Det en spännande tider. Barnen väntar på Lucia och tomten. Samtidigt ljuder musiken i radio och kyrkor. Kom låt oss gå till Betlehem och möta barnet i krubban. Julspel och levande julkrubba är populärt. Men för många ungdomar idag är det inte så enkelt att svara på frågan varför vi firar jul. Julen rymmer många traditioner.

Jag försöker guida mina små. Förtjusning över tomteklänningar blandas med stunder kring julberättelsen i barnens bibel. Hur skall jag förklara att en kan vänta på tomten och barnet i krubban på samma gång ?

Jag gjorde ett tappert försök. Vi väntar på barnet i krubban som vill möta oss med hopp, ljus och kärlek. Barnet som kommer till oss en utsatt baby och vågar bli beroende av oss andra för att visa sin kärlek och generositet. Att ge bort gåvor i jultid är gammal tradition från 300-talet. Barnet firar födelsedag i kristen tradition . Gud använder sig av föräldrar och mor o föräldrar , ja tom av tomten, för att visa oss kärlek när barnet ger vidare sina presenter till oss.

Alla våra högtider bär på traditioner från olika håll. Inte alltid så lätt att hålla ihop .
Att fortsätta läsa julevangeliet och möta barnet i krubban är en uppgift för oss alla som vill bära budskapet vidare.

Önskar er en fin adventstid ! //Anna

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det har varit en intensiv höst på jobbet, med familjen. Och mitt i vardagsplikterna spanar jag vidare klosterstunder med Gud. När jag var yngre handlade tro mycket om att förstå. Idag handlar det mer om att uppleva, få mötas på djupet i lugn o ro. Dagens inlägg har jag kallat , I Lusthuset med Gud , att få växa i sin tro. En plats där Gud och jag kan hitta hem till varann och få ro till dialog .
Det kan vara ett fysiskt rum men likaväl ett andligt rum, en stund med Gud , nånstans whereever you are.
Dagens Taize ord, en tidebön, en bastustund, 3-minute Retreat på lunchen, en Taizémässa, bön i rörelse. En behöver tid att landa tillsammans, precis som många upplever att en behöver göra tillsammans med sin partner. Och ibland behöver en lite mer sammanhängande tid, för att få ventilera sina tankar och känslor , för att få glöd i sin relation.

Att åka på retreatdagar några gånger om året kan vara ett enkelt sätt att växa i sin dialog med Gud. I min och många andra församlingar finns den möjligheten. I Ängatorp hos Karin som skrivit om tidigare finns en sån mötesplats varje månad . Tidigare har jag varit på årliga långa retreater. Denna hösten har jag varit på tre retreatdagar. En i Hedared, och två hos Karin. Att regelbundet hitta tillbaka till lusthuset med Gud har betytt mycket. Tidebön vid brasan, gemenskap i tystnad, taktil handberöring, möjlighet till vila och meditation över dagens bibeltext, god mat och möjlighet till samtal. En oas i vardagen där min vardag får riktning. Jag var iväg några timmar i helgen. Jag längtar redan till nästa gång jag kan ta mig tid. Kanske kan det vara nåt oxå för dig ?
Messa gärna om du har funderingar. Pax et bonum //Anna

Likes

Comments

Man skall be som kan och inte som man inte kan, har nån sagt. Så klokt, så viktigt. Bön är vårt samtal med Gud. I kyrkans liturgi finns ett gemensamt språk men jag behöver oxå hitta mitt eget språk, mina böneplatser, mitt sätt , mina sätt att be. Att vara del av det stora men också hitta en väg där jag i min kammare eller vadhelst jag vill be kan hitta linjen till Gud som den unika person jag är. Det är stort. 

Bön: Visa mig Herre din väg i mitt liv. Hjälp mig att vara frimodig.

Likes

Comments

När jag som tonåring började läsa andaktsböcker och började lumgås med bibeln så rekommenderades jag långa bibeltexter , ibland med kommentarer. Mycket gick ut på att lära sig och få kunskap.

Var sak har sin tid. Och visst är kunskap om bibel,tro och tradition viktig . Men idag handlar andakt mycket mer för mig om att vara med Gud och träna på att se Guds närvaro i mitt o andras liv.

Ett litet ord, några rader brukar vara dörren in i detta samtal med Gud, lite daglig spis, eller dagskorn som Ulla Käll kallar det i sin nya bok. Ett ord som kan ge näring åt tro och tanke under dagen. En tanke och ett bibelord som ger kornet jord att spira i. Orden från  Taizé för varje dag har också många dagar varit såna dagskorn för mig. Ord att börja och sluta sin dag med, ord som hjälper mig under dagen att se Guds närvaro i livet som levs, i världen vi lever i. 

Less is more , för stora ambitioner kan lätt bli kravfulla. I det enkla har jag ofta funnit större vila. Det lilla så viktigt, daglig spis, dagskorn som kan hjälpa oss att hela tiden bjuda in Gud i våra liv.

Likes

Comments

Stannar till vid Wardsjön efter en värdefull dag i tystnad, en retreatdag i församlingen. Omsluten av god mat, gitarrspel, bibelord och dikter som i tystnaden hjälper mig att tolka livet och fundera över riktningen. Några korta timmar hjälper mig att få kontakt med mitt centrum, med min Gud , och ana lite tydligare vad som är viktigt och oviktigt i livet. En riktningspaus. Var är jag ? Vart är jag på väg ?

Såna stunder kan man hitta överallt, korta och långa. När jag tar mig lite tid för att stanna upp lite längre ibland hjälper det mig att hitta tillbaka och kunna fånga stunderna också när tiden är knapp. Också ett bibelord några minuter kan ge möjlighet att få kontakt.

Glad för fin retreatdag i med Ulla Käll mfl i Hedared idag🙏 I stillhet o tystnad öppnar sig livet. Tankar på bloggen. Nouw.com/Detpågårliv #riktningspaus

Tack för nåd att vara stilla,

Att se din storhet i det lilla.

I tystnad du ger perspektiv.

Jag ser klarare mitt liv.


Alla har vi vår väg, vårt sätt att be, få kontakt ...
Vi får önska varann Guds välsignelse i vårt sökande efter en djupare gemenskap med Gud o varandra ! Guds frid🙏

Likes

Comments

... och hela skapelsen och allt den rymmer finns för att hjälpa oss att leva så.

I den andan börjar en vecka 3 i #reträttonline34. , Inspirerad av en av Ignatius grundtexter "princip o fundament"
Vi uppmanas i veckan att under dagens upplevelser pröva detta förhållningssätt till livet i allt vad vi gör. Verkligen utmanande !

För mig hjälper upplevelser nära naturen ofta mig att leva i tacksamhet, i nån form av flow av glädje till Gud. Kanske är jag hemligheten på spåren. Men jag behöver meditera mera , komma djupare. Hur kan jag än mer få uppleva mitt egentliga syfte , skapad till att lova och tjäna Gud. Allt som omger mig vill visa mig riktningen., säger Ignatius.

Bön:Gud, visa mig hur.

Likes

Comments

I vecka 2 är uppmaningen att fundera vidare över minnen som format våra liv.
Vilka insikter kring goda och jobbiga tider berörde mest förra veckan ?
Var i min livshistoria upplevde jag mig mest älskad ? Var kände jag mig mest övergiven ?
Dessa erfarenheter är det viktigt att ta med i sitt samtal, sin bön. Det är värdefullt att få vara ärlig i sitt samtal med Gud men inte alltid enkelt.

När jag mötte dessa frågor tänkte jag på berättelsen , fotspår i sanden. I en dröm ser en människa, ibland två par fotspår i sanden på sitt livs resa, ibland bara ett par. Och ställer då frågan, varför finns det bara ett par fotspår under svåra tider i mitt liv.
Gud svarar: mitt barn, det är mina spår. Under dom svåra tiderna bar jag dig.

Bön:Tack Gud för att mitt liv alltid står i förbindelse med din närvarande skapande kärlek.

#vecka2 #reträttonline34

Bibelställen som kan inspirera denna vecka :
Ps 8, Luk 11:1-13, Luk 12:22-34, Jes 43:1-14

Likes

Comments

Resan börjar i kärlekens tecken.

Att leva i tro, en lek framför Guds ansikte.
Älskad och omsluten av Gud, en Gud som tänkte på mig innan jag var formad, ( läs gärna Psaltaren 139 ) En Gud som skapar i varje ögonblick .

Första veckan är uppmaningen att gå igenom sitt liv som om man tittade i ett fotoalbum. Fundera kring minnen och känslor och ställa sig frågan : Hur har jag upplevt Guds närvaro på mitt livs resa genom med och motgång ? I Ignatius värld finns det alltid plats för tvivel och besvikelser. Dom rymd oxå i bönen,

Bön:Gud hjälp mig att se din närvaro. Hjälp mig att vara sann och oxå våga uttrycka det som är svårt.

Likes

Comments

För en vecka sedan kom jag hem från en kurs i andlig vägledning med kompass. Vi gick igenom och fick pröva på Ignatius pedagogik, som grundar sig i hans andliga övningar. Ignatius levde på 1500-talet och grundade Jesuitorden. Hans pedagogik har inspirerat många som längtar efter andlig vägledning.
I korthet börjar den i Guds kärlek och sen får vi möta våra begränsningar och brottas med dem. Efter det får en meditera över Jesus sätt att leva.Sen erfara något av hans lidande och till sist hans seger. Allt detta i mötet med ens egna erfarenheter.

Svårt att förklara, man måste nästan erfara. Många gör denna resa under en 30-dagars retreat . Men man oxå göra det på 34 veckor mitt i vardagen. Det ska jag försöka pröva på. Det är sätt att få smaka lite i andan i Ignatius övningar mitt i vardagens brus. 

En sådan resa är mycket en dialog mellan en själv o Gud, med insikter en inte delar offentligt. Men jag tänkte dela lite reflektion kring några av veckornas frågor. Vad handlar resan om egentligen ? Vad är det Ignatius vill lära oss ? ( teologen i mig vaknar ) Det inre resan kan vi bara göra var för sig. Böneresan eller retreatonline 34 finns att hitta på nätet . Adressen finns på en av veckans bilder. Du kan också söka på retreat online 34. Välkommen att vara med och dela lite av resan !  Den svåraste utmaningen blir för mig att ta sig tid .  Att meditera och möta en andlig vägledare är också rekommenderat. Men var och en måste hitta sin väg. Vi får se hur det går. Retreat i vardagen har sina utmaningar . Nu kör vi ! Att våga försöka är ett bra första steg.

Likes

Comments

Har nyss kom en veckas retreat och kurs i andlig vägledning och funderat en del på hur man får mer plats för mer reflektion och bön i vardagen.

Reflektion och bön är ett behov som jag tror finns hos många människor oavsett om en kallar sig kristen. En andlig vägledare vi mötte hade en tes, att ta sig tid att reflektera leder ofta till bättre hälsa. Tänkvärt , att reflektera över dagen, över livet, se tydligare vad saker och ting hör hemma och tala med det med Gud.

Balans och enkelhet har varit ledord för mig när jag sökt mina klosterstunder, så kallar jag stunder då jag ställer mig lite på distans frän det snurrande hjulet i vardagen.

De kan se ut på många sätt. I bilen på väg till jobbet, i bastun på kype, i stugan ute i skogen med familjen, imorgonbönen innan jag träffar kollegerna och drar igång dagen. I soffan med maken när vi sammanfattar dagen eller en halvdag på en plats där en kan ta sig tid och rum för ro och stillhet. För mig är de viktiga stunder med livet och med Gud, även om de inte alltid har en from inramning . Men det kan va bra att ha en enkel ram. Gud är ju med i allt vi gör o tänker. Men när en lämnar en lämnar sina tankestunder i Guds händer, i Andens ljus , så blir det extra tydligt för mig att det är så.

Det är värdefullt att komma bort några dar ibland för fokusera mera, men klosterstunderna i vardagen, för mig är dom basen. Att försöka att att hela tiden återkomma till ett lyssnande , ett samtal med Gud, om riktningen i livet. Varje dag innehåller så många val och prioriteringar. Det är inte konstigt att det är lätt att bli lite förvirrad ibland . Inte minst om klosterstunderna blir färre än en skulle önska. Det kan va lätt att tappa sina rötter. Det gott att det finns vägar tillbaka . Kanske är det så att vara människa. Att söka sig mot rötterna, tappa fotfästet och hitta tillbaka. Det är gott att hitta sin väg till sina klosterstunder. Alla har en alldeles egen väg.

Likes

Comments