Header
Vilda djur

Kortfakta

En sengångare är ett djur som rör sig väldigt sakta. Det kan bli mellan 42-80 cm och väga 2,2-10 kg, beroende på vilken art det är. En sengångare är däggdjur som är aktiv på natten. Den lever främst i regnskogen Amazonas, som ligger i Sydamerika. Den använder sina klor till att försvara sig mot fiender t.ex. ormar och kattdjur. Olika arter av sengångare är t.ex. tretåiga och tvåtåiga sengångare.

Hur de ser ut

En sengångare har väldigt långa klor som är rundade och gör så att de håller sig fast i träden lättare. Benen är kortare än armarna och längst ut på benen har de tre tår. De kan vrida huvudet mycket mer än vad andra djur kan, det för att de har fler halskotor än vad andra däggdjur har och deras ögon sitter långt ifrån varandra. Deras päls liknar halm som är i tre lager och växer från magen och upp mot ryggen, pälsen är även väldigt tjock, vilket gör att den skyddar sengångaren om den ramlar. Pälsen växer på ett så annorlunda sätt bara för att vatten ska rinna av mycket lättare. Det växer även alger i deras päls som gör att den blir grönaktig, vilket ger ett kamouflage eftersom de lever bland blad och då ser inte fiender dem.

Vad de äter

De äter främst blad från träden, men vissa sengångare äter även frukt. Men det finns inte mycket näringsämnen i deras mat och det är en anledningen till varför de är väldigt långsamma.

Lite mer fakta

Sengångaren har väldigt bra luktsinne, vilket gör att den kan lukta om en gren är rutten eller ej. Det har betydelse så inte sengångaren ramlar ner från trädet när den b.la. sover och äter. Den har varken bra hörsel eller syn, vilket gör att den nästan enbart använder luktsinnet. Deras kroppstemperatur liknar inte däggdjuren, utan är mer liknande reptiler, då deras temperatur kan gå ner ända till 24 grader när den sover och under tiden den är i rörelse så ligger den på ca 32 grader. Sengångarna är en väldigt hotad art, just på grund av att de hugger ner skog där de lever och bor. Människor hugger ner skogen b.la. för att göra byggplatser.

//Djurplatsen Ellen


Källor:

Wikipedia - Sengångare

Panda Planet - Sengångare


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hundras

Kortfakta

Cavalier king charles spaniel är en liten sällskapshund med normal livstid på ca 12-15 år. Hunden kommer från Storbrittanien och är en av de populäraste hundraserna i världen (Plats 15 enligt svenska kennelklubben under året 2011). Den får ungefär 2-6 valpar per kull.

Storlek:

• Vikt: vanligtvis 5,5 - 8 kg, men kan skilja beroende på hundens storlek.

• Mankhöjd: runt 33 cm.

Utseende

Cavalier king charles spaniel är en hund med lång päls. När den är vuxen hänger gärna pälsen ned under magen och halsen. På öronen är pälsen ofta vågig eller fluffig men i övrigt är pälsen rak eller lätt vågig. Den kan även vara lockig om pälsen inte sköts ordentligt. Hunden har kort nos och kan ha 4 olika färgteckningar:

• "Blenheim" - Pälsen är kastanjebrun med stora vita områden. Oftast vit från mage till hals. Namnet på denna färgteckning kommer från Blenheim Palace i England där färgen spriddes från.

• "Black & Tan" - På svenska översätts det ungefär till "Svart & Solbrun". Hunden har då svart päls med bruna eller rödbruna markeringar. Ofta är allt utom mage, hals och ansikte svart.

• "Ruby" - Pulsen har en varm kastanjebrun färg. Ordet ruby betyder rubin vilket är en röd ädelsten. Kan även finnas väldigt få och små vita inslag i pälsen.

• "Tricolour" - Precis som namnet säger så är pälsen trefärgad. Det är en blandning av brun, svart och vit färg. Svart och vit är de dominerande färgerna och det bruna förkommer oftast som små fläckar eller konturer i ansiktet.

Egenskaper

Vill man ha en hundras som är snäll, glad och lekfull. En väl omhändertagen hund av denna ras visar ingen aggressivitet, rädsla eller nervositet. Hunden passar perfekt i familjer med små barn. Cavalier king charles spaniel tycker generellt som om att jaga sånt som rör sig, vilket inkluderar t.ex. bilar och fåglar. Man bör därför vara försiktig när man har hunden ute. Däremot är den oerhört lydig vilket gör att man kan träna hunden till att inte jaga och därmed även göra hunden van med mindre husdjur.

//Djurplatsen Oskar


Källor:

Amerikanska kennel klubben - Cavalier king charles spaniel 

Svenska kennel klubben - Cavalier king charles spaniel

Wikipedia - Cavalier king charles spaniel 

Wikipedia - Cavalier king charles spaniel (Engelska)

Likes

Comments

Kaninras

Kortfakta

Dvärgvädur är en kaninras som kan väga 1,4-2,2 kg och det som mest kännetecknar denna rasen är de hängande öronen. Den kommer ursprungligen från Nederländerna och är från början en korsning mellan fransk vädur och hermelin.

Hur de ser ut

Dvärgvädur finns i många olika färger t.ex. beige, grå, svart osv. Den är vanligtvis vit på tassarna och på magen. De har hängande öron och pälstypen kan vara rex, normalhårdad och fusch. Normalhårad är ca 2-4 cm, rex är någon cm mindre och fusch är någon cm mer.

Vad de äter

Den här kaninrasen sägs ha stor aptit och blir lätt överviktig så det gäller att ge den lagom med mat, vanligtvis är då pellets. Det är även viktigt att ge kaninen hö av bra kvalité (det är viktigt att höet är torrt) och att ge nytt vatten dagligen, såklart. Man kan också ge sin kanin grönsaker och frukt t.ex. morötter, sallad, maskrosblad, banan osv. Men ge inte för mycket av frukt och grönsaker då kaninen kan bli dålig i magen av för mycket sådant. Se även upp med att ge din kanin för mycket av allt då de inte tål för mycket mat, som vanligtvis andra djur med. Det finns en sorts "gnagarblandning" i olika djurbutiker, se upp med att ge för mycket av denna då de innehåller väldigt mycket kolhydrater/fett och för lite kalcium och fiber, men i en liten mängd någon gång ibland ska inte vara något problem beroende på din kanin.

Ungar

Dvärgväduren blir könsmogen vid ca 5 månader, honan något tidigare. Blir honan blivit befruktad så är hon dräktig i ca 31 dagar. Den får vanligtvis mellan 4-5 ungar och vanligtvis sker födseln på morgonen. Det är viktigt att inte störa honan för mycket när hon har fött sina ungar för då kan ungarna bli övergivna, det kan ibland även gå så långt att hon äter upp sina ungar. När ungarna föds är de vanligtvis ljusrosa, sover mycket och är relativt tysta.

Lite mer fakta

Dvärgväduren är en ras som är lugn och tillgiven. Den är mycket lättlärd, vilket gör att den ofta används i kaninhoppning. Genom att den här rasen har hängande öron så gör det att den har mer nedsatt hörsel än andra raser. Dvärgväduren är störst bland dvärgraserna hos kaniner. Det är viktigt med hanteringen av en kanin, att man är lugn och är försiktig så att den inte skadas. Det är även viktigt att när man håller den så ska inte någon kroppsdel hänga, t.ex. bakbenen. Tänk på att även sitta ner när du håller kaninen så du inte tappar den.

(Jag har själv erfarenhet av den här rasen då jag haft 3 stycken.)

//Djurplatsen Ellen


Källor:

Wikipedia - Dvärgvädur ​ 

​Veterinären.nu - Kanin​

Egen erfarenhet och egen fakta

Likes

Comments