Självklart saknar jag allting från Costa Rica. Men mest av allt saknar jag stämningen. Människorna från Costa Rica är helt sjukt underbara. Alltid glada, positiva och trevliga. Stämningen är alltid på topp. Det är så skönt att de på något sätt inte bryr sig om någonting. De bryr sig inte om man råkar säga eller göra nåt fel, de bryr sig inte om vad folk tycker, de bryr sig inte om morgondagen. De lever så i nuet. Tar allt som de kommer. Stressar inte. Shit vad jag älskar den stämningen. Jag kände mig verkligen som hemma. 

Det är lixom inte bara klimatet i Sverige som är kyligt. Människorna är också kyliga. Jag trivdes verkligen med att bo med mina fem svenskar och inte behöva träffa en enda annan svensk på tre veckor. Svenskar är så gnälliga och dryga. Ska alltid klaga bakom varandras ryggar på varandra. Sånt tycker vi inte om! Brist på D-vitamin kanske? 

Nu är jag väldigt dömande men det var verkligen skillnad (i allämnhet i alla fall.) Jag tänkte inte så mycket på det förut men gud vilken skillnad de blev när jag landade hemma. Inte alls samma vänliga ton på Stockholms gator. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Igår morse kom vi hem! Två dagar tog det oss att flyga hem.. Väl hemma blev jag mottagen av en pappa som hämtade mig på flygplatsen. När jag kom hem till mig väntade mamma med kaffe och frukost. Trodde hon var på jobbet men nejdå, hon hade tagit ledigt. Hittar även en sovande pojkvän i sängen min. Vilket perfekt välkomnande!

En heldag i New York blev det också påvägen hem, hur härligt som helst! Blev en del shopping och mys i Central Park.Vi kommer uppdatera med mer bilder och text inom kort men just nu försöker vi bara landa hemma, träffa familjen, packa upp och plugga. Jag har ju även fyllt 18 så har en del att fixa med. Jag har även sovit hur mycket som helst. Kunde inte sova på planet hem tyvärr. Räknade ut att jag var vaken i 60 timmar totalt, hur sjukt? Idag var jag på ansiktbehandling. Så skönt att ta det lugnt bara och känna sig lite fräsch efter alla timmar på flygplanet haha.

Vilket härligt gäng vi har bott med! ​

Likes

Comments

Likes

Comments

Igår, söndag, var vår andra/sista lediga dag och då hade vi tjejer faktiskt planerat in en liten utflykt! Killarna stannade hemma och sov hela dagen. Efter frukosten blev vi hämtade av en chaufför och det var två skumpiga timmar i bil som väntade. Vi blev lite smått oroliga att han inte visste vägen då han stannade och frågade någon om vägen stup i kvarten. Men tillslut kom vi fram!
Det enda vi visste var att vi skulle se ett fint vattenfall och rida, så de började med att ge oss en karta och förklara hur dagen skulle gå till. Jag hade inga direkta förväntningar så jag blev iallafall väldigt glatt överraskad när det visade sig vara inte ett utan FYRA olika vattenfall efter en led som man promenerade. Under promenaden såg vi jättefina utsikter, en orm, massa coola växter, en sengångare om sov uppe i ett träd, ödlor och såklart vattenfallen. Det var fint väder och nästan inga turister. När vi kom till det största vattenfallet fick vi bada, det var lite kallt med det kunde man ju stå ut med eftersom det var ett vattenfall!
När vi vilat och badat var det dags att ta oss tillbaka med häst. Det var skönt, vi fick gå neråt och rida uppåt! När jag var mindre red jag lite men nu var det kanske tio år sedan sist. Det var kul och min häst gillade att springa :) Det var vi och en amerikansk familj som red och barnen i familjen var rädda och ville inte rida efter ett tag så våran guide behövde hjälp dem och vi fick klara oss lite mer själva. Tur att Katta och Ellinor hade mer erfarenhet och kunde ge lite tips på vägen!

Idag har sista veckan börjat och idag har det spöregnat. Före lunchen hann vi tvätta tre av parkens bilar och sopa hela cementvägen inne i parken ren på löv.
Och efter lunchen har vi varit lediga eftersom det regnar så pass mycket att det inte går att arbeta i parken. Igårkväll kom nya volontärer, kanske åtta stycken, så nu är vi ännu fler som ska sysselsättas.
Den här veckan är ju påskveckan, som är väldigt stor här i Costa Rica. Alla är lediga från sina jobb och skolorna har lov. Vad innebär det? Jo att parken översvämmas av Costaricaner (ticos) som upplever sitt eget land. Idag har parkeringen varit överfull och enligt Eduardo kommer slutet av veckan vara ännu "värre". De räknar med att flera tusen människor kommer besöka parken den här veckan. Spännande.

Likes

Comments

Igår kväll var det någon festival i vår närmsta by Bijagua. Självklart åkte vi dit för att få uppleva så mycket som möjligt av Costa Ricas kultur. Nere i byn var det mycket människor och stämningen var på topp. Alla drack öl, sjöng och dansade tillsammans. Kändes som att vi var lite utanför gemenskapen, tur vi hade några från Nationalparken med oss så vi kände oss någorlunda som hemma. Klockan nio började tjurridning, något som jag lovat mig själv att aldrig kolla på med tanke på hur dom behandlar djuren. Kände dock att detta blir "once in a lifetime". Jag vill ju ändå på något sätt känna på deras kultur på alla plan.

Föreställningen började med någon komiker från Costa Rica som utmanade folk att göra lite roliga saker. Vi förstod inte ett ord av vad dom sa men alla skrattade så antog att det var roligt. Efter de började tjurridningen där de va cirka 15 killar som skulle sitta kvar sålänge som möjligt på tjuren. Efter de kom de in tre cowboys som skulle fånga tjuren med lasso. Killarna var helt sjukt duktiga fastän dom bara var lika gamla som oss. Det var väldigt spännande att kolla på. Det var många som stod nere på arenan och kollade på. En av dem lyckades skadas rätt rejält av en arg tjur som stångade och trampade på honom. Vi blev helt chockade men lokalbefolkningen verkade inte ens tycka att det var nån big deal. Vilken skillnad det kan vara.

Vi träffade även ägaren av hela nationalparken som vi arbetar i. Vi förvånas hela tiden över hur många steg av chefer det finns här men nu har vi äntligen träffat den överste iallafall!

Likes

Comments

I fredags efter att vi jobbat klart och låg på gräset och vilade ringde Enrique, en av guiderna här. Vi hade tidigare pratat om att vi ville se en sengångare medan vi är här och guiderna har visat vilka träd de oftast sitter i men förklarat att de är svåra att se eftersom de oftast är högt upp och inte rör sig mycket. Men Enrique sa att han hade sett en en bit efter floden. Så vi tog på skor och badkläder med oss och traskade på tills vi hittade Enrique.
Sengångaren satt sovandes i ett träd och kramade om en gren. Den var en bit bort men med kikaren kunde vi se att det var en "three-toed-sloth". Supersöt var den och jag hoppas vi ser fler! :) När vi ändå var nära floden passade vi på att bada lite också
/C

Likes

Comments

I rummet sover vi fyra stycken tjejer tillsammans, och inte är rummet stort heller. Precis att vi får plats med alla saker. Dock får inte jag plats med alla kläder på hyllan så en del är nedpackade i resväskan under sängen. Typiskt mig att ha med alldeles för mycket kläder.. Men rummet är iallafall mysigt. Allt är byggt i trä förutom plåttaket. Precis som de ska va för att höja mysighetskänslan till max. Här trivs jag!

Likes

Comments

Det fredag och lunchtid! Idag är lite av en städdag då vi har städat hela "aulan" (huset som ligger en liten vit bort, där finns en stor lektionssal och ett sovrum) och krattat runt om. Efter lunchen ska vi göra fint i centret där vi volontärer bor tillsammans med parkskötarna. Det blir nog en ganska lugn dag.

Igår hade vi fått arbetsuppgifter i förväg som vi skulle sköta själva. Det var inte så mycket så vi klarade av det ganska snabbt och hann gå hela leden i parken för första gången. Det var jättefint och jag fick flera bra bilder som kommer upp i det här inlägger snarast. Vi har hittat taktiken för att få upp inläggen, man får lägga upp texten och redigera in bilder allt eftersom! :)
Vid lunchen igår kom Elsa från Academia Tica hit för att kolla till oss och se hur vi har det. De är så gulliga, bryr sig om oss så mycket och vill att vi säger till om det är något vi behöver hjälp med.
På eftermiddagen gick vi till floden och badade, solade lite och på kvällen spelade vi kort med Eduardo som vi jobbar med.

Likes

Comments

I lördags fortsatte vi gräva klart vägen för fyrhjulingen. Vi stötte också på några små potatisar - trodde vi. Men William som vi arbetade med berättade att det var ödleägg så vi grävde en ny liten grop åt dem och hoppas att de blir fina ödlor.

Söndagen var vår lediga dag så vi passade på att sova ut, tvättade kläder, solade och vi och Linnéa gick till floden för att bada.
På natten tog William med oss ut i skogen för att se efter tapiren som fångats på en mörkerkamera. Vi hittade den tyvärr inte men William påstår att hans tränade öra hörde att puman som finns i området bara var en kort kort bit ifrån oss. Vi stod stilla i mörkret i en halvtimme men lyckades inte få en skymt av den. Spännande var det iallafall!


Idag har vi städat hela trappan ner till vattenfallet på löv och damm och rensat bort löv och fördjupat alla vattenrännor. Det är förberedelse inför regnsäsongen som börjar i maj. När det regnar mycket måste vattnet ledas bort från vägen så den inte blir allt för lerig.
Mitt i våran räfsande och grävande hoppade Tobbe till och vi hittade en stor hårig spindel. Riktigt cool var den! En jättefin ödla såg vi också här om dagen.


Som vi skrev tidigare idag är internet verkligen jättedåligt. Inlägget heter "Ny vecka" då vi skrev och försökte ladda upp det i måndags kväll. Nu är det onsdag kväll och om ni ser det här så har vi äntligen lyckats!

Likes

Comments

Vi såg att vi inte bloggat sen fredags och försöker desperat lägga upp ett inlägg med massa bilder men mot förmodan så funkar de inte att ladda upp bilder på bloggen. Internet här fungerar knappt så vi försöker så gott de går. Dock hamnar skolarbetet efter också vilket är lite tråkigt.

Varje dag går vi upp vid sju för att äta frukost och en timme senare börjar arbetet i regnskogen. Hittills har vi grävt en ny väg för fyrhjulingen, hällt ut grus på leden och grävt vattenrännor inför regnperioden. Vid tolv är de lunch och sen jobbar vi till 4-5 nångång. Tiden här är inte så exakt för dom så tiderna ser lite olika ut från dag till dag.

Just nu är klockan 10 och vi har redan slutat för dagen. Vi jobbar alldeles för fort jämfört med de vanliga volontärerna så de hinner inte hitta på några arbetsuppgifter åt oss. Efter lunch bär det av mot Bijagua där vi ska handla lite godis, kläder och souvenirer. Skön dag!

Likes

Comments