Såhär kan det se ut när det äts frukost hemma hos familjen Wiklund.
Yoghurt, nötmix, flingor, kaffe, smörgås, pålägg och lite färsk frukt.

Yummy for the tummy! 😋☕️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • Frukost

Likes

Comments

Här i veckan gjorde jag fläskfilé som jag tillagade med en röra på vitlök, basilika, salt och olivolja. Blev otroligt gott och alla smaker smälte bra in i köttet.

Jag mixade basilika, vitlök, salt och olivolja i en matberedare. Sedan bredde jag ut det på köttet och lät det stå i rumstemperatur i cirka tre timmar. Om köttet är rumstempererat blir det en jämnare tillagning.

Detta serverades tillsammans med rostade haricot verts, potatisgratäng och svampsås.

Likes

Comments

Under mitt läsår som köksmästare på Värmlands lagade jag väldigt många luncher åt hungriga studenter. Därför tänkte jag lista mina fem favoriter. Börjar med fem kötträtter och nästa gång listar jag mina 5 favoriter som är vegetariska/veganska.

Länkar till recepten finns om ni klickar på receptets namn :)


Färskostbakad kyckling med ärtpesto, gräddfilssås och rostad potatis

Texmextallrik

Kalvfärsbiffar med ugnsbakad tomat, gräddsås och kokt potatis

Pulled pork, grillad majs och cole slaw

Helstekt fläskkarré med timjansås och rostad potatis


Likes

Comments

Som avslut på middagen serverade vi tiramisu i portionsglas toppade med kakao, färska hallon, färska jordgubbar, mörka chokladflarn och en liten citronmeliss.

Till 8 portioner behöver du:

3 äggulor
3 äggvitor
500 g mascarpone
0,5 dl mörk rom
1 dl strösocker
Ca 20 savoiardikex
1,5 dl kallt starkt kaffe/espresso

Garnering:
Kakao
Färska hallon
Färska jordgubbar
Citronmeliss
Mörk choklad
Eller något annat du tycker är gott och passar till

Gör såhär:
1. Börja med att dela äggen och lägg dem i varsin bunke.
2. Vispa äggulorna tillsammans med mascarponen. Tillsätt romen.
3. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda sedan med den andra äggsmeten.
4. Doppa hastigt kexens sockriga sida i kaffet och lägg i botten av skålen. Häll på lite av smeten. Doppa ytterligare några kex och lägg som i två lager. Avsluta med mer smet.
5. Ställ i kylen i minst fem timmar, gärna över natten.
6. Vid servering: pudra över kakao och garnera efter tycke och smak.

Detta recept går även att göra i en större form. Lägg då de kaffedoppade kexen i botten av en form och häll sedan på smeten. Pudra över kakao före servering.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Jag hade turen att kunna köpa renfilè från Jämtlands skogar. Köttet var helt fantastiskt mört och potatisterrinen kompletterade den på ett mycket positivt sätt.

Till 4 personer behöver du:

Potatisterrin:
1 kg potatis
1 dl cremé fraiche
2 dl grädde
0,5 dl hackad persilja
2 dl riven ost (jag använde västerbottenost)
3 ägg
Salt
Peppar

Ca 3 minimorötter per person alt så många man vill
1 msk flytande honung
150 gram kött per person
0,5 dl viltfond
1 liter vatten
Redning efter behov

Gör såhär:
1. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
2. Koka upp grädde och cremé fraiche. Tillsätt persilja, salt, peppar och osten. Blanda i potatisen.
3. Lägg allt och pressa ner det i en smord springform. Täck hela formen med aluminiumfolie. Grädda i ugnen på 200 grader i en timme. Om man vill kan folien tas bort en stund för att få en mer gyllene yta.
4. Jag började med att lägga köttet i salt i cirka 4 timmar. Innan tillagningen sköljs köttet av. Då har det fått en jämn saltning som dessutom har gått in i köttet samt mörat det ytterligare. Sedan tillagade jag det i ugnen tills det hade en innertemperatur på 60 grader. Låt då köttet stå ca 30 minuter.
5. Viltsky görs enklast genom att koka upp vatten och viltfond och smaka av. Red sedan av skyn så du får en mindre flytande, men ändå inte såsig konsistens.
6. Skölj av morötterna och skär eventuellt bort fula partier. Vänd dem i honungen och lägg i en ugnsfast form. Baka av i ugnen på 160 grader i cirka 20 minuter. De ska vara mjuka men ändå med lite tuggmotstånd.
7. Skär upp köttet tunt. Skär även upp terrinen i sex bitar. Servera alltsammans och toppa gärna med en färsk kvist persilja.

Hoppas det smakar!



Likes

Comments

I onsdags var jag kock på en liten intim middag på Värmlands. Och självklart ska ni få recepten. Till förrätt serverades jordärtskockssoppa med krispigt bacon, krutonger och tunt skivad purjolök.

Till 4 personer behöver du:
200 gram jordärtskocka
4 större potatisar
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter grädde
5 dl vatten
Salt
Peppar
2 skivor formfranska
1-2 msk olivolja
10 cm purjolök
200 gram tärnat bacon

Gör såhär:

1. Börja med att skala jordärtskockan och potatisen. Tärna dem grovt och låt koka tills de är mjuka. Häll sedan av vattnet.
2. Tillsätt grädde, buljongtärning och vatten. Låt koka ihop på svag värme innan soppan mixas slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3. Stek baconet tills de är krispiga. Låt svalna.
4. Skär bort kanterna på brödet och skär i små fyrkantiga bitar. Blanda brödet med olivolja och lite salt. Lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Rosta i ugnen på 250 grader i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar utifrån vilken ugn man har. Lägg sedan krutongerna på ett hushållspapper och låt överflödig olja rinna av. Låt svalna.
5. Strimla purjolöken i tunna cirklar,

För att underlätta serveringsmomentet när vi har middagar på nationen så läggs alltid garneringen i tallriken först och sedan hälls soppan på när det är dags att äta. Därför har jag bara tallrikar med bacon, krutonger och purjolök att visa er. Men jag lovar, det var riktigt gott!

Självklart kan man använda vilka "tillbehör" man vill och tycker passar till sin soppa. Inga idéer är för konstiga :)

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Återigen längesedan jag la upp något här. Har varit mycket igen med jobb och andra sysslor. Heller inte mycket inspiration till att laga mat. Lever dessutom på en väldigt begränsad budget så blir mycket stekt ägg och annan mycket enkel mat. Gott visserligen, men inte jätteroligt att lägga ut 😛

Här bjuder jag på lite bilder av diverse ursprung. Lite roomservice från jobbet, en kopp te från en eftermiddagsfika, mat som vi åt på jobbet när lillasyster och hennes sambo var här hos oss samt lite mat som min sambo har lagat 😋💕

  • Blogg

Likes

Comments

Längesedan nu. Mycket annat har skett och jag har inte haft någon vidare inspiration till någonting förutom att försöka vara pigg på jobbet. Idag när jag kom hem hade min sambo en spenatsoppa på spisen och jag fick mig en portion till tidig middag.

Dock föll suget på såhär på kvällskvisten och jag slängde ihop en nicecream. Den här passar dessutom lika bra att äta som kvällsmål, mellis eller varför inte som en nyttigare dessert. Toppa gärna med färska bär, kanske smulat digestivekex och en liten citronmeliss så har du en fantastisk dessert!

För att göra en nicecream behöver du:

2 frusna bananer
0,5 dl frusna hallon
2 dl vaniljkvarg

Gör såhär:

1. Lägg dina frusna bananer och hallonen i en matberedare. Kör tills du har som smulor.

2. Tillsätt vaniljkvargen och kör sedan i omgångar till du har en slät och fin nicecream. Konsistensen ska vara ungefär som en sorbet.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

En återkommande favorit hos lillasyster är rockyroad. Den innehåller dock inga nötter eftersom jag är allergisk och också har velat äta utav den.

Till ca 2-25 bitar behöver du:
400 gram mjölkchoklad
1 påse dumlekolor
0,5 påse minimarshmallows

Gör såhär:
1. Smälta mjölkchokladen i vattenbad tills den är helt slät.
2. Ta av pappret på dumlen och sprid ut i en form klädd med bakplåtspapper. Sprid även ut marshmallows.
3. Ringla över den smälta chokladen och sprid ut så allt godis blir täckt. Låt stelna.
4. Skär upp i ganska små bitar och njut.

Du kan givetvis använda vilket typ av godis du vill, använda nötter, mandlar eller andra roliga smaksättningar.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments