Header

För att återgälda min inaktivitet tänkte jag bjuda på den absolut bästa chokladtårtan i hela världen! Det är liksom digestivebotten med chokladchunks, följt av chokladmousse som inte blir för mycket tack vare att den smaksätts med lättdryck. För att färdigställa verket täcks hela tårtan i len chokladganach och toppas med färsk frukt och bär.

Denna bjöd jag på först dagen efter min födelsedag då min moster och hennes familj kom, samt veckan efter då det var släktkalas. Omtyckt av alla, speciellt av mamma och pappa. Den har verkligen en härligt fyllig chokladsmak utan att bli för mycket, plus lite chunks vilket jag älskar för att få lite textur.

Ingredienserna är väldigt enkla: digestive, choklad och lite lättdryck samt kaffe för smaksättning. Ett paket digestive, 3st alpro sojavisp, 2st 200g ljusare choklad, ett 100g 70% och så ett paket lättdryck! Både moussen och ganachen kan göras dagen innan, men lägg på ganachen bara någon timme innan då den kan tynga ner moussen något. Går även bra att frysa, även om den är som godast ny!

Räcker till en ca 22 cm springform

botten:

14 st digestivekex
80 g ca 50% choklad (t.ex coops egna bakchoklad)
80 g mjölkfritt margarin

Smält margarinet och hacka under tiden chokladen grovt, ca 0,5cm bitar. Pulsera sedan digestivekexen med margarinet och chokladen tills kexen är krossade.

Smöra en springform och häll i digestivesmulet. Pressa med en slickepott till ett jämnt, hårt lager. Ställ i kylskåpet så länge.

chokladmousse:

4 dl alpro sojavisp
citronjuice
150 g 50% choklad
50 g 70% choklad
0,75 dl bob lättdryck "apelsin persika" (välj annan sort ifall du vill det)
0,5 dl kaffe

Börja med att bryta chokladen och smält den sakta i ett vattenbad.

Vispa grädden hårt och ha i ca 0,5 tsk citronjuice för att få den ännu fastare. Vispa ner kaffet och saften och smaka av.

När chokladen smält låter du den svalna till ungefär fingervärme innan du vänder ner grädden i den.

Klicka ner och bre ut i springformen innan du låter den stå i kylen ca en timme.

chokladganache:

170 g 50% choklad
50 g 70% choklad
2,5 dl alpro sojavisp

Hacka chokladen och lägg den i en kastrull med grädden. Värm sakta upp tills chokladen har smält och ta bort från värmen.

Låt chokladen svalna till ca fingervarmt då den tjocknat lite.

Ta ut tårtan ur kylen och lossa springformen. På en plåt lägger du tårtan ovanpå en liten skål, så att det blir ett mellanrum mellan botten och plåten.

Häll ganachen i mitten av tårtan och låt dem finns över kanterna. Med en slickepott jämnar du till ytan och se till att allt är täckt.

Ställ in i kylskåpet minst 45min innan fikadags och servera sedan med färsk frukt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

In order to move your body, you have to fuel your body


Livet går så fruktansvärt mycket i vågor. Och då snackar jag inte vecka till vecka, utan timme till timme. För mig kan dagen börja asbra för att sedan förstöras helt genom ett dåligt pass med Favorit, och sedan bli på topp efter att ha klarat en skitsvår fysikuppgift, eller tvärt om. Ena sekunden känns det som att jag inte har koll på något och andra kommer jag inte ens ihåg vad jag hade för bekymmer.

Dagen började på medel, med höjdpunkt vid lunchen som var riktigt jävla god idag. Från att i princip inte servera något veganskt alls och med en inställning som jag upplevde ganska negativ, till att det nästan varje dag finns ett gott veganalternativ och alltid en fantastisk salladsbuffé. Vilken glow up för HTS alltså, recommend, recommend! Smygfotade min regnbågstallrik och la senare ut i facebook-gruppen "Vad lagar du för veganmat idag" och fick minst sagt positiva reaktioner! Det allra bästa var dessutom att en från kökspersonalen var medlem i gruppen och kommenterade. Vi hade en liten fin konversation i kommentarerna som verkligen gjorde mig så glad!

Med all den positiva energin begav jag mig mot utegymmet i mitt favoritträningsväder; duggregn, och körde ett helkroppspass. Energin bara flödade i kroppen och påminde mig om vad det är jag älskar att göra. Träna, ta hand om min kropp inifrån och ut, vara snäll mot även de minsta, spendera timmar i stallet. Detta ger mig energi, detta är livet.

Likes

Comments

några av de fina presenter jag fick på min födelsedag <3 Serumkakan och ansikstvattnet var det jag önskade mig och body buttern och tvålen fick jag med som prover. Allt detta är veganskt och cruelty free.

Tea Tree Water - renande ansiktsvatten:

Ansiktsvatten som smidigt kan sprayas på ansiktet efter kvällens tvätt. Huvudingrediensen är Tea Tree-vatten som är antibakteriell, svampdödande och antimikrobiell, för att hålla undan de bakterier som kan orsaka finnar. Innehåller även grapefrukt som är rik på vitaminer och är också lätt sammandragande för huden, medan enbären är antiseptisk och hjälper till att hålla huden ren och klar.

Full of Grace - serumkaka:

Återfuktande och lugnande serum i fast form. Beskrivs på hemsidan som: "en näringsrik blandning av oljor blandat med portobellosvampar för deras skyddande vitaminer och mineraler, samt kamomillolja och kalaminpulver lugnar huden". Jag stryker den på ansiktet efter jag tagit på tea trea vattnet och den mjukas lätt upp av värmen ifrån huden, utan att kladda för mycket på fingarna.

Sympathy for the Skin /Sultana of Soap :

Två prover som lush skickade med. Den första är en body butter med bland annat banan och och kakaosmör, och den andra är en fast tvål med en massa goddoftande torkad frukt och olibanumolja för en härligt återfuktad hud.

Likes

Comments

Det största förtrycket, lidandet och massmordet vi har haft i modern tid. 100 miljoner oskyldiga individer mördas varje år bara i Sverige, utan att samhället ens funderar över det. Levande, kännande varelser som spenderar hela sina alldeles för korta liv inspärrade under fruktansvärda förhållanden. Helt onödigt lidande som så enkelt kan uteslutas, bara vi öppnar ögonen!

I Malmö, Stockholm och Göteborg är det djurrättsmarsch just nu och jag hade så gärna varit med. Ellen och jag skulle egentligen till Malmö men eftersom hon spelar fotboll och det inte går några tåg denna helgen hinner vi inte dit i tid. Jag vill vara med och skrika, slåss och kämpa för de som inte har någon röst. Kanske inte bokstavligt men i alla fall bildligt. Göra det jag kan, vara med och göra skillnad.

Kolla på bilderna nedan och försök påstå att det inte är något fel. Kan man medvetet bidra till detta och sova gott om nätterna måste det vara något som inte står riktigt rätt till.

Bilder ifrån djurrättsalliansen, en väldigt bra sida ifall ni vill ha mer information.

Likes

Comments

Denna fredagen fick inte världens bästa början. Sex minuter innan tåget ska gå rivstartar jag moppen och flyger mot stationen. Förstå stressen när det då svänger ut en onödigt laglig bil som minsann inte kör en enda kilometer snabbare än 40km/h. Som om det inte var nog får jag dessutom rött vid övergångsstället, så där står jag och tittar på hur tåget rullar in på perrongen. Stressad som f*n kör jag vidare när det äntligen blir grönt och parkerar moppen samtidigt som jag hör det fasansfulla nustängsdörrarna-tutet. Rusar upp mot dörrarna och klickar på knappen säkert 63 gånger under 10 sekunders tid och sedan säger tåget "fuck off" och rullar iväg. Vänder mig om och ser en till stackare som står och flåsar och får som mig snällt vänta på nästa tåg.

Som tur är var kemiprovet inte den första lektionen och jag missade inget superviktigt. Och om vi då hoppar till kemiprovet när ämnet är uppe så känns det bra. Fast det är den där "bra" känslan när man antingen har fått A eller ett D. Antingen så får man fullpott på de frågor som var oklara eller så var man helt ute och cyklade. Sista uppgiften var det nog ingen i klassen som klarade - av den enkla anledning att vi inte gått igenom hur man gör. Som tur är kommer att den inte räknas med i resultaträkningen, men förstod inte vad den gjorde på provet från första början.

Efter provet hade vi bara fysik och därför var jag hemma tidigt. Vädret idag var dessutom underbart och det blev ett överkroppspass på utegymmet. Mina nya träningstights fick invigas och kändes väldigt sköna (och dessutom är de fett snygga). Till mellis blev det mina nyttiga muffins tillsammans med världens godaste päron och ett stort glas vatten.

Stallet är fixat, fredagstacon är i magen, rummet har dammsugits och jag har fått en varmdusch - redo för fredagsmys!

Likes

Comments

från typ livet.
bara ta en paus, inte bry sig.
inga läxor, inga provresultat, inga misstag, inga känslor.
få vara tom.
ibland känner man sig tom,
man är tom.

inte ofta jag gråter,
nästintill aldrig någon som ser det.
jag och min fasad.
men likt allt som inte böjer sig:
det spricker,
det sipprar ut.
& där står jag,
med duschskrapan,
och febrilt samlar ihop allt det jag är.

för med två prov i veckan, ett socialt liv,
ett familjeliv, ansvar,
då finns det aldrig tid till vara tom.
prestera, verka inte sur, le, look pretty.
håll ut.

Likes

Comments

Godmorgon finisar <3

Någon som vet vad det är för dag idag? Kanelbullens dag ju! Hahah okej, kanske inget som jag brukar fira särskilt mycket eftersom jag personligen tycker att det finns bra mycket godare saker att unna mig än en kanelbulle. Men varför inte göra kanelbullsinpsirerade bananpannkakor som är nyttiga och ett lite lyxigare mellanmål. Inspirationen fick jag ifrån youtubern Catlin Shoemaker men körde efter min egen pannkaksbas och hittade på en egen frosting.

De första pannkakorna blev inte alls särskilt snygga (men såklart ändå goda). Orkar du inte göra den typiska spiralen går det såklart bra att bara kladda på "fyllningen". Frosting är inget jag tycker är jättevanligt i Sverige, men nästan en regel i t.ex USA. Till pannkakorna blev det jättegott att ha något såsaktigt att servera dem med, och tycker faktiskt att den blev väldigt lik det man brukar toppa kanelbullar med!

en portion bananpannkakor:

en liten banan/ en halv stor
1,5 dl havregryn
0,75 dl valfri växtmjölk
ca 0,5 dl vatten
en nypa salt
kardemumma och kanel
0,5 tsk bakpulver

1 tsk chiafrön eller linfrön

kanel"fyllning"

1 tsk slätt nötsmör (klumparna kommer att fastna ifall du vill spritsa ut den)
ca 0,5 tsk kanel, det ska verkligen smaka kanel för tillsammans med pannkakorna blandas smaken ut
några droppar flytande sötning
lite växtbaserad mjölk för att få en lagom konsistens

frosting

1 sked vegansk färskost, t.ex oatly påMackan
1 nypa vaniljpulver
havregrädde till lagom rinnig konsistens (funkar säkert med växtbaserad mjölk med)
ca 1 droppe agave


Lägg alla ingredienser till pannkakorna, förutom fröna, i en bunke och mixa till en slät smet. Häll i fröna och låt stå ca 5 minuter.

Under tiden blandar du ihop kanelfyllningen med en sked och klickar ner i ena hörnet av en plastpåse. Pressa ner smeten och klipp sedan ett litet, litet hål.

Klicka ut pannkakssmeten på ett varmt stekjärn med lite olja på. Spritsa direkt på fyllningen så att den smälter in i smeten, gör så tills smeten tar slut.

Medan pannkakorna steks blandar du en sked färskost med havregrädde (eller mjölk ifall det är det enda du har), tills en rinnig konsistens, Ta i vaniljpulvret och agaven och blanda runt.

När pannkakorna har fått yta på båda sidorna och är klara serverar du dem med lite mer kanel (såklart) och ringlar över frostingen.

Njut!



Likes

Comments