Titel: Spirited Away (film)

Spirited Away är en äventyr- och fantasyfilm som utspelar sig i Japan och handlar om den 10-åriga flickan Chihiro som tillsammans med hennes föräldrar ska flytta till ett nytt hem. På vägen dit stannar de vid en tunnel som föräldrarna vill utforska. Chihiro har då onda aningar, men följer med ändå. Familjen har då tagit sig in i en övergiven plats som egentligen är andarnas värld. Föräldrarna förvandlas till grisar och Chihiro tvingas jobba för en gammal häxa, Yubaba, i ett badhus för att samtidigt försöka lista ut ett sätt att förvandla tillbaka sina föräldrar och rymma iväg. Där får hon även vänner, som t.ex. Haku.

Upphovsperson: Hayao Miyazaki (Japan)

Mina tankar: Det var med obehag som jag såg denna film i början, med tanke på Chihiro som blev av med sina föräldrar och behövde jobba hos häxan Yubaba för att själv inte bli förvandlad till ett djur. Med tiden, dock, blev hennes relation till de andra som jobbade för häxan bättre, och även med Yubaba själv. Slutet var till viss del tillfredsställande eftersom Chihiro till slut fick tillbaka sina föräldrar, men hon fick säga hej då till Haku.

Omdöme: ⭐️⭐️
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

                                                                      ⭐️⭐️⭐️

Kärlekens Arkitekt är en kärleks- och spionroman skriven av Emilio Calderón och utspelar sig under Andra världskriget & Spanska inbördeskriget. Det handlar om två spanjorer- José Maria och Montse- som har emigrerat till Rom, där de har bosatt sig i den Spanska Akademin. Snart kommer de i kontakt med fascistiska rörelser och dras in i en allt annat än enkel spionverksamhet, då de kommer i kontakt med en bok vars ägande information innehåller en urgammal karta som påstås vara Guds verk. Denna bok säljer de en dag, utan vetskap om bokens värde, till den italienske prinsen Junio Cima Vivarini som jobbar med nazisterna. Det leder till att nazisterna får reda på, och samtidigt skapar stort intresse för, flera övernaturliga föremål av stort värde som sägs existera. Samtidigt får José Maria och Monste försöka hålla ut med de allt svårare livssituationer som växer och som de tvingas påverkas av, då deras relation också blir olik av vad den var från början...

Kärlekens Arkitekt har en ganska svår text, då svårare ord förekommer men som också ständigt varieras med spanska och italienska ord. Boken är delad i två delar, efter krigets situation. Beskrivningen av miljön fick mig att skapa en klar bild av hur Rom såg ut, och jag blev snabbt bekväm med att sätta mig in i bokens innehåll. Dock hände det ofta att det blev långrandigt när texten endast bestod av "fakta" om vad olika okända nazistiska och fascistiska personer gjorde. Det som höll mig intresserad var att se hur Montse och José Marias relation växte, samtidigt som den italienske prinsens roll inte endast var att köpa deras mystiska bok...
Montses personlighet gjorde mig också väldigt nyfiken på att fortsätta läsa för att lära känna henne bättre, då den var ovanlig för en ung kvinna och samtidigt mycket olik min. Jag rekommenderar denna boken för dem som gillar kärlek, historia och även lite fiction.

Likes

Comments