Idag ville jag prova något nytt och har kollat oerhört mycket på Leilas Supermat och i ett avsnitt gjorde hon en matcha green tea ice cream som jag också ville prova. Och idag gjorde jag det. Det var en väldigt god och fräsch glass men hade en aning lite för mycket matcha pulver i glass smeten, eftersom smaken av det gröna teet blev för skarpt och häftig så ska tänka på det till nästa gång att ha mindre pulver och kanske en aning gnutta vaniljpulver eller vaniljarom i för och höja sötman i glassen.

Gjorde även en glass på egen hemmagjord chaipulver på mald kanel, ingefära, kryddnejlika pulver och kardemumma. Den glassen blev väldigt god och samma där. Hade lite för mycket kanel i det pulvret också och ska tänka på det till nästa gång.

Har äntligen fått börja jobba med barn på förskolor runt i Västra Göteborg och är ganska energikrävande men också mycket roligare än vad jag trodde. Trivs oerhört bra med uppgifterna, yrket, arbetstiderna osv. Om en vecka är jag och Viktor påväg till Marsstrand för och fira vår 1-års dag tillsammans och längtar så mycket och ska bli en otroligt mysig helg. Vi skulle äta 2-rätters middag och vara lite uppklädda på fredagen den 17 november :)

Är ganska trött ikväll ska lägga mig snart och sen hoppa i sängen för och vila ut inför kommande dags arbete.

Grönt te och Chaiglass

Ingredienser, grönt te:
400 g kondenserad mjölk (1 burk)
5-6 dl vispgrädde
1 msk matcha green tea pulver
2 krm vaniljpulver

Ingredienser, chai:
400 g kondenserad mjölk (1 burk)
5-6 dl vispgrädde
1 msk chaipulver
2 krm vaniljpulver
Chaipulver:
2 msk mald kanel
1-2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära

Gör såhär: Mät upp kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika i en skål och blanda ihop. Vispa upp grädden och vispa så grädden blir lättvispad. Häll sedan i den kondenserade mjölken och rör om. Häll över lite av glass smeten i en annan bunke. Sikta i matcha pulvret och vispa runt lätt. Sikta sedan i chaipulvret och vispa lätt och blanda i vaniljpulvret i båda. Häll över glass smeten i två formar och ev toppa med pulvret eller annan gardetyr och ställ in i frysen i minst 4 tim. Låt glassen stå framme i ca 5-10 min innan servering.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Godkväll allesammans! Att jag inte har skrivit på länge beror inte på att jag är intresserad längre av att skriva. Mycket beror på dels för att jag haft väldigt mycket i tankarna, varit mycket som hänt och händer i mitt liv just nu som gör att jag inte alltid har tankar på att lägga tid på att skriva här och dels för att jag inte vetat riktigt vad jag ska skriva om. MEN NU är jag tillbaka igen och har mycket att skriva om :)

Under tiden jag varit lite offline här, har ju gått på en kolhydrats- och histaminsnål kost på grund av min korsallergi för att minska den eller hålla den i schack och för att minska lite på kolhydrater för mitt blodsockersskull. Vilket kändes bra i början men under de två-tre senaste månaderna har min kropp reagerat konstigt med att jag haft konstanta huvudvärks attacker, illamående, kraftigt och långvarigt svajande blodsocker som varit mycket låga värden som satt min hälsa på pottkanten. Var helt förtvivlad under den perioden och allt berodde på kosten jag gick på och det var faktiskt Viktor som upptäckte det och sade åt mig att börja ta in kolhydrater igen i kosten (hade uteslutit kolhydrater helt) och mår otroligt mycket bättre sedan jag införde lite kolhydrater in i kosten. Har märkt att min kropp inte kan vara utan kolhydrater helt därför har jag börjat ta in det igen men i lagom mängd som inte ska påverka negativt på mitt blodsocker. Har hört att andra provat utesluta kolhydrater helt och ville också prova då men har förstått nu att det inte funkar för min del. Har min kärlek och tacka för att han såg hur negativt mitt dåliga beslut inom kost påverkade min hälsa och livet omkring.

Idag var det "Kanelbullens dag" och då passade jag och mina små systrar på att baka egna kanel-vanilj & kardemumma bullar. Vi hade strösocker i dem ja, inget bra för blodsockret men ibland måste kroppen få lite energi på den vägen men i lagom mängd och kanelbulle är något som jag märkt av att min kropp inte reagerar på. Mina allergier påverkas inte av sötebröden vilket känns lite som ett "halleluja!" i kroppen. Får tänka på hur mycket jag får i mig och ska inte äta söta saker mitt i veckan. Men när Kanelbullens dag gör intåg så får man göra ett undantag. I helgen ska jag till min kärlek och bara koppla av efter en hejdundrande och positivt händelserik vecka samt att vi ska fira att jag fick det jobbet jag jagat efter ett bra tag och äntligen fått en anställning.

Kanel, vanilj & kardemummabullar
40 st satser

Ingredienser
Bulldegen:
100 g (2 paket) jäst
250 g smör eller margarin
10 dl mjölk
2 dl strösocker (kan använda 1 dl)
1 tsk salt
4 tsk kardemumma
23-26 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smält smör
1 dl strösocker
2-3 msk kanel

Vaniljfyllning:
150 g rumsvarmt smält smör
1 dl strösocker
3-4 msk vaniljsocker/vaniljpulver
1 ägg (kan uteslutas)

Kardemummafyllning:
150 g rumsvarmt smör
2-3 msk kardemumma
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Granering:
1 ägg eller smält smör (pensling)
pärlsocker, strösocker eller riven kokos

Gör såhär: Smält smör och värm mjölken till 37°C (fingervarmt).Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och smöret i jästen och rör om. Tillsätt socker, salt, kardemumma. Mät upp mjölet och tillsätt mjölet medan du knådar ihop degen. När degen inte är kletig låter du den vila under en duk i 30-40 min.

Arbeta ner degen med knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degen och häll på kanel, vanilj eller kardemumma fyllningen. Välj själv vilken du vill börja med. Du väljer själv hur du vill forma dina sötebröd. Låt bullarna svälla under en bakduk. Pensla och dekorera bullarna och grädda bullarna i ugnen i ca 10 min vardera.

Likes

Comments

Var ett tag sedan jag skrev här sist. Men har börjat igen och kan inte lova att jag kommer hålla mig uppdaterad hela tiden, men kommer skriva när jag har lust och kan och känner inspiration :)

Igår kväll gjorde jag ett nytt recept på cornflakes bars. Har gjort två olika bars förut, en med kaffe och kokos som blev god och en som inte blev en hit hos mig. Denna gången har jag ta mig tusan äntligen lyckats och vuxit i mina kok- och bakkunskaper hur man gör bars. Igår kväll gjorde jag ett helt nytt recept på bars med cornflakes, glutenfri havre, russin och som smaksättning och bindning av barsen använde jag mig av agavesirap och en hemmagjord caramelsås. Blev otroligt goda måste jag säga och dem är gluten-laktos-nöt-ägg-sockerfria. Det är lite sötningsmedel i men inte alls mycket alls.

Passar perfekt efter ett träningspass då man behöver energi eller som ett litet mellanmål eller som snacks en fredag-lördag kväll.

Cornflakes bars
gluten-laktos-nut-egg-sugar-histaminfree

Ingredienser:
5-6 dl cornflakes
2 dl glutenfri havregryn
1,5 dl russin
2 dl caramelsås (görs först)
1 msk agavesirap

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Gör caramelsåsen först. Blanda caramelsås och agavesirap i en bunke eller skål. Blanda i cornflakes, glutenfri havre och russin. Blanda ihop och häll över i en avlångform med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i minst 3 tim eller över natten. Fördela barsen i rektangelbitar och linda in i bakplåtspapper och lägg i en fryspåse i kylen eller ät på direkten.

Likes

Comments

Dem närmaste veckorna, från och med idag, kommer jag inleda en 21 dagars koffein detox. Kuren går ut på att rensa kroppen från koffein och onödiga gifter. Denna kur är EN gren inom denna process som jag inlett, enda sedan jag fick min korsallergi. Jag har skapat en detox för korsallergin för att kunna rensa kroppen från de födoämnen som innehåller mycket histamin som min kropp inte tål, och när kuren är över kan jag så småningom börja om på nytt så min kropp vänjer sig på nytt vid de ämnet jag inte tålde innan. Det är både bra för min allergi och för hälsan på många olika sätt och kuren minskar abstinenser.

Koffein vet vi alla, kan ge både positiva och negativa resultat. Koffein hjälper kroppen att vara vaken men det som kan vara de negativa synpunkterna är att koffein försämrar kroppens mentala förmågor. Jag har inte druckit kaffe på snart ett helt år enda sedan jag fick min korsallergi, på grund av att jag varit rädd för hur koffein skulle påverka min kropp allergimässigt. Sedan jag började jobba på caféet har jag tagit en kopp kaffe nästan varje gång, vilket jag har sett resultat på hur det har påverkat mig. Har somnat sent, varit väldigt hyper, haft hjärtklappning och haft "overklighetskänslor" och ångestkänslor samt känt stress över onödiga saker. Därför gör jag den här kuren för att rensa kroppen så min hälsa blir bättre, mina allergier hålls i schack och mina rutiner blir mycket bättre + att mitt blodsocker kommer nog blir så mycket bättre.

Det kommer nog inte vara så lätt i början men man måste börja någonstans för att nå sitt mål. Samt att jag kommer återkomma till er om 21 dagar hur processen gick och hur jag kommer gå vidare därifrån, om jag kommer fortsätta med detoxen i ytterligare månader eller hur jag gör. Detoxen går att öka till flera veckor eller månader. Till och mer år om det är så och man får själv sätta datum för när kuren ska inledas och avslutas om man vill utmana sig själv lite.

Man kommer märka att behovet av koffein kommer minska och man kan lätt öka kuren till månader eller år om man vill och tillslut kommer behovet försvinna eller åtminstonde minska.

Likes

Comments

Gillar du grönsallad och syrliga godsaker så hoppas jag att du kommer gilla den här rätten. Idag när jag skulle göra middag fick jag smak för kyckling och gjorde en maträtt som är en ny favorit. En marinerad grönsallad med lime, olivolja och basilika stekt kyckling med min egen hemmagjorda tzatziki utan vitlök. Otroligt god, lätt och snabb att tillaga.

Grönsalladen är gjord på strimlad gurka och isbergssallad marinerad i limesaft, olivolja och några nypor flingsalt. Supergott och syrligt tillbehör att ha på tallriken tillsammans med tzatzikin som är gjord på grekisk yoghurt, riven gurka, salt och peppar och olivolja.

Lime marinerad grönsallad med basilika kyckling och tzatsiki

2-4 st kycklingfileer
1 tsk salt och svartpeppar
1/2 näve färsk basilika
olivolja

Lime grönsalladen:
1/2 isbergssallads huvud
1/2 gurka
1/2 lime
2 nypor havssalt
1 tsk olivolja

Linneas tzatziki:
4-5 msk grekisk yoghurt
1/2 riven gurka
olivolja
salt och svartpeppar

Gör såhär: Skär och strimla gurka och sallad. Lägg i en skål och marinera tillsammans med en halv lime, havssalt och olivolja. Ställ in i kylskåpet och låt marinerad under tiden.

Rensa och skär kyckligen, krydda med salt och svartpeppar och stek i olivolja. Skär en näve basilika och stek med kycklingen.
Blanda grekisk yoghurt och strimlad gurka. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och rör om till en god och kall sås.

Likes

Comments

Tacos är en maträtt som är väldigt populär att servera som middag på fredagskvällar eller helger. Det är så otroligt gott och lätt att göra och basen för tacos är tortillabröd. Men tycker man inte om/inte är så förtjust i bröd eller försöker skära ner på kolhydrater kan man använda sig av ett grönare alternativ som romansallad eller stora isbergssalladsblad.

Personligen tycker jag att använda sallad som tortillabröd, är mycket godare och snällare mot magen. Bröd innehåller så mycket gluten och vete som kan vara lite jobbigare för magen att ta hand om, men det finns glutenfria alternativ till bröd också som är gjorda på majs-ris-kikärtsmjöl eller annat mjöl. Men själv skulle jag välja sallad som mitt "tacobröd" varje gång.

En grönare tacos

Tacos skal:
romansallad eller
isbergssallad

Köttfärsen:
valfri gram av nöt- eller blandfärs
1/2 liten gullök
3-4 krm salt och svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 näve färsk basilika
olivolja

Tillbehör:
1/2 gul paprika
1/2 gurka
ev. majs, avokado m.m
4 dl grekisk yoghurt
3 krm salt
1 krm svartpeppar
olivolja

Gör såhär: Skär gullöken i bitar och stek i olivolja i en liten kastrull. Stek färsen i olivolja/kokosolja eller smör och blanda i saltet, svartpeppar, den brynta gullöken och torkad oregano. Hacka basilika och lägg i köttfärsen, rör om och låt puttra en stund.

Riv av salladsblad från isbergssallad eller romansallads huvud. Skär upp valfria grönsaker och gör såsen. Blanda grekisk yoghurt med kryddorna och olivoljan. Lägg salladsskalen på en tallrik, fyll skalen med köttfärs och hackade grönsaker och lägg sedan på sås.

Likes

Comments

Vi alla är inte ensamma om att det sticker i ögonen, rinner från näsan eller kliar på kroppen när naturen vaknar till liv under våren och somrarna. Överkänslighet mot pollen bland oss som bor uppe i Norden har ökat de senaste åren. Det kan delvis bero på en massor av saker som gör att allt fler blir känsliga om man jämför med hur våra förfäder hanterade och levde förr i tiden. Dem vanligaste allergierna är björkpollen och gräspollen, som förekommer hos många av oss som har pollenallergier. En del har lindrade eller kraftigare reaktioner än andra och påverkas mindre eller mer när pollen säsongen gör intåg.

Jag har själv björk- och gräspollen (i yngre år hade jag till och med gråbo men som växte bort) och har haft det sedan jag var barn. De senaste åren har min björk- och gräspollen överkänslighet ökat och som ledde till att jag för ett år och fyra månader sedan (i februari 2016) fick en massa utslag på min kropp. Ansiktet hade svullnat upp runt ögonen och läpparna också. Detta hade aldrig hänt tidigare men eftersom jag åt ganska mycket choklad och tomat de senaste månaderna fick jag aningar om att dem två kunde vara orsakerna till händelsen. I flera månader höll det på, jag åt någonting (som jag antagligen inte tålde), utslag dök upp på kroppen lite här och där och ansiktet svullnade upp ett antal gånger varje månad. Frustrationen, rädslan och ångesten över matintaget blev värre och jag hade gråten i halsen varenda dag. sista terminen i gymnasiet vågade jag knappt äta något från maten i bamba för jag var så rädd att något skulle hända. Jag försökte förhindra mina reaktioner men det var lönlöst, jag förstod ju inte vad som påverkade uppkomsten av reaktionerna och det gjorde mig maktlös.

I början av april-maj förra året 2016 fick både jag och mina föräldrar nog av dessa märkliga uppkomster av hudutslag och svullnader. Vi ringde till Sahlgrenskas Astma- och allergimottagning för att göra en utredning av vad som hände i min kropp och varför allergierna blev värre. Jag gjorde en utredning men skulle inte få svar på proverna förrän i mitten av juni-juli. Sköterskorna och läkaren skrev ut en tillfällig allergimedicin som innehöll kortison och antihistaminfrigörande ämne till mig för att jag skulle kunna gå vidare med min vardag. Dagarna blev detsamma och jag provade med medicinerna fick av läkarna. Kortisonet hjälpte mycket, utslagen och svullnaderna försvann inom kort men min kropp hade blivit så påverkat av medicinens krafter att mitt blodsocker sköts upp som en raket och blev okontrollerbart. Det tog mycket på kroppen för att medicinen skulle läka mina reaktioner, jag blev tröttare under dagarna, fick magknip och mådde lite illa. Frustrationen och gråten i halsen gjorde det omöjligt för mig att leva mitt liv som förut och sista terminen innan studenten var inget att njuta av.

Det blev som ett kretslopp, reaktionerna fortsatte att visa sig, jag tog medicin, kroppen och blodsockret tog stryk av hela läkningen från allergierna, det blev ambulans och akutbesök fram och tillbaka i månader, jag brast ut i gråt varje natt och dag, jag blev faktiskt deprimerad av hela processen och kände bara sorg över min kärlek till mat. Jag var tvungen att gå till en kurator och prata för jag mådde fruktansvärt och var så sorgsen över hela situationen. I mitten av sommaren 2016 fick jag besked om mina prover och värdena visade förhöjda halter i blodet av histamin, vilket i sin tur menades med att jag var överkänslig mot födoämnen som kunde ge korsreaktion på choklad, tomat, rotfrukter, stenfrukter och skaldjur samt nötter m.m. Choklad och tomat förstod jag då att jag hade vräkt i mig under en period. Jag skulle fortsätta med kortisontabletter och antihistamintabletter för att förebygga uppkomsten av reaktioner. Sommaren var som värst och under sommaren hände det vid 1-2 tillfällen att reaktionerna satte sig på andningen och fick åka in till akuten igen. Jag hade aldrig i hela mitt liv varit med om en sådan händelse då min andning försämrats och jag fick panik. Det var en sådan oerhört läskig och obehaglig känsla som än idag ger mig rysningar blott av tanken.

När hösten gjorde intåg, blev jag kallad på ett nytt besök till allergologen på mottagningen. Vi skulle gå igenom lite av provsvaren och göra upp en plan för hur vi skulle få mig och känna trygghet i vardagen. Fick också träffa en dietist som jag gått hos några gånger under året och har fått göra mat provokationer för och prova mig fram vad jag kan äta och inte äta, vilket har känts väldigt tryggt. Fick också en adrenalinpenna som jag skulle ha ifall allergierna skulle bli värre och övergå i chocktillstånd. Har inte haft användning för pennan överhuvudtaget och tack och lov för det.

I början när jag fick min korsallergi, var de första halvåret som svårast och jobbigast. Både med matintaget och förhållandet till diabetesen, hur jag skulle få allting och flyta på, vad jag skulle äta och undvika, hur mycket jag kunde få i mig tills kroppen reagerade osv. Nu efter ett och snart ett halvt år har jag kommit på fötter igen och fått insikt om vad jag tål och vad jag inte tål samt hur mycket av en gullök jag kanske kan äta i en maträtt och hur ofta jag kan göra det. Tomat, choklad, rotfrukter, stenfrukter, starka kryddor, godis och nötter har jag strukit helt från kostlistan. Har undvikit choklad och tomat i mer än ett helt år och jag älskar verkligen dem två råvarorna. Ibland saknar jag och kunna känna smakerna. En sak som jag har lärt mig, med att jag råkat få ännu en motgång i livet är att inte deppa ihop. Såklart är det tillåtet att sörja ett bra tag och bara få frigöra sina känslor och tankar kring allt som händer. Men det gäller att kunna ta sig upp igen och försöka se positivt för att hitta lösningar som kanske finns mitt framför ögonen på en, fast man ser inte den just när man är som ledsnast.

Idag har jag tagit lärdom av det som hänt och har fått göra många förändringar och tagit nya vägar i livet för att jag vill kunna må bra och känna att jag kan leva min vardag fullt ut.

Detta vet jag:

  • Jag har förstått att kortisonet hjälper mot mina reaktioner när jag väl får dem, min kropp tar lite stryk men i samband med min diabetes och att blodsockret höjs väldigt mycket, vet jag att jag måste öka insulindoserna för att inte blodsockret ska bli som en berg- och dalbana. Jag vill ha kontroll över situationen och min kropps reaktioner.
  • Kortisonet ska jag bara använda vid en ansträngande och kraftig reaktion inte när jag får en jobbig men lätt reaktion. Dem har jag för ofta och ju oftare kortisonintag desto jobbigare och svårare blir det att kontrollera sockret och allergierna.
  • Antihistamintabletterna fungerar utmärkt att ta vid lindrigare symtomer som vid utslag eller lite svullnad. Trots att antihistamintabletterna har en fördröjd resultats översikt så hjälper dem jättemycket och man får ha tålamod, det går över ge det lite tid bara.
  • Har fått göra en kostlista som fungerar både för min diabetes skull och korsallergin. Kallar den för LCLH som står för Low carbs Low histamin där jag skär ner på kolhydrater (saktar in på kolhydrat och sockerintaget och byter ut det mot mer produkter med fett som kompromiss) och undviker så mycket livsmedel och råvaror med hög histamin halt som möjligt. Jag vet att det är svårt eftersom histamin finns i princip allt men man kan försöka. Detta är dock ingen diet, det är en kost för att hjälpa personer med korsallergi/korsreaktioner att rensa kroppen från de livsmedel ens kropp inte accepterar, kroppen blir återställd och frisk och kan börja om på nytt.
  • Försök undvika födoämnen som ger reaktion och efter en tid kan man prova sig fram och äta något som man tidigare inte tålde och se hur kroppen reagerar i nutid än dåtid på råvaran.
  • Trots att det är jobbigt och hemskt att råka ut för reaktioner, är det super viktigt att inte bli spärrad och väcka rädslan inom sig för att bli dålig. Skär inte ner på mat, bli inte rädd för mat för att man inte vet vad man kan äta. Som diabetiker är det otroligt viktigt för mig att få i mig näring och det blir bara sämre om jag skulle sluta äta. Våga prova dig fram och ät exempelvis en apelsin för att se hur din kropp reagerar men håll tillbaka. Vilket menas med att du ska inte vara rädd för att prova men ta en liten tugga för att kolla hur mycket din kropp tål i mängd innan du tar större tuggor.
  • Våga experimentera själv i köket. Kolla i kylen vad du har och har du koll på vad du tål så använd din kreativitet och laga något gått som du själv kan njuta av.
  • Kolla böcker om folk som skrivit matböcker för dem som har speciell kost eller allergier. Kolla hemsidor, bloggar som skriver mycket om allergikoster och prova hitta på egna recept utifrån grundreceptet. Sålla bort de livsmedel ur ett recept du inte tål och lägg till det du tål.
  • Tänk positivt och håll hakan uppe. Tänk att det finns alltid en utväg genom labyrinten. Du kan ta dig ut på samma sätt som du kom in :)
  • Jag har dock inte kunnat äta ute så mycket efter jag fick min allergi, vilket kan kännas svårt ibland. Men man kan alltid gå ut och se om man hittar någon mysig restaurang och fråga personalen om de har möjlighet att tillaga något enligt dina krav på din kost. Personalen vill verkligen göra allt för kunderna och även om dem inte hittar någon lösning så kan du tillaga något till dig själv innan man går ut med vänner eller familj och bara ta ett glas vatten eller så på restaurangen eftersom du redan ätit innan pga besvären. Inte den roligaste saken och göra men vad ska man göra.

​Det finns så mycket, mycket mer som kan hjälpa en i vardagen att få allting och fungera. För mig ger det mig otroligt mycket positivitet och styrka av att min familj och speciellt mina föräldrar, min syster och min underbara Viktor stöttar mig till tusen procent. Det hjälper mig så mycket att när Viktor exempelvis lägger ner tid på att leta recept på sådant jag kan äta eller att han hittar recept på saker jag kan byta ut till det jag själv kan äta av. Det stödet betyder så mycket för mig! Jag har kommit långt med min egen forskning med min korsallergi och ibland händer det väll att jag faller tillbaka och tycker det är jobbigt och att jag inte har så mycket och välja på. Men om jag ska jämföra med hur mitt liv såg ut då, för några månader sedan tycker jag att jag lärt mig ganska fort och vågat äta mera utöver det vanliga. När det kommer till att äta mat vid korsallergi, handlar allting om mängd. Hur mycket tål min kropp? Hur reagerar min kropp på den här råvaran? Hur många gånger i månaden kan jag äta den här råvaran eller maträtten? Alla som har korsallergi reagerar olika. En del är väldigt känsliga för bara en eller två tuggor medan en annan inte alls reagerar på samma råvara.

Enligt de nya proverna jag gjorde under hösten 2016 tyder på att min gråbo allergi har försvunnit, har lite förhöjd halt i gluten (jag är inte glutenintolerant men är lite överkänslig mot för mycket vete). Fick också reda på varför min kropp utsundrar reaktioner trots att jag inte ätit något jag inte skall göra, har varit en gåta för mig länge och nu vet jag att det beror på att eftersom jag har för mycket histamin i kroppen så händer det ibland att kroppen producerar för mycket av ämnet och leder till att histaminet frisätter sig automatiskt. Det är inget jag själv kan påverka, det bara händer när det händer och får bita ihop. Har provat ta in lite mer glutenfria produkter, inte mycket men lite. Samt att jag enligt min LCLH kost dragit ner på kolhydrater och tillfört mycket fett som kompromiss för att få i mig det jag behöver och för att sänka mitt HbA1c. Har gjort nya prover som gjordes innan sommaren och väntar på svar från läkarna hur det ser ut nu.

Det är inte så lätt att ha det som jag har och alla andra som är i liknande sits som mig. Vi kämpar med så mycket och får bara mer motgångar som vi strider mot varje dag. Vi blir starka och vi lär oss, vi får ärr efter våra slag men det är ärr som tyder på att man kämpat och kämpar fortfarande och kommer få kämpa livet ut. Jag säger detta till alla: Tänk positiva tankar och deppa inte ihop. Det är som min kärlek brukar säga; motgångar kommer men dem är inte där för och stanna. En mening jag alltid kommer bära med mig och ha i tankarna. Det finns ett ljus i mörkret, man måste bara ha viljan och styrkan för att kunna se det. Tänk positivt, låt inte rädslan hindra dig, låt dina känslor få brista ibland det är bra att gråta och vara arg över saker för att ta nya tag, var kreativ och experimentera mycket, prova saker du aldrig provat innan och gör din vardag till ditt liv :)

Likes

Comments

Godkväll på er! Den här dagen har varit ganska lugn. Vaknade imorse och var ensam hemma eftersom mamma och yngsta systern åkte till Stockholm och lillasyster åkte till jobbet. Hade en mysig dag hemma med Baily. Vi tog en långpromenad tillsammans med min pappa och efter det åkte jag och pappa till Frölunda Torg för och hämta ut recept på Ritalin och Tresiba men det hade inte beställts så vi beställde recept på plats. Men vi hämtade ut Ritalin medicin iallafall eftersom min burk hemma hade tagit slut. Senare åkte jag hem och hade lite eget mini-hemmaspa, där jag vårdade mina fötter som jag vet att jag som diabetiker ska göra minst en gång i veckan vilket det inte har blivit pga otroligt mycket att ha i huvudet. Var jätteskönt och avkopplande, sen gjorde jag lite lunch/middag till mig som bestod av basilikabiffar med grönsallad och tzatziki utan vitlök. Sov lite efter maten :)

När jag vaknade upp efter vilostunden tog jag och hoppade in i en dusch när klockan var 19.00. Åkte och handlade lite som fattades hemma och när jag kom hem gjorde jag ordning mig för kvällen och plockade ihop en liten kvällsfika som jag fick lite sällskap till. Ringde Viktor också på kvällen för och höra lite om hans dag och sådant. Nu ska jag lägga mig strax och morgondagens schema får komma spontant :)

Kram Linnea

Likes

Comments

Under gårkvällens lyckande av laxbiffarna ville jag försöka och göra egna bars. Förstår att det är väldigt populärt just nu. Man kan ha dem som mellanmål snacks eller bara för att få energi, och kom på att det finns inga bars för dem som har korsallergi och inte tål nötter, gluten, laktos m.m. Bestämde mig för att sätta korsallergivänliga bars på kartan och gjorde några stycken med cornflakes, glutenfri havre, kokos, vaniljsmak, kaffe och kokosolja som blev underbart goda :)

Kokos och kaffedoftande bars
korsallergi vänliga och med mindre socker

6-7 dl cornflakes
2 dl rostade kokoschips
1 dl havregryn, glutenfri
1 1/2 msk vaniljpulver
1 dl russin
6 msk bryggkaffe
2 dl smält kokosolja

Gör såhär: Mixa cornflaksen och blanda sedan i alla torrvaror och mixa. Häll i kaffet och blanda i en bunke med torrvarorna. Smält kokosoljan och häll över i bunken, kokosoljan binder smeten. Häll sist i russinen och blanda igen. Ta en plåt eller form med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Ställ in i kylen i ca 20 min, ta ut och ställ in i frysen i 30 min och ta ut barsen. Sprinkla lite vaniljsocker över barsen och fördela i avlånga rektangelformade bitar.

Likes

Comments

Torsdagar, dagen innan helgen börjar! Känns skönt att det snart är helg igen. Jobbar hela veckan ut så får inte så mycket till ledighet, trots det känns allting bra. Den här veckan har varit lite ostabil både från den ena till den andra vinkeln. Har vaknat upp varje morgon och känt mig otroligt utmattad, blodsockret har legat ganska högt, haft milda magsmärtor och efter gympasset i måndags har träningsvärken hållit i sig som bara den. Beror på att jag gått och lagt mig väldigt sent och fått för lite timmars sömn, känt hur stressen flödat inom mig av ingen anledning och träningspasset från i måndags.
Lade mig ganska tidigt igår kväll och somnade fort så idag känner jag mig "fit for fight" och tar dagen som den kommer.

Igår kväll provade jag och laga ett nytt och eget recept på laxbiffar som blev otroligt goda. Tänkte efter jobbet, åka hem och hämta Baily och ta en sväng till Viktor så våra hundar får leka lite och umgås.

Laxbiffar a la Friis

Ingredienser
4st laxfileer
1dl grädde
1dl majsströbröd glutenfritt
1dl pressad citronsaft
3st blad basilika eller dill
1msk olivolja
salt och peppar

Gör såhär: Skär bitar av laxfileerna och mixa till färs i en mixer. Blanda i alla ingredienser till en färssmet och forma biffar av färsen. Stek i olivolja och smör, 3 min på varje sida. Servera tillsammans med quinoa, sallad eller tzatsiki.

Likes

Comments