Fick lite feeling igår och ville baka en äppelkaka. Men när jag väl stod i fruktavdelningen på ICA så fick jag syn på några fina päron. Då fick jag idéen att istället göra en kaka med päron och kardemumma. Kakan tog jag sedan med mig till ett styrelsemöte och den verkar ha varit uppskattad 😊

Till en kaka behöver du:
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl mjölk
50 gram smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 päron av valfri sort
Strösocker och kardemumma till päronen

Gör såhär:

1.
Vispa äggen och sockret tills det är vitt och luftigt.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner mjölblandningen, smöret och mjölken i äggvispet med en slickepott tills du har en jämn smet.
3. Häll smeten i en form som är smörad och bröad.
4. Skala päronen och skär dem i tunna skivor i halvmåneform. Blanda ihop lite socker och kardemumma på en tallrik. Doppa sedan päronskivorna i sockerblandningen på båda sidorna. Lägg dem lite omlott ovanpå smeten.
5. Grädda kakan i liten av ugnen på 175 grader i cirka 35 minuter.
6. Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du vänder ur den ur formen. Låt svalna under en bakduk. Skär en skiva och njut!

Hoppas det smakar!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag har så fantastiskt fina och begåvade människor i min närhet. För ett par veckor sedan var jag på en solig balkongfika hos en vän och kollega där hon bjöd på banoffeepaj. Självklart frågade jag om jag kunde få dela med mig av receptet till er 😀

Till en paj behöver du:

3dl grädde
2dl turkisk yoghurt
2 bananer
1 burk karamelliserad mjölk
200g digestive
100g smör
Hackad daim till topping

Gör såhär:

1. Krossa digestiven och blanda samman med smält smör och tryck sedan ut det till en botten på en form, och ställt kallt i kylen.
2. Vispa grädde hårt och blanda i yoghurten, skär sen bananerna.
3. Ta sedan ut botten och bred först på kolakrämen, ett lager med bananer, gräddyoghurten och toppa sist med hackad daim. Redo att ätas på en gång men är nästan ännu godare dagen efter, efter några timmar i kylskåp 😄

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Jag fullkomligt ÄLSKAR de där fyndhörnen som matbutikerna har börjat med allt mer och mer. Där lägger de varor med kort datum till ett rabatterat pris, fynd för mig som konsument, mer försäljning för affären och tokbra för miljön och svinnminskningen.

Denna gång fyndade jag två förpackningar med kycklingfärs på 500 gram vardera. En hamnade direkt i frysen och den andra fick bli gårdagens middag i form av kycklingbiffar som jag serverade med kokad broccoli och en gräddsås.

Till två personer behöver du:

500 gram kycklingfärs
1 ägg
0,5 dl grädde
0,5 dl ströbröd
Salt
Peppar
Paprikapulver
Vitlökspulver
Spiskummin
Curry
3 dl grädde till sås
Soja
Broccoli

Gör såhär:

1. Blanda ihop grädden och ströbrödet, låt dra cirka fem minuter. Blanda ihop alla ingredienser och blanda ordentligt. Kryddorna hade jag inga direkta mått på, så kör på feeling och ta så mycket man vill. Jag använda min matberedare för att få allt ordentligt blandat.
2. Värm upp stekpannan med en klick smör. Klicka i smeten med en sked och platta till. Det går även lika bra att rulla biffar innan de läggs i pannan men detta är ett bra sätt om man inte vill kladda ner händerna.
3. Stek på båda sidor tills de har fått stekyta. Lägg i en ugnsfast form.
4. Låt stå i ugnen på 200 grader tills de är klara. Det tar olika lång tid beroende på hur tjocka biffarna görs.
5. Häll grädden i stekpannan och låt den koka ner till en tjockare konsistens. Tillsätt lite soja för färg och smak. Koka broccolin.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Det finns mycket roligt på Pinterest, utan tvekan. Scrollade igenom massa bilder i morse och hittade detta recept på stekpannebröd som jag var tvungen att prova. Det blir typ som ett tunnbröd men smakar som en hybrid mellan scones och pizzabröd, ni vet det man får till sin sallad när man köper på en pizzeria. Receptet hittade jag på Tidningen Hembakats hemsida.

Till 12 bröd behöver du:

2,5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
2 dl fil eller naturell yoghurt

Gör såhär:

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör om tills det är ordentligt blandat.
2. Tillsätt smöret och fördela det i de torra ingredienserna med fingrarna eller en gaffel.
3. Tillsätt filen och blanda ihop till en deg. Knåda ihop på bänken.
4. Dela degen i 12 delar. Kavla eller tryck ut dem till runda bröd. Använd lite vetemjöl så de inte fastnar i bänken eller på kaveln. Jag valde att trycka ut mina med handflatan.
5. Stek i stekpanna utan fett några minuter på vardera sida. Lägg på galler och låt svalna något.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Vem älskar inte Ben&Jerrys? Men alla kan vi väl hålla med om att de kostar lite väl mycket för den faktiskt lilla mängd glass som behållaren rymmer.

Då har jag lösningen som ger mycket mer glass och även lite kakor om man inte vill lägga all deg i glassen. Receptet på kakdegen har jag lagt upp här förut och du hittar det här.

Till cirka 1,5 liter glass behöver du:

1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 sats kakdeg
Burk som går att frysa, exempelvis en gammal glassburk

Gör såhär:

1. Vispa grädden tills den är ganska hård.
2. Blanda i den kondenserade mjölken och vaniljsockret med grädden. Blanda med en slickepott till en slät smet.
3. Rulla små kulor av kakdegen.
4. Lägg smeten i burken och toppa med kakdegskulorna. Rör om lite så de sprider sig i glassen.
5. Frys över natten. Ta gärna fram glassen cirka 20 minuter innan den ska serveras så blir den lättare att få ur förpackningen.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

För några månader sedan taggade min syster mig i ett inlägg på Facebook. Inlägget var en video med en instruktion på hur man kan göra glass av kondisbiten dammsugare eller punschrulle som den kanske egentligen heter. Tiden har gått och jag hade helt glömt bort att jag lovat att prova göra den här glassen, fram tills nu.

Problemet uppstod dock när jag inte kunde hitta det inlägget igen. Det är väl tur att jag har ett annat grundrecept på glass som går att variera in i oändligheten!

Till cirka 1,5 liter glass behöver du:

1 burk med lock som går att frysa (det går utmärkt att använda gamla glassburkar)
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
Cirka 15 dammsugare
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1. Vispa grädden tills den är fast i konsistensen.
2. Blanda samman kondenserad mjölk, vaniljsocker och grädde med en slickepott.
3. Hacka dammsugarna i tärningar. Spara gärna ett par stycken till dekoration.
4. Häll glassmeten i burken. Strö över de hackade dammsugarna och rör om lite med en sked så de blandar sig med smeten.
5. Frys över natten. Ta fram cirka 10-15 minuter före servering så blir den lättare att hantera.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

De här små godingarna gjorde jag i söndags som ett experiment. Jag måste ändå säga att de blev väldigt goda och som vi säger; är de små får man ta två!

Jag äger en maskin som gräddar de här, typ som ett våffeljärn fast för minimuffins. Genom att använda den fick jag ut cirka 30 minimuffins. Det går självklart precis lika bra att använda pappersformar och grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och inte är kladdiga i mitten.

Det här behöver du:

2 ägg
1,5 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma

Äppel-& kanelkaramell
2 äpplen
0,5 strösocker
Kanel efter smak
25 gram smör


Gör såhär:

1. Smält smöret till karamellen i en kastrull. Tillsätt sockret och låg puttra på svag värme under omrörning. Karamellen ska bli gyllenbrun. Hacka äpplena i små tärningar. Lägg äpplena i kastrullen med karamellen. Bli inte rädd och tro att allt är förstört om karamellen stelnar, det blir så för att äpplena är kalla. Låt kastrullen stå kvar på spisen och småsjuda lite så mjuknar karamellen igen. Äpplena ska vara mjuka när de är klara. Tillsätt kanel efter smak.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en bunke.
3. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
4. Smält smöret och blanda i mjölken.
5. Blanda ihop äggvispet, smörblandningen och mjölblandningen med en slickepott. Rör försiktigt så inte luftigheten försvinner.
6. Om du använder ett muffinmaker: Lägg i väldigt lite smet i botten, klicka i lite äppelkaramell och toppa med lite mer smet. Grädda tills de är fluffiga och inte kladdiga i mitten, cirka 8 minuter.
Om du gräddar i ugnen: Ställ ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Gör på samma sätt som ovan och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter.
7. Ta ut och låt svalna innan ni njuter av nybakade muffins.

Hoppas det smakar!



Likes

Comments

Jag hittade detta enkla recept på facebook för någon vecka sedan och ville gärna prova. Jag modifierade det dock lite då jag inte ville använda enbart mörk choklad. Måste säga att jag är nöjd. De blev både krämiga och har en härlig sälta av flingsaltet. Rekommenderar att man har den i kylen under natten innan den skärs upp, då håller de ihop bättre.

Till denna provomgång använde jag bakchoklad från ICA. Och säga vad man vill om bakchoklad men det här fungerade riktigt bra!

Till cirka 20 bitar behöver du:

200 gram mörk choklad
170 gram ljus choklad
1 burk kondenserad mjölk
Flingsalt

Gör såhär:

1. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält på låg värme och under omrörning i micron eller över ett vattenbad.
2. Häll i den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Släta ut och strö över flingsalt efter tycker och smak.
4. Låt stelna i kylen i minst en timme men gärna över natten.
5. Skär upp i bitar och njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Att koka egen sylt och marmelad är faktiskt mycket enklare än man tror. Och så är det ju fantastiskt gott med hemgjort!

Du behöver:

500 gram blåbär
500 gram syltsocker
2 glasburkar i storlek med exempelvis en rödbetsburk

Gör såhär:

1. Lägg de båda ingredienserna i en kastrull.
2. Låt koka upp på svag värme. Låt småputtra. För att kolla att sylten är klar kan man lägga en liten klick på en tallrik. Blir den lilla klicken seg efter en stund är sylten färdig.
3. Häll upp i ordentligt rengjorda glasburkar och förslut med lock. Låt svalna på bänken och förvara sedan i kyl. Håller 1-2 månader.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Fick feeling för ungefär en vecka sedan och bakade lite småkakor som fick följa med till personalrummet på jobbet. De verkar ha varit uppskattade då de i princip var slut innan lunch. Och självklart kommer här receptet!

Till cirka 16 normalstora kakor behöver du:

210 gram smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Se till att smöret verkligen är rumstempererat. Mixa tillsammans smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl till en deg.
2. Ta ut degen och knåda till en rund deg. Dela i fyra lika stora delar.
3. Knåda ihop två av delarna och blanda i kakao. Se till att blanda ordentligt så all kakao fördelas fint i degen.
4. Rulla ihop alla delar till bollar.
5. Rulla ut och skiva i lika stora delar. Rulla ihop varje del och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
6. Tryck lätt ut varje kaka med pekfingret så den blir platt.
7. Gör mönster med en gaffel i några kakor och strö pärlsocker på några. Det finns inga rätt och fel. Jag valde även att lägga råsocker på några kakor men det blev inte alls såsom jag hade tänkt mig från början.
8. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 10-12 minuter.
9. Ta ut och låt svalna. Njut!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments