Vi är bundna till varandra. Det var det du ville säga den där gången du berättade om tvillingarna som ingen kunde skilja åt. Det spelar ingen roll hur mycket du låtit mig dö i dina tankar.

Jag har just läst klart ”Se mig Medusa” av Torkil Damhaug. En psykologisk spänningsroman. En kvinna hittas död och hennes skador verkar ha orsakats av en björn. Men när ytterligare en kvinna hittas död så börjar man ana oråd. Förutom skadorna så har kvinnorna en gemensam faktor, läkaren Axel Glenne, son till en krigshjälte. Han har en problematisk tvillingbror som man hela tiden väntar skall dyka upp. Frågan dyker dock upp flera gånger, existerar han?

Detta är en spännande bok, speciellt början och slutet. Jag ser fram emot att läsa nästa bok utav Damhaug.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

”De försvunna” av Caroline Eriksson är en bok helt i min stil. Blev så överraskad de sista sidorna när jag insåg att jag inte förstått någonting. Detta är mer en psykologisk spänningsroman än thriller och det är just den psykologiska aspekten som jag gillar. I boken möter vi Greta som en kväll åker ut till en ö med Alex och dottern Smilla. Greta stannar kvar på båten medan pappa och dotter går på upptäcktsfärd på ön. Tiden går men dem kommer inte tillbaka. Vi följer därmed en förvirrad Greta i sitt letande. När hon går till polisen så säger dem att hon inte är gift och har inga barn. Är Greta tokig, förvirrad eller hur ligger det till? Boken tar upp ett mycket viktigt ämne nämligen kvinnomisshandel, både fysisk och psykisk sådan och vilken makt den utövar på personer. Jag väntar med stor spänning på nästa bok av Caroline.

Likes

Comments

Jag har nu läst klart ”Störst av allt” av Malin Persson Giolito. Jag vet inte om det skrivits andra svenska böcker om skolskjutning tidigare men för mig är det första gången jag läser en svensk bok om detta. I boken lär vi känna Maja 18 år, uppväxt i Djursholm i en till nästan idyllisk miljö. Duktig i skolan och bra familj. Allt förändras när hon blir tillsammans med Sebastian. Han bor med sin stenrika pappa som på ett nästan sadistiskt sätt ser ner på sin son. En misslyckad son som knarkar, super och skiter i skolan. I början är deras förhållande nästan perfekt och de tillbringar semestern på pappans lyxyacht i medelhavet. Med tiden går det alltmer utför och Sebastian hamnar i någon slags depression och försöker att ta livet av sig. Maja slits mellan sina känslor för Sebastian och sitt förhållande vid sidan om med Samir, son till en taxichaufför och invandrarfamilj. Samir är duktig i skolan och är på nåd accepterad i denna miljö då han mot betalning hjälper till med läxor. Tyvärr går allt snett en dag och i klassrummet ligger lärare och studenter döda på golvet. Bokens kapitel varvas med Majas tid i häktet under rättegången och tiden innan skolskjutningen.

Jag tyckte väldigt mycket om denna bok. Den kändes annorlunda och gav något nytt. En stor skillnad var att när man läser om brott så sker detta ofta i någon stökig förort och inte som i detta fall i en miljö med många priviligierade ungdomar. Många ämnen kommer fram i boken som invandring, rasism och ett för mig mycket intressant ämne nämligen ”Media” och den makt den ofta har vid uppmärksammade brott.

Likes

Comments


Jag åkte in till Rom för att se en utställning av konstnären Botero. Känd för sina lite mulliga målningar och statyer. Fernando Botero föddes i Colombia men reste runt i världen. Han tillbringade lång tid i Italien och blev inspirerad av de italienska konstnärerna, bl.a. Piero della Francesca och Botero målade sin egen version av porträtten av en ung man och kvinna.

Mord och hemskheter har funnits i all tid och efter Botero utställning gick jag till de Kapitolinska museerna där den berömda statyn med Varginnan och Romulus och Remus finns. Legenden så cirka 700 f.Kr. så i staden Alba Longa så härskade kung Numitor. Dock så avsattes han utav sin bror Amulius som lät döda Numitors söner. Dottern Rhea Silvia sattes i Vestas tempel som vestalisk jungfru och fick därmed inte ha något sexuellt umgänge. Krigsguden Mars blev förälskad i Rhea Silvia och besökte henne vid templet. Detta ledde till att hon födde tvillingar. Amulius la barnen i ett tråg som sattes i floden Tibern. Det flöt i land och barnen hittades av en varginna som diade dem. Herden Faustulus hittade dem och Romulus och Remus växte upp bland herdarna. De kom i strid med Numitors folk och fick så reda på sitt ursprung och dödade Amulius. Numitor fick tillbaka makten och själva bestämde de sig för att bygga en stad på den plats där de växt upp. De blev dock osams och Romulus dödade sin bror och lät bygga staden själv. Legenden säger att Romulus blev Roms första kung under åren 753-716 f.Kr.

Likes

Comments

Jag har alltid älskat böcker. Jag tror allt började med Vitnos, femböckerna, Maria-böckerna, Lotte- och Britta böckerna och allt vad det var men min första kärlek var Kittyböckerna. Jag vet inte hur många jag har liggande på vinden hemma hos mina föräldrar men många är det. Det var ju ingen ”bra” litteratur så man kunde inte låna dem på biblioteket. Jag läste Kull-Gulla, Ann på Grönkulla och i en gammal dagbok när jag var 9 år står det att den bästa bok jag läst var Onkel Toms stuga. På tisdagarna kom bokbussen och jag släpade hem påsar med böcker. När jag gick på mellanstadiet fick jag tag på en Agatha Christie bok hemma hos min Farmor och Farfar och där uppstod en kärlek som lever än idag. Pusseldeckare och psykologiska thriller är favoriterna. Detta intresse har lett till att jag även är intresserad av verkliga kriminalfall. Strax innan jag blev 50 så blev jag Kriminolog efter att ha läst på universitetet och med en C-uppsats som handlade om Media och Knutbyfallet. Jag har alltid tänkt att jag skulle skriva en blogg, när barnen var små, om mitt liv i Italien…men nu vill jag ta tag i detta och skriva om det som jag alltid varit intresserad av CRIME. Jag skall åka till Gotlands Crime festival i augusti och kommer i det närmaste att läsa böcker av författare som kommer att medverka där. Då jag är ett stort fan av Leif G. W. Persson så skall jag börja läsa hans dotters Malin Perssons Giolitos bok ”Störst av allt”. När den är klar kommer en recension av detta. Jag håller även på att skriva om ett fall som ”stört” mig de senaste 20 åren nämligen JonBenét Ramsey så detta kommer jag också att publicera. Allt kommer kanske inte att handla om Crime då jag även läser andra böcker men i huvudsak är det detta som bloggen kommer att handla om.

Likes

Comments