Header

Som djurägare måste man fatta många beslut, svåra beslut och man får inte vara självisk. Man måste tänka på djurets bästa. Alltid.

Vi har varit på många veterinärbesök under Tojs liv. Det första var testikelcancer han fick, vilket ledde till en operation. Men vi vet inte säkert om cancern han sprida sig innan det opererades bort. Men de sista månaderna hade han ofta kissat blod, vilket tyder på att något inte stämmer.

Men hans största problem, det var magen. Veterinären kom fram till att han hade medfödd trumsjuka. Alltså mycket lätt att få gaser i magen, och detta är en plågsam dödssjukdom på kaniner, de dör väldigt fort om de inte får snabb behandling. Och han hade det kroniskt. Vilket betydde att han fick återfall nästan varje vecka. Och desto mer återfall han fick, desto lättare hade han att få ett till återfall.

Denna sjukdom är oerhört smärtsam. Han kunde inte äta som en vanlig kanin, och åt hela tiden medicin och fodertillskott som är bra för magen. Men trots detta fick han flera återfall. De sista veckorna på jorden levde han nästan bara på Critical Care och Fiberplex.

Efter många veterinärbesök och rådgivning med veterinärer kom vi fram till att en kanin inte ska leva så här. Visst var han lycklig och hade det bra, men han hade för mycket återfall, han fick lida för ofta. Det är inte är värdigt liv. Han mådde bäst att få somna in. Så vi tog det beslutet. Så 22 juni 2017 fick Toj somna in och blev begraven under den gamla eken hemma.

Jag kommer sakna han oerhört mycket, han hade sån stark och speciell personlighet. Något sällsynt. Han gav mig sådan glädje varje dag. Men svåra beslut måste fattas, och detta var bäst för honom.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Håller på att provar lite nya recept och hittade ett recept som jag gjorde om lite och det blev super gott, så jag tänkte dela med mig av det.

Recept
1,5 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk kokosfett
0,5 banan
1 dl kvarg
1 ägg
1 tsk agavesirap
Jordnötssmör

Garnering
2 msk jordnötssmör
0,5 dl kvarg
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agavesirap

Gör såhär
Sätt ungen på 200 grader.
Mixa havregryn till ett mjöl. Alternativt byt ut mot ex. dinkelmjöl.
Blanda alla torra ingredienser. Kakao, vaniljpulver, bakpulver och havregrynsmjölet.
Smält kokosfett.
Mosa bananen.
Blanda banan, kokosfett, ägg, agavesirap och kvarg.
Blanda sedan ihop med torra ingredienserna.
Häll smeten i formar, blir ca 5 st.
Häll lite jordnötssmör på toppen i varje form.
In längst ner i ugnen i ca 15 minuter.
Blanda ingredienserna inför garneringen.
När de svalnat kan man smeta på toppningen.
Super god att äta med bär.


Likes

Comments

Igår var en bra dag på jobbet. Jag hade ett bra flyt, visste vad jag skulle göra och kände mig bra på det jag gjorde. Fullt upp var det också.

Efter jobbet hoppade jag in för en avanmäld på vårruset lite hastigt, så fick åka hem fort och byta om och sen in till stan igen. Men bilen pajade på vägen in. Den började pipa och motorolja-lampan lyste, så fick stanna omedelbart på en avfart från motorvägen. Jag som redan hade tight om tid hade inte tid med sånt här. Men som tur är kom Jesper till undsättning. Så jag fick ta hans bil till vårruset, så jag han i tid. Medan han fick ringa efter hjälp och bogsera hem min bil.

Vi blev kanske tio stycken från jobbet och vi sprang i Veterinärhuset tröjor. Det var superroligt, när man springer med roliga människor i 5 km, och vi gick faktiskt uppför för att inte trötta ut oss helt, då finns det ju risk att det inte blir roligt längre. Men det gick bra, det började inte regna och efteråt fick vi picknick korg som vi mumsade i oss på en filt i gräset. Så mysigt och gott. Bra kväll och bra arbetskamrater.

Likes

Comments

Jag har två olika recept på rawfood bollar som jag älskar!

Recept 1

20 st dadlar
1,5 dl havregryn
6-7 msk kakao
4-5 tsk agvesirap
2-3 tsk kokosolja
1 krm vaniljpulver
Kokosflingor till toppning

Kärna ur dadlarna och sen slänger du ihop allting i en mixer. Gör lagom stora bollar och rulla i varfri toppning, jag brukar oftast ta kokos.


Recept 2

Dadlar
Kokos
Mörk choklad till toppning

Kärna ur dadlarna och mixa kokos med dadlar. Ta lagom mycket av båda ingredienserna. Tar man för mycket kokos blir dem för torr och går inte rulla, tar man för mycket dadlar blir den för kletig och det blir inte heller lätt att rulla bollar på. Därefter smälter man mörk choklad i vattenbad och doppar bollarna där i, ställer i kylen tills de stelnat. Klart. Oftast äter jag dem utan att doppa i choklad, det är lika gott.


Likes

Comments

Söndag blev en slappdag, typ. Klev upp vid tio och körde två tvättar, en diskmaskin, gjorde 6 matlådor med tre olika maträtter, gjorde frukost för två dagar, stor städade förråder, dammsuga, plockade undan och sen hade klockan hunnit blivit middagstid. Så inte riktigt en slappdag, fick mycket gjort.

På kvällen åkte jag och red Tuva. En nordsvensk, gullig liten häst, men med stark egen vilja. Så fridfullt med en lugn barbacka tur i nästan sommarvärme.

Likes

Comments

Nu har jag fått svar från läkaren. Det tog flera månader, med flera tester i flera omgångar. Men jag är glad att jag sökte hjälp. Eftersom nu har jag fått svar.

Jag har hypotyreos.

Sköldkörteln producerar inte tillräckligt med hormoner och kroppen går på lågvarv. Vill du veta mer får du googla.

Det är skönt att få veta, men samtidigt inte kul att man inte kan fungera riktigt. Men detta förklarar så sjukt mycket, alla symtom jag haft. Jag sökte egentligen hjälp pga min IBS blivit värre, så det var bara tur dom valde ta detta blodprov.

Nu äter jag Levaxin, och gjort i två dagar. Det är ett rent helvete. Jag har sånna hemska biverkningar. Ångest, ökad hjärtrytm, yrsel, ökad svettning och illamående. Jag har känt mig påverkad, som man tagit 5 st shot på väldigt kort tid, men eftersom jag inte druckit någon alkohol vet jag att det bara kan vara medicinen. Ska prata med läkaren och hoppas det blir bättre.Likes

Comments

Första veckan på jobbet har varit tuff, det blev väldigt mycket i huvudet på en och samma gång. Inte bara att komma ihåg allt man lärt sig från gymnasiet, men också vart allt ligger och även komma in i rutinerna. Men det har gått lite bättre för varje dag som gått. Skönt med en ledig tisdag också för att återhämta sig lite. Hade glömt hur det är att vara ny på jobbet, hatar det. Förhoppningsvis känner man sig inte lika ny längre.

Vi har även legat i med träning, så varje dag efter jobbet har vi varit på gymmet. Så både psykisk och fysisk trött har man varit på kvällarna. Träningsvärk varje dag.

Lördag kväll var det sommarmiddag med jobbet. Vi var på Invito och var 47 personer, var trevligt men väldigt högljutt. Så efter ett tag hade man ont i huvudet. Viss mat var väldigt god, men inte mycket jag tålde. Vi åt buffé nere i källaren, väldigt bra personal där jag jobbar, och det är jag glad för.

Likes

Comments

Det finns tre anledningar till att äta svenskt kött. Vi ska stödja de svenska bönderna, vi ska tänka på miljön och Sverige har hårdare lagstiftning än många andra länder.

Genom att stödja svenskproduktion bidrar vi till att bönderna kan hålla igång sina jordbruk. Idag läggs en gård ner varje dag i Sverige, på grund utav de har inte råd att fortsätta. Vilket i sin tur leder till att landskapen växer igen, eftersom det varken går djur och betar där eller att man odlar hö. Detta påverkar den biologiska mångfalden, många djur och insekter behöver öppna landskap, men när det t.ex. växer för mycket träd klarar de inte av att leva, och många viktiga arter dör ut. Sen ser det ju så mycket vackrare ut med öppna landskap.

Tänk på miljön! Varför importera kött och mjölkprodukter från andra länder, när det finns tillgängligt att köpa från Sverige? Det är närmare, alltså mindre transporter, vilket är bättre mot miljön. Just för att man slipper dessa långa transporter. Globaluppvärmning och miljöproblem hoppas jag du redan har koll på, annars får du läsa på. Men om du är väldigt mån om miljön, då borde du inte äta kött överhuvudtaget.

Lagstiftningen i Sverige är väldigt hård. Djuren mår bättre här än vad de gör i vissa andra länder. För att ta ett konkret exempel väljer jag Danmark. Det säljs relativt mycket danskt kött i butikerna, och folk väljer att köpa det just för att det är billigt. Men varför är det billigt då?

Danmark använder antibiotika i förebyggande syfte, och ger det till djuren i deras dagliga foder. Bara för att de inte vill riskera att djuren blir sjuk och för att de ska växa snabbare, men detta får ju sina följder. Antibiotikaresistens ett stort problem i världen idag. Människor dör på grund utav detta. Fortsätter vi tycka det är okej att bruka antibiotika på det här sättet kommer vi inte kunna behandla en vanlig lunginflammation i framtiden. Sverige däremot har väldigt strikt syn på antibiotika användning.

Danmark och andra länder har även andra lagar kring hur stort utrymme djuren ska ha och hur man tar hänsyn till deras naturliga behov. Där står djuren i väldigt trånga boxar, genom att pressa in med så mycket djur som möjligt på en liten yta, blir det ju såklart billigare. Man kuperar även svansen på grisarna, för att man inte vill ha problem med svansbitning. Men det får de ju endast problem med om grisarna är stressad, vilket de blir pga. för trånga utrymmen och av att inte få utföra sina naturliga behov. T.ex. böka för grisar, de behöver halm eller liknande för att bädda och får de inte tillgång till detta utvecklas beteendestörningar, i form av bäddning i luften. Tycker du det är okej?

Det finns alltså inte bara en bra sak med att välja köpa svenskt kött, det finns flera. Du stödjer Sverige, du stödjer god djurhållning och vägen till en bättre miljö. Kommer du fortfarande köpa importerat kött?

Likes

Comments

Jag känner att jag blivit ännu mer öppen på bloggen än vad jag var förut. Så dags att dela med sig av en till sak. Som rubriken lyder och bilder visar förstår ni nog vad.

De två första bilderna är tagna sommaren 2014, de två högra bilderna är relativt nytagna. Siffrorna på vågen spelar ingen större roll, det är mitt mående som avgör här. Det jag kan säga är att det skiljer kanske 15-20 kg på de två vänstra mot de två högra. De två första bilderna mådde jag inte bra, en dal i livet kan man säga. Jag åt allt, tränade inget. Då mår man dåligt, psykiskt och fysiskt.

Nu mår jag så sjukt mycket bättre. Jag älskar träning, gymmet och springa. Jag mår bra av fysisk ansträning, hälsosam mat och rutiner. Jag mår väldigt dåligt av att äta socker, snabbmat och sitta still. Psyket tål inte det, det funkar inte för mig. Jag behöver regelbunden träning och bra mat. Jag har inte druckit läsk på 3 år, och inte ätit godis på 2 år. Såklart äter jag ibland nån gång, men det är ju inte alls lika gott längre, haha.

Vad vill jag med detta inlägg då? Jag vill berätta skillnaden med hur jag mår. Idag har jag bättre koncentrationsförmåga, sover mycket bättre, är gladare, inte lika lättirriterad, har ingen mensvärk längre, mycket bättre hy och orkar mera i vardagen. Så träning och hälsa och A och O i ett gladare liv!

Likes

Comments

Igår var andra dagen på jobbet. Den dagen kändes mycket bättre, man kändes sig inte helt främmande och ny. Nu visste man lite mer hur allt gick till, men man är ju fortfarande inte inne i rutiner eller vet vart allt ligger. Men det kommer väl med tiden. Fick göra lite mera saker självständigt vilket var roligt. Tog blodprov, tog hand om avlivat djur, tog bort stygn, höll i djuren medan veterinär undersökte osv. Hade inte lika ont i huvudet idag, men lika ont i fötterna hade jag, haha.

Fick reda på resultat från sista tentan som var fysik 2, godkänt. Så nu är allt klar. Nu släpper jag taget om skolan helt. För nu är jag klar, ingen omtenta. Så himla skönt.

Planen var att vila hemma framför tven, men det var deprimerande att sitta själv på rummet. Så jag följde med Jesper till Matte och festade lite. Vi förfestade där lite, med Matte, Lukas, Tobbe och Jesper. Sen åkte vi till Udda, där det var fullt, sen till Thai style, där det var tomt. Så vi slutade på Oskar, som vanligt. Blev en rolig kväll trots allt.

Nu har jag varit vegetarian i två veckor, för er som inte vet. Känns bra!

Likes

Comments