Header
View tracker

2016.12.01
Då var det december. 27 grader när vi vaknar. Någon julkalender har vi inte införskaffat oss men skålen med IKEAgodis finns kvar, redo för att bli en bit tommare för varje dag, alternativt varje gång man går förbi.
Idag tog vi färjan till ett zoo i närheten. En gondol tog oss upp och där fördrev vi ett par timmar innan himmelen började bli mörkare. Efter att sett alla vilda djur måste man ändå erkänna att vi vid flertalet tillfällen tyckte synd om djuren som bodde instängda eller inhängande. Men mysigt att bara strosa runt där. Tio regndropparna träffade oss och vi vågade inte stanna. Med en chokladkaka i ena handen och en kaffe i andra sprang vi snubblandes mot gondolen ner till färjan och vidare hemåt. Väl nere sken dock solen igen och resten av dagen fortsatte i solens tecken.
Imorgon väntar 37 grader och någon trevlig strand så man kan ladda upp sina batterier ordentligt innan jobbet kallar.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • Australien

Likes

Comments

View tracker

2016.11.30
Vaknade inatt av att hela rummet lös upp, strömmen är tillbaka.
Till morgonteet på trappen fixade vi klart våra Tax File nummer och därmed har jag idag också fått min första lönespecifikation. Ännu bättre lön än vi vågat hoppas och då räknade vi ändå högt. Det bådar gott för ännu en lång semester efter Sydney.
Australien är ju inte Sverige och det finns väl en anledning till att pepparkakshus inte är så stort här. Under natten hade Linns fallit ihop till en vacker hög och mitt rasade under dagen. Luftfuktigheten för tillfället är 81% och inte känns det fuktigare nu än vanligt.
Linn åkte iväg till sin arbetsintervju som jag i mitt stilla sinne tänkte skulle ta en kvart. När två timmar gått tänker jag att hon borde kommit hem, skickar några sms utan svar. En timme senare ringer jag utan svar. Fler sms. Lite städning, dusch och tv. Nytt sms utan svar. Strax efter åtta får jag ett samtal. Då har hon fått hoppa in och börjat jobba. Om två dagar vet vi om jobbet är hennes och alla mina två tummar hålls hårt. Men innerst inne är jag lugn, Linn är grym och jobbet är så gott som hennes.

Likes

Comments

View tracker

2016.11.29
Fick inget svar av Sous Chefen varken kvällstid, vid 05.30 eller 06.30. Vid 10 ringer han och jag vaknar, lätt panikartad och inser att jag missat ett sms och att han nu undrar vart jag håller hus. Så var inte fallet utan han ville bara säga att han somnat innan han hann skriva till mig igår kväll och att jag kunde ta ledigt idag också. Så vi stack till Ikea för att köpa oss lite Sverigekänsla. Glögg, lussekatter, pepparkakor, lösgodis, flädersaft och innan vi hann till kassan ser vi att de säljer pepparkakshus som vi slänger ner två av i korgen. Nervositeten stiger för nu är det tävling på gång. Finast hus vinner.
Men innan vi åker hem köper jag jobbskor och Linn jobbskjorta. Imorgon ska hon på intervju och snart jobbar vi på samma restaurang! Så glad för detta!
Med maximerad julkänsla inklusive julmusik börjar vi bygga ihop våra lyxkåkar. Florsockret vi köpt liknade mer strösocker och efter två försök där vi mixat sönder det i mixern lyckas vi få ihop en smet som i alla fall liknade glasyr, även om den var minst sagt svårjobbad.
Några svordomar senare stod de klara. Med noll energi kvar till att bygga palmer och allt annat vi planerat så pudrade vi över vårt mixade socker och därmed flyttades våra hus till ett kallare klimat. Så nu förklarar vi husen inflyttningsklara.
Strax efter midnatt får jag ett sms at Sous Chefen att han klantat till det med dagarna jag skulle jobba. Han sa att tre dagar semester väntar och sedan fyra dagar jobb. Precis vad jag inte önskat men gillar läget och förbereder mig på tre dagar fyllda med pepparkakor och glögg.
Ännu senare på kvällen hör vi världens smäll och hela lägenheten fylls upp av ljus från någon fyrverkeriliknande historia. Strömmen går och det smattret slutar. Linn och Daniel, nyfikna som få springer såklart ut när brandbilen kommer och ser att en elledning har gått av som tidigare hängt över vägen och nu ligger fint mot marken. Hur? Ja, endast Gud kan svara på det.
Nu är det dags för ögonbrynstrimning á la Linn. Smärtan är total.

Likes

Comments

2016.11.28
Väckarklockan ringer 05.30. Inget sms från chef.
Väckarklockan ringer 06.30. Inget sms från chef.
Daniel vaknar själv 10.30. Inget sms från chef.
Så med någon gnutta ångest över att jag i princip gett mig själv en ledig dag åkte vi för att shoppa. Och ja, ett närmare träningspass blev det med åtta påsar att bära runt på. Skor, skjortor, badbyxor, shorts och T-shirts. Plural i de flesta kategorier. Och Linn hittade sin beskärda del hon också. Väl hemma, 7h senare skickar jag ett nytt sms till chef för att kolla angående morgondagen. Han berättar att han är ledig ett par dagar och skickar ett nytt nummer som jag hör av mig till. Samtidigt som jag i mitt stilla sinne tänker att det är perfekt. Chef tror att de andra kockarna gett mig ledigt idag och de på jobbet förstår såklart att chef har gjort det.
Lysande Sickan, den oplanerade kuppen, fullföljd in i minsta detalj.

Likes

Comments

Hur trött man än var igår så var det inte helt enkelt att somna. Inte mer än ett par timmars sömn innan man skulle gå upp vid detta omänskligt tidiga klockslag. Halvt sovandes i duschen, närmare favorit i repris från att man var liten och somnade mellan varje sked med yoghurt och jag tror att jag till och med fick till en äkta powernap på tunnelbanan. Väl på plats i köket vaknar man ju till och där var man igen, tillsammans med alla andra zombies. Men när lunchservicen var över kom en ny dipp, kände att allting gick långsammare och att man gjorde fel som man visste om. Men som man liksom inte riktigt orkade bry sig om för stunden och fick rätta till fem sekunder senare när hjärnan kopplat vad man gjort. Oron över att man kanske inte kommer palla detta jobbet i fem månader blev starkare, en känsla jag aldrig haft förut. Det har ju liksom bara gått två dagar(!) Lättnaden kom när dagen var över och jag fick reda på att man inte alls behöver jobba tio dagar i rad. Fyra dagar i veckan och tre ledigt. Sen kan man välja att jobba åtta dagar i rad för att vara ledig sex dagar i följd. Skälv önskar jag nog så utspridda lediga dagar som möjligt så man kan få lite sömn emellanåt. Självförtroendet över att jag visst klarar detta växte sig starkare. Vet dock inte om jag jobbar eller är ledig imorgon. Chef var ledig idag och har inte svarat på smset jag skickat. Ställer en väckarklocka så får vi se om han svarat imorgon. Somnar mer än gärna om.
Ännu lättare kändes det när man får ett sms av Linn som skriver att jag ska höra av mig en stund innan jag är hemma så fixar hon te på trappen i en missad solnedgång. Men mörker är ju också fint.

Likes

Comments

2016.11.23
Var på plats strax innan åtta, en halvtimme innan avtalat. Två minuter över åtta springer en kock förbi mig och stannar till, ropar i panik att vi börjar åtta och jag följer efter. Jag har ju inte hunnit få något kort ännu så jag följer efter honom i personaltullen. Vakten stannar oss och skäller ut både honom och mig för att han släpper in främlingar i kontrollen. Lugnande försöker jag förklara att det är min första dag och efter att ha lämnat alla mina uppgifter får jag komma in.
Dagen idag har känts kanon. Det är sjukt tufft men börjar lära känna kockarna mer och mer och blir roligare och roligare. Stått i luckan och lagt mat, både lunch och middag så strax efter midnatt var vi klara. Det är verkligen det tuffaste jobbet jag haft. Pressen från den sekund man börjar jobba till slutet av kvällen, 16 om dagen, en timme dit, en timme hem. En timme för att fixa sig på morgonen och en timme att fixa sig på kvällen och att somna. Det lämnar bara fyra timmar kvar på dygnet som lämpar sig bäst till att sova. Har inte fått något kort idag heller så det visar väl sig om jag kommer in på jobbet imorgon eller inte. Oavsett hur det går så måste jag vara ombytt och klar 07.30

Likes

Comments

2016.11.25
Vi bor i världens skitigaste lägenhet och idag tog paniken över. Varenda köksskåp tömdes och städades ur medan bullarna jäste och köttgrytan puttrade. Ett glas rött till det och vi fick in det bästa flowet man kan hitta på denna planet. Tomflaskor och avbrutna engångsbestick flög genom köket och landade alla i den vackra soptunnan som fylldes flertalet gånger. Så fort bullarna blev klara, sex i taget, byttes vinet ut mot mjölk och vi kunde slappna av. Lägenheten är nu vad man kan kalla en riktig lägenhet och inte en soptipp.


  • Australien

Likes

Comments

2016.11.24
Vilken start på dagen haha.
Nojig om att tågen skulle vara sena var jag på plats utanför operahuset 45min för tidigt. Satte mig på en bänk i solen och tänker att väntan inte lär bli särskilt jobbig. Sitter där i bara ett par minuter innan en indonesisk kvinna kommer fram till mig och jag uppfattar det som att jag ska ta en bild på henne tillsammans med hennes tio andra vänner som tittar ut mig i bakgrunden. Jag säger såklart ja men får ingen kamera i handen. Istället får jag denna indonesiska dam bredvid mig och en svärm paparazzivänner som fotar febrilt. Hon tackade och jag skrattade ett varsågod tillbaka medans jag försökte sätta mig igen. Men tydligen ville alla ha en bild av mig och där stod man, nybliven indonesisk fotomodell.


20min tidig ringde jag restaurangens Sous chef som kom och öppnade åt mig. Visade mig runt i restaurangen och in till köket en våning ner. Jag som förväntat mig en mörk lokal med förhoppningsvis ett takfönster eller två fick ju en chock. Hela kökets långsida har en panoramavy ut mot vattnet.
Och man behövde ju aldrig känna sig ensam. Försökte räkna alla kockar men tappade bort mig varje gång. Måste varit närmare 30 i köket och säkert lika mycket servis. Genast gick man från supercool till sjukt nervös. Men taggad. Började med morötter. Man har ju skalat morötter förr men aldrig skurit ner 5cm morötter till 4cm, blanchat och sedan skalat med en frottéhandduk. Med en paus för att skala och mandolinera sparris var jag forfarande inte klar när p-maten serverades vid fyra, 4,5h senare. Chef kommer fram, tittar på mig och sedan på morötterna. Jag vill svara honom innan han sagt något att jag är ledsen att det tar så lång tid och att jag ska skynda mig ännu mer. Istället ger han mig massa komplimanger om att jag jobbar snabbt och snyggt. Och då börjar jag förstå att det behöver vara en miljon kockar och att en tvårätterslunch kostar 100dollar. Det vill säga en dryg sjuhundring.


Service börjar närma sig och jag känner mig mest i vägen. Chef har redan skällt ut folk i omgångar och nervositeten över att inte få något gjort blir värre. Tankeläsaren själv kommer fram, klappar mig på axeln och säger att det kommer världens smäll och att jag bara ska titta på alla rätter som går ut för snart är det min tur att börja lägga. Närmare 200 gäster kom och gick och jag älskade känslan av vad jag vill definiera ett riktigt kök. Där alla springer som livrädda höns för att inte få en utskällning eller göra fel, där alla säger yes chef, där man stundtals inte önskar något annat än att service ska ta slut, dödsångesten och glädjen.
Vet ännu inte om jag fått jobbet. Kanske har jag bara köpt massa dyr utrustning och jobbat mina första 14h gratis som jag tidigare lovat mig själv att aldrig mer göra. Chef tar mig till kontoret. Frågar ut mig lite och säger att han vill göra mig till chef de garni eller vad det nu var. Får en ledig dag imorgon och sen är jag en i teamet på Bennelong, operahuset, Sydney.


  • Australien

Likes

Comments

2016.11.23
För att inte åter igen göra dagen till en soffliggande sådan så steg vi upp i lagom tid för att ta oss mot centrum. Shoppade några tröjor och bara myste av Sydney i sig med gatumusikanter och annat rogivande i var och vartannat hörn. Julpyntet började redan i Cairns men nu är det verkligen överallt. Julmusik, julgranar och julpynt. Det är bara en annorlunda kontrast för en som svensk att se pyntade julgranar bredvid palmer och samtidigt känna doften av nyklippt gräs.
Hittade ett äkta Kinahak där vi tog lunch. Sydney har ju mer kineser än australiensare och det syns även på restaurangerna. För första gången är jag nervös när jag beställer in min första rätt. Jellyfish. Manet. Ja. Så var det. Men vill ändå påstå att det var gott. Kanske för att den var dränkt i soya och svart vinäger. Knappt stående efter de sex rätter vi beställt in rullar vi iväg vidare på vår shoppingtur. Riktigt roliga butiker där vi testade teer, tvålar och annat kul. Avslutade med lite chokladdoppade jordgubbar och en smoothie innan tåget bar av hemåt. En mysdag deluxe innan verkligheten börjar. Imorgon åker jag till operahuset. För att jobba i köket, inte på scen.

  • Australien

Likes

Comments

2016.11.22
Gårdagen var ännu en dag med låg aktivitet. Vi började starkt med att tvätta och handla men där tog energin slut och vårt filmmode tog över.
Dagen idag började strax innan åtta med ett samtal till vårdcentralen för min hosta som nu fyller tre veckor. Fick tid direkt och stressade mig dit. Väntade i evigheter när jag väl var på plats. Men fick bra hjälp så vill inte klaga.
Inte nog med de pengar man spenderat på medicin så har jag ju nu också blivit tvungen att köpa köksutrustning. Imorgon är nämligen min sista lediga dag på denna över två månader långa semester. Kockrockar, byxor, knivar, paletter, brynstål, pincetter och allt annat nödvändigt landade i kundkorgen och upp på bandet. Tusenlapparna på kontot blir dock färre...
Nu ska vi trycka i oss någon inte riktigt tillräckligt tempererad ost och så får vi se om vi orkar någon kvällsmat.

  • Australien

Likes

Comments