En gång var det en liten flicka som var väldigt blyg, tystlåten och osäker på det mesta. Hon var rädd att hon inte var tillräckligt bra och hade stora krav på sig själv och jämförde sig själv alldeles för mycket med andra. Hon kände sig ful, oduglig, ensam och mobbad. På rasterna var hon ofta ensam då hon inte kände sig accepterad av andra p.g.a att hon gick sin egen väg med både stil o smak. Trots att hon blev mobbad så klädde hon sig ändå som hon tyckte, hon vågade aldrig säga ifrån om nån sa någonting till henne för att hon var rädd att det skulle bli värre.

Varje dag efter skolan gick hon hem o grät i tystnad på sitt rum. Det blev bara värre och värre, till sist hade hon förlorat livsglädjen, hade konstant självmordstankar och skadade sig själv direkt hon hade chansen. Det var dock inte bara mobbning som gjorde att hon mådde som hon gjorde, hennes föräldrar hade även skilt sig och hon hade ofta hallucinationer om ett och annat. Flickan hade helt och hållet flyttat hem till sin pappa för hon trivdes inte hos sin mamma. Det fanns en sak som hjälpte henne att klara igenom varje dag och det var att teckna, hon tecknade bort sorgen för att ha annat att tänka på. Då flickan gick i sjunde klass så blev allting värre och i slutet på terminen hamnade hon in på vård för pappan kände att han inte räckte till, han fanns alltid där för henne och ville bara att hon skulle känna sig glad och må bra igen.

En ganska lång tid hade flickan medicinering för djup depression och psykotiska genomslag, hon gick även regelbundet på terapi hos psykologen. Detta varade i x antal år och med tiden blev det lite bättre hela tiden. Ännu i nionde klass kände flickan att saker o ting var lite upp och ner men när hon väl började studera så blev det bara mot det bättre hållet. Hon kom in på skolan hon hade sökt till och såg framemot att lära sig nytt. Ännu som 17 åring hade hon hallucinationerna kvar. I dagens läge är hon 21 år gammal och har livsglädjen tillbaka, mår bra och trivs med sig själv och ser fram emot mycket i livet.

Denna flicka jag nu skrivit om är jag, jag då jag mådde som sämst i x antal år. Denna berättelse är kortskriven och är mycket längre än vad jag skrivit men jag tycker att jag inte behöver skriva ner varenda lilla detalj. Jag vill att folk ska öppna ögonen och inse att mobbning är fel och att det t.o.m. kan leda till att den mobbade hamnar in på vård, dock var det inte bara mobbning som orsakade att jag hamnade in på vårde, det var så mycket mer.

Den som jag är otroligt tacksam över att ha i mitt liv är min pappa för vem vet vad som skulle ha hänt utan honom och utan hans hjälp då allting var som värst. Jag har gjort massor med skit i mitt liv och lyfter jävligt mycke på hatten över att pappa har kämpat och hjälpt mig så att jag står på egna ben nu och mår bra.

Självklart har jag perioder i mitt liv ännu som jag kan må riktigt dåligt men jag kämpar mig igenom det för jag vet att det finns nära o kära som verkligen bryr sig. Man ska alltid finnas för varandra.

Likes

Comments

För nästan två år sedan flytta jag till Sverige. Jag tänkte att ja sku berätta lite om hur det är att bo i Sverige som finlandssvensk för det finns ganska mycke uttryck, ord och meningar som skiljer sig mellan finlandssvenska och rikssvenska, och så tänkte jag berätta lite om vad jag fått för kommentarer av folk gällande min dialekt.

Ord och uttryck

1. Semla, fastlagsbulle o fralla? Jo i Finland kallar vi en fralla för semla medan en semla i Sverige är en fastlagsbulle,

2. Klockan, I Finland pratar man alltid om att klockan är t.ex "kvart före fem" medan de då i Sverige istället säger "kvart i fem". Jag har även hört min pojkvän säga "fem i halv" eller "fem över halv", första gången jag hörde det så var jag tvungen att tänka efter vad han menade för i Finland säger vi "25 över" och "25 före".

3."Egnahemshus" kallar vi det i Finland men i Sverige säger de "villa".

4. Örngott? Vad är det, tänkte jag första gången jag hörde det. Jag hade ingen blekaste aning men sen kom jag fram till att det är dynvar men svenskarna pratar om "örngott", vem tusan kom på att kalla det örngott?!

5. Sen jag var liten har jag alltid sagt plättar (stora som små) men det man gör i ugnen kallade jag pannkaka, nä...här i Sverige så kallas de små för plättar medan de större kallas pannkakor men de som görs i ugnen kallar svenskarna för "ugnspannkaka" eller "tjockpannkaka"

6, Frukost....fast i Finland pratar man ju om morgonmål.

7.Jag minns när jag ofta sa (säger fortfarande) Aj framför endel ord som t.ex "aj jo" vilket de i Sverige då menar"javisst ja"

8. Dajju eller dabbig är väl till "riktig svenska" översatt som fånig eller dum.

9. Hemma pratar jag alltid om att saker o ting är lite "råddigt" men alla svenskar vet ju inte vad jag menar men det betyder att någonting är rörigt.

10. "Rosk" och "roskis" alltid då jag nämner dessa ord till någon svensk så står de som frågetecken och funderar vad tusan jag menade, jo rosk = skräp och roskis = soptunna/papperskorg.


Kommentarer och reaktioner då folk fått reda på att jag är finlandssvensk.

1. Du kan väl prata svenska?

2. Är du född i Sverige eftersom du kan så bra svenska?

3. Jag älskar din dialekt, det låter så mysigt då du pratar!

4. Kan du prata finska också då du pratar så bra svenska?

5. Men finska är ditt modersmål va? Nej fel.

6. Är nån av dina föräldrar finsk? (nej det behöver inte vara så men oftast är det så att ena eller båda föräldrarna har finska som modersmål men så är det inte i mitt fall)

7. Gick du i finsk skola o lärde dig svenska? nej det finns svenska skolor i Finland också.

8. Då man tackar nej till akohol "Jaha, och vilket land var det du kommer från? "

9. Jahaa du är från Finland, jag är stort fan av Runeberg! (kommentar av en random svensk på jobbet)


Beteende i Sverige vs. Finland

En stor skillnad jag märk I sverige är att folk verkar vara mycke mer sociala och låter mer trevliga när man t.ex ska handla någonting. Jag har även fått höra att jag på jobbet ser sur ut enligt endel personer...dock är min kommentar till det "jaa-a vad man kan rå för att man är finne" fast jag skämtar ju då förstås. Folk hälsar på en mycket mer i Sverige än i Finland trots att man inte känner personen, detta kändes riktigt konstigt i början för mig då jag flytta till Sverige.

Då jag besökte Sverige första gången i början av 2013 så var jag tvungen att anpassa min dialekt lite eftersom de hela tiden frågades sen "vad sa du?" men nu i dagens läge pratar jag min gamla vanliga dialekt och jag skrattar varje gång jag åker hem till Finland igen för de är så många som tror att jag ändrat dialekten till rikssvenska, men nej det kommer aldrig hända!


Det finns mycke mer ord o uttryck gällande finlandssvenska så kanske gör en Del.2 av detta om jag känner för det.


Likes

Comments

Idag äntligen hade jag tid o inspiration till att sy. Direkt jag kom hem från jobbet började jag fundera ut vad jag skulle skapa, först hade jag planerat att sy tyg kassar men ändrade sedan åsikt och gjorde en kudde istället. Jag ska sy fler kuddar i liknande stil som den jag gjorde idag när jag har tid med det.

Likes

Comments

Idag var tanken att jag skulle sy o planera nya projekt men det blev ändrade planer eftersom min pojkväns föräldrar ringde o fråga om vi ville åka med till Ludvika. Såklart hängd vi med för skojs skull + att ingendera av oss har körkort ännu.

Jag köpte lite småsaker till lägenheten och när vi kom hem så skruva vi upp en gammal hylla ovanför mitt skrivbord. Förövrigt så är jag nöjd med dagens köp och är även nöjd över hur min lilla "syhörna" ser ut just nu trots att jag kommer uppdatera mer i framtiden.

Lite av dagens köp:


Syhörnan som jag kallar det, ska uppdatera med bl.a. lite tavlor på väggarna.

Likes

Comments


Nu när jag kommit igång med bloggandet igen så tänkte jag berätta lite om mitt eget klädmärkte som jag sysslar mycket med på fritiden. Jag började med vicious arrow design strax efter att jag hade slutfört mina studier inom textil branschen i maj 2014.

Hur kom jag på namnet?

Jag funderade länge på vad jag skulle kalla mitt klädmärke, till en början hade jag ett annat namn men jag insåg ganska fort att det inte kändes rätt på något vis alls. För att hitta ett namn så började jag bläddra bland min o pojkvännens lp samling för att hitta inspiration från bl.a. låtar vilket jag otroligt nog hittade. "Vicious" tog jag från Alice Coopers låt "vicious rumours" och "Arrow" tog jag från Magnums låt "just like an arrow" och så fick jag ihop vicious arrow design. Jag ville ha "design" efter hela namnet istället för "clothing" eftersom jag även syr annat än bara kläder.


Varifrån finner jag inspiration?

Jag kan få inspiration från lite olika personer, saker o ställen. Min inspiration kommer mycket från musiken jag lyssnar på men kan även hitta inspiration i naturen, serier, "förr i tiden" såsom vikinga tiden och viktorianska tiden t.ex.

Personer som inspirerar mig:


Hur gör jag när jag får en idé?

Det varierar väldigt mycket, jag försöker ofta komma ihåg att kasta ner ett litet skissblock i min väska ifall jag ska nånstans för vem vet när man får en bra idé som man behöver skissa ner så man inte glömmer bort vad det var för design man tänkte sig. Ibland sätter jag bara igång att sy direkt utan någon skiss eller större plan, jag bara kör o hoppas på det bästa, när jag t.ex syr väskor så brukar jag inte ha några större planer utan jag sätter bara igång med att klippa ut bitar (på högt för det mesta). Vissa gånger kan jag även få för mig att klippa o klistra ihop ett kollage med en massa bilder som blir inspiration till hurdant tema jag vill gå efter,


Likes

Comments

Efter många om och men fick jag för mig att börja blogga igen. Mitt namn är Daniela men kallas "Dansu", jag är född och uppvuxen i Finland men är nuförtiden bosatt i Sverige och har bott här i snart två år. Jag älskar hårdrock/metal och på fritiden sysslar jag mycket med kreativitet vilket jag även kommer skriva mycket om i denna blogg.

Maj 2014 tog jag examen inom textilartesan branschen och ganska fort därpå började jag med mitt eget klädmärke som heter "vicious arrow design" vilket jag jobbar med så mycket jag har tid o möjlighet till.

Förutom kreativitet så kommer jag även skriva lite om min vardag i bloggen, kanske ibland även "slänga upp" lite bilder av natur o annat kul.

Ha det så bra så länge!

/Daniela


(Bild tagen av mig då jag i Oktober var hem o hälsa på familjen i lilla Ekenäs , Finland)

Likes

Comments