Det här var längesedan.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Lugnet efter stormen, eller kanske lugnet före stormen.

Sitter just nu i sängen, hjärtat dunkar i hundratio och jag har ingen aning om varför. Det känns som om allt bubblar upp, alla minnen och alla stunder. Just nu är jag en väldigt liten person i denna stora värld, jag vill kalla mig svag men jag är inte svag. Jag är minst lika stark som någon annan och jag har just nu bara motvind, jag är inte svag. Jag är bara så tom, inte ensam men tom.

När man alltid vill visa sig positiv så är det lätt att man sopar undan problemen under mattan, jag har ju alltid gjort det så varför inte fortsätta?

Vad är min mening med livet, vad har jag att kämpa för och varför går jag upp varje morgon när jag egentligen helst vill stänga ute hela omvärlden? Varför?

Att ställa denna fråga till sig själv är kanske både den bästa och den svåraste att svara på, men jag vill att ni ska läsa mitt svar och jag hoppas det får er att tänka om lite.

Jag är en sextonårig tjej född nittonhundranittioåtta vilket då betyder att jag blir sjutton år i år. Jag har sex syskon och två helt fantastiska föräldrar, jag bor i en stor villa två mil från Kristianstad med två hundar.

När jag var runt tio år så förändrades mitt liv, mina syskons och mina föräldrars liv. Jag ska inte tala för min familj men jag vet att de precis som jag fick en annan syn på livet, min syster Charlotta som då var 16år fick sitt liv tillbaka. Hon var i den åldern jag är i just nu och jag kan inte ens tänka mig in i den sitsen hon var i.

Efter operationer på operationer fanns det bara en utväg för min syster, Hjärttransplantation.

Hjärttransplantation

Organdonation

Hjärninfarkt

Organdonation

Hjärttransplantation

Ord man knappt hade hört talas om snurrade plötsligt i huvudet, jag var tio år vad visste jag?

Liksom vilken tioåring har någon aning om detta och varför ska man ens ha det?

Senast för några veckor sedan höll jag ett tal om organdonation och när en vän till mig frågade vad jag hade om och jag svarade så satt hon bara där som ett frågetecken. Det var inte förens då egentligen det slog mig hur viktigt detta budskapet är att sprida och informera varenda individ.

Jag fick min syster tillbaka tack vara organdonation, en människa som inte längre kunde rädda sig själv räddade min syster. Jag kommer ta mig igenom varje dag och vara tacksam för att jag har fått leva, för att jag inte har behövt kämpa för livet. Men jag är dubbelt så tacksam för min systers skull för utan henne vad hade jag då varit?

Har du någon aning om vad ett donationskort är? Vet du vad ett donationskort innebär?

Ett donationskort är ett kort du antingen kan hämta ut på sjukhuset ect. Och ha i plånboken t.ex. eller att du skriver på ett kort via internet där du medger eller säger nej till organdonation om du skulle drabbas. Det är nu du har din chans att göra ett eget val för att om du väl drabbas kommer du inte ha något att säga till om.

Den 28:de maj knappt en månad innan vi i klass 6a skulle ta sommarlov så satt vi i klassen i klassrummet och inväntade läraren, en elev fattades. När vår lärare kommer in är hennes näsa helt röd och hon har tårar i ögonen, jag minns det som igår för jag kommer ihåg hur jag skrattade åt henne eftersom jag trodde hon bara hade en förkylning. På en minut förändrades stämningen i klassen och alla blev knäpp tysta. 

Vi får beskedet om att Oscar i min klass hade drabbats av hjärninfarkt.

Vad tänkte jag när jag fick reda på detta? Jag vet faktiskt inte det.

Vi fick beskedet dagen efter om att Oscars föräldrar valt att Oscars organ ska doneras.

Vem vet om han var positiv till organdonation?

Detta är just en av de anledningarna varför man ska skriva under ett donationskort.

Det är Nu du har din chans att skriva under ett donationskort där du medger eller säger nej till att låta någon annan få dina organ om du skulle utsättas för den typ av skada.

Det är nu, för detta valet kommer inte vara ditt om du en dag skulle råka ut för att bli hjärndöd. Har du ingen familj eller nära släkting så kommer dina organ automatiskt att ges bort till någon behövande.

Det är nu eller aldrig, gör ditt val.

Oscar var inte med i en olycka utan detta kom som en chock och detta kan hända vem som helst.


Ni kanske undrar vad hjärninfarkt är och hur man drabbas?

Hjärninfrakt är en typ av skada i hjärnan som orsakas av syrebrist, oftast pga. blodpropp i hjärnans kärl. Det blir en akut brist i blodtillförseln i hjärnan. Man blir alltså hjärndöd och man har inte längre någon kontroll över sin egen kropp, man kan varken gå, prata eller ens göra sin egen vistelse till toaletten. Ditt liv kan bli att ligga i sängen eller sitta i en stol. Är det så du hade velat leva om du skulle drabbas av hjärninfarkt eller hade du hellre räddat åtta liv? För det är just det du kan göra och det är nu du har chansen att välja själv.

Det hjälper inte att bara sopa allt under mattan utan ta tag i det, visa att du bryr dig.

Jag kommer med stolthet bära en Mer Om Organdonation tröja till skolan imorgon för att jag är beredd på att sprida budskapet, frågan är om du är det?

http://commersen.lokaltidningen.se/hon-har-en-dona...

http://www.nsk.se/article/20141117/KRISTIANSTAD/14...&template=mobileart

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/jag-tillat-mig-att-tanka-att-jag-kanske-skulle-do/


Skriv på ditt donationskort redan nu, gör skillnad

http://www.livsviktigt.se/Sa-har-tar-du-stallning/...

Likes

Comments