Lite här och där i regionen föll det snö igår. Jag tycker det är tidigt med snö redan nu. Det kan få snöa med såna där stora fina snöflingor dan före julafton och så kan det börja smälta bort strax efter nyår.  Grabbarna fick klä på sig varmt idag för även om Hudiksvall ännu inte fått snö så är det kallt med minusgrader och blåst. Det är detta som är nackdelen med att bo havsnära. Det blåser konstant hela tiden, mer eller mindre. Minusgrader och blåst = Asa-kallt. Egentligen är det fel att gnälla. Jag bor i norrland. Det är kallt här på vintern. Och det kommer snö. I stora mångder. Och antingen gillar man läget eller så flyttar man. Så jag antar att det bara är att gilla läget då.

Städfiraman har varit hit och gjort fint. Det var skönt att komma hem och det luktade nystädat.  Den här veckan hade jag tänkt testa om det går att göra ren en wiltonmatta. Jag kan informera alla nyfikna att det gör det inte. Det går knappt att dammsuga bort allt som samlats i den. Så veckans hursmorstips från den svarta husfrun är att nyttja närmaste tvätteri för att få ren alla typer av mattor. Det är inte värt besväret. Och jag tror mig ha en annan matta på vinden så jag tror jag ska byta till den nya snarast. 

I går var det exakt två månader kvar till julafton. Butikerna i stan plockar fram pyntet i rasande fart. Mataffärerna har fyllt på lagret av pepparkakor och glögg. Tiden går fort. Jag hann inte riktigt med att inse att det var sommar och nu är det snart jul. Jag kontrar allt julstök med att elda doftljus som heter Beach flowers och jag vägrar julmusiken. 

Barnen däremot är nöjda med att julen nalkas. För innan jul kommer Halloween.  Eller Alla helgons dag. Vi har den finaste ängeln av alla i himlen och han ska få våra tankar nästa helg.

Barnen har införskaffat den största pumpan de kunde hitta. Lägger ut bilder på det färdiga resultatet sen. Det kommer säkert bli skitbra. 

Inbjudningarna till minnesgudstjänsterna börjar ramla in. Eftersom vi hade begravning i en församling och han ligger på kyrkogården i en annan så kommer det flera. Tonårsdöttrarna vill gå till kyrkan här i Hudiksvall och tända ljus och hedra minnet av vår ängel. Vi ska tända ljus vid graven och göra fint.  Och sen får julen komma. Om den vill.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag var i Sundsvall i helgen. Det var träff med styrelse och kontaktföräldrar inom Hjärtebarnsförbundet. Jag har en son med ett medfött hjärtfel. En sån där unge som hade alla odds emot sig och som statistiskt sett inte borde eller kunde överleva. Men det gjorde han och idag är han världens gladaste unge. Alla vi som samlats den här helgen har upplevt trauman som är kopplat till livet, döden och våra barn. Det förenar och det ger nya erfarengeter.

Jag delade rum med en person som jag tycker mycket om. En kvinna som är varm och omtänksam men som dessutom besitter egenskapen att kunna vara ärlig och säga vad hon tycker på ett sätt som gör att folk lyssnar.  När vi landat på hotellrummet på lördagkvällen så började vi diskutera döden. Och meningen med livet.

Hon berättade om en bok hon hade läst. Boken handlade om livssyften. I boken beskrevs en man. En alldaglig och tråkig man som inte hade många glädjeämnen i sitt liv. Han var gift och hade barn. Och han blir till sist överkörd av en buss. Och det där med att bli överkörd av bussen, det var hans livssyfte. Det var därför han fanns på jorden. För det som hände var att han räddade ett gäng barn från att bli nermejade av just denna buss. Och så förgrenar sig syftena hos var och en av de personer som boken beskriver. Alla har ett förbestämt livssyfte som vi inte vet om. Kanske kommer vi kunna titta tillbaka och se vad vårt syfte var, kanske inte. Det är konsensusen. 

Jag har upplevt detta fast kanske inte lika tydligt. Jag kan se tillbaka på mitt liv och se att jag har gjort vissa vägval som jag först nu fått förklaringen till. Jag kan känna att även om jag gått igenom tuffa saker med sjuka barn och med en make som dött av svår sjukdom så ångrar jag inget.. Mitt liv och mina erfarenheter har lett mig dit jag är idag.  Visst önskar jag att min man inte skulle dö. Visst önskar jag att min son skulle ha fötts frisk. Men om jag hade fått se in i framtiden så hade jag gift mig med min man ändå, även om jag vetat att han till sist inte skule klara sig för gåvan jag fick under de åren har format mig till en bättre människa.  Jag har lärt mig att prioritera annorlunda. Det är snart jul och jag känner inte att det finns ett enda måste. Jo ett, jag klarar inte av att fira julen ensam. Det är det enda. Annars finns det inte ett enda måste. Jag behöver inte baka vörtbröd. eller lägga in sillen själv eller göra egna polkagrisar. Och det är ganska skönt. Men vad som hör till ens jul och inte är lika varierande som alla jordens religioner. Det finns mer än bara en sanning. 

Men tänk efter. Nu när det närmar sig jul. Vad behöver du för att din jul ska vara bra och vad gör du för att du tror att det krävs?Fanny och Alexander-filmen hällde ton av julekrav rakt ner i strupen på det svenska folket. Det ser ju väldigt idylliskt ut, men Fanny och Alexander var ingen idyll, tvärsom. Ska julen vara enkomt jäkt och stress eller en liten fest mitt i allt det mörka där man bara umgås och äter gott och skrattar? Sänk kraven. Och fundera på vad du egentligen behöver och vad du faktiskt gör för att du tror att det är så en jul ska vara. 

Just nu är städfirman här. Jag ska göra mig i ordning och åka och jobba. Idag ska jag undervisa sistaårseleverna på gymnasiet. Undervisa är roligt. Och när jag kommer hem är lägenheten städad och jag kan lägga upp fötterna på bordet och ta det lugnt. Iivskvalitet? Javisst. Får jag göra avkall på annat för att få mitt hem städat? Absolut. Vad vi prioriterar är olika. Jag prioriterar tid att umgås framför prylar och pengar. Men det är jag det. Det finns nämligen inte bara en sanning. 

Likes

Comments

Jag är en yrkesverksam småbarnsmamma. Jag har ett flexibelt jobb. Det låter fint med ett flexibelt jobb, och det är det också många gånger. Men är man flexibel så innebär det att man oftast anpassar sig efter någon annan. Och i min roll som handledare, föreläsare, utbildare osv så anpassar jag mig efter när kunden vill att jag ska komma. 

Men jag har också en familj, en fin man vid min sida som även han har barn, jag har vänner och intressen.  Så vid sidan av jobb så ska barnen ha sitt och man vill umgås med sin kärlek, sina vänner och hinna med allt det där som är roligt och som skänker energi. På sidan av det så ligger all den vardagliga stressen alla måsten som man aldrig kommer undan...

För er som inte känner mig så kan jag berätta att jag för ett tag sen förlorade min make i cancer. Han var elitidrottsman och med i bordtennislandslaget. Det var ett hektiskt liv vi levde då där träningar, tävlingar, läger och mattider styrde vardagsschemat.  När han blev sjuk omkullkastades  hela tillvaron och när han gick bort så var jag ungefär så utbränd som en människa kan vara.  Sakta skulle livet återgå till det normala, vad nu normalt var. För det är ju vissa saker som aldrig stannar av, särskilt när man har barn.. Mat måste finnas på bordet, läxor måste läsas, tvätten ska tas om hand och det ska vara ordning och reda annars kommer socialtjänsten att ha åsikter. 

Så hur gör man då, alltså praktiskt? För att ha ett skinande rent och blankt hem så krävs det en enorm insats. Min mamma hade en enorm ordning och reda. Visserligen hade hon några färre barn än jag har men ändå. Jag vet inte om jag någonsin behövde fråga : var är min..?? för det låg alltid på rätt plats. Dagens måtto, eller lägstanivå ligger i klass med de svenska 50-talshemmen där våra mormödrar styrde och ställde. Min mormor var hemmafru. Det var säkert din också. Och idag, 2012 så försöker vi ha hem som håller 50-tals hemmafru klass, samtidigt som vi jobbar heltid, ska hämta tidigt på dagis, hinna med föräldrafikat och laga ekologiskt från grunden innan vi kilar iväg på träning/spa/after work med tjejerna osv. Trött?? Någon?? Jag var det. Skittrött.  Det fanns ingen glädje i att göra någonting. 

Så jag hade ett långt och bra samtal med ena svägerskan. Hon är snäll och omtänksam och otroligt fokuserad på problemlösning. Även hon har barn och ett jobb som kräver mycket av henne. Efter ett långt samtal hade jag fattat ett beslut. Jag skulle anlita en städfirma. En som kommer en gång i månaden och tar grovstädet. Bakom spisen, under badkaret osv.  Resten av månaden så håller man bara undan. Det innebär att vi får göra avkall på annat eftersom städning kostar. Men jag är så glad att jag tog steget. För det var en enorm börda som lättade från axlara att veta att en gång i månaden är det riktigt grundligt städat.

Så hur har det funkat då?? Jo bra. Det är bara en grej. Inför varje gång firman kommer har jag städat undan så att det inte ska vara så jobbigt för dom. Sjukt eller hur?? Jag lejer ju för att få det fixat. Jag tror att det sitter i nån duktig flicka grej, eller att man är a-människa ut i fingerspetsarna.I morgon kommer dom. Den här gången bestämde jag mig. Jag ska inte städa innan. Den här gången gör jag så här i stället.

 

Likes

Comments

Hur många gillar att få oväntat besök? Jag svarar nja på den frågan. Jag tycker det är okej om de typ ringer en timme innan i allafall och nmeddelar. Jag bor nämligen i ett hem och inte i ett utställningsobjekt eller ett inredningsreportage. Fyra barn har sin hemvist på samma adress, två av dem är pojkar i lågstadieåldern. Det innebär att det står massa skor i en grusig hall , väskor hopar sig. I köket finns det bevis på att frukost ätits, i form av smulor och disk. Varsdagsrumsbordet är avställningsyta för beyblades, läxböcker,Tv-spel och annat smått och gott. Katten sover på luddugaste filten occh lämnar lite hår kvar när den kliver upp. Och just då ringer din väninna. Hon som alltid är skitsnygg i håret och har barn som plockar undan efter sig varje dag. Du får en timme på dig att fixa till hemma.  Hur gör man då att förvandla boplatsen från grotta till välkomnande oas?Skitenkelt!!!

Börja med att dra på musik, högt ska det vara. Inga släpiga ballader utan nåt med tempo. Jag städar bäst till Swedish House Mafia, Lacuna Coil. Amaranthe, RIO, Jessie J osv. Ta fram det som kommer att behövas, dammsugare, skurgrejer, sopsäckar och trasor. Sen är det bara att köra.

Viktigast är att tänka stort och inte snöa in på för mycket detaljer. Hallen är viktig så rada upp skor och häng upp jackor och väskor. Ställ in disken i maskinen och gå ut med den illaluktande soppåsen. Ta bänkar och bord. Göm den katthåriga filten, fyll en sopsäck med allt annat skräp och ställ in på ett av barnens rum och gör plats i soffan. Gör ren toalettstolen, byt handdukar och släng fram en ny tvål. Dammsug och om du hinner skura. Tänd massa doftljus och voila! Ett rätt hyggligt ställe att ta emot besök på . Men tänker du, nu har jag ju inte hunnit ordna nåt fika? Lugn. Åtminstone min väninna brukar ta med nåt hembakt, ett recept som hon hittat på Leila Lindholms blogg, eller från hon den där Klara som är underbar.

Till veckan ska jag försöka plocka vuxenpoäng genom att få ren vardagsrumsmattan. Det är en rosa skapelse av Wilton-modell. Den är jättestor och bägge kattena har gnuggat in sinna olika hår i den tillsammans med chipssmulor och annat. Nu ka den bli urtjusig har jag tänkt.  Så alla ni som har tips på hur man på entt enkelt sätt kan få en hjättematta ren får gärna höra av er så ska jag tacksamt prova era tips.

Likes

Comments

Kollar ni på Svenska Hollywoodfruar? Jag har sett nåt avsnitt så där sporadiskt. Jag tror det var fru Montazami som skulle stajla om sitt badrum. Där fanns det högar med fluffiga vita hanndukar. Vilket får mig att tänka på min egen frotté. Den har varit vit den också en gång i världen. Nu är den sorgligt grådassig och sunkig hur nytvättad den än är.. Så till dagens husmorstest. Går det att få frottéhanddukarna vita ala Hollywood igen? Och hur gör man i så fall?Man kan använda sig av ett pulver som heter Remol. Det är stora röda kryss och varningar på förpackningen. Man ska tydligen lägga tvätten i blöt i vatten och detta pulver, sedan kan man använda sitt vanliga, miljövänliga tvättmedel. Jaha ja. Det känns så där halvtryggt.
Eller så kan man använda sig av ättika. Det tipset hittade jag på en jättekäck hemmafru/blogg/hemsida . En amerikansk sådan. En halv kopp ättika i sjöljmedelsfacket. Ättika luktar starkt. Undrar om tvätten kommer lukta illa..

Detta är en hannduk som tvättats tillsammans med en röd strumpa. Remol ska kunna avfärga om man råkat göra så här.

Och så den vanliga tvätten, underkläder, linnehanddukar, vanliga handdukar som torkats ned med ketchupkladdiga fingrar och tröjor med deodorantfläckar.

 Jag börjar med ättikan. En halv kopp var det i sjöljmedelsfacket å så vanligt tvättmedel. Kör tvättmaskinen på  40 grader. Resultatet blev sådär. Linnehandukar och kökshanddukarna blev över förväntan rena.Trosor och kalsonger inte så jättevita. Och frottéhanddukarna var lika sorgligt gråa som innan...

Då till Remol. Pulvret blandas i varmt vatten. Det luktar bajs.. Och det börjar svida i ögonen och jag börjar hosta. Fort ner med tvätten och låt det ligga i ca..?? Det står inte på förpackningen hur länge tvätten ska ligga i blöt. Provar tio minuter. När den tiden gått märks ingen större skillnad på tvätten, däremot har rosten i botten på vasken lösts upp av Remol och fläckat ned tvätten.. Steg två var att tvätta med sitt vanliga tvättmedel.  Resultatet blev följande. De rostfläckiga plaggen har rostfläckarna kvar. Bomullsplaggen hyfsat vita. Frottéhanddukarna, inget som helst resultat.

Så dagens husmorstips från den svarta husfrun är följande. Släng skiten. Alltså dina fula handdukar och köp nya, vita. Det är fan inte värt besväret. Och  Remolpulvret som jag spolat ut i avloppet och därmed även ut i naturen har antagligen orsakat  massiv fiskdöd i Lillfjärden.

Likes

Comments

Hej och välkomna till Den svarta husfruns blogg. Detta är det första inlägget. Jag vet inte ens om det kommer att bli ett inlägg, men vi provar. Den här bloggen är tänkt att bli motpolernas blogg och om du hänger med och följer så kommer du snart att fatta vinken.

Hur har er dag varit? Min har varit perfekt. Jag väckte mina fyra barn i morse, de klev upp utan knot. De klädde på sig och borstade tänderna. Vi hann i tid till fritids och skola. När vi kom hem på eftermiddagen så tog alla spontant fram sina läxor. Jag stod i mitt skinande rena kök och lagade en näringsriktig måltid. Alla åt och efter middagen ställdes disken in i diskmaskinen. Inga smulor fanns på golvet. Handdukarna hängde vita på krokarna. Barnen sa-Tack kära mor innan de snällt gick i säng på kvällen. Eller så kanske det inte var nä....

Vi matas ständigt med en bild hur det ska vara. Hur vi ska ha det hemma och så. Cupcakesen ska trona luftiga och fina, gärna dekorerade med rosor och köket ska skina och vara sparsmakat. Perfekt ska det vara. Perfekt, perfekt, perfet. När jag var liten så växte jag upp med en ensamstående mamma och mina syskon i en hälsingegård. Jag minns hur jag gick med ullsockorna på de breda golvtiljorna. I vardagsrummet fanns ett linneskåp och där låg lakanen strukna och handdukarna perfekt vikta i högar. Min barndom var inte perfekt, men good enough. Och jag har senare insett att mamma satte den där ribban jäkligt högt och att det inte finns en chans i världen att jag ska nå upp till den. Det enda jag någonsin manglat är åtta linnedukar som låg på bordet under min bröllopsmiddag, och det är några år sen.

Men måste det vara perfekt då? Nä. Men jag har lärt mig en sak. Vid ett tillfälle blekte jag håret och det gick åt skogen. Håret blev blått av efterbehandlingen. I panik fick jag tag i en superfrisör som heter Mattiaz med Z och av honom lärde jag mig vilken inpackning som bäst lossar en färg man inte vill ha i håret och att man ska bleka om håret med Jane Hellen Mood. Och då kom jag fram till att det är skitbra att kunna massvis med grejer för att då klarar man lixom av vardagen bättre. 

Baka med barn är ju en sån sak som den perfekta föräldern ska göra. En mördeg ska ju varenda husfru kunna slänga ihop efter ett recept man har i huvudet. För det ingick säkert på hemkunskapen i årskurs åtta.  Så det blev ett kakbak i kväll. Nedan ser vi då resultatet.Det blev spöken. Vi hade inga kakmått utan klippte ut i papp. Passar bra nu när det börjar närma sig Halloween. Barnen nöjda och disken står antagligen kvar på bänken i väntan på att nån ska förbarma sig och plocka in i diskmaskinen. Om alla var sams under baket?. Icke. De små ville käka upp alla men det fick dom inte för de stora. 

Allt behöver inte vara så jäkla perfekt hela tiden. Det räcker med good enough.

Likes

Comments