Har nyss kom en veckas retreat och kurs i andlig vägledning och funderat en del på hur man får mer plats för mer reflektion och bön i vardagen.

Reflektion och bön är ett behov som jag tror finns hos många människor oavsett om en kallar sig kristen. En andlig vägledare vi mötte hade en tes, att ta sig tid att reflektera leder ofta till bättre hälsa. Tänkvärt , att reflektera över dagen, över livet, se tydligare vad saker och ting hör hemma och tala med det med Gud.

Balans och enkelhet har varit ledord för mig när jag sökt mina klosterstunder, så kallar jag stunder då jag ställer mig lite på distans frän det snurrande hjulet i vardagen.

De kan se ut på många sätt. I bilen på väg till jobbet, i bastun på kype, i stugan ute i skogen med familjen, imorgonbönen innan jag träffar kollegerna och drar igång dagen. I soffan med maken när vi sammanfattar dagen eller en halvdag på en plats där en kan ta sig tid och rum för ro och stillhet. För mig är de viktiga stunder med livet och med Gud, även om de inte alltid har en from inramning . Men det kan va bra att ha en enkel ram. Gud är ju med i allt vi gör o tänker. Men när en lämnar en lämnar sina tankestunder i Guds händer, i Andens ljus , så blir det extra tydligt för mig att det är så.

Det är värdefullt att komma bort några dar ibland för fokusera mera, men klosterstunderna i vardagen, för mig är dom basen. Att försöka att att hela tiden återkomma till ett lyssnande , ett samtal med Gud, om riktningen i livet. Varje dag innehåller så många val och prioriteringar. Det är inte konstigt att det är lätt att bli lite förvirrad ibland . Inte minst om klosterstunderna blir färre än en skulle önska. Det kan va lätt att tappa sina rötter. Det gott att det finns vägar tillbaka . Kanske är det så att vara människa. Att söka sig mot rötterna, tappa fotfästet och hitta tillbaka. Det är gott att hitta sin väg till sina klosterstunder. Alla har en alldeles egen väg.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Häromveckan läste jag Göran Greiders dikt om sommaren. Den börjar så här. Du begär för mycket av sommaren, sommaren begär inget av dig. Lägg dig på rygg i gräset. Och när det rest sig väntar det några timmar och sen reser det dig igen. Det har all tid i världen.

En vän bloggade om tillhörighet och identitet i familjen i veckan. När vi försöker hitta hem , hitta vår roll och vår trygghet i vår familj, i vår släkt, på jobbet och bland vänner etc., tror jag det kan det bli svårt ibland för tiden är knapp och vi förväntar oss mycket. Jag tänker ibland att vi inte ger varann den tid vi behöver för att komma djupare i våra relationer. Det kan jag sakna.

Bilden är tagen vid ett morgondopp i Fristadtrakten häromdan. Jag var ensam på stranden. Det är speciellt. Jag tittar mot sjön och tänker . Här är jag . Vilken lyx att få ha dig alldeles för mig själv och du har all tid med mig. Detta möte blir inte sällan oxå ett gudsmöte. Du Gud finns här. Du har all tid med mig och med alla andra. Tack Gud,,den upplevelsen hjälper mig inte sällan att hitta min identitet som ditt barn. Du har tid att samtala och fördjupa också i tider då andra sammanhang ibland förminskas.


Likes

Comments

Men vad menar man egentligen med att njuta ?Måste njuta vara att ligga i solstolen och läsa en deckare eller nåt sånt ?  I det intensiva livet med barn. Hur njuter man då ? 


När jag njuter med barnen händer saker hela tiden. Man måste va med och ha koll. Ankorna kommer simmande under bryggan och de simmar snabbt förbi och barnen ropar:Mamma,du måste hämta dom. Dom får inte gå och gömma sig . Underbara ungar ! Dagen efter besöker vi en familj som har hönor. Barnen är helt uppslukade av att hönor äter spagetti😊Det är härligt, jag njuter. Men det blir inte så mycket ro vid kaffet. När dottern rundar husknuten är dags att springa efter.

Nästa dag är jag på jobbet. Jag njuter av att leverera och hitta lösningar i olika uppdrag. Jag njuter av att dricka kaffe och föra ett samtal utan bli störd. Jag njuter av att kunna ta en längre eller kortare lunch. Då är det nära till stranden där jag kan känna sanden mellan tårna och kanske ta ett dopp. Om inte solen gassar så är jag ibland alldeles själv. Det är gott en stund.

Min äldsta son är 15 år. Att lägga sina ägg i flera korgar har blivit viktigt för mig, att unna sig att njuta på olika sätt. När jag hittar bra balans där bli jag en bättre förälder och en lyckligare mamma o människa .

Vad hjälper oss att hitta glädje och njutning ? Finns det fler möjligheter att prova  ? Kanske är det så att vi aldrig blir klara. Dörrar öppnas och dörrar stängas. En spännande resa där vi kan hjälpa varandra att hitta vägar i alla faser i livet.
Önskar er härliga stunder då ni kan njuta😘

Likes

Comments

Har läst några veckor nu i sociala medier om vår längtan efter semester. Nu är den äntligen här , skriver många . Och visst är det härligt med semester ,en fantastisk förmån.
Men ibland tror jag vi har för stor förväntan . Det är så mycket vi ska göra och hinna med. Det är mycket vi vill erfara. 

I år har jag bara knappt tre veckors sammanhållen semester. Har inte börjat än ...Men jag försöker tänka att det är sommar hela året ( eller iallafall halva , typ 1/4-30/10 )
Jag försöker sprida sommarens aktiviteter under lång tid. Funkar det inte den ena veckan blir det bättre nästa . Det kan handla som väder, shopping, timing med utflykter, resor, städning o röjning och annat man kan hitta på.  Böcker jag skulle vilja läsa, människor jag skullen vilja träffa, projekt hemma jag skulle vilja slutföra. 


Vill inte lägga för mycket förväntningar på en kort tid. Har aldrig funkat för mig. Så därför satsar jag på en liten tur till Tjörn en ledig helg med familjen. En liten tur till stugan en fredag innan jobbhelgen. En glassutflykt en stund mellan gudstjänsterna en alldeles vanlig söndagseftermiddag i juli . (Bilden )! eller en cykelutflykt med arbetskamraterna en torsdagsmorgon. Då får jag semesterkänsla :-)  

Nu när det snart infinner sig behöver jag inte tänka så mycket på allt som ska hinnas med. Mer satsa på det som känns bra, allt det andra pågår hela tiden. önskar er fina semesterstunder 😘Likes

Comments

Det är midsommar
Kvällen är som ljusast och fälten som vackrast.
Då ställer vi svenskar till med fest.
Sommarfest, med sill och grill ,
Dans o tårta
Och lite frejdig musik , kanske.

Jag minns barndomens cykelturer på midsommaraftons morgon eller kvällen före, för att plocka blommor till stången .
Ibland hade vi stora spänner med oss .

Visst har det hänt att jag gjort det sen , men ofta får det räcka med en bukett från ängen.
I år blir det riktigt fusk, plastblommor i kransen, hur gick det med naturromantikern ?

Midsommar, en gammal ljusfest och fruktbarhetsfest, men oxå en kristen högtid. Vi firar skapelsen som en gåva från skaparen själv. Skapelsen , som ett fönster mot himlen. Oxå Johannes döparen som gick före Jesus och pekade på hans storhet firar vi i kyrkan denna helg. Jag tänker på att vår underbara natur och möjligheten att vara där , kan hjälpa många att ana mer vem Gud är🙏Många anar nåt större ...

Om vädret inte blir alltför illa blir det midsommar ute i torpet. Där är naturen nära. I helgen har jag också förmånen att få vara med att leda både örtagårdsgudstjänst och musikgudstjänst i folkmusikanda. En möjlighet att tillsammans med andra be och tacka för skapelsens gåva.

Önskar er alla en fin midsommar❤

Likes

Comments

På jobbet har vi pratat om det här ordspråket den sista tiden. Förr gillade jag inte . Jag tyckte det lät mest som nåt man sa för att slippa ta tag i problemet. Och så har det nog många gånger tolkats. När jag googlade fick jag upp "ta en brustablett, det löser sig."

Men så tänker inte jag . När jag på senare år börjat gilla ordspråket så är för att jag tränar på att ta lite mer lätt på livet, tränar på en större tillit, en större optimism på att det finns vägar fram i det mesta. Jag oroar mig en del, jag tror inte på snabba lösningar, man måste ta tag i saker, men det hjälper mig att träna på tilliten att våga tro att det ordnar sig i bergspredikans anda. Gör er inga bekymmer. Det är en konst att inte bara säga det utan oxå leva det. Det löser sig. Ta inte saker alltför hårt . Våga tro att det öppnar sig dörrar. 😘

Likes

Comments

Det är firningstider. Konfirmation , nationaldag, student, skolavslutning. Det är många fester överallt så här i försommartid. För egen har det varit konfirmation för sonen och avtackningsfest för chefen som varit de stora festerna sista veckan. Det har slagit mig att många av våra fester hjälper oss både till ett avslut och en ett avstamp inför framtiden.

Avtackning av chefen efter 8 år, så tydligt ett tack för det som varit men också ett avstamp inför framtida utmaningar .

Student, ett firande av slutförd utbildning men också en dag med blicken fäst mot framtidens drömmar o visioner. Framtiden är vår !

Konfirmation , inte helt självklar att tolka . Men tänker mig ett avslut på en annorlunda tid där man delat livet och trons frågor. Förr i tiden var det oxå ett avslut på barntiden. Men konfirmation blickar oxå den framåt mot ansvar o vuxenliv, mot att växa vidare i livets o trons frågor.

Man kan tolka på många sätt. Men jag tror vi behöver riter, vårt firande. Inte minst som hjälp att avsluta viktiga faser i våra liv och få hjälp att blicka framåt mot nya utmaningar ! Önskar er allt gott i firningstider. Vi får alla hitta våra egna vägar och format . Det är spännande😘

Likes

Comments

Det finns så mycket våld i våra skolor. Högstadiet verkar tufft. Man dissar varann, kastar på varann, fryser ut varann, förstör för varann. Naturligtvis finns det oxå många fina stunder, men det känns som det är alldeles för mycket av otrygghet o oro. Som förälder känner en vanmakt. Det är svårt hitta vägar.

Till helgen konfirmeras flera av våra ungdomar och vi ber bönen. Må Guds ande leda er på alla era vägar . Det är stort. Gud vill möta oss var vi än är med sin kärlek. Gud bryr sig om frustrerade ungdomar och oroliga föräldrar.

Gud , tack för att du vill skingra våldet med din kärleks ande.,Visa oss hur vi ska gå den vägen. Omslut våra ungdomar.

Likes

Comments

Det är mors dag. När jag växte upp var det nåt vi inte firade så mycket. I vår familj idag har det nån gång hänt att äldste sonen på uppdrag plockat en blombukett till mor. Jag tror vi sett mors dag som köpmannens dag, som vi bojkottat lite .Jag säger som mamma brukar säga, det är mors o fars dag hela året !

Förra året på mors dag så köpte jag en present till mig själv som jag kunnat njuta av hela året. Årskort på bastun på kype, en superpresent som gett mor fina små stunder av egentid och avkoppling. I helgen förnyade jag utan tvekan den presenten . Med ett nytt gult årskort har jag börjat mitt andra år som bastubadare. En oas jag hittade när jag behövde det som bäst, barnen var ett och två. Jag har alltid tyckt om att bada tidigt men vinterbad o bastu var nåt nytt. 

Det är så lätt att man som förälder glömmer bort sina egna behov. Vårt "kype" kan se ut på olika sätt. Men jag tror det är värdefullt för alla att ha nånting/nånstans dit du kan hela tiden kan återvända och fylla på. Att få förutsättningar för såna stunder blev en riktigt bra morsdagpresent !

Till slut tänker jag att morsdag oxå väcker frågor om jämställdhet. Traditionellt i många decennier fick  mamma en blomsterkvast för sitt idoga slit i hemmet. 1920 kan man läsa om mors dag som den dag på året då hemmets sammanhållande kraft skulle tas om hand av sina barn. En dag om året skulle mamma få vila. Idag säger statistiken att kvinnor med små barn arbetar med hem och barn 30 timmar i veckan , män ca 18 timmar. Kvinnor tar oxå ut många fler vab och föräldradagar.

Att jobba heltid och dessutom sköta merparten hemma, den ekvationen går inte ihop. Inte minst därför behöver vi träna på att hitta våra "kypestunder". För att motverka ohälsa och ojämställdhet. Här finns mycket obalans . För många kvinnor i vårt land, vår värld. Mönster som sitter djupt och som vi tillsammans i familjen behöver måla om. Varje familj får måla sitt mönster, hitta sin väg. För den resan får det gula kortet också bli en symbol denna mors dag.

Önskar er en fin morsdag ! Eller som mamma säger #morsdaghelaåret

Likes

Comments

I torsdags hade vi ekumeniskt grillparty vid Sjömarkens badplats. Med grillspett, dricka, chokladbollar o kaffe. Med gemenskap , allsång o andakt . Vi kom från båda samfunden men också andra som var på stranden kunde va med på partyt. Några hängde på. O vädret, den första sköna sommarkvällen om än lite vind vid stranden.
Det är så det ska va, gemenskap över gränserna, Kristi kropp. Vi svenskar är ofta ganska dåliga på det där över gränsen. Vi har så många slutna cirklar.

Sommaren ligger framför oss, en tid då vi ofta är lite bättre på att gå över gränsen . Prata med grannen, ett oväntat möte på stranden ... viktiga möten !
Önskar er alla en fin helg och försommartid 💕

Likes

Comments