Så idag var det alltså "lucia" på riktigt då. Jag såg massa bilder glida förbi på instagram med lucia-inslag, det väckte min längtan så nu sitter jag här med pepparkakor och lussekatter framför "luciamorgon från Kungsholms kyrka" som jag ser på svtplay.

Jag var ju på kör igår och det var mycket roligt! Det känns som att jag börjar förstå bättre hur körledaren arbetar. Igår noterade jag hur han instruerade oss i sitt dirigerande innan han berättade för oss hur vi skulle göra. Jag hade nog mitt stoltaste ögonblick hittills i kören eftersom jag då redan hade gjort en anteckning. Jag kände att jag förstod honom och det var så otroligt skönt.

Det är faktiskt skönt att hålla på med musik för det är så universellt som språk. Även om jag kanske inte förstår allt som körledaren säger så kan jag se och höra hur han menar. Det är ju ganska fascinerande egentligen.

Sen var den duktigaste sopranen som jag brukar lyssna på inte där igår (fun fact, hon jobbar med ICAN som har vunnit Nobels fredspris så det var därför hon inte kom. Coolt ändå!) så jag tog mer ansvar igår över insatser och det blev mer aktiv notläsning vilket är jättenyttigt.

Idag får vi se hur dagen blir. Jag bävar inför läxläsning eftersom jag skjutit upp arbete, men vem vet kanske får jag världens inspiration att göra det jag ska... man kan ju alltid hoppas.

Hoppas att ni får en fin dag och får se något luciatåg.

Kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är vi redan två dagar in på den här veckan, men jag vill inte lämna helgen onämnd. Den var fantastisk! Jag tror nästan bara att jag haft bra helger sedan jag kom hit, men så är ju ledighet ganska skönt också.

Via svenska kyrkan i Lausanne så anordnades ett luciatåg på en julbasar som de hade båda lördag och söndag. Jag, mina svenska au-pair vänner och andra svenskar som bor här permanent gjorde tillsammans ett litet luciatåg. Jag har tyvärr ingen bild på det större luciatåget (det var mycket barn och mammor med) men här får ni en light-version.

Jag hade 3 fina svenskar här i lägenheten från lördag till söndag och vi fick till en taco-kväll OCH bakade lussekatter och pepparkakor, vi köpte lösgodis på basaren OCH vi drack glögg. Ni HÖR ju (eller läser om ni inte händelsevis läser högt) hur otroligt mysigt det låter.

Känslan av att få bita i en perfekt mjukt fluffig och fantastisk lussekatt medan kompisarna snackar på svenska, det är något som kändes så otroligt lyxigt. Det här med att höra svenska är något som känns som en lyx. Det hör ju inte längre till vardag för mig att kunna ha samtal där jag får utnyttja hela mitt ordförråd och slänga mig med fina uttryck, nej det får jag njuta av när jag får samtala med mina svenska vänner eller de vännerna som är bra på engelska. Det finns nog inget som gör en så nationalistisk som att flytta utomlands. Speciellt nu i juletid som jag kopplar så starkt till familjen och traditionerna, då söker man sig till allt det som känns hemma och bekant. Stilla natt på franska är fin, men det är ju inte samma sak som på svenska.

Vi sjöng alla de klassiska lucia-låtarna. Jag är så otroligt glad över att jag fick vara med i ett lucia-tåg till och med här i schweiz. Jag har nog sjungit lucia varje år sedan jag var fem år eller något, så det hade varit sorgligt att bryta den traditionen. Jag fick sjunga solo på första versen i "gläns över sjö och strand" med folkmelodi. Jag tycker att det versionen är så otroligt fin! Det var som vanligt nervöst och fantastiskt roligt. Jag spelade också piano på "en stjärna lyser så klar". Så mitt i fick en av tärnorna (jag) lämna sin plats och tassa ner till pianot och sedan tillbaka. Men det var roligt också, jag är glad över att jag fick vara med i luciatåget och inte behövde spela allt men det var kul att spela en låt ändå.

Nu två måndagar i rad har jag och svenskarna åkt in till Lausanne och ätit frukost på ett cafe som heter "black bird". De serverar nog mer matigt också nu när jag tänker efter... Men det är jättegott där i vilket fall. (det blev mycket snack om svenskar inser jag, jag har väl hemlängtan till er svenskar hemma.)

Jag har haft en mysig men oproduktiv dag. Jag får inte gjort mina läxor riktigt... Så det ska jag ta tag i nu.

En annan sak är att jag tror att flickan har feber och jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska göra. Hon ser så ynklig ut så jag skulle så gärna vilja få henne att må bättre, men hon drar sig undan och jag känner mig så otillräcklig... Jag kokade lite varm choklad för det tror jag man mår bättre av. När man är sjuk vill man ju bara ha sin egna mamma, det kände jag ju också när jag var sjuk.

Vi får se hur den här dagen forsätter. Ikväll är det i alla fall kör! Det ser vi fram emot.

Jag önskar dig som läser en mycket bra dag. Jag hoppas att du får flera stunder idag då du känner att det ändå är ganska härligt att vara vid liv och finnas till.

Stor kram

Likes

Comments

Det är Fredag tjoho!

Jag måste nog ändå säga att jag tycker att veckorna går ganska fort. Det är den 8:e idag (mammas födelsedag, GRATTIS igen! Ser du min mamma idag så får du ge henne en kram från mig) och jag åker hem om 15 dagar. Det är ju faktiskt inte jättelänge, 2 veckor liksom.

Jag kollade vad jag kunde ha för roliga bilder att lägga upp, men hittade bara den här brödbilden från igår. Vilket inte gör något, för då får jag en till chans att skryta om min alldeles egengjorda limpa. Jag har verkligen inte tyckt om att baka. Ärligt talat så TYCKER jag inte att det är så roligt att baka. Men vem tycker inte om nybakat bröd? När det fortfarande ryker lite och så en klick smör, mmm... När vi ändå är inne på matlagning vill jag också nämna att jag gjorde min egna majonnäs för två dagar sedan. Den var okej, men väldigt salt och eftersom den var gjord på olivolja gick den smaken igenom också.

Jag verkar som en sån här riktigt jobbig person som gör allt "från grunden", MEN då får ni ha i åtanke att jag kan lägga över en timme på matlagningen varje dag. Det ger en ganska mycket utrymme att vara kreativ. Oftast tar jag mig ju ändå inte den tiden utan gör det så enkelt som möjligt. Jag tycker ändå att det är ganska roligt att experimentera lite och se vad man kan hitta på. Det är tur för mig att barnen äter allt!

Dagens musiktips!

Den här låten hörde jag i högstadiet första gången. Jag blir alltid så rörd av den här texten, den är liksom lite sorgligt fin.

Här spelas mycket jullåtar för det tycker jag är jättemysigt och jag vill ha på musik nästan hela tiden.

Jag hoppas att ni får en jättefin Fredag.

STOOOR kram

Likes

Comments

NEDERLÄNDERNA!

I Fredags så tog jag ett flyg på kvällen och landade i Amsterdam för att sedan åka vidare till min älskade vän Anouk. Vi hade länge snackat om att jag skulle komma och hälsa på och hips vips så åkte jag.

Jag insåg samma dag att det faktiskt var första gången jag åkte utomlands med flygplan själv. Jag har åkt inrikes en gång i Sverige, men det var mindre nervöst.

Allt gick ju bra i slutändan, men jag trodde verkligen att jag skulle missa flyget. Det var hemskt! Det blev så fruktansvärt stressigt. Jag var tvungen att skjutsa Flore till hennes Cirkusträning innan jag kunde åka och ta tåget till flygplatsen. På vägen mot Cirkusen fastnade vi i bilkö... Jag missade båda mina tåg som jag hade sett skulle va en bra ide att ta, så jag hamnade på ett senare och fick ca 25min på mig att ta mig till flyget. Stressigt! Med en minut till godo kom jag till min gate och fick gå in till flygplanet.

Bästa var ju att vi fick en smörgås och gratis kaffe. Det hjälpte nog mig att lugna ner mig lite. Jag reste med KLM och jag har inget att klaga på.

Det har varit så otroligt mysigt i helgen! Jag har saknat Anouk jättemycket och jag gillar hennes familj väldigt mycket också, så det var toppen att få komma dit. Det blir tydligt för mig att jag mår bra av att komma bort från lägenheten här lite, det är nästan bara då jag kan känna mig helt ledig.

Jag fick ju också uppleva "sinterklaas und zwarte piet". Det var SÅ mycket större som tradition än jag förstått. Det är ju alltså en större tradition än "jul" i Holland. Den är under den här tiden som barnen i Holland får sina "julklappar". Jag ska göra ett litet försök i att förklara vad det handlar om.

Sinterklaas är en man som i mina ögon påminner väldigt mycket om jultomten, stor, långt vitt skägg, röda kläder och massa hjälpredor. MEN det är ju turister som jag som inte förstår att det ju är stor skillnad.

Sinterklaas kommer till Holland med båt varje år, 3 veckor innan sin födelsedag den 5 december. Han reser från Spanien och med på resan har han sina hjälpredor "zwarte piet". (Det har blivit väldigt kontroversiellt med zwarte piet, så egentligen ska man bara säga piet. Men så ni vet vad man traditionellt har sagt. Det är väl som med "negerbollar", de är just nu i en övergångsfas.)

Så stannar de i alla fall i Holland i 3 veckor. Juste! Han har med sin stora vita häst också.

Under de tre veckor som Sinterklaas och piete är i Holland så kan barnen ställa fram en sko vid öppna spisen med en teckning i skon på deras önskning så kommer de att få en present av piete. Piete kommer genom skorstenen (påminner inte det också om någon... hm..) Barnen kan också lägga en morot i skon till Sinterklaas häst, barnen tänker att han står uppe på taket och väntar på sina piete.

Det ni måste förstå är att det här är en enormt stor tradition, större än lucia i Sverige. Innan Sinterklaas kommer har de på TV ett program där man får följa hans resa innan han kommer (lite som en julkalender). Sen när han kommer med båten är det också med på TV och det är kända skådespelare som är med och har olika roller. De har godis, kläder och sånger som är typiskt för just den här traditionen. När jag gick i affärer gick det inte att missa, ÖVERALLT var det grejer som hade med Sinterklaas eller piete att göra.

De har ju helt enkelt inte börjar julpynta än, för nu firar de Sinterklaas.

Enligt traditionen så är piete svart eftersom de klättrar genom skorstenen och blir sotiga. Det är vanligt att folk klär ut sig till piete och då målar sig helt svarta i ansiktet och har på sig traditionella kläder. Det pågår just nu en stor debatt kring om det är rasistiskt att göra så, men som med alla etablerade traditioner är de inte helt lätta att ändra på. Det jag såg var att de har börjat blanda lite, så vissa piete är lite mindre sotiga och andra mer traditionellt hel-svarta. Debatten påminner också lite om de diskussioner som funnits i Sverige kring om det är okej att klä ut sig till pepparkaka i luciatåg.

Jag kan tycka att vissa sånna här debatter är lite onödiga, båda handlar ju om traditioner som främst är riktade till barn. Barn bryr sig ofta inte om sånt här alls. Barn blir inte heller upprörda om man skulle ändra lite, så det är onödigt att vuxna att hålla fast vid traditioner bara "för att" också. Vi får väl se hur det utvecklar sig!

I övrigt har jag myst och ätit massa god mat.

Även om de inte börjar fira jul så fick jag julkänslor och det var väldigt mysigt. Jag köpte med mig lite julslingor och doftljus (och holländskt godis) OCH presenter hit hem.

Resan hem gick också bra, så det var skönt!

Nu är det redan Onsdag och jag har en ny dag framför mig. Igår fick jag knappt gjort något, så idag börjar jag dagen med en långdusch och sen är jag nog redo för lite plugg!!

Hejja alla med det ni håller på med idag!

Puss och kram

Likes

Comments

1:a december!
Mmmmm.... myyyys!

Jag älskar det mesta som har med jul att göra, efter den långa grå hösten så är det så underbart att få tända ljus och lyssna på mysig musik. Det finns massa härliga saker som nu kommer i december: god mat, julgodis, julmusik, snö, mysiga stickade tröjor, raggsockor OCH famiiiiilj. Tänk alltså, så underbart!

Bakom första luckan fans det en "bounty" för er som ville veta. Det är mysigt att ha något att öppna varje dag.

Jag känner att risken är att ordet "mysigt" blir överanvänt i det här inlägget, men det är nog dagens ord.

Tänk att vi till och med har fått snö på första december. Myyyyyyyyys!!!

Något mer som är roligt är att ikväll åker jag till Nederländerna till min fina vän Anouk. DET ska bli roligt! Jag är lite nervös över att flyga själv faktiskt inser jag nu. Det är alltid stressigt att allt ska lösa sig med tider m.m. MEN det SKA lösa sig!

Kram

Likes

Comments

Matlust.
Äntligen!

Jag vaknade, hungrig och längtade äntligen efter att få stoppa i mig något.

Jag är en person som i vanliga fall verkligen verkligen älskar mat. Det är något som gör mig lycklig och som jag kan gå runt och tänka på, t.ex. vad jag ska laga för dagen och vad man kan göra med det. Nu har jag i tre dagar fått uppleva motsatsen, det är ingen favorit.

Det är ändå fascinerande vad kroppen klarar av! Jag vet att jag lärde mig som liten att man dör utan mat och vatten i tre dagar. Nu har jag ju fått i mig vatten, men de senaste tre dagarna är det inte mycket som gått ner. Jag kan ändå tänka mig att kroppen skulle klara längre. Det är lite imponerande!

Det känns så otroligt skönt att vara på bättringsvägen.

Kanske att jag mår så pass bra imorgon att en chokladbit slinker ner från min nya chokladkalender. Clara köpte en till mig med och det gjorde mig verkligen jätteglad. Jag älskar adventstid och hela december innan jul. Jag hade gått och tänkt mycket på hur jag skulle göra med kalender, så det var en fantastiskt trevlig överraskning.

Nu ska jag ta det lugnt!

Kram

Likes

Comments

Just nu är det inte så kul att vara Au Pair och jag skulle gärna bara ligga hemma i min egna säng.

Jag har fått magsjuka och känner mig liten och ynklig, helst skulle jag bara vilka bli omhändertagen. Meeeen... riktigt så fungerar det ju inte här. Jag ligger och är magsjuk på min arbetsplats och får fortfarande göra mitt bästa.

Föräldrarna var jättefina mot mig igår och tog fram massa bra mediciner och råd om vad jag kan och inte kan äta. Så jag har verkligen stöd i dem, men jag får ju ändå göra mat nu till exempel vilket inte känns jättelockande, vill bara tillbaka till sängen.

Någonstans finns det någon röst som säger "man växer genom..." meeeeeen spontant känner jag just nu bara "håll käften, det här suger så nu tänker jag tycka lite synd om mig själv!"

Juste! Titeln! Jag har ett vagt minne om att när jag var liten så brukade vi få sockerdricka när man sen fixade att dricka det. Jag skulle gärna ha ett glas nu, undrar om det finns i Schweiz?

Kram
Eller juste.. jag är sjuk.
Vi får nog vinka lite på avstånd.......
(Jag e int bitter)


Edit:

Clara kom hem kring 1 "för att jag skulle få vila", så det har jag fått göra sedan dess. Har i princip sovit 7h i sträck, gått upp två eller tre enstaka gånger. Jag är så tacksam över att hon kom hem och att jag bara kunnat ligga här i sängen hela dagen. Det gör nog mycket för tillfrisknandet.

Likes

Comments

JUST NU
Står jag och tittar ut över Genevesjön. Till vänster glittrar Lausanne längst kanten på sjön och till höger ser man franska städer som även de bildar en rand av glimrande ljus. Jag står och har ett sånt där ögonblick nu där jag bara inser att "hjälp, jag bor faktiskt i Schweiz." "Jag är här nu, det är på riktigt."

Jag är påväg hem nu efter en 3h franskalektion som varit fantastisk. Helt fantastisk. Jag älskar verkligen att lära mig språk. Vi pratade om Konditionalis och Imperativ idag och det gjorde mig så lycklig, grammatik kan vara så härligt. Det är verkligen verktyg man får som hjälper en att bilda helt EGNA meningar. Franskan är dessutom så vacker och det är härligt att få lära sig mer och mer.

Vågorna kluckar här mot kanten, svanarna låter och det är en person på en bänk här borta som pratar i telefon i övrigt är det lugnt. Jag kan se stjärnor, det är också så otroligt vackert.

Jag är så evinnerligt tacksam över att få vara här just nu. Jag hade gärna frusit det här ögonblicket, stått här i mörkret i en halvtimme till och bara tagit in atmosfären. Det är ju ändå lite overkligt.

Det är vackert, livet. Jag är så tacksam över det.Bonne nuit!

Kram

Likes

Comments

Ett litet inslag här bara. Hur underbart är inte det här? Hade jag inte läst tyska hade jag nog aldrig sett det här klippet. Vi har en liten uppgift där vi ska lyssna på musik och skriva vad vi tycker (tjoho!). Det bästa med språk är att det är så brett, det hjälper alltså min inlärning att se på det här 80-tals bandet från Tyskland, det är ju fantastiskt roligt! Sånt här gör att det är så otroligt roligt att studera språk, det är så mycket mer än bara glosor.

Tschüß!

Likes

Comments

"I feel glorious, glorious!"

Speciellt när jag i fredags lyckades med goda blåbärsmuffins. Jag är verkligen inte bakar-typen så det känns alltid lite extra stort när det faktiskt blir gjort.


Det händer mycket här, samtidigt är det mycket som snurrar på som vanligt och är vardag. Det är ofta jag tänker på saker som jag skulle vilja berätta, roliga uttryck jag hör eller något jag tycker är lite extra anmärkningsvärt. Dessvärre hinner jag ofta glömma när jag väl sitter vid datorn och kollar på skärmen.

-------------------------------------

Det finns flera saker som jag ser fram emot just nu. Bland annat:

1. Om två helger ska jag åka och hälsa på min vän Anouk i Holland! Det var längesedan vi sågs och jag ska dessutom få ta del av "St. Nikolaus och Zwarte Piet", vilket jag hört mycket om men aldrig sett på riktigt.

2. Körövning imorgon!

3. Franskalektion på Onsdag.

4. Luciaövning med svenska kyrkan-gruppen på torsdag. Så otroligt mysigt att börja med lucialåtar nu!

5. Alla varma drycker som jag kommer att förtära.

6. Att det nu bara är en månad kvar tills jag åker hem och får fira jul.

7. Julmarknad i Montreux som jag har tänk besöka.

8. Mysiga samtal och personer jag kommer att träffa.

Jag slutar inte förundras över vilken förändring jag går igenom här. Jag trodde jag var ganska färdigutvecklad där i våras när jag tog studenten. Jag såg nyss en bild på mig själv från studentdagen och tänkte "tänk om du bara visste vad du kommer att vara med om." Det är fantastiskt och skrämmande på samma gång med förändring, men hur det än känns så tror jag att det är oundvikligt och en del av livet. Mest är det ju spännande!

Stor kram

Likes

Comments