Kokadae mig lite marmelad. Närmare bestämt med smak av hallon och rabarber, underbart god kombination!

Du behöver:

250 gram hallon
250 gram rabarber
500 gram syltsocker

Jag använde frusna bär som jag hade tinat innan jag la dem i kastrullen.

Gör såhär:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp.
2. Sjud i cirka 10 minuter. Rör om lite då och då.
3. När marmeladen är klar, ta av från plattan och häll direkt ner i rengjorda burkar av glas eller porslin. Förslut med lock direkt. Förvara svalt.

Hoppas det smakar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Tiden kan vara både en vän och en fiende. I det här fallet är den dock en vän. Det tar tid att göra torkade tomater i ugnen och det är bara bra om de får stå väldigt länge. Tiden gör att smakerna intensifieras och tomaterna blir otroligt goda.

Jag har använt:

500 gram cocktailtomater
0,5 dl olivolja
Ett par nypor flingsalt
Ett par nypor dragon

Gör såhär:

1. Lägg samtliga ingredienser i en ugnsfast form och blanda om så det blir olja på alla tomater.
2. Låt stå i ugnen 12 timmar på 50 grader och sedan ytterligare 3-4 timmar på 100 grader.
3. Ta ut och låt svalna.
4. Förvaras kyld i en tätförsluten burk. Täck även med lite extra olja och dragon. Det hjälper till att bevara smakerna.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Rabarber och kanel kan ju vara en av de bättre kombinationerna. Älskar för övrigt kanel! På middagen jag kockade för lite mer än en vecka sedan hade de en väldigt enkel meny men jag fick välja själv vad det skulle vara för tillbehör till den beställda vita chokladmoussen. Jag slog på stort och körde på rabarber, som dessutom är i säsong och (strax efter jordgubbar) en av de mest somriga smakerna.

Till 4 portioner behöver du:

Vit chokladmousse
1 ägg
100 gram vit choklad
3 dl vispgrädde

Rabarberkompott:
2-3 rabarber beroende på storlek
Socker efter smak
Kanel
2 msk vatten

Gör såhär:

1. Smält den vita chokladen över vattenbad. Tips; hacka den i grova bitar innan du smälter den, det går då fortare och chokladen blir inte lika uppvärmd som om det hade varit en hel bit. Ta av från vattenbadet och låt svalna.
2. Vispa ägget vitt och luftigt.
3. Vispa grädden ganska hårt. Tips; När du blandar i övriga ingredienser kommer en del av luften att gå ur så vispa gärna lite hårdare än önskad konsistens.
4. Kontrollera gärna att chokladen inte är för varm. Jag brukar sikta på kroppstempererad. Blanda sedan chokladen ner i det uppvispade ägget. Rör om tills du får en konsistens som liknar sockerkakssmet. Blanda sedan i chokladsmeten med den vispade grädden. Blanda ordentligt.
5. Häll upp i portionsskålar och ställ kallt ett par timmar.
6. Skiva rabarbern, du behöver inte skala den om du inte vill. Lägg rabarber, socker , vatten och kanel i en kastrull. Om du använder rabarber direkt från frysen kan du hoppa över vattnet. Låt sjuda upp och låt stå på spisen tills det är som en kräm men med bitar intakta. Du kan röra om då och då. Låt svalna.

Servera moussen med kompotten. Garnera med valfria blad och bär.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Jag ÄLSKAR jordgubbar. Detta påhitt fick jag som idé under dagen idag. Om ungefär 1,5 vecka ska jag och en vän kocka en finare middag och till dessert blir det en jordgubbsfromage. Jag vill verkligen få fram smaken av jordgubbar, det ska liksom starta ett ha-begär, hehe. Därför ville jag prova att göra en jordgubbspuré eller jordgubbssirap för att smaksätta fromagen. Och självklart, som de som är rutinerade i ett kök, provgjorde jag en omgång först.

Jag vet inte om jag ska kalla det för puré eller sirap då det känns som en hybrid av de båda. Men aye caramba vad gott det blev! Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger!

Till cirka 1 dl färdig produkt behöver du:

2 dl jordgubbar (jag använde frysta)
0,5 socker
3-4 msk vatten

Gör såhär:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull.
2. Sjud upp och låt sjuda i cirka 1 timme. OBS det får inte koka! Jordgubbarna kommer vara mer eller mindre intakta. Däremot ska vätskan i botten vara som en lite lösare sirap.
3. Låt svalna.
4. Kör i en matberedare/blender/med stavmixer till en slät puré/sirap.

Passar fint som smaksättare, som tillbehör eller som en liten kick när blodsockret är lågt.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

En fantastisk förrätt som dessutom är enkel att göra.

Till fyra portioner behöver du:

2 skivor toastbröd
4 tomater
0,5 rödlök
Några blad basilika
Balsamico
4 skivor lufttorkad skinka av valfri sort
100 gram getost
Salt
Peppar

Gör såhär:

1. Skölj och skär tomaterna i tärningar. Skala och hacka rödlöken i fina tärningar.
2. Blanda tomaten och löken. Smaka av med salt och peppar.
3. Smula getosten.
4. Rosta toastbrödet och skär på diagonalen.
5. Lägg upp enligt eget önskemål och toppa med lite balsamico samt färsk basilika.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Vill tipsa er om hur man kan variera potatis som tillbehör. Det är superenkelt att göra eget potatismos och det här sättet gör det ännu godare!

För cirka 6 portioner behöver du:

Cirka 800 gram potatis av mjölig sort
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Västerbottenost efter smak
Färsk timjan
Flingsalt

Gör såhär:

1. Koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna lite.
2. Pressa potatisen och blanda med mjölken. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg potatispurén i en ugnsfast form. Toppa med så mycket västerbottenost du vill.
4. Gratinera i ugnen på 180 grader tills osten har smält och potatisen har fått en gyllene färg.
5. Servera med lite flingsalt och färsk timjan.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Salt och peppar i all ära, men hur gott är det inte att panera köttet innan stekning? När jag planerar gör jag det i tre steg.

⭐️ vetemjöl
⭐️ uppvispat ägg
⭐️ ströbröd eller panko blandat med kryddor

Den här gången kryddade jag med:
Salt
Peppar
Dragon
Vitlökspulver
Paprikapulver
Muskotnöt

Panera, stek i rikligt med smör för en krispig skorpa och njut! 🍓

  • Tips

Likes

Comments

Det är verkligen superenkelt att göra egen müsli och det blir riktigt gott! En av de fina grejerna med att rosta sin egen müsli är dessutom att den kan göras precis efter ditt eget tycke och smak. Personligen tycker jag att det är gott med kanel och äpple, så det fick bli smakerna denna gång!

Du behöver:

1 liter havregryn
5 dl solrosfrö
1 dl linfrö
1 dl vetekross
2 msk kanel
4 msk honung
2 äpplen

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Se till att blanda noggrant så att kanelen fördelar sig ordentligt.
2. Skär äpplena i tärningar. Blanda ner med de torra ingredienserna.
3. Fördela allt i en ugnsfast form. Ringla över honungen.
4. Rosta i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Rör om och rosta sedan 10 minuter till.
5. Ta ut och låt svalna.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Jag har länge haft både rabarber och jordgubbar i frysen. Och idag fick jag feeling och bakade mig en kaka med både rabarber och jordgubbar. Kombinationen av de båda är FANTASTISK!

När jag bakar följer jag sällan recept utan går mycket på känsla och det jag har lärt mig sedan tidigare. Det här receptet är egentligen som vilken sockerkaka som helst, med den lilla twisten att jag byter ut en del av mjölken till grädde, lägger till ett extra ägg och en gnutta salt.

Formen jag använde är i samma storlek som en halv långpanna.

Du behöver:

3 ägg
150 gram smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
0,5 msk kanel
0,5 dl potatismjöl
Jordgubbar
Rabarber

Gör såhär:

1. Smält smöret. Vispa äggen, strösocker och vaniljsocker fluffigt och vitt.
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och kanel separat. Vänd sedan ner det med hjälp av en slickepott i äggsmeten.
3. Tillsätt sedan smöret, grädden och mjölken. Rör till en slät smet.
4. Blanda potatismjölet med rabarberna och jordgubbarna.
5. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Sprid över rabarberna och jordgubbarna.
6. Strö över råsockret.
7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 35 minuter.
8. Ta ut och låt svalna. Skär sedan en rejäl bit och njut! Den kan ätas som den är, med vaniljsås eller lite vispad grädde.

Hoppas det smakar!













Likes

Comments

Underbart att få vara kreativ, leka med färger, former och smaker.
Denna bricka åstadkom jag idag på jobbet till en grupp om 14 personer.

Jordgubbssmoothie
Apelsinfiléer
Päron
Kiwi
Färska blåbär


⭐️🍓

Likes

Comments