Jag har läst igenom min bok en gång till eftersom jag läste ut den och då hittade jag några fler svåra ord så dom kommer jag försöka förklara här och nu:

Ord nr. 1 är
sheriff och det är en synonym till polis. Det är ett jobb som även finns idag. Ordet är mer amerikanskt/engelskt än svenskt men förr i tiden sa man det säkert i Sverige också. Eftersom att det är ett jobb och nåt man är så är det ett substantiv.

Nästa ord är ordet
pergament och när jag läste det ordet tänkte jag på ett argument men det är det inte. Det är ett sorts skinn som man skrev på förr i tiden. En synonym till det ordet är papper vilket används väldigt mycket idag!

Tredje och sista ordet är
jakthorn och jag visste ungefär var det var men inte helt. Jakthorn är ett blåsinstrument som man blåste i förr i tiden när det blev tex krig eller att man behövde hjälp. Dom är oftast gjorda av mässing, ordet är ett substantiv eftersom det är en sak!

Det var allt för detta inlägget och vi får se om det blir något mer, antagligen inte
😁

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har jag läst lite till och hittat ännu fler ord som jag inte förstår vad som menas med det.

Ordet jag hittade först var
abboten och jag har aldrig hört det ordet. När jag sökte lite om det så hittade jag lite synonymer som klosterföreståndare, fader och munk. Ordet betyder föreståndare för munkkloster så man kan alltså säga att det var lite som ett jobb, men de som jobbade som det levde ju också det livet. Abbot är ett substantiv.

Andra ordet är
lymmel och det användes i sammanhanget: " Vem är du själv, din lymmel? röt främlingen hest och blängde vilt mot Robin." Man förstår att lymmel inte är ett positivt ord eftersom att han verkar väldigt arg när han säger det. Synonymer är skurk, ohyfsad person eller buse. Det används inte jättemycket men om det används så är det nog mest äldre som använder ordet eftersom att det är ett gammalt ord. Lymmel är ett substantiv.

Sista ordet är
stråtrövare och betyder med andra ord landvägsrövare. Andra synonymer till det ordet är rövare, bandit och rånare. Jag tror att detta är ett ganska ovanligt ord eftersom att det knappt stod någonting om det på synonymer.se eller någon annan sida som jag tittade på. Men man hör ju på ordet att det är någon slags rövare.

Det var dom tre orden :)

Likes

Comments

Detta är då tredje inlägget vilket betyder tre svåra ord till.

Ett svårt ord som jag hittade var
råbarkad och det är något man är. Synonymer till råbarkad som man använder mer idag är okänslig, ohyfsad eller grov. Ordet är ett adjektiv eftersom att det beskriver hur någon eller något är. Man använder inte ordet råbarkad särskilt mycket idag utan man använder de andra synonymerna.

Nästa ord är
brynja. När jag såg det ordet så tänkte jag att det kanske var någon sorts lera men det är det inte! Det är en sorts grov nättröja som man hade förr i tiden, sådana tröjor används inte särskilt mycket idag. Det finns olika synonymer till ordet som tillexempel pansarskjorta, harnesk och kyrass men inget av dom orden används idag, vad jag vet.

Tredje och sista ordet är
shilling. I texten står det: "Fast jag är riddaren av Lea har jag inte mer än tio shilling, svarade riddaren." Jag antog då att det var några slags pengar och det var det. Det var ett brittiskt mynt som användes mycket förr i tiden. Eftersom att det bara heter shilling så finns det inga synonymer till det ordet.

Det var alla ord för denna gång!!

Likes

Comments

Så detta är alltså mitt andra inlägg här och jag har några nya ord som jag tänkte ta upp här eftersom jag tyckte de va lite svåra!

Första ordet jag tyckte var svårt är ordet härold och jag tycker det låter som ett namn men det är det inte för det är ett jobb man hade förr i tiden. Om man jobbade som härold så jobbade man oftast som en funktionär vid tornerspel men när tornerspelen blev allt vanligare fick härolden lite bättre uppgifter. En uppgift var budbärare och därför är det en av synonymerna till härold. Några andra synonymer till härold är bland annat utropare, förkunnare och budbärare som jag skrev där uppe. Härold är ett substantiv eftersom att det är något. Ordet härold kommer från länge sedan.


Nästa ord är
galge och då tänkte jag på en sån man hänger kläder på men det är en annan sak också. Det är nämligen en anordning för någon som är dödsdömd och ska hängas. Med ett lättare ord kan man säga avrättningsredskap. Jag tror inte att sådana används idag, iallafall inte i Sverige. Ordet är ett substantiv eftersom det också är en sak.

Sista ordet för denna gången är
mjölnare. Mjölnare är ett jobb, och om man jobbade med det så malde man ner säd så att det blev till mjöl. Man hör det på namnet att det har något med mjöl att göra. Det finns inte riktigt några synonymer till mjölnare eftersom det är bestämt att jobbet heter mjölnare, och då kallar man det inte något annat. Ordet är ett substantiv.

Det var alla ord denna gången!
😁

Likes

Comments

Hej, detta är mitt första inlägg!
Vi har fått en skoluppgift att skapa en blogg & blogga som en speciell karaktär, jag fick detektiven. Eftersom jag blev "detektiv" ska jag hitta svåra ord i min bok som jag läser, skriva lite vad dom betyder och använda dom i olika sammanhang!

Det första ordet jag tyckte var svårt var
fredlös, det är ett gammalt ord som användes förr i tiden och betyder att om någon tillexempel dödat någon, då kan vem som helst göra något mot den personen som dödat utan att få något som helst straff. Ganska svårt att förklara vad det betyder!
Det man använder idag om man skulle säga det istället för det ordet är rättslös, men det är inte ofta man säger det.
Ordet
fredlös är ett substantiv!

Det andra ordet är
knölpåk och det betyder en grov käpp. Folkgruppen som använder detta ord är antagligen ganska gamla eftersom det är ett gammalt ord. Det ordet man använder idag är käpp, ordet är ett adjektiv.

Ord nummer tre är
vimpel och det är en långsmal flagga som går utåt & slutar i en spets. Synonym till denna finns ingen speciell eftersom att det inte kan bli helt exakt vad det faktist är men om man vill säga det med andra ord så kan man säga bland annat banderoll, spetsig flagga eller standert. Vimpel är ett substantiv eftersom att det är en sak!

Detta var alla ord jag hittade som jag tyckte var svåra :)

Likes

Comments