​Schabllla, alla köttbullar!!!


Idag ska jag berätta lite om svenska och isländska.

Isländska och svenska kommer ifrån samma släktträd (det indoeuropeiska trädet och sen den germanska ”grenen”) och båda språken härstammar ifrån urnordiskan. Det finns några likheter emellan isländska och runsvenska, några kvarlevor är att isländskan fortfarande har kvar urnordiskans och runsvenskans diftonger och triftonger.


Isländska och svenska alfabetet

Sveriges alfabetet : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Y V W X Z Å Ä Ö

Isländska alfabetet : A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö

Det svenska och det isländska alfabetet är väldigt lika varandra, skillnaden är att isländskan har en annorlunda ordning på bokstäver och oftast har de en likadan bokstav fast med ett streck eller något t.ex D och Ð, isländskan har även några andra bokstäver som vi i svenskan inte har. Isländskan har inte bokstäverna ä, å, c, z, och q.


I Sverige så ”välkomnar” man nya låneord och i Island är man nästan allergiska mot nya låneord. Jag tror att vi i Sverige är vi väldigt lata så vi hittar på och lånar nya ord och vi är rätt så många som bor i Sverige så svenskan kommer nog aldrig dö ut. På Island så bor det inte många människor alls så jag tror att de är rädda för att språket ska dö ut om dem tar in en massa låneord i sitt språk eftersom de är så några som kan prata isländska.


En intressant sak är ju hur efternamnen skiljer sig åt, i Sverige så tar man pappans efternamn eller ibland mammans. Men på Island gör man som vi i Sverige gjorde för många många år sedan, om man föds som pojke på Island så tar man pappans förnamn och sätter dit son efter t.ex Pelleson och när man föds som flicka gör man samma sak fast man sätter dit dottir efter pappans namn t.ex Pelledottir.


Här har jag gjort en ordlista med ord som jag tror jag kommer behöva

Svenska - Isländska


Hej – hi ,det ordet förstår man ju att det betyder hej för hi är ju hej på engelska också.


Hejdå – kveðja ,det här ordet är väldigt krångligt och man förstår nog inte ordet.


Metalspik – málm gaddur ,det här ordet förstår jag för málm låter malm och det är en metall och gaddur låter som gaddar eller gadd och det ju ungefär som en spik.


I – í , det här ordet är lätt att förstå tycker jag för det är samma bokstav fast med en liten konstig prick över.


Benet – fótur , när jag hör det här ordet tänker jag en fot och inte ett ben


Och – og , det här ordet förstår man nog också för det låter ganska likt och


Frukost – morgunmatur , när jag hör ordet morgunmatur tänker jag morgon-mat-tur alltså en mat tur på morgonen.

Några andra likheter och skillnader i svenskan och isländskan:

Är att båda språken har stor bokstav i början på en mening, orden är ungefär lika långa. Isländskan har inte ä, å, c, z, och q, i isländskan hamnar det viktigaste verbet längst bak i en mening t.ex ”jag har en bok köpt” istället för ”jag har köpt en bok”.Likes

Comments

Schablllllla alla läsare!

En obekväm person är för mig någon som säger något jag verkligen inte vill höra t.ex när jag var inlagd på sjukhuset när jag hade brutit mitt ben, så hade läkaren varit en obekväm person för mig om han hade sagt att dem var tvungna att amputera mitt ben. För det hade jag verkligen inte viljat höra eller vara tvungen att göra.

Jag kan förstå att Al Gore är en obekväm person för många för han berättar sanningen om miljön och för många personer kan det vara obekvämt. De personerna kanske lever ett väldigt dumt liv för miljön och de vill inte tro på det Al Gore säger, de kanske är för lata för att ändra sin livstil och rädda jorden, förmodligen bryr dem sig inte, de kanske till och med tror att det inte är människornas fel att jorden håller på att gå under.

En person som jag tycker är obekväm är Donald Trump. Trump har ju lyckats bli president över USA och jag fattar fortfarande inte hur han kunde bli det. Man kan säga att Han tycker tvärtom av vad Al Gore tycker. Trump tror inte på miljökatastroferna och om att jorden kommer gå, han säger bara att ”det är skitsnack”. Många i USA tycker nog inte att Trump är en obekväm person för han fick flest röster från de amerikanska folket och det är nästan det som oroar mig mest. Hur kan så många människor tycka samma saker som Trump?

Jag tror nog att nästan alla andra i världen tycker han är en obekväm person och tycker han är dum i huvudet som sitter och säger att miljöförstöringarna inte sant. Han säger att personer som Al Gore bara ljuger.

För mig är Donald Trump en obekväm person för han vägrar inse att jorden håller på att gå under men han struntar i det och det som han säger är inte något jag vill höra. Jag hoppas att han inser att jorden går under om vi inte gör något!


Likes

Comments