Denna eviga kontroll, att släppa garden är inget alternativ. Att säga att det är lätt är en lögn. Men hur trist det än är att bära på Diabetes, dag ut och dag in, så väljer jag att kämpa mot en ny morgondag, varje dag.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Har du upplevt känslan av en borttappad nyckel?

Har du satt nyckeln i ett lås där den passar att trycka in, men inte vrida runt?

Har du varit med om att nyckeln går av?

Har du jämfört din nyckel med någon annans?

Har din nyckel kärvat i låset och efter flera försök fungerat?

Har du satt din nyckel i någon annans lås?


Jag själv har upplevt, känt och gjort det, både fysiskt och psykiskt.

Pirret som uppstår när nyckeln sitter i grannens dörr, aggressionen och stressen som uppstår när nyckeln är borta. Irritationen när nyckeln kärvar och paniken när halva nyckeln är i handen och andra halvan i låset...


..men ovanstående saker är ting som är lätta att rätta till, det kan kosta och bli dyrt, men i längden betyder det där ingenting. Den stress och den irritationen går över ganska smärtfritt och oftast lämnar den en historia som ger ditt ansikte ett leende. 

Den nyckeln jag tänkte berätta om är en av de nycklarna som inte syns, de går inte fysiskt att ta på, man kan inte se dem, men de är nog så levande.

Min viktigaste nyckel. 

Jag fick diabetes för sju år sedan, bland det första jag fick lära mig var att jag skulle vara nyckeln till mina celler. Att jag skulle tillföra insulin i kroppen, så att cellerna öppnade sig och tog hand om det socker jag får i mig. Om jag inte gjode detta skulle dessa celler förbli förslutna och sockret skulle istället hamna i blodet. Vilket skulle leda till att min kropp skulle försämras och tillslut inte fungera. Utan insulin fungerar inte kroppen. Min buksportkörtel, det organ som producerar insulin är ur funktion vid typ 1 Diabetes och kommer alltid vara det. Så för mig och personer med denna typ av diabetes är insulin en livsviktig nyckel att bära med oss. En nyckel som inte får tappas bort för länge. En nyckel som gör oss levande. Det är en osynlig nyckel som icke diabetiker inte behöver tänka på, men som berör alla om en händelse uppstår t.ex. en insulinkoma. Fel kunskap kan bidra till fel nyckel. Därför väljer jag att dela med mig av min kunskap till diabetes och har du som läser detta en fråga eller fundering kring något, hör av dig. 

Så länge någon bär på denna sjukdom så har alla har en relation till diabetes. 

Alla nycklar passar inte överallt, men alla nycklar passar någonstans. Ta vara på det man har och uppskatta det. Det ger styrka, glädje och kärlek. Stötta varandra!


Likes

Comments

En vecka fylld med oro och tårar.
Diabetes är en kronisk sjukdom, den syns inte alltid, men den finns där 24/7. Utan vård dör man.

Min rädsla av att bo själv har varit starkare denna veckan, en medvetslös känning kan ta livet ifrån mig.

Under veckan har två tillfällen där människor i min närhet fått just de här känningarna. Båda var ensamma. En inlåst på ett hotellrum, den andra ensam hemma. Nu gick det väldigt bra ändå för båda dessa personer och det är jag tacksam för. Men det hindrar mig inte ifrån rädslan...

Händelserna fick mig att vakna. Händelserna fick mig att inse varför jag kämpar.
Ständigt höga värden resulterar i komplikationer som ökar risken till ett kortare liv, likaså om hjälp inte finns då jag tappat kontrollen. 
Varje dag är det mitt ansvar att kontrollera blodsockret, mängd insulin och den kost jag stoppar i mig så att inte detta sker. Men blodsockret påverkas inte bara av kost. Även hormoner, stress och motion påverkar. Och även om jag sköter mig, så sker det att jag hamnar i obalans. Att undvika bergochdalbana är omöjligt, men att hitta tillbaka till rälsen är möjligt om man upptäcker det i tid. Och med hjälp av diabetesforskning kan vi idag få den hjälpen. Vi har tillochmed hjälpmedel som ser hur blodsockret svänger. I Sverige har vi gratis sjukvård och vi behöver endast betala för våra besök hos läkare och sköterskor. De hjälper oss mycket. Och vi med sjukdomen bär på stor kunskap. MEN det räcker inte.. Mer kunskap hos er krävs. Vad gör just du om jag ligger på gatan och krampar? Jag hoppas alla svarar "Jag ringer 112 DIREKT".

Jag är rädd ibland, men jag gör allt jag kan för att leva.


Likes

Comments

"Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud - men du kan hindra dem att bygga bo där."

Likes

Comments

Ni vet pirret i magen sekunderna innan fallet kommer, uppsträckta händer och skrattet som resulterar i magrutor?

Jag tycker om bergochdalbanor och all spänning de bär med sig. Men det finns en bergochdalbana jag tycker sämre om och det är när min diabetes tar mig med på den galnaste åkturen och har sikte på att lämna rälsen. Det går fort, det går upp och det går ner. Upp och ner och sådär håller det på tills man tillslut hittat nödstopp och tar sig tillbaka på banan.
Idag är en sån dag, men min blick ligger inte på att kana av rälsen, min blick ligger på att hitta den röda knappen.

Styrkan ligger i att kämpa och aldrig ge upp.
#diabetes #t1d #livsglad #bergochdalbanor #fighter #keeptheheadup

Likes

Comments

Det har gått några dagar, veckor.. Ja månader sen jag skrev här. Men i'm back!

Det är många bollar i luften och en av dem är ungt engagemang gällande Diabetes. Jag har en bit kvar innan jag kan "kicka igång det" men tills dess tänkte jag fortsätta dela tankar här.

En tanke som jag tänkt mycket på idag är all okunskap hos människorna i min närhet. Okunskap om diabetes. Den okunskap hoppas jag kunna göra till kunskap.

Jag frågade en kollega vad han skulle göra om jag fick en insulinkänning och inte var vid medvetandet. Han svarade fort, självklart och tydligt att jag behövde luft. Luft! Nej, nej och åter nej! Jag behöver en ambulans, jag behöver smulor av druvsocker på mina läppar och jag behöver människor med kunskap!!! Vid lågt blodsocker behöver jag varken hjälp med andningen och absolut ingen vind i ansiktet. Stöter du på en person som är medvetslös, krampar och i behov av hjälp. Ring 112 direkt. Vänta inte, tveka inte!
Och för allt i världen låt bli sprutorna!

Okunskap, jag har varit där. Och nu är det min tur att hjälpa dig. Den här bloggen är för oss personer med diabetes, för dig som har någon i din närhet, för dig som vill ha kunskap. För alla oss som har en relation till diabetes!

Kram/ S

Likes

Comments

Nu va det ett tag sen jag skrev något här, men jag har några tankar jag vill dela.
Och jag börjar här:
Diabetes, diabetes, kära diabetes... Du är svår, du är tråkig, du är envis, du är inget jag vill ha,
MEN du är ingen vinnare, du är inte lika envis som jag och dig ska jag bli av med.

Tills den kampen är över ska jag kämpa, jag ska kriga tills min kropp börjar fungera utan sprutor och blodsockermätare, utan mörker och oro.

Diabetesljus.
Jag tror att alla mörker har ett ljus, även diabetes. Du kanske läser detta och tänker. "Vad är bra med diabetes?" "Hon har fel."
Och kanske har jag fel... Jag är inget lexicon på diabetes, detta är min tolkning och mina tankar och kan jag samtidigt hjälpa en eller fler så gläds jag. Diabetes är inget bra, diabetes suger. Men det gör inte du!!! Du är bra, du är stark och du ska aldrig ge upp! Det kommer bli tufft, det kommer ta emot, men du kommer övervinna och om du ger sjukdomen en chans så kommer din resa dit gå så mycket enklare. Jag tror på forskning, jag tror på dig och framför allt jag tror på att jag ska klara det här, med eller utan diabetes. Det finns inget normalt liv, det finns ditt och mitt liv. Vi är inte lika och vi kommer aldrig bli likadana. Men varesig du har en sjukdom, varesig vart du kommer ifrån, varesig vem du är.. Just DU är unik! Ta vara på det och uppskatta det.

Kram / s


Likes

Comments

Är diabetes något att fira kanske några av er tänker nu?

Men Diabetes är inget att fira. Det finns ingen människa i världen som önskar sig denna sjukdom. Egentligen ska ingen människa behöva få diabetes, varesig det är typ 1 eller 2. Det är tyvärr väldigt vanligt och det finns idag inget botemedel för typ 1 diabetes. Men bara för att vi inte kan bli friska, behöver inte det betyda att vi har det sämre. Vi kan lära oss att leva som alla andra. Dock måste man bestämma sig och ha en vilja. Det är inte en lätt uppgift vi diabetiker har fått, och vårt blodsocker balanserar på en liten, liten tråd. Men det är heller inte omöjligt att få de där normala värderna, att vara den där dröm patienten som alla vill bli. Att vara bäst på sin diabetes betyder inte att man är felfri. Alla hamnar i obalans och vill ge upp någon gång i tanken. Men det finns något som är större och jag tror inte att någon vill förlora kampen mot diabetes. Strävan och längtan till ett normalt liv driver oss framåt.

Världsdiabetesdagen hyllar oss som kämpar varje dag och det är värt att fira. Jag har vänner som ser min kamp, och att bara få en klapp på axeln ibland kan vända ett dåligt blodsocker till något bra. Jag är glad för er icke diabetiker som slipper detta kontrollbehov, och jag önskar att ingen av er kommer få det. Och jag är glad för er diabetiker som kämpar tillsammans med mig. Vi är inte ensamma. Att ge en komplimang, en schysst kommentar att man gör något bra, att man är viktig och att man är minst lika värdefull kan betyda så mycket. Vi ska visa kärlek till våra medmänniskor och idag är en dag som tankarna riktar sig lite extra till oss diabetiker. Även till nära och kära, till forskare, till läkare, till alla som har kontakt med diabetes.

För en vecka sen bestämde jag mig för att fira denna dag med bra värden. Och allt går om man vill, jag vill!
✌️


Likes

Comments

Egentligen är suget på att berätta om kost och motion lite större idag, men jag avvaktar några inlägg till. Istället inriktar jag mig på behandlingsmålen. Vad är målet för personer med diabetes? Självklart är det stora målet att komma så nära ett normalt liv som möjligt. Och för att göra det lite lättare att förstå innebörden staplade jag upp de största behandlingsmålen nedanför.

• Man ska inte ha några symtom eller besvär
• Man ska ha en bra kondition
• Man ska ha en lika bra tillväxt och utveckling
• Genomgå en normal pubertet och skolgång
• Ha ett normalt kamratliv och yrkesliv
• Ett normalt familjeliv och möjlighet till graviditet
• Och man ska framförallt förebygga komplikationer

I den traditionella inställningen är Insulin, kost och motion de tre hörnstenarna. Men detta stämmer inte idag. Insulin är en självklarhet, p.g.a att det finns en brist i kroppen av insulin när man är diabetiker. Man ifrågasätter fortfarande idag vilka de andra två hörnstenarna är. Kosten är fortfarande viktig, men den skiljer sig inte så mycket som man tror från den kost alla borde äta. Det samma gäller motion, det är viktigt för alla.

En professor vid namnet Johnny Ludvigsson har formulerat om hörnpelarna till Insulin, kärlek och omvårdnad. Han vill även tillägga kunskap.

"Ge en man en fisk så blir han mätt för dagen. Men om du istället lär honom att fiska så blir han mätt hela livet..." 👈 kinesiskt ordspråk

Med det sagt är det bra att bestämma sig i tid, hur vill du leva ditt liv?
Att bli sin egna expert och finna en motivation som ger en bra egenvård och styrka för att klara av de motgångar man stöter på är för mig något jag kämpar med. Jag jobbar mycket på att hitta motivation till allt jag gör. Hittar man den, blir allt så mycket lättare. Diabetes är en sjukdom som finns vid ens sida dag och natt och att smita ifrån den är inte att tänka på. Men man kan drömma och som de flesta icke diabetiker är jag inte den som tackar nej till kalas, semester eller utmaningar. Att inte följa rutiner ibland är bara nyttigt. Även om den största godispåsen inte är det!

Yes, jag har diabetes och det är tråkigt, men det betyder inte att jag måste ha ett trå
kigt liv.

Bygg dig en egen Borg av kunskap och motivation så att du kan trivas tillsammans med din diabetes.
"Mitt hem är min borg".
✌️


Likes

Comments

• Är syftet att få läsare?
• Är syftet att få synas?
• Är syftet att lära icke diabetiker?
• Är syftet att motivera andra diabetiker?

Mitt syfte med denna blogg innehåller alla de frågor ovan och några till. Men meningen är inte att få många läsare för min skull, meningen är att ge läsare en klarare syn, att ge icke diabetiker mer kunskap.. Syftet är Inte att ni ska veta hur jag ser ut, utan hur jag tänker och att själva bli motiverade. Syftet är heller inte att jag ska printa in alla detaljer om sjukdomen. Jag kommer skriva enkelt och lättläst och jag hoppas att ni kommer få ut något av det.

En orsak till denna blogg är min uppväxt. Under hela min uppväxt har min familj haft bestämda måltider, min far har diabetes typ 1 och jag har sett honom tagit sprutor, gett honom druvsocker vid insulinkänningar, sett krampanfall och mycket mer.. Men jag såg inte all den kontroll som låg bakom det som var synligt. Jag förstod ens inte att utan hjälpmedel dör de med diabetes typ 1. Jag hade ingen aning om hur han kunde avgöra mängden insulin på kosten han åt. Jag visste ingenting när jag själv fick diagnosen och då hade jag ändå levt i 16 år i ett hem där det var vardag. Och då kopplade jag mina tankar till de som inte kommit i kontakt med sjukdomen alls. Vad vet ni om diabetes?

Mitt syfte är att ge er nog med kunskap så att vi tillsammans kan stötta varandra. Och då inte bara vid denna sjukdom. Men det är min början och jag hoppas kunna dela med mig någonting.

Ta hand om varandra
✌️

Likes

Comments