här sa Sarah:

Jag heter Sarah Plate Ellis, är född 2000 och är 17 år. Jag började dansa då jag var 6 år gammal och dansat 11 år nu.

Jag dansar ungefär 6 dagar i veckan, oftas så dansar jag måndag, onsdag, torsdag, fredag och söndag, sedan varierar jag träningen så jag tränar antingen på tisdagar eller lördagar beroende på skola och jobb. Jag dansar för det mesta jazz, modernt, balett, contemporary. Jag försöker också lägga till varierande stilar så som hiphop, street och sådant. Min favorit stil är nog jazz. Det är stilen jag är mest bekväm med och van vid.

Ärligt är det väldigt oklart vad jag vill göra med dansen. Jag vet än så länge att jag vill gå komma in på en dans skola och dom jag har kollat på är Juilliard, Khio, University of Melbern och osv. En dröm för tillfället är att få jobba på båt som dansare.

Om jag inte dansade skull jag troligen hållt på med gymnasiet eller cheerleading som jag gjorde ett väldigt kort tag.

För mig betyder dansen allt. Det är den enda gången jag får var mig själv. Då jag slipper tänka på vad andra tycker eller tänker om mig. För mig är dansen verkligen allt. Jag är som lyckligast när jag får dansa, jag älskar utmaningarna som sätts framför mig allt jag får kämpa för, för att nå. Allt är värt det då jag får dansa.

Dansen har gett mig möjligheter som att få dansa på Heden då det var Parian, sedan har jag fått dansa på Göteborg Opera, Stora teatern, Scandinavium, Stora Ullevi, jag har till och med fått dansa på en scen i Turkiet inför gästerna som bodde på hotellet.

Tack vare dansen har jag fått uppleva och njuta utav helt otroligt ögonblick.


Vill tacka Sarah för hon ville medverka i mitt GA!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Guys... snart är det jullov, äntligen!! För att vara helt ärlig har det varit rätt stressigt när det kommer till GA, hade en seg start till en början, och hela grejen med koreografin.. asså usch va jobbigt och svårt. Ska bli skönt att ta det lite lugnt och framför allt få lite ledigt, spendera tid med sina nära och njuta av julen och allt roligt som den för med sig. Julen är ju ändå min favorit högtid;)

Sedan hoppas jag att ni får en underbar jul!!

// Kram M

Likes

Comments

här sa Johanna:

Hej, mitt namn är Johanna Helm och jag är 18 år gammal.

Jag började dansa som tioåring på Kulturskolan i Streetjazz och tyckte det var så roligt att jag fortsatte dansa som äldre och lära mig nya dansstilar. Just nu tränar jag inte så mycket med tanke på att jag både jobbar och går i skolan, men jag dansar ju i och med jobbet, som danslärare men det är inte direkt tekniskt utmanande. Dansar även i skolan runt 4 gånger i veckan under en normal vecka, utanför skolan försöker jag dansa var tredje vecka ungefär, främst balett.

Under min uppväxt har jag mestadels dansat modernt, som är min absoluta favorit dansstil. Just för att stilarna inom den genren är så varierad beroende på lärare och för att det är en typ av dans som för mig, känns bäst i kroppen. Jag har även dansat lite Jazz men också rätt mycket balett. Dansat mest på Dansforum men även på Danzlagret och som sagt Kulturskolan.

Mitt mål inom dansen är att fortsätta så länge jag tycker det är kul, att fortsätta lära ut, men främst skapa eget - och bara dela med mig! Det finns få saker som är så härliga än att bara vara i sin kropp på det sättet som man är när man verkligen älskar att dansa, och jag vill att andra ska få uppleva det.

Om jag inte hållit på med dans hade jag nog kört gymnastik, tror jag. Som sexåring började jag i det men slutade för att mina kompisar gjorde det, då vågade jag inte fortsätta själv.

Jag dansar för det får mig att må bra, det tekniska är inte lika viktigt för mig, i alla fall inte just nu. Utan bara känslan att röra sig till musik, ha kul, och att uttrycka något. Helt enkelt berätta historier, sätta rörelse i känslor som är svåra att uttala eller bara för att showa. Att visa upp sig och berätta något, att få en karaktär. Det är verkligen så otroligt roligt och en stor del till varför jag fortsätter trots att det stundtals bara känns jobbigt.

Dans får mig att känna mig lycklig, lätt, vacker och så otroligt stolt över min kropp och vad den kommer ihåg och är kapabel till att göra. Men dans får mig även att känna mig ful, dålig och självkritisk, det är den dåliga sidan.


Skulle vilja tacka Johanna Helm för att hon ställde upp på denna intervju!

Likes

Comments

Här är videon äntligen, sorry ytterligare en gång för kvalitén, lyckas ej få till det med rätt format osv. Men här är den, kram.

Likes

Comments

ft. Johanna Perkman, Claudia Svensson, Klara Dimmlich, Ellen Delin, Rania Hashem, Agnes Nilsson, Johanna Helm och mig själv:)

Photos By Me 

Likes

Comments

här sa Sofia:

Jag heter Sofia Löfdahl och jag fyllde 20 år i somras. Jag började dansa när jag var runt 11, om man inte räknar med när jag gick i barndans och hoppade runt utklädd till svamp. Jag började satsa på dansen i senare ålder och har sedan dess känt att detta är något jag vill göra på heltid.

Nu går jag mitt första år på Konsthögskolan i Oslo, där jag tar en bachelorutbildning i jazz. Vi har under första terminen haft lite mer grundläggande lektioner och haft ca 3-4 danslektioner varje dag, och utöver det har vi fysisk grundträning, teorilektioner och massa mer, till och med musiklära. Vi har lektioner i jazz, balett och samtidsdans varje vecka. Sedan har vi även lite andra stilar ibland med gästlärare såsom hiphop och karaktärsdans osv. Vi hade precis en intensivkurs i ballroom vilket jag insett är helt galet kul! Nu håller vi på med gagaklasser som är något helt nytt för mig, men som har öppnat en helt annan värld av dansen där man har en helt annan frihet som är så spännande att utforska! Senare kommer vi ha instudering av koreografi vilket jag ser väldigt mycket fram emot!

För mig är det just den mer lyriska contemporary jazzen som ligger mig närmast hjärtat. Jag kan inte riktigt förklara varför det är just jazz som har fångat mig men jag bara älskar att få uttrycka mig genom den genren. Jag älskar dynamiken i rörelserna och hur det får mig att känna. Sedan älskar jag den fysiska delen av jazzen som piruetter, kickar, hopp och att attackera rörelser samtidigt som det plötsligt kan bli mjukt och luftigt. Även i det klassiska älskar jag att få binda ihop tekniken med rörelser och röra mig stort, så även det är något jag gläds av.

Drömmen är att få jobba i ett kompani och hålla på med dans hela dagarna. Jag vet inte exakt var än då jag fortfarande har så mycket kvar att utforska men jag är väldigt öppen för vad det kan vara.

När jag var yngre provade jag mig fram genom olika sporter och testade både handboll och fotboll. Tyvärr hade jag ett hemskt bollsinne haha, så det var aldrig något som jag fastnade för. Hade jag inte dansat hade jag velat prova friidrott för jag kommer ihåg att jag älskade att hoppa höjdhopp på idrotten i skolan. Anledningen till att det är just dans jag fortsatt med är svårt att sätta fingret på och förklara, men det är där jag hämtar energi och glädje och det är som om att dansen är en del av min personlighet även när jag gör något helt annat. Den är liksom med mig fastän jag lämnat danssalen, vilket för mig är en trygghet och något jag alltid kan förlita mig till. Dansen är min safezone.

Innan jag började satsa på dans höll jag på en del med sång och musik som har funnits i mitt hem under hela min uppväxt. Att sedan föra vidare musiken ut i rörelser och uttrycka känslor från musiken får mig att rysa. Jag känner mig liksom oövervinnelig och som att jag är så mycket mer än bara Sofia. Det är väl helt enkelt det. Att det är jag som har makten och kontrollen att leka med rörelser, tempo, dynamik, kvalitet, och att de innersta känslorna och tankarna kan få utspel genom rörelser utan att faktiskt berätta dom för någon utan bara få leva ut det i kroppen. Det är fantastiskt, och jag hoppas att alla kan uppleva den känslan, vad det än kan vara.

Vill tacka Sofia som var så snäll att medverka i mitt GA.

//Kram M

Likes

Comments