I onsdags fick jag besöka Sandra och Hailey, skulle mest följa med som sällskap i stallet, men det slutade med att jag fick sitta upp ändå. Även om det bara blev lite skritt (mest för att skritta av) så tycket jag att det var kul då jag verkligen kände skillnaden mellan Hailey och ridskolehästen. Här fick man verkligen jobba och vara tydlig och koncentrerad! Ridskolehästen var lite mer av en tankeläsare och där kunde jag jobba på 1-2 svagheter i taget. Typ om jag travade på volt och typ glömde skänken (för att tänka på händerna och hälen) i några sekunder så gjorde det inget, det tuffade liksom vidare. Med Hailey krävs typ proffskunskaper, känner mig som Greta, 87 som för första gången kör en manuell bil. Förvirrad tant ska nog ta några ridlektioner innan jag sitter upp på henne igen, tills dess får jag agera stallsällskap.

En liten kul grej var att jag borstade Hailey så länge att underläppen nästan släpade efter oss. Kul att se henne så avslappnad! Detta var nog det 3:e besöket hos Sandra och Hailey.

Sammanfattning: Jag borstar bättre än jag rider! Man kan ju inte vara bra på allt!

Några bilder på det lunkande equipaget.

​Lyllo Sandra att få ha en så fin häst! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Alltså hur fantastiskt är det inte att säga att lektion 1 är avklarad! Min första lektion på häst, med ett par stirrande kritiska ögon efter sig är avklarad.

Jag red på Helsingborgs ridskola, fick underbara Ozzy (född 1995, 162cm i mank), ställets mest stabila häst, och som "lärare" (heter det lärare?) hade jag Helen Eriksson, och hon var så bra för mig, det var den perfekta läraren för mig. Tränat så många sporter på alltifrån nybörjarnivå till elitnivå, så jag vet innebörden av en förstående tränare som känner av "eleven" och på så sätt anpassar det för att få ut det mesta av tiden! Det var precis så det kändes. Red intensivt men bara i 30 minuter och det var verkligen pang på! Gör så! gör om! Okej bra, avklarat, nästa grej, nej inte så, ja bra, igen, känn efter nu, fortsätt så". Jag gillar tempo! annars grottar jag ner mig i småfel och allt går åt skogen.

___________________________________________________________________________________

Dagens övning:

Det vi övade på var att få mer aktiv skritt och att trava på volt.

1) Aktiv skritt:
Hade aldrig förut fått till en skritt där jag "jobbat med hästen" inte liksom fattat hur. Men fick vid flera tillfällen igång hästen så den jobbade på! (Kanske bara hästen som hade en fin gångart) men Helen ropade "bra!" några gånger så jag måste ha gjort något rätt.

Svaghet: Måste lära mig skänkla bättre och sluta klämma med knän.

2) Trava på volt
Älskade övningen! Första gången jag travade "längre sträcka" och ändå kunna hålla takten och tempot hela tiden. Hade dock mycket svårare att trampa ner i trav med Ozzy än med någon annan häst. Vad kan det bero på? Att tranpa ner hälen har alltid varit min starka sida, men nej, noll, tårna pekade ner flera gånger, stigbygeln satte sig fel på innersidan och det gjorde mig så frustrerad för det har aldrig hänt innan. Varför åkte bygeln bak mot hälen med just Ozzy?

Svaghet: Lära mig sluta dingla med benen. men hur man gör det har jag ingen som helst aning. Wiho.

PS: Hela den dagen hade jag fruktansvärd migrän. (om det nu är migrän) aldrig haft det innan. Huvudet spännde och allt som hade med solljus att göra gjorde livet så mycket jobbigare. Tur för mig som fick rida utomhus i solen! Att jag hittade motivationen på morgonen inför passet är en evig fråga, Kunde knappt öppna ögonen och var så illamående. Viljan att rida var starkare och övervann smärtan. Bevisar hur gärna jag vill detta. Tror jag. Alternativt är jag väl typ galen som utmanar ödet.

Men det var fantastiskt, jag var nöjd, hade inte lärt mig så mycket nytt som jag hoppats på, men vissa moment sitter bättre i kroppen nu. Inte alltid hjärnan som får gympa! Det lär ta några lektioner innan jag kan gå med i en grupp då de inte har någon nybörjargrupp på gång nu. Men snart så!

Här kommer 2 bilder på Mig och Ozzy. (den ena visar verkligen hur trött min framkamera är haha)

HAHA och förresten, jag hade aldrig sadlat och tränsat förr, tills jag plötsligt blev lämnad ensam med Ozzy! på min första lektion! (jag tror att de antog att jag hade gjort det förr) Tur att man har sneglat på hur andra gjort. Kan ju erkänna att jag stod utanför Ozzys box i 5 minuter och lossades vänta på någon innan jag vågade sätta igång. Men det gick, insåg att jag ändå kan litegrann.


Likes

Comments

Mina första ridskor brev ett par bekväma och prisvärda Jodhpurs från Horze.com ( Horze Spirit Kilkenny Jodhpurs) som kostar ca 349 :- men jag fick dem på rea för 263 + frakt vilket jag tycket var ett superbra pris för mina första ridskor! Till dessa köpte jag ett par mjuka chaps för 168:- från ridersport.se som ger lite stöd och är ett komplemet till skorna som är av låg modell :)

Blev också 2 par ridhandskar, et par till stallarbete för 49:- (vänster sida) och ett par finare från HEP Helsingborg Equestrian & Pet (som de på bild fast mörkbruna) för ca 130:-.
Ridhanskar ör verkligen en bra investering! Har så känsliga händer att jag alltid får ont av tyglarna när jag rider. När jag letade handskar letade jag efter ett par som kändes " som att de inte var där" och att de andades bra då jag lätt svettas om händerna vid träning, (de gånger jag inte fryser om dem istället). Älskar alltså därför alla typ av vantar..

Ett par enkla, knäskodda ridbyxor blev det också, dessa basic från XXL sports. Den dagens inpulsköp, för ca 300:-. Sköna att ha, men har en känsla av att de kommer se slitna och trötta ut efter bara några tvättar. Aldrig ridit med skodda byxor (byxor med starkare, tjockare tyg som ibland också ger bättre fäste i sadlen) utan har alltid ridit i vanliga träningstights, därav valet att köpa oskodda ridbyxor som förstabyxor, också läst om att man får en djurpare sits i oskodda, och att man mer "sitter fast i sadeln" med skodda. Ridit i dessa 3 gånger, känts helt ok!

Och så såklart det bästa och viktigaste köpet! Hjälmen!

Hjälmen köpte jag på HEP Helsingborg Equestrian & Pet som ligger i Påarp! Det blev en GPA-hjälm, och jag som inte alls är hjälmkunnig förstod ändå att detta var ett väldigt bra märke, orginalpriset låg på 4,699 kronor (!!!) vilket jag tycket var väldigt för dyrt, men som tur hade de rea så jag fick den under tusenlappen!! Så nöjd med min nya snygga hjälm som jag ska glänsa i!

Det jag letade efter var:
Utseende: Snygg stilfull hjälm av bra märke
Funktion: Ventilation är A och O för mig, Man vill ju hålla sig någorlunda fräsch om skallen liksom.
Och så klart det viktigaste! att den sitter bra och är bekväm. Brydde mig inte så mycket om vikten på hjälmen, en lätt hjälm är ju alltid ett plus, men denna gången kändes denna hjälmen som ett bra val! Den är dessutom inte helt svart utan mer grå! Kul att sticka ut lite, sådär lagom mycket!

Vad tycker ni om detta märke? Var det ett bra köp?

Likes

Comments

- Att börja rida som vuxen

Hej! och välkomna till bloggen! ​​Mitt namn är Karina, och jag har som 22 år gammal upptäckt ridsporten bestämt mig för att helhjärtat börja ägna mig åt hästar och ridning vid sidan av mina heltidsstudier I ekonomi. Jag har alltid haft ett hästintresse någonstans i djupet av mitt inre, men aldrig tagit steget hela vägen.

Nu har jag alltså min första privatlektion inbokad på måndag den 2 maj 2016 som då ses som startskottet för den bästa hobbyn och livsstilen i världen! Ridningen!

Och här kommer ni att kunna följa bloggen, och hur det är att börja rida som vuxen!

Tidigare erfarenheter:
4 Turridningar á 1h
3 ridturer på en kär väns fina häst!

Alltså! Väldigt lite erfarenhet! Vilket betyder att här får ni följa med från START!

​​Här kommer jag att publicera mina första 100 ridpass, goa tips och råd kring ridpassen, övningar och som gör en nybörjare till en bättre ryttare!

Förhoppningsvis kommer bloggen att inspirera fler vuxna att våga sig upp på hästryggen, och målet är att lite bryta trenden att man inte kan bli en bra ryttare som vuxen! Det ska vi tillsammans motbevisa!

Och hur kan man inte göra det bättre, än med hjälp av en blogg!

Likes

Comments