Länge sedan sist men nu är vi tillbaka!
Gårdagskvällen blev en riktig klassiker från Italien, enkelt och galet gott.

Köttbullar:
500 g nötfärs
1 msk persilja, hackad
0,5 klyfta vitlök, pressad
1 ägg
1,5 dl mjölk
100 g inkråm från vitt bröd
1 krm salt
2 krm peppar
0,5 dl olivolja, till stekning

Tomatsås:
2 morötter
250 g rotselleri
2 gula lökar
2 dl olivolja
1600 g hela skalade burktomater
300 g tomatpuré
1,5 l vatten
1 msk salt

Gör så här:

Köttbullar

Blanda bröd och mjölk. Blanda det tillsammans med resterande ingredienser i en skål. Ställ in i kylen ca 30 minuter.
Börja sedan rulla köttbullarna och värm oljan i en stekpanna. Stek köttbullarna på hög värme tills de får fin stekyta. Sänk värmen något och stek tills de är genomstekta.

Tomatsås
Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Häll i olja i kastrullen och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna. Tillsätt sedan tomatpuré, tomater, vatten och salt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov.


Blanda lite av tomatsåsen med köttbullarna, är det lite tjockt kan man spä ut det med lite vatten.

Blanda sedan spagetti med en del tomatsås, lägg upp på tallrik och toppa med köttbullar och tomatsås samt lite hackad persilja.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Att baka scones är verkligen ett enkelt och snabbt sätt att få njuta av nybakt. Dessa scones är bakade på mandelmjöl och innehåller också chiafrön. Perfekta att servera till frukosten eller testunden.


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, salt, fiberhusk och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt smöret i tärningar och fördela till en smulig massa med en gaffel eller i matberedare.
  4. Tillsätt havredryck, mandeldryck eller mjölk, ägg samt chiafrön.
  5. Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt till två runda kakor, toppa med pumpafrön och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.

Observera att det inte direkt blir en deg, utan mer en smet. I ugnen tar smeten ihop och resultatet blir fina scones!

Likes

Comments

Varje gång jag äter fisk så tänker jag att, jag måste verkligen göra fisk oftare för det är så gott och ändå glömmer jag av det sedan. Detta är så himla lätt att göra och så gott! Ni måste verkligen prova. Man blir sådär lagom mätt och slipper matkoman.

  • 4-5st Färska rödbetor (jag köpte färdigkokta)
  • 600g Torsk, 4 bitar à 150 g torskrygg
  • 1msk Margarin flytande 80%
  • 4st Salladslök
  • 2msk Kapris
  • 1msk Dill
  • 500g Potatis
  • 300g Fänkål
  • 34dl Lättmjölk 0,5%

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 20 min. (om du inte köper färdigkokta). Spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalet. Skär i mindre klyftor. Strimla löken och hacka dillen. Skala/ansa potatis och fänkål, dela i mindre bitar och koka. Häll av vattnet och vispa potatis, fänkål och mjölk till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar. Stek fisken i margarin ca 2 min per sida. Lägg rödbetor, lök, kapris och dill i pannan och låt allt bli varmt. Servera fisken med mos och rödbetsblandningen.


För er som följer VV, 5SP.

Likes

Comments


Halloumi stroganoff, ca 6 portioner

1 lök
2 morötter
2 pkt halloumi (detta är lite efter tycke och smak men jag har gärna lite mer tuggmotstånd än bara sås)
3 tsk paprikapulver
1 bit purjolök
1 dl tomatpuré
2 tsk dijonsenap
3 1/2 dl vatten
1 1/2 buljongtärning
peppar
2dl Oatly iMat (substitut för matlagningsgrädde)


Tillbehör
kokt ris
ruccola
hasselnötter

Oatly iFraiche (substitut för créme fraiche)



Skär halloumin i stavar och stek i en gryta eller traktörpanna med olja i. Stek halloumin en bra stund för att den ska få färg. Skala och hacka löken. Skär morötterna i mindre bitar eller riv den grovt med ett rivjärn. Skiva purjolöken. Lägg i lök och morot i grytan och låt den stekas med osten. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, dijonsenap och buljongtärning. Rör om och fräs ett tag. Häll på vatten, rör om och låt puttra i någon minut. Slå på "grädden", svartpeppar och koka upp. Vill du ha den mer såsig, tillsätt lite mer grädde eller vatten. Smaka och salta efter behov. Klar att serveras till kokt ris, ruccola och hackade hasselnötter.

Likes

Comments

Helgen går lika fort som alltid, tyvärr. I lördags blev det en sväng i några inredningsbutiker och senare hade vi en lugn mellokväll med lite gött käk och trevligt sällskap.
Perfekt bjudmat som i stort sätt sköter sig själv på spisen :)


Recept:

Ca 1 kg högrev i bitar
2 st morötter
1-2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
2,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1-2 krm torkad timjan
2 st lagerblad
3 msk kalvfond
2 dl vatten
400g champinjoner, gärna så små som möjligt
1 burk syltlök
Salt och vitpeppar
Olja och smör till stekning

Bryn köttet i olja och smör, lite i taget. Lägg det åt sidan. Skär lök, morötter och hacka vitlök, fräs de i grytan med tomatpurén en stund. Pudra över mjölet i omgångar medan du rör om och häll sedan i vinet, timjan och lagerblad och koka upp i grytan under omrörning.
Lägg i köttet buljong och vatten. Låt grytan småputtra med lock tills köttet blir mört, ca 1,5h. Salta och peppra efter smak.
Smörstek champinjonerna i smör och lägg ner det i grytan tillsammans med syltlöken en stund innan servering.

Servera med mos. Toppa med små delade cornichons och färsk timjan.



Likes

Comments

Söndagens härliga kvällsmat blev denna goda marinerade Salmalaxen i salladsblad.

Ingredienser

Ca 2 portioner

250g Salmalax eller annan Salomon Loins
1-2 st finhackade vitlöksklyftor
1 st röd chili
2 st salladslök
2 msk kikkoman soja
1 msk olivolja
1 liten avokado
0,5-1 st lime skal/saft
Baby romansallad (gemsallad)

Tärna laxen i storlek med sockerbitar och lägg i en skål.
Blanda följande i en egen skål, finhackade vitlöksklyftor, tunt skuren chili och salladslök, soja, olivolja och saften och skalet från limen.
Smaka av och sedan vänd ner marinaden i laxen försiktigt. Låt stå ca 10min.
Tvätta av salladen och tärna avokadon.
Lägg avokadon på salladen och toppa med laxen.

Njut! 😍


Följer du Viktväktarna så är en portion 10 SP

Likes

Comments

INGREDIENSER:

8 grillpinnar

600 g skinka i bit


Marinad:

2 msk rapsolja

1 msk vatten

0,5 citron – saft och zest

0,5 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 krm chiliflakes eller chilipulver

1 förp (500 g) potatisgnocchi

2 tomater

2 scharlottenlök

1 påse ruccola


Vinägrette:

1 msk balsamvinäger

2 tsk olivolja

1 tsk italiensk salladskrydda


GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg grillpinnarna i vatten ca 15 min.

2. Skär skinkan i bitar och lägg i en skål. Blanda samman marinaden och häll över köttet.

3. Trä upp köttet på spett, krydda med salt och peppar. Grilla på i het ugn tills köttet är genomstekt men inte torrt.

4. Koka gnocchin och låt den sedan rinna av.

Skär tomaterna i bitar och blanda med sallad och gnocchi.

5. Blanda ihop vinägretten och häll över salladen.

6. Servera köttspetten med gnocchi och sallad.


Tips! Lägg gärna köttet i marinad kvällen innan.

11SP 😃

Likes

Comments

Idag blev det en söndagsmiddag som reder sig ganska mycket själv i ugnen, perfekt att förbereda en stund innan och sen bara sätta in den 2h innan man har tänkt att äta. Jag använde en teriyakesås eftersom jag inte är ett big fan av bbq, men föredrar man det så går det ju att ersätta såsen med en sådan.

  • 1 färsk kyckling (1,2kg)
  • 2-3 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olja
  • 1 flaska teriyakesås med smak av ingefära och vitlök (360 gram)
  • 2 lime
  • 1 dl vatten
  • salt och svartpeppar

TIllbehör:

  • Grönkålsblad
  • Tomat
  • Gurka
  • Böngroddar
  • Kapris
  • Morot
  • Créme Fraiche mini (5%)

  1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
  3. Häll såsen över kycklingen
  4. Skala och hacka lökarna i stora bitar som du lägger runt kycklingen.
  5. Finhacka chili och vitlök och strö över kycklingen.
  6. Pressa lime över kycklingen och avsluta med vatten, salt och peppar.
  7. Täck formen med två lager folie och sätt in formen i ugnen.
  8. Efter cirka två timmar är kycklingen färdig och du kan ta ut den från ugnen. Rensa kycklingen genom att plocka bort skinn och ben.
  9. Dra isär köttet till små strimlor. Gör detta när kycklingen är varm!
  10. Ät din pulled chicken med andra goda saker. Jag använde ovanstående tillbehör 🙌

För mig räcker denna rätten till 5 portioner som blir 9SP/port..

Likes

Comments