn och choklad är också en väldigt trevlig komponent. 

Äpplebavaroise med havtornsgelé 
Ingredienser 
200g äppelpuré (jag använde äpplemos) 
1tsk kanel 
1st vaniljstång 
2st äggulor 
0,75dl socker 
4,5st gelatinblad 
3,5dl vispgrädde 

1dl Havtornsjuice 
1st Gelatinblad 

Gör så här: 
Koka upp purén med kanel och vaniljstången, urgröpt. Vispa ihop äggulor och socker. Plocka upp vaniljstången ur den varma purén. Blöt lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda ner äggsmeten i purén. Vispa tills den tjocknat. Du kan få behöva värma på purén lite för att den ska tjockna ordentligt. Men den får inte överstiga 84’C för då överhettas ägget. 
När purén tjocknat vispa ner gelatinet medan det fortfarande är varmt. Försök se till att allt gelatin är smällt annars kommer det bilda gelatinklumpar. Låt svalna till rumstemperatur. 
Vispa grädden halv fast och vänd ner i puréblandningen. Lägg upp i serveringsskålar eller silikonformar och kyl ner. 

Värm havtornsjuice och blanda i gelatin. Låt svalna något. Häll över bavaroisen (när den stelnat). Kyl tills gelén svalnat. 

Hoppas det smakar! 





Likes

Comments

 


 

 


Igår bakade jag kanelbullar i nya huset! Vad passar bättre en varma kanelbullar i höstkylan? 

 

Recept ca 40st 

ugn: 250’C 

 

ingredienser

 50g jäst 

50g smör 

3dl mjölk 

1/2dl socker 

1 1/2 tsk kardemumma 

1krm salt

8-10dl mjöl 

 

fyllning 

kanel 

socker 

smör (rumstempererat) 

 

ägg 

pärlsocker

 

Gör så här: 

smula jästen i rostfri bunke (jag använder alltid rostfri bunke, för då vet jag att den är ren.)

smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm till fingervarmt (37’C). 

Tillsätt lite av degvätskan i jästen och blanda ut jästen. 

häll i resterande degvätska och tillsättt även socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. 

Man får prova sig fram hur mycket mjöl som går åt. 

blanda allt till en deg. Om du använder en bakmaskin se till att kör degen ordentligt. 

Låt degen jäsa i minst 30 min. Om den jäser längre dessto större blir den och det är absolut inget farligt! 

 

När man tycker att degen jäst färdigt lägg upp den på ett mjölat bakbord och knåda degen så den inte är kladdig. Arbeta in mer mjöl om det behövs. Kavla ut degen och bred den med det rumstempererade smöret strö över socker (ca 2-3 msk) och sedan kanel (ca 2 msk) rulla ihop degen från långsidan. Rulla den ganska hårt så där inte är så mycket luft. Blir godare enligt min mening. 

Skär degrullen i bitar ca 2cm breda och lägg sedan i bullformar. Låt sedan bullarna jäsa ytligare i minst 20 min.

 

När bullarna jäst till önskad storlek pensla dom med uppvispat ägg och stör på lite pärlsocker. 

Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått en fin gyllne färg. Ca 8 minuter

Lägg bullarna på galler och låt svalna. 

Servera med ett stort glas mjölk! 

 

 

Likes

Comments