Header

​Som vi nu vet var disco den dominerande stilen under nästan hela 70-talet men genren sågs ändå av många som ytlig och utan någon större betydelse, ett tydligt exempel på det självupptagna 70-talet. Ytan var en viktig del av helheten men disco har ändå kommit att betyda mycket för det vi väljer att ha på oss idag, har någon lyckats missa Lady Gaga iklädd endast discokulor? Inspirationen till den outfiten är såklart direkt taget från de vågade scenkläderna som bars av discoartisterna, exempelvis Boney M som ni ser nedanför.

Precis som med mycket annat i disco så hade även själva stilen sin grund i filmen Saturday Night Fever och det var den snåla budgeten som faktiskt skapade stilen, den skulle spegla hur människorna i Brooklyn faktiskt såg ut under den här perioden. Kläderna köptes i butiker längs gatorna och syddes inte upp specifikt för att passa in i filmen, skådespelarna var också ombedda att använda sina egna kläder vid utomhusscenerna. Stilen var alltså redan befintlig i New York och kom att förknippas med disco först efter filmens premiär och dess succeé.

På dansgolvet skymtade man stretchoveraller och satinkavajer, kläderna var tighta och skulle visa upp kroppen. Disco gav även gymkulturen en skjuts framåt just på grund av detta, det var nämligen inte ofta skjortorna fick stanna på när det dansades. Byxorna skulle vara bredare nertill men så tighta som möjligt upptill, detta matchades med slimmade skjortor i regnbågens färger. Utöver det var allt som var glittrigt, glansigt och stretchigt helt rätt! Ord som “diskret” och “nedtonad” var absolut ingenting man vill eftersträva när det kom till modet på dansgolven.

Vill du veta mer om vad som var inne på 70-talets dansgolv så rekommenderar vi Stil i P1 som har många bra avsnitt om just disco! http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/868378?programid=2794


//Wilma


Likes

Comments

Mycket musik från 70- och 80-talet kan man först tro tillhör discogenren när de i själva verket är popigare, funkigare och ibland mer åt soulsoundet. Under vårt arbete har vi vid ett flertal tillfällen förvånats över artister och låtar som vi var trodde tillhörde discogenren men som visade sig inte göra det. Så som Madonna, Michael Jackson och till och med Spice girls. Spice girls var en grupp som var populär på 90-talet och de klassas definitivt inte som en discogrupp trots att musiken troligtvis är inspirerad och influerad av disco.

Vad är det då som kännetecknar discomusiken? Vad är det som avgör ifall en låt är disco eller inte? Det karaktäristiska discosoundet har en basslinga som slår på varje taktslag i en fyrtakt. I bakgrunden finns sträng- och horninstrument samt synth och svävande sång. Gitarr finns ofta med men är inte framträdande utan det är rytmen i basen som är det mest centrala. Det är alltså den pulserande rytmen som är det viktigaste för en Discolåt och som gör den så härligt dansvänlig.

Kanske är det lite tråkigt att avgöra vad som är disco genom ren musikteori. Musiken, inte minst discogenren, ska få oss att må bra och vilja dansa. Så kanske är det inte vad disco är, som är det viktigaste, utan vad det får för effekt på den som lyssnar. Om jag lyssnar på Spice Girls och får ingivelsen att köra några discomoves så är den låten en discolåt för mig. Disco är nog lite vad man gör det till. Känns det som disco, är det disco. Eller vad tycker ni?

//Matilda


Likes

Comments

Boney M är en tysk popgrupp inom discogenren som hade sin stortid under sent 70-tal till tidigt 80-tal.

Gruppen bildades först ensam av västtysken Frank Farian som under ett år själv skapade de olika rösterna (både kvinnliga och manliga) som fanns med i låtproduktionerna innan han efter att den första singeln Baby do you wanna bump kom ut och blev en storsuccé i Holland och Belgien, som han sökte efter andra artister/modeller för att fronta sin egen påhittade grupp. Många medlemmar i gruppen hoppade av, eller ersattes under många år. Vissa tröttnade på att endast få röra på läpparna till en förinspelad röst och valde då att istället gå sin egen väg i disco-karriären. Efter ett tag hade slutligen en grupp formats med fasta meddelande, förutom Farian fanns ytterligare fyra medlemmar under succéåren: Marcia Barret, Liz Mitchell, Maizie Williams och Bobby Farrel. Alla med karibisk härkomst.

Liz Mitchell var en kvinna som enligt Farian var oersättlig, och hennes röst dubbades aldrig med någon annans, vilket förekom med Williams och Farrels. Mitchell var den som höll ihop bandets popularitet enligt honom, vilket inte visade sig vara helt sant. 1982 lämnade Farrel Boney M, och gruppens popularitet minskade drastiskt efter detta. Sen kom han däremot tillbaka till gruppen, men på grund av alla bråk som då började, bröt gruppen upp. Under åren 1985-1986 var bandet nedlagt för att sen återskapas i olika konstellationer. Under våren 1989 slutade till slut Liz Mitchell och ersattes av en annan sångerska. 1990 blev brytningen total mellan medlemmarna.

Boney M slutade dock inte helt även efter detta avbrott. Mitchell skapade med stöd av den ursprungliga grundaren Frank Farian sin egen version av Boney M. Efter mycket bråk klargjorde domstolen att samtliga av “originalmedlemmarna” i gruppen hade rätten att uppträda i egna versioner, alla under namnet Boney M. Vilket också skedde.

Under Boney Ms succéår släppte de många låtar , så om ni har tid över har ni här några förslag på de mest populära låtar de släppte som är mycket värda att lyssna på!;

Daddy cool(1976), Sunny(1976), Belfast(1977), Mary´s Boy Child(1978)


// Linnéa


Likes

Comments

De första discoskivorna producerades av skivbolaget Philadelphia International i mitten av 70-talet. En ny musikgenre var önskad, en som skulle vara mer dansvänlig och som skulle kunna spelas på klubbar. Disco genren växte alltså ur den dominerande rockmusiken. Den fyrtaktiga musiken med basen och “synthezisen” i fokus gjorde att man kunde dansa som man själv behagade vilket gjorde genren till en av de största och mest populära i världen. Klubbarna blev fler, liksom dansarna, ungdomarna.

Nu gällde möjligheterna till dans inte endast om man hade en dejt eller inte, utan nu var det bara att köra på och gå ut på dansgolvet närhelst man hade lust till det. Droger och sexuell lust var en stor ingrediens till stilen och det som hände innanför klubbens murar var inte något som andra brydde sig om. De kunde vara öppna hela kvällar, nätter, och ända in på dagen och fortfarande vara full av dansande människor. Detta var ju klart något som bröt mot de tidigare gamla traditionerna.

Nu gällde det inte längre bara för killarna att fråga de väntande tjejerna om de hade lust att dansa, eller att under kvällen fråga om den andra “vill komma över på en kopp té”. De inlärda dansstegen till specifika låtar försvann långsamt och lämnade kvar prioriteringen av ens egna luster och behov vilket snabbt tog över. Denna övergång från propert till kaotiskt, det lustfyllda, där kvinnor kunde dansa med kvinnor, och män tillsammans med män. Där homosexuella kunde dansa med andra homosexuella eller hetero personer och där färgade dansade med vita, gjorde att den nya danskulturen blev till en enda stor accepterande blandning av människor och musik.

Dock blev det en stor chock för dåtidens vuxna att se hur frisinnade ungdomarna blev där gränser var något som nästan inte fanns med i bilden. Countrystilen var det som mer tilltalade till dem. Nostalgi av låtar om olycklig tonårskärlek som blandades med den ännu lugna, men dansbara countrystilen. Dessa olika musikstilar gjorde att vuxen-, och en ungdomsvärld skapades inom musiken.Därför förstods de inte alltid av varandra.

Stilen som discogenren satt igång har följt med oss ända in i vår tid. Idag är pardans något som väldigt sällan förekommer i den ungdomliga världen, utan nu gäller samma grej som då, att bara ta sig ut på dansgolvet, hur man vill och med vem man vill, och bara ha kul. Dico-genren har utvecklats till dagens Housemusik och den har spridit sig till många ungdomars hörlurar och högtalare. Till exempel “Get lucky” av Pharrel Williams, som innehåller spår av discomusiken, Daft Punk.

Vuxenvärlden har idag blivit mer accepterande kring det fria beteendet, främst eftersom de också växt upp med detta sätt att umgås med varandra kring musiken på, men också eftersom den moderna musiken inte endast blivit populärt bland ungdomarna, men även hos de vuxna, vilket därför ökar förståelsen för varandra. Trots detta kan man dock ibland fortfarande höra några smått upprörda mor- och farföräldrar som undrar vad det nu egentligen var för fel på den hederliga gamla pardansen.


// Linnéa


Likes

Comments

Vi har nog alla diggat till de odödliga hitlåtarna av ABBA. Har man aldrig hört “Dancing Queen”, “Mamma Mia”, “Super trouper” och “Chiquitita”, har man utan tvekan levt sitt liv under en sten eller rent av under ett berg. Nyckellåten till ABBA är ändå “Waterloo” som gruppen bröt igenom med 1974 och därefter blev de ett namn på alla musikfantasters läppar.


Jag ser mig inte själv som nationalist men när det gäller ABBA är jag en stolt svensk. Gruppen grundades i Sverige av Björn Ulvaeus och Benny Andersson 1966. Tre år senare anslöt sig Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad som båda hade tidigare erfarenhet av musikbranschen.


abba.png


1973 medverkade gruppen i Melodifestivalen, det svenska folkets familjefest, där de kom trea med låten “Ring ring”. Låten blev under året sveriges största hit och spelades även i andra europeiska länder. Året därpå medverkade dem igen och vann då överlägset med “Waterloo”. I England vann de även Eurovision Song Contest och det blev genombrottet för ABBA.

Efter många upp- och nedgångar bestämde sig gruppen för en tillfällig paus 1982. Än så länge har de aldrig gjort någon come back men trots det har ABBAs musik aldrig varit så välspelad som den är nu på 2000-talet. Deras skivor fortsatte att sälja, musikaler sattes upp och sedan även en film som spred musiken till yngre generationer.


abba3.jpg


ABBAs musik tillhör främst popgenren men många låtar har även disco i sig. Med tanke på att ABBA är Sveriges stora stolthet inom musik kunde vi inte låta bli att ägna ett inlägg åt denna fantastiska grupp. De svängiga låtarna verkar vara odödliga och än idag spelas de på klubbar trots att discoteken sedan länge är ett minne blott.


Vill ni läsa mer kan ni kolla in den officiella ABBA-sidan: http://www.abbasite.com


//Matilda

Likes

Comments

Är den originella discomusiken inte helt i din smak? Då kanske du ska testa att lyssna på Dance-punk (aka disco-punk eller punk funk) eller dance-rock. Två fusion genrer av disco.


Dance-punk är en musikgenre som uppstod på 70-talet och hade drag från såväl punk som disco och funk. Denna musikgenre är ofta förknippad med post-punk och new wave- musik.

Den tyska punksångerskan Nina Hagens låt “New York New York” blev en dans hit, i denna låt blandas punk och operasång med disco beats.Dance-rock kom som en reaktion på genrerna punk och disco. Här mixade man disco, funk och punk med rock och dans. Ett tidigt genombrott för dance-rock kom med Gina Xs låt “No G.D.M”


Intresserad?

Kolla in listan med möjliga artister!

Dance-punk
Bush Tetras
Defunkt
Liars
Clinic
LCD Soundsystem
Dance-rock
Dinosaur L
Liquid Liquid

Prince
Blondie
ABC


// Minette

Likes

Comments

​Oavsett om du är ett disco fan eller inte måste du ha hört succé låten "Stayin’ alive", det är en låt du inte kan undvika, den spelas i affärer, på fester och såklart på radion. Gruppen bakom denna fantastiska låt är Bee gees.


Bee gees var en pop-, rock- och discogrupp som bildades i slutet på 50-talet. Efter en svacka i början av 70-talet kom Bee Gees tillbaka med ett nytt sound, gruppen hade nu vänt sig till disco efter att tidigare spelat mest pop rock. Deras soundtrack till Saturday Night Fever banade väg för deras succé och de låtar vi älskar även idag, så som "Stayin’ alive" och "How deep is your love" blev listettor och tog världen med storm.


Gruppen bildades av de tre bröderna Barry och tvillingarna Robin och Maurice Gibb. Deras inspiration kom i samband med ett biobesök, där de tre bröderna fick se barn gå upp till scenen och mima till skivor mellan visningarna. Det kände genast att detta var något för deras musiksjälar och strax därefter hade de kommit överens med biografföreståndaren om att låta dem göra detsamma. Dock råkade de tappa skivan på vägen dit vilket ledde till att de fick sjunga på riktigt. Efter denna händelse växte deras samhörighet och vilja att skapa musik.

Utöver att sjunga spelade Maurice keyboard, gitarr och elbas medan Barry och Robin höll sig till sång och gitarr.


Fun fact:

Maurice föddes 35 minuter efter Robin.

Robin var vegetarian.

Maurice spelade paintball på fritiden, han hade ett eget lag som han kallade "the royal rat rangers".

Bee gees: en av de största discogrupperna du kan hitta. Plugga in dina hörlurar och ta en titt in på DiscoDängan om du av någon anledning skulle missat denna svängiga grupp.


//Minette


Likes

Comments

Jag tror vi alla har hört den typiska discomusiken, gjort några tafatta moves som tagna från ett dansgolv på 70-talet och kan med lätthet se framför oss vilken stil på kläderna det är vi pratar om, men finns det något mer vi borde veta om disco?

Jo, disco eller disko(kärt barn har många namn) är en kortform för diskotek eller discomusik, detta just eftersom själva musiken kom som en reaktion på diskoteken och inte tvärtom som man skulle kunna tro. Termen används även som en benämning för en specifik ungdomskultur med allt vad det innebär såsom en speciell stil, kanske till och med livsstil, allt med sin grund i diskoteken och dess musik. Disco växte fram ur stilar som funken och pop-rocken på 60-talets slut och tog fart på riktigt vid 70-talets mitt. Den har sitt ursprung i afroamerikanska kretsar i New York, bland annat i gaykulturen och som reaktion på det i medborgarrättsrörelsen. Alla dansade med varandra - oberoende av kön, klass eller social status och att homosexuella tilläts dansa tillsammans blev en politisk handling i sig. I Sverige sågs den, trots detta, som ganska kommersiell och ytlig.

Själva musiken uppstod som sagt som en reaktion på diskoteken och i och med den stora dansfilmen Saturday Night Fever blev genren presenterad för en masspublik. Alltså blev disco först med hjälp av den här filmen någonting som kunde uppskattas av en masspublik. Musikens popularitet fick sitt tragiska slut år 1979 då den starka motståndsrörelsen “Disco Sucks” drogs igång av USAs rockfantaster och disco som tidigare toppat listorna i USA hade nu inte alls samma status.

Ända sedan dess guldålder har stilen haft stor betydelse på den nutida musiken, modern dansmusik, house och hiphop har alla influerats av discomusiken och utvecklats till att passa på det nutida dansgolvet.

Okej, men hur kom diskoteken till då?

När diskoteken slog igenom på 60-talet fanns det ett sådant placerat i varje liten stad i Sverige. Från att ha haft en hel orkester på dansställena fanns det nu endast en discjockey som spelade upp musiken från grammofonskivor, inte heller krävdes det att man dansade i par utan på diskoteken kunde alla dansa tillsammans. Diskjockeyn hade en helt annan betydelse än vad vi idag kan föreställa oss, hen ropade ut vilka steg som skulle dansas till vilken musik. Diskjockeyn blev något av en chef över diskoteken. Man kan alltså säga att diskotekens uppkomst kan hänvisas till den tid då musik spelad live blir utbytt mot lagrad musik på grammofonskivor.

Först i början på 90-talet ersattes diskoteken sakta av nattklubbar men ändå lever lite av dess musik fortfarande kvar i den elektroniska dansmusik som vi ofta hör idag. Precis som dagens nattklubbar var diskoteken ett ställe för underhållning med såväl dans som alkohol, öppet sent in på nätterna. Termen disco förknippas dock inte med samma sak nu, utan idag oftast när man riktar sig till barn och deras dansfester.

Kanske är det nu dags att lära sig lite mer om våra älskade discoartister?


//Wilma


Likes

Comments

Välkomna till DiscoBrudarna och vårt första inlägg här på bloggen. För att “get you going” och för att hitta den rätta stämningen har vi nedan samlat de bästa discodängorna genom tiderna. Så plugga in högtalarna, sätt på dansskorna och låt äventyret börja!

Likes

Comments