Över ser ni mitt lilla krypin. Bilen, min Au Pair bil. Det kommer att bli mycket körande, vilket jag tycker är roligt!

Idag har jag känt mig som häxan surtant "om du tar ut något så måste du lägga tillbaka det," "man måste fråga om man vill låna någons sak", "nej inte sen, nu. Det är bara några matteuppgifter kvar", "stanna innan du går över vägen" och listan tar aldrig sluuuuuuut.

Pust

Jag säger allt sånt som jag själv avskydde att höra som lite. Tjatet! Jag känner att jag har stor respekt och kärlek till alla vuxna som plockat undan min tallrik, bett mig flera gånger att plocka undan något och tagit hand om grejer jag låtit ligga framme.

Wow! En applåd till er!

Jag kommer att lära mig mycket på det här jobbet. Dammsuga effektivt t.ex. och argumentera med minderåriga. Det är ju faktiskt fantastiskt användbara kunskaper.

(Måste nämna att vi åt ratatouille till middag som föräldrarna förberett igår, SÅ franskt. Som i filmen ju!)

Jag kanske får det att låta mycket jobbigt?! Det är det inte. Det är vad det är, roligt, spännande, utmanande, utvecklande och väldigt ombytligt. Det händer olika saker varje timme. Det passar mig bra!

Jag gjorde ett test idag på skolan där jag ska ta franska lektioner! Det var så stressigt innan jag kom dit, jag blev lite sen och kom flåsandes in i lokalen (eftersom jag inte hittade...). Sen fick jag sitta med en tjej och vi gjorde först en muntlig del och sedan en skriftlig. Jag var så irriterad på mig själv under den skriftliga delen... Jag KAN ju futurum och pluskvamperfekt och konditionalis m.m. Men allt var som bortblåst. I slutändan skrev jag nog bara i presens, perfekt och preteritum... Men men hoppas att jag hamnar i en bra grupp nu! Och att jag lär mig MASSOR!

Jag håller på och läser barnböcker för fullt här. Jag tror att det är toppen för mitt vokabulär.

Jag ska försöka lägga mig tidigare ikväll. Är dålig på det... såklart, ni vet ni som känner mig. Men jag inser nu att jag behöver all energi jag kan få för att kunna göra mitt bästa på jobbet.

Kram kram kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu sätter det igång! Full rulle!

Just nu är jag tok-trött, det har varit en lååång dag.

Jag gick till postkontoret idag och kollade prislistor, så snart kanske det kan skickas lite kort...

Det var mysigt att fixa mat, så det ser jag fram emot. Jag hämtade barnen efter skolan för att sedan åka på lite ärenden, då packade jag morotsstavar, plommon och muffins. DET är ju det mysigaste! Små mackor och körsbärstomater kan man också göra... Jag kommer att kunna göra massa små "tilltugg". Jag älskade att få det som barn och jag tror att jag nu kommer att älska att ha två mätta barn med mig.

Visst är det vackert?!

Alltså biblioteket är ju en fantastisk plats. Även i Schweiz.

Jag vill bara förklara innan ni tänker att "pft vilket lätt jobb hon har", vilket i och för sig är sant på sitt sätt, MEN bilderna över togs de 10min jag kunde sitta ner idag. Typ

Det var en ganska hektisk dag och jag är så glad över att jag fick gjort allt som Clara hade bett mig att göra. Inga barn blev glömda och alla kom dit de ska. Böcker kom tillbaka till biblioteket och jag körde inte på någon.

Bra första jobb-dag!

Imorgon blir det nog lugnare!

En sak vet jag som händer imorgon, jag ska göra mitt test i franska för att se vilken nivå som passar mig. Jag vill så gärna att det ska gå bra... Håll tummarna för mig.

Ps. just nu i sängen ligger jag och lyssnar på ljuden i natten. Jag hör ända hit klockorna från kor som antagligen är här i närheten. Det är ett väldigt mysigt ljud.

Puss och kram

Likes

Comments

Det här vaknar jag upp till, det är den fina vyn från mitt fönster. Inte varje dag, vädret ändras ju här också, men liknande lär det se ut framöver. Veckan framöver lär va varm, ca28 grader! Jag ska leta upp en strand med vatten.

Till vänster är min "disk-vy" och till höger har jag sett ett perfekt "morgon-drickar-kaffe-ställe". Jag ska testa om det är ett bra ställe i veckan. Det är bara sol på balkongen på morgonen så därför tänker jag att det är extra bra just till det.

Allt känns verkligen bra hittills. Inga tårar än!

Det som kan va lite jobbigt är ju att inte förstå allt och att inte kunna uttrycka sig helt. Det känns som att man blivit som ett barn, samtidigt ska man ta ansvar som en vuxen. Så lite dubbelt. Men språket kommer ju bara att bli bättre och bättre. Jag märker redan skillnad! Jag satt ikväll och såg på TV, dubbat till franska (jag trodde faktiskt att det va en myt, men det är sant. Filmen på TV var faktiskt dubbad till franska) i vilket fall gick det bra. Jag hängde med!

Något annat som är knepigt är ju att inte hitta grejer och jag längtar efter att verkligen känna mig som hemma. För än så länge är jag ju i gäst-läge. Men det kommer ju också att förbättras.

Bilden över visar en förvirrad Debora som inte hittar sitt kaffe, sedan en bild på kaffet som hittades sen. Den tredje bilden var en sån där "hur hamnade jag här med skruvmejslar i handen"-bild. Eftersom jag inte alltid hänger med helt på vad som är på G händer det att jag helt plötsligt bara befinner mig mitt i något. T.ex. plötsligt tar jag ner en IKEA hylla. (Man är ju svensk, klart man kan sånt.)

Ovan är barnens bokhylla som jag planerar att plöja igenom. Jag tycker om att läsa och det kan nog ge mig lite extra vokabulär också, så tänker att det kan vara en bra ide. Sen har jag fått upp lite bilder också. Skoj!! Till sist de där schweiziska pengarna... krångligt. Men man lär sig väl.

Anledningen till min titel är för att jag fick testa bilen för första gången idag. En liten röd Citroën som faktiskt är identisk en bil vi haft hemma, så det är skönt. Det var ändå rätt så nervöst att köra i annat land, i ny bil och dessutom... få alla instruktioner på franska. Mitt stackars lilla huvud... Jag var helt slut efteråt, det var årets hjärngympa.

Imorgon börjar jag jobbet! Önska mig lycka till.

Alla ni som börjar skola, jobb och SPECIELLT ni som börjar gymnasiet (Gabriel min fina bror & Johanna t.ex.) STORT lycka till. Vi kommer att överleva allihopa.

Styrke kramar

Likes

Comments

Idag stack vi kring middagstid ifrån alp-paradiset, och just nu är jag i... *trumvirvel MITT RUM. Det är så skönt att ha eget rum. Verkligen skönt! Jätteskönt att få packa upp saker också och få ordning här inne. Jag har egen toalett också, vilket det också känns väldigt bra.

Innan jag visar bilder på rummet vill jag bara dela något jag ätit. Det är verkligen inte bildskönt och jag har glömt vad det heter, jag vet inte ens vad det är MEN det är supergott. (Jag tror att det är någon del av anka, ganska fett och påminner inte om något jag någonsin ätit.)

Dagens tips:
Testa allt, speciellt om du får det av en fransman.

Voilà!
Lite före och efter bilder. Jag känner redan att det här kommer att bli en oas, en plats som blir min egna. Även om det är väldigt fint här (mycket tack vare dig Ellen som var första Au pairen här) funderar jag lite på att införskaffa någon ny tavla eller liknande, bara för att få känna att det verkligen är mitt rum.

Det känns viktigt. Men vi får se!

Likes

Comments

Dagen började med:
- En kram från Flore (flickan)
- Vi gick till närmsta bageri "la boulangerie" och köpte baguette.
- Sista frukosten med pappa och Gabriel

Jag hoppas att du läser det här Elisabeth (moster) för nu har din honung tagit plats i ett franskt kök. Den var mycket uppskattad (såklart) och jag ser själv fram emot att få äta av denna goda honung då och då, det är min absoluta favorithonung.


Bilder visar dagens aktiviteter + badminton som går bättre och bättre för både mig och barnen.Det var väldigt konstigt att säga hejdå till pappa och Gabriel, men nu när jag är här har jag börjat känna mig mer redo. Jag är så glad över att pappa kunde köra ner, det kändes så tryggt och det var roligt att ni kunde få träffa familjen. Det var skönt att få ha er här.

Men så fort bilen rullade ut från gården var min första tanke "det är nu det börjar, det stora, äventyret."


Idag fick jag bild på hur det ser ut där vi "badar", snarare går runt. Vattnet når upp till vaderna. Med 30grader i luften känns vattnet på 8 grader skönt, fast inte till en början... Jag vet faktiskt inte om man gillar det för att fötterna helt enkelt domnar av eller om man vänjer sig. I vilket fall är det toppen! En häftig naturupplevelse.

På bara någon minut så drog värdens åskväder in. Det gick SÅ fort! Det var inte ett svenskt sommarregn, det var svenskt sommarregn på dubbel espresso. Dubbelt så mycket regn och dubbelt så mycket åska. Jag som inte brukar va rädd tycker nog att det är lite småotäckt.

Speciellt när en brandbil gick igång. De låter inte alls som svenska brandbilar utan som en sån "krigs-siren" som man hör på filmer. Jag blev ganska skärrad och tänkte att det var något väldigt allvarligt. Jag hann tänka att jag inte har någon aning om var närmsta bunker är... men det var bara en brandbil. Bra att veta!Jag är verkligen supertrött nu. Man blir trött av värme men också av att varken förstå eller att kunna uttrycka sig ordentligt. Trots det njuter jag av att bara få sitta och lyssna på franskan, det är verkligen otroligt vackert.

Nu ska det bli skönt att få ligga ner blunda och somna. Pjuu...

Puss puss puss

Likes

Comments

Hej svejs! (Hej Schweiz, med alternativt uttal. Eller hur pappa..?!)

Dagens viktigaste mål, "le petit déjeuner", börjades med olika typer av croissanter. Vi är ju trots allt i Frankrike. Det kändes lite som att börja dagen med fika, men vi mådde ändå bra efteråt. Det kanske är alpluften...

Vi gjorde en "liten" vandring också. Alltså jag kunde höra mig själv flåsa så högt så jag blev irriterad... Men det är värt det, alla dagar i veckan. Det är så gaaaaaalet vackert och mäktigt och otroligt. Man blir mållös och det är irriterande att det inte går att fånga och visa.

För mig blir det ett sånt där ögonblick då jag tänker att "nu kan jag dö", nu behöver jag inte va med om något mer i livet. Det känns fulländat, hur skulle det kunna bli bättre?

Det ni ser på bilderna är "mont blanc" den vita toppen bakom mig och även kor med de klassiska klockorna. Bilden på fönstret är utsikten från Gabriel och pappas rum, så det har de vaknat upp till.

Eric (pappan) berättade att korna får större klocka när de blir äldre, alltså låter klockorna också olika beroende på ålder. Han sa även att de som sköter om korna tydligen ska kunna räkna hur många de är bara på ljudet.

En mental anteckning till mig själv är:

- Debora... GÅ INTE I SOL N Å G O N S I N UTAN SOLKRÄM.

Att man aldrig lär sig... Jag är inte gjord för sol. Inte ens lite. Har bränt mig ganska ordentligt kring nacken. Men det gör faktiskt inte så ont, och det känns som en smäll jag kan ta.

Jag fick ingen bild på det men när det var som varmast idag (kring 30grader) så gick vi till en flod och badade. Det var inte vilken flod som helst utan vattnet i den var det som smält på alperna (säger man glaciär..?). Så den var riktigt kall i början, men sedan kändes det bara skönt.

Imorgon bitti lämnar pappa och Gabriel. Det kommer nog både kännas konstigt och jobbigt. Jag har ju fått ta med mig en bit trygghet hit ner, nu lämnar den. Men det ska nog gå bra. Jag känner mig hoppfull om än lite rädd.

Hej svejs och kram kram

Likes

Comments

Just nu ligger jag i sängen i deras hus i Frankrike. Allt har gått bra! Vi kom hit kring 4-tiden och har kunnat ta det ganska lugnt med familjen.

Allt känns bra!

Det är så galet galet vackert. Det går knappt att ta in och ännu mindre fånga på bild, men det är verkligen speciellt! Jag kan inte förstå att jag ska få va här ett år. Ett ÅR?!

Jag var så fruktansvärt nervös innan vi kom hit, hade nästan handsvett av bara tanken på att få träffa familjen igen. Jag har mer eller mindre haft lite ont i magen i nästan en månad bara för all nervositet. Det är första gången nu på väääldigt länge som det inte gör ont alls. All nervositet har släppt och nu är jag ju liksom här. Vad ska jag göra liksom? Nu kan jag ju inte vända hem, det vill jag inte heller göra. Nu får vi se vad som händer.

Kvällen avslutades för min del med en promenad med Clara (mamman) där hon började med att fråga "ska vi prata på engelska eller franska". Jag sa franska och även om jag då och då tog hjälp av engelskan så gick det ju faktiskt.

Vilken seger!

Det går! Och efter en vecka kommer det att gå ännu bättre och en månad... ojjojjojj det känns kul.

Nu inväntar dejt med John blund.

Natti

Likes

Comments

Dagen började 06:00 med radio-intervju och sedan avsked av mamma. Jag tycker att vi skötte båda ganska bra, visst mamma? Det här kommer att gå bra.

Från att jag satte mig i bilen med Gabriel och Pappa så har vi i princip bara dundrat på längst vägen. Vi gjorde ett stopp hos farmor och farfar, vilket var trevligt att få chans att träffa dem också innan vi drog iväg.

Genom Skåne och sedan in i Dannmark körde vi (läs pappa). Öresundsbron in i Dannmark och sedan färjan till Puttgarden i Tyskland, och det är i Tyskland som vi varit i till största del idag. Eller snarare i bilen, på Autobahn, i Tyskland. När man sitter i en bil så på motorväg kan det va vilket land som helst, man tänker inte på att man inte är i Sverige längre.

Det kändes väldigt långt att åka när vi började resan och knappade in adressen i GPS:en. Av 1703km har vi nu 600km kvar till vårt mål, så nu känns det närmre.

Hejja pappa!

När man börjar tänka på vad man gjort idag känns det ju lite deppigt när man inser att... ja, man har suttit ner. Det har varit det mest produktiva som hänt på hela dagen.

Det kan ju bitvis va ganska tråkigt att bara sitta i bil en hel dag, men jag tycker nog ändå att det har sin charm det också. Man får en chans att prata mycket, vi lyssnade på ljudbok (sagan om ringen - ringens brödraskap), jag läste lite bok, vi lyssnade på musik och så kan man sitta och titta på hur naturen ändras desto längre ner söderut vi kom.

Asså till exempel var det TRETTIO grader i Tyskland idag. Så varmt! Här är ju sommar, jag hade börjar förbereda mig mentalt för höst hemma. Men jag tackar ju inte nej till lite extra sommar.

Uppe till höger ser ni "skön kille - med oskön sovställning." Det hör (tyvärr) också till när man åker bil. Det här med att få en skön sovställning är ju inte det lättaste. (Men sitter just nu i en skön säng och skriver så set fram emot flera härliga timmar i säng inatt.)

Bilden uppe till vänster och den under är brevet jag fick av Emmy. Så fint! Tack! Jag älskar sånt, och blev så glad över att få det.

Jag älskar dig! Vi hörs definitivt snart!

Just ni befinner vi oss mitt ute i ingenstans i ett litet värdshus typ. Pappa bad mig på vägen ner kolla upp om det fanns något, gärna inte mitt i stan. Så jag fick kolla upp och då hamnade vi här. Fräscht rum tycker jag och vi har dusch!

Personalen kunde ingen engelska utan körde på med Tyskan. Det är då man lär sig, när man bara tvingas. Jag tycker sånt är väldigt kul! Man förstår ju alltid mer än man tror, vilket känns hoppfullt.

Dag 1 tänker jag avsluta med en dusch, ta ur linserna (ljuuuuuuuvligt) och sedan placera mitt lilla huvud på den mjuka kudden och drömma sött.

God natt & kram

Likes

Comments


http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/920391?programid=4472

Gå till 20min in i programmet så finns där en intervju som kanske är av intresse.

Lite konstigt att va med i radio, men det kändes inte så farligt nervös. Det var ju över telefon så det var betydligt mer avslappnat än om det hade varit med mikrofon och grejer.

Liiite nervös blev jag ändå när reporten sa "om 15 sekunder är du alltså live". Mem det gick nog bra, eller det får ni väl själva avgöra.

Kram

Likes

Comments

"Sista", ett så otroligt jobbigt ord. Jag som trodde att jag inte skulle gråta har visst gjort det, massor. Någonstans inser jag ju att det är positivt, det betyder ju bara att jag har människor här som jag älskar så väldigt mycket och som gör det svårt att lämna.

läskigt läskigt läskigt

och samtidigt....

så spännande.

Imorgon börjar resan. Den fysiska bilresan och min personliga.

Jag älskar er och saknar er redan.

Kram

Likes

Comments