View tracker

Äntligen december och äntligen dags att julbaka, julpynta och dricka glögg.

I helgen är det julgask på Värmlands vilket innebär julbord. Jag kommer dock inte kunna gå i år men förra året var det jag som var ansvarig. Det är bland det sjukaste jag någonsin har gjort, men samtidigt också en av de häftigaste.
Däremot har jag i år hjälpt till och bakat lite, bland annat det vörtbröd som ni nu kommer få ta del av.

Till 2 limpor behöver du:
2 flaskor á 33 cl julmust (man kan även ha 1 flaska porter á 33 cl istället för en flaska julmust)
50 gram smör
50 gram jäst
1 dl mörk sirap
1 msk vörtkryddor eller mer om man vill
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i julmusten (ev portern) och låt bli fingervarm.
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör eller kör maskinen tills jästen har löst sig. Tillsätt vörtmixen, salt och sirapen. Mixa ihop.
3. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Knåda degen och dela upp den i två delar. Forma varje del till en avlång limpa. Platta gärna till dem lite extra. Låt jäsa igen i 30 minuter.
5. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter. Jag började med 35 minuter och det blev perfekt, dock är ju alla ugnar olika.
6. Låt svalna en stund innan du skär upp en skiva och njuter!

Hoppas det smakar!




Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Nu var det väldigt längesedan. Mycket har hänt. Jag har jobbar en hel del, vi har flyttat till en nybyggd trea (bilder kommer) och haft rejäl influensa båda två. Jag är fortfarande sjuk men har ändå börjat fixa lite smått i den takt jag orkar.

Tänkte därför också visa er det fantastiska fatet jag fick av min lillasyster och hennes sambo när jag fyllde år. Det går att använda som fruktfat men även att göra pajer/gratänger i då det är ugnssäkert. Men jag tycker att den passar allra bäst på köksbänken med frukt i 😊🍓🍌🍊

Likes

Comments

View tracker

Varmrätten på middagen blev en höstig gryta på nötbitar, morot, syltlök och grädde. Till det serverade jag duschessepotatis och smörstekta kantareller.

Till fyra personer behöver du:
800 gram grytbitar av nöt
Vatten så det täcker köttet
3 morötter
1 burk syltlök
2 gula lökar
Enbär
Torkad timjan
1 buljongtärning av nöt eller 2 msk oxfond
2-3 dl grädde
Maizena redning
Salt
Peppar
Kantareller
Smör
Potatis av mjölig sort
Vitlök

Gör såhär:
1. Skär löken i halvmånar, vi vill ha ganska grova bitar. Stek dem sedan i en kastrull med lite smör. Tillsätt köttet och stek en stund. Tillsätt vattnet och låt småkoka i ett par timmar.
2. När köttet är mört och färdigt, tillsätt morötter och syltlöken. Smaksätt med fond eller buljong, krydda och tillsätt grädden. Låt småskjuda i ytterligare en timme.
3. Medan grytan kokar, koka potatisen. Den ska vara väldigt väl kokad. Skala den gärna innan du kokar den så underlättar det i nästa steg. Häll av vattnet och mosa potatisen. Smaksätt med salt, peppar och pressad vitlök efter smak. Tillsätt även lite grädde så du får en jämnare och lösare konsistens. Man kan även ha i lite smör för extra smak.
4. Spritsa eller klicka ut potatismoset på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt. Baka sedan av dem i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg på ytan.
5. Stek så kantarellerna i massa smör. De kommer att vätska av sig men låt det koka bort. Salta eventuellt lite.

Servera alltsammans, gärna med ett gott glas rödvin.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

I måndags var det dags igen: en trerätters på Värmlands. Denna gång fick jag bestämma menyn, jag ville ha en väldigt höstig meny.

När jag tänker på hösten tänker jag på pumpa, lingon, svamp, älg och hjortron. I min meny på en ganska begränsad budget fick jag in pumpa, kantarell och lingon.

Meny:
Pumpakräm med serranoskinka, ruccola, krutonger, rostade pumpakärnor och parmesan

Höstig gryta på nötbog med duschessepotatis och smörstekta kantareller

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon och mascarponekräm

I detta inlägg kommer jag beskriva förrätten och i kommande två inlägg kommer recepten på varmrätten och desserten.

Till ca 4 personer behöver du:
1 butternut pumpa
5 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Ruccola
Serranoskinka/prosciutto
Riven parmesan
2 skivor formfranska
1-2 msk matolja

Gör såhär:
1. Skär bort skalet från pumpan, rensa ur kärnorna men spara dem i en skål, skär sedan pumpaköttet i grova tärningar. Koka tills de är mjuka.
2. Häll av vattnet från pumpan och lägg i en matberedare. Tillsätt vitlöksklyftan/klyftorna, olivolja och salt. Mixa till en slät smet. Det går givetvis bra att använda en stavmixer om ingen matberedare finns.
3. Skär bort sidorna från brödet och skär i tärningar. Lägg i en ugnsfast form/plåt. Häll på matolja och lite salt. Rosta i ugnen på 200 grader tills de från en gyllenbrun färg. Ta ut och lägg dem på ett papper så överbliven olja försvinner.

Servera i önskade mängder och strö till slut över lite parmesan.

Smaklig måltid! 🍓

Likes

Comments

Sitter och planerar en middag som hålls på Värmlands på måndag. Jag ville ha en riktigt höstinspirerad meny och tänkte direkt på lingon, mustiga grytor, hjortron och kantareller.

Detta är resultatet so far och jag tror att det kan bli bra 😊

Likes

Comments

Denna lingonkaka bakade jag i eftermiddags till ett sällskap som skulle ha fika på Värmlands. I grunden är det en helt vanlig socker kaka men med grädde istället för mjölk. Jag upplever att kakan blir rikare i smaken och man kan ta en mindre bit men ändå vara nöjd.

Till en långpanna behöver du:
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl grädde
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl
75 gram smör
Lingon

Gör såhär:
1. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt sedan smöret som ska vara halvt smält. Vispa igen.
2. Tillsätt bakpulver och vetemjöl och blanda till en hyfsat jämn smet. Om det blir smörklumpar gör det ingenting, de kommer att smälta vid gräddningen ändå.
3. Häll en långpanna som är klädd med bakplåtspapper. Strö över upptinade/färska lingon. Om de är sura kan man sockra dem innan. Grädda på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills kakan är färdig. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Strö gärna lite florsocker över kakorna innan servering.

Likes

Comments

Denna helgen har jag spenderat i Laknäs hos lillasyster och svåger. I fredags gjorde vi en vitlökslimpa som i princip är en större variant av ett vitlöksbröd. Väldigt gott blev det också!

En limpa räcker till cirka 4-5 personer
1 limpa grekiskt lantbröd
6 vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad persilja
50 gram smält smör
Riven ost
Salt

Gör såhär:
1. Skär brödet på diagonalen så det blir som ett rutmönster.
2. Blanda det smälta smöret, pressad vitlök, persilja och salt. Fördela det sedan i skårorna på brödet. Toppa med riven ost.
3. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 4-5 minuter. Brödet ska få en liten gyllene färg och osten ska smälta.

Servera som tillbehör till valfri middag eller ät enbart som det är. Vi gjorde kyckling, bearnaise och en stor grönsallad och hade vitlöksbrödet som tillbehör. Sjukligt gott!

Hoppas det smakar! 🍓

Likes

Comments

Precis som de flesta andra idag har jag gjort kanelbullar på kanelbullens dag. Eller ja, jag bakade dem faktiskt redan igår kväll. Men de blev goda och uppfyllde sitt syfte ☺️

Receptet är detsamma som jag la upp förut och länk till det finns här.

Hoppas alla har en superfin dag och fått äta många kanelbullar 😘

Likes

Comments

Jag tänkte att jag skulle ta upp något viktigt idag. Nämligen bröstcancer. Bröstcancer drabbar många kvinnor i olika åldrar i olika omfattning. Cirka 20 kvinnor drabbas varje dag men tack vare bättre forskning, bättre behandlingsmetoder och tidigare upptäckter är chanserna att överleva större.

Varje år i oktober färgar vi Sverige rosa tillsammans. Företag säljer rosa produkter till förmån för bröstcancerfondens arbete och årets rosa band säljs över hela Sverige. Årets rosa band representerar hopp. Alicia Vikander, som i år har designat det rosa bandet, beskriver det som att alla bidrar med en droppe till havet när man köper ett rosa band. För mig var det en väldigt bra och målande beskrivning av hur det faktiskt är. För alla kan bidra!

Bröstcancer finns i min familj. Jag vill bidra. Jag vill överleva om det någon gång drabbar mig. Såsom min mormor överlevde, de flertalet gånger det drabbade henne.

För mig har det blivit tradition att köpa ett rosa band varje år i början av oktober, självklart gjorde jag så även i år. Jag vill även uppmana er alla att göra likadant! Vi vet aldrig vem det drabbar härnäst, men alla vet vi att vi vill överleva. Så bidra till forskningen, bidra till framsteg och bidra till överlevnad.

Köp ett rosa band

Likes

Comments

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av ett presenttips som är väldigt uppskattat och passar de flesta. Jag gav detta till min mor i födelsedagspresent så sent som igår och hon blev (tack och lov) väldigt glad!

Jag har en svart korg i vilken jag samlade olika saker som passar bra ihop och blir till en helhetsupplevelse. I korgen fanns:

En skärbräda i trä att lägga alla godsaker på
Ett doftljus i glas
En flaska mousserande rosé
Rökt ost
Castello med tryffel
Castello blue
Brie
Flödeost paprika
Två sorters salami
Rökt skinka
Tre sorters kex från Göteborgs kex
Vindruvor
Färska fikon

Allt syns dock inte på bilden eftersom korgen var ganska djup. Men jag är otroligt nöjd med resultatet!

Hoppas alla får en fin helg! 🍓

Likes

Comments