En lagom söt liten dessert med friska smaker som passar perfekt på sommaren. Fungerar precis lika bra som dessert och som en sötsak till kaffet.

Receptet går att använda för att göra både i en större form och i portionsformar. Gör man den i en större form kan den göras som en tårta om man så skulle önska. Det går även precis lika bra att använda frusen mango som färsk.

Till fyra personer behöver du:

1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl florsocker
3 dl grädde
1 mango alternativt 500 gram frusen mango
Vatten
Eventuellt socker

Gör såhär:
1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulor, vaniljfröna och florsockret poröst.
3. Vispa grädden och blanda den sedan med äggsmeten.
4. Häll smeten i en form om cirka en liter eller måtta upp i portionsglas. Frys 4-5 timmar, gärna över natten.
5. Skala mangon och ta ur kärnan. Skär i bitar. Är mangon hård kan du koka den tills de är mjuka. Tillsätt eventuellt lite socker om det skulle behövas. Använder du frusen mango; låt den tina, mixa och sockra eventuellt. Förvara purén kallt fram till servering.
6. Ta gärna fram parfaiten 20 minuter innan servering så hinner den tina lite. Det behövs för att kunna tippa ur den ur formen och för att det lättare ska gå att äta ur glasen med sked.
7. Toppa parfaiten med mangopurén. Du kan med fördel toppa med färska bär, choklad eller vad du föredrar.


Hoppas det smakar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det bästa av två världar, mockakola och dessutom sockerfri. Genom hela min uppväxt har mamma kokat mockakolor till jul. Bara till jul. Så just den doften, smaken och känslan skriker jul för mig. Därför blev jag extra lycklig när jag lyckades göra dem sockerfria. Det är ju annars både vanligt socker och sirap i kola, men i dessa har jag använt sötningsmedel i form av sukrin och fibersirap som jag köpte på Bodystore. Receptet har jag i original hittat hos 56kilo.se men modifierat lite.

Till cirka 22 bitar:
2 dl vispgrädde
1 dl fibersirap vit
0,5 fibersirap gold
1 dl sötströ
100 gram smör
1 tsk vaniljpulver
2 msk starkt kaffe

Gör såhär:
1. Smält smöret i en vid kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp.
2. Låt sjuda på låg temperatur i en timme.
3. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
4. Skär upp i bitar och njut.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Kladdkaka är en klassiker som alltid funkar. Oavsett om det är fika, dessert eller lite mer fest. Den går dessutom att variera i oändlighet. Denna kaka gjorde jag till ett fika för 50 personer, jag dubblerade därför grundreceptet några gånger och gjorde i bleck (storköksplåtar). Gräddade kakan lite mer än jag skulle ha gjort hemma i en mindre form, för att jag lättare sedan ska kunna skära fyrkantiga bitar utan att de bara rinner iväg.

Receptet ger cirka 12 bitar

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
2 krm salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret:
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Rör ner de torra ingredienserna tillsammans med äggsmeten. Tillsätt smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen 17-20 minuter. Kakan ska vara torr på ytan men fortfarande kännas lös i mitten.
6. Låt kakan svalna och skär sedan upp en bit och njut. Servera gärna med en klick lättvispad grädde och kanske lite färska bär.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Detta fröknäcke är AMAZING! Bakar flera omgångar i veckan på jobbet då det går åt som smör i solsken. Superroligt!

Det är helt glutenfritt och veganskt så det passar de flesta. Fröer som används för toppingen går att variera i onändlighet, jag brukar dock använda mig av enbart pumpafrön och havssalt.

Receptet ger 1 plåt knäcke:
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl majsmjöl
0,5 dl olja (raps-, oliv-, matolja spelar ingen roll)
2 dl kokande vatten

Topping:
Pumpafrön
Havssalt

Gör såhär:

1. Blanda alla ingredienser så det blir som en gröt.
2. Kavla/tryck ut gröten tunt mellan två bakplåtspapper.
3. Sprid över toppingen. Jag brukar trycka ner den i knäcket, annars faller de lätt av efter gräddningen.
4. Grädda i ugn på 150 grader i 40-45 minuter.
5. Ta ut och låt svalna. Bryt sedan i bitar och njut.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Dagens mellanmål bestod av chiapudding som jag förberedde redan igår kväll. Den här har jag smaksatt med banan och vanilj, blev verkligen jättegott!

Jag gjorde allt på en rejäl höftning men det är svårt att misslyckas med denna. Så länge det finns vätska så kommer fröna att svälla och bli gelé-aktiga.

Detta har jag använt:
Chiafrön
Grädde
Vaniljpulver
1 banan

Jag lyckades dessutom göra två portioner på en gång. Så jag har mellanmål imorgon också 😊👍🏻
Detta passar även superbra som frukost, lättare middag eller rent utav som dessert.

Likes

Comments

Aprilvädret är igång. Idag har det både varit grått, blåsigt, kallt, ösregn och så slutligen sol. På våren och sommaren är det fantastiskt gott att äta kall mat tycker jag. Det är ju ändå så varmt runtomkring, haha.

Denna sallad åt jag till middag idag och till dessert blev det färska jordgubbar och vattenmelon.
I salladen hade jag:
Bladspenat
Sallad
Gurka
Purjolök
Paprika
Avokado
Mozzarella
Prosciutto
Olivolja
Balsamico
Salt

Hoppas alla har en fin dag! ⭐️

Likes

Comments

Såhär kan det se ut när det äts frukost hemma hos familjen Wiklund.
Yoghurt, nötmix, flingor, kaffe, smörgås, pålägg och lite färsk frukt.

Yummy for the tummy! 😋☕️

  • Frukost

Likes

Comments

Här i veckan gjorde jag fläskfilé som jag tillagade med en röra på vitlök, basilika, salt och olivolja. Blev otroligt gott och alla smaker smälte bra in i köttet.

Jag mixade basilika, vitlök, salt och olivolja i en matberedare. Sedan bredde jag ut det på köttet och lät det stå i rumstemperatur i cirka tre timmar. Om köttet är rumstempererat blir det en jämnare tillagning.

Detta serverades tillsammans med rostade haricot verts, potatisgratäng och svampsås.

Likes

Comments

Under mitt läsår som köksmästare på Värmlands lagade jag väldigt många luncher åt hungriga studenter. Därför tänkte jag lista mina fem favoriter. Börjar med fem kötträtter och nästa gång listar jag mina 5 favoriter som är vegetariska/veganska.

Länkar till recepten finns om ni klickar på receptets namn :)


Färskostbakad kyckling med ärtpesto, gräddfilssås och rostad potatis

Texmextallrik

Kalvfärsbiffar med ugnsbakad tomat, gräddsås och kokt potatis

Pulled pork, grillad majs och cole slaw

Helstekt fläskkarré med timjansås och rostad potatis


Likes

Comments