Lördag förmiddag bar det iväg mot Frankrike och alperna!

En resa på ca 2h tog oss till byn i alperna. Vägen dit var fantastisk. Känner att jag borde läsa på om synonymer till "fantastiskt" och "underbart" för jag anar en viss upprepning, men med brist av större ordförråd får ni helt enkelt hålla till godo.

Vi var 4 au pairer som åkte med den lilla röda bilen, och vi hade bra musik i högtalarna hela vägen.

Det var egentligen för varmt för att göra någonting. Jag mins inte riktigt grader, men jag kan ju säga att jag led inte så hemskt när värd-sonen hällde en hel hink med vatten på mig.

Ett besök på "la boulangerie" (bageriet) slutade med en "éclair" för både mig och Ellen. Min med kaffe-smak, och hennes med choklad. Jag var bara tvungen att köpa en med kaffe-smak, jag hade sådan abstinens efter kaffe. Den långa mörka vintern och våren har bidragit till att mina kaffeintag blivit mer regelbundna och jag dricker nog en kopp varje dag nu. Det var inte helt utan sorg jag insåg att familjen är en te-familj... (På söndagen fick värd-mamman Clara nys om att jag dricker kaffe och gjorde till mig. <3)

Antingen så får jag avvänja mig tills hösten, eller så får jag omprioritera i min resväska.

​Vi hann med att promenera lite i närområdet även i Samoëns och det går inte att vända sig åt något håll utan att få en vacker vy. Det är egentligen en sån där upplevelse som man inte vill prata om. Det är så vackert att varje försök till att försöka återberätta eller återskapa mer är en förnedring än en förklaring som faktiskt skulle kunna leda till att någon annan förstod. 

Men känslan är den samma som när köttet OCH potatisen OCH såsen blev perfekt, eller när någon lägger en stämma i en låt och man vill frysa ögonblicket, eller när alla ens kläder matchar, till och med underkläderna. När det är vackert runtomkring så känns det vackert inuti också och då njuter jag.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag hade tänkt vara ganska snabb med att beskriva Schweiz-resan, men ligger lite efter... Här kommer i vilket fall en liten fortsättning. Vill bara få skriva också att det gör mig verkligen glad att det gick att dela en låt från spotify här, tycker att det är häftigt. Ville bara få testa hur det fungerade här. Jag lär lägga in låtar fler gånger!

På Fredagen, samma dag som vi var i Lausanne så tog vi också en promenad på eftermiddagen.

Byn som jag ska bo i är ganska liten, och man behövde inte gå långt för att hamna i utkanten. Det gick att gå upp för en liten backe, mellan vinodlingarna, så kom man upp på en kulle där man fick en bra översikt. Det är väldigt pittoreskt och vackert. Många gama hus och det känns ganska lantligt, alltså känns det som hemma.

Det fanns redan mogna körsbär och även jordgubbar m.m. Kändes lite som att vi hade rest fram i tiden, det var som att det var mitt i sommaren redan. Det var till och med så att vissa av jordgubbarna var övermogna, lite konstigt när det inte ens finns hemma. För det gör det väl inte? Inte i göteborgsområdet i alla fall.

Det ÄR så otroligt vackert! Det är så gaaalet vackert. Helt otroligt! Det var inte svårt att förälska sig i det Schweiziska landskapet. I mitt huvud så vandrar jag omkring här när jag får lite tid över, ibland med en bok i handen, ibland en kamera och ibland något gott att äta. Jag ser fram emot att bli en livsnjutare på heltid.

Fredagen avslutades med en "grann-fest". I Schweiz kommer vi att bo i ett lägenhetshus och det var de som bodde i huset (tror jag, kanske någon mer) som var med och alla tog med sig något. Det var kallskuret kött, ostar, små smörgåsar, oliver m.m. Det bjöds också på vin med jämna mellanrum, jag smakade på ett vitt vin som smakade... vin.

Kvällen var jättemysig, och när vi au pairer kände att vi var nöjda så gick vi in till lägenheten och såg på High School musical 1 & 2.. Det var ett fantastiskt avslut på en bra dag.

Likes

Comments

Fredag förmiddag drog jag, Ellen och nuvarande Au Pairen Alexa in till Lausanne. Det är värt att nämna att trots det lite bisarra i situationen, så fungerade det förvånansvärt bra. Jag hade förberett mig för lite rivalitetskänslor, men icke! Hon var genomskön, och jag hoppas att vi kan ses alla tre någon gång igen.

Lausanne är då den större staden som ligger ca 15min bort från byn där jag ska bo. Jag skulle dra en googling på "Lausanne" om jag var du, så får du en tydligare bild utifrån en karta vart det är beläget. Vi åkte bil in till staden och tog sedan tunnelbanan upp i stan (den ligger lixom i lutning mot sjön, precis som Ulricehamn. Ni som varit där vet.)

Vi gick in i "catedral de lausanne" som var väldigt vacker och som jag gärna besöker igen. Jag fick nys om att det ska finnas en kör som sjunger där inne ibland. Kaaanske att jag skulle kunna va med i den kören och få sjunga i kyrkan där, det hade varit mäktigt. Den som lever får se!

Bilden över är tagen i ett triumferande ögonblick för mig. Jag kände mig som en sådan vinnare! Jag hade precis köpt min första riktiga macaron från Laduree, helt. på. franska. Känslan när personalen inte direkt bytte till engelska när hon hörde min knaggliga franska och såg osäkerheten i mina ögon (för det måste hon ha gjort), det var en seger!

För er som undrar köpte jag en macaron med smak av apelsinblomma, och den var okej men det är alltid lite skumt att sätta i sig något som smakar blomma, det känns lite som att äta tvål.

​Första, men inte sista gången jag besökte Lausanne. Ses igen i höst Lausanne! 

Likes

Comments

Som lovat har jag massa bilder från resan att bjuda på. Det är så många att jag inte vet om det är klokt att ta med alla i ett och samma inlägg... Men för att ta det i kronologisk ordning så börjar vi med Torsdagen. Vi flög på eftermiddagen och kom fram på kvällen till Genève-flygplats. Precis när vi fått våra väskor och skulle gå ut för att möta "värdmamman" (vet inte riktigt vad jag ska skriva för namn här i bloggen. Respekterar om man vill ha lite privacy och inte bli utskriven i en Svensk blogg som man inte förstår. Har inte fått klartecken än, så familjen får klara sig med diverse smeknamn.) så frågade Ellen mig "är du redo?" och hjälp vad jag kände mig redo, och inte alls redo på samma gång. Men ut gick vi i vilket fall.

(En parentes (i en parentes ( i en parentes, hehe)) berget på bilden är inte vilken stenhög som helst det är enl. Ellen Mont Blanc. Fränt! )


Första mötet var toppen! Det var ett mycket gott första intryck. Dog lite innombords när mamman ringde upp sin man och ett av barnen svarade. Att höra sitt egna namn sägas av ett barn på Franska, är gaanska magiskt. Jag lär vänja mig, men det var ändå fantastiskt att höra för första gången.


Vyerna var så galet vackra direkt vi kom ifrån flygplatsen. Tror faktiskt att jag blev så mållös att jag glömde att ta kort.

Vi blev bjudna på restaurang det första och jag sa i ren panik när vi skulle beställa "le même" vilket betyder "samma" så att jag fick samma dryck som Ellen. Ett ganska stort glas öl. Jag dricker inte öl, men drack det glaset öl. Det gick ner, men nästa gång ska jag förbereda mig med frasen "l'eau s'il vous plaît" så att jag får vatten, eller något annat ofarligt.


Bilderna talar för sig själva. Restaurangen var placerad precis vid genevesjön, och vi satt där medan solen gick ner. (Mycket romantiskt, inte sant?)

Något som för mig var så ovant och som lär ta lite tid att vänja sig vid, är ju de här kindpussarna... Det känns ju lite som att inkräkta på den personliga integriteten det första man gör. Som att man skulle smiska någon på rumpan första gången man träffas... Obekvämt helt enkelt. Men det ska jag minsann lära mig, det lär ju gå fortare än franskan i alla fall. Lite pussar kan ju inte va så svårt att vänja sig vid.


Lägg på minnet att i Frankrike pussas de 2 gånger och i Schweiz 3. Män pussar inte män (de skakar i hand) men jag som kvinna ska pussa på allt och alla. Det var faktisk väldigt sött att bli pussad av värd sonen, det allra första.

Likes

Comments

15:45 gick flyget från Landvetter till Genève igår (Torsdag). Jag är här i Schweiz på besök en helg, vilket känns jättebra!

I skrivandets stund sitter jag i vardagsrummet i den lägenhet som kommer att va "hemma" om 2 månader. Galet... går verkligen inte att förstå.

Jag har tagit maaaassor av bilder med kameran så det kommer mer.

Likes

Comments

Nu kommer ett inlägg som kanske inte direkt har att göra med resan till Schweiz... Men man kan se det som en grund för en (förhoppningsvis) fortsatt språk-studie i tyska. Jag har sökt en distanskurs i tyska till hösten som jag hoppas att jag kommer med på. Speciellt nu efter att ha varit en helg i Tyskland och fått testa mina obefintliga kunskaper.

Tyskland var otroligt vackert. Jag har åkt igenom och stannat en natt, men det är skillnad på att vara på genomresa och att få stanna till lite längre.

Det var väldigt platt där vi var. Man fick lite samma känsla som man kan få vid ett hav, sådär att det liksom aldrig tar slut. Kan tänka mig att det är härligt att cykla där.

Jag fick möjligheten att besöka en söt liten stad med guide som berättade om historien. Dessvärre har mycket av den informationen inte stannat kvar i mitt minne, men kan tänka mig att jag ändå inte skulle kunna berätta det på ett så väldigt intressant sätt.

Eller föresten så mins jag ju lite grejer jag tyckte va intressant. I den lilla järngrejen som ser ut som en korg och som sticker ut från taket lär de ha placerat huvudet på en person (avhugget alltså) för att skrämmas. Läskigt ändå! Det var under den tiden då pesten va. (När nu det va?...)

Ser du fågelboet på skorstenen? Ganska enorm. Det är ett storkbo och jag har lyckats fånga en vit prick som faktiskt är, hör och häpna, bakhuvudet på en stork. (Känner att jag inte vill satsa på yrket som naturfotograf...)

De var tydligen mycket stolta över sina storkar i staden och det rapporterades i tidningen när de kom och for.

Under storkbilden är det två hus-bilder. När husen byggdes (vilket jag inte mins årtal på) så var det många som skrev in textrader på sina hus. Överallt kunde man se liknande inskrifter. Vissa, som på bilden, var bibelord men det var även vanligt med en liten rad som uttryckte något annat, t.ex. avundsjuka.

Bilden på tegelhuset tog jag enbart för att jag VET att pappa skulle tycka att det var intressant. Det här huset var tydligen uppbyggt runtomkring ett träd. Kan tänka mig typ ek. Som jag förstod det så är det inte en innergård med ett träd, utan det är snarare så att trädet är en del av konstruktionen på huset, som en stomme. Lite fascinerande ändå. Jag hade gärna gått in i huset för att få en ytterligare förklaring.

-Schmeckt gut! Vielen Dank!

Bra att ha fras om man någonsin blir bjuden på tysk mat. Vilket jag blev, och klarade mig långt på att säga "jaaaa" och "Danke schön".

Slutligen, språkare som man är, kan jag inte låta bli att uppmärksamma de två unga damerna som är med på sista bilden. Den ena svensk och den andra tysk, det skulle de flesta se som ett problem, men inte de. De kan ju inte ord som "språkbarriär" och behöver då inte heller bry sig om något så fånigt.

Slutsats: Man kan lära sig mycket av barn, och språk blir vad du gör det till.

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

Fortfarande är det otroligt svårt att greppa vad det egentligen är som jag ska göra. Det känns bara så overkligt och lite för bra för att vara sant. Jag försöker att tänka på alla bitar som kan bli jobbiga, bara för att jämna ut det. Gör jag inte det så kan jag bara inte tro på att jag verkligen ska flytta till Schweiz. Hur galet är inte det? Bo med en annan familj, prata ett annat språk, sova i en annan säng och hänga med andra kompisar. Konstigt... och overkligt. Men sant!

Vi red på islandshästar idag med idrotten. Jätteroligt!! Rekommenderas! Det jag tänkte på i alla fall var att de sa ju åt en att "slappna av" när vi skulle tölta (visst heter det så?!) och även vid galopp. Jag satt rätt länge och skumpade på hästryggen och tänkte att jag var avslappnad, men när jag senare på riktigt slappande av insåg jag ju att jag inte alls hade gjort det.

När man verkligen släppte taget om sin egna kropp och bara hängde med var det SÅ mycket skönare och hästen (Viktor) verkade också tycka att det var bättre. Vissa nya saker går nog bäst om man gör just så, försöker att bara låta det hända och hänger med så gott det går.

Jag ska göra mitt bästa för att bara låta det här med Schweiz hända. Jag vet så lite och oroar mig massor i onödan. Vad som än händer kommer det utan tvekan va ett av mitt livs största äventyr (hittills).

Likes

Comments

Länge tänkte jag att jag skulle börja högskolan nu direkt till hösten, och då läsa språk. (Vilket jag läser nu på gymnasiet, Humanistiska programmet, med språkinriktning "Language Studies".) Jag ville ha franska som huvudområde, men efter lite funderingar kände jag att jag att det skulle kännas alldeles för tufft att börja direkt.

Då började jag fundera på hur jag skulle göra istället....

Jag har ganska dåligt självförtroende när det gäller franskan, jag känner mig helt enkelt ganska dålig på franska. Men jag älskar språket, och vill vill VILL bli bättre!

Jag funderade på att jobba för att sedan ha råd med att ta några språkkurser i Frankrike, eller försöka hitta ett jobb i Frankrike... Det fanns ganska många alternativ, men aupair var faktiskt inte ett av dem eftersom jag hört skräckexempel på mammor som ställt orimliga krav och där det bara inte fungerat.

Det är här Ellen kommer in (den vackra damen på bilderna.) Vi blev vänner i höstas och det är genom henne jag började överväga det här med aupair ändå. Ellen var aupair i en familj i Schweiz för ett år sedan, och när familjen sökte ny nu till hösten så tipsade hon mig om det.

Jag har verkligen haft en OTROLIG tur. I och med att jag har en vän som bott i familjen och rekommenderar den så känns det väldigt tryggt för mig, kan tänka mig att det känns tryggt för familjen också då de blivit tipsade om mig av Ellen som de känner. Vanligtvis så är det ju inte såhär det fungerar när man blir aupair, men jag hade nog aldrig blivit det om det inte hade gått till på det här viset. Det var nog meningen helt enkelt!

Redan nu i Juni så ska jag och Ellen åka ner och hälsa på familjen en helg, då ska även kontrakt skrivas på. Det känns väldigt bra att få en chans att träffa familjen och se stället, så blir inte allt helt nytt när man åker dit till hösten. Jag har redan haft skype-kontakt med mamman i familjen, och det kändes verkligen jättebra.


Det jag är inne i nu är ju att mentalt förbereda mig för vad som ska hända. Försöker förbereda mig för hur mina dagar kommer att se ut och hur det kommer att kännas att så länge vara borta ifrån familjen. Allt det ska nog gå bra!

Fördelen med att blivit tipsad av Ellen är ju att jag då och då kan i min panik vända mig till henne och överösa henne med frågor. ;)

Dagens tips!:  På bilderna befinner vi oss på hyltenäs kulle/Seatons kulle. Åk dit! 

Kram

Likes

Comments

Stora beslut = massa tankar och tvivel. Men det är väl så det ska vara. Det som är helt okänt är lite skrämmande, men jättespännande också. #aupair

Ps.
Årets Valborg var nog den finaste och mysigaste jag någonsin firat. Fint väder och sol hela dagen, lyx! Träffade Ellen idag som är hela anledningen till att jag till hösten kommer att sitta på ett plan till Schweiz. (Aaaah! Galet!)

Likes

Comments

Okej... Det här blir lite som en test för att se hur det ser ut i bloggen, men tänker på samma gång på riktigt göra en inledning.

Hej! Jag som skriver heter Debora Nilsson och är 19 år (född 1998). Nu i Augusti ska jag flytta till Schweiz och jobba som Au Pair där i ett år. Jag har gjort den här bloggen främst för att kunna dela det jag är och kommer att vara med om med familj, släkt och vänner. Men jag tänker också att det kan vara en hjälp för andra som också ska vara aupairer och vill läsa om upplevelsen. (Jag har själv sökt massor för att försöka få en uppfattning kring hur livet som Au Pair kan se ut.)

Personligen tycker jag att det kan bli ganska tråkigt att läsa maaaaaassa text som det lätt kan bli i en blogg, så min tanke (vilket jag hoppas att jag håller mig till) är att ha största fokus på bilder. Jag tycker mycket om att fota och tror verkligen att "en bild säger mer än 1000 ord."

Det här inlägget består av lite olika bilder som jag tagit med min Nikon d3000. Jag hoppas att jag i takt med att jag blir bättre på det här bloggandet också får utveckla mina foto-kunskaper.

Känn dig välkommen att följa mig på min resa!

Mvh
Debora

Likes

Comments