Godmorgon! Börja dagen med att läsa denna grymma debattartikeln av min finaaa vän! Den finns på Nyheter24 (HÄR)


Under den senaste tiden har våldtäkter varit ett aktuellt ämne inom media och har diskuterats vilt. Våldtäktsmän som utnyttjar Sveriges rättssystem är en bidragande faktor till debatten.

De som begår dessa sexuella övergrepp skyller oftast på att den utsatta hade en urringning som var provocerande, och därmed får det ett lindrigare straff. Ett exempel på en händelse i media som uppmärksammats är en våldtäkt där två killar förgrep sig på en kvinna i 25-års åldern.

Denna våldtäkt bedömdes inte som en gruppvåldtäkt av hovrätten eftersom de två männen våldtog kvinnan i tur och ordning, och därmed sänktes straffet. Vart tog etiken och moralen vägen?

Vad sänder detta för signaler om människans värde till allmänheten?

Mot bakgrund av detta borde Sverige höja straffet för våldtäkt. Straffet för en våldtäkt ligger på två till sex års fängelsetid säger lagen. Stöld och sexuellt tvång har likadana påföljder.

En våldtäkt är ett integritetskränkande brott och ger både fysiska och psykiska problem för offret. Det är absurt att ett så kränkande brott som en våldtäkt har likadan straffskala som en stöld.

Stölder sker dagligen. Det är normalt och det är något vi inte reagerar starkt på. Sexuella övergrepp sker också dagligen.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) skedde det 20 300 sexualbrott under 2014 – 6 700 betecknades som våldtäkt. Dessa siffror visar att våldtäkter är den nya typen av brott som börjar normaliseras i samhället.

Det sker hela tiden, ändå väljer Sveriges rättssystem att låta våldtäktsmännen komma lindrigt undan.

Bakom siffrorna gömmer sig de drabbade offren, de som dagligen bär på en fysisk men också psykisk smärta. Skillnaden är att den psykiska smärtan lämnar kvar oläkta sår resten av livet.

Hanna Wallberg redogör för synen på straffet för våldtäkt i sin debattartikelden 26 juli 2014 på Nyheter24. Hon beskriver det: "En våldtäkt är aldrig kortvarig – den är livslång. Det borde synas även i straffet".

Straffet ska spegla skadan som orsakas för den utsatta. Hur skulle du, som utsatt, känna dig om gärningsmannen släpps fri efter några ynka år? Offer kan inte känna en trygghet när dessa våldtäktsmän vandrar runt i din stad, mataffär och arbetsplats.

Många påstår att rättssystemet är till för att ge våldtäktsmännen en andra chans, och få dem att integrera i samhället igen. Det finns en chans att lägre straffgräns ger möjlighet till detta.

Tyvärr så håller inte detta antagande. Statistik visar att två av tre som avtjänat sitt straff på en anstalt återfaller i brott inom en tre års period efter att de blivit frisläppta. Man ser således ett tydligt mönster som visar att ett lindrigt straff inte är effektfullt.

Våldtäktsmän kommer fortfarande begå brott. Det är sällan få som tar detta som en andra chans, och i stället utnyttjar de systemet ännu en gång.

Sverige, det är dags att vakna nu. Det är dags att vakna och inse att vårt korrupta rättssystem förvärrar situationen för våldtäktsoffer i vårt nutida samhälle.

Det är dags att vakna och förstå att vi, genom att höja straffet för sexuella övergrepp, ger rättvisan en chans. När ska vi, som nation, sluta sympatisera med våldtäktsmän?

Seda Görgulu

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

1. För extra fylliga läppar så ska du applicera ett tjockt lager med läppbalsam på läpparna innan du går och lägger dig.

2. Smörj in dina naglar med nagelkräm eller nagelolja varje kväll innan du går och lägger för motverka korta och spruckna naglar. Det är också viktigt att tänka på du ska massera in det över nagel. 

3. Vad som än händer pumpa aldrig din mascaraborste upp och ner i tuben. Rulla istället försiktigt upp borsten vid användning för att inte torka ut vätskan.

4. Rengör ansiktet två gånger varje kväll. Första gången för att få bort smink och smuts i ansiktet och andra gången för att rengöra dina porer på djupet.

5. När du köper smink eller ansiktskrämer fråga alltid personalen i butiken efter råd och produkter för just dig, din färg och din hudtyp.

6. Glöm inte att regelbundet tvätta dina sminkborstar med diskmedel och varmt vatten för att få bort smuts och gammalt smink .

7. Pudra dina läppar efter att du applicerat läppstift. Ta på läppstift, bit i en servett och lägg på lite transparent puder och applicera sedan ett lager läppstift till. 

8. Använd ett kreditkort för att få till ett prefekt cat eye. Placera ett kreditkort eller ett papper i ögonvrån. Måla sedan ett streck med eyeliner längs med kreditkortet. Resultatet blir en prefekt rak linje.

9. Vitare tänder, börja varje morgon med att ta en matsked kokosolja och skölj munnen med det i ca 20 minuter! Det här ska vara ett naturligt sätt att få vitare tänder.

10Inga mer påsar under ögonen, vaknar du ofta med svullna ögon? Se till att ha en sked i kylskåpet som du snabbt kan ta fram och kyla ner dina ögonlock med.

Likes

Comments

Just nu sitter jag på tyska lektionen, skolan och plugget rullar på förutom tyskan - som ni redan vet. Vi ska skriva en filmanalys i tyskan, kom å hjälp mig typ!! Vi skrev nyligen en filmanalys i svenskan och det gick utmärkt men det är för att jag kan språket. Men en filmanalys på tyska? Helt ärligt så hade jag börjat skriva något stycke, men råkade ta bort allt, vilket ledde till att jag blev irriterad och nu bloggar jag. Hhehe

Godmorgon förresten! Trodde att våren hade börjat så jag köpte 4 sneakers, som jag och min syster delar på. Dessvärre började det snöa i helgen. Ojdå, tyvärr (inte tyvärr egentligen) tar tyska lektionen slut nu, får visa skorna senare eller imorgon. Slänger in två bilder från Vietnam på söta mig och sis, Puss;)


Likes

Comments

Hello! Kom hem för en stund sen, har vart i skolan och på en uf mässa. På fredag ska jag på en till mässa (haha) , det är en jobb mässa på Radison hotellet. Tips till er som vill söka massa jobb och lämna in sitt cv till er i Göteborg!! Det är klockan 14-17 tror jag, 4 mars. Ska strax plugga matte, puss!!

Likes

Comments