En lite annorlunda smoothie som passar bra i juletider. Busenkel att göra!

Till två glas behöver du:
1 banan(halvfrusen)
2 dl vaniljyoughurt
6 pepparkakor
0,5 dl mjölk

Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa till en slät dryck.
2.Häll upp i valfritt glas.
3. Garnera eventuellt med lite krossade pepparkakor och kanel.

Hoppas det smakar!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ibland får jag verkligen feeling och känner att en idé måste förverkligas på en gång, helst igår. Haha. Så var det även med dessa bullar. Planen från början var att göra saffranslängder ála farmor, sedan övergick planen till att göra lussekatter istället och det här är resultatet.

Summa sumarum; ändå ganska nöjd med resultatet, trots att det inte blev några saffranslängder.

Du behöver:

2 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 gram smör
2 dl strösocker
ca 11-12 dl vetemjöl
2 påsar saffran
100 gram vitchoklad
1 ägg

Gör såhär:

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran. Värm till fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke/hushållsassistenten. Häll över den fingervarma vätskan. Rör runt tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt sockret och rör igen.
4. Börja sedan ha i mjölet i omgångar. Blanda ordentligt mellan varven.
5. När degen känns smidig och lättarbetad, tillsätt grovt hackad vitchoklad (eller hela pellets om sådana används), rör runt snabbt och stäng sedan av maskinen (om du använder sådan) och låt degen jäsa under en bakhandduk i 1 timme. Den ska uppnå dubbel storlek.
6. Ta ur degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och skär sedan i fyra lika stora delar. Rulla ut en av degbitarna till en rulle och skär bitar efter önskad storlek. Rulla bitarna till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ännu en gång ca 15 minuter under handduk.
7. Vispa upp ägget snabbt med en gaffel. Pensla bullarna med ägget. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Gör du stora bullar förläng gräddningstiden något, minska gräddningstiden om du gör ännu mindre bullar.
8. Ta ut bullarna ur ugnen och låt dem svalna.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Haha yes jag har gjort det igen, ännu en variant av fudge. Denna gång med smak av Ahlgrensbilar och i tre lager. Idén till denna fudge fick jag ursprungligen från när min syster hade gjort en pannacotta på just Ahlgrensbilar. Tänkte mig att hur svårt kan det vara?!

Själva processen tog ganska lång tid. Lagren måste svalna och stelna ordentligt innan man häller på nästa. Men over all är jag mycket nöjd!

Du behöver:

0,5 dl strösocker
0,25 dl grädde
15 bilar i vald färg
12 gram smör
50 gram vitchoklad

Gör såhär:

1. Lägg smör, socker, grädde och bilarna i en kastrull. Smält under omrörning.
2. Tillsätt vitchokladen. rör tills den har smält. Jag använde även ett par droppar karamellfärg när jag gjorde det rosa och det gröna lagret för att få färgerna lite piggare.
3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna.
4. Upprepa processen från början men med en ny färg på bilarna. Låt svalna ordentligt innan du gör sista lagret.
5. Skär upp i bitar och njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Något som vi också alltid fick på julen när jag var barn var just hallongrottor. Mammas hallongrottor slår högst! Och givetvis ska ni få ta del av hennes recept!

200 gram smör
1 dl strösocker
1 dl marsanpulver
3,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
Hallonsylt

Gör såhär:

1. Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda sedan i övriga ingredienser förutom sylten. Kåda ihop till en deg. Det går lika bra att köra degen i matberedare för att enklare få en jämn fördelning på smöret.
2. Om du använder matberedare: ta ut degen och knåda ihop den.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut till "korvar" och skär mindre bitar. Rulla bitarna i små kulor och lägg dem i pappersformar. Tryck ett litet hål mitt i kulan, dock inte hela vägen igenom.
4. Fyll i en liten klick sylt i varje kaka.
5. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 8-10 minuter. Kakorna ska vara lite gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Några av mina bästa barndomsminnen kommer från jularna vi firade hos farmor och farfar. Jag minns att det något år stod en skål på bordet innehållande vita små pluppar med en liten prick choklad på. Provade en sådan som direkt smälte på tungan och smaken av mint spred sig i munnen. Farmor hade då tillverkat mintkyssar.

Det har även jag gjort detta år och jag är väldigt nöjd!

Du behöver:

1 äggvita
5 droppar pepparmintsessens
3,5 dl florsocker
40 gram mörk choklad

Gör såhär:

1. Vispa äggvitan till ett fast skum. Droppa i essensen.
2. Sikta i florsockret. Rör om tills du får en slät smet.
3. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små runda pluppar. Det går lika bra att klicka ut med exempelvis en tesked om man inte har spritspåsar. Låt stelna i rumstemperatur i cirka 24 timmar.
4. Smält den mörka chokladen (över vattenbad eller i micron). Spritsa ut en liten klick choklad i mitten på varje vit plupp. Låt chokladen stelna. Njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Som den nötallergiker jag är, brukar jag kunna göra om recept så de passar även mig. När jag först hörde talas om rockyroad för flera år sedan, via Leilas jul (älskar för övrigt julinspirerade matlagningsprogram), ville jag genast prova!

Denna variant är mitt eget påhitt och jag är faktiskt väldigt nöjd. Kexbotten i twixen och smaken av skumtomtar är ett välkommet inslag och har uppskattats av de jag bjudit denna på.

Jag passade på att handla godiset när Ica hade extra bra pris på lösgodis. Så bra att man kan köpa dumle, twix och mars bland smågodiset, det blir dessutom lite billigare och man tar bars så mycket man behöver. Om man inte vill ha ett par att tugga på under tillverkningen förstås 😏

Du behöver:
10 dumlekolor
10 små twix
10 små mars
400 gram mjölkchoklad
10 skumtomtar

Gör såhär:
1. Halvera mule, twix och mars. Sprid ut i en form klädd med bakplåtspapper.
2. Klipp isär skumtomtarna i mindre bitar (jag fick ut fyra bitar på en tomte). Sprid ut och bland med de andra godisarna.
3. Smält mjölkchoklad ovanför vattenbad. Låt stå och svalna en liten stund. Häll sedan all choklad i ett jämt lager över godisarna.
4. Ställ kallt och låt stelna.
5. Ta ut ur kylen och skär i små munsbitar. Njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

I min familj har vi under hela min uppväxt alltid griljerat skinkan dagen innan julafton. Jag vet dock att det är många som gör det redan till första december. I två års tid nu har jag valt att griljera den till andra advent istället. Jag tänkte därför också dela med mig av hur min mamma alltid griljerat julskinkan hemma hos oss.

Du behöver:
1 ägg
Senap efter smak
Ströbröd

Gör såhär:
1.
Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsfast form.
2. Knäck ägget och blanda i senap. Vispa ihop.
3. Häll blandningen på skinkan och sprid ut med en slickepott eller bakpensel.
4. Strö över ströbröd.
5. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt den få en gyllenbrun färg.
6. Ta ut och låt svalna. Skär sedan en skiva och njut!

Likes

Comments

Ett måste på julbordet varje år är ägghalvor! Mamma gör dem alltid med lite citronmajonäs och ett par räkor på varje. En klassiker som alltid går hem!

Bjuder även på lite bilder från julbrunchen som jag hade fixat till igår när mina föräldrar kom på besök.

Hoppas alla har en fin andra advent 🎅🏼

Likes

Comments

Köp en glasburk i valfri storlek. Fyll den sedan med valfritt godis, eller varför inte nötter eller annat som mottagaren tycker om! Går att variera in i oändligheten men är en väldigt trevlig och uppskattad gåbortpresent.

Likes

Comments

Ytterligare en typisk julsmak är ju pepparkaka. Här självklart i en form jag älskar; fudge!

Du behöver:

5 stora marshmallows
100 gram vit choklad
1 dl strösocker
25 gram smör
0,5 vispgrädde
2 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär:

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde och marshmallows som du har klippt i mindre bitar.
2. Låt smälta under omrörning på svag värme.
3. Hacka den vita chokladen.
4. När alla marshmallows har smält, tillsätt pepparkakskrydda och vit choklad. Rör tills chokladen har smält.
5. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Den här mängden blev väldigt lagom att ha i en form som är 15x15 cm stor.
6. Låt svalna på bänken en stund innan du ställer den i kylen ett par timmar eller över natten. Ta ut och skär bitar av önskad storlek.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments