Postad i: Färjestad Dam

Så var det äntligen dags för match för Färjestad dam igen... senaste matchen spelades nämligen den 23 september när man vann mot Västerås. Men den här gången så tog man emot tvåan i gruppen, Sandvikens IK.

I mål för Färjestad så står Ellen Willhelmsson och i mål för Sandviken så står Ida Winkler.

Period 1

Det tog inte många minuter förrän Färjestad kunde göra mål (03:39 1-0 EQ mål-Julia Pettersson, assist-Emma Lindgren). I resterande av perioden så hände det inte mycket statistiskt så den spelade man av utan några större händelser.

Perioden slutar 1-0. Resultat 1-0.

Period 2

I den andra perioden så började Sandviken med att göra mål (01:46 1-1 EQ mål-Jennifer Törnhult, assist-Thea Lööf). Sen dröjde det inte länge förrän Sandviken kunde göra ännu ett mål (02:42 1-2 EQ mål-Ottilia Wigert, assist-Linnea Reberg).

Direkt efter tekning så drar Sandviken på sig ett utvisning (04:44 2 min goalie interference-Beatrice Söderblom) men den utvisningen kan de reda ut. Ett par minuter senare så drar Färjestad på sig en straff men den får inte Sandviken någon utdelning på. I samma veva valde Färjestad att gå igenom sitt spel (06:38 time out-Färjestad).

Ett par minuter senare drar Färjestad på sig en utvisning (08:38 2 min illegal hit-Felicia Meyer) med den utvisningen reda ut. Strax efter så drar Färjestad på sig en utvisning igen (11:51 2 min tripping-Julie Oiseth) även denna utvisning kan de reda ut. Men Färjestad har svårt att hålla sig från utvisningsbåset och drar på sig ytterligare en utvisning (19:27 2 min slashing-Emma Lindgren) men Sandviken får ingen utdelning i detta power play heller.

Perioden slutar 0-2. Resultat 1-2.

Period 3

Den tredje perioden var det Färjestads tur att börja med ett mål (02:14 2-2 EQ mål-Jenna Smith) så var matchen kvitterad. Strax efter så drar Färjestad på sig en utvisning (05:26 2 min tripping-Amanda Helgöstam) men innan Färjestad hinner bli fulltaliga så drar Sandviken på sig en utvisning (06:06 2 min crosschecking-Beatrice Söderblom). Tillslut kan Sandviken reda ut sin utvisning.

När man passerat halva perioden så kan Färjestad göra mål (11:27 3-2 EQ mål-Therese Strömstad, assist-Josefine Lindström). Som avslutning på perioden så drar Färjestad på sig en utvisning (18:46 2 min crosschecking-Julie Oiseth) men den utvisningen reder man ut.

Perioden slutar 2-0. Resultat 3-2.

Avslutningsvis...

Så har man spelat endast 3 matcher sen starten men Färjestad har vunnit alla sina matcher hittills. Jag vet att jag sa liknande förra säsongen men det känns som om Färjestad ändå fått ihop ett vasst lag även denna säsong. Det bådar gott för framtiden.

Nästa match spelas redan den 21 oktober när man tar sig an Vansbro borta.

Tack för visat intresse... Vi är Färjestad

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Hockey

Att få ekonomin att gå ihop har blivit allt svårare för många lag runt om i Sverige... och då i synnerhet för damhockeyn. De får dras med ett ekonomiskt spöke som inget "medium" kan få bort. Svårast är det för de damlag som inte har stöttning av ett etablerat herrlag. Som till exempel Färjestad damlag nu har med just Färjestad. Tack vare det finns det mer resurser med utrymme, matcher och träning, men även ekonomi.

Men självklart här finns det mer att jobba på... det finns det alltid. Även om allt verkar bra för stunden finns det alltid utrymme att utvecklas och bli bättre.

För ett tag sen tog Sundsvall hockey ett tråkigt beslut att lägga ner A-hockeyn på grund av bristande ekonomi. Det resulterade också att man tog bort sitt damlag ur SDHL. Sundsvall konstaterade att de inte hade de sportsliga, organisatoriska eller ekonomiska förutsättningarna för spel i den högsta nivån.

Det är hemskt tråkigt varje gång man får höra detta... Detta gav dock ett nytt lag chansen i SDHL.

Götebrog HC hade nog precis vant sig vid tanken på att få spela i Division 1 ett tag till när de nåddes av nyheten att Sundsvall dragit sig ur högsta ligan. Då Göteborg hamnade på en tredjeplats i kvalet så var det självklart att de skulle få frågan om en plats i SDHL. De tackade ja. Och så fick man snabbt dra på sig en kostym numret större än man tänkt sig.

Men nu så står Göteborg i en ekonomisk knipa om de inte kan få in fler sponsorer... dessutom har de det tungt även sportsligt med en rad förluster. Nu kämpar de hårt med att få ekonomin att gå ihop och får de inte ekonomisk hjälp så kan det sluta illa.

Men jag tänker på hur Frölunda nobbade samarbete... om de nu hade tagit sig an Göteborgs damlag hade ekonomin kanske inte varit så illa. Men det kan vi inte få reda på eftersom de inte ville ha något samarbete. Så tråkigt för här hade Frölunda chansen att ta ett damlag under sina vingar och visa att man verkligen stöttar kvinnor inom idrotten. Här kan Färjestad damer med många andra damlag skatta sig lyckliga som har stöttning från ett SHL-lag. Men för Göteborg är det en ensam och mörk resa som kan sluta så illa som i konkurs.

Men det måste mera pengar in i damhockeyn. En åtgärd som måste göras är att få in än mera publik på matcherna... Och ja, damhockey är roligt (bara man inte jämför med herrarna). Skapa roliga evenemang kring matcherna som lockar. Dessutom skulle man kunna fixa tröjor, halsdukar och så vidare för försäljning som är just öronmärkt till damhockeyn. Ja det finns nog en hel del man kan göra, jag tog bara upp ett par exempel.

På tal om att gå på hockey, damerna har nu haft speluppehåll men i morgon är det dags igen. Så lördagen den 14 oktober tar Färjestad emot Sandviken i Kobbs Arena klockan 16:45. Så har ni möjlighet och vägarna förbi gå och stötta våra eminenta damer. Heja heja!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Med tanke på att damerna nu har speluppehåll så betyder det att de inte har spelat matcher... istället för att bara nöta träning så har man valde man i helgen som var att spela en liten miniturnering, om jag förstått det rätt, i Åmål.

Man spelade 3 matcher i 2x20 minuter.

Först spelade man mot Grästorp U16 där man vann med 6-1. 1 mål av Deleney Middlebrook, 1 mål av Josefin Lindström, 1 mål av Saga Thynell-Nissas och 3 mål av Jenna Smith.


Sen spelade man mot Åmål U16 där man vann med 5-1. 1 mål av Therese Strömstad, 1 mål av Emma Lindgren, 1 mål av Josefin Lindström, 1 mål av Deleney Middlebrook och 1 mål av Johanna Blomqvist.


Sist men inte minst så spelade man mot Munkfors U16 som slutade oavgjort 4-4. 1 mål av Saga Tynell-Nissas, 1 mål av Josefin Lindström och 2 mål av Jenna Smith.

*Hoppas att jag förstod mig på matchpappren nu annars får ni hojta till så får jag rätta till.

Baksidan med damhockeyn och att det inte spelas så många matcher under en grundsäsong, så risken för långa speluppehåll är övervägande. Då är det bra att damerna inte bara sitter och rullar tummar utan spelar matcher för att hålla igång.

Att spela mot pojklag kanske ses som lite för lite motstånd, men jag lovar att det är grymt bra träning för tjejerna. Här kan de lära sig att spela lite tuffare, för det kommer de att behöva om de nu ska ta sig hela vägen till SDHL.

Påminnelse - Nästa match spelas den 14 oktober när man tar emot Sandviken i Kobbs Arena klockan 16:45. Gå och stötta om ni har vägarna förbi.

Tack för visat intresse... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Så var det dags för damerna att sätta sig på bussen för en bortamatch. Denna gång var det dags att ta sig an VIK Västerås HK Ung.

I mål för Färjestad så står Linda Glädt och i mål för Västerås så står Lotta Blylod.

Period 1

Det tar några minuter in i perioden innan något noterbart händer och då är det Färjestad som gör mål (04:19 0-1 EQ mål-Henriette Behn, assist Malin Wong). Sekunder senare så drar Västerås på sig en utvisning (04:50 2 min slashing-Jennifer Axelsson) men den kan de reda ut.

Ett par minuter senare så drar Västerås på sig en utvisning till (06:45 2 min roughing-Fanny Robertsson) även denna utvisning reder man ut. Men ytterligare ett par minuter så drar Färjestad på sig en utvisning (08:44 2 min crosschecking-Delaney Middlebrook) och även de kan reda ut sin utvisning.

Perioden slutar 0-1. Resultat 0-1.

Period 2

Inledningsvis av den andra perioden händer det inte mycket statistiskt sett. Det tar nästan till halva perioden innan något noterbart händer och då är det Färjestad som drar på sig en utvisning (09:15 2 min highsticking-Emma Lindgren) som de reder ut.

Sen dröjer det ända till slutet av perioden innan det händer nått noterbart igen. Även denna gång är det Färjestad som drar på sig en utvisning (17:24 2 min closing hand on puck-Silje Holös). men den utvisningen reder man ut.

Perioden slutar 0-0. Resultat 0-1.

Period 3

I den tredje perioden händer det lite mer. När det gått några minuter så kan Färjestad göra mål (06:54 0-2 EQ mål-Johanna Blomqvist, assist-Julia Pettersson & Felica Meyer).

När man kommit til halva perioden så bestämmer sig Västerås för en genomgång (10:03 time out-Västerås). Några minuter senare så gör Färjestad mål igen (14:26 0-3 EQ mål-Jenna Smith, assist- Josefin Lindström & Madeleine Sundström).

Perioden slutar 0-2. Resultat 0-3.

Avslutningsvis....

Så har man klarat av den andra matchen för säsongen... även denna gång blev det en vinst. Och så har Linda Glädt fått hålla säsongens första nolla och den i sin första spelade match... det bådar gott för framtiden.

Just nu är tabellen lite haltande... Färjestad och Leksand har spelat 2 matcher medans Vansbro inte fått inleda sin säsong ännu. Hur som helst leder Färjestad tabellen.

Nästa match spelas den 14 oktober när man tar emot Sandviken hemma i Kobbs Arena. Matchen spelas klockan 16:45 och jag hoppas det är många som kan gå och stötta.

Tack för visat intresse... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Så var det dags för damernas premiärmatch... och första mötet för denna säsong består av Leksands IF 2. Och mötet spelas förstås i Löfbergs Arena då herrarna hade sin match tidigare på dan.

Leksands IF har nämligen 2 damlag, ett som spelar i SDHL och ett som spelar i damettan... det betyder att Leksands IF 2 inte kan kvala upp oavsett hur bra de är.

I mål för Färjestad så står Ellen Wilhelmsson och i mål för Leksand så står Sandra Gustavsson.

Period 1

Det dröjer inte många minuter förrän Färjestad kan göra mål (02:24 1-0 EQ mål-Malin Wong, assist-Emelie Johansson). Lite drygt en halvminut senare så är Färjestad framme igen och gör mål (03:17 2-0 EQ mål-Jenna Smith).

Sekunder senare så drar Leksand på sig en utvisning (03:17 2 min hooking-Karolin Malmqvist) men den utvisningen kan de reda ut. Men inte ens 2 minuter senare så kan Färjestad göra mål (07:12 3-0 EQ mål-Saga Thynell Nissas, assist-Emelie Johansson).

Sekunder senare så drar Färjestad på sig en utvisning (07:18 2 min crosschecking-Felicia Meyer) men den utvisningen reder man ut. Några minuter senare så dra Färjestad på sig ytterligare utvisningar (11:18 2 min illegal hit-Emma Lindgren & 2 min boarding-Fia Larsson). Trots spel 3 mot 5 så kan de reda ut den utvisningen för att dra på sig ännu en utvisning strax efter de blev fulltaliga (13:38 2 min illegal hit-Therese Strömstad). Även denna utvisning reder man ut.

Men Färjestad har svårt att hålla sig från utvisningsbåset och dra på sig ytterligare en utvisning (17:51 2 min tripping-Saga Thynell Nissas) men Leksand får ingen utdelning den här gången heller. Som avslutning på perioden så drar Färjestad på sig en utvisning till (19:16 2 min hooking-Felicia Meyer).

Perioden slutar 3-0. Resultat 3-0.

Period 2

Leksand startar den andra perioden i power play men utdelningen vill inte komma. Några minuter senare så kan Färjestad göra mål (04:07 4-0 EQ mål-Saga Thynell Nissas, assist-Malin Wong). Ett par minuter senare så kan Färjestad göra mål igen (06:28 5-0 EQ mål-Saga Thynell Nissas, assist-Malin Wong & Therese Strömstad). Några minuter senare var det dags igen med ett mål från Färjestad (10:34 6-0 EQ mål-Jenna Smith, assist-Josefin Lindström).

Knappa minuten senare så drar Färjestad på sig en utvisning (11:18 2 min hooking-Emma Lindgren) och även denna utvisning kan de reda ut.

Men Färjestad de trummar på och strax efter de blivit fulltaliga gör de mål igen (16:36 7-0 EQ mål-Therese Strömstad, assist Saga Thynell Nissas). Som avslutning av den andra perioden gör Färjestad ännu ett mål (19:14 8-0 EQ mål-Therese Strömstad).

Perioden slutat 5-0. Resultat 8-0.

Period 3

Den sista perioden startar med utvisningar. Först ut är det Leksand som drar på sig en utvisning (05:43 2 min slashing-Tuva Kandell) men de hinner inte bli fulltaliga förrän de dra på sig ännu en utvisning (06:49 2 min tripping-Josefin Söderberg). Sekunder innan Leksand bli fulltaliga på sin första utvisning så är det Färjestads tur att dra på sig en utvisning (07:35 2 min roughing-Emma Lindgren).

Sen i spel 4 mot 4 så kan Färjestad göra mål (08:46 9-0 EQ mål-Delaney Middlebrook). Färjestad mattas inte av utan några minuter senare gör de mål igen (10:10 10-0 EQ mål-Amanda Helgöstam, assist-Jenna Smith & Josefin Lindström). Inte ens minuten senare gör Färjestad ännu ett mål (10:59 11-0 EQ mål-Julia Pettersson, assist-Felicia Meyer). Några minuter senare så gör Färjestad ytterligare ett mål (13:49 12-0 EQ mål-Julia Pettersson, assist-Josefin Lindström).

Strax efter så drar Leksand på sig en utvisning (15:24 2 min elbowing-Karolin Malmqvist) men den utvisningen kan de reda ut. Strax efter så drar Färjestad på sig en utvisning (17:07 2 min charging-Emma Lindgren) men i det efterkommande power play så kan Leksand göra mål (17:42 12-1 PP mål-Karolin Malmqvist, assist-Josefin Söderberg & Elinor Hermansson). Därmed så spräcktes Wilhelmssons nolla.

Perioden slutar 4-1. Resultat 12-1.

Men vilken start på säsongen... vem hade kunnat ana att det skulle bli hela 12 mål av Färjestad. Denna match hade dessutom hela 7 olika målskyttar. Saga Thynell Nissas gjorde dessutom ett hat trick. Så med sina 3 mål och en assist leder hon just nu poängligan med 4 poäng.

Andra som var framme och visade sig var bland annat Jenna Smith och Therese Strömstad med 2 mål vardera. Men också Delaney Middlebrook och Amanda Helgöstam som gjorde debutmål i Färjestadströjan.

Ellen Wilhelmsson fick tyvärr inte hålla nollan men gjorde ändå en mycket godkänd insats när hon motade 19 av 20 skott. Måste också ge en stor eloge till Leksands målvakt Sandra Gustavsson som motade 49 av 61 skott. Och vilket styrka att dessutom orka stå hela matchen.

Som sagt nu är säsongen igång och den hade inte kunnat börja på bättre sätt. Nästa match spelas den 23 september när man tar sig an VIK Västerås HK Ung borta. Matchen spelas i ABB Arena Nord klockan 13:20.

Tack för att ni tog er tid... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Hoppas verkligen att ni vill hänga med mig och min blogg även denna säsong. Jag fortsätter att skriva om speciella händelser, veckans spelare och matchfakta kring damerna.

Och nu så i morgon lördag så drar säsongen äntligen igång... och givetvis hoppas vi att vi tar oss till kval även denna säsong. Ja, kanske hela vägen upp till SDHL.

Nedan ser ni hur årets laguppställning men också spelschemat för denna säsong.

Målvakter
1 Ellen Wilhelmsson
35 Linda Glädt
50 Lina Eriksson

Backar
3 Fia Larsson
7 Sara Kask
11 Silje Holøs
16 Johanna Blomkvist
19 Therese Strømstad
22 Julie Øiseth
25 Hanna Johnsson
28 Delaney Middlebrook

Forwards
6 Henriette Behn
10 Malin Wong
13 Jenna Smith
15 Josefine Lindström
18 Amanda Helgöstam
23 Denize Skaret-Grönholm
26 Felicia Meyer
27 Julia Pettersson
31 Madelene Sundström
32 Camilla Nilsson
33 Emma Lindgren
34 Saga Tynell-Nissas

Juniorer
Johanna Kallionpää
Hilda Södergren
Tindra Persson
Elin Södergren
Johanna Brink

Avslutningsvis...

Spelschemat finns att få för den som vill ha... bara säga till så skickar jag det. Hur som helst kom nu ihåg att skriva upp i almanackan när damerna ska spela så att ni kan gå att stötta dem. De är precis som a-laget och juniorerna en viktig del i teamet, familjen, i Färjestad.

Nu kör hockeysäsongen äntligen igång. Heja FBK!

Tack för att ni tog er tid... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Först vill jag be om ursäkt att jag inte bloggat mer än jag gjort... men är så gott som mitt i en flytt som tar mycket tid just nu. Hur som helst så kommer det en liten uppdatering här.

Sen sist så har Färjestad Dam gjort klart med ett par spelare... och det är målvakten Lina Eriksson samt forwarden Denize Skaret. Dessa två spelare har valt att studera i Karlstad och kombinera det med att spela hockey.

Eriksson kommer senast från spel i Leksand där hon i fyra säsonger kombinerat spel i både division 1 och SDHL. Här kan ni läsa mer om Eriksson på Eliteprospect. Skaret kommer senast från spel i Hällefors IK men har även representerat Nora HC som Leksand. Här kan ni läsa mer om Skaret på Eliteprospect. Nu ser de båda fram emot att få spela i Färjestad och få chansen att utveckla sig. Här kan ni läsa mer om dem båda på Färjestad dams officiella hemsida.

Nu när allvaret närmar sig så är det dags att dra igång en rad med träningsmatcher. En del av dessa matcher kommer att spelas mot pojklag. Den första matchen spelades redan igår mot Forshaga U16 i Kobbs Arena. och nästa match spelas redan idag när man möter Munkfors U16/15. Nedan här ser ni även vilka andra matcher som ska spelas.


Lördag 12/8, 17:00, Kobbs Arena FBK – Forshaga U16

Söndag 13/8, 11:00, Kobbs Arena FBK – Munkfors U16/15

Lördag 19/8, 17:15, Kobbs Arena FBK – Hammarö U16

Söndag 20/8, 11:15, Kobbs Arena FBK – Hammarö U16

Tisdag 22/8, 19:00, Ängevi (Forshaga) Forshaga U15 – FBK

Torsdag 24/8, 19:00, Sannerudshallen (Kil) Team Norway - FBK

Söndag 27/8, 12:00, Sannerudshallen (Kil) Team Norway – FBK

Lördag 2/9, 16:00, Kinnarps Arena HV71 - FBK

Söndag 3/9, 12:00, Kinnarps Arena HV71 - FBK


Men nu så är säsongen igång och satsningen på att kvala uppåt är givetvis målet... inga konstigheter där. Men för att förbered sig på bästa sätt så dök tanken upp att man skulle spela mot pojklag i en regional U16-serie. Tyvärr så gick inte att kombinera damseren med pojkserien.

Däremot kommer damerna spela 16 matcher i grundserien men ha cirka 15 träningsmatcher mot just pojklag. Allt för att möta ett lite tuffare motstånd så att man sen är redo att ta sig an kvalet och rent av ta sig hela vägen upp till SDHL.

Här kan ni läsa mer om förberedelserna i VF av Johan Ekberg. .

För varje säsong som går blir jag mer och mer fast för just damhockeyn... en sportgenre som är i en mycket intressant utveckling. Och Färjestads damlag är inget undantag. Därför ska jag (utan att lova för mycket) ägna allt mer tid åt damerna. Det känns som om de är i en spännande utvecklingsfas just nu, en utvecklingsfas som jag känner att jag vill vara en del av.

Tyvärr så bor jag lite för långt ifrån Karlstad för att kunna gå på hemma matcher... men ska försöka gå på de få matcher de kommer att spela i Sandviken. Sen hoppas jag de tar sig upp till SDHL för då blir det matcher i Gavlerinken vilket jag kommer ha nära till.

Hur som helst - nu är resan mot SDHL igång. Hoppas ni är många därute som kommer stötta vara fina grön-vita damer.

Tack för att ni tog er tid... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam, Hockey

Färjestad Dam börjar ta form... även om jag förväntar mig att det ska in några forwards till. Men Färjestad jobbar alltjämt vidare med att förlänga med spelare men också för att få in lite nytt. Sen jag sist bloggade så har man fått in två nya spelare och förlängt med en.

Först ut är Camilla Nilsson som är en skridskosnabb back, som inte är helt främmande att ta på sig rollen som forward.. De senaste tre säsongerna så har hon spelat i HV71. Ny är också Madelene Sundström som är en stark forward och med åldern bakom sig, så hon kommer givetvis in med erfarenhet. Även hon spelade sina tre senaste säsonger i HV71. Både Nilsson och Sundström var med och tog upp HV71 till SDHL och har därefter två års erfarenhet av spel just där.

Här kan ni läsa mer om Camilla Nilsson på Eliteprospect och här kan ni läsa mer om Madelene Sundström på Eliteprospect. Här kan ni läsa om dem båda på Färjestad dams officiella hemsida.

Dessutom har Färjestad förlängt med en viktig lagkugge, Malin Wong... Känns riktigt bra att hon väljer att stanna i laget ännu en säsong. Hon var en av de spelare som jag ville ha kvar och nu har hon alltså förlängt. Bra jobbat Färjestad! Här kan ni läsa mer om förlängningen på Färjestad dams officiella hemsida.

Uppdatering: Färjastad har värvat in ytterligare en back till den redan starka backuppsättningen. Och det är den amerikanska spelaren Delaney Middlebrook. Hon spelade senast i Djurgården som senast stod som Svenska mästare. Så här får Färjestad in ytterligare rutin i laget. Här kan ni läsa mer om Middlebrook på Eliteprospect och här på Färjestad dams officiella

Målvakter:
Linda Glädt
Ellen Wilhelmsson *Ny

Backar:
Therese Strømstadt
Fia Larsson
Sara Kask
Hanna Johnsson
Saga Tynell Nissas
Julie Øiseth *Ny
Silje Holøs *Ny
Johanna Blomkvist
Camilla Nilsson *Ny
Delaney Middlebrook

Forwards:
Julia Pettersson
Jenna Smith
Amanda Lindberg *Ny
Henriette Behn
Josefin Lindström *Ny
Felicia Meyer *Ny
Emma Lindgren
Madelene Sundström *Ny
Malin Wong

Avslutningsvis...

Kampen om att ta sig upp till SDHL kommer inte bli lättare den kommande säsongen... men det känns som om Färjestad håller på att forma ett lag som ändå har chansen att slå sig hela vägen upp.

SDHL kommer dock att se lite annorlunda ut kommande säsong mot hur tabellen slutade. IF Sundsvall Hockey fick på grund av ekonomiska problem att avsäga sig sin plats i SDHL för spel i Division 1. Då gick frågan till Göteborg HC, som genast tackade ja. De fick frågan för att de var det Division 1 lag som kom bäst till i kvalet.

Men för att satsa i SDHL känns det tryggt att ha en stabil förening som uppbackning... det har Färjestad i och med att de tillhör just Färjestad. Men Göteborg hade inte det. Men i sin satsning att komma upp till SDHL sträckte de ut en hand till Frölunda. De är ju ändå två etablerade lag i samma stad. Men Frölunda nobbade! Då hörde Brynäs av sig. De var imponerade av hur de fått fart på deras flickverksamhet och deras satsning på integration. Stort av Brynäs som redan har ett damlag på högsta nivån. Inte lika bra av Frölunda som trots allt påstår sig vara jämställda och satsar på flickhockey att inte vilja samarbeta.

Hur som helst...

Så ska det bli intressant att se hur utvecklingen kommer att bli på damsidan nästa säsong... både i Division 1 som i SDHL. Kommer Färjestad att ta sig upp redan denna säsong, eller? Kommer Sundsvall ta revansch eller kommer Göteborg hålla sig kvar uppe? Och vilka kommer att samarbeta med vilka? Och vart kommer media stå i frågan om damhockeyn? Men framförallt, kommer fler att upptäcka hur kul damhockeyn är?

Tack för att ni tog er tid... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Personligt

För ett tag sedan kom nyheten att Emelie Johansson lägger skridskorna på hyllan. För mig var det oerhört tråkiga nyheter... men hon insåg att hon inte orkade bolla livet mellan familj, jobb, utbildning och hockeyn. Då fick tyvärr hockeyn stryka på foten.

Här kan ni läsa mer om Johansson avsked på Färjestad dams officiella hemsida.

Men det här är ingen isolerad incident. Önskade att det vore så men det är mycket mera vanligare än man tror. Och allt beror på att damerna får sån liten lön (om de ens får betalt) att de omöjligt kan leva på det. Så ska det naturligtvis inte behöva vara kan man tycka.

Många tjejer får leva som om de har två heltidsjob. Först studerar/jobbar de för att sen på sin lediga tid träna och spela matcher. Och vem som helst kan ju se att det håller inte i längden att ha det så. Men hur lönerna ser ut idag var för mig omöjligt att hitta. Kan nog gissa att de inte blivit några stora förändringar de senaste åren.

2008 så startade man Riksserien för att spetsa till damhockeyn... 2010 gjordes det en satsning på svensk damhockey men fortfarande kunde ingen av spelarna leva på sina löner. Villkoren då var att spelarna fick med sin minimala lön betala sin utrustning själv som då fick lov att räcka i flera säsonger.

2011 hade hela Brynäs damlag en omsättning på 215,000:-... (samma år hade hela Brynäs herrlag 73 miljoner.) Segeltorp som varit ett svenskt topplag inom svens damhockey hade 2013 en omsättning på runt 500,000:-. Samma år när herrarna i högsta ligan vann fick de 1 miljon av hockeyförbundet medan damerna inte fick ett enda öre.

Här finns det mycket att jobba på... men visst händer det saker!

2016 skapades intresseorganisationen Svenska Damhockeyligan, det vill säga SDHL för att höja ambitionen och bredda elitsatsningen inom svensk damhockey. Meningen är att det ska ge bättre förutsättningar både sportsligt och ekonomiskt.. Och förhoppningsvis med draghjälp av SHL ska förhållande med tiden bli bättre för damerna.

En av satsningarna är på ungdomshockeyn där flickorna i större utsträckning ska kunna både plugga och spela hockey i större uträckning. Färjestad har nu en hockeyfemma som ska gå på hockeygymnasiet och som sen kan träna och spela med Färjestads damlag.

Men än så länge är det en lång väg till att spelarna ska behandlas som jämlika med herrarna. Tills de kan leva på enbart att spela hockey. Nu ska man inte jämföra dam och herrhockey då reglerna är olika men det betyder inte att man kan ge alla den respekt som de alla förtjänar. Ja de lägger ju ner lika mycket hjärta, själ och energi på något de älskar, i det här fallet hockey. Då kan man i alla fall begära att de få en skälig lön som de kan leva på.

Med tanke på att Färjestad gjorde en rekordvinst i år så skulle det vara intressant hur mycket av det som satsas just på damerna.

Avslutningsvis...

Jag sitter inte med några svar på hur man ska lösa så att damhockeyn ska generera mera pengar... det ligger givetvis på hockeyförbundet men också på de enskilda klubbarna. De måste börja arbetet med att förändra synen på damhockeyn. Få folk att bli intresserade. Men en som verkligen kan bidra till att förbättra synen är media. Bara att de skriver om det och visar matcher på tv skulle vara ett stort bidrag.

Men vad kan den enskilda människan göra då? Vad kan du göra?

Först och främst gå på matcherna, visa att ni stöttar. (Att gå på Färjestad Dam kostar inget mer än energin) Ju fler som går på matcherna desto mer vill nog laget satsa på damhockeylaget. Vem vet hockeyförbundet kanske får upp ögonen med. Sen om det blir tillräckligt med folk så kanske det även lockar sponsorer vilket i sin tur genererar pengar. Och apropå pengar så kan man (om man har möjlighet) ge dem en slant i bidrag. Många bäckar små brukar det heta....

Ja nu har jag varit stor i orden med vad ni kan göra... Mitt bidrag just nu är att blogga om det. Få er läsare att bli nyfikna och förhoppningsvis gå på någon match. Då jag är arbetslös just nu har jag inga pengar att ta mig på några matcher, så det blir bara ett par matcher (då FBK kommer upp och spelar mot Sandviken) som jag kan gå på per säsong. Men jag lovar er alla här och nu att den dagen jag får ett jobb så ska jag spara en liten slant varje månad för att årligen kunna ge ett litet bidrag till Färjestad dam så länge det behövs. Ja och givetvis försöka ta mig iväg på fler matcher.

Tack för att ni tog er tid... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments

Postad i: Färjestad Dam

Jag är ledsen att jag inte bloggat så ofta den sista tiden trots att det rört på sig hos Färjestads Dam-lag... men min energi har fått gå till att ordna studentfest och firande av min dotter.

Hur som helst så har det hänt en del under denna silly season och Färjestad Dam jobbar alltjämt vidare med att förlänga och få in nya spelare. Så vad har hänt sen sist?

Om vi ska börja med forwards så har man för snart en månad sedan värvat in en målskytt i Johanna Lindström. Lindström spelade senast I Björklöven där hon gjort 20 mål och 20 assist de senaste två säsongerna. Här kan ni läsa om Lindström på Eliteprospect. Dena andra forwarden man värvat är Felica Meyer. En spelar med mycket erfarenhet av spel i SDHL där hon senast spelade i Brynäs. Här kan ni läsa mer om Meyer på Eliteprospect.

Man har också fått in en välmeriterad back i Silje Holøs... Holøs kommer senast från spel i Djurgården som vann SDHL. Hon var också en del i att ta upp det samma lag upp i SDHL för ett par år sedan. Här kan ni läsa mer om Holøs på Eliteprospect.

Inte nog med det... man har också förlängt med trotjänaren och assisterande kaptenen Emma Lindgren, men också med tvåvägsbacken Johanna Blomkvist. Känns bra att båda valt att stanna kvar Känns bra!

Glöm nu inte att gå in och läs om senaste nytt på Färjestad Dams officiella hemsida.

Målvakter:
Linda Glädt
Ellen Wilhelmsson *Ny

Backar:
Therese Strømstadt
Fia Larsson
Sara Kask
Hanna Johnsson
Saga Tynell Nissas
Julie Øiseth *Ny
Silje Holøs *Ny
Johanna Blomkvist

Forwards:
Julia Pettersson
Jenna Smith
Amanda Lindberg *Ny
Henriette Behn
Josefin Lindström *Ny
Felicia Meyer *Ny
Emma Lindgren

Avslutningsvis...

En tråkig nyhet är att Emelie Johansson nu valt att lägga skridskorna på hyllan för att hon inte har möjlighet att jobba, plugga och spela hockey samtidigt. Mer om det i en egen blogg där jag kommer vädra mina tankar om möjligheterna som finns för damhockeyspelare idag.

Men som sagt allt eftersom så formas ett lag som nu ska kunna ta sig så långt som upp till SDHL. Men det är en del hinder på vägen som ska passeras först. Och hu det ska gå återstår att se även om jag har goda förhoppningar att kunna gå hela vägen den kommande säsongen.

Tack för visat intresse... Vi är Färjestad!!

Likes

Comments