View tracker

En återkommande favorit hos lillasyster är rockyroad. Den innehåller dock inga nötter eftersom jag är allergisk och också har velat äta utav den.

Till ca 2-25 bitar behöver du:
400 gram mjölkchoklad
1 påse dumlekolor
0,5 påse minimarshmallows

Gör såhär:
1. Smälta mjölkchokladen i vattenbad tills den är helt slät.
2. Ta av pappret på dumlen och sprid ut i en form klädd med bakplåtspapper. Sprid även ut marshmallows.
3. Ringla över den smälta chokladen och sprid ut så allt godis blir täckt. Låt stelna.
4. Skär upp i ganska små bitar och njut.

Du kan givetvis använda vilket typ av godis du vill, använda nötter, mandlar eller andra roliga smaksättningar.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Ännu ett recept på julgodis som jag tillverkade. Detta nötbräck är sockerfritt och gjort på mörk choklad. Passar väldigt bra för de som har diaetes eller av andra anledningar inte äter socker.

Till ett bräck behöver du:
100 gram mörk choklad med mintsmak eller valfri smak
50 gram mörk choklad
1 påse hasselnötter á 200 gram

Gör såhär:
1. Smält chokladen över vattenbad och rör om tills allt har smält ordentligt.
2. Häll i nötterna och blanda runt tills alla nötter har fått choklad på sig.
3. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut nötterna så de ligger helt plant men ändå tillsammans.
4. Ställ i kylen och låt stelna. Bryt i lagom stora bitar.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

GOD JUL!

Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite julgodis som jag gjorde till familjernas julbord i år. Vi har firat jul i två omgångar i år jag och min sambo och befinner oss för tillfället i Dalarna hos min familj.

Jag tillverkade marknadsnougat (samma recept som här), två sorters fudge, nötbräck och rocky road. Fudgen och nötbräcket är sockerfria men går givetvis att göra med vanligt socker om man så önskar.

Tänker att jag bjuder på recepten i olika omgångar, sprida ut det roliga så att säga :)

Fudge med smak av saffran/pepparkaka:
150 gram smör
4 dl grädde
3 msk sukrin sötningsmedel eller 5 msk strösocker

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull, obs det får inte koka! Tillsätt sedan grädde och sötning.
2. Låt småputtra på svag värme i cirka 1,5 timme tills du har en tjock smet. Tillsätt valfri smaksättning och rör om. Jag valde att använda mig av saffran och pepparkakskrydda. Häll upp smeten i en liten form med bakplåtspapper i. Ju mindre form desto högre fudge.
3. Låt stå kallt i 5-6 timmar. Ju tjockare fudgesmeten är desto längre kommer den behöva stå kallt innan den stelnar.
4. Skär upp i små fyrkanter och njut!

Hoppas det smakar!





Likes

Comments

Trenden med ingefära håller i sig så jag passade på att prova även jag. Ikväll har jag kokat denna liter med ingefärsdryck som man tar en shot av varje dag för att hålla baciller och virus på avstånd.

Till 1 liter behöver du:
200 gram ingefära
1 liter vatten
2 citroner
0,5 dl honung
Ev 1 färsk chili om man önskar (jag hade ingen)

Gör såhär:
1. Riv ingefäran på den grova sidan av rivjärnet, med skal och allt. Lägg i en kastrull och häll över vattnet.
(Väljer du att tillsätta chili så hacka ner den i grova bitar och låt sjuda med ingefäran).
2. Låt sjuda i 20 minuter på svag värme. OBS att blandningen inte får koka då nyttiga ämnen försvinner om ingefäran kokas.
3. Pressa i citronen och tillsätt honungen. Låt sedan svalna innan drycken silas i en finmaskig sil. Jag äger ännu ingen sådan så jag använde en ren kökshandduk.
4. Häll över i en glasflaska och slut tätt. Ställ i kylen. Drycken håller i upp till en månad, om den finns kvar så länge.

Hoppas det smakar!

  • Drycker, Hälsa
  • 37 readers

Likes

Comments

Äntligen december och äntligen dags att julbaka, julpynta och dricka glögg.

I helgen är det julgask på Värmlands vilket innebär julbord. Jag kommer dock inte kunna gå i år men förra året var det jag som var ansvarig. Det är bland det sjukaste jag någonsin har gjort, men samtidigt också en av de häftigaste.
Däremot har jag i år hjälpt till och bakat lite, bland annat det vörtbröd som ni nu kommer få ta del av.

Till 2 limpor behöver du:
2 flaskor á 33 cl julmust (man kan även ha 1 flaska porter á 33 cl istället för en flaska julmust)
50 gram smör
50 gram jäst
1 dl mörk sirap
1 msk vörtkryddor eller mer om man vill
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i julmusten (ev portern) och låt bli fingervarm.
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör eller kör maskinen tills jästen har löst sig. Tillsätt vörtmixen, salt och sirapen. Mixa ihop.
3. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Knåda degen och dela upp den i två delar. Forma varje del till en avlång limpa. Platta gärna till dem lite extra. Låt jäsa igen i 30 minuter.
5. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter. Jag började med 35 minuter och det blev perfekt, dock är ju alla ugnar olika.
6. Låt svalna en stund innan du skär upp en skiva och njuter!

Hoppas det smakar!




Likes

Comments

Nu var det väldigt längesedan. Mycket har hänt. Jag har jobbar en hel del, vi har flyttat till en nybyggd trea (bilder kommer) och haft rejäl influensa båda två. Jag är fortfarande sjuk men har ändå börjat fixa lite smått i den takt jag orkar.

Tänkte därför också visa er det fantastiska fatet jag fick av min lillasyster och hennes sambo när jag fyllde år. Det går att använda som fruktfat men även att göra pajer/gratänger i då det är ugnssäkert. Men jag tycker att den passar allra bäst på köksbänken med frukt i 😊🍓🍌🍊

Likes

Comments

Varmrätten på middagen blev en höstig gryta på nötbitar, morot, syltlök och grädde. Till det serverade jag duschessepotatis och smörstekta kantareller.

Till fyra personer behöver du:
800 gram grytbitar av nöt
Vatten så det täcker köttet
3 morötter
1 burk syltlök
2 gula lökar
Enbär
Torkad timjan
1 buljongtärning av nöt eller 2 msk oxfond
2-3 dl grädde
Maizena redning
Salt
Peppar
Kantareller
Smör
Potatis av mjölig sort
Vitlök

Gör såhär:
1. Skär löken i halvmånar, vi vill ha ganska grova bitar. Stek dem sedan i en kastrull med lite smör. Tillsätt köttet och stek en stund. Tillsätt vattnet och låt småkoka i ett par timmar.
2. När köttet är mört och färdigt, tillsätt morötter och syltlöken. Smaksätt med fond eller buljong, krydda och tillsätt grädden. Låt småskjuda i ytterligare en timme.
3. Medan grytan kokar, koka potatisen. Den ska vara väldigt väl kokad. Skala den gärna innan du kokar den så underlättar det i nästa steg. Häll av vattnet och mosa potatisen. Smaksätt med salt, peppar och pressad vitlök efter smak. Tillsätt även lite grädde så du får en jämnare och lösare konsistens. Man kan även ha i lite smör för extra smak.
4. Spritsa eller klicka ut potatismoset på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt. Baka sedan av dem i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg på ytan.
5. Stek så kantarellerna i massa smör. De kommer att vätska av sig men låt det koka bort. Salta eventuellt lite.

Servera alltsammans, gärna med ett gott glas rödvin.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

I måndags var det dags igen: en trerätters på Värmlands. Denna gång fick jag bestämma menyn, jag ville ha en väldigt höstig meny.

När jag tänker på hösten tänker jag på pumpa, lingon, svamp, älg och hjortron. I min meny på en ganska begränsad budget fick jag in pumpa, kantarell och lingon.

Meny:
Pumpakräm med serranoskinka, ruccola, krutonger, rostade pumpakärnor och parmesan

Höstig gryta på nötbog med duschessepotatis och smörstekta kantareller

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon och mascarponekräm

I detta inlägg kommer jag beskriva förrätten och i kommande två inlägg kommer recepten på varmrätten och desserten.

Till ca 4 personer behöver du:
1 butternut pumpa
5 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Ruccola
Serranoskinka/prosciutto
Riven parmesan
2 skivor formfranska
1-2 msk matolja

Gör såhär:
1. Skär bort skalet från pumpan, rensa ur kärnorna men spara dem i en skål, skär sedan pumpaköttet i grova tärningar. Koka tills de är mjuka.
2. Häll av vattnet från pumpan och lägg i en matberedare. Tillsätt vitlöksklyftan/klyftorna, olivolja och salt. Mixa till en slät smet. Det går givetvis bra att använda en stavmixer om ingen matberedare finns.
3. Skär bort sidorna från brödet och skär i tärningar. Lägg i en ugnsfast form/plåt. Häll på matolja och lite salt. Rosta i ugnen på 200 grader tills de från en gyllenbrun färg. Ta ut och lägg dem på ett papper så överbliven olja försvinner.

Servera i önskade mängder och strö till slut över lite parmesan.

Smaklig måltid! 🍓

Likes

Comments

Sitter och planerar en middag som hålls på Värmlands på måndag. Jag ville ha en riktigt höstinspirerad meny och tänkte direkt på lingon, mustiga grytor, hjortron och kantareller.

Detta är resultatet so far och jag tror att det kan bli bra 😊

Likes

Comments

Denna lingonkaka bakade jag i eftermiddags till ett sällskap som skulle ha fika på Värmlands. I grunden är det en helt vanlig socker kaka men med grädde istället för mjölk. Jag upplever att kakan blir rikare i smaken och man kan ta en mindre bit men ändå vara nöjd.

Till en långpanna behöver du:
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl grädde
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl
75 gram smör
Lingon

Gör såhär:
1. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt sedan smöret som ska vara halvt smält. Vispa igen.
2. Tillsätt bakpulver och vetemjöl och blanda till en hyfsat jämn smet. Om det blir smörklumpar gör det ingenting, de kommer att smälta vid gräddningen ändå.
3. Häll en långpanna som är klädd med bakplåtspapper. Strö över upptinade/färska lingon. Om de är sura kan man sockra dem innan. Grädda på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills kakan är färdig. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Strö gärna lite florsocker över kakorna innan servering.

Likes

Comments