Pajer/Cheesecakes

Denna frusna halloncheesecake önskade min dotter när hon fyllde 11 år.
Den gick bra att göra men tyvärr krånglade min form så den gick inte att öppna efter att cheesecaken frusit till.
Med gemensamma krafter fick vi som åt av denna godsak bitar ur formen till slut 😉😊
Den blir hög, rätt mäktig och väldigt god! 😋

Detta recept är från Lindas bakskola.

Botten:
20 digestivekex
75 g smält smör

Smula ner kexen i en bunke.
Tillsätt det smälta smöret och rör om.

Lägg smulorna i botten på en rund form, som kan öppnas runt kanten, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Platta till så det blir en bra botten.

Fyllning:
4 ägg (delas i vitor och gulor)
2 dl strösocker
200 g färskost naturell (tex Philadelphiaost)
300 g hallon, färska eller frysta
5 dl vispgrädde

Dela äggen och lägg vitor och gulor i separata bunkar.

Bunke 1:
Blanda gulorna, strösocker och färskost. Vispa ihop allt med elvisp till en jämn smet.

Bunke 2:
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum.

Bunke 3:
Vispa grädden fluffig.

Smula sönder ca hälften av hallonen, låt resten vara hela.
Blanda hallonen i grädden.

Blanda ihop de tre smetarna i bunkarna, äggulan, äggvitan och hallongrädden.

Häll hallonfyllningen ovanpå smulbotten. Ställ in i frysen ca 2 timmar tills den är genomfryst. Ta fram ca 15-20 min före serveringen.
Den ska ätas fryst, men lite tinad på ytan.

Vid servering kan man dekorera med de resterande hallonen, eller som jag gjorde, med både hallon och blåbär efter dotterns önskemål. 😊



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Födelsedagstårtor

Jag gjorde den här tårtan när vi firade min mans födelsedag i mars 2017. Den blev jättegod! 😊 😋

Botten:
Köpt ljus 3-delad tårtbotten

Fyllning 1:
Chokladmousse med chokladcrisp
(från köpt paket, två påsar)

Fyllning 2:
Hallonmousse (köpt paket, två påsar)

Dekorerad med:
Vispgrädde
Noblesse choklad
Dajmgodis
Hackade bananer
Riven Marabou mjölkchoklad över hela tårtan

Likes

Comments

Smörgåstårtor

Denna smörgåstårta gjordes till min sons 20-års kalas.
Släkten firade även min man som fyller 2 dagar efter sonen. 😊

Denna fyllning till smörgåstårta har vi provat förut och den blir riktigt god. 😋

Botten:
Köpt landgångsbröd, tillräckligt många för att göra tre bottnar.

Fyllning 1:
Ishavsröra och hackad gurka ovanpå

Fyllning 2:
Hummer- och krabbost och hackade tomater ovanpå

Dekorerad med:
Majonnäs
Hackad kokt ägg
Räkor
Hackad gurka
Hackade tomater
Små tomater
Ostrullar

Likes

Comments

Födelsedagstårtor

Tårta till min mammas 78-åriga födelsedagsfirande.

Den blev mycket god med den friska smaken och blandningen.
Kändes som en bra tårta såhär stav efter jul med allt gott och sött man ätit då.
Tårtan blev uppskattad. 😊

Botten:
Köpta ljusa tårtbottnar

Fyllning 1:
Hallonmousse (från paket)

Fyllning 2:
Mango- och passionsmousse (från paket)

Spritsad med:
Grädde (smaksatt med marsanpulver) och hallonmousse.

Dekorerad med:
Mango och hallon

Likes

Comments

Julbak

Till årets saffransbullar valde jag att göra längder efter detta recept.
Jag lade till riven mandelmassa också.

Ingredienser:
Portioner:  2 längder

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
Riven mandelmassa efter smak
1 ägg eller pärlsocker till garnering

Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll över mjölk- och smörblandningen.
Blanda ner saffran med salt och socker.
Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och riven mandelmassa.
Vik samman degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan av degen.
Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Klipp längderna om du önskar det.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö ev. över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Likes

Comments

Tårtfyllningar


Denna tårtgarnerning blir som en lättflytande kräm som bredes ut på ovansidan av tårtan. Den rinner ut lite över tårtan och ner på fatet, stelnar till något efter en stund, (speciellt om du ställer tårtan i kylskåpet ett tag innan servering).

Men tanken är att den ska likna honung som rinner ut. Den använde jag på min dotters Nalle Puh tårta (april 2009).

* 1 burk mangopuré (barnmat)
* 1 burk aprikospuré (barnmat)
* 100 g naturell färskost
* ca 1,5-2 dl florsocker

Blanda ihop allt till krämen och bred ut den över tårtan.

Likes

Comments

Tårtbottnar

Denna kaka kan man ha som den är med grädde ovanpå t.ex. eller dela den och använda som tårtbottnar med valfri fyllning emellan.
Det är min farmors recept som jag minns att min mamma gjorde ibland med grädde ovanpå. Gott! 😋

* 3 st ägg
* lika mycket socker som äggens vikt
* 1,5 hg nötkärnor
* 1 tsk bakpulver

Hacka nötkärnorna fint.
Allt blandas sen ihop.
Smörj och bröa en rund form.
Gräddas i 160 grader tills du känner att kakan känns torr inuti och verkar klar.

Kakan blir godast om den får stå någon/några dagar innan servering.
Fyll och/el garnera den med grädde eller annan valfri fyllning och dekoration. 

Likes

Comments

Pajer/Cheesecakes

(6 port)

500 g rabarber
½ msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker

Deg:
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör

5 dl vaniljsås

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skär rabarbern i skivor.
Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vaniljsås.

Likes

Comments