Header


Fredag 24/11

Idag gick vi på en långpromenad till några olika ställen, bland annat Trevifontänen, Spanska trappan och Borghese-parken. Allihopa är gratis att se, men stora turistmål så det var mycket folk överallt.

Trevifontänen byggdes under 1700-talet och bland annat känd för att ha funnits med i en filmen Det ljuva livet, där Anita Ekberg badade i fontänen.


Spanska trappan vet jag inte riktigt vad den är känd för, det verkade mest vara en helt vanlig trappa tyckte jag, men det var en himla massa turister där iallafall :)

Bredvid spanska trappan gick vi längs en gata med lyxaffärer. Gick in i Armanibutiken och tittade, var riktigt sugen på en snygg tröja, enda nackdelen var priset på 320 euro :)


Om man har slut på energi :)


Sen gick vi upp till Borghese-parken som har en utsikts plats där man kunde se ut över staden.

På hemvägen promenerade vi genom parken innan vi hittade en restaurang som vi åt tidig middag på. Restaurangen var rena rama labyrinten, lätt att hitta in i men svår att hitta ut, först gick vi in i kontoret och sen ner i källaren innan vi hittade utgången. :)


Kvällen avslutade vi med ett glas vin och minipizzor. :)

Imorgon har vi inga direkta planer än så länge, utom att bara ta det lugnt och ta dagen lite som den kommer. :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Torsdag 23/11

Innan vi åkte till Rom var jag inte jättesugen på att gå till Colosseum, det var mest en sån sak som kändes som ett måste att besöka när man ändå var här. Men oj, vad mäktigt det var att besöka den gamla arenan. Byggnaden var betydligt mer storslagen när man såg den i verkligheten än på bild, och när man stod inuti var det svårt att undvika känslan av historiens vindslag. Man undrade hur det var att befinna sig här med 80 000 skrikande personer på läktaren för 2000 år sedan.


I anslutning till Colosseum ligger även ett annat antikt område, Forum Romanum, som består av ruiner och byggnader från antiken och användes som torg, mötesplats, handel och religiösa ceremonier.Vädret denna dag var strålande. Vi hade 18 grader varmt i solen, det var riktigt skönt att sitta och fika i värmen utanför Colosseum.

Imorgon ska vi besöka spanska trappan, Fontana di Trevi, och Pantheon. :)

Likes

Comments

Onsdag 22/11

Dagen började med frukost på sängen och ett par timmars föreläsning i Betongkonstruktion. Fördelen med att studera på distans är verkligen att man kan plugga vart man än är i världen.


Utsikten från hotellrummet. Det växer granar på taket mittemot.

Sen begav vi oss ut på en långpromenad mot Vatikanstaten. Det var totalt 4 km att gå, men eftersom vi promenerade långsamt och såg så mycket intressant efter vägen så tog det nästan 2 timmar att komma fram. Morsan hade riktigt bra kondition, det var nog jag som var tröttast i benen när vi kom fram.

Har man en liten bil kan man parkera lite som man vill :)

Vatikan museet ligger i Vatikanstaten och har en egen ingång i den norra delen av muren. Man går inomhus i en lång rad av salar och rum där gamla målningar, väggdekorer, takmålningar och andra "heliga" utställningsföremål finns. I samma veva får man även gå in i Sixtinska kapellet, som är känd för sina takmålningar av Michelangelo. Det var väldigt mäktigt att gå in där och kolla upp i det storslagna taket (tyvärr var det fotoförbud).


En annan målning som jag blev glad över att se ( och som jag inte visste fanns här), var Rafaels "Skolan i Aten", 1509-1511, som föreställer antikens främsta filosofer som Platon, Aristoteles, Pythagoras. Som modell användes bland annat Leonardo Da Vinci som fick porträttera Platon.

På hemvägen tog vi tunnelbanan. Sen vilade vi på hotellet ett par timmar innan vi gick ut igen på kvällen och åt cheesecake på ett fikaställe.

Imorgon blir det ett besök på Colosseum :)

Likes

Comments

Tisdag 21/11

Så var det äntligen dags för göra en resa tillsammans med morsan igen. Sis bar det av till Mallorca 2014, och denna gång bestämde vi oss för att besöka kulturens och matens huvudstad Rom.Lämnar ett kylslaget Sverige
Flygresan gick smidigt, tog ca 3 timmar.
Vi landade på flygplatsen Fiumicino som ligger ca 3,3 mil väster om centrum. In till centralstationen tog vi Leonardoexpressen som kostade 14 euro.
Redan vid de första minutrarnas promenad i Rom möttes vi av bländande arkitektur och det var väldigt kul att se de olika byggnaderna i centrum. Efter ungefär 10 minuters promenerande kom vi fram till hotellet där vi lämnade av våra grejer och letade reda på en restaurang.. Båda var hungriga efter resan och sugna på att testa en äkta Italiensk pizza.Takmålning i hotellrummet. Har Michelangelo bott här månn tro?:)
Pizza Funghi-svamp och ost

Hade hört en del om den italienska pizzan i i förväg, bland annat att den var alldeles för hypad. Och visst var det saker som skiljde sig från den typiska svenska, mindre ost, ingen oregano, krispigare botten. Tomatsåsen smakade också annorlunda, men trots detta smakade den ändå riktigt god.


Efter maten gick Vi tillbaka till hotellrummet och vilade. Båda var trötta efter resan. Imorgon väntar ett besök i Vatiksanstaten. :)

Likes

Comments

Fredag den 29/9 till tisdag 3/10 åkte jag med en kompis till Amsterdam på en weekendresa. Som konstnär är ett besök i Amsterdam mycket intressant och givande då staden har några av kulturhistoriens största konstnärer och bästa museum.
FREDAG 29/9

Flyget anlände till Schiphol airport, en av europas största flygplatser, strax före kl 21. Flygresan gick bra, men när vi närmade oss Amsterdam gick vi igenom ett åskväder med en hel del turbulens och det blixtrade utanför fönstret. Calle stod redan och väntade på flygplatsen eftersom hans flyg anlände en timme tidigare än mitt.

Att åka in till hotellet var inga problem, de hade tipsat oss i förväg om att ta buss nr 197 som stannade bara ett par hundra meter ifrån Hotellet. Det tog ca 25 minuter att åka och kostade 5 euro. Eftersom det var så mörkt när vi kom fram så var det svårt att bilda sig en uppfattning om staden, annat än att folk verkar cykla som galningar överallt.

Hotellet visade sig tyvärr vara ett av de sämsta jag nånsin varit på. Den var knappt värd den enda stjärna den hade, trapporna och korridorerna var extremt trånga och branta, allting kändes sunket och rummet var betydligt mindre än de 20 kvm som vi blivit lovade, utrustad endast med två enkelsängar och ett handfat. Delad toalett och dusch. Men å andra sidan så spenderar man mestadels av tiden utomhus och inte på hotellet, så för oss gjorde det inte så mycket att det såg risigt ut.

Bredvid sängen var det ett hål i väggen.


Efter att vi lämnat våra grejer på rummet gick vi iväg för att spana in kvarteret. Hotellet låg i området Liedensplein, vilket ligger ca 25 minuters promenad till centrala Amsterdam, 9 minuter från Rijksmuseum och alldeles bredvid Vondelpark. Första intrycket av området är att det var mycket folk, bilar och cyklister överallt. Amsterdam är känd för att främja cykeltrafik, och bredvid alla vägar finns cykelvägar där folk cyklade som galningar.


LÖRDAG 1/10

Planen för idag var att besöka Rijksmuseum och strosa runt i staden. Rijksmuseum är Hollands största museum, invigdes 1800 och innehåller mestadels konst från 1600-talet, med ett flertal verk av Rembrandt. Den allra kändaste är förmodligen Nattvakten.Museumet var väldigt instpirerande att besöka och jag kände redan på en gång suget efter att måla själv.

Vi gick dit kl 9 på morgonen efter att ha läst att köerna var kortast då och på eftermiddagen och kunde i lugn och ro vandra igenom alla våningar med konst. Det fanns väldigt mycket att titta på. Det som slog mig mest av att ha varit så nära vissa målningar var den enorma detaljrikedomen i både stora och små målningar. Ansiktena i vissa av porträtten var så verklighetstrogna att man inte kunde se några spår av penseldrag oavsett hur nära man var.
Efter Rijksmuseumet var planen att strosa omkring litegrann i staden för att se kanalerna, byggnaderna, och sen besöka Anne Franks-hus på eftermiddagen. De flesta gatorna i Amsterdam påminner mycket om varandra, kanalsystemet är utbredd över hela staden och längs med dem står smala och höga hus med den karakteristiska amsterdam-looken. Vissa hus är bara 2-3 fönster breda. Anledningen till varför de byggdes så smala var p g a skattesystemet i 1500-talets Amsterdam. Desto bredare hus, desto mer fick de betala i skatt.


Längs vägen besökte vi konstgallerior med försäljning av både lokala konstnärer och från andra delar av Europa. Vi gjorde även ett stop i en ostbutik, vilket det finns flera av i Amsterdam., där vi fick provsmaka flera sorter. De var väldigt goda, och hade udda smaker som inte finns i Sverige. Tex, en grön pesto-ost.

Tyvärr var Anne Frank-huset stängt just denna dag pga en judisk helgdag, så vi gick hem och vilade på hotellet ett par timmar istället innan vi gick ut och åt middag på en kinarestaurang.


SÖNDAG 2/10

Dagen började med att vi åt frukost och strosade runt i Vondelpark, som låg alldeles i närheten av hotellet. Vondelpark är en av de största parkerna i Amsterdam, och har både konstgjorda sjöar, skogsområde, promenadspår. Det var mycket folk redan där på förmiddagen, de allra flesta sprang omkring på löprundor eller cyklade i parken. Vi såg även en hel del gruppträningar.

En annan sak som är annorlunda med Amsterdam är att hundarna får springa lösa i parkerna. Vi mötte många hundägare som lät sina hundar gå eller springa efter dem när de cyklade. Och oväntat nog gick det hur bra som helst, vi såg aldrig några hundar som skällde på varandra eller uppträdde olämpligt.Kl 12 gick vi och åt mat på ett ställe i närheten som heter Vegan Junk Food Bar. Där fanns olika typer av vegansk snabbmat, som hamburgare och Chick´n nuggets. Maten smakade utsökt. Det var den bästa hambugaren jag ätit på länge, och sötpotatisstripsen som serverades till var pricken över i:et. Tillochmed Calle som inte är vegan tyckte att det var en av de bästa hamburgarna han har ätit.Efter maten gick vi iväg till Anne Frank-huset som ju var stängt dagen innan, men när vi kom fram upptäckte vi att köerna var bokstavligt talat flera hundra meter långa för att få komma in. Det skulle förmodligen ta flera timmar att ta sig in. Förköpsbiljetterna var slutsålda för 3 veckor framåt i tiden. Lata som vi är bestämde vi oss för att inte ställa oss i kön, utan vi spontan-hoppade istället på en kanalbåt tillsammans med några andra besvikna turister som inte kommit in i huset. Egentligen var det något som vi sagt i förväg att vi inte skulle göra, eftersom det verkade så klyshigt att åka båt på kanalerna, men i brist på andra alternativ gjorde vi det ändå, vilket visade sig vara ett bra val.

Båten var helt eldriven, med platser runtomkring och en bar i mitten. Samtidigt som vi åkte fram längs kanalerna pratade föraren om olika ställen och gav oss intressant information, så båtturen blev betydligt bättre än vi trodde från början. Det var även skönt att bara kunna sitta ner och kolla på alla husen istället för att promenera runt som vi gjort hittills.Vi fick även se Amsterdams minsta hus! Den syns på en av bilderna ovan, men är svår att upptäcka. :)

En annan sak som påverkade hur mycket skatt man skulle betala, var antalet fönster i fastigheten. Så för att skryta om att man var rik och betalade mycket skatt, lät man installera flera fönsterrutor i husen.

Måndag 2/10

Dagen innan fick vi en idé om att det kunde vara kul att hoppa på en spårvagn, utan att veta vart den tog oss, och sen utforska området vi hamnade i. Så på förmiddagen satte vi oss i en spårvagn, som stannade utanför hotellet, sen åkte vi med den i exakt 17 minuter och hoppade av i en stadsdel som visade sig vara rätt så tråkig. Den påminde för mycket om de ställen vi redan varit på, med hus vid kanalen, så vi bestämde oss för att åka längre bort från stan. Vi ville utforska områden som låg lite längre utanför stan.


Efter ytterligare 15 minuters busstur klev vi av i ett område där vi för första gången kände oss som hemma i Sverige. Husen påminde mycket om vanliga lägenhetshus, gatorna var mycket lugnare och inte några turister. Vi strosade runt i området

och promenerade igenom en park innan vi hittade en Surinamesisk restaurang där vi åt en lättare lunch.


Vi hoppade sen på en tunnelbana för att ta oss ännu längre ut mot landet. Bestämde i förväg att vi skulle åka till ett ställe som heter Weesp, utan att ha en aning om vad det var för ställe. Det visade sig vara en väldigt mysig by med små gulliga hus som helt klart är värt ett besök om man har vägarna förbi, inte minst för att de visade sig sälja världens godaste glass med apfelstrudel.-smak.

Senare på kvällen gick vi tillbaka till Vegan Junk Food Bar och käkade där igen eftersom maten var så god. På kvällen var det packad med folk och vi fick sätta oss på en parkbänk där utanför och äta. Sen gick vi till en lugn bar i närheten och drack ett par öl och spelade lite biljard.

TISDAG 3/10

Sista dagen i Amsterdam! . Vi började dagen med att köpa frukost på en affär som heter Stach, vilket vi gjorde nästan varje dag. Av namnet att döma kan man nästan tro att de säljer cannabis-relaterade saker, men Stach sålde mestadels nytta drycker, sandwiches, osv, vilket passade perfekt som frukostmål. Åt frukosten i Vondelparken och gick sedan iväg till Van Gogh-museet där vi först satte oss utanför och åt en stroopwafel, vilket är ett holländskt bakverk bestående av två våfflor och sirap emellan. Det var en av de sakerna som jag fick höra innan resan att det var värt att testa, och jag håller med. Den var väldigt god.

Eftersom Calle skulle åka till Sverige med ett tidigare flyg än mig så bestämde jag mig för att spendera tiden själv med att besöka Van Gogh-museet, Rembrandt-huset och Moca-museet. Började med att gå till Van Gogh-museet som öppnades 1973 och har den största samlingen av Van Gogh-målningar i världen. Van Gogh är mest känd för sin impressionistiska stil, men i museet fick man även se tavlor som han målat i realistisk stil. Museet hade även tavlor av Monet och Gaugin.

Efter Van Gogh-museet gick jag vidare till Moca-museet, vilket är ett museum som jag aldrig hade hört talas om tidigare, men som just nu hade en utställning med Banksy och Salvador Dali. Detta museum låg alldeles bredvid Van Gogh-museet och på samma gata som Rijksmuseum.. Utställningen var väldigt intressant. Banksy är en anonym konstnär som blivit världsberömd under 2000-talet genom att måla politiska och sociala budskap på väggar, gator, gatuskyltar och broar. Banksymålningar i gatumiljöer brukar skapa sån hysteri att folk tar bort hela väggar och gatupartier för att kunna behålla målningen. I utställningen fanns flera objekt som målats nånstans i staden och sedan tagits omhand.


Salvador Dali har varit en av mina favoritkonstnärer länge och är känd för sin surrealistiska stil. Utställningen med hans verk höll till i källaren och innehöll mestadels olika statyer och en del litografier. Fullt förståeligt att det inte fanns några orginalmålningar eftersom de värderas till hundratals miljoner och detta museum var relativt litet.

Sen gick jag vidare till Rembrandt-huset, vilket jag tyckte var en av höjdpunkterna på hela resan. Rembrandt-huset är som det hörs på namnet huset där Rembrandt bodde och var verksam som konstnär under 1600-talet. Man börjde turen på bottenvåningen där köket fanns. Den var inredd i samma stil som ett tidstypiskt holländska hus, vilket var intressant att se. Köksflickan hade en egen säng i köket inuti ett skåp, betydligt kortare än en kvinna nuförtiden skulle kunna sova i.


Man gick sedan vidare upp genom huset, genom olika salar och rum, med massvis av samtida konst på väggarna, och avslutade på översta våningen där Rembrandt hade sin ateljé. Att befinna sig i samma ateljé som Rembrandt varit verksam i, titta ut genom samma fönster som honom, var en häftig känsla. I ateljén fick jag även lyssna på en föreläsning på engelska om hur Rembrandt blandade sina färger vilket var intressant.

Resan som helhet var väldigt bra och inspirerande, och jag kom hem fylld av vilja att börja måla igen under hösten.

Det var första gången som jag åkt till en huvudstad i Europa och på en weekendresa över en helg. Prismässigt ligger Amsterdam i nivå med Stockholm, förutom för boende som sticker iväg. Trots det risiga hotellrummet fick vi betala 4600 kr för 4 nätter. Måltider låg på ungefär 10-15 euro, öl ca 2-4 euro, inträde till museum ca 12-17 euro.


Likes

Comments

Reproduktion av "One of the Family", Frederick Cotman, 1880

Olja på duk, 81x54 cm, 2015

Likes

Comments

Reproduktion P.S Kröyers Hipp Hipp Hurra!  från 1888

Olja på bomull, 50x60 cm, 2014

Likes

Comments

The Bride, Anders Zorn

Reproduktion av Anders Zorns akvarell The Bride från 1886

Olja på linne, 74x50 cm, 2015

Likes

Comments

Porträtt av min mor och bror

Olja på bomullsduk, 46x38 cm

2015

Likes

Comments