Det som började med lite lek en eftermiddag med Signe i lekrummet slutade med att jag gjorde ett experiment med min treåring. Att sitta och leka på golvet har aldrig varit något jag tycker är roligt. Jag kan pyssla, rita, dega och göra aktiva saker. Men leka med bamsehuset eller dockhuset. Nej fy va tråkigt. Så där satt vi och lekte när jag kom på att jag skulle testa henne lite. Jag började med att lägga upp fyra saker från doktorsväskan. Jag sa till Signe att titta på dem noggrant och komma ihåg dem. Jag sa åt henne att blunda och sen tog jag bort en sak. När hon tittade igen så var febertermometern borta. Hon tittade på mig och visste inte vad det var som var borta. Jag försökte igen och denna gång tog jag bort hammaren. Hon tittade och visste inte vad det var som var borta. Då gick vi igenom alla grejerna en gång till och jag sa vad de hette. Då försökte vi igen och denna gången gick det inte heller.

Då slog det mig. Hon kanske inte vet vad de heter? Eller är orden för svåra? Febertemometer och medicinflaska är lite för svårt. Jag var tvungen att gå vidare. Något hon kan. Aha! Bamsefigurerna!

Nu bad jag henne att själv peka på figurerna och berätta vad de hette. Jag tänkte att om hon nu vet vad de heter så kan hon det. Inga problem, hon rabblar för sig själv vad de heter. jag ber henne blunda. Jag tar bort farmor. Ber henne titta och hon säger farmor! EUREKA!Nu tänker jag att jag ska se om jag kan färvirra henne lite. Så jag ber henne blunda. Jag plockar bort lille skutt men byter plats på lilla gubben och lägger den bredvid farmor. Ber henne titta. Detta blir inte lätt och hon vet inte vad jag tagit bort. Jag tänker jag ska göra det lättare och se om det är så att det är för många saker för henne att komma ihåg. Så jag tar bort katten jansson och lilla gubben.

Nu går det som en dans! Hon får rätt varje gång! Efter en studn säger hon

- Jag vet vi lägger till saker. Hon går och hämtar en gaffel och ett glas

Nu lägger hon alltså självmant till två saker och leken fortsätter.

Slutsats:

Minnet är något som kan tränas upp. Nu säger inte jag att Signe ska tränas upp och bli fullständig till julafton men det är så sjukt intressant att se hur hon när hon utsattes för klurigheter inte kunde eller hur hon resonerade. Det var så tydligt att ju längre tid vi lekte leken ju enklare var det att komma ihåg saker. Träning ger alltså färdighet och det räcker inte med att säga en sak en gång för de fattar inte riktigt. Vi vuxna tror att om vi sagt till dem en gång att inte slänga jackan på golvet så ska det memoreras till nästa gång. Åh nej. Hjärnan behöver tränas hela tiden för att komma ihåg. Man behöver repetera och åter repetera. Det jag tyckte var så häftigt var att hon själv i slutet ville lägga till saker. Hon ville utmana sig själv och det var inget jag bad om. Det var också lättare att ha mindre saker att hålla reda på än så många. Intressant var också att det var lättare att komma ihåg saker hon sett förut än nya saker. Kanske var det för att både lära sig nya ord OCH komma ihåg var de låg blev för mycket.

Jag är verkligen ingen expert och jag har ingen utbildning i barns fysiologiska utveckling men jag är grymt fascinerad av det. Kanske därför jag blev lärare. Jag blir fascinerad över mina elevers utveckling och en sak som drivit mig i mitt yrke är hur jag kan få mina barn att bli intresserad av något, minnas och memorera för att sedan återberätta det utan min hjälp. Lite som jag gjorde med Signe. Och min slutsats är att du behöver träna din förmåga i att minnas och att repetera. Du behöver träna din förmåga att koncentrera dig. Sen finns det de barn som inte har den förmågan. Ett barn med en diagnos har inte förmågan att sitta still eller kanske memorera pgr av lågt arbetsminne. Här ligger utmaningen i att finna alternativ till inlärning. Jag tror att läxor är bra. Övning och repetition under ordnade omständigheter. En kollega till mig hävdar att matteläxa är ett måste för att öva upp din förmåga till att analysera och räkna. Jag håller med. Sen ska det inte vara läxa för läxa skull. Det ska finnas ett syfte bakom.

Men åter till Signe. Det är tydligt att för henne gäller struktur. När jag ändrade plats på saker blev det ett moment för mycket. När vi tog bort saker blev det enklare för henne. Det som också blev tydligt var att när vi gick igenom vad figurerna hette om och om igen så blev det lättare. När vi inte gjort det på ett tag så blev det svårare. Allt detta gjorde vi på hennes lekrum och detta blev en lek för henne. Också en intressant slutsats. Genom leken skapar vi lärande. Det behöver inte vara så svårt att få barn engagerade eller elever för den delen. Det gäller att finnas på deras nivå. Att ta ner det på lekstadiet och det kan få vilken unge som helst att räkan matte eller skriva en novell. 

Jag tänker fortsätta att utmana henne i minnesövning. Ni som har tips och ideer på hur detta ska göra. Kom gärna med förslag.

Jaaaa, det kan hända att jag börjar bli liiiite uttråkad av att gå hemma med en tremånaders bebis. Jag behöver kanske något att göra istället för att experimentera med mina barn. Men det är väldigt roligt :) Får åka på babysim istället.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • 24 Readers

Likes

Comments

Tänkte jag skulle utnyttja mammaledigheten till max. Bokade därför en liten resa till mig och Oscar i januari. Nu snackar vi utanför comfort zone!

9 dagar i Kapstaden. WAKA WAKA!!! 😎☀️

  • 59 Readers

Likes

Comments

Ja, så var det de här med sömnen. Ögnade snabbt igenom mitt förra blogginlägg citat:

"Han sover bra och vaknar var tredje timme för mat"

Typiskt, TYPISKT mig att jinxa just den där lilla biten. Oscar (Och Signe) vaknar nu ungefär med två timmars mellanrum och om jag har riktigt otur (Läs: inatt...) så vaknar vi varje timme. Den ena hostar, den andra skriker efter mat eller närhet eller vad vet jag!!? Det enda jag vet nu är att jag kommer att bli galen om jag inte får sova mer än tre timmar i sträck snart. Och överst på detta lägger vi på en liten förkylning. Fy vad icke pepp jag är på att skriva vidare om hur jag och Pontus firade ettårig bröllopsdag, eller hur mysigt jag hade igår när jag gick till lekplatsen med båda barnen. Eller när jag satt i solen och åt lunch när Oscar sov i vagnen. 

Så, nu har jag en plan.

1. Jag ska sluta älta. Detta är och kommer alltid att bli en tid i mitt liv som präglas av lite sömn, mycket gnäll och trots och mycket bebisgos. Måste sluta älta. Det hjälper inte att jag gnäller. Oscar sover inte längre för det

2. Jag ska amma sönder honom så han är mätt till på kvällen så kanske han är nöjdare inför natten. ELLER resulterar detta i att han har ätit för mycket och får ont i magen och kissar ner hela mig (Läs: inatt)¨

3. Jag ska köpa nässprej 

4: Jag ska sluta googla "3 månaders bebis sover inte" eller "3 månaders bäbis amma hela tiden" eller "billiga flygbiljetter till..... (mer om det sen ;)


Nu ska jag äta lunch. Tror jag. Skulle lika gärna kunna äta diskmedelsoppa då jag har noll smaklök. BITTER!!!!

  • 104 Readers

Likes

Comments

Igår fyllde min lille prins 3 månader. Tiden har gått så fort och jag undrar om de kommande 3 månaderna kommer att gå lika fort.

Oscar är en av de snällaste och nöjdaste bebisar jag träffat. Han är för det mesta väldigt glad och gråter när han är hungrig eller trött. Han sover bra men vaknar typ varannan var tredje timme på natten för mat (eller bara lite närhet). På dagarna hänger han glatt med mig på äventyr, på babysim eller bara stim här hemma med storasyrran som btw älskar att väcka honom, peta på honom eller totalt demolera babygymmet.

Han har verkligen hittat rösten och jollret sitter som en smäck. Leksakerna i babygymmet har han också hittat likaså sin hand.

Den lilla pojken har verkligen vuxit sig fast i mitt hjärta och jag är totalt förälskad i honom. Mammas goaste gladaste lille kille.

Oscar går just nu under smeknamnet Stig H Olsson 😂

  • 205 Readers

Likes

Comments

Känslan som infaller sig en fredag när båda barnen sover och du vet att du har gjort ännu en vecka med barnen och potträning (mer om det sen). Ett glas vin, salsa i bakgrunden och en dag med fina vänner bakom sig. Livskvalitet!

  • 239 Readers

Likes

Comments

Denna helg har vi haft kalas i dagarna två. Jag tror Signe frågat i ett halvår om hon fyller år. På hösten har jag sagt. Så när jag sa att nu är det snart höst Signe för alla löven åker av då visste hon att det var nära. Och äntligen kom den stora dagen. Hon hade önskat sig ett lila kalas och det fick det bli. Igår var släkten här och hon blev såklart bortskämd med massa paket. Hon skämde inte bort mig för hon och Oscar bestämde att 04.30 skulle man gå upp så Signe tokdäckade kl halv 7 på sin födelsedag. Då passade vi vuxna plus två minisar på att äta paj.

Idag åkte vi till badhuset och Signe älskar det. Hon åker vattenrutschkanor och hoppar i från kanten som en galning. Jag och Oscar satt bredvid. På eftermiddagen kom det kalaskompisar. Vi sjöng, åt lila tårta, lekte lekar och hade fiskedamm. När jag frågade henne vad som var bäst med hela dagen sa hon "fiskedammen och godiset". Jag själv tyckte det bästa med allt var att se lyckan i hennes ögon av att få ha kalas och att få pussa henne godnatt. Min älskade lilla höna. Du må vara bestämd och ha en fruktansvärd vilja. Jag älskar dig så mycket att det gör ont ibland. Jag hoppas att du växer upp till en självständig, cool och ödmjuk tjej. I mina ögon är du alltid den bästa!

  • 284 Readers

Likes

Comments

Vi hade dop för lille Oscar i helgen. Jag och syrran slog ihop det så det var även dop för lilla Wilma. De blev döpta i Trönninge kyrka där både jag och syrran är döpta. En väldigt fin ceremoni och tradition. Oscar fick ha samma dopklänning som Signe är döpt i och som både jag och syrran är döpta i. Min mamma har själv virkat den till min bror när han skulle födas 1980. Den är så fantiskt fin och det är speciellt att mina barn är döpta i samma klänning som jag själv burit en gång.

Fikat blev i prästgården i Snöstorp. Litet men mysigt. Tack alla som kom och tack för alla fina presenter. Nu blev jag ännu mer sugen på att inreda barnens sovrum.

I helgen blir det el garande finale av detta firande. 1 bröllop, ett dop och 6 födelsedagar. Nu orkar jag inte mer! Eller jo, jag ser fram emot att se lyckan i min dotters ögon när hon får svaret efter påståendet "idag fyller jag år". Ja, Signe idag fyller du år :)

Alltså jag orkar inte!!! hahaha....för sött :)

- Sa du nått ellö?? Va, VA? Passa dig för att va elak mot min kusin och hans frisyr för om du så mycket som rör ett hårstrå på hans tofs på huvudet så ska du få en riktig tjotablängare.... fatta ru!!

  • 319 Readers

Likes

Comments

Ikväll blev det en After work. Nu ska jag inte säga att jag jobbat en hel vecka för att ta hand om mina barn är inget jobb, det är...en livstil. Det är ett privilegie att få vara någons mamma och jag är så glad att jag får vara Signe och Oscar mamma. Men det är bokstavligt talat ett heltidsjobb att mata, klä på, leka, byta blöja och allt vad småbarnslivet innebär. Så när Maria frågade om jag skulle ut på ett glas vin á två timmars så var jag inte sen på att säga nej.

Känslan av att få ta på sig en vanlig BH, ingen ful osmaklig amnings BH, var underbar (bokstavligt talat). Och att kunna få välja vilket plagg jag ville utan att tänka om jag kan amma i det var så Najs! För en sekund tänkte jag att va fan forsätter jag amma för om det nu är så att jag blir så glad av detta? Jag lägger ner det! Wihooo! För att i andra sekunden få lite panik. Varför? För att nu är det så att amningen funkar så bra. Han är nöjd och belåten och jag... jag måste erkänna att jag tycker det är väldigt mysigt. Den närheten och mysfaktorn överväger. Och att jag kan. Inte alls som kan vilket gör mig lyckligt lottad. Så jag är inte redo att släppa det bara för att jag ska få ha på mig vanliga kläder. Inte än. Får se det som något att se fram emot. Ska fylla på med lite nya kläder då (yea right för shopping har ju alltid varit min grej..🙄)

Så, idag gick jag på stan som en vanlig människa. Men bara i två timmar. Sen längtade jag för mycket efter mina barn.
Men dom två timmarna var så härliga.

  • 399 Readers

Likes

Comments

Jag försöker att laga all mat hemma. På helgerna blir det alltid något fast food eller hämtmat, men på vardagarna lagar jag alltid mat. Planering är A och O och jag gör matlistor och veckohandlar. Att laga mat ska vara kul och det måste vara enkelt. När kl är halv 5 är alla i familjen trötta och energinivån är lägst här hemma. Just Då måste jag veta vad vi ska laga och det ska vara gott, enkelt och och ändå näringsrikt.

Jag har därför gjort en lista som ska fyllas på. Här man jag välja hur man vill. Frågan "vad ska vi äta i veckan?" har jag lärt mig funkar inte. (Får ALLTID svaret lax i ugn) Därför har jag nu denna master lista med maträtter som hela familjen äter. Alla maträtter kan ju göras hur onyttiga och nyttiga som helst. Pannkakskor med grädde eller havrepannkakor med morötter i.
Har ni några förslag så hör gärna av dig:)

Jag tycker också det är viktigt att Signe blir involverad och får hjälpa till. Hon får röra och hacka med min hjälp. Så gulligt och jag märker att hon tycker att det är så roligt och att äta maten hon har lagat.

Här lagar vi kyckling i kokosmjölk och nudlar. Väldigt gott... och salt. Mycket salt skulle det tydligen vara i 😂

  • 414 Readers

Likes

Comments

Idag är det måndag. Det har regnat och regnat hela helgen. Helgens ljuspunkter var att få fira båda mina fina föräldrar på samma dag. På lördagen på stadens restaurang fick vi skåla för pappa som fyllt 70 år. På söndagen blev det god mat och ananaspaj när min mamma fyllde 59. Jag är så glad att just de är mina föräldrar. De ger mig glädje och tröst och varma kramar. Älskar er!!!

Idag är det måndag. Jag har fyllt den med BVC besök och E-handel på ICA. Så sjukt smidigt! Click på nätet, drive in och hämta allt och iväg. När hela familjen exklusive mig är sjuka så behöver jag göra det lätt. Fläskpannkaka och ett löparpass blev kvällens fix.

  • 442 Readers

Likes

Comments