View tracker

musikinspiratören

musik kommer inte från sig själv. det skapas inte ur sina egna toner i ensamhet. nej det krävs människor. som skapar, spelar, distribuerar och sänder vidare. musiken föds tack vare begåvade musikkreatörer, och lever tack vare passionerade musikinspiratörer. och en sån är denna kille: en sann musikinspiratör.

det började redan på högstadiet med tips om band som Bullet for My Valentine, Breaking Benjamin, blink-182, Bloodhound Gang, Jimmy Eat World och Sum 41, och slutade snart med att i stort sett allt jag lyssnade på kom från honom.

successivt blev det allt mer rock, hårdrock och metal. men han kunde också ge mig mer alternativ musik, lättare och mjukare melodier till kvinnlig sång, eller sånt där okänt som inom ett år skulle visa sig bli kommersiellt. han öppnade mitt sinne för musik, bit för bit. gav mig pusselbitar till mitt genrepussel av all fantastisk musik. och ju mer han delade med sig desto mer ville jag dela med mig.

vi var på festivalen Metaltown under dess storhetstid, på Gefle Metal Festival i somras, Slipknot med hårdrocksfarsan för ett par vintrar sedan, Bring Me The Horizon i fjol och senast bjöd jag med honom att se våra gemensamma favoriter Beartooth. och jag vet att det bara är början.

numera ser musiktipsen ut som veckoenliga sms med YouTube- och Spotifylänkar med nya låtar eller missade guldkorn. ibland kastar jag tillbaka ett eget tips i gengäld, men oftast är det han, min bror, som är den stora musikinspiratören.

denisesord.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

dagens, tipset

bilderna innehåller så kallade adlinks vilket innebär att du hamnar direkt hos biljettåterförsäljaren för vardera konsert om du klickar på dem.

den drömmiga eller rockiga indiekonserten är en perfekt julklapp för den livsnjutande musikälskaren. den som söker något skönt i en mindre lokal, eller något explosivt känslosamt i en stor arena. den som uppskattar själfull rockmusik eller indieelektriska poptoner.

ännu finns det biljetter till det brittiska indierockbandet The 1975 i Globen den 27 februari. Band of Horses-grabbarna, vrålkänd för sin rockiga hit-ballad The Funeral (som alla borde hört någon gång i något sammanhang), kommer till Sverige med spelning på Globenarenan Annexet den 9 mars. mina indieelektroniska favoriter The Naked And Famous från Nya Zeeland återvänder till Stockholm för ett gig på Nalen i Stockholm den 27 januari (snälla jultomten...) Så mycket bättre-aktuella Magnus Carlson med bandet Weeping Willows spelar i Globen den 1 april (inget skämt) och alla hoppas förstås på att få höra Jill Johnson-covern Eternal Love. de kanadensiska tvillingarna Tegan och Sara Quin poppar loss på Nobelberget i Stockholm den 30 januari med nya plattan Love You to Death.

vad tror du, något för dig att lägga under granen?

denisesord.

Likes

Comments

View tracker

skribenten Denise
denisesord.
är musikbloggen som drivs av den ordälskande musikfantasten Denise Lindberg, 25 år från Bollnäs.

Sommaren 2010 tog hon studenten vid Grafiskt Utbildningscenters journalistikprogram i Uppsala med den starka övertygelsen om att det är skriva hon ska göra.

Hösten 2014 började hon studera vid programmet för professionellt skrivande på Högskolan i Gävle med ambitionen att utveckla sitt skrivande och stärkas som skribent.

Tidigare har hon skrivit recensioner för webbplattformen Metalcentral, skapat den egna krönikörspalten Musikmix i tidningen BollnäsNytt samt uppföljaren Varannan Vecka om musik och nöje.

Nu satsar hon genom ett skrivprojekt i kreativt skrivande på musikbloggen denisesord, med ambitionen att stärka varumärket som skribent och utvecklas ytterligare i spåret mot professionell musikjournalism.

Syftet med denisesord är att du som nyhetsnyfiken och passionerat musikintresserad ska få det du tidigare saknat:

en välskriven, universell och personlig musikblogg om all ny fantastisk musik. En blogg som beskriver känslan du tidigare saknat ord för och som ger dig en närhet till musiken du aldrig förut haft.

Läs mina ord och se dem växa. Lyssna till mina musiktips och se dem lyftas.

här har du:

denisesord.

Likes

Comments

tipset

som jag drömt om att en dag äga en egen domän. längtat efter att ha en alldeles egen hemsida eller blogg. och så tänkte jag, nu är det dags, gick in på https://www.citysites.se/ och ser vadå? jo att de rear ut .se-domäner nu och fram till söndag! beslutet var förstås redan fattat men nu blev jag istället ännu mer ivrig. så, nu har jag min blogg under en alldeles egen domän: denisesord.se för bara 1 krona. tjing!

denisesord.

Likes

Comments

låten, musikvideon

ikväll i USA visas årets upplaga av Victoria Secret Fashion Show i kanalen CBS TV, och jag anser mig ha omkring en miljon anledningar att längta tills showens rosa skimmer når även Sverige. detta med anledning av Lady Gagas gåshudsframkallande performance till hennes känslovarma superballad Million Reasons. här nedan nås ni av ett litet sneak peek.

denisesord.

Likes

Comments

krönikan

dryga fem minus en decembermåndag. innan jag lämnar hallen i Uppsala säger Lamb of God-Johan att jag är snygg idag. rockig säger han. svart-och rödrutig skjorta knuten i midjan, svartvitt basketlinne med obetydlig text, de mörkgrå Gina-jeansen med trasiga knän. och de veganska Dr Martens. alltid de svarta kängorna till den svarta ullkappan. oförenlighetens svarta ironi.

definitivt fem dagar nu, till Håkan i Globen, och Spotifylistan bör vara av ett förberedande urval. musiktjänstens egna This is: Håkan Hellström är allt ifrån Pärlor, Det kommer aldrig vara över för mig, Aprilhimlen och min favoritlåt För en lång lång tid. på tåget till Gävle och dagens seminarium kollar jag Instagram efter en liten helgpaus. ser att @saraahlbergg var på Håkan-konserten i Oslo Spektrum i lördags. en bild med turkosblått scenljus och rosalila bildskärmar. bildtexten var "Tack", och jag vill också vara i stunden där jag är så stum av känsloexplosioner att det enda ordet som letar sig fram är ett tack. på lördag.

i skolan diskuterar jag bloggprojektet med klasskompisen Julia och inser hur jag börjat undvika ögonkontakt, precis som Little Jinder bekände att hon gjorde under alla uppträdanden i Så mycket bättre utom det tillägnat Jill Johnson. och jag ville förstå varför vi gör så ibland.

när jag vände hem var det med en lite mer inspirerande motivation och ett rockbegär. kläderna och de målmedvetna stegen till tåget, allt det svarta och lurarna om huvudet. det lockar fram det. på stationen i Uppsala är det eftermiddagsflockning med folk åt alla håll. jag hamnar i Lilla Namos Förlåt igen och ruschar förbi den frysande tiggaren med koppen, precis som i morse. tänker förlåt.

vi sneglar åt det vi inte ser. men vi ser också bort när vi inte vill, kan eller vågar. dagens låt är Rosa himmel med Jonathan Johansson. en rosa himmel är långa våglängder, och ibland kan vi människor varken vara närmare eller längre ifrån himlen.

denisesord.

Likes

Comments

krönikan, nostalgitexten

“Hon låg på gatan medan rymdskeppen sände meddelanden igenom atmosfären..” Jag låg på sängen i flickrummet med ögonen halvt slutna eller halvöppna, det beror på hur man ser det. Flickan som var jag var ung, mellanstadieförälskad och helt ovetande om vad som senare skulle vänta i livet. Det skulle omöjligt vara hennes sista kärlek. Är man ung och kär, hur ska man då förstå denna värld? De roliga hade varken börjat eller slutat. Jag lyssnade till rymdskeppsmannen i stereon, men var långt ifrån med på noterna. Det enda som betydde något då var att det var vackert. Året var 2002. Jag var elva och gick i fjärde eller femte klass. Jag hade en grej för den där killen i vår nya klass. Hans mellanblonda rufsiga hår i hans bleka nacke när han vände sig om utanför den pistagegröna baracken på skolgården, hans brunmelerade ögon inuti de ovala glasögonen när han tittade på mig. Vi satt uppe på hans rum i timmar. Övade på att kyssas med tungan för första gången. Timmarna gick, också månaderna, och innan vårt mellanstadiesöta förhållande var över hade det gått över tre månader. Det var ett jobbigt break-up, mitt första, och jag tyckte då, precis som jag senare skulle tycka på högstadiet när killar hänsynslöst skulle dumpa mig helt utan en egentlig anledning, att han var en hård, iskall skit. Men det kommer aldrig förändra det faktum att han fick sin första låt tillägnad sig. Albumets tionde spår blev mitt elvaåriga jags allra första gråtlåt, efter mitt allra första uppbrutna förhållande. Det är så jag säger det hette låten. Och den var så vackert sorglig att jag inte visste om jag skulle le eller snyfta mig igenom den. Jag tror jag hunnit med båda, minst ett dussin gånger var sedan dess.

Det var inte den sista gången jag skulle lyssna till tonerna av rymdskeppsmannen med ett brustet hjärta, eller förklara för vänner, familjemedlemmar och främlingar varför han betydde så mycket för mig. Ja, han sjöng lite falskt - än sen? Ja, han klädde sig konstigt på scenen - vem bryr sig? Ja, hans texter är lite osammanhängande och konstiga ibland - men vad gör väl det? Får han mig att känna mig levande så betyder väl inte några såna små petitesser något egentligen. Det tyckte i alla fall inte jag. Jag växte upp med honom. Gick ifrån elva fjuttiga till tjugotvå vuxna år. Jag hade under åren samlat på mig alla hans fullängdsplattor - hela sju stycken, men också köpt två stycken live-DVD:er och en dokumentärfilm. Men fortfarande inte varit på en enda utav alla hans konserter, varken i Stockholm eller hans hemstad - Göteborg. Det blev en jäkla skam tillslut och jag hade inget annat val än att slå slag i saken. Jag köpte två biljetter för en spelning på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det enda rätta. Att den spelningen senare blev prisad som årets spelning med en Rockbjörn, det är helt oväsentligt i denna historia. Jag hade tyckt att konserten var helt magisk oavsett. Ingen kan ta ifrån mig att det var min första.

Tre månader senare någonting satt jag och snyftade i en röd biostol inuti en ensam biosalong i Lund. Filmatiseringen av vägen som musiker inifrån texterna med de kända låtarna med stort L, det blev som en enda lång bergochdalbana direkt tillbaka till mellanstadiet. Som en snabbspolning igenom hela den här elvaåriga resan hit. Alla känslorna kom på en och samma gång. Jag tror jag förstår nu. Det handlar inte om riktiga rymdskepp och hon låg inte egentligen på gatan. Men det var fortfarande det finaste jag visste. Hans låtar. Det är de än idag. Hur många pojkar och män som än har promenerat in och ut ur mitt liv eller i framtiden möjligen planerar på att göra, kommer ingen man ha förändrat min värld så som han Håkan Hellström. Resan var inte lätt, men nu är jag här. Lika sant som att mellanstadieförälskelsen inte var min sista så vet jag att Håkan är och kommer alltid ha sin plats i mitt hjärta.

jag kallar det för en nostalgitext. texter med plats i dåtiden. mer exakt i min krönikespalt i BollnäsNytt för tre år sedan. men nu är blicken riktad framåt. mot framtiden.

Håkan Hellström spelar i Globen om exakt en vecka. en biljett lyckades jag knipa, efter mer än en timmes väntan i kö. jag tror fortfarande knappt att det är sant.

den 21 januari koras årets vinnare i P3 Guld. och Håkan är nominerad. igen. såklart. detta år till Årets Artist samt Guldmicken. inget han inte vunnit tidigare. men ändå. rösta ska jag.

denisesord.

Likes

Comments

låten, nyheten, fredagsnytt

behövde komma ut för att verkligen kunna lyssna. tog 3:an till centralstationen, därefter buss nummer 13 till IKEA. fredagsnytt-lyssningen på Spotify var igång, med Marshall-lurarna om det blonda trassliga.

Alan Walker var först med nya låten Alone, en typisk Walker-låt som inte sticker ut mer än förra singeln Sing Me To Sleep. Decco och Mapei med Shooting Stars blev en sån där bussdrömmar-låt, lite fredagsflytande sådär, som ett trött vinhuvud mot soffan tio i tolv på förmiddagsnatten. gungade därefter gången in på IKEA med Lilla Namo - Förlåt. hon sjöng: "Fuck allt det där som har varit." och jag kände: precis som henne.

ut från ett toalettbås flög jag sedan som en knuff av Melodifestivalenaktuella Wiktorias styrkestämma i nya Unthink You. men Wiktoria är inte den enda talangfulla bruden med gyllene röst och blont hår som släpper nytt. förra årets idolfinalist Amanda "Ghetto Barbie" Winberg visar sin finsång i Goodbye.

men, tuffare, skönare, bättre: F.N.Y med nya feelings-höga Fridhemsplan. som är liksom något mindre "Duktig"-snuskig. fysiskt låg funderade jag på att ta något att äta i restaurangen när jag snubblade nerför trappan till Dead by April - Breaking Point, en sån där tråkigt vanlig rocklåt som bara passerar. fast när jag passerar resterande IKEA-artiklar på nedre plan fastnar jag tillslut. i Naomi Pilgrims soul-poppiga släpigt sköna sång på låtarna Mama och Our Love (Giljotin Session). två låtar perfekt för fredagsmyset i Uppsala ikväll.

denisesord.

Likes

Comments

tipset, dagens, konserter

(adlinks)

även om det finns hur mycket häftiga ljudprylar som helst för musikälskaren att önska sig så är det ändå inte den materiella julklappen som tar priset. den ofta uppskattade upplevelsen är inte något nytt då den redan år 2008 utsågs till årets julklapp. fördelen med att ge bort en upplevelse till någon i julklapp är att du kanske samtidigt får vara med och dela den upplevelsen, men också att den är så tidlös, eftersom vi alltid kommer vilja mötas av nya upplevelser.

även om jag lyssnar på all sorts musik finns det inget jag hellre går på än en hårdrockskonsert. en hårdrockskonsert drar alltid med dig, in i musiken, ljuset och eldarna, ljudet och basen och showen och den medryckande passionen bland de alltid så hängivna hyttande fansen.

lördag den 9 september får du en ny chans på danskarna Volbeat på Friends Arena i Stockholm. imorgon kan du fixa biljetter till KISS spektakulära show på antingen Tele2 Arena i Stockholm den 6 maj eller på Scandinavium i Göteborg den 10 maj. eller är den perfekta klappen ett par biljetter till det brittiska metalcore-bandet Asking Alexandria på Fryshuset i Stockholm den 18 mars eller på KB i Malmö den 24 mars?

det är också dags att knipa en biljett till Avenged Sevenfold med förbanden Disturbed och Chevelle i Globen, Stockholm den 9 mars om du inte redan gjort det. eller ska du och en vän istället satsa på sommarens hårdrocksfestival Sweden Rock Festival den 7-10 juni i Sölvesborg? klara för festivalen är redan bland annat Aerosmith, In Flames, Running Wild, Clutch och Candlemass. själv vet jag inte om jag vågar missa de svenska Grammy-vinnarna Ghost när de intar Hovet i Stockholm i sällskap av Kvelertak den 28 april.

eller vad tror du, kan rockupplevelsen vara en värdig julklapp år 2016?

denisesord.

Likes

Comments

tipset, dagens
1. / 2. / 3. / 4. / 5. / 6. / 7.

(adlinks)

så har klockan slagit in på decembertimmarna och julens ankomst blir ännu mer påtaglig, och för er musikpryls- och ljudintresserade har jag samlat en första samling pryliga julklappstips. favoriten är de vita Marshall-lurarna. älskar Marshalls lurar. haft dem svarta i två omgångar. kanske blir det ett par vita nästa gång?

denisesord.

Likes

Comments