Header


Jag brinner ju för många saker, men något som jag verkligen älskar att lägga mycket tid på är att optimera min privatekonomi. Okej, nu hörde jag er snarka, men det behöver inte vara så tråkigt som det låter! Lovar. Det hela började för flera år sedan när jag hade tight ekonomi pga enbart extrajobb. Då var jag tvungen att ha stenkoll på vart mina små slantar spenderades på och bli sparsammare. Jag har alltid haft ett sparsamt tänk hemifrån, men har verkligen fått slimma min ekonomi till max under många år. En utmaning som delvis varit asjobbig, men även sååå lärorik och motiverande. Så jag tänkte berätta mer om hur jag tänker och sköter min ekonomi för jag älskar själv att läsa om precis det. Hoppas ni hittar några tips som ni kan ta till er, jag skulle bli jättestolt om jag bara kunde inspirera en enda själ till att bli mer ekonomisk!

Idag är min situation sådan att jag har flera olika kort och banker för att möta mina mål och behov i vardagen. Jag har haft Swedbank som bank i hela mitt liv, men öppnade konto hos Avanza för att köpa lite aktier och fonder för ungefär 3 år sedan. Där leker jag lite för att testa mig fram och lära mig mer om den typen av investeringar. Svårt men även spännande! Jag har även ett rent sparkonto hos Santander bank för att pengarna ska få bästa räntan man kan få just nu och dessutom vara svårare att nå så man inte nallar av dem ;) På det kontot sätter jag av en summa varje månad det första jag gör när pengar kommer in. Betalar liksom mig själv först då jag tycker sparande är extremt viktigt och bör komma i första hand. Gör man tvärtom och tänker att man skall spara det som blir kvar i slutet av månaden så brukar resultatet oftast bli noll kronor... Jag sparar också till den årliga Ölands-semestern nästa sommar tillsammans med sambon i appen Dreams. Den drar automatiskt så mycket som behövs från oss varje vecka för att komma upp i den summan vi satt som mål inför semestern. Svinbra, vi behöver inte tveka över om pengarna finns till att åka eller inte när det väl är dags.

Chockerande (kanske) så kan jag avslöja att jag aldrig använder mitt kontokort. Jag betalar alltså aldrig direkt med pengar från mitt bankkonto när jag köper saker. Jag har istället ett kreditkort från Shell som jag gör precis ALLA inköp med. Kortet ger mig 1 % cashback samt billigare bensin. I samband med resten av min räkningar betalar jag sedan tillbaka hela summan och får därför aldrig nån ränta på krediten. Alltså låter jag kreditkortet jobba till min fördel, men detta kräver ju strikt disciplin för att inte shoppa loss trots att utrymmet finns och att alltid se till att ha möjlighet att betala hela fakturan.

För att ha koll så har jag byggt ett budgetdokument i excel där jag samlar allt på ett tydligt sätt. Där har jag kategorier både för inkomster och utgifter och där ser jag tex lätt om nån kategori springer iväg varje månad och kan se över den. Det som har en tendens att bli mycket är beauty stuff hehe... Jag har även förinställt mina fasta kostnader så som hyra, försäkringar, mobilkostnad och billeasingen. Sen sätter jag mig en liten stund i slutet av varje månad när det är dags att betala räkningar och fyller i föregående månads summor och förbereder för nästa månads budget. På det sättet tycker jag att jag får superkoll :)

Nu har jag ju blivit student och bytt en futtig inkomst på 4000 kr/månad från Försäkringskassan till nästan 10 000 kr (jippie!) om man räknar studiebidrag+lån. Även om inkomsten ökar så kommer jag försöka spara undan så mycket det går av de pengarna för jag och sambon vill köpa bostad i framtiden och behöver så mycket kontantinsats det går. Csn-lånet är ju det förmånligaste lånet du kan ha idag så därför väljer jag att ta hela även om jag kanske klarar mig på mindre under studietiden.

Utöver dessa praktiska sätt jag hanterar min ekonomi på så är jag såklart även väldigt sparsam (snål if you will). Jag triggas av att pressa priser när jag handlar mat, kläder, smink osv. Jag håller igen på det mesta och när jag väl öppnar plånboken är det noga övervägt och planerat med maximala rabatter. Min grundinställning har alltid varit att jag har "en massa tid, men inga pengar". Därför lägger jag gärna lägger extra tid på att hitta bästa priset på saker för att kunna snåla på bristvaran cash. Jag använder mig av rabattkoder, gratiskuponger, extrapriser, prisjämförelsesajter och nätshoppar genom Refunder för att få lite cashback på det jag ändå hade behövt köpa. Men det gäller ju bara sånt man måste köpa nytt av, typ linser/smink/medicin osv för helst handlar jag ju på loppisar annars. Vi har bara sängen, soffan och en hylla i badrummet här hemma som är köpta på Ikea, resten är loppis rakt igenom. Snåljåpen i mig älskar att fynda galet billigt!


Hur tänker ni kring er ekonomi? Pratar ni om den? Har ni koll? Vore spännande att veta mer!


PS. På bilden ser ni min älskade skinnplånbok som hängt med i flera år nu och bara blir snyggare med tiden. Med tanke på att den är äkta skinn och fyndad på Nelly Outlet för 80:- så känns den som ett grymt kap!!)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har en grym tävling på min Instagram just nu för alla som följer mig! Man kan vinna ett par valfria bågar från Favoptic.se med antingen solglas i eller med vanliga glas i sin egen styrka. Om man som jag ser skitdåligt (fick glasögon när jag var 8 år) så vet man hur sjukt dyrt det kan vara. Så tråkigt när man är beroende av dem! Men Favoptic har riktigt bra priser och dessutom gratis lånebågar att testa hemma så man lätt kan bestämma sig.

Jag valde en båge som är tonad från svart till genomskinligt som heter Trieste. Jag tyckte den var retrocool och även lite businesswoman, vilket passar nu när jag skall plugga och bli framgångsrik ;) Oftast har jag linser, men det är skönt att ha ett par bra glasögon på kvällarna när man blir trött i ögonen. Dock känns det som jag nog faktiskt kommer börja använda glasögon mer nu när jag har dessa som jag verkligen diggar!

Likes

Comments

Är ni precis som jag frusen varje dag såhär framåt hösten? Det är nåt med det ständigt gråa runt en som dessutom gör mig alldeles tung i huvudet. Jag har dock turen att bo i en lägenhet som har badkar (som tyvärr används alldeles för sällan dock) och kan tina kroppen där om jag vill. Jag älskar när det blir mycket lödder och bubblor och favoriten är Rituals of Dao duschskum (på bilden) med en lugnande fräsch doft som jag använder både när jag duschar och badar.

Men om jag vill få bort huvudvärk, slappna av musklerna och lyfta humöret lite så finns det ett naturligt recept från Bali med kryddor i badet som gör susen! Man behöver:

1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk rivet apelsinskal
en halv malen torkad kryddnejlika

Häll ner dessa underbart doftande kryddor i ett riktigt hett badvatten. Vänta lite med att kliva i så att du inte bränner dig. Sen är det bara att andas djupt med magen och drömma dig bort till en paradisö medan kroppen boostas . Bonus är att både du och badrummet luktar himmelskt efteråt!

PS. Glöm inte tända ljus och playa nån spa-spellista för en riktigt mysig stund

Likes

Comments

Tobias skulle fota våra vänners bröllop i lördags och jag fick vara med som "assistent" i min fina långklänning och klackar. Haha!
Men innan brudparet dök upp så hade vi lite tid över och han ville ställa in kameran så jag fick agera modell. Kul att jag fick föreviga att jag finfixat mig ändå.
Tyvärr var det ju denna älsklingsklänning som jag direkt efter kyrkan på minglet spillde skumpa på... Ridå liksom... (Tobias säger att det är en förbannelse av klantighet när jag har just denna klänning på mig. Detta är tredje gången jag får fläckar på den när jag bär den, så den måste vara otursförföljd)
I alla fall fick jag fick gå hem och byta klädsel, himla tur att vi bara bodde en gata bort från festen! Det blev en härlig kväll med god mat, dans och massor av kärleksfulla tal, är så glad för vännerna som nu är man och hustru <3 

Likes

Comments