Header

Provlagning, done
Snabba tag var det som gällde för fisken kom samma dag som de skulle smaka menyn. Två timmar hade jag på mig att sätta fiskfond, hummerfond, hummerolja, portionera fisk göra soppan och allt annat på preplistan. Gruyeremayo, rågbrödsflarn och kavringscrumble utan rågbröd eller kavring. Han lovade att han kunde få tag på det och att jag inte behövde baka men tydligen inte. Smaklöst vitt bröd blev ersättare. Men vad ska man göra.
De rätterna jag lagade upp var en meny jag ville sälja in vid nyöppningen. Självklart ska alla rätter gå att köpa var för sig men tänkte mig ett menyerbjudande.
Så först ut
Gräslöksmayo, kavringscrumble och rädisor. Som ett litet tilltugg bara när man beställt in en fördrink.
Fisksoppa, gräddbaserad med hummerolja, confiterad majrova och fänkål, ångad lax och berramundi. Nu stekta räkor, i menyn rökta. Fänkålsdill. Ser fruktansvärt tråkig ut på en vit tallrik.
Huvudrätt kycklinglår med krispigt skinn, gruyeremayo, bakat päron, päronvinaigrette, stekt baby gem och smörgåskrasse.
Följt av en osträtt. Blåmögel, myltade björnbär med stjärnanis, flädertapioka, rågbrödsflarn med fånkålsfrö som nu var ett surdegsbröd och körvel.
Dessert blev chokladbrownie med pistage, gjusen chokladcreme, maltcrumble, rabarbercurd och rabarbersorbet som båda senare vill bytas ut till havtorn. Lite spansk körvel på det.
Tog tre bilder men glömde huvudrätt och dessert. De blev dock riktigt bra.
En oerhört oaustraliensisk meny men vi är placerade i Newton, meckat för alla hipsters på denna jord så tror verkligen det kan gå hem med mat ingen tidigare har smakat. Hur som, provsmakningen är över och jag kan pusta ut. Tyvärr hade de bråttom iväg igen och fick inte mycket respons. På tisdag sa de. Varför ska allt alltid ta sån tid på detta ställe?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • Australien

Likes

Comments

Det är väl dags att sluta skriva datum vid det här laget eftersom jag inte längre gör några dagliga uppdateringar...
Men jag lever, oroa er inte!
Vad har hänt sen sist?
Jag har blivit sjuk. Blivit av med det värsta och nu är det bara en förkylning kvar.
Vi har köpt svenskt godis. Svenska kyrkan säljer tydligen massor med gott.
Har varit i det största köpcentret jag sett för att klippa mig. Tog en evighet att hitta rätt men väl där väntade hårinpackning, massage klippta toppar. En nota som skulle landat på en bra bit över $200 som var gratis för mig. Man tackar
Lagat telefonen som plötsligt inte kunde laddas. Fick byta skärmen också så nu är den finare än på länge.
Har varit på bio. Ännu en trevlig sådan med ett par glas vin, tilltugg, miniburgare och ostbricka.
Hot stone massage med Linn. Gav ju två vouchers till henne i julklapp som vi inte nyttjat. De gick ut för två dagar sedan men de var snälla och vi fick komma ändå. Så avslappnad nu!
Testat en black mask. En ansiktsmask som stelnar som man sedan drar bort och då ska alla pormaskar följa med. Jag såg dock ingen skillnad.
Och jobb.
Jobb, jobb, jobb...
Men jag trivs väl. Så länge jag får göra vad jag vill men det är svårt att få sin vilja igenom. Ägarna har ägt krogen i 18 år och det märks. De ser inte vad som behöver göras och vill ta små steg framåt. Medans jag vill köra en nyöppning. Stänga i två dagar för att öppna upp med ny meny, nya viner, nya tallrikar, ny utrustning, nytt allt.
I dagsläget är vi två i servisen, tre i köket och en diskare. Och ungefär lika många gäster. Skickar ut halvtaskig mat som är sjukt svårarbetat under service. Kommer det en bong på en kycklingpasta till exempel så börjar man med att steka kyckling och svamp. Sen lök. Sen vitlök. Sen vin. Sen fond. Sen grädde. Sen pesto. Sen smaka upp den med salt och peppar. Koka pasta. Blanda med såsen. Upp på tallrik. Parmesan och basilika. Kanske inte så jobbigt men när det kommer 6 olika pastarätter och du ska försöka ha koll på alla med olika ingredienser på samma gång så blir det rörigt. Istället för min meny som kräver mer tid under prep och mindre tid under service. Mer lättarbetat helt enkelt.
Har jag berättat att vi har pizza också? Den ska snart bort hoppas jag men för tillfället jobbar jag alltså på ett ställe som serverar pizza?! Pizzabagaren Daniel, här bor i staden.
Nu är jag iallafall på väg till krogen för att laga upp fem av mina rätter till ägarna i hopp om att de ska fullkomligt älska vad som serveras så att de med öppna armar vill fullfölja min dröm om en nyöppning. Den som lever får se.

  • Australien

Likes

Comments

2017.03.12
Linn började tidigt som bara den medan jag fick dra mig någon timme till. Men fick jobba igen den stunden på kvällen istället. Ganska lugn service, maten är fortfarande inte vad jag önskar men har skrivit lite nya rätter som förhoppningsvis kvalar in. Jag vill ju bara ta bort allt som finns på den där menyn, köpa ny utrustning och nya tallrikar, nya bord, glas och viner. Allt ska ut, det här ska bli ett schysst ställe. Se upp, här kommer jag. Önsketänkande. Men Gud vad bra det kunde bli. Halv ett är jag hemma och vi gör en smoothie som väcker hela lägenheten. Stackarna. Vi får väl igen när de stiger upp imorgon bitti.

  • Australien

Likes

Comments

2017.03.11
Linn och jag slutar samtidigt så jag möter henne i Circular Quay där vi köper en fika som vi tar med oss till en park. Där myser vi en stund innan vi hittar en irländsk pub med liveband och öl. Vår första After Work i Sydney? Det har ju varit lite svårt att få ihop sådana när någon av oss alltid varit arbetslös. Trevligt iallafall. Sen väntar tvätt hemma i Pymble. Jag som nästan glömt att det finns tråkiga saker i livet...

  • Australien

Likes

Comments

2017.03.02-03-04-05-06-07-08-09-10
Väl över en vecka har gått och jag har inte ens klickat mig in här på bloggen. Förlåt för eventuell besvikelse. Vad har jag gjort? Allt och ingenting. Skriver en liten sammanfattning i ett inlägg.

#1 Surfa i ösregn
Vi hade bestämt oss dagen innan, oavsett väder ska vi till Manly och surfa. Hyrde brädor och körde 100% Hur fett som helst!

#2 Mardi Gras, en av världens största Pridefestival
På morgonen fick vi reda på denna festival. Sarah berättade att det var världens näst största och vi blev taggade. Första gången för oss båda så varför inte börja stort?

#3 Shoppat, otippat?
Lugn mamma, jag handlade bara en T-shirt på Armani. Linn var för första gången den som glömde att pengarna dras från kortet när man handlar med det.

#4 Sydney har blivit en regnig stad
Det är regnperiod här nu. Regn, regn, regn. Så deprimerande...

#5 Varit på jobbintervju
För en head chef position på ett café. Inte särskilt bra sådant men tänker att det kan vara lätt att utveckla. Fick fylla i massa formulär med uppgifter om mig, vart jag jobbat, vad jag har för erfarenheter och hur jag vill styra allt. Och sista sidan ett quiz. Vad är brunoise? Vad är HACCP? Under vilka grader utvecklas bakterier snabbast? Relevanta frågor. Men där fanns mindre relevanta också. Om du var en bil, vilken skulle du vara och varför? Golf1:a white edition 89. Min älskling. Kan jag skriva den? Den enda bil jag kan.

#6 Fick inte jobbet
Attans bananer

#7 Fick ett annat jobb
Han har ett café och en restaurang. Han söker två köksmästare och tyckte jag var mer lämpad till hans restaurang än café. Vad hände där. Jag kan ju ingenting om hur man styr en restaurang. Och alla dessa papper. På engelska?! Herre Jesus Amalia. Börjar dagen efter min intervju

#8 Firade med champagne i Manly
Jobb innebär fira. Och hur firar man utan champagne?

#9 Linn har varit på opera. Utan mig!?
Vår kompis har två biljetter till operan och kunde bara ta med en av oss. Linn fick äran. Jag är inte bitter... Inte alls... Kommer aldrig kunna se honom eller Linn på samma sätt igen

#10 Linn har städat
Kommer hem till upphängda skjortor, vikt tvätt och allmänt städat rum. Hon är allt fin ändå.

#11 Nationella kvinnodagen
Diskar upp frukosten. Linn, jag tar det, sitt ner. Det är din dag idag. Sen sticker jag till jobbet och linn får klara sig själv.

#12 Linn överraskar
När jag kommer hem möts jag av en hemlighetsfull Linn som håller för mina ögon när jag går in i vårt rum. Där hade hon dukat upp världens frukt- och ostbricka med en smoothie till det. Vilken hjälte.

#13 Picknick vid Harbour Bridge
Delar en sallad med tinderella med utsikt över operahuset och Darling Harbour. Efter det chips. Efter det choklad.

#14 Köper mat till våra husdjur
Vårt skafferi har åter blivit invaderat av myror och kryp. Slänger ris, müsli, solroskärnor, teet Linn fick av mamma och pappa i julklapp med mera. Tömmer och städar ut. Igen...

#15 Lever livet
Ja, de dåliga uppdateringarna på bloggen måste väl ändå vara ett tecken på att vi lever livet?

  • Australien

Likes

Comments

2017.03.01
Vi åt frukost på Manly. Eller snarare lunch för klockan tickade. Ändå kan man väl inte kalla det lunch för den bestod av en chai, yoghurt för min del och frozen yoghurt på det. Som alltid. Linn for till jobbet och jag stack för att ta min andra hepatitspruta. Kom en halvtimme tidigt i hopp om att få en lite tidigare tid. Men nej. Halvtimmen gick i och för sig ganska snabbt med lite inredningsmagasin. Men såklart var där förseningar. En halvtimme till gick och ännu en. Så kom den magiska stunden när de ropar upp mitt namn. Daniel. Studsande skuttar jag till doktorn som ger mig sprutan och mindre än en minut senare är det klart. En och en halv timmes väntan för en minuts besökstid. Sen ber han mig vänta ytterligare 20 minuter i väntrummet innan jag går hem. Sätter mig ner och när jag ser honom gå springer jag. Jag spenderar inte en sekund till i det där tråkiga rummet. Men nu är det fem månader till nästa gång.

  • Australien

Likes

Comments

2017.02.28
Idag har jag fått ett uppdrag av Linn. Eller snarare en order. Ett måste. Livsavgörande. Jag ska köpa semlor. Det finns en svensk restaurang/café/butik här som säljer semlor. Googlar och de stänger först vid fem. Så efter att ha handlat mat till kvällen sticker vi dit. Halv fem visar uret.
Fem semlor tack, säger jag glatt. Jag har lyckats med mitt uppdrag!
Köket stänger vid fyra, får jag till svar. Herre Gud?! Vad gör jag nu? Linn kommer få två röda horn i huvudet.
Men hon fortsätter, jag skulle kunna göra dem om du inte bryr dig om hur de ser ut och du lovar att inte lägga upp dem på Instagram. Sagt och gjort, jag går därifrån med en påse fylld med semlor!
Gör en svamprisotto med kyckling och tömmer tre flaskor vin. Sen kommer Linn och vi vräker semlor. Sjukt mysigt.

  • Australien

Likes

Comments

2017.02.27
Jag ska lämna CV på ett ställe som jag inte borde ens ta mig tid att gå till. Går till biblioteket och köper en kopia av mina papper och tar mig till stan. Det är en lunchrestaurang och jag hade nog klarat av både servis- och kockjobb där men tjänsten jag sökt är köksmästare. Ansvarig för allt. Menyer, ekonomi, miljö & hälsa och allt annat som tillkommer. Går upp i loungen för att ta mig till sjunde våningen där restaurangen ligger. Tydligen måste man till 14:e våningen för att gå till en annan reception där och sedan åka mer en annan hiss. Är det en restaurang för kontorssnubbar? Hela byggnaden är i marmor, glas, granit och mässing. Väl uppe på 14 våningen frågar jag den andra receptionen där hur jag kommer till våning sju. Efter mycket om och men inser vi att jag är i fel byggnad. Pinsamt?! Tar mig till rätt byggnad och hittar restaurangen där jag sätter mig ner med ägaren. Vi hinner inte långt innan hon berättar att en redan har hittat en som gjort sin trial och ska börja på torsdag. Varför har jag ens kommit hit? Men vi fortsätter ändå prata och hon ber att få behålla mitt CV. Men förväntar mig inget. Synd dock att det känns som att om jag bara varit där någon vecka tidigare kunde jag kanske fått en köksmästartjänst. I Sydney! Inget att göra åt det nu. Åker till Manly. Hungrig som bara den tar jag en korv på ett ställe Linn och jag checkat in för att det sett trevligt ut. Med Linn i luren pratar jag såklart svenska och det snappade tjejen i restaurangen upp. En svenska? Och stället säljer Bullens! Haha jag som inte ens gillar det men det blir en toppad med chili och den går ner.
Sen åker jag för att möta upp de andra. Lagar lite mat, dricker lite vin. Porchetta med pumpa, broccoli och potatis. Rosé-Veuve Cliquot, MoëtICE (som gick ner med lite hallon i. Som en god cider typ, för en dryg femhundring flaskan) och en shiraz från trakten. Vi var fyra att dela så är inte så farligt som det låter. Sen kryper vi till kojs. Linn jobbar sent och kan förhoppningsvis somna så fort hon kommer hem. I den något tomma sängen i Pymble.

  • Australien

Likes

Comments

2017.02.26
Linn är på jobbet och jag hänger med våra roomies till The Botanic Garden som ligger vid Operahuset. Går runt där ett tag, inte jätteinspirerad men spenderar iallafall ett par timmar av dagen. Jag som trodde det var kallt utrustade mig med stickad tröja och jacka. Vilket jag senare märkte var helt fel klädval. Så svettandes vankar jag framåt och pratar visa med Rafael som ska söka nu. Får en kontakt att vända mig till och massa info om olika visa vi kan söka för att stanna. Jag tackar och tar emot. Sen är det dags att möta upp Linn som slutar jobbet. Vi börjar med en drink i väntan på hennes andra kusin som hälsar på i Sydney. Får höra att en kvinna har hoppat ut från ett hotellrum utanför hennes jobb strax innan Linn började jobba. Tur att hon slapp se det men så hemskt.
När kusinen kommer släpper vi det och vi går till ett Italienskt hak för att få i oss något att äta. Redan lullig efter en mist sagt enorm margarita beställer vi in en flaska rosé och varsin pizza. När man kan välja mellan liten och stor tänker vi att liten låter kanon med tanke på hur sällan man lyckas trycka en hel pizza. In kommer en minipizza och vi beställer in en antipasto innan vi börjat äta. Ändå är man mätt innan pizzan är slut. Varför måste man vara så snabb? Men det är ju alltid gott med en charkplatta också. Vi säger hejdå och drar oss hemåt. Även denna kusin och hennes vän var så trevliga! På något sätt måste jag försöka bli ingift i Linns släkt. Imorgon får jag reda på om jag får mitt servisjobb och dessutom har jag en intervju på ett annat ställe som jag verkligen inte är kvalificerad för. Men det kan väl vara värt ett försök tänker jag?

  • Australien

Likes

Comments

2017.02.25
Slappdag No.2
Tvätt, lite städ, telefonsamtal hit och dit, storhandling, mat och mys. Kollade youtube där en av personerna vi följer kollade gamla barnprogram och vi började diskutera vad vi såg som små. Astrid Lindgren segrade och vi bestämde oss för att se Bröderna Lejonhjärta. Först nu förstår man ju hela filmen. Så fin. Bra beslut och bra avslut på dagen.

  • Australien

Likes

Comments