Fick ett samtal i morse om att Indy var halt och väldigt svullen i sitt ena framben. Varpå jag åker ut till stallet för att kolla läget, häst är då ordentligt halt och höger framben är ungefär dubbel storlek gentemot det vänstra. Den där friskförklaringen som jag hoppats på i morgon, när vi ska på återbesök på kliniken är nog bara att glömma. Efter att ha kylt benet ett tag och fått ner svullnaden lite så poppade det upp en liten, mjuk knöl på insidan av benet över senan, så nu hoppas jag ju självklart på att det inte är en senskada som har blossat upp. Tur i oturen att vi hade/har en kliniktid i morgon, dock för ett annat ärende, men så får de kolla på det här frambenet också.

Likes

Comments

Arbetet med att få bukt med Indys ryggproblem fortgår, även fast vi inte är i närheten av att vara klara så kan man idag se en stor skillnad mot hur ryggen/muskulaturen såg ut när vi började! På måndag är det dags för återbesök hos veterinären igen och jag hoppas självklart på positiva besked, allra helst att vi kan börja motionera uppsuttet igen. Nästa problem då är att en ny sadel måste köpas in. Hoppsadeln passar inte alls längre och dressyrsadeln har blivit en bomvidd för smal.

Översta bilden är tagen i somras och den nedre är tagen idag. Vinklarna på bilderna är lite olika, men man kan ändå se skillnaden.

Likes

Comments

Finaste hästen

Likes

Comments

Mys med lillmatte och en stund utan täcke på

Likes

Comments

Vi var på återbesök på kliniken med Indy för ca två veckor sedan och jag har inte uppdaterat sedan dess. Besöket var väl till största del positivt. Ryggen hade i stort sett rättat till sig, kvar var bara hans tidigare snedhet (medfött) och muskulaturen var lite mindre spänd. Han visade ingen hälta vid longering men hade böjreaktioner på båda kotorna i fram. Det pratades om att börja spruta kotorna, vilket jag i det läget sa nej till. Min förhoppning är att hältan i kotorna är ett sekundärt problem och att de kommer att bli bättre om/när han blir bättre i ryggen. Vi pratade även lite om det kan finnas några grundproblem som kommer ifrån bakknäna, men vidare undersökning av det valde vi även att avvakta med tills det är dags för nästa återbesök om ca sex veckor. Vi avslutade besöket med att bestämma att Indy nu ska sättas igång, tömkörning och promenader är det som gäller nu ett tag framöver.

Nu hemma har vi även hjälp av våran massör/equiterapeut som behandlar musklerna i ryggen och bakdelen med laser. Vilket inte uppskattas av Indy, men är ack så bra då det går att se en tydlig skillnad på hur ryggen ser ut. Tidigare har han varit väldigt takformad över ryggen och ryggmusklerna har sett insjunkna ut. Takformen är fortfarande kvar, men omgivande muskulatur har "rest" sig en del.

Jag har även börjat täcka honom, regntäcke ute och BoT inne, för att musklerna inte ska bli kalla och stelna till igen. Så (tyvärr) får han även stå med täcke på om solen skiner och det blåser lite. Jag har nog blivit lite av den nojiga hästägaren. Men jag vill absolut inte att muskulaturen ska krampa ihop sig igen så han får ännu mer ont.

Som ett delsteg i hans rehabilitering så har jag även på allvar börjat kolla upp vattenträning (som jag har nämnt i tidigare inlägg). Jag har hittat ett par stycken, men det är över 10 mils resväg. Ska se om jag lyckas hitta någonting som är lite närmare

Likes

Comments

Nu är sommarbetet officiellt slut och vi är tillbaka till de normala rutinerna i stallet, så nu är det slut att behöva vara i stallet varje morgon och släppa ut, vara där och luncha och sedan en tredje gång för att ta in. Nu hoppas jag bara att vi får lite positiva besked på torsdag, i alla fall att någonting mer än vila ordineras.   

Likes

Comments

När jag öppnade min fodertunna, som inte öppnats sedan innan sommarbetet, hoppade det ut ett gäng små möss som uppenbarligen har bott där ett tag och festat på de foderresterna och tomma säckar som fanns kvar. De tyckte uppenbarligen också att det var ett ypperligt ställe att föda upp sina bebisar på. De små må vara supersöta men jag vill helst inte hitta dem i min tunna. Hela familjen är nu vräkt och förhoppningsvis så håller de sig borta därifrån och kan hitta nytt bättre lämpat boende.  

Likes

Comments

Det har varit lite dåligt med uppdateringar på sista tiden. Tanken var att Indy skulle få en lugn sommar och i stort sett bara få gå på betet. Han fick gå tills för ca tre veckor sedan då jag fick ett samtal om att min häst i stort sett hoppade på tre ben i hagen. När jag kom till stallet så hade mina snälla stallkamrater tagit in Indy, redan i boxen kunde man se att något inte stod helt rätt till och extra tydligt blev det när vi tog ut honom och gick i stallgången. Han gick då på tre spår (som en banan) och var uppenbart ofräsch. Eftersom Indy i grund och botten är en stor klant, så är jag inte jätteförvånad över att han lyckats skada sig. Vi gav honom ett par dagar i sjukhage för att se om det han råkat ut för kunde vilas bort och det gick till viss del. Men han blev aldrig helt hundra, så vi bokade en tid för att kolla upp honom på klinik.

Där hittades en rejält sned rygg, tänk att någon har tagit loss hela bakdelen och satt på den snett i förhållande till ryggraden, spastiska ryggmuskler och hältor på båda frambenen. Mest troligt enligt veterinären var/är att han gått omkull i hagen eller som hon uttryckte det "han måste ha slagit en jäkla kullerbytta". Han fick en behandling med akupunktur för ryggmusklerna och skickades hem med ett recept på Metacam.

I torsdags var våran massör/equiterapeut, Maria, ute för att göra en ytterligare koll över ryggen/muskulaturen. Redan när hon började känna igenom Indy fick hon reaktioner. Jag har då tyvärr gått och trott att han har varit ordentligt smärtlindrad då han inte visat på något obehag alls när jag har klämt och tryckt på triggerpunkter (enl veterinärens ordinationer). Men när Maria började visade han ett stort obehag/smärta, i stället för att massera så bestämdes det för en laserbehandling för att hjälpa till att lossa på de spända musklerna. Hon hittade då flera punkter som var extra känsliga/smärtsamma. Indy är i vanliga fall värdens snällaste, om än lite otålig när han står på gången, men då stod han och försökte sparka mot  Maria, ett tydligt tecken på att han har mycket mer ont än han visar.

Nu häromdagen så tog Metacamkuren slut, han står fortfarande i sjukhage i väntan på vårat återbesök som sker nu på torsdag. Jag kan bara hålla tummarna på att någonting har blivit bättre då.       

Likes

Comments

Det här var absolut inte vad jag ville hitta på Iza idag. Trots att de gamla såren är läkta och en 7 dagars antibiotika kur (plus det som gavs på sjukhuset) är avklarad så har det ny dykt upp nya sår på Izas rygg! Jag hoppas innerligt på att de inte ser värre ut i morgon, men det blir ändå till att ringa till sjukvårdsupplysningen det första i morgonbitti. Förhoppningsvis så kan vi få en läkartid på närakuten någon gång under morgondagen.

Likes

Comments