Psykiskt
Jag, precis som många andra människor här i världen lever med psykisk ohälsa. Jag är diagnostiserad med djup depression, en diagnos jag fått fastställd väldigt nyligen, trots att jag borde fått diagnosen på papper redan vid 14-15 års åldern, dock ville inte vården lyssna på mig när jag var runt 14-15.
Jag har mediciner som jag äter osv.

Men detta inlägg ska inte bara handla om mig. Utan jag ska försöka sammanfatta hur det är att leva med psykiska sjukdomar. Självklart är det inte lika dant för alla, utan alla är olika och känner och upplever diagnoser på olika saker.

Att prata om psykisk ohälsa är ju väldigt "fel" enligt många och man vill tysta ner dem psykiska sjukdomarna.
Folk som lever med psykisk ohälsa och inte mår bra får ofta höra "ryck upp dig" och "tänk positivt så kommer du bli glad" dem dagarna dem inte mår bra. Men, istället för att säga så till någon, så påbörja ett samtal om varför personen inte mår bra just den dagen. Finns där. Lyssna. Stötta. Stöt inte bort personens känslor och mående!
Psykisk ohälsa är en dödlig sjukdom, precis som många andra sjukdomar.
Varför vågar man prata öppet om cancer och dess påverkan, men inte psykisk ohälsa och dess påverkan? Varför tystar man ner psykisk ohälsa, när just denna sjukdom dödar mer än 1500 personer per år?
Jag ska inte göra ett jättelångt inlägg kring detta nu, utan det kommer dyka upp lite såna här inlägg ibland där jag skriver lite kring ämnet och ibland något om mina egna erfarenheter osv.

Så, låt oss prata mer om psykisk ohälsa.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Allmänt, Vardag

Igår orkade jag inte skriva något här, vart helt slut, så vad jag gjorde igår kommer i en uppdatering nu.
På morgonen var jag hos tandläkaren, skulle ju som jag skrivit i ett tidigare inlägg fått ny tandställning, men när jag kom till tandläkaren igår så passade inte tandställningen, så jag fick en ny tid nästa vecka för att få den, så skulle dem skicka efter en ny tandställning. Så, i princip fick jag endast lämna tandavtryck till en ny tandställning igår.
När jag kom hem från tandläkaren så slog jag på en film och somnade, sen sov jag typ halva eftermiddagen och gjorde inte så mycket mer.


Idag är det fredag, sov till typ 12 eller något sånt, när jag vaknade gjorde jag mig i ordning, sen tog jag med mig Tino och kameran ut och tog lite bilder. Dock jag var inte ute så länge då det vart ganska kallt och både jag och Tino frös. Så när jag kom in igen så kollade jag igenom bilderna.
Har väl inga större planer för resten av dagen heller, ska väl eventuellt iväg till en kompis, men har inte bestämt mig ännu.
Sen får jag väl se vad jag gör under helgen.

Likes

Comments

Allmänt

Jag tror ingen har undgått att se att tjejer och kvinnor på många sociala medier dem senaste dagarna uppdaterat sin status med #metoo. Orsaken till hashtagen är att tjejer och kvinnor som på något sätt blivit sexuellt trakasserade, ofredade och liknande skriver en statusuppdatering på till exempel Facebook med texten #metoo.

Jag har sett många av mina vänner på Facebook dela hashtagen på sina loggar. Jag har fått upp flera inlägg efter varandra med hashtagen. Jag har sett i grupper på Facebook hur många som delat sina berättelser om vad dem varit med om. Och det är sjukt. Det är så sjukt hur många kvinnor som faktiskt är och har varit utsatta. Hur många som inte har fått känna kärlek och tillit till sin egen pappa, bror, farbror, morfar, farfar, pojkvän, kompis.
Många har ju även blivit utsatta utav för dem, okända män.
Jag blir inte ens förvånad när jag läser att många inte ens anmäler det som dem utsatts för, för innan polisen ens har hunnit påbörja en utredning, läggs det ner. Polisen har inte resurser till att utreda alla sexualbrott som anmäls, vilket leder till att många inte väljer att anmäla. Det är ju också klart att många väljer att inte anmäla på grund av andra anledningar också, till exempel rädsla, eller att man blivit hotad.
Dem sexuella övergreppen finns överallt, i skolan, i hemmen, på stan, på bussen, på tåget. Det spelar ingen roll vart ifrån du kommer, eller hur du ser ut, just du kan bli utsatt.

Jag är en utav dem som delat just hashtagen. Jag har vid flera tillfällen blivit både utnyttjad, ofredad och trakasserad sexuellt. Jag har anmält några fåtal gånger, men långt ifrån alla.
Dock skulle jag vilja att alla vågar anmäla - för även om fallet läggs ner så kommer det in i statistiken och man får erbjudande om att få hjälp att bearbeta det man varit med om, och att få prata med någon.
Vågar du själv inte anmäla, prata med en vuxen som du litar på, en förälder, en lärare, kurator, skolsköterska, eller kanske en kompis. Någon som kan hjälpa dig att göra en anmälan och hjälpa dig att få vidare hjälp, utav till exempel en kurator eller en psykolog.
Men oavsett vad - VÅGA BERÄTTA vad du varit utsatt för. Det blir bara värre om du håller det för dig själv. Du kommer må sämre i längden.
Och, kom ihåg, du är aldrig ensam. Det är så många ute i världen som blir utsatta för sexuella övergrepp, varje dag. Det finns alltid någon som du kan prata med som har samma erfarenheter.

Likes

Comments

...försvann äntligen min tandställning! I fredags tog jag bort den, efter att ha haft den i ungefär 2,5 år. Det är så skönt att den äntligen är borta, men jag saknar den faktiskt haha. Det är liksom, så tomt utan den nu.
Men snart så är allt klart med mina tänder. Efter ungefär 5 år av undersökningar, totalt 3 operationer i käkarna, 2,5 år med tandställning.. Ja, det har varit en lång resa, men vad gör man inte för att få fina tänder?
Jag får i veckan en ny tandställning dock, en gomtandställning, som jag dock bara ska ha en kort period. Och inom en månad kommer jag få 2 nya tänder. Så, snart är allt klart. Och jag är så säker på att jag kommer vara mer än nöjd när allt är klart.

Jag vet att jag inte uppdaterat under helgen, men det har sina skäl till varför jag inte gjort det. I fredags bloggade jag inte pga att jag var hos tandläkaren typ halva dagen.
I lördags var jag på födelsedagsfest, och i söndags var jag helt slut efter lördagens fest haha.
Nu ska jag dock bli bättre på att uppdatera haha!

Likes

Comments

Allmänt, Psykiskt, Vardag, Att bli frisk

Hej allihop!

Nu öppnar jag ännu en gång upp portarna till denna blogg. Ni kommer återigen få följa mig, Sophie i mitt liv.
Bloggens inriktning och inläggen som kommer skrivas här kommer dock inte vara riktigt lika det jag tidigare bloggat om. Det ni kommer få läsa här och följa här är nu mitt vardagsliv med kärlek, svek, att leva med ohälsa och vägen till ett friskt liv.
Ni kommer få följa mig i mitt liv helt enkelt, min väg att bli frisk ifrån min depression.

Nu, och en tid framöver kommer jag varken plugga eller jobba, det kan dock ändras ifall jag hittar något att plugga eller om jag skulle få jobb. Men i dagsläget varken pluggar jag eller jobbar jag.

Just nu känner jag inte att jag har så mycket mer att skriva, utan ville mest bara informera lite kring vad jag kommer skriva om denna omgången av mitt bloggande. Jag hoppas iallafall att ni kommer tycka att det är spännande att följa mig i mitt liv!
Kontaktuppgifter till mig finns under flikarna till vänster, men skriver med kontaktuppgifter här också.
Hoppas vi hörs och att ni vill följa med mig i mitt liv!


Kontaktuppgifter:
Facebook - Sophie Drottz
Instagram - ddrottz
Mejl - ddrottz@hotmail.com eller ssophiiie@icloud.com (MÄRK MEJL MED TYDLIGT ÄMNE!)
Snapchat - ddrottz

Likes

Comments