Vem älskar inte Ben&Jerrys? Men alla kan vi väl hålla med om att de kostar lite väl mycket för den faktiskt lilla mängd glass som behållaren rymmer.

Då har jag lösningen som ger mycket mer glass och även lite kakor om man inte vill lägga all deg i glassen. Receptet på kakdegen har jag lagt upp här förut och du hittar det här.

Till cirka 1,5 liter glass behöver du:

1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 sats kakdeg
Burk som går att frysa, exempelvis en gammal glassburk

Gör såhär:

1. Vispa grädden tills den är ganska hård.
2. Blanda i den kondenserade mjölken och vaniljsockret med grädden. Blanda med en slickepott till en slät smet.
3. Rulla små kulor av kakdegen.
4. Lägg smeten i burken och toppa med kakdegskulorna. Rör om lite så de sprider sig i glassen.
5. Frys över natten. Ta gärna fram glassen cirka 20 minuter innan den ska serveras så blir den lättare att få ur förpackningen.

Hoppas det smakar!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

För några månader sedan taggade min syster mig i ett inlägg på Facebook. Inlägget var en video med en instruktion på hur man kan göra glass av kondisbiten dammsugare eller punschrulle som den kanske egentligen heter. Tiden har gått och jag hade helt glömt bort att jag lovat att prova göra den här glassen, fram tills nu.

Problemet uppstod dock när jag inte kunde hitta det inlägget igen. Det är väl tur att jag har ett annat grundrecept på glass som går att variera in i oändligheten!

Till cirka 1,5 liter glass behöver du:

1 burk med lock som går att frysa (det går utmärkt att använda gamla glassburkar)
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
Cirka 15 dammsugare
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1. Vispa grädden tills den är fast i konsistensen.
2. Blanda samman kondenserad mjölk, vaniljsocker och grädde med en slickepott.
3. Hacka dammsugarna i tärningar. Spara gärna ett par stycken till dekoration.
4. Häll glassmeten i burken. Strö över de hackade dammsugarna och rör om lite med en sked så de blandar sig med smeten.
5. Frys över natten. Ta fram cirka 10-15 minuter före servering så blir den lättare att hantera.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

De här små godingarna gjorde jag i söndags som ett experiment. Jag måste ändå säga att de blev väldigt goda och som vi säger; är de små får man ta två!

Jag äger en maskin som gräddar de här, typ som ett våffeljärn fast för minimuffins. Genom att använda den fick jag ut cirka 30 minimuffins. Det går självklart precis lika bra att använda pappersformar och grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och inte är kladdiga i mitten.

Det här behöver du:

2 ägg
1,5 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma

Äppel-& kanelkaramell
2 äpplen
0,5 strösocker
Kanel efter smak
25 gram smör


Gör såhär:

1. Smält smöret till karamellen i en kastrull. Tillsätt sockret och låg puttra på svag värme under omrörning. Karamellen ska bli gyllenbrun. Hacka äpplena i små tärningar. Lägg äpplena i kastrullen med karamellen. Bli inte rädd och tro att allt är förstört om karamellen stelnar, det blir så för att äpplena är kalla. Låt kastrullen stå kvar på spisen och småsjuda lite så mjuknar karamellen igen. Äpplena ska vara mjuka när de är klara. Tillsätt kanel efter smak.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en bunke.
3. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
4. Smält smöret och blanda i mjölken.
5. Blanda ihop äggvispet, smörblandningen och mjölblandningen med en slickepott. Rör försiktigt så inte luftigheten försvinner.
6. Om du använder ett muffinmaker: Lägg i väldigt lite smet i botten, klicka i lite äppelkaramell och toppa med lite mer smet. Grädda tills de är fluffiga och inte kladdiga i mitten, cirka 8 minuter.
Om du gräddar i ugnen: Ställ ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Gör på samma sätt som ovan och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter.
7. Ta ut och låt svalna innan ni njuter av nybakade muffins.

Hoppas det smakar!



Likes

Comments

Jag hittade detta enkla recept på facebook för någon vecka sedan och ville gärna prova. Jag modifierade det dock lite då jag inte ville använda enbart mörk choklad. Måste säga att jag är nöjd. De blev både krämiga och har en härlig sälta av flingsaltet. Rekommenderar att man har den i kylen under natten innan den skärs upp, då håller de ihop bättre.

Till denna provomgång använde jag bakchoklad från ICA. Och säga vad man vill om bakchoklad men det här fungerade riktigt bra!

Till cirka 20 bitar behöver du:

200 gram mörk choklad
170 gram ljus choklad
1 burk kondenserad mjölk
Flingsalt

Gör såhär:

1. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält på låg värme och under omrörning i micron eller över ett vattenbad.
2. Häll i den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Släta ut och strö över flingsalt efter tycker och smak.
4. Låt stelna i kylen i minst en timme men gärna över natten.
5. Skär upp i bitar och njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Att koka egen sylt och marmelad är faktiskt mycket enklare än man tror. Och så är det ju fantastiskt gott med hemgjort!

Du behöver:

500 gram blåbär
500 gram syltsocker
2 glasburkar i storlek med exempelvis en rödbetsburk

Gör såhär:

1. Lägg de båda ingredienserna i en kastrull.
2. Låt koka upp på svag värme. Låt småputtra. För att kolla att sylten är klar kan man lägga en liten klick på en tallrik. Blir den lilla klicken seg efter en stund är sylten färdig.
3. Häll upp i ordentligt rengjorda glasburkar och förslut med lock. Låt svalna på bänken och förvara sedan i kyl. Håller 1-2 månader.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Fick feeling för ungefär en vecka sedan och bakade lite småkakor som fick följa med till personalrummet på jobbet. De verkar ha varit uppskattade då de i princip var slut innan lunch. Och självklart kommer här receptet!

Till cirka 16 normalstora kakor behöver du:

210 gram smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Se till att smöret verkligen är rumstempererat. Mixa tillsammans smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl till en deg.
2. Ta ut degen och knåda till en rund deg. Dela i fyra lika stora delar.
3. Knåda ihop två av delarna och blanda i kakao. Se till att blanda ordentligt så all kakao fördelas fint i degen.
4. Rulla ihop alla delar till bollar.
5. Rulla ut och skiva i lika stora delar. Rulla ihop varje del och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
6. Tryck lätt ut varje kaka med pekfingret så den blir platt.
7. Gör mönster med en gaffel i några kakor och strö pärlsocker på några. Det finns inga rätt och fel. Jag valde även att lägga råsocker på några kakor men det blev inte alls såsom jag hade tänkt mig från början.
8. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 10-12 minuter.
9. Ta ut och låt svalna. Njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

För ett par dagar sedan gjorde jag en väldigt improviserad middag här hemma, men så fantastiskt gott det blev! Jag använde mig både av färska smaksättare och en kryddblandning.

Till cirka tre portioner behöver du:

500 gram kyckling
250 gram champinjoner (jag använda babychampinjoner)
1 medelstor paprika
1 medelstor gul lök
1 röd chili
ca 50 gram färsk ingefära
1 knippe bladpersilja
2 msk kycklingfond
0,5 påse enchiladakryddmix
2 dl cremé fraiche
2 dl grädde
1 avokado
2 msk färskost
Några droppar limejuice
Salt
1 lime


Gör såhär:

1. Skala och tärna ingefäran. Dela, kärna ur och hacka chilin fint. Hacka paprikan och löken i grova tärningar. Om du använder stora champinjoner skiva dem grovt.
2. Stek samtliga grönsaker i ganska mycket smör. Svampen kommer suga åt sig mycket av smöret och få en gyllenbrun färg. Stek tills svampen och löken är gyllenbruna.
3. Tärna kycklingen grovt och blanda i med de stekta grönsakerna. Blanda i kryddmixen, kycklingfonden, cremé fraiche och grädde. Låt småputtra tills kycklingen är färdig och du har en krämig sås.
4. Hacka bladpersiljan grovt.
5. Mixa samman avokado, färskost, salt och limejuice till en guacamole.
6. Servera grytan tillsammans med guacamolen, eventuellt lite cremé fraiche och ett par klyftor lime.

Hoppas det smakar!








Likes

Comments

Kanelbullar. Denna klassiker som alltid går hem. I det här receptet har jag ändrat lite och resultatet blev otroligt saftiga bullar. De jäser riktigt bra och blir luftiga.

Du behöver:

2 paket jäst
4 dl mjölk
1 dl grädde
1,5 tsk kardemumma
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
250 gram smör
1 dl strösocker
3 msk kanel

1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och kardemumma. Värm till 37 grader/fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll den värmda vätskan över den. Rör tills jästen har löst upp sig.

2. Tillsätt sockret och blanda igen.

3. Tillsätt vetemjölet i omgångar. Blanda till en smidig deg. Strö över lite mjöl till och låt sedan jäsa i 30 minuter.

4. Under tiden förbereds fyllningen. Låt smöret bli rumsvarmt och blanda sedan ihop det med kanel och socker.

5. Ta upp degen på en mjölad yta. Knåda den och dela i fyra lika stora delar. Kavla ut en del till en rektangel, bre ut 1/4 av fyllningen, rulla ihop och skär sedan i bitar.

6. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper med snittytan neråt. Gör sedan likadant med de andra tre delarna.

7. Vik in "fliken" som blir in under varje bulle. På så vis lossnar den inte under gräddning. Platta sedan ner dem lite lätt.

8. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna.

10. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Njut!




Likes

Comments

Kokadae mig lite marmelad. Närmare bestämt med smak av hallon och rabarber, underbart god kombination!

Du behöver:

250 gram hallon
250 gram rabarber
500 gram syltsocker

Jag använde frusna bär som jag hade tinat innan jag la dem i kastrullen.

Gör såhär:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp.
2. Sjud i cirka 10 minuter. Rör om lite då och då.
3. När marmeladen är klar, ta av från plattan och häll direkt ner i rengjorda burkar av glas eller porslin. Förslut med lock direkt. Förvara svalt.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Tiden kan vara både en vän och en fiende. I det här fallet är den dock en vän. Det tar tid att göra torkade tomater i ugnen och det är bara bra om de får stå väldigt länge. Tiden gör att smakerna intensifieras och tomaterna blir otroligt goda.

Jag har använt:

500 gram cocktailtomater
0,5 dl olivolja
Ett par nypor flingsalt
Ett par nypor dragon

Gör såhär:

1. Lägg samtliga ingredienser i en ugnsfast form och blanda om så det blir olja på alla tomater.
2. Låt stå i ugnen 12 timmar på 50 grader och sedan ytterligare 3-4 timmar på 100 grader.
3. Ta ut och låt svalna.
4. Förvaras kyld i en tätförsluten burk. Täck även med lite extra olja och dragon. Det hjälper till att bevara smakerna.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments