Header

Personligt

Påvägen hem från en härlig kaffedejt med en fin vän nåddes jag av de hemska nyheterna från Åbo. Nyheter som får det att isa till i magen och som gör mig illamående. Nyheter som jag önskat att aldrig skulle behövts rapporteras om. Idag hade jag egentligen tänkt skriva om något annat men det känns bara fel. Idag vill jag bara sända mina djupaste tankar åt alla som mist någon de tycker om eller som just nu går igenom något fruktansvärt till följd av dagens händelser i Åbo. Jag sörjer med er.

Avslutande vill jag även påminna om vad polisen också sade, att vi inte ska spekulera och skapa falska rykten angående händelserna. Det bästa man kan göra just nu är att låta polisen göra sitt jobb i lugn o ro. Jag är så tacksam för varje polis som arbetar för fulla krafter för att trygga vårt samhälle. Tills vi inte vet något mer ska vi inte heller spekulera. Nu ska vi ta hand om varandra, hjälpa de som behöver hjälp och visa vårt stöd. Dela värme, dela vänlighet och kärlek ❤️ Vi hörs imorgon, kram på er!

Likes

Comments

Vardag

I tisdags hade vi en fantastiskt fin kväll med Cessi. Cessi hade lagat en god sallad åt oss som vi sedan tog med och åkte ner till stranden. Stannade förbi ett café och köpte med oss kaffe och så satte vi oss vid en brygga och åt. Det var så himla härligt. Verkligen en sommarkväll man kommer minnas när det är vinter. Många tänker alltid att det krävs så mycket för att få till en härlig kväll, men jag tycker oftast de blir som bäst när det är enkelt. En sallad, lite bröd, kaffe och en filt. Bra sällskap, havet och du har en fantastiskt kväll framför dig.

Snart flyttar Cessi tillbaka till Vasa vilket känns så tråkigt. Vi har blivit vana att kunna ses när vi vill och det kommer helt klart bli tråkigt nu när det igen är hundratals kilometer mellan oss. Däremot kommer det ju betyda att jag åker upp och hälsar på i Vasa, hoppas jag hinner träffa mina härliga vasabloggare då också!

Efter vi ätit och njutit av kaffet blev det en fantastiskt vacker solnedgång. Cessi frågade om jag ville ha lite bilder till bloggen. Så skönt med kompisar som erbjuder sig direkt, alltid lite småjobbigt att fråga om någon orkar fota hehe. Under hela kvällen hade jag känt av en liten huvudvärk, men ganska direkt efter dessa bilder togs började den dunka på allt starkare. Till sist blev det så illa att jag var tvungen att åka hem. När jag kom hem hade jag svårt att stå upp eftersom det gjorde så himla ont i huvudet. Gick och la mig direkt och vaknade nio timmar senare, med lite mindre huvudvärk som tur. Igår kom dock huvudvärken tillbaka och inatt har jag mått riktigt illa. Vaknade upp på morgonen med en fruktansvärd migrän så har mestadels spenderat denna dag i ett mörkt rum. Därav även orsaken till att gårdagens inlägg uteblev.

Har inte haft migrän på flera år. När jag var yngre brukade jag få det i början av säsongen när min nacke blev så stel av att ha på sig skidhjälmen så mycket. Jag tror att boven denna gång är mitt väldigt stillasittande arbete. Min kropp är helt enkelt inte van vid att sitta framför en dator så mycket som jag gjort. Detta innebär att jag verkligen måste skärpa mig med träna rörlighet och hela tiden sitta ergonomiskt rätt. Ska även försöka ta upp yogan igen som varit på sommarpaus. Tror detta är något många av oss borde tänka extra mycket på, hur vi sitter när vi använder en datorn. Påminna oss om att röra ofta och mycket på axlarna och att göra sådan träning som ökar rörlighet och blodcirkulationen i nacke-axlar partiet för att inte stelna ihop.

Märker du av att du stelnar till / får huvudvärk om du sitter mycket framför datorn? Brukar du aktivt tänka på hur du sitter när du jobbar?


Likes

Comments

Matrecept

Idag efter jobbet fick jag så lust för smoothie. Såg att jag hade en hel del frukt hemma och kokosmjölk, vilket resulterade i denna smoothie. Vet ni vad? Den blev SÅ god! Ni kommer älska den. Bilderna blev också så fina. Sekunden efter lyckade jag dock fälla mitt fina glas i golvet så jag fick storstäda och sörja mitt favoritglas. Nog om det, nu till receptet!

Recept, två portioner

2 dl kokosmjölk

1 banan

1 apelsin

1 persika


Skala bananen och lägg den i mixern. Skär bort skalet och även det vita skinnet på apelsinen och lägg i. Tvätta persikan med varmt vatten och skär den i bitar så du får bort kärnan, tillsätt i mixern. Häll på kokosmjölken och mixa i en mixer i ca. 1 minut så att det inte finns några klumpar kvar. Häll upp i glas och tillsätt några isbitar i varje glas.

Hoppas det smakar :)


Likes

Comments

Livsstil

Igår berättade jag ju om att jag fått olika sorters feedback på min blogg och tänkte att detta är något jag vill skriva lite mer om. Att få feedback på något man gör, ett arbete eller kanske en idrott är väldigt viktigt för utveckling. Jag tror att man har möjligheter att utvecklas mycket bättre om man tar emot både positiv och negativ kritik med öppna armar. Ibland kan det dock vara svårt och då kan dessa tips hjälpa lite.


1. Våga be om både positiv och negativ kritik!
För att kunna utvecklas är det bra att få höra andras åsikter och tankar. Därför är det toppen att gå fram till någon och fråga om personens synpunkter. Kom dock ihåg att fråga efter både det som är bra och det som kan utvecklas. Vi vill lätt bara fokusera på det negativa men det positiva är minst lika viktigt!


*****

2. När du får positiv kritik, ta emot den med öppna armar och spara den djupt i minnet.
Speciellt när jag elitidrottare kunde jag ha svårt för att ta emot den positiva kritiken. Man pratade så mycket om vad som inte var rätt, och vad som skulle utvecklas, att man sedan hade svårt att ta emot det som faktiskt var bra. Med tiden lärde jag mig att ta emot det positiva utan att ifrågasätta det på något sätt och märkte verkligen hur stor skillnad det gör både för motivation och självförtroende. Säger någon åt dig: Oj vilken bra presentation du gjorde. Ta då emot kritiken med ett glatt tack och spara det positiva i minnet. Börja inte ifrågasätta eller säga något i stil med "nå det var väl helt okej", för då vänder du det positiva till något negativt. Alla vi gör något bra och det ska vi även spara i minnet och påminna oss själva om.

​3. Våga höra negativ kritik, och var lyhörd.
Att få negativ kritik kan vara riktigt svårt att ta emot ibland. Speciellt om det handlar om något som är dig kärt eller något du lägger väldigt mycket tid på. Försök alltid tänka att varje negativ sak, innebär något som kan utvecklas. Egentligen skulle jag inte vilja kalla det ens negativ kritik, utan istället positiv kritik och utvecklande/förbättrande kritik. För allt går att förbättra och utveckla. Därför är det ju toppen att få veta vad som man kan förbättra, för att sedan kunna ta tag i det.


*****


4. Var realistisk och lita på magkänslan.
Ibland kan människor slänga ur sig saker som egentligen är tänkt som utvecklande kritik men som kanske är helt fel. Jag tycker det är viktigt att ta emot utvecklande/negativ kritik, men också att vara realistisk. Har någon precis sagt åt dig något som du inte alls tycker stämmer, inte ens det minsta. Var då lite realistisk, fundera om det verkligen kan vara så? Lita på din magkänsla. Känner du att personen har en poäng, fundera om du kanske kan ta med dig en del av kritiken? Känner du att nä, detta stämmer verkligen inte. Lämna då kritiken där och gå vidare.


*****


5. Kom ihåg att när du ber om att få feedback, så kommer du troligtvis att få något som får tankarna att snurra.
Försök att tänka på kritiken lite som en utomstående person. Ta inte åt dig i onödan, utan försök istället ta öppet emot kritiken och se det som ett hjälpmedel, ta med dig det som du tycker verkar vettigt och fundera på hur du kan göra det bättre. Fastna inte i gammal kritik utan gå vidare. Förutom om den är positiv och ger dig en riktig boost, då ska du tänka tillbaka på den hur många gånger du vill <3

​Har du några tankar eller tips kring ämnet? Dela gärna med dig!


Likes

Comments

Utbildning & Jobb

Jag är tillbaka i Finland efter en resa som beskrivs bäst med fyra bokstäver m a g i . Tänkte dock pausa litegrann med inlägg om resan för att återgå lite till andra teman och kategorier här på bloggen. Har 500 bilder att gå igenom också så måste få lite tid att gå igenom dem först. Idag tänkte jag vi skulle prata lite om mina tankar kring hösten och denna blogg. Som jag ju skrivit om flera gånger bland annat HÄR, så drömmer jag om att kunna ta nästa steg med bloggen. Såhär på sensommaren har jag därför försökt fundera lite mer kring vad som kan utvecklas, frågat andra och varit med på en feedbacktråd på Facebook.

Feedback tråden är en tråd i en grupp på FB där några bloggare gett feedback åt varandras bloggar. Jag tycker alltid att det är toppenbra med feedback, både positiv som negativ. Det gör att man verkligen kan utvecklas och även ser vilka områden som behöver utvecklas. Ibland kan det vara riktigt svårt att ta emot feedback och olika sorters kritik, något som jag lärt mig hantera på ett bra sätt via elitidrotten. Vägen dit har ändå inte varit helt simpel, tänkte att morgondagens livsstilsinlägg skulle handla om just detta: positiv och negativ kritik och hur man kan ta det. Hoppas ni tycker det verkar intressant!


​Bilderna är tagna av Veronica. Tycker de blev riktigt härliga!

Det som jag har kommit fram till via tråden är att jag i framtiden tänker försöka strukturera upp det mer. Har fått feedback om att det ibland blir lite rörigt och att det inte finns någon tydlig struktur mellan livsstilsinlägg, matrecept och vardagsinlägg. Fick några kommentarer om att jag borde dra ner på vardagsinlägg men känner själv att jag hellre strukturerar upp det än att tar bort vardagsinläggen, eftersom jag själv tycker om att skriva och fota om min vardag. Samtidigt verkar ni som läser också gilla dem enligt statistiken, men om jag har fel får ni gärna hojta till! I framtiden kommer det bli mer struktur bland mina tre kategorier, vilket jag hoppas kommer göra skillnad :)

En feedback som jag tänkte spinna vidare på var den jag fick av Jennifer om att försöka lyfta fram mina populärare inlägg, recept och träningstips så att de är lättare att hitta till. Det är något jag tänkte fortsätta fixa med. Har ju börjat lite i sommar med mina recept sidor som ni kan hitta högst upp genom att trycka på fliken RECEPT (här) (här) och (här). Något som Daniela brukar påminna och peppa mig om är att ha mera planering bakom när jag skriver inläggen. Att det inte blir så som det nu blir oftast för mig, att jag sätter mig ner och skriver när jag får en lucka. I framtiden vill jag ha en tydligare planering så att inläggen kommer upp i tid. Har Danielas bloggande som mitt mål haha, den tjejen publicerar inläggen nästan exakt samma tid varje dag. Det ni.

Hur som helst, har jag mycket planer för denna blogg som jag hoppas ni kommer märka av! Kommer bli tufft att fixa både heltidsstudier, deltidsjobb och bloggen men jag tror det kommer fixa sig riktigt bra bara jag strukturerar upp det lite. Nu frågar jag er igen! Har ni önskemål på inlägg? Kommentera gärna i såfall <3

Likes

Comments

Idag började vi dagen med att dra på oss badkläder, gå ner till ett lokalt bageri och så köpte vi med oss frukost och gick ner till stranden. Så satt vi flera timmar på stranden, åt frukost och drack kaffe. Fick äntligen smaka på riktiga franska croissanter och de smakade precis så bra som jag hade tänkt mig! Vi badade även i havet och det var så skönt. Efter stranden duschade vi av oss saltvattnet och därefter fixade vi oss klara för Monaco.

Nu har vi precis kommit fram till Monaco, tåget tog bara 20 minuter från Nice så det var verkligen inte lång väg. Nu ska vi se vad Monaco har att erbjuda. Fick en önskan om att skriva ihop en liten Nice-guide eftersom många av er verkar vara påväg hitåt, ska försöka bli klar med den nästa vecka. Blir ju rätt mycket vardagsinlägg nu i och med resan, men hoppas ni tycker det är okej och kul att läsa om :)  Nu ska vi utforska Monaco, jag är så taggad!

Likes

Comments

Godkväll! Tänkte att jag skulle kika in ännu en gång ikväll och uppdatera er lite. Hoppas ni gillade kantarellpajen förresten, tycker själv den är så magiskt god!

Just nu är vi påväg till stan för att äta en sen middag. Vi har haft en helt fantastiskt dag. Vi har gått massor, enligt Änäs telefon hela 14 km! Inte så illa va? Vi har rört oss omkring i Nice, gått på strandpromenaden, förundrats över hur fantastiskt vackert och turkost hav det är här, strosat runt i gamla stan, imponerats över mäktiga byggnader så som Ryska Kyrkan osv. Detta har även varit min enda semesterdag för hela denna sommar så jag har verkligen försökt njuta till max.

Imorgon tänkte vi börja morgonen med ett morgondopp och kring lunch ska vi ta tåget till.... Monaco!! Ser så mycket fram emot att åka dit! Nu ska jag sluta skriva, kram på er ❤️

Likes

Comments

Äntligen är det svampsäsong. Just nu går det att hitta en hel del kantareller i skogarna och tänkte därför att det ju inte kunde passa lämpligare än att dela med mig av mitt recept på vegetarisk kantarellpaj. Enkel och så god! Ta med dig lite gott fika, gå ut på en härlig skogspromenad och laga middag på det du hittat. Både kul och ekonomiskt! Nu till receptet :)

Recept, en kantarellpaj

400 g färska kantareller

Två små sommarlökar med blast

0.75 dl grädde

1 dl mjölk

2 Ägg

150 g ost

2/3 dl färsk Persilja

1/3 dl Timjan

Salt, chilipulver och peppar

Gör pajbottnet enligt mitt recept HÄR. Börja med fyllningen när pajskalet är i ugnen. Hacka sommarlöken och blasten. Skär kantarellerna i bitar. De behöver inte finhackas, men hacka dem så att de blir till åtminstone lite mindre bitar. Stek lök och kantareller på medelstark värme i lite olja. Krydda med salt, chilipulver och peppar. Klipp ner persiljan och timjanen och stek lite till.

Ta ut pajskalet när det är klart och låt det svalna. Blanda ägg, mjölk, grädde och kryddor i en bunke. Vispa lätt så att ägget inte är klumpigt. Lägg kantarell och örtblandningen i pajskalet och fördela den jämnt över hela. Häll över mjölkstanningen så att också den fördelas jämnt. Lägg till sist på den rivna osten som topping. Jag använde riven mozzarella men tror det går lika bra med någon annan ost också. Ställ in pajen i ugnen på 220 grader i ca. 25-30 minuter. Håll koll så den inte bränns vid. Servera med en fräsch sallad.

Hoppas det smakar :)

Likes

Comments

Godkväll från Nice! Vi har nu kommit fram till vårt hotell och fått vårt rum. Resan hit har gått väldigt smidigt och bra. Jag var ju på jobb ännu på förmiddagen, kom sedan hem och snabbt fixade det sista innan det var dags att åka mot flygfältet. Den bussen jag hade tänkt ta var väldigt sen, vilket innebar att jag blev sen till tåget till flygfältet. Fick därför springa mellan Kampen och Järnvägsstationen. Inte så mysigt att springa i strålande solsken med alla väskor och dessutom nya skor haha. Hann som tur med tåget men var helt slut efter min lilla springtur. På tåget mötte jag upp Johanna och så kom vi i lugn o ro fram till flygfältet. Så smidigt när det nu går tåg till Helsingfors-Vanda flygplats, fattar inte varför de inte kunnat bygga den tidigare. Underlättar verkligen rejält! Det var rätt länge sedan som vi sågs senast med Johanna så vi tog oss en kaffe och satt och pratade igenom senaste tiden tills vi väntade på flyget. Vi lyckades knipa de sista lite billigare biljetterna på ett direktflyg till Nice, så vi hade verkligen tur med biljetterna.

Nu har vi fräschat upp oss lite och väntar just nu på Malin & Zacke att de också ska komma hit till Nice och sedan går vi ut o äter middag. Ska bli kul och se om det finns mycket vegetariskt på matlistorna. Är så otroligt glad att vara här! Har drömt om att komma tillbaka hit sedan vi körde igenom här en gång när jag var liten, vilket jag knappt kommer ihåg något av. Nu är jag äntligen här och ska verkligen ta ut allt vad jag kan av denna resa. Fantastiskt resesällskap har jag ju också vilket ju gör allt ännu bättre. Vi har hunnit promenera runt redan lite och det är såå fint här. Massor fina hus, mysiga restauranger, långa stränder och glittrande vatten. Nu ska vi gå ner och möta upp de andra. Hörs imorgon, kram!

Likes

Comments

Detta recept skulle egentligen ha kommit upp redan igår men det blev något knas med tidsinställningen. Nåväl här kommer receptet på min favoritfrukost just nu! Väldigt gott och fräscht, lätt att äta och ger även en bra mättnadskänsla. Perfekt också om man vill vara snabb på morgonen och inte vill lägga så mycket tid på att laga frukost. Allt jobb görs ju i princip kvällen innan så man sparar väldigt mycket tid med denna frukost. Receptet är gjort enligt portion, eftersom den lämpar sig bäst att göra direkt i portioner och inte som en stor sats.

Recept på god chia & havregrynsfrukost med nektarin

1 dl kokosmjölk

4teskedar chiafrön

1 dl havregryn

1 dl naturell yoghurt

1 nektarin

ev. mynta

Börja med att blanda havregryn och kokosmjölk i ett glas. Rör om så att det blir till en röra. Låt stå i ca. 10 minuter. Blanda därefter chiafrön med yoghurt så att chiafröna fördelar sig jämnt omkring. Häll blandningen på "havregröten" i glaset, så att det blir ett lager ovanpå. Lägg på lite färskplast och ställ in i kylskåpet över natten.

På morgonen: Ta ut glaset från kylskåpet. Tvätta nektarinen och skär den i bitar. Lägg fruktbitarna på som ett översta lager och toppa med lite mynta. Det ska vara rikligt med nektarin så om det blir fullt kan du fylla på efterhand när du äter.
Hoppas det smakar :)

Ps. Har du inte nektarin hemma så går det bra att toppa med annan frukt eller bär.

Likes

Comments

Hoppsan! Igår hade jag en superdag vilket gjorde att jag helt enkelt inte hann blogga, vilket ju inte händer ofta! Det var veklingen fullt upp från morgon till kväll. Jobbade en hel dag, sen en snabb fika hos Fammo, promenad med Linus, lite fixande med Pappa och så bakade jag bröd tills det sa PLiNG vilket innebar att mina flickor stod vid min ytterdörr. Därefter fylldes lägenheten med nästan hela gänget, vilket är ovanligt. Vi kom inte på när vi sku ha varit så många senast. En del av oss har träffats rätt mycket senaste tiden, men igår var även några av tjejerna med som inte kunnat komma med på träffarna på flera år! Så häftigt ändå hur det känns som att allting är precis som förut när man till sist träffas. Vi funderade också på om vi någonsin kommer lyckas träffas allihopa. Det är verkligen galet hur olika tidtabeller och liv vi har just nu. Saken gör det ju inte lättare att vi just nu är väldigt utspridda då en av tjejerna till exempel bor i Nya Zeeland. Nåväl, det kommer nog en dag när vi kan hänga hela gänget igen.


Som ni kanske förstått i detta skede var gårdagskvällen otroligt lyckad. Ljudnivån var verkligen maxad när alla pratade konstant hehe. Det stör dock inte alls, tvärtom är det ju ett fantastiskt tecken att vi fortfarande efter att ha hängt ihop i över 10 (!) år har så mycket att prata om. Mycket prat och mycket skratt, precis som det ska vara. Ser fram emot att spendera många många år tillsammans med dessa tjejer.Vi brukar oftast köra lite knytkalas aktigt när vi träffas och denna gång hade vi verkligen perfekta kvällsmålet framdukat med olika tesorter, frukt, grönsaker, nybakt bröd och lite godsaker, mums.

Även underbara Celina var med och stal nog en hel del uppmärksamhet ;) Världens sötaste som satt riktigt snällt och tittade på oss när vi babblade på. Min kväll slutade med att hon somnade i min famn, så härligt. Väldigt fascinerande också hur barn klarar av att somna trots hög ljudnivå och ljust rum. Själv behöver man ju både ett tyst och mörkt rum för att kunna sova riktigt djupt, eller nä, vem lurar jag egentligen. Brukar ju somna typ varje gång jag sätter mig i en bil, om jag inte kör själv förstås. Kanske man inte var så kräsen ändå haha.

Det var lite om gårdagen. Ikväll ska jag cykla till stan och möta upp Veronica. Det blir en hel kväll tillsammans med middag och promenad längs havet (vadå romantiskt haha). Veronica nämnde också att middagen som ska bjudas är väldigt bloggvänlig så kameran får följa med. Ni lär ju märka imorgon om det stämde eller inte. Ska försöka packa ikväll också, för imorgon åker vi!!! Så kul! Ikväll ska ni förresten få ett recept på min favoritfrukost just nu, den måste ni prova. Kramar ❤️

Likes

Comments

Ibland tror jag verkligen att vissa saker bara råkar ske på samma gång av en orsak. Som att det finns någon extra lite kraft som ser till att man har något, för att klara något annat. Linus är ju som sagt hos mig fram tills imorgon. Just idag behövde jag honom lite extra mycket. Idag på morgonen vaknade jag av att han stod på två ben och försökte väcka mig genom att krafsa lite mot min säng. Världens finaste sätt att vakna, med två förväntansfulla ögon och en svans som viftar i full fart. Måndag morgon blev plötsligt lite lättare. I övrigt har det varit en ganska tung dag för mig, och beslöt tills sist för att ställa in kvällens planer. Den där extra energin som jag alltid brukar ha, fanns helt enkelt inte där. Stora känslor och lite ord. Då finns det inget bättre än att ha sin fyrbenta vän som alltid är så glad. Snörde på mig skorna och gick på skogspromenad med pojken, han var så lycklig när han gick träffa många hundkompisar och springa omkring för sig själv. Även jag fick nytta av vår promenad. Verkligen bästa terapin för mig. Efter en timme kom vi tillbaka hem, lite lättare till mods än innan promenaden.

Ikväll hade jag egentligen tänkt städa och fixa lite inför imorgon när tjejerna kommer hem till mig på kvällsfika men har istället stått och lagat mat i timmar hehe. Behövdes lite matterapi också. Ser massor fram emot imorgon kväll, kommer bli så kul att få flickorna hit. Tror jobbdagen kommer gå fort också när man vet vad som väntar efter den. Nu ska vi gå en sista kvällsprommis innan det är dags att sova. Godnatt på er!

Likes

Comments

Gårdagen var otroligt lyckad. Vi hade fullt upp hela dagen med lekar och olika lekfulla tävlingar och så blev det middag och dans på stranden till småtimmarna. Temat var after-ski och värdarna hade verkligen gjort ett otroligt stort jobb med olika detaljer för att ge en skidortskänsla på området. Alla gäster hade också gått helt in för temat så vi fick oss många goda skratt åt olika sorters färggranna och lurviga outfits. Hade så roligt att jag totalt glömde bort att ta bilder, dessa två är de enda som jag lyckades åstadkomma. De beskriver dock inte kvällen överhuvudtaget haha. Men men. Än en gång har helgen swishat förbi och det är dags för en ny jobbvecka imorgon. Det blir dock en lite kortare arbetsvecka för min del eftersom vi ju åker till Frankrike på torsdag!

Nu har jag precis landat i soffan efter en dag på landet. Vi har bland annat bakat mycket bröd med mamma och tagit det väldigt lugnt. Inatt sover Linus hemma hos mig så det är mysigt. Vi måste ännu gå en kvällspromenad så ska försöka tajma in en tidpunkt när regnet inte öser ner. Han är inte så förtjust i ösregn om vi säger så haha. Nu ska jag käka lite kvällsmål, hörs imorgon!

PS. Såg precis att en av killarna på festen tagit en massa hejdundrande fina bilder, ska se om någon av dem kanske kan publiceras här senare i veckan!

Likes

Comments

Glad lördag hörni! Är just nu i båten påväg till Ingå hamn och därefter kör jag till Lojo där Marias stora fest går av stapeln idag. Lovade ju igår att berätta mer om torsdagens konsert och så ska jag även göra! Kan dock inte vara utan att mixa in lite tankar från förra veckans konsert också eftersom jag funderat mycket på dessa i efterhand.

För totalt 45 euro har jag fått spendera två dagar i livemusikens tecken. Även första gången i mitt liv som jag betalat för att endast se på två finska artister. Jag är så glad att jag gick på dessa två konserten för de gav så mycket mer än jag kunnat tänka mig.

Som ni vet var jag ju och såg på Antti Tuisku och SANNI. Två väldigt olika artister men med en gemensam nämnare. Låt mig ta två exempel från båda konserterna för att närmare förklara vad jag är ute efter.

Antti Tuisku: Pausar showen och musiken och håller ett tal om hur han fram till år 2013-2014 levt enligt vad andra tycker och tänker att han borde. Hur han sedan under dessa år fattade att han inte kan leva för någon annan utan för sig själv. Han står där framför en fullsatt publik och berättar om att han inte alltid varit denna självsäkra glada dansande man, utan att han också gått igenom mycket för att komma dit han är idag. Han uppmuntrar oss om att komma ihåg att det är fint att vara unik, att vi ska göra det vi mår bra av, och strunta i vad andra tycker. Jag menar, han hade ju verkligen inte behövt hålla tal åt sin publik, men han gör det, för att hoppeligen fler vågar gå sin egna väg här i livet.

SANNI: Typ världens coolaste tjej. Blått hår och allmänt rätt tuff känsla över hela henne. Otroligt imponerande duktig musikaliskt också, spelade flera olika instrument under kvällens gång plus att hon sjöng fantastiskt bra. Det var väldigt tydligt att konserten betydde mycket för henne, att det var stort att uppträda framför en såpass stor och taggad publik. Såpass stort att hon råkade slänga iväg mikrofonen i misstag när hon härjade och dansade så mycket, så att den försvann under scenen. Istället för att snabbt vifta bort det för att ingen skulle märka hennes klumpighet, brister hon ut i ett stort flin och konstaterar att hon verkar tycka detta är lite väl roligt när hon inte ens kan hålla i mikrofonen. Några minuer senare lyckas hon ännu till tappa bort sina solglasögon på scenen haha.

Så vad är dessa artisters gemensamma nämnare förutom att de är fantastiskt duktiga live-artister? Jo de gör sin grej men visar samtidigt att fastän de är stora och har lyckats så är de fortfarande helt vanliga människor som också går igenom tuffa tider, ifrågasätter sig själv och andra, gör misstag, är klumpiga och vågar skratta åt det.Jag blir verkligen galet inspirerad av människor som bara gör sin grej och som dessutom uppmuntrar andra att göra detsamma och som visar att de är helt vanliga människor så som vi andra. Ödmjukhet, det ni, är så fantastiskt vackert ibland.

PS. Daniela skrev ett fantastiskt härligt inlägg om torsdagen och att gå på konsert. Tryck på hennes namn så kommer ni till inlägget!

Likes

Comments

Idag efter jobbet styrde jag kosan direkt mot Helsingfors för att möta upp min fina Veronica. Vi gick förbi Kafé Mutteri köpte med oss fika och så satt vi och bara njöt vid havet i flera timmar. Drack kaffe, åt mackor och glass. Pratade om livet, skojade och skrattade. Gick en promenad och satte oss vid en klippa och pratade lite till. Timmarna bara flög fram. Alltid lika roligt att umgås med denna tjej. Vi hade verkligen supertur för det har regnar hela dagen men precis när vi skulle träffas så sprack det upp och vi fick njuta av fint väder.

Helsingfors levererar verkligen magiska sommarkvällar just nu. Njuter så mycket. Gårdagens konsert var också väldigt lyckad. Hon är otroligt cool dendär SANNI. Nu kom jag precis fram till landet och ska äta en sen middag med mina föräldrar. Ville ändå kika in och säga hej och önska er en fin fredagskväll ❤️

Likes

Comments

Idag hittar jag och Daniela på något väldigt roligt. Vi är nämligen påväg på SANNI:s konsert! Jag var ju även förra veckan på konsert, tycker det är så roligt! Vädret är verkligen på vår sida idag, strålande vackert och bra temperatur. Lite blåsigt dock men det gör inte så mycket när det ändå blåser varma vindar. Konserten är, så som även förra veckan, på Ärtholmen som ligger precis vid havet. Detta kommer bli en magisk kväll för hur kan det gå snett när man har fantastiskt sällskap, underbart sommarväder, bra musik och havet som utsikt? Nu väntar vi på SANNI, några minuter kvar! Så taggade :) Hörs imorgon, kram!

Likes

Comments

I augusti händer det ofta mycket och man drabbas lätt av små förkylningar. Därför tänkte jag att det passar perfekt med en smoothie som är fylld med en massa vitaminer, för att boosta immunförsvaret och undvika förkylningar. Denna är supergod och fullproppad med nyttigheter. Passar perfekt på en varm dag när man vill ha något friskt och fräscht att dricka till frukost eller mellanmål.

Fräsch och frisk grönkålssmoothie, ca. 4 portioner

1.5 dl färsk grönkål (ca. 1.5 nävar)

1 apelsin

1.5 dl vatten

1 nektarin

1 lime, skal och saft

1/3 dl färsk mynta

Skala apelsinen så att du får bort även det vita skinnet. Lägg i apelsinen i mixern. Tillsätt sedan grönkålen, myntan och vattnet. Riv limeskalet ner i mixern och pressa ner saften. Skär till sist nektarinen i bitar så du får med allt fruktkött men bort kärnan, lägg sedan ner allt fruktkött (med skal!) i mixern. Mixa alla ingredienser ordentligt så att det inte finns några klumpar kvar. Häll upp i glas och servera.

Hoppas det smakar :)

PS. Om du vill kan du lägga i några isbitar i glasen för att kyla ner smoothien lite extra mycket.

Likes

Comments

Alltså vet ni? Jag förstod först idag att vi påriktigt redan är inne på första veckan i Augusti! Kändes som att det fortfarande var Juli men idag när en kund sade dagens datum högt så fattade jag först att hjälp vi är redan i Augusti. Denna sommar har gått så otroligt fort. Dock ska man inte misströsta för det är ju ännu länge kvar av sommaren! Nu är det under en månad kvar tills jag börjar skolan och går ner i arbetstimmar. Har fått klart att jag får fortsätta jobba på mitt jobb fram till slutet av detta år ( jippiee!) så det känns superbra. Skönt att inte behöva söka nytt jobb också nu till hösten. Känns omöjligt att klara av hyra mm. med bara studiestöd så för min del känns det som ett måste att ha ett jobb vid sidan om studierna. Fler som känner likadant?


Bilden ovan tog jag igår när vi satt och drack te och åt choklad. I helgen ska Maria ha en stor fest på hennes sommarstuga som jag sett fram emot sedan typ i våras. Så roligt att den helgen äntligen är här. Igårkväll satt vi flera timmar på min balkong och njöt och pratade. Uppskattar verkligen min balkong massor. Fastän den är liten så ger den så mycket, verkligen som ett extra rum. Vet inte heller var jag skulle placera alla mina växter och örter, om jag inte hade balkongen så det är bra att det finns haha. Ni kan se en skymt av dem på bilden ovan. Som en liten trädgård.

I övrigt är det ju mycket som händer i Augusti, både skolan och så min Frankrike resa. Sedan har jag inplanerat roligt program nästan varje helg som jag ser massor fram emot. Sedan hoppas jag att jag äntligen skulle kunna berätta mer om ett projekt som jag skrev om lite i våras. Minns ni det som hade med mat och bloggen att göra? Har idag fått se lite mer om hur projektet kommer se ut och jag tror och hoppas att det kommer bli grymt! Som ni kanske märker händer det mycket just nu och jag hoppas alla ni som läser fortsätter hänga med även i höst, och hoppeligen blir vi ännu fler! Nu ska jag sluta babbla och ta tag i kvällens middag. Märker att jag hoppat lite från ämne till ämne i dehär inlägget, hoppas ni hängt med haha. Snart kommer Mixu hit, vi ska umgås och spela bordspel hela kvällen, blir underbart.


Likes

Comments

Glad tisdag på er! Har precis slutat jobba och är helt slut i huvudet för tillfället. Massor på jobbet just nu så hjärnan får arbeta mycket! Just nu är jag påväg till Hagalunds centrum för att möta upp Cessi på en snabb kopp kaffe. Ikväll kommer Maria sedan hem till mig och så ska vi hänga hela kvällen. Lyxigt att få träffa två av sina bästa vänner under samma dag!

Tänkte att jag skulle berätta om en av de roliga sakerna som jag pratade om förra veckan som jag bokat in. Det är nämligen så att vi bokade lite spontant en resa med några av mina vänner. Var inställd på att bara vara i Finland hela sommaren men när de frågade så kunde jag inte hålla mig. Har ändå jobbat hela sommaren så känner att det blir kul med några dagars semester innan skolan börjar!

Vart ska vi åka då? Vi ska åka till ... NICE I FRANKRIKE! Vet inte om jag nämnt det tidigare här i bloggen men Nice har alltid varit ett dröm resmål för mig enda sedan jag var liten. Har alltid tänkt mig att kaffet och croissanterna där smakar magi. Vi får se om det stämmer eller inte haha. Bilden ovan är från min Greklandresa i maj. Känns som om det var superlänge sedan redan! Mycket har ändrat bara sedan dess och mera färg och vitiligofläckar har kommit fram under sommaren ;)

Men hörni! Nu vill jag ha era bästa tips! Vad får man inte missa i Nice? Bästa caféerna och restaurangerna? Tips på aktiviteter osv? Vi kommer vara där torsdag kväll- söndag dag så ingen lång resa men en hel del borde vi ändå hinna göra!

Likes

Comments

Kalljästa bröd är toppen när du vill börja nästa dag lite extra lyxigt. Du rör bara ihop degen kvällen innan, låter den jäsa under natten och så är det bara på morgonen att forma till önskad form, toppa och lägga in ugnen och vips så har du nybakt bröd framför dig. Perfekt också om du planerat in en brunch och vill bjuda på hemlagat färskt bröd. Detta nässelbröd med tranbär är saftigt och fantastiskt gott. Passar perfekt till frukost eller en god soppa.

Recept en limpa

10 g jäst

1 dl havrekli

1 dl rågmjöl

0.75 dl torkade tranbär

lite salt

2 msk rapsolja

2.5 dl vatten

1.5 dl nässlor (förvällda)

7 dl semlemjöl

eller

3.5 dl grahamsmjöl och 3.5 dl vetemjöl

Topping: grekisk/turkisk yoghurt och havrekli

Värm vattnet tills det blir 37 grader (handvarmt). Tillsätt de förvällda nässlorna och mixa dem med en stavmixer så att de blir till mindre bitar. Tillsätt jästen och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt därefter olja, havrekli, salt och tranbär, rör om. Tillsätt därefter mjölen tills degen blivit fast, det gör inget om alllt mjöl inte kommer till användning. Degen behöver inte bearbetas mer än nödvändigt utan när den blivit fast är den klar. Täck bunken med färskplast och ställ in i kylskåpet.

På morgonen: Ta ut degen från kylskåpet. Lägg lite mjöl i bunken, forma degen till önskad form och lägg den på ett bakplåtspapper. Lägg ugnen på 230 grader. Låt degen jäsa under en bakhandduk så länge ugnen blir varm. Pensla brödet med grekisk eller turkisk yoghurt och strö över lite havrekli. Grädda brödet i ca. 30 minuter.

Hoppas det smakar :)

Likes

Comments

Denna helg har flugit fram. Igår körde jag ut till landet igen och mötte upp mina föräldrar. Kan inte få nog av att vara här så valde att åka ut igår för att hinna vara här en stund i varje fall. På kvällen hade vi inplanerat att gå på Skärgårdsteatern som befann sig i Barösund denna helg. Innan det brukar mamma och pappa ha som tradition att gå på Barösunds fina restaurang Scola och denna gång fick jag hänga med! Scola är en fantastiskt fin restaurang som man hittar högst uppe på ett berg nära Barösunds hamn och färjfäste. Verkligen den perfekta platsen att ha en restaurang på. Namnet kommer från att byggnaden förut var skolan i Barösund.

Där åt vi sedan både huvudrätt och efterrätt innan det var dags att ta sig mot Walhalla där teatern skulle äga rum. Teatern var dock lite väl konstnärlig för min smak, fattade nämligen knappt något av den haha. Men riktig rolig var den ändå. Maten däremot var otroligt god, speciellt huvudrätten. Rekommenderar Scola åt alla! Värt att åka ända dit bara för maten och utsikten. Det är verkligen unikt att kunna sitta och äta högt uppe på ett berg med skärgården som utsikt. Även restaurangen i sig är väldigt vacker. Stort och varmt tips från mig!

Likes

Comments

Hej kära ni. Hoppas ni haft en fantastisk helg. Det känns som att min började redan i torsdags fastän jag jobbade ännu på fredag. På torsdag firade vi ju Märta med parkhäng och Antti Tuiskus konsert och det var en så otroligt lyckas kväll. Tuisku levererade verkligen. En otrolig show och massa energi. Dansade som aldrig förr medan solen lyste för fullt. På bilden ovan ser ni mig, Märta, Cessi och Martina. Mina fina flickor som alltid får mig på så bra humör.

Det är verkligen något magisk med finska sommarkvällar, när man sitter länge ute vid havet och solen håller en varm. När godiset smakar lite extra gott och allt är lite vackrare än förut. Att få vråla till livemusik och dansa som att det inte finns en morgondag. Det är kvällar man minns länge. Kvällar när man inte tänkte på något annat än vad som hände just då, i den stunden.

Igår var också en sådan kväll som jag kommer minnas länge. Mötte upp ett gäng vänner. Någon tog fram en gitarr och så satt vi och spelade och sjöng. Åt snacks och pratade om livet. Om stora och små saker. Om saker som gör en ledsen och som får en att skratta. Plötsligt kom någon på att vi går ut på stan en sväng. Sagt och gjort. Där gick vi sedan och njöt av att kunna gå mitt i natten på stadens gator utan att frysa. Sommarkvällar alltså. Så fantastiskt underbara. 


Likes

Comments

Goda vegetariska pajer är helt klart en av mina favoriträtter just nu. För att de ska bli tillräckligt näringsrika och mättande brukar jag vara noga med att de både innehåller bra fetter, protein och kolhydrater. Denna paj är helt klart sommarens favoritpaj, så otroligt fräsch och god, dessutom rätt lätt att göra. Ni MÅSTE prova denna!


Grönkål och kikärtspaj med örter

100 g färsk grönkål

6-8 kvistar rosmarin

1 sommarlök med blast

0.75 dl färsk persilja

100 g kikärter (utan saltlag)

50 g getost

2 ägg

0.5 dl mjölk

1 dl grädde

salt & chiliflakes & peppar

4 körsbärstomater

Gör ett pajskal enligt mitt recept på pajdeg med grahamsmjöl och kvarg HÄR. Börja med fyllningen under tiden pajskalet är i ugnen. Hacka grönkål och örter. De behöver inte hackas supersmått men så att de passar bra till fyllningen. Hacka sommarlöken och blasten. Stek grönkål, örter och lök i en stekpanna med lite olja. Tillsätt kikärterna när grönkålen krympt lite och löken börjat få färg, stek ytterligare några minuter. Krydda med salt, chiliflakes och peppar. Ta sedan pannan från plattan. Håll koll på pajskalet så du inte glömmer det i ugnen!

Blanda ägg, mjölk och grädde i en bunke. Om du gillar kryddstark mat kan du krydda med lite salt, chiliflakes och peppar. Rör om.

Lägg grönkål & kikärtsblandningen i pajskalet så att det är jämnt fördelat. Ta fram getosten och riv den i bitar och placera ut bitarna jämnt i hela formen. Tillsätt ägg & mjölkblandningen i formen. Försök fördela den så att det hela pajen täcks och att det blir jämnt fördelat, även ut i kanterna. Skär till sist körsbärstomaterna i skivor och lägg dem på toppen av all fyllning.

Grädda pajen i 220 grader i ca. 25 minuter. Håll koll så att pajen inte bränns! Sänk värmen om det verkar som att den lätt bränns. Servera pajen med en god sallad.
Hoppas det smakar :)

Likes

Comments

Igår lade jag ut denna bild på Instagram med texten:

Jag drömmer om att i framtiden kunna leva, åtminstone delvis, på att blogga & på att hjälpa andra att hitta en vardag de trivs lite extra bra i. Att dessutom kunna lägga ner mycket tid på att skapa recept och laga mat, hade gjort det ännu lite bättre. Jag hoppas det kommer en dag när jag kan titta tillbaka på denhär bilden och tänka att "Yes jag fixade det" 💪🏼😎 Man måste våga drömma mycket, jobba hårt för sina mål o sen får framtiden visa resten

Responsen jag fick på min bild och text gjorde mig tårögd. Det finns så många fantastiska människor därute som ger en så mycket kärlek och glädje. Tänk att jag ännu till har lyckan att få kalla dem mina vänner. Att få dela livets resa med dem, helt fantastiskt.

På något sätt kan jag ändå inte låta bli att lite bygga vidare på denna text. Igår bestämde jag mig för att börja skriva på svenska på Instagram, för att mer naturligt få fram text som beskriver varför de bilderna som visas där, finns där. Dock kommer instagram aldrig att kunna jämföras med det jag delar med mig här på bloggen. Det känns som att det är här jag kan spinna vidare på tankarna och jag gillar att kunna dela tankarna med just dig som läser. Såklart finns det tankar som aldrig kommer skrivas här på bloggen. Saker i mitt liv som är för privata för att skrivas ut. För så som jag sagt förut, så händer det mycket som inte nämns här och det tror jag är ganska sunt. Jag tror att det är bra att prata och skriva om mycket, men att också hålla de sakerna för sig själv, eller endast med sina närmaste, som känns för privata och stora att skriva om. Var gränsen går, bestämmer var och en själv. Men detta är en sak jag vill skriva om, något jag vill dela mina tankar med er om.

Oookej, än en gång kan det konstateras att jag lyckats ta mig in på ett sidospår och skriva en massa innan jag ens kommit fram till dagens tema, nämligen förlängning på gårdagens instagram bild. Hänger ni ännu med eller har ni somnat? Hehe.

Jag får ofta frågan vad jag vill jobba med i framtiden, hur länge jag vill blogga, vad jag brinner för, om jag verkligen tror jag kan livnära mig på branschen jag vill ta mig in på osv. Det är stora frågor, med långa svar. Det är också ämnen jag tagit upp förut, och det är ju inte direkt någon hemlighet att jag önskar, så som jag även skrev på Instagram, att bloggande, matlagning och framförallt livsstilsrådgivningen en dag är mer än bara hobbyn för mig. För mig hade det varit så häftigt. Jag tar det absolut inte som någon självklarhet at det kommer hända, men jag jobbar varje dag för att komma närmare denna dröm. Jag tror verkligen på att man ska våga drömma och våga sikta högt. Våga ha mål och våga jobba för dem. Jag är så trött på att höra hur människor pratar lite nedlåtande om de som vågar satsa på drömmar som inte är "normala", vad nu det normala egentligen är, är sen en helt annan fråga. Jag vet att den branschen jag försöker kämpa mig in i, är en bransch som många älskar och många hatar. Låter jag de negativa åsikterna stoppa mig? Nej. Jag blir ju inte lyckligare av att sträva efter något som andra tycker jag borde sträva efter, och knappast blir någon annan heller det. Jag tycker vi nu kan komma överens om att vi alla ska våga drömma, sätta mål som någon annan kanske tycker är orealistiska men som du ser att kan vara fullt möjliga men som kräver hårt arbete. Att vi vågar drömma och också vågar misslyckas. Att du gör det som känns rätt för just dig. Sikta högt och låt framtiden visa resten ❤️

Likes

Comments

Igår kväll var en himla bra kväll. Martina kom hem till mig och så lagade vi middag ihop. Innan det strosade vi lite runt i butiker. Jag hittade en fin kruka som passar perfekt hemma hos mig. Tycker det är så viktigt med fina detaljer hemma för att sätta en guldkant på känslan i rummet. Har dessutom otroligt mycket olika sorters växter, blommor och örter så det behövs en och annan kruka om vi säger så hehe. Kan visa den nya i något skede.

Till middag blev det blev en somrig rätt, som jag inte riktigt vet hur den ska beskrivas. En form av pytt i panna med potatis, morot, zucchini, torsk och färsk pesto. Riktigt god men kräver dock lite förbättring ännu för att kunna anses tillräckligt bra för att bli till ett recept som jag vill dela med mig av, men smaken var det absolut inget fel på! Till efterrätt lagade vi sedan en hallon & rabarberpaj med smuldeg ovanpå. Ska förbättra den också lite mer och så ska ni få ta del av en av de bästa efterrätterna man kan laga, om ni frågar mig.

Mätta i magen satte vi oss sedan med varsin kopp te och pratade tills klockan blev på tok för mycket. Idag var det lite svårt att ta sig upp på morgonen, men gårdagskvällen var så värt lite trötthet. Idag har jag varit på jobb och så försökt ta tag i en hel del saker här hemma. Från och med imorgon fram tills på söndag har jag rätt mycket program, så bestämde mig för att göra bort lite måsten idag så jag inte behöver stressa med dem i slutet av veckan.

Dock har jag inte bara gjort "måsten" idag, utan även bokat några riktigt roliga saker som jag kommer berätta mer om inom de kommande dagarna. Känner att jag behöver hitta på saker för att pigga upp mig själv lite och dessa saker kommer minst sagt pigga upp tillvaron rejält. På tal om roliga saker. Imorgon kväll ska vi fira Märta och det kommer minst sagt bli en uppiggande kväll. Vi ska nämligen först ha picknick utomhus (de lovar strålande fint väder!!) och på kvällen ska vi på Antti Tuiskus konsert! Hade någon sagt åt mig för bara två veckor sedan att jag skulle gå på Antti Tuiskus konsert så hade jag nog aldrig trott dem, men man slutar aldrig överraska sig själv! Hans musik är inte riktigt min favoritmusik men tycker man på något sätt lätt rycks med i alla hans låtar så det ä bra. Dessutom har jag hört att han har en fantastiskt bra show så jag är supertaggad. Tror det kommer bli en massa dansande och känner jag mig själv rätt så kommer jag sjunga med så mycket att jag tappar rösten. Åh, längtar tills imorgon. Att gå på konsert är verkligen ett av de bästa som finns!

Likes

Comments