Header

Som en början på "myter om:" serien tänkte jag dra några övergripande myter om veganism och en vegetarisk kost. Under det halvår jag varit vegan har jag fått höra en och annan kommentar om hur det tydligen är att vara vegan, den ena dummare än den andra.

Veganer äter bara sallad och lider av proteinbrist:

Troligtvis det som flest människor tror och som jag har fått höra mest. "Men vad äter du, gräs?" är en kommentar som får mig att vilja dunka huvudet i bordet och sedan gå därifrån. Att folk kan vara så outbildade och utan tvivel äter det som ställs framför näsan på dem (om det inte skulle vara något som inte kommer ur någon annans kropp, det skulle ju vara extremt) slutar aldrig förvåna mig. Dessutom borde det egentligen inte finnas några veganer eftersom alla har dött av proteinbrist, typ. Har du någonsin hört om någon som lider av proteinbrist? Troligtvis inte. Äter man varierat finns det ingen chans att få proteinbrist, oavsett vilken diet man följer. Är du orolig för dina gains? Fråga noshörningen var den får sitt protein från.

Det är dyrt att vara vegan:

Vissa är bra på matte och andra kan konstruera hundravåningshus, men att 80kr är mer än 50kr tror jag att alla vet. Efter en sväng vid köttdisken syns det snabbt att döda djur är dyrt. Ibland reas de ut för runt 80kr/kg men det mesta köttet kostar bra mycket mer än så. Bönor, linser och spannmål däremot har en väldigt låg kostnad, både när det gäller pengamässigt och klimatmässigt. 500g linser kostar ca 25kr och har då ett kilopris på 50kr för samma mängd protein.

Att äta kött är naturligt för oss:

Ofta baseras detta argument på hur grottmänniskorna levde. Eftersom människor för hundratusentals år sedan som levde i grottor med skinntrasor som kläder och inte ännu kommunicerade med ord åt kött, kommer vi idag inte att överleva utan det. Att använda elektricitet, sova på något annat än bar mark och handla i en affär borde väl då vara lika omöjligt som en kost som inte innehåller döda individer. Att de knappt blev 40 år gamla och är för övrigt är utdöda sedan länge verkar inte heller relevant.
Lejonargumentet får mig också att vilja dra av håret. Eftersom lejon äter kött blir det helt plötsligt okej för oss att också äta det. När du har fällt ett rådjur med dina bara händer och tuggat i dig muskler och senor utan tillagning lovar jag att aldrig påpeka dina kostval igen.

Liten rolig gåta: Hur ofta måste icke-veganer byta glödlampa? Aldrig, eftersom grottmänniskorna inte gjorde det och lejonen gör fortfarande inte det.

Veganer är så extrema:

Låter dessa bilder tala för mig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Är du vegan har detta troligtvis inte gått omärkt förbi. Ben & Jerry har lanserat tre av sina veganska glassar i Sverige. För några veckor sedan kom de ut i 7 elevenbutiker runt om i Sverige och även i lilla Osby. Tydligen har de ensamrätt fram till våren 2018 vilket betyder att de kan ta ett rätt så saftigt överpris. Värt det eller ej var jag tvungen att testa.

I Sverige finns smakerna "Peanutbutter and cookies", "Chunky Monkey" och "Chocolate fudge". Valet var rätt så enkelt: jag älskar kakor, jag älskar jordnötssmör, jag tar glassen som innehåller båda! Dessutom gillar jag när det är mycket crunch och variation vilket chokladglassen saknar. Banansmak, som dessutom smakar artificiellt, är inte riktigt min grej även om jag troligtvis hade älskat valnötterna i den.

Min recension är positiv. Desto mer man äter desto godare blir den vilket i och för sig är lite farligt. Bra med kakbitar och jordnötsswirl samtidigt som glassen har en rätt så härlig textur. Dock tyckte jag att den var lite hård, särskilt om jag jämför med choice chokladglass som är otroligt krämig för ett mycket lägre pris.

Så ja det är en riktigt god glass. Värd 80 spänn? Köp hellre choice glass, ett paket oreos och lite jordnötssmör!

Likes

Comments

Veganska quinoabågar med smak av vit cheddar som jag köpte på goodstore i Stockholm. Supergoda och de enda ostbågar jag ätit sen jag blev vegan. På Happy Vegan i Göteborg köpte jag denna amazing mörka mintchokladen. Dessutom kan jag äntligen använda min bkr-flaska igen efter att silikonringen i locket försvann för typ fyra månader sedan. Flaskan läckte därför och när jag skulle beställa ny kork kostade den sex dollar och frakten åtta... Mejlade bkr och frågade ifall de inte hade någon återförsäljare i Sverige så att den inte behövde fraktas över hela Atlanten och så skickar de en ny gratis ❤ Snacka om bra kundservice!


Fyra dagar i skolan och jag är helt slut. Var det verkligen såhär det kändes förra terminen? Efter 20 minuter på varje lektion blir min ögonlock supertung och hade ärligt talat somnat och jag lagt huvudet på bordet. Sömnen på natten har ändå varit hyfsat bra, såklart inte som när jag var ledig men ändå. Eller så behöver kroppen och knoppen bara lite tid för att vänja sig vid de nya rutinerna och intrycken.

Idag slutade jag som tur var tidigt, tio i två, och var hemma halv tre. Tanken var att träna direkt när jag kom hem men fick faktiskt ta en powernap istället. Vaknade, körde crosstrainer i tio minuter och åt därefter lite mellis. Rummet blev lite städat innan jag körde 20 minuter crosstrainer till med lite Jon Olsson vloggar på TVn. I vanliga fall håller jag seriöst på att dö av uttråkning när jag står där på maskinen men kollar jag på något bra samtidigt glömmer jag snabbt bort det.

Efter en lätt kvällsmat åkte mamma och jag för att ta in hästarna och nu har jag krashat i sängen med gott och Sherlock Holmes. Har blivit lite besatt nu, Benedict Cumberbatch är fruktansvärt rolig och fallen är sådär rysligt spännande ibland. Någon annan Holmes serie än den som kallas Sherlock där Benedict har huvudrollen kan jag inte se, det känns inte rätt.

Imorgon kommer min syster och hennes två busungar på besök. De stannar över till söndag förmiddag och under det dygnet blir det nog mycket lek. Men det är alltid så mysigt att träffa dem och nu var det faktiskt ett tag sedan de var här.

Ha en bra kväll ❤

Likes

Comments

Godmorgon!

Jag tycker att det känns konstigt att publicera ett middagsrecept på morgonen, det är liksom inte middagstid nu. Å andra sidan är det bra för er ifall ni skulle bli sugna på att testa och behöver köpa ingredienser. Hur som helst vill jag dela med mig av något riktigt gott - laddade auberginebåtar som bakats i ugnen. Inte förrän förra året började jag äta zucchini och aubergine och hur jag kunde ge mamma alla bitar jag fick är idag oförståeligt. Det är ju så sjukt gott, på alla sätt och vis.

Något som också är gott är ajvar relish, grillad paprika som är mixad och lite kryddad. Varför inte kombinera dessa två, köra in i ugnen och let the magic happen! Serveringen kunde jag kanske få ett bättre betyg i, lyckades bränna den största delen av grönkålen och resten av familjen väntade på att få äta. Smakerna var det inget fel på i alla fall!

två portioner:

1 aubergine
1 tsk olivolja
en nypa flingsalt
drygt 1 dl okokta gröna linser
1 dl kvarngryn (eller annat matvete/havre)
ca 2 dl ajvar relish
imat matlagningsgrädde
1 riven morot
1/2 gul lök
salt, peppar, torkad basilika

Sätt ugnen på 200 grader Celsius och sätt på en kastrull med vatten. Dela auberginen på längden och pensla med olivolja och strö lite flingsalt över. Grädda på en plåt i mitten av ugnen ca 15- 20 minuter så att den får lite färg och blir mjukare.

När vattnet kokar häller du först i de gröna linserna. Vanligtvis behöver de kokas i 20-25 minuter och kvarngrynen i 10-15. Häll därför i kvarngrynen efter tio minuter och kolla av dem när tiden börjar närma sig 20 min. De ska inte vara helt klara eftersom de drar åt sig lite av såsen sedan men ändå vara genomkokta.

Hacka och fräs den gula löken genomskinlig och lägg ner den rivna moroten. Sänk värme, ha i ajvaren och späd ut med matlagningsgrädden tills den får en lite rinnigare konsistens som fortfarande är krämig. Krydda med salt, peppar och basilika. Smaka av och krydda mer ifall du tycker det passar.

När linserna och grynen är klara häller du av vattnet och lägger i stekpannan tillsammans med såsen. Låt puttra medan du tar ut auberginen och gröper ur innehållet. Det lättaste sättet tyckte jag var att göra ett rutmönster med kniven först, se bara till att lämna ca en halv centimeters vägg.

Hacka den urgröpta auberginen och blanda ner i ajvarröran. Tillsätt mer ajvar och/eller imat ifall det behövs och fördela sedan i de två båtarna. För mig fick allt inte plats, detta kan serveras bredvid eller sparas till en annan måltid. Grädda i ugnen tills den börjar få färg och servera sedan förslagsvis med grönkålschips och riven parmesan (vegansk ofc).

Likes

Comments

Jag är bara så trött. Så fruktansvärt trött på att Favorit aldrig verkar bli bra. Vad vi än gör, behandlar, vilar, skrittar, tränar och åker på fler vet-besök tar det bara någon månad innan hon känns ofräsch igen. Alltid är det något nytt, alltid något som är i vägen. Under snart två års tid har vi knappt kommit någonstans. Tiden flyger förbi och det ända vi är att sätta igång, sätta igång och sätta igång. Kommer inte ihåg längre hur det känns att bara åka till stallet, mocka, träna och åka hem. Träna för tränare regelbundet, åka på tävling, utvecklas. Inför varje ridpass finns det ett frågetecken om hon idag kommer att vara ovillig för skänkeln, kommer ha ett ojämnt steg. Jag har lärt mig hennes signaler så tydligt nu, vet exakt när det är något som inte stämmer. Inte alltid vill jag lyssna till dem för kanske är det bara en dålig dag. Men innerst inne vet jag att passet måste avbrytas.

För två veckor sedan satte vi igång henne efter fyra veckors vila. Veterinärkliniken hade semester och vi gick bara på promenader, masserade och myste. Inför ett eventuellt besök satt jag upp och kände på henne. Efter ett varv då hon fick känna efter ifall det gjorde ont satte hon av och var så underbart arbetsvillig. En vilja som höll i flera ridpass men som sakta avtagit. Det är så jag vet att hon har ont, hennes glöd försvinner. Ikväll får mamma följa med till stallet för att se vad hon uppfattar ifrån marken innan vi beslutar nästa steg. Tillbaka till kliniken, ta ut hennes massör eller våran gamla tränare som är tillbaka i Skåne?

På något sätt känns det orimligt att göra sig av med Favorit vad hon än har för problem. Hon är min bästa vän och borde inte passas vidare bara för att hon inte mötte upp till mina förhoppningar på en träningskompis. Samtidigt har vi lagt ner väldigt mycket pengar på att köpa en häst som skulle gå runt 120 och kunna tränas ordentligt. Dessutom är det inte gratis att ha häst varje månad, plus alla veterinärbesök. Hur det ser ut med försäkring är jag inte särskilt insatt i, kommer vi få ut något om det är så att hon inte håller för det som står i avtalet?

För min del bryr jag mig inte om vi att tävla eller ens hoppa ett enda hinder, det har aldrig varit det viktigaste för mig. Men att ha en häst som är hel och som jag kan utvecklas med känns som viktiga faktorer för att detta ska kunna hålla.

Likes

Comments

Det är nästan lite komiskt hur självklart det är att vår första lektion i tvåan är matte. Nu på naturvetenskapsprogrammet finns det väldigt få ämnen där man inte behöver använda matten. Matten räknar vi på (obviously), fysiken är kanske 60% matte och desto längre man kommer i kemin, desto mer räknar man. Fast klaga ska jag inte göra, tycker och har alltid tyckt att matte är det roligaste ämnet. När jag suttit där i tio minuter med en skitsvår uppgift finns det inget bättre än när lösningen äntligen kommer. Att utmanas och lösa problem.

Resten av skoldagen har vi i princip alla ämnen vi hade i ettan. Nytt för i år är biologi 1 och samhällskunskap plus att vi slipper idrotten. Visst har jag alltid tyckt att idrott är roligt men att inte behöva byta om och gå ut i skogen när det är tolv plus och regn är fruktansvärt skönt. Luncherna är det jag gillar minst med schemat, vi äter efter tolv i princip varje dag. Förmiddagarna blir jättelånga och eftersom min frukost äts så tidigt måste jag ha något att käka däremellan.

Slutar gör jag tjugo över tre och sedan blir det stall, träning och beroende på om vi får någon läxa även lite skolarbete.

Likes

Comments

Min gamla almanacka till höger och den nya till vänstra.

Det viktigaste verktyget för att min vardag ska gå ihop.

Jag har ofta många bollar i luften och har varje dag mycket som ska hinnas med. För mig är det därför avgörande att ha en kalender där veckan kan planeras upp, särskilt nu när skolan drar igång. I fjol testade jag för första gången att designa min egen almanacka via personligalmanacka.se. Efter ett år fanns det inte en tanke på gå tillbaka till att använda en "vanlig" almanacka. De är aldrig upplagda som jag vill och finns inte i den storlek eller omslag jag gillar. Så när skolstarten kom igen var valet väldigt enkelt.

Precis som förra året tog det en vecka att göra omslaget perfekt. Till skillnad från fjolårets raka linjer körde jag nu på lite huller om buller. Och att få till ett strukturerat huller om buller var nästan jobbigare än att få det bara sturkturerat. Det ska se ut som om bilderna bara är utspridda men måste samtidigt följa ett mönster. Två bilder med för lika färg kan inte vara bredvid varandra och så skulle citaten få plats på ett smidigt sätt. Men sen är det ju kanske bara jag som är överpetig.

Inuti almanackan är det också lite ändringar. Sidlayouten med dagarna gillar jag, men modulerna längst ner på varje uppslag är numera "träning", "veckans tentor" och "veckans middagar". Utöver det får man också välja de så kallade slutsidorna. Kartor, sudoku, namnsdagar, randigt eller rutigt är några alternativ. Eftersom jag aldrig skulle använda det har jag valt att inte ta t.ex kartor utan fokuserar mer på skrivyta.

Eftersom jag är lite overkill ritade jag även upp en månadskalender i excel, ritade det rosa bakom texten i femton minuter, letade efter citat och bild i 30 och klippte även av tjejens hår. Nöjd blev jag i alla fall, så enkelt att kunna ha månaden framför sig när man än behöver det.

Använder ni någon almanacka?

Likes

Comments