Jag har nu läst ut boken ¨Den andre Will Grayson¨. Som vanligt var jag väldigt sent ute och började inte skriva eller läsa ordentligt förrän igår alltså i torsdags, dagen innan jag skulle vara klar men jag hann läsa ut boken efter lite stress Jag. tror jag läste ungefär 240 sidor dom två senaste dagarna av 315 sidor.

En sak som jag började tänka på efter en fjärde del av boken var att varannat kapitel fanns det ingen stor bokstav efter punkt. Det var den andra Will Graysons kapitel, alltså han som skrev med Ïsaac¨i början som det inte fanns stor bokstav efter punkt i.

Jag tyckte denna boken hade många budskap som tillexempel att man inte borde döma personen innan man lärt känna den, ge personen en andra chans när den har fått tänka och fundera lite på vad den själv har gjort för fel eller liknande och att ge personen den tid den kanske behöver, inte för mycket men ändå lite betänketid. En annan sak som jag tänkte på var att man ska uppskatta det andra gör för en och visa tacksamhet. Där tycker jag också den gyllene regeln passar in lite om att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad och tänka sig själv i den sitsen som den andra befinner sig i. Detta fick jag från när jag läste att Tiny inte kände sig uppskattad efter det han gjorde för alla andra och knappt fick något tillbaka för att dom andra kanske tänkte att det var en självklarhet. Det med att tänka sig själv i den andras sits var när Will var sur/besviken på Maura och han själv hamnade i den sitsen när ingen ville prata med honom efter det han sagt och gjort.

Det är nog Tiny som är den personen som jag fastnade mest för eftersom att han vill alla andras bästa och vill liva upp stämningen bland människorna runt omkring honom och det tycker jag att han lyckades med i slutet. Det kändes iallafall som att både hans bästavän och den andra will inte var lika negativa och lika deprimerade i slutet som dom kändes vara i börja.

Denna bok skulle jag absolut rekommendera till andra att läsa! Jag tyckte den var lite tråkig i början men sen vart den riktigt bra och man blev fäst i den. Om den inte skulle vart bra skulle jag inte ha läst så många sidor som jag gjorde nu på slutet utan jag skulle ha gett upp som vanligt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har jag läst ytterligare ett antal sidor och tänkte därför skriva lite om berättarperspektivet och min uppfattning om miljön i boken.

Författarna till boken heter John Green och David Levithan som har valt att skriva boken i jag-form. Varannat kapitel är om de två olika Will Graysonarna och det är de som är berättarna och berättar hur dom ser på sakerna som händer från deras två olika perspektiv. Om den ena pratar om den andra kallar de varandra för ¨den andre Will Grayson¨ och det är därför jag tror boken heter ¨Den andre Will Grayson¨.

Bokens handling utspelar sig i staden Chicago samt i en mindre ort som ligger ungefär 1 timmas bilresa från Chicago. I handlingen får man följa med huvudkaraktären genom deras vardag, så som i skolan och på deras fritidsaktiviter.

Tiny bor själv i ett mindre hus som delar trädgård med hans rika föräldrars hus i Chicago. Will Grayson (Tinys bästavän) som också bor i Chicago bor i ett lite mindre hus tillsammans med sin mamma och pappa. I staden som ligger 1 timmas bildfärd från Chicago bor den andre Will Grayson med sin mamma i ett litet hus och har inte riktigt lika bra ekonomi som dem andra karaktärerna i boken. De nämner inte så mycket i boken om hur miljön på de olika ställena ser ut men jag själv får uppfattningen om att den är ganska lika det vi ser idag i typ filmer och liknande.


Likes

Comments

I texthäftet vi fick ut för att jämföra med boken valde jag en text som jag kunde kompa ganska bra med boken

Texten handlar om en kille som heter Juha som precis kommit in i tonåren. Han försöker hitta sig själv men vilseleder istället sig själv med lögner. Han har aldrig haft sex men det säger inte han till sina vänner utan låtsas som att han har det. Kompisarna tror på han och vill att han ska berätta om när allt hände. Han är en duktig lögnare de tror på det han säger. Tror ni han ville bevisa något för sina kompisar? Är det coolt att ha haft sex, fast man egentligen inte har haft det? Jag tror det är att man är osäker i sig själv.

Detta stämmer in i boken för att det förekommer lögner i den med. T.ex. när Maura låtsas vara "Isac" som Will träffar via internet. Hon berättar inte för Will att hon skapade det kontot på en väldigt lång tid. Det blir hon blir sedan tvungen till att göra när dem hade bestämt att träffas på riktigt. "Isac" kom aldrig till mötesplatsen där dom skulle ses och det var efter det hon berättade allt för honom. Will gjorde det väldigt tydligt att han aldrig förlåta henne för vad hon gjort, hon har ljugit för honom och dem kommer inte vara kompisar efter allt som hänt.  

Så mitt tipps till Juha är att sluta upp med det han håller på med, alltså ljuga. Istället ska han berätta sanningen för alla sina vänner. Så det inte slutar som med Will oh Mauras vänskap.

Ett tips till alla, tala alltid sanning. Ärligheten varar längst!   ​

Likes

Comments

Boken handlar om olika kärleksrelationer, om man vill dejta någon eller om man inte vill och hur man vill gå till väga med det. Det handlar också om olikheter mellan människor och personligheter, vänskap, kärlek och om att vara osäker på allt, trots att en kanske verkar säker. Det är två huvudkaraktärer i boken som heter Will och Tiny har en viktig mening i båda deras iv.

Handlingen ligger också väldigt mycket runt Tiny Coopers musikal han har skrivit själv. det handlar om han och hans liv

Nu har jag läst klart nästen hela boken och märker att det finns många budskap men ett som jag tycker är viktigt är rätten till att vara den man är och bli accepterad för det. Ett annat är att man ska vara rädd om sina vänner, vilka det är som behandlar en bra. Vilka vågar man öppna sig för och lita på? Något jag funderat på väldigt länge är "riktiga vänner", har jag ens några sådana? Det tror jag att jag har, men det är inte många. Man får vara tacksam för dem man har och vårda den vänskap man byggt upp. Boken visar på hur blind och självupptagen man är, det är därför viktigt att ta tag i det innan det är försent.

Jag tycker verkligen budskapet i boken är så bra just för att man kan relatera väldigt lätt och man kan därför sätta sig in i deras liv. Dem är unga precis som jag och jag tror alla ungdomar har känt, upplevt eller varit med om samma saker de båda Will har.

Så jag tror att med allt detta vill författaren säga till oss att även fast alla är olika har vi känslor och vi måste lära oss att öppna upp ögonen för att inte bara fokusera på sig själv. Fokusera på det som är viktigt i livet, kärlek, vänner och familj.

Likes

Comments

Nu har jag läst ytterligare några antal sidor och har kommit in mycket bättre i boken så att jag nästan blivit lite fäst vid den och bara vill läsa mer för att få reda på mer saker som händer även om Eira har spoilat väldigt mycket för mig i sina inlägg eftersom att hon ligger mycket längre fram än vad jag gör.

Jag är nu vid delen då jag har börjat koppla de olika kapitlerna till de två olika Will Graysonarna och insett att det är en som gillar ¨Isaac¨ och en annan som är bästavän med Tiny. Innan har jag trott att det har varit en enda person men nu märker jag ganska tydligt att det är två olika.

Men nu till det som gjort att jag döpt detta inlägg till slumpen som är för att jag egentligen tycker det är ganska otroligt att två stycken med samma förnamn och efternamn träffar varandra av ren slump i just en porrbutik. Sedan att dom börjar prata när dom kommit ut ur butiken och berättar deras historier och då att den ena är homosexuell och där kvällen inte blivit som planerat utan hittar istället en annan kille som är den andre Wills bästavän. Hans kväll skulle egentligen sett ut så att han skulle ha träffat Isaac som han har skrivit med i ett år på ett ställe som när han kom fram var en porrbutik och inget café som han hade trott. Även att han som är bästavän med Tiny inte kom in på konserten som planerat utan en kille som gjort hans fake-leg hade skrivit in fel datum om när han var född och hamnade då av rena slumpen i porrbutiken för att han ändå på något sätt ville använda sitt fake-leg denna kväll och att det inte fanns många andra spänande butiker där. Men också för att hans vänner Tiny och Jane som kom in på konserten utan honom skulle tro att han haft en rolig kväll och inte bara suttit inne på en resturang och ätit korv.

Likes

Comments