Att ändra vanor kan vara rikitgt svårt. Jag tänkte därför dela några knep som hjälp mig jättemycket att äta veganskt!

1. Tänk positivt, var nyfiken och utmana dig själv!

Istället för att tänka på de icke-växtbaserade produkter du vill utesluta, tänk på allt det fantastiska gröna som finns och det nya du har att upptäcka! Tänk vad mycket råvaror och recept du kanske aldrig testat tidigare! Var nyfiken och testa dig fram!

Sedan jag börjat käka veganskt har jag även fått upp ögonen för de olika sätt som man kan tillaga mat på! Sträva och råriva morötter kan upplevas på ett helt annat vis än kokta morötter. Genom att använd olika tillagningsmetoder kan man också skapa stor variation i sin matlagning med få igredienser.

Kanske gillade du inte den soggiga zucchini som gömde sig i den översaltade grytan du fick i skolmatsalen, men jag lovar att ugnsrostad zucchini med vitlök och citron är en helt annan femma! Och glöm inte zucchininudlar med ärtpesto! Ghaa, va gott!

2. Hitta en platform för inspiration och tips!

Gå med i en facebookgrupp, följ en youtuber eller instagramare som lägger upp recept på vegansk mat för att få daglig input. Gå på vego-mässor och lär känna andra som också diggar grön mat. Sådana forum kan även vara fantastiskt bra för att få svar på tankar och funderingar kring att äta veganskt. Själv skulle jag vilja tipsa om facebookgruppen"Vad lagar du för veganmat idag?" och mässan Vego-vision !

3. Ha ALLTID med dig mat, vart du än går!

Ett äpple, en bar, en smoothie! Vad som helst! Se alltid till att ha med dig något ätbart! Det veganska utbudet är inte alltid fantastiskt i alla caféer och restauranger och då är det toppen att ligga steget före. Om du har med dig din egen vego-mat kan du också lättare få den precis som just du vill! Underbart att få äta en hemmasnickrad rödbetshumms-macka med rostade grönskar och ruccula istället för en torr fralla från bensinmacken med isbergssallad som enda pålägg. Att ha med sig snacks är även ett toppenbra knep för att hålla energinivån i schack, undvika oförutsedda utgifter å därmed också vara lite mer ekonomisk!

4. Bulka upp frys och kylskåp!

När du väl lagar mat, se till att laga mycket! Koka dubbelt så mycket ris, bulgur eller pasta och gör en extra stor gryta. Jättebra att ha färdig mat att värma upp mitt i veckan och faktiskt få i sig vättig mat när det är ont om tid! Efter ett tag kan du ha jobbat upp en härligt bredd av rätter i frysen! En egen lite restaurang,"Vill jag ha daal, lasagne eller linssoppa till lunch?" Snabbmat, kallar jag det!

5. Ät din B12!

Om du vill gå ”all-in” vegan är det viktigt att se till att lägga till extra B12 i din kost! Längre tillbaka i tiden kunde B12 hittas i den smutts som följde med när vi åt frukt och grönt. Idag ser det dock lite annorlunda ut å B12 återfinns för den mesta i animaliska produkter. B12 brist kan leda till ett flertal allvarliga konsekvenser så det är därför viktigt att antingen ta B12-tillskott eller äta B12-berikade produkter (typ som växtdrycken nedan) om man käkar vegankost.

Vill du veta mer om B12? Gå in här på livsmedelsverkets hemsida!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det är underbart att få bli så här härligt bortskämd med restaurangbesök nu är familjen här och hälsar på! Nu till middag åt vi på Food for friends i The lanes. Jättefin restaurang, något dyrare och passande för middag. Jag åt en riktigt matig rätt med ostronmussling, potatis och rödvinssås. Hade aldrig tidigare ätit växtbaserad mat på ett så här rustikt vis men var verkligen riktigt gott!

Likes

Comments

Det var verkligen helt rätt val att åka till Eastbourne idag! Jättevackert att åka längst kusten i strålande sol och blicka ut över gröna fält med får. Ja, bussresan var nästan halva grejen med dagens utflykt, så fint var det!. Väl framme i Eastbourne picknickade vi på stranden (grönsaker å hummus är verkligen historiens bästa picknick!!) och gick ut på piren. Där hittade vi finaste hattarna, ångrar starkt att vi inte köpte med oss dem hem. Sen gick vi runt i stan ett tag och fikade på ett mysigt café som heter Coffee & Carrot. En riktigt toppen dag!

Likes

Comments

Godaste glassen jag smakat! Alpros hasselnöt- & chokladglass, varför har vi inte den här i Sverige?! Smakar som nötkräm och är perfekt att dela på två!

Likes

Comments

I söndags var vi på vårmarknad vid The level och picknickade i solen. Jag blev helt överlycklig när jag hittade ett stånd med svensk lösviktsgodis! Och de hade punshpraliner! Bästa godiset, och växtbaserat också! Efter ett tag gick vi vidare till Open market där jag fyndade 5 kilo paprikor för 3 pund (strax över 30 kr)!!! Kändes som att hela Brighton stirrade ut mig på vägen hem haha! Men hade världens mysigaste konversation med en dam om paprikor! Hur som helst, nu har jag alltså väldigt mycket paprika här hemma. Mina roomies tror inte att jag kommer kunna laga upp allt, men matsvinns-Fanny ska prove them wrong!

Likes

Comments

För ett tag sedan var jag förbi Little bird igen. Var tvungen att gå in när jag såg att de hade en växtbaserad tårta med smak av choklad och banan! Och den var HELT underbar! Lagom tung men ändå generös chokladsmak. Om du nån gång besöker Brighton, fika på Little bird!

Likes

Comments

Är väldigt nöjd som råkat trilla över detta café. ALLT KOSTAR 1 £! Allt ifrån citron- och ingefärste till växtbaserade mackor. Woop woop! Gillar verkligen inredningen också, cleant och lite industriellt. Cyckeln på väggen ger ju också extra poäng!

Likes

Comments

Har varit på den här restaurangen två gånger nu men kan forfarande inte uttala namnet.... Wai kika moo kao är en av Brightons äldsta vegetariska restauranger men har många helt växtbaserade alternativ. Självaste restaurangen är inte jättemysig och servicen är si så där. Men maten är tipp topp och prisvärd! Ena gången jag var där åt jag en falafel wrap och den andra gången blev det morotskaka. Helt fantastiskt att alla deras tårtor är växtbaserade! Har blivit en hel del tårta sen jag flyttade hit till Brighton, and I lööv it!

Likes

Comments

Älskar Infinity Foods! Allt i restaurangen är växtbaserat så där är det bara att välja fritt! Finns allt ifrån fantastiskt prisvärd och välsmakande mat, stora portioner för strax över 5 £, till maffiga bakverk! Gick hit på min födelsedag och beställde denna tårta med smak av kaffe och valnöt, underbar var den!

Likes

Comments