Som avslut på middagen serverade vi tiramisu i portionsglas toppade med kakao, färska hallon, färska jordgubbar, mörka chokladflarn och en liten citronmeliss.

Till 8 portioner behöver du:

3 äggulor
3 äggvitor
500 g mascarpone
0,5 dl mörk rom
1 dl strösocker
Ca 20 savoiardikex
1,5 dl kallt starkt kaffe/espresso

Garnering:
Kakao
Färska hallon
Färska jordgubbar
Citronmeliss
Mörk choklad
Eller något annat du tycker är gott och passar till

Gör såhär:
1. Börja med att dela äggen och lägg dem i varsin bunke.
2. Vispa äggulorna tillsammans med mascarponen. Tillsätt romen.
3. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda sedan med den andra äggsmeten.
4. Doppa hastigt kexens sockriga sida i kaffet och lägg i botten av skålen. Häll på lite av smeten. Doppa ytterligare några kex och lägg som i två lager. Avsluta med mer smet.
5. Ställ i kylen i minst fem timmar, gärna över natten.
6. Vid servering: pudra över kakao och garnera efter tycke och smak.

Detta recept går även att göra i en större form. Lägg då de kaffedoppade kexen i botten av en form och häll sedan på smeten. Pudra över kakao före servering.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Jag hade turen att kunna köpa renfilè från Jämtlands skogar. Köttet var helt fantastiskt mört och potatisterrinen kompletterade den på ett mycket positivt sätt.

Till 4 personer behöver du:

Potatisterrin:
1 kg potatis
1 dl cremé fraiche
2 dl grädde
0,5 dl hackad persilja
2 dl riven ost (jag använde västerbottenost)
3 ägg
Salt
Peppar

Ca 3 minimorötter per person alt så många man vill
1 msk flytande honung
150 gram kött per person
0,5 dl viltfond
1 liter vatten
Redning efter behov

Gör såhär:
1. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
2. Koka upp grädde och cremé fraiche. Tillsätt persilja, salt, peppar och osten. Blanda i potatisen.
3. Lägg allt och pressa ner det i en smord springform. Täck hela formen med aluminiumfolie. Grädda i ugnen på 200 grader i en timme. Om man vill kan folien tas bort en stund för att få en mer gyllene yta.
4. Jag började med att lägga köttet i salt i cirka 4 timmar. Innan tillagningen sköljs köttet av. Då har det fått en jämn saltning som dessutom har gått in i köttet samt mörat det ytterligare. Sedan tillagade jag det i ugnen tills det hade en innertemperatur på 60 grader. Låt då köttet stå ca 30 minuter.
5. Viltsky görs enklast genom att koka upp vatten och viltfond och smaka av. Red sedan av skyn så du får en mindre flytande, men ändå inte såsig konsistens.
6. Skölj av morötterna och skär eventuellt bort fula partier. Vänd dem i honungen och lägg i en ugnsfast form. Baka av i ugnen på 160 grader i cirka 20 minuter. De ska vara mjuka men ändå med lite tuggmotstånd.
7. Skär upp köttet tunt. Skär även upp terrinen i sex bitar. Servera alltsammans och toppa gärna med en färsk kvist persilja.

Hoppas det smakar!



Likes

Comments

I onsdags var jag kock på en liten intim middag på Värmlands. Och självklart ska ni få recepten. Till förrätt serverades jordärtskockssoppa med krispigt bacon, krutonger och tunt skivad purjolök.

Till 4 personer behöver du:
200 gram jordärtskocka
4 större potatisar
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter grädde
5 dl vatten
Salt
Peppar
2 skivor formfranska
1-2 msk olivolja
10 cm purjolök
200 gram tärnat bacon

Gör såhär:

1. Börja med att skala jordärtskockan och potatisen. Tärna dem grovt och låt koka tills de är mjuka. Häll sedan av vattnet.
2. Tillsätt grädde, buljongtärning och vatten. Låt koka ihop på svag värme innan soppan mixas slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3. Stek baconet tills de är krispiga. Låt svalna.
4. Skär bort kanterna på brödet och skär i små fyrkantiga bitar. Blanda brödet med olivolja och lite salt. Lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Rosta i ugnen på 250 grader i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar utifrån vilken ugn man har. Lägg sedan krutongerna på ett hushållspapper och låt överflödig olja rinna av. Låt svalna.
5. Strimla purjolöken i tunna cirklar,

För att underlätta serveringsmomentet när vi har middagar på nationen så läggs alltid garneringen i tallriken först och sedan hälls soppan på när det är dags att äta. Därför har jag bara tallrikar med bacon, krutonger och purjolök att visa er. Men jag lovar, det var riktigt gott!

Självklart kan man använda vilka "tillbehör" man vill och tycker passar till sin soppa. Inga idéer är för konstiga :)

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Återigen längesedan jag la upp något här. Har varit mycket igen med jobb och andra sysslor. Heller inte mycket inspiration till att laga mat. Lever dessutom på en väldigt begränsad budget så blir mycket stekt ägg och annan mycket enkel mat. Gott visserligen, men inte jätteroligt att lägga ut 😛

Här bjuder jag på lite bilder av diverse ursprung. Lite roomservice från jobbet, en kopp te från en eftermiddagsfika, mat som vi åt på jobbet när lillasyster och hennes sambo var här hos oss samt lite mat som min sambo har lagat 😋💕

  • Blogg
  • 25 readers

Likes

Comments

Längesedan nu. Mycket annat har skett och jag har inte haft någon vidare inspiration till någonting förutom att försöka vara pigg på jobbet. Idag när jag kom hem hade min sambo en spenatsoppa på spisen och jag fick mig en portion till tidig middag.

Dock föll suget på såhär på kvällskvisten och jag slängde ihop en nicecream. Den här passar dessutom lika bra att äta som kvällsmål, mellis eller varför inte som en nyttigare dessert. Toppa gärna med färska bär, kanske smulat digestivekex och en liten citronmeliss så har du en fantastisk dessert!

För att göra en nicecream behöver du:

2 frusna bananer
0,5 dl frusna hallon
2 dl vaniljkvarg

Gör såhär:

1. Lägg dina frusna bananer och hallonen i en matberedare. Kör tills du har som smulor.

2. Tillsätt vaniljkvargen och kör sedan i omgångar till du har en slät och fin nicecream. Konsistensen ska vara ungefär som en sorbet.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

En återkommande favorit hos lillasyster är rockyroad. Den innehåller dock inga nötter eftersom jag är allergisk och också har velat äta utav den.

Till ca 2-25 bitar behöver du:
400 gram mjölkchoklad
1 påse dumlekolor
0,5 påse minimarshmallows

Gör såhär:
1. Smälta mjölkchokladen i vattenbad tills den är helt slät.
2. Ta av pappret på dumlen och sprid ut i en form klädd med bakplåtspapper. Sprid även ut marshmallows.
3. Ringla över den smälta chokladen och sprid ut så allt godis blir täckt. Låt stelna.
4. Skär upp i ganska små bitar och njut.

Du kan givetvis använda vilket typ av godis du vill, använda nötter, mandlar eller andra roliga smaksättningar.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Ännu ett recept på julgodis som jag tillverkade. Detta nötbräck är sockerfritt och gjort på mörk choklad. Passar väldigt bra för de som har diaetes eller av andra anledningar inte äter socker.

Till ett bräck behöver du:
100 gram mörk choklad med mintsmak eller valfri smak
50 gram mörk choklad
1 påse hasselnötter á 200 gram

Gör såhär:
1. Smält chokladen över vattenbad och rör om tills allt har smält ordentligt.
2. Häll i nötterna och blanda runt tills alla nötter har fått choklad på sig.
3. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut nötterna så de ligger helt plant men ändå tillsammans.
4. Ställ i kylen och låt stelna. Bryt i lagom stora bitar.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

GOD JUL!

Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite julgodis som jag gjorde till familjernas julbord i år. Vi har firat jul i två omgångar i år jag och min sambo och befinner oss för tillfället i Dalarna hos min familj.

Jag tillverkade marknadsnougat (samma recept som här), två sorters fudge, nötbräck och rocky road. Fudgen och nötbräcket är sockerfria men går givetvis att göra med vanligt socker om man så önskar.

Tänker att jag bjuder på recepten i olika omgångar, sprida ut det roliga så att säga :)

Fudge med smak av saffran/pepparkaka:
150 gram smör
4 dl grädde
3 msk sukrin sötningsmedel eller 5 msk strösocker

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull, obs det får inte koka! Tillsätt sedan grädde och sötning.
2. Låt småputtra på svag värme i cirka 1,5 timme tills du har en tjock smet. Tillsätt valfri smaksättning och rör om. Jag valde att använda mig av saffran och pepparkakskrydda. Häll upp smeten i en liten form med bakplåtspapper i. Ju mindre form desto högre fudge.
3. Låt stå kallt i 5-6 timmar. Ju tjockare fudgesmeten är desto längre kommer den behöva stå kallt innan den stelnar.
4. Skär upp i små fyrkanter och njut!

Hoppas det smakar!





Likes

Comments

Trenden med ingefära håller i sig så jag passade på att prova även jag. Ikväll har jag kokat denna liter med ingefärsdryck som man tar en shot av varje dag för att hålla baciller och virus på avstånd.

Till 1 liter behöver du:
200 gram ingefära
1 liter vatten
2 citroner
0,5 dl honung
Ev 1 färsk chili om man önskar (jag hade ingen)

Gör såhär:
1. Riv ingefäran på den grova sidan av rivjärnet, med skal och allt. Lägg i en kastrull och häll över vattnet.
(Väljer du att tillsätta chili så hacka ner den i grova bitar och låt sjuda med ingefäran).
2. Låt sjuda i 20 minuter på svag värme. OBS att blandningen inte får koka då nyttiga ämnen försvinner om ingefäran kokas.
3. Pressa i citronen och tillsätt honungen. Låt sedan svalna innan drycken silas i en finmaskig sil. Jag äger ännu ingen sådan så jag använde en ren kökshandduk.
4. Häll över i en glasflaska och slut tätt. Ställ i kylen. Drycken håller i upp till en månad, om den finns kvar så länge.

Hoppas det smakar!

  • Drycker, Hälsa
  • 68 readers

Likes

Comments

Äntligen december och äntligen dags att julbaka, julpynta och dricka glögg.

I helgen är det julgask på Värmlands vilket innebär julbord. Jag kommer dock inte kunna gå i år men förra året var det jag som var ansvarig. Det är bland det sjukaste jag någonsin har gjort, men samtidigt också en av de häftigaste.
Däremot har jag i år hjälpt till och bakat lite, bland annat det vörtbröd som ni nu kommer få ta del av.

Till 2 limpor behöver du:
2 flaskor á 33 cl julmust (man kan även ha 1 flaska porter á 33 cl istället för en flaska julmust)
50 gram smör
50 gram jäst
1 dl mörk sirap
1 msk vörtkryddor eller mer om man vill
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i julmusten (ev portern) och låt bli fingervarm.
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör eller kör maskinen tills jästen har löst sig. Tillsätt vörtmixen, salt och sirapen. Mixa ihop.
3. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Knåda degen och dela upp den i två delar. Forma varje del till en avlång limpa. Platta gärna till dem lite extra. Låt jäsa igen i 30 minuter.
5. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter. Jag började med 35 minuter och det blev perfekt, dock är ju alla ugnar olika.
6. Låt svalna en stund innan du skär upp en skiva och njuter!

Hoppas det smakar!




Likes

Comments