mosaandersson@mosaandersson

Veckorna bara springer iväg och det är redan torsdag, shit vad hände?

Fick i början av veckan reda på att jag KLARADE den första kliniska examinationen som vi hade för några veckor sen, SÅÅ jäkla glad!

Veckan som gått har varit skola för hela slanten. Måndag satt vi i små grupper och diskuterade våra rapporter vi gjorde under vår praktik. Hjälpte varandra så att det skulle bli en så välformulerad och bra strukturerad rapport som möjligt.

Tisdag stod 4 timmars Hjärt och kärlsjukdomar  på schemat! Väldigt intressant men också väldigt mycket att ta in.

Onsdagen hade vi Arytmilabb där vi började med en liten kort föreläsning om EKG och hur olika sjukdomstillstånd ser ut på ett EKG. Vi fick sen diskutera kring 12st om vad vi trodde det va osv. Riktigt lärorikt!
Efter det drog Issa och jag hem till henne för tentaplugg följt av faddemöte på kvällen.

Nu: En ledig dag som ska bestå av tentaplugg,träning samt packa inför att fara hemåt till Dalarna imorgon och Valborgsfirande!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag ska nu ge mig in på ett känsligt ämne och det är svårt att veta hur jag kan få ut min åsikt utan att bli missförstådd eller kliver någon på tårna.

Ämnet jag vill prata om är skönhetsideal och kroppspositivism.

Jag är tjej uppväxt i ett samhälle där normen har varit att vara smal, tränad eller ha sina kurvor på de rätta ställena. Jag har dagligen upplevt känslan av att inte vara nöjd men min kropp, kanske inte hela tiden på dygnet men varje dag har ett dumt ord någon slängt ut sig, bilder på hur "idealkvinnan! ska se ut eller bara saker i mitt huvud fått mig att känna mig ledsen över hur jag ser ut. Och det är så jäkla dumt. Så jävla dumt att man ska behöva ha dessa tankar som maler och maler i ens huvud. Jag duger inte som jag är. Jag duger inte som jag är....

Och just detta får även unga tjejer uppleva idag och under ännu större utsträckning än vad jag fick... Mobiltelefoner lägre ner i åldrarna och tillgången till mer utseendefixerade appar har ökat. Mer kändisar med de perfekta kropparna finns dagligen att mötas av och vi tar hela tiden in bild på bild på bild på hur en kvinna ska se ut.

Så jag vet hur det känns. Jag vet hur det känns att ta tag i mitt sidofett med en klump i halsen och tänka: "detta är inte okej"... Men jag har blivit bättre. Jag har blivit vuxnare och börjat inse att jag faktiskt är den enda som ska bry mig om mig själv och mitt utseende, men jag är också den enda som kan påverka hur mitt liv ska komma att bli.

Motståndsrörelsen till allt detta blev sedan kroppspositivism. Kvinnor gick ihop emot detta med budskapet: "du är fin som du är". Kvinnor gick tillsammans ut för att i enad trupp gå emot kroppsideal och dessa idioti. Och det är grymt. Dessa tjejer är grymma. Dom går emot allt man bör vara och visar upp en stark enad trupp. Kvinnans kropp är hennes och det val hon väljer att göra för hennes kropp är hennes. Ingen annans.

Dock är det något jag har svårt för. Jag har svårt att förstå valen dessa kvinnor gör. Jag prata nu om hälsa och vad som är hälsosamt eller inte...

En kvinna får göra vad hon vill med sin kropp men när budskapet om "du är fin som du är" många gånger handlar om: "gör det som känns bäst för dig", kan inte alla hantera detta. Att göra valet att käka exakt vad du vill, inte träna för det mår du inte bra av och ständigt göra saker som bara får dig att må bra, går du istället många gånger mot en ohälsosam livsstil.

Alla får göra va dom med sina kroppar men man måste inse att många gånger leder detta till ett ohälsosamt beteende. Det är när "du ska vara nöjd som du är" leder till sjukdomlig fetma som vi pratar ohälsa, det är där problemet sitter...

Du ska absolut få känna dig nöjd med dig själv det är inte det jag vill få fram, att känna sig nöjd med hur man ser ut är bara att hälsosamt beteende. Men när detta leder till ohälsosamma följder snackar vi ett väldigt stort problem. Vi snackar livsfarliga sjukdomar så som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar ökad cancerrisk men även demens är bara några få hälsorisker du utsätter din kropp för.

Det är när du väljer att förkorta ditt liv, låta dina barn få mindre tid med dig och där du sänker livskvalitén i form av att du inte orkar med allt som du vill. Det är där vi får ett problem.

Starka kvinnor går tillsammans ihop för att arbeta emot en kroppshets som gett många kvinnor psykisk ohälsa, och man väljer att göra det på ett sätt som leder till ytterligare hälsoproblem.

Dessa starka kvinnor vill att vi kvinnor ska arbeta tillsammans mot hetsen men samtidigt går även samma typ av kvinnor och klankar ner på människor som valt en hälsosammare livsstil. Säger åt dom att det dom gör är fel och att dessa kvinnor bara ser till att kroppshetsen fortsätter...

Vad hände med att vi kvinnor ska gå tillsammans mot kroppshetsen som grupp? Hur ska vi komma någonstans i debatten om vi väljer att trycka ner varandra? HALLÅ vi skulle väl vara starka tillsammans?

Jag kan absolut säga att jag inte lever så hälsosamt som man kanske ska enligt vissa riklinjer. Jag lever många gånger efter hur jag känner för stunden. Vill jag ha godis på en tisdag, då köper jag godis. Jag begränsar mig inte mycket men jag tänker till. Jag vet att det inte är hälsosamt att käka sötade drycker varje dag, hoppa över en lunch och istället äta bullar eller vad som helst. Jag vet det och väljer många gånger att välja bort de onyttiga alternativen för jag vill leva. Jag vill kunna orka leva, jag vill leva länge och jag vill kunna känna att jag aldrig behöver känna mig begränsad.

Folkhälsomyndigheten säger exempelvis att vi ska träna någon form av träning med måttlig intensitet 150min/veckan (2,5h). Dessa riktlinjer är ju inte taget ur tomma intet utan är de krav de svenska samhället har på oss för att varje individ ska främja sin hälsa.

Jag vill verkligen inte döma någon för hur den ser ut och jag är så glad för alla starka kvinnor där ute som väljer att sticka ut hakan, skrika högt och säga DETTA ÄR INTE OKEJ. Ni är underbara. Men med detta vill jag bara påpeka de fel och brister dessa tankar kan ge samt vilket dåligt vägval vi valt i denna kamp mot kroppshets.

ALLA kvinnor får bestämma hur dom ska se ut. Detta gäller då också ALLA kvinnor, vältränade som otränade. Ingen kvinna ska säga till en annan att vad den gör med sin kropp är fel, vi går ju emot varandra och det vill vi väl inte? VARJE KVINNA får göra vad hon vill med sin kropp men viktigt är alltid att ha i åtanke: Vad gör detta egentligen med min kropp?

Likes

Comments

Tidiga mornar i Nora tog i Torsdags slut. Haft 2 väldigt givande praktikveckor och det kändes faktiskt väldigt tomt att lämna min handledare, övriga personalen och de boende, var ju en del av ens vardag ett tag. Kommer dock inte sakna att lämna huset 05:00 och komma hemma 17:30...

Fick några mysig bilder från Nora när man kom lite för tidigt och skulle fördriva tid, en väldigt mysig liten stad/ort faktiskt!

Igår fredag: Var ledig igår och ägnade hela förmiddagen åt Vfu-rapporten som skulle in innan 12:00, stressigt stressigt, men skönt att den är gjord. Var riktigt jobbigt under torsdags kväll då jag var så trött efter alla långa praktikdagar och visste att jag behövde arbeta på uppgiften... då kände man sig inte stark alltså. Tur jag alltid har Jonte som finns där när dessa pluggplanik moments dyker upp för då kan man verkligen inte tänka klart. Lever verkligen på att sommaren snart knackar på dörren och man får tänka på annat.. bara två tentor kvar så nu är det verkligen att krama ur det sista man har och skärpa sinnet.

Gick efter rapprten var inlämnad ut och sprang i det soliga vädret och det blev faktiskt 11km, helt otroligt.. inte sprungit så långt på länge!

Städade sedan upp lite hemma och Jonte lagade revbensspjäll, såååå jäkla gott blev det! Lite senare kom sedan några vänner på förfest och vi avslutade kvällen på Kåren igår. En riktigt bra fredag.

Nu: Sitter just nu i soffan där jag spenderat en större del av eftermiddagen. Var ut en snabbis på förmiddagen och gick till affären och handlade massa gott samt gjorde lite andra ärenden. Annars har vi bara hängt i lägenheten resten av dagen. Riktigt skönt att få tid ihop och ha en dag med att bara ta det lugnt.

Morgondagens planer är att få till några timmars plugg samt träna!

Kram

Likes

Comments

Efter en helg hemma med familjemys och påskfirande kom jag och Jonte hem till Örebro igår vid lunchtid. Var i princip endast hem och vände innan det var dags för ytterligare ett pass på VFU:n.

Haft en ledig dag idag och trots en segstartad morgon vart vi tillslut lite produktiva och drog igång plugg, iväg och tränade, handlade, lagade storkok samt fick lite städande gjort. Så känns som jag använt denna dag helt okej idag.

Träningen var dock lite si sådär idag. Hade planerat ett magpass och lyckades göra lite övningar men efter ett tag orkade jag verkligen inte. Musklerna gav upp och jag orkade verkligen inte... Tränat även när jag varit hemma så vet inte om min kropp var lite trött? Kände dock ändå att jag hade någon typ av kraft kvar så gick istället ut på löparbanan vid skolan och körde intervaller. 400m x 5 där tiderna varierade mellan 1:30 min - 1:40 min, så nu är det bara att satsa på att det skall bli bättre! Låter kanske underligt att jag inte kunde gymma men köra intervaller och ja faktiskt, väldigt underligt haha!

 Blivit lite extra sugen på löpning just nu och även sugen på lopp framöver, är det vårkänslorna som kommer kanske?

Nu: Sitter just nu framför tv och ska efter detta lägga mig och sova. Upp 04:40 för ytterligare en dag på VFU och denna dag tillsammans med Sjuksköterskan på boendet och rond står på schemat!

Alltid när jag ska upp så tidigt förbereder jag allt kvällen innan. Vilka kläder jag ska ha, matlådorna är klara, mackorna är bredda så det är bara att ta med, äggen är kokta och kaffet står färdigladdat och bara att trycka på när jag vaknar. Perfekt för att slippa gå upp ännu tidigare för att fixa allt...

Godnatt och kram på er alla fina!


Likes

Comments

En ledig dag från praktiken och plugg samt träning har stått på schemat! Slog några personbästa idag och kunde höja vikt på några övningar samt sänka hjälpvikt på chinmaskinen, så härligt! Kul när man ser resultat.
Vart även en trevlig lunch med Jonathan, hans pappa och sambo som var i stan!
Nu vidare till plugg -->

Kram ❤️

Likes

Comments

Pratade i ett tidigare inlägg om att jag ville ha ett par ljusa/rosa vårbrallor och beslutade mig tillslut för Lager 157 och deras brallor. Lite billigare men gjorde att jag då istället kunde köpa två stycken byxor, ett par rosa och ett par blå. Perfekt för att matcha med alla typer av tröjor i garderoben och ger en väldigt vårig lock!

Dom ser lite lösa ut på bilderna men dom satt riktigt bra! och kändes precis som ett par vanliga brallor inget åt chinos hållet.

Här finns dom rosa och Här finns dom blå! 300kr för båda två tillsammans!Likes

Comments

Efter två tidiga mornar (för mig) där jag fått gå upp 04:40 var det idag väldigt skönt med lite sovmorgon . Somnade som en stock redan vid 22 igår och vaknade vid 8 idag vilket blev 10 välbehövliga timmar.

Jag har ju praktik just nu som är ute i Nora. Det tar dryga timmen beroende på bussar osv för mig att ta mig dit vilket gör att jag behöver gå upp så tidigt... Går med en undersköterska just nu som är underbar! Underbar mot de boende, personalen och mot mig, hade inte kunnat få ett bättre välkomnade.

Jag har min praktik på ett korttidsboende vilket är väldigt intressant då jag aldrig jobbat på ett sånt ställe. Har ju bara varit på ett äldreboende, på sjukhuset och en kort tid i hemtjänsten så kul att även få se denna verksamhet. Det är lite rull på de som bor där. Dom kommer ofta från sjukhuset och behöver några extra dagar/veckor med diverse hjälp. väldigt intressant! Också fått varit med på lite ronder men kommer bli mer med det nästa vecka.

Plugget försvinner dock inte utan vi har två uppgifter till denna vfu att göra, samt ett omvårdnadsprov i början på Maj och en omtenta för mig också i början på Maj... Så nu sitter jag och pluggar lite innan det är dags för att klä om till kvällsjobb!

Hej så länge! Kram ❤

Likes

Comments

Hejdå Dalarna för denna gång... fått några sköna dagar med familjen, om man bortser det hemska som hänt vårt land förstås...

"Home is where the heart is" har denna helg känts mer relevant än någonsin, efter allt som hänt...
Som tidigare nämnt känner jag att jag har hemma på två håll men det beror inte på att jag har två olika hem fysiskt sett, utan för de människorna som finns där. Hemma i Falun har jag min familj och vänner och hemma i Örebro har Jonathan och mina vänner där.

Jag har tänkt mycket på hur det kommer kännas i sommar, kommer jag längta hem till Örebro när jag jobbar i Falun? Kanske. Kommer sakna vännerna där men många av dom åker också bort till sina hemstäder.
Jag kommer dock ha Jonathan i samma stad och det kommer göra skillnad. Jag kommer ha många av mina älskade samlade på ett ställe vilket då har fått mig att inse, hemma är där hjärtat är.

Nu tar jag med mig all styrka jag fått av mitt allt mys med familjen och taggar igång för två veckors praktik!

Likes

Comments

Efter en deppig måndag med en dåligt tentasvar kan jag ju lugnt säga att denna dag blev något alldeles extra. Kollade mejlen och såg att ett nytt resultat hade registreras i min Ladok (vilket är där jag får in mina högskolepoäng) och såg att ett godkänt betyg hade kommit in gällande den tentan jag inte fick godkänt på i måndags. Fick senare också ett mejl där en del av min tenta fallit bort och det var en av det större delarna på den tentan, "allmän farmakologi", vilket då gjorde att jag vart GODKÄND, hur sjukt?

Den ledsamhet som kom över mig i måndags var så trist då jag faktiskt för en gångs skull tyckte att det gått bra och så får men ett sånt resultat.. och att sedan få det beskedet idag gjorde ju verkligen att ens hjärta slog flera lyckoslag.

Drömt mig bort till Mallis idag... Denna tid på året för ett år sedan ungefär hade jag och Jonte bokat resan dit, så härligt det va! Får se om man kan få till något i slutet på sommaren efter jobb och innan skola, hade ju varit nice.

Likes

Comments

En rätt så jobbig dag har det varit idag.. praktisk examination som jag hoppas gick bra och ett svar tillbaka på en tenta som inte gick så bra... nu är det verkligen fullt fokus sista månaderna som gäller för att ta sig igenom detta!

Humöret har vänt och att deppa ihop sig hjälper inte... bra planering kommande veckor och jag är på banan igen.

Tar efter en tröttsam eftermiddag på mig solbrillorna, lite smink och ett glatt humör för idag mina vänner är det fotboll som gäller. Sol på det också, kan det blir bättre?☀️

Likes

Comments