Vad är diabetes Typ 1? Jag ska försöka hålla mig ganska kort med informativ! 

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet. - www.1177.se

Det är alltså bukspottkörteln i kroppen som producerar insulinet kroppen, och har man typ 1-diabetes så har bukspottkörteln i stort sett lagt av helt och hållet.
Vi måste alltså tillföra hormonet med hjälp av hjälpmedel så som sprutor eller inulinpump, för utan insulin så blir vi väldigt sjuka och skulle ganska snart leda till dödsfall.

Symtomen för Diabetes typ 1:
× Dricker mycket vätska
× Går ovanligt mycket på toaletten (vissa fall kissa ned sig om man är barn)
× Luktar aceton (väldigt stark doft) i munnen
× Trött & hängig
× Svårt att koncentrera sig
× Illamående & ont i magen
× I vissa fall, snabb viktnedgång

Om man har minsta lilla misstanke att man kan ha blivit drabbad av diabetes så måste man söka vård direkt. Det är väldigt farligt att ha diabetes utan att veta om det.

Diabetes går tyvärr inte att bota ännu, men vi alla lever på hoppet om att det en dag ska finnas ett botemedel. Forskningen går dock väldigt bra framåt och man har för några år sedan kunnat göra operationer och faktiskt lyckats med vissa, där man gör en bukspottkörteltransplantation. Alltså man byter ut sin bukspottkörtel mot en frisk och hoppas på att kroppen tar emot den. Eftersom diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunförsvar har angripit vissa av sina egna celler, så är det en svår operation och en svår sjukdom att hitta botemedel till.

Däremot finns det väldigt väldigt bra mediciner och behandlingar i dagens läge.
Jag ska skriva ett annat inlägg som är mer ingående kring alla hjälpmedel man kan ha, så jag tar inte så mycket om det nu.
Men man tillför alltså insulin till kroppen genom t. Ex. Sprutor eller insulinpump.

Kom ihåg, har ni frågor osv. Så ställ gärna den! ❤️.

Likes

Comments

Hej, mitt namn är Emma och jag är 21 år (fyller 22 i år). Min tanke med denna bloggen är att jag ska försöka fiska efter lite gästbloggare/blogggeskor, som får berätta deras historia och ställa lite frågor till andra med diabetes typ 1. Det kommer bli mest ur mitt perspektiv, men som sagt försöka att få in andra oxå. Har ni frågor (vilket jag hoppas) så STÄLL DEM, det gör att jag vet lite vad jag ska skriva om, och ni får såklart veta det ni vill veta/lära er. Jag svarar på det jag kan och skriver utifrån egna erfarenheter och egen kunskap, jag döljer inget (sjukdomsrelaterat) så jag kommer svara 100% ärligt och från hjärtat. Ibland kanske jag bara känner för att skriva av mig, då kommer jag göra det. Som diabetiker går man runt och tänker en väldigt massa så det är skönt att få ur sig lite ibland. Har du själv diabetes eller inte spelar ingen roll, jag vill ändå ha dina frågor och tankar.

Hoppas ni kommer hänga med mig på denna resan, jag gör detta för att sprida kunskap, trygghet och för att hjälpa. ❤️

Likes

Comments