Vill tipsa er om en av mina absoluta favoritprodukter samt märket den kommer ifrån: Curl Enhancing Smoothie från Shea Moisture. Jag applicerar denna produkt i mitt hår efter varje tvätt och ibland även när jag behöver återfukta mina lockar när det gått några dagar efter tvätten. Det är en perfekt wash and go produkt som också kan användas på torrt hår. Den hjälper att hålla mina lockar definierade och motverkar friss.

Som ni ser ovan är den bland annat fri från sulfat - ett ämne som du säkert hittar i innehållsförteckningen på baksidan av din schampooflaska. Sulfater löser upp fett, smuts och gör att schampoot löddrar (vem älskar inte löddrande schampoo?) MEN, sulfater är uttorkande och irriterande för din hud och hårbotten. Som sagt är det fettlösande vilket gör att det även tar bort välbehövligt fett från hårbotten som då leder till en torr och irriterande hårbotten. Sulfater tränger in i hårstråets sprickor och torkar ut håret inifrån, vad som händer då är att hårbotten överkompenserar med att tillverka mer fett vilket gör att man tvättar det oftare och det uppstår en ond cirkel. Har man redan torrt hår kan detta bara förvärra situationen. Tänk därför på vad du "stoppar i ditt hår", det är inte alltid det dyraste som är det bästa - värt att kolla innehållsförteckningen på dina hårvårdsprodukter. Kan kanske göra ett inlägg där jag går djupare in på kemikalier och ämnen man ska akta sitt hår för?

Shea Moisture använder sig iallafall bara av naturliga ingredienser, klicka HÄR så får du se, vilket jag verkligen älskar. Skönt att kunna använda bra hårvårdsprodukter som är nyttiga för mitt hår samtidigt som jag får det resultat jag vill ha. Deras produkter finns att köpa i butik i Stockholm, jag har hittat dem i butiker som specialiserar sig på afro hår, lockigt hår, etc. Rekommenderas.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


1. Sluta använda handduk

Det är dags att sluta använda din handduk efter hårtvätten och ersätta den med antingen en mikrofiber handduk eller gör som jag och använd en bomulls t-shirt du har hemma. Anledningen är enkel: när du under torkningsprocessen av ditt hår vrider ur det eller pressar det för hårt så skapar den grova texturen och torrheten i handduken friss och det kan även förvärra kluvna toppar samt försvaga håret.

När du tvättat klart ditt hår, innan du gör någonting, ta olika sektioner i taget av håret i dina händer och pressa upp mot hårbotten, gör sedan samma sak fast med en t-shirt (ev. mikrofiber handduk) - detta kommer göra dina lockar mer definierade och motverka frisset samtidigt som du pressar ur vattnet.

Personlig upplevelse: jag märkte skillnad redan efter första gången. (försökte demonstrera på bild för bättre förståelse. Ursäkta den dåliga kvaliten, hehe)

2. Borsta ditt hår innan du tvättar det - inte under eller efter

Har du lockigt hår förstår du nog varför hårborstning inte är en vardagsrutin. Många väljer att borsta håret när det är blött då det oftast går enklare men det är när ditt hår är blött som det är svagast. Att borsta blött hår orsakar skada för ditt hår samt slitna toppar. Jag borstar inte mitt hår ofta, när jag känner att det behövs gör jag det innan jag tvättar det, dock brukar jag ibland även kamma igenom det med fingrarna i duschen medan jag har balsam i.

Alternativt för er som inte kan borsta torrt hår är att använda en så kallad wide-tooth comb på blött hår. OBS oavsett när du borstar ditt hår, börja med topparna och jobba dig uppåt. När du använder denna teknik så minskar du risk för knutar och förstör då inte ditt hår lika mycket.


3. Tvätta håret så sällan som möjligt

Vi har naturliga håroljor i vårat hår och i hårbottnen som hjälper att hålla håret friskt. Ju tjockare och lockigare hår man har desto längre tid tar det för oljorna att ta sig igenom hela håret (anledningen till varför vi med lockigt hår har så pass torrt hår) vilket innebär att du kan gå längre tid mellan tvättarna. För att behålla dessa oljor så bra det går är det nyttigt att inte tvätta håret varje dag då det även kommer torka ut ditt hår ännu mer. Tips är att använda en leave-in conditioner. Jag personligen tvättar mitt hår 1-2 gånger i veckan, oftast bara en gång.

Likes

Comments

Hej på er och välkomna till min blogg!

Tänkte inviga bloggen med att berätta lite om varför jag valde att göra detta samt varför det är viktigt för just mig. Lite kort står ju i presentationen till vänster, att det är en del av ett skolprojekt osv. Men det ligger en del bakom varför jag valde att just lära ut hur en kan ta hand om lockigt hår.

Många tänker nog "Herregud, det är bara hår. Ingen big deal." men jo, det är en ganska big deal. Normen i vårat samhälle är platt hår och det är något mitt yngre jag påverkades mycket av.

Som liten hade jag väldigt lockigt hår, ganska stora lockar ser jag när jag kollar tillbaka på bilder. När jag blev lite äldre, 8-11års åldern, var mitt hår någonstans mellan väldigt vågigt och lite lockigt, men av vad jag minns var mitt hår inget jag riktigt reflekterade över.

Det var i tidigt tonår jag började bry mig och påverkas av min omgivning (från ca 12 år och framåt). Vi har alla varit eller är där just nu, puberteten, man börja växa, man vill inget annat än att passa in. Jag plattade mitt hår så ofta det gick, hatade att tvätta det på grund av hur fluffigt och stort det blev. Jag trivdes inte alls. Mitt hår blev otroligt slitet och mådde inte alls bra på grund av hur jag behandlade det - jag visste inte hur jag skulle behandla det. Folk tyckte att jag skulle platta mitt hår, de gillade det bättre så och då gjorde väl jag också det. Jag lärde mig att hata mitt naturliga hår.

Så varför min "hår resa" blivit så viktig för mig är för att den spelat roll i min personliga utveckling när det kommer till att trivas med mig själv. Det var inte fören ganska nyligen när jag var ca 16 år som jag fick upp intresset för lockigt hår och började göra research. Jag kollade främst på youtube kanaler av tjejer som fokuserade på just lockigt hår och blev inspirerad till att börja ta hand om mitt.

Idag trivs jag bättre i mitt naturliga hår än någonsin, jag är inte där jag vill vara (än) men är på mycket god väg. Självklart kan jag fortfarande tycka det är jobbigt i många tillfällen då jag bara vill slita av det, men det är en del av processen. Jag ser mitt hår som en del av vem jag är och jag tycker det är coolt att rocka sitt egna jag och sticka ut - oavsett vad det kan handla om! Embrace what you've got säger jag!

Jag inspireras av människor runt omkring mig som vågar rocka sitt lockiga hår, det ger mig motivation, och jag hoppas kunna inspirera er på något liknande sätt oavsett om du har lockigt hår eller ej :) I framtiden kommer jag dela med mig av mina tips och tricks, samt vad man borde/inte borde göra, och massor mer.

Stay tuned!

- Aleks

Likes

Comments