Header

Tävlingssuget är större än någonsin! Tur att jag får stilla det på lördag...

Ber till gudarna om att Cous ska hålla sig i skinnet idag. Dagen efter hon longerats är hon antingen kolugn eller överallt och ingenstans. Blir dock eventuellt till att lägga om planen lite så vi rider i ridhuset istället, där jag inte får ha bommar. Ska börja regna och eftersom jag redan mår ganska dåligt vill jag inte riskera att må ännu sämre bara för att jag envisades med att rida ute i regnet. Som sagt hoppas jag att hon håller alla fyra ben på marken idag och är väldigt glad över att jag har gougens hjälp, annars hade jag nog inte klarat av att jobba henne idag. Utöver det ska jag bara ta det lugnt. Smsade stallet imorse så de fixar mockning och höpåsar så jag behöver bara rida, skönt. Ska se om jag kan skriva lite blogginlägg idag så jag har några att kasta upp om motivationen sjunker helt plötsligt.

Hoppas ni får en bra dag så hörs vi ikväll efter jag ridit (om jag överlever dvs. ...)!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Som jag tidigare nämnde fick Cous longeras idag. Försöker få in två dagar inspänd longering varje vecka, minst en. Hon brukar alltid vara ganska spänd och springig i början men idag var hon helt lugn och avslappnad redan från början. Finns ingen bättre känsla än när en verkligen känner att ens djur mår bra. Hon fick iallafall jobba på lite på linan i ca. 20 min innan hon fick komma ut i hagen igen.

Hade inte med någon nyckel till stallet och bad min bror lägga ut en om han skulle någonstans, vilket han självklart glömde. Fick därför panik när jag insåg det och visste verkligen inte vad jag skulle göra men slutade med att jag gick ner till pizzerian 10 min här ifrån och köpte en pizza som jag åt på baksidan och la mig sedan i en solstol och somnade. Hade turen att mamma ändå skulle gå tidigare från jobbet då hon skulle med mig till läkaren för att skriva ut astmamedicin så hon gick ännu lite tidigare och kom hem efter någon timme. Efter vårdcentralen åkte vi förbi Hööks för att kolla på gräsbroddar m.m. samt hämtade min brorsa och hans kompis på golfbanan. Sen vi kom hem har jag bara legat och chillat. Har inte ens ätit då det hände något så jag mår ganska illa och får jätteont i magen när jag äter. Tänkte kolla om jag kan få i mig lite a fil om ett tag iallafall. Nu tänkte jag ta och förbereda lite blogginlägg så hörs vi imorgon.

Likes

Comments

Jag och Cous Cous är verkligen inne i en uppåtkurva just nu och allt känns väldigt bra. Gårdagens hoppträning bjöd på blandad känsla. Cous var en liten dramaqueen och var väldigt taggad på att hoppa. När hon är taggad vill hon dra upp huvudet och springa vilket hon inte kan med gougen, därav några små resningar men med mjuk hand och ett tänk framåt så går hon fram. Hade svårt och hitta dragläget stora delar av passet och blev lätt att jag red med bra hand men inga ben. Sista rundan där emot fick jag verkligen till det och lyckades använda precis rätt mängd hand och ben. Vilken känsla hon bjöd på då kan jag säga. Hoppade inga höjder utan högsta hindrena låg på typ 80 cm och tränade mycket på att få runt hästarna kring innerskänkeln och vara avslappnade över, innan och efter hindret vilket hon verkligen var. Allt känns så enkelt när språngkurvan blir mer rund än rakt fram, riktigt kul. Resten av veckan ser ut såhär:

Tisdag: Longering med pessoainspänning

Onsdag: Trim med bommar på stora utebanan

Torsdag: Longering med pessoainspänning

Fredag: Trim med bommar på stora utebanan

Lördag: Tävling 1,10 m, första tävlingen på gräs

Söndag: Uteritt

KRAM

Likes

Comments

Contains affiliate links

Inlägget innehåller Metapic-länkar

1 HÄR // 2 HÄR // 3 HÄR

Har helt kärat ner mig i typ alla klädesplagg i rött och gult, speciellt tröjor. Känner dock att det är ganska svårt att hitta den perfekta gula tröjan. Ovan ser ni därför ett rött linne som går att dressa upp rätt rejält, en gul tröja som är asball och en röd t-shirt som är basic men ändå cool. Skulle inte ha något som helst emot att ha något av dessa plagg i garderoben, tvärt om.

Likes

Comments

Visst var det längesen en hörde något från hjälptygeldebatten? Jag är absolut inte ute efter att starta en ny stor debatt kring detta men vill ändå dela med mig av lite olika åsikter kring hjälptyglar då jag nu provat några stycken. Kommer endast skriva kring egna erfarenheter och om de jag själv provat då jag inte känner att jag kan stå för åsikterna om jag själv inte provat hjälptygeln utan endast läst andras åsikter om den. Tänker att jag inte skriver något om marginalen då de flesta borde veta vad den gör och att jag gillar den eftersom jag rider med den väldigt ofta.

Gouge

Gouge har jag nu ridit Cous lite på och tycker verkligen om den. Den känns ändå ganska snäll och är väldigt hjälpsam för t.ex. mig som lätt blir stökig i handen när Cous slänger med huvudet. Detta gör att jag kan komma till en bättre ridning och Cous vänjer sig vid rätt form. Jag menar absolut inte att jag har den för att dra ner huvudet och få henne att böja på nacken utan mer som ett stopp så hon inte kan slänga upp huvudet hela tiden. Jag kan då hålla ett bättre stöd i handen och verkligen driva fram till handen så Cous får en stadig form som hon känner sig bekväm i. Tror dock att alla hjälptyglar kan bli farliga i fel händer men gillar gougen starkt.

Graman

Jag har ridit med graman en hel den på Cous Cous och tycker ändå om den. Den är lätt att anpassa från ryggen men en måste verkligen veta vad den håller på med. Jag har inte använt den för att dra ner huvudet på henne utan mer som samma funktion som gougen att stoppa huvudet för att flyga upp i skyarna var och vartannat steg. Har upplevt att jag även här kunnat driva på mer framåt till ett stöd i handen men ibland känt att den varit svår och hantera och att jag inte varit tillräckligt duktig för att hantera den. Red endast med den för dressyrtränare i början så fick en ganska ber grund men känner ändå att det är svår hjälptygel. Jag tycker helt enkelt om den men tycker att den kan bli riktigt dålig i händerna på en ryttare som inte kan hantera den.

Thiedemantygel

Thiedemantygel känns som en ganska onödig hjälptygel enligt mina erfarenheter. Fungerar som en graman fast du slipper ha två tyglar. Jag tycker inte att den gjorde någon större skillnad på Cous och har aldrig gillat att rida med den, därför red jag ytterst lite med den. Tycker att om en är för oerfaren för att hantera en graman så ser jag inte varför en är erfaren nog för att hantera en thiedemantygel.

Snodd/halsförlängare

Detta är en hjälptygel jag inte alls gillar. Red med den en del på tiden jag fortfarande red på ridskola och hade väl inget emot den då, det blev ju lättare att rida liksom men nu när jag läst på mer vad den faktiskt gör tycker jag inte om den. Snodden drar alltså ner hästens hals och gör att väldigt mycket vikt läggs på frambenen. Du får en oärlig form eller vad jag ska kalla det och hästen går och böjer på nacken utan att komma upp med ryggen och trampa under sig.

Enda bilden jag har när jag rider med någon slags hjälptygel som inte är en martingal typ och då ser en inte ens hjälptygeln. Detta är iallafall från provridningen och här rider jag på en thiedemantygel.

Likes

Comments

Tror inte ni förstår hur taggad jag är på denna hösten! Cous är finare än någonsin, massa tävlingar är inplanerade och det känns som att jag har en bra planering för skolan. Hoppas verkligen att det är som de flesta säger, att åttan är jobbigare än nian för då känns det inte alls så tufft att börja nian. Har idag varit på Clas Ohlson och köpt massa saker inför skolstarten, börjar ju på tisdag nästa vecka så är ett tag kvar men vill ändå vara förberedd.

Jag och Cous var ju nere hos Åsa Hellström i tre dagar och tränade. Först och främst är ju hela anläggningen hur drömmig som helst, stall Danora. Hinderparken är grym och anläggningen känns proffsig. Blev en väldigt spontan helg och fick frågan dagen innan vi åkte och är mer än tacksam för att mina fina föräldrar ville köra både dit och hem mig med så kort varsel. Vi fick låna en gouge av Åsa för att Cous ska komma ner med huvudet lite i hoppningen och få upp ryggen mer och herregud vad bra det kändes. En gouge är därför beställd och borde komma någon gång i veckan så ska jag rida med den varje dag i ca. sex månader, kanske mer, kanske mindre. Känns även som att vi äntligen hittat ett superbra träns, remonttränset. Kan väl kanske inte påstå att hon är särskilt snygg i det men hon går väldigt bra på det. Får en väldigt jämn kontakt och får helt enkelt mer kontakt på det. Känns som en höst där många bitar kommer falla på plats och en höst där vi förhoppningsvis kan börja få lite resultat i TDB.

Nu ska jag sätta mig och skriva lite pro-con lists på olika gymnasium, märks det att jag gillar att vara förberedd? Hoppas ni får en underbar eftermiddag och kväll idag!

Likes

Comments

Hej hurni! Sommarlovet är snart slut, rutiner börjar komma tillbaka och det börjar hända saker i ridningen. Känner därför att vi testar igen. Ingen aning hur länge det kommer hålla eller om det ens kommer hålla i två dagar men är så galet inspirerad just nu, som vanligt såhär precis innan skolstart. Hösten bjuder på massa spännande, jag kommer bland annat ingå i en hoppsatsning som stallet jag står på anordnar, mer om vad det innebär kan jag ta i ett annat inlägg. Idag åker jag även ner till Örebro för tre dagars träning för Åsa Hellström. Tränade för henne i början med Cous när hon kom till vårt stall och höll träningar men inte tränat för henne på mer än ett år nu ungefär. Cous mår så otroligt bra, hon känns verkligen fräschare än någonsin. Vi har införskaffat en remontnosgrimma samt börjat longera henne inspänt regelbundet vilket verkligen gjort susen. I lördags kom hon hem från EquiRehab där hon varit i två veckor och gått på vattenband, och herregud vilket resultat! Cous är som en helt annan häst nu, helt avslappnad och lugn i tillvaron. Kan även bero på att många hästar i stallet är borta så i vår gång där det brukar stå ca. 13 hästar står nu endast sju hästar så ni kan ju tänka er vilken skillnad det blir på lugnet i stallet. Hur som helst känns hon väldigt till freds och avslappnad just nu så jag tar tillvara på tiden så gott det går.

Uppdaterar er mer i bilen påväg till Åsa, KRAM

Likes

Comments

Cous Cous

Försök hitta en sötare häst! Glöm även inte att följa mitt fotokonto på instagram @cederschioldphotography

Härligt värre att jag blev riktigt förkyld så fort jag drog ner på tempot. Hittills har sommarlovet gått i non stop och det är först nu jag kan slappna av på riktigt och vara ledig. Min kropp reagerar ofta så när jag sovit för lite eller haft lite för högt tempo, med att bli sjuk/förkyld när jag väl taggar ner. Men men, lyckas ändå tajma det ganska bra eftersom jag ändå inte får rida.

Cous var tidigare i veckan hos tandläkaren, vi provade en ny då vi inte riktigt har varit nöjda med den vi använt oss av förut. Cous har haft några väldigt envisa sår i munnen, bl.a ett i mungipan som vi jobbat hårt med för att det ska läka. Vi fick det glädjande beskedet att båda såren läkt fint! Däremot har hon fått ett litet skav av aachennosgrimman så vi har beställt en remontnosgrimma till dyontränset som vi ska prova. Får inte rida dressyr på high jump tränset för min dressyrtränare eftersom hon öppnar munnen en hel del så vi hade ändå tänkt prova en remontnosgrimma. Hittade faktiskt lite gamla bilder på henne där hon går på remont så det ska bli spännande.

Igår var vi på mälarkliniken för att göra en riktig genomgång. Tanken var egentligen att röntga både nacke och rygg men Isabella (veterinären) tyckte att hon var så rörlig i nacken att hon nästan var säker på att det inte var något problem där. Ryggen hade hon heller inga problem med mer än en muskelinflammation. Vi har tyckt att hon inte vill skjuta på ordentligt med vänster bakben i högervarvet och trycker därför gärna inåt i det varvet, något som Isabella höll med om. Vi ultraljudade därför vänsterbakknä men hittade ingenting där så vi tror att det är någon slags kompensation för muskelinflammationen i ryggen. Ryggen behandlades men antiinflammatoriskt samt metacam nu i nio dagar. Vi ultraljudade även en svullnad hon har i ena framknät men hittade inget farligt där. Svullnaden kom för ungefär en månad sedan som vi tror beror på att hon har slagit i något. Den har aldrig varit varm och hon har inte reagerat något alls på att vi har klämt och känt på den. Därför har vi ridit på den. Svullnaden är inte farlig för henne och så länge hon inte påverkas av den så spelar den ingen roll men vi fick ändå en salva att smörja in med för att den ska gå ner.

Idag fick Cous longeras inspänt. Vi har börjat med inspänningar när vi longerar nu för att hon ska få hjälp och hitta formen. Hon var superduktig men blir trött både fysiskt och psykiskt väldigt fort. Hon är inte van vid att longeras med pessoainspänning och undrar därför vad tusan den där saken bakom benen gör vilket leder till att hon bara vill springa i början. När hon väl förstår vad hon ska göra är hon väldigt duktigt. Tyckte även att hon redan sköt på bättre med bakbenet i högervarvet så det är ju super. Imorgon ska hon få longeras igen, dock inte med pessoainspänningen.

Nu hoppas vi att allt går som det ska så vi snart är tillbaka på banorna igen!

Likes

Comments

Kvällar som dessa har jag absolut ingenting emot! Enda nackdelarna är att jag är ensam och jättetrött. Medan resten av familjen är på kurs för att min bror ska få börja övningsköra är jag hemma med Leo. Vi har mest tagit det lugnt men gick för ca. 30 min sedan ut på baksidan för att busa. Han är så himla härlig den här hunden, social men väldig tydlig med när han vill vara ensam. Klickade några snabba bilder på honom. Fick ett nytt objektiv i konfirmationspresent och vill bara fota, fota, fota. Gillar det supermycket och bilderna blir helt magiska. Nu sitter jag på altanen och har precis redigerat några bilder medan Leo ligger bredvid.

Mamma passade på att klicka några bilder under dagens joggingpass. Egentligen skulle hon ju joggats igår också men då hon ömmade väldigt mycket i ryggen igår valde jag att endast longera henne inspänd. Idag började jag med att longera lite inspänt, bara några minuter i varje varv för att hon ska ha sin ram och vara avslappnad redan innan jag satte upp. Eftersom hon inte blivit ordentligt riden på fem dagar nu var hon ganska stel så jag la fokus på att böja igenom henne. Valde att inte sitta ner något mer än i skritten eftersom hon har lite ont i ryggen så därför kunde jag heller inte riktigt jobba henne på det sättet jag egentligen skulle vilja, huvudsaken är ju dock att hon mår bra. Efter passet stod tandläkaren på schemat. Cous alla sår i munnen hade läkt, äntligen. Som vi kämpat med de där mungiporna. Dock hade ett litet sår utvecklats av aachen-nosgrimman så nu ska hon endast ridas på high jump nosgrimman eller en remont som vi ska införskaffa. Imorgon vet jag inte riktigt vad jag gör med Cous Cous, planerna är ännu lite oklara.

KRAM

Likes

Comments