Header

Ser ni någonsin en bild på en maträtt och nästan kunnat känna smaken i munnen? Det var jag när jag såg en matbild på facebook, tog en screenshot och sedan försökte få min mat att se likadan ut. Hur lyckades jag då? Har tyvärr tagit bort referensbilden men mitt resultat var nära inpå och smakade riktigt gott! Att ha ungefär fem burkar fulla med kantareller är verkligen lyxigt, och så smidigt för att göra maten till något extra. Har du inte trattisar kan du byta mot någon annan svamp eller skippa det helt.
fyra portioner:


ca 2 dl torkade sojastrips/sojabitar
drygt 1/2 dl torkade trattkantareller
1 gul lök
1 msk tomatpure
2 dl havregrädde
1/2 dl växtbaserad mjölk
1/2 dl vatten från kantarellerna/från kranen
1-2 tsk majsstärkelse
1/2 tsk kinesisk soja
lite sambal oelek ifall man gillar hetta
paprikapulver, timjan, salt, peppar

ris
frysta grönsaker

Börja med att lägga de torkade kantarellerna i blöt. Har du bara lite tid på dig, ta varmt vatten så sväller de fortare.

Koka upp vatten med buljong och koka sojabitarna i 10-15 min då de blivit mjuka. Häll av och låt stå i durkslag så vattnet rinner av.

Hacka den gula löken och fräs på medelvärme med lite olja eller vatten. Klicka i tomatpuren och sojabitarna och stek ytterligare några minuter.

Tillsätt grädden och mjölken, blanda ut majsstärkelsen i vattnet och häll i det med.

Krydda med soja, kryddorna och lite sambal ifall du gillar hetta. Låt småputtra och smaka av.

Servera med ris och kokta grönsaker som du kan piffa till genom att steka snabbt i olja, salt och peppar.

Likes

Comments

Jag får nästan lite dåligt samvete att jag inte tittat in här mer den senaste veckan... Men ärlig talat har jag inte haft lust till det, och bloggen vill jag hålla kvar som något roligt, inte ett måste. Att inte "behöva" styla varenda maträtt, fota och skriva ner recept har varit skönt, fast såklart har jag nu lite nytt att bjuda på!


But first... some recap! Vad har jag hållit på med dessa två veckorna? Såklart har skolan tagit ut sin rätt med flertalet prov, men idag är första dagen på årets höstlov, så det har jämnat ut sig! Lite partaj har det också blivit (and more to come). Träningen med Favorit har gått sååå bra (ingen ny sadel än dock) och såklart har jag lagat massor av god mat!

Hittade en ny talang: tatuerare! Min eyeliner to slut rätt så snabbt dock, och jag får duscha inlindad i plasfolie 😝. Dessutom firade vi ett avklarat prov på wok house där det jag kan äta är jordnötssås och sushi. Klagar jag? NEJ!💓
Fick inte igång moppen i fredags och missade därför tåget. När pappa kom hem för att skjutsa mig till nästa tåg funkade den direkt, hade bara råkat komma åt en knapp 😪. Två lektioner senare vad skoldagen avklarad och för att fira en kompis som precis fyllt år åkte vi till pinchos och åt. Kan verkligen rekommendera falafeln! Som den snälla systern jag är lagade jag dessutom maxade bananpannkakor till sis <3.
Har upptäckt min nya favorit-latmat: röda linser med ärtor och sriracha mayo<3. Och såklart lite vegansk leverpastej eftersom den är livet! Idag har F fått tänderna fixade (guldstjärna för hon skötte sig så bra) och därför blir det bara en promenad för henne idag.


Vi hörs!

Likes

Comments

För att återgälda min inaktivitet tänkte jag bjuda på den absolut bästa chokladtårtan i hela världen! Det är liksom digestivebotten med chokladchunks, följt av chokladmousse som inte blir för mycket tack vare att den smaksätts med lättdryck. För att färdigställa verket täcks hela tårtan i len chokladganach och toppas med färsk frukt och bär.

Denna bjöd jag på först dagen efter min födelsedag då min moster och hennes familj kom, samt veckan efter då det var släktkalas. Omtyckt av alla, speciellt av mamma och pappa. Den har verkligen en härligt fyllig chokladsmak utan att bli för mycket, plus lite chunks vilket jag älskar för att få lite textur.

Ingredienserna är väldigt enkla: digestive, choklad och lite lättdryck samt kaffe för smaksättning. Ett paket digestive, 3st alpro sojavisp, 2st 200g ljusare choklad, ett 100g 70% och så ett paket lättdryck! Både moussen och ganachen kan göras dagen innan, men lägg på ganachen bara någon timme innan då den kan tynga ner moussen något. Går även bra att frysa, även om den är som godast ny!

Räcker till en ca 22 cm springform

botten:

14 st digestivekex
80 g ca 50% choklad (t.ex coops egna bakchoklad)
80 g mjölkfritt margarin

Smält margarinet och hacka under tiden chokladen grovt, ca 0,5cm bitar. Pulsera sedan digestivekexen med margarinet och chokladen tills kexen är krossade.

Smöra en springform och häll i digestivesmulet. Pressa med en slickepott till ett jämnt, hårt lager. Ställ i kylskåpet så länge.

chokladmousse:

4 dl alpro sojavisp
citronjuice
150 g 50% choklad
50 g 70% choklad
0,75 dl bob lättdryck "apelsin persika" (välj annan sort ifall du vill det)
0,5 dl kaffe

Börja med att bryta chokladen och smält den sakta i ett vattenbad.

Vispa grädden hårt och ha i ca 0,5 tsk citronjuice för att få den ännu fastare. Vispa ner kaffet och saften och smaka av.

När chokladen smält låter du den svalna till ungefär fingervärme innan du vänder ner grädden i den.

Klicka ner och bre ut i springformen innan du låter den stå i kylen ca en timme.

chokladganache:

170 g 50% choklad
50 g 70% choklad
2,5 dl alpro sojavisp

Hacka chokladen och lägg den i en kastrull med grädden. Värm sakta upp tills chokladen har smält och ta bort från värmen.

Låt chokladen svalna till ca fingervarmt då den tjocknat lite.

Ta ut tårtan ur kylen och lossa springformen. På en plåt lägger du tårtan ovanpå en liten skål, så att det blir ett mellanrum mellan botten och plåten.

Häll ganachen i mitten av tårtan och låt dem finns över kanterna. Med en slickepott jämnar du till ytan och se till att allt är täckt.

Ställ in i kylskåpet minst 45min innan fikadags och servera sedan med färsk frukt!

Likes

Comments

In order to move your body, you have to fuel your body


Livet går så fruktansvärt mycket i vågor. Och då snackar jag inte vecka till vecka, utan timme till timme. För mig kan dagen börja asbra för att sedan förstöras helt genom ett dåligt pass med Favorit, och sedan bli på topp efter att ha klarat en skitsvår fysikuppgift, eller tvärt om. Ena sekunden känns det som att jag inte har koll på något och andra kommer jag inte ens ihåg vad jag hade för bekymmer.

Dagen började på medel, med höjdpunkt vid lunchen som var riktigt jävla god idag. Från att i princip inte servera något veganskt alls och med en inställning som jag upplevde ganska negativ, till att det nästan varje dag finns ett gott veganalternativ och alltid en fantastisk salladsbuffé. Vilken glow up för HTS alltså, recommend, recommend! Smygfotade min regnbågstallrik och la senare ut i facebook-gruppen "Vad lagar du för veganmat idag" och fick minst sagt positiva reaktioner! Det allra bästa var dessutom att en från kökspersonalen var medlem i gruppen och kommenterade. Vi hade en liten fin konversation i kommentarerna som verkligen gjorde mig så glad!

Med all den positiva energin begav jag mig mot utegymmet i mitt favoritträningsväder; duggregn, och körde ett helkroppspass. Energin bara flödade i kroppen och påminde mig om vad det är jag älskar att göra. Träna, ta hand om min kropp inifrån och ut, vara snäll mot även de minsta, spendera timmar i stallet. Detta ger mig energi, detta är livet.

Likes

Comments

några av de fina presenter jag fick på min födelsedag <3 Serumkakan och ansikstvattnet var det jag önskade mig och body buttern och tvålen fick jag med som prover. Allt detta är veganskt och cruelty free.

Tea Tree Water - renande ansiktsvatten:

Ansiktsvatten som smidigt kan sprayas på ansiktet efter kvällens tvätt. Huvudingrediensen är Tea Tree-vatten som är antibakteriell, svampdödande och antimikrobiell, för att hålla undan de bakterier som kan orsaka finnar. Innehåller även grapefrukt som är rik på vitaminer och är också lätt sammandragande för huden, medan enbären är antiseptisk och hjälper till att hålla huden ren och klar.

Full of Grace - serumkaka:

Återfuktande och lugnande serum i fast form. Beskrivs på hemsidan som: "en näringsrik blandning av oljor blandat med portobellosvampar för deras skyddande vitaminer och mineraler, samt kamomillolja och kalaminpulver lugnar huden". Jag stryker den på ansiktet efter jag tagit på tea trea vattnet och den mjukas lätt upp av värmen ifrån huden, utan att kladda för mycket på fingarna.

Sympathy for the Skin /Sultana of Soap :

Två prover som lush skickade med. Den första är en body butter med bland annat banan och och kakaosmör, och den andra är en fast tvål med en massa goddoftande torkad frukt och olibanumolja för en härligt återfuktad hud.

Likes

Comments

Det största förtrycket, lidandet och massmordet vi har haft i modern tid. 100 miljoner oskyldiga individer mördas varje år bara i Sverige, utan att samhället ens funderar över det. Levande, kännande varelser som spenderar hela sina alldeles för korta liv inspärrade under fruktansvärda förhållanden. Helt onödigt lidande som så enkelt kan uteslutas, bara vi öppnar ögonen!

I Malmö, Stockholm och Göteborg är det djurrättsmarsch just nu och jag hade så gärna varit med. Ellen och jag skulle egentligen till Malmö men eftersom hon spelar fotboll och det inte går några tåg denna helgen hinner vi inte dit i tid. Jag vill vara med och skrika, slåss och kämpa för de som inte har någon röst. Kanske inte bokstavligt men i alla fall bildligt. Göra det jag kan, vara med och göra skillnad.

Kolla på bilderna nedan och försök påstå att det inte är något fel. Kan man medvetet bidra till detta och sova gott om nätterna måste det vara något som inte står riktigt rätt till.

Bilder ifrån djurrättsalliansen, en väldigt bra sida ifall ni vill ha mer information.

Likes

Comments