Header
View tracker

Ikväll gjorde jag supergoda sötpotatis pommes. Det är lätt att de blir mjuka och flottiga men dessa blir krispiga ute på och mjuka inne i.

2pers

3 sötpotatisar
1-2msk potatismjöl
salt
olja att fritera i


Skaka potatisarna och skär dem i lagom stora stavar. Lägg dem sedan i isvatten i ca 15 minuter. Torka av dem med papper och strö över potatismjöl. Hetta upp oljan och lägg försiktigt i potatisen. Låt dem friteras i 5-10 min. Känn försiktigt om dem är krispiga på utsidan. Lyft upp dem och lägg dem på papper för att låta oljan rinna av. Salta och servera med valfri dipp, vitlöksdipp eller bearnaisesås är supergott att ha till!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

2 pers

2dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong
1dl vegansk grädde
1dl vatten
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1krm oregano
1tsk basilika
citronpeppar
lite cayennepeppar
salt
peppar

Koka pasta till 2pers. Bryn hackad schalottenlök och pressad vitlök i olja, tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, och kryddor. Låt puttra i 5-10min. Mixa med stavmixer till en slät sås, tillsätt sedan den veganska grädden och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan pastan. Rör ihop och servera.


Likes

Comments

View tracker

Egen lagad färskost. Ca 1-2 dl.

4 dl naturell fil/yoghurt
2,5 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
2 msk färsk hackad gräslök
1 msk färsk hackad basilika
salt
(vitlökspulver)

Mät upp naturell fil och gräddfil i en kastrull. Värm upp försiktigt till ca 45-50 grader, tills blandningen skär sig. Rör om hela tiden. Häll upp blandningen i en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen i 2-3 timmar. Rör sedan ner vitlöken och kryddorna.
Det går att smaksätta med precis vad man vill, ex chili, persilja eller bara ha den naturell.

Likes

Comments

1 person

2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl vatten
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 tsk basilika
1 msk olivolja
salt
peppar


Hacka lök och vitlök och fräs i olivoljan. Tillsätt krossade tomater, vatten, kryddor och grönsaksbuljong och låt koka ihop i 5-10 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer så att den blir slät. Tillsätt grädde och koka upp igen. Krydda med eventuellt lite salt och peppar.
Servera med enkla krispiga ost toast.
Ett perfekt och supergott vegetariskt alternativ.

Likes

Comments

Ceasarsallad är en utav mina favoriträtter. Är verkligen så gott!!
Idag gjorde jag dock en egen liten touch.


4 pers

1 romansallad
1 rödlök
1 paket bacon
2 rädisor
körsbärstomater
4 sockerärtor
parmesanost

Kanperstek bacon och hacka alla grönsaker. Skiva även parmesanosten som topping.

Kyckling

4 kycklingfiléer
chilipulver
vitlökspeppar
timjan
salt

Krydda filéerna och ställ in i ugnen på 200grader tills kycklingen är färdig. (ca 20min-25min)


Dressing

2 ägg
2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
4 tsk dijonsenap
3-4 dl rapsolja
0.75 dl finriven parmesanost
salt och peppar

Häll i alla ingredienser i en bunke, förutom oljan. Mixa samman med stavmixer. Häll sedan på oljan lite i taget, det är då dressingen kommer tjockna.

Likes

Comments

2-3 pers (form ca 25x15) UGN- 200 grader

Börja med att förkoka lasagneplattorna. Koka i vatten tills dem i princip är klara. Går fortare i ugnen då.


Tomatsås

1/2 gul lök
1 morot
1 tomat
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
1-2 dl vatten
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk dijonsenap
svartpeppar
salt

Hacka lök, morot och tomat. Stek lök, morot och vitlök. Häll i krossade tomater, hackade tomater, vatten, sambal oelek, dragon, basilika, dijonsenap och låt skjuta. Krydda sedan upp med salt och peppar, krydda ganska mycket, då smakerna blir lite svagare tillsammans med pastan.

Bechamelsås (vanlig vit sås)


35 g smör
1-2 msk vetemjöl
mjölk
salt
peppar

Smält smör, rör i mjölet. Häll sedan på mjölk, lite i taget. Såsen kommer att tjockna och då gäller det att hälla på mer mjölk. Rör hela tiden! När du är nöjd med konsistensen (krämig) så krydda med salt och peppar.


Börja med att lägga en lasagneplatta i formen. Häll sedan på lite tomatsås, bechamelsås och även några blad färsk babyspenat. Varva i omgångar och toppa med ost på sista lagret. Ställ in i ugnen på 200 grader tills osten smält och fått en gyllene färg.

Servera till grönsaker och vitlöksdressing. (Crème fraîche, vitlök, salt)

Likes

Comments

4 pers

3 paket bacon
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
3 dl vatten/mjölk
2-3 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 köttbuljongtärning
1 msk curry
2 krm cayennepeppar


Stek baconbitar ganska hårt. Lägg sedan i den hackade rödlöken. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll sedan på vatten, grädde, buljongtärning och låt koka ihop. Lägg sedan i curry, mango chutney och cayennepeppar. Lägg till sist i crème fraîche för en tjockare konsistens. Ta eventuellt och häll i lite redning om tjockare konsistens önskas. Servera till färsk pasta!!

Likes

Comments

Fröknäcke

1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olja

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl och salt. Tillsätt vatten och olja och rör till en lös smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten utav ugnen i ca 25 minuter. Ta ut plåten och skär så stora bitar som du föredrar. Grädda sedan ytterligare 20-25 minuter.


Soppa

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
500g köttfärs (byt ut mot bönor eller linser om du önskar vegetariskt)
500g krossade tomater
6 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar (byt ut mot grönsaksbuljong om du önskar vegetariskt)
2 krm cayennepeppar
1/2 tsk paprikapulver

Fräs hackad lök, skalad och tärnad potatis, strimlad paprika och köttfärs tillsammans med kryddorna och pressad vitlök. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningarna. Låt koka i ca 10-15 minuter (tills potatisen är mjuk).


Tomat- och basilikakräm

2 dl creme fraiche
soltorkade tomater
färsk basilika
salt

Sätt ugnen på 180 grader. Grovhacka soltorkade tomater och lägg dem på en plåt. Grädde dem i ugnen i 10 minuter. Låt dem svalna en stund.
Blanda creme fraiche, hackad basilika och tillsätt de soltorkade tomaterna. Krydda eventuellt med lite salt.

Servera soppan med tomat- och basilikakräm samt fröknäcke. Supergott!!

Likes

Comments

4 personer

500g lax
2 dl vitt vin
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
1/2 tsk timjan
2 msk dill
2 krm vitpeppar
1 dl creme fraiche
salt


Börja med att fräsa finhackad schalottenlök, vitlök, och timjan. Tillsätt vin, vatten, tomatpure och buljongtärningarna. Låt koka tills alkoholen försvunnit ur vinet och buljongtärningarna smält bort. Häll sedan i grädde, dill, vitpeppar, eventuellt salt och crème fraîche. När crème fraichen smält så tillsätt då laxen. (2x2cm stora bitar). Låt soppan skjuta på låg värme tills laxen är klar. Krydda eventuellt lite extra om du vill ha mer smak av något. Servera med en klick crème fraîche och ett gott bröd- enkla frallor!

​Detta är min absoluta favoritsoppa och jag rekommenderar starkt att testa detta receptet.

Likes

Comments

Ca 7st

1 paket jäst
2 msk olja
4 dl vatten
2 krm salt
8-10 dl vetemjöl
vallmofrö
ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Tillsätt olja, salt och fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara smidig och släppa kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Häll ut degen på en mjölad yta, knåda degen i några minuter. Dela upp degen i 6-8 bitar och forma bitarna som bullar/bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Ställ in i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. (Bild)

Likes

Comments