View tracker

Julbak

Till årets saffransbullar valde jag att göra längder efter detta recept.
Jag lade till riven mandelmassa också.

Ingredienser:
Portioner:  2 längder

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
Riven mandelmassa efter smak
1 ägg eller pärlsocker till garnering

Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll över mjölk- och smörblandningen.
Blanda ner saffran med salt och socker.
Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och riven mandelmassa.
Vik samman degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan av degen.
Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Klipp längderna om du önskar det.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö ev. över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tårtfyllningar


Denna tårtgarnerning blir som en lättflytande kräm som bredes ut på ovansidan av tårtan. Den rinner ut lite över tårtan och ner på fatet, stelnar till något efter en stund, (speciellt om du ställer tårtan i kylskåpet ett tag innan servering).

Men tanken är att den ska likna honung som rinner ut. Den använde jag på min dotters Nalle Puh tårta (april 2009).

* 1 burk mangopuré (barnmat)
* 1 burk aprikospuré (barnmat)
* 100 g naturell färskost
* ca 1,5-2 dl florsocker

Blanda ihop allt till krämen och bred ut den över tårtan.

Likes

Comments

View tracker

Tårtbottnar

Denna kaka kan man ha som den är med grädde ovanpå t.ex. eller dela den och använda som tårtbottnar med valfri fyllning emellan.
Det är min farmors recept som jag minns att min mamma gjorde ibland med grädde ovanpå. Gott! 😋

* 3 st ägg
* lika mycket socker som äggens vikt
* 1,5 hg nötkärnor
* 1 tsk bakpulver

Hacka nötkärnorna fint.
Allt blandas sen ihop.
Smörj och bröa en rund form.
Gräddas i 160 grader tills du känner att kakan känns torr inuti och verkar klar.

Kakan blir godast om den får stå någon/några dagar innan servering.
Fyll och/el garnera den med grädde eller annan valfri fyllning och dekoration. 

Likes

Comments

Pajer/Cheesecakes

(6 port)

500 g rabarber
½ msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker

Deg:
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör

5 dl vaniljsås

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skär rabarbern i skivor.
Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vaniljsås.

Likes

Comments

Mjuka bakverk

(Receptet gäller för 15 bitar)

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
Rör ner det i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5–7 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Ta bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna.
Bred valfri fyllning över kakan och rulla ihop. Förvara i kylen.
Skär i bitar och servera.

Likes

Comments

Mjuka bakverk

(ca 14 muffins)

Du behöver:
2 st ägg
1 dl socker
1,5 dl mjölk
0,5 dl flytande matfett (50 g)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölk och matfett.
Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kakao och tillsätt det.
Rör till en jämn smet och fördela den i muffinsformar av papper eller använd en muffinsplåt.
Grädda dina chokladmuffins i 10–12 minuter.

Likes

Comments

Mjuka bakverk

Ingredienser:
(10 muffins)

1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 st ägg
100 g rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
2 st mogna bananer
1 krm kanel
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ihop alla ingredienserna till en slät smet
Klicka ut smeten i muffinsformar
Gräddas sedan i ca 15 - 20 minuter
Låt svalna och servera

Likes

Comments