Header

En supergod bullkrans med kanel, socker och mandelmassa. (2-3 kransar)

150 g rumstempererat smör eller margarin
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl strösocker
en nypa salt
1-2 tsk stött kardemumma
1,4 l vetemjöl


Fyllning
ca 150-200 g rumstempererat smör
kanel
strösocker
mandelmassa

Börja med att värma upp mjölken till 37 grader.
Smula jäst i en bunke och häll på mjölken. Låt jästen lösa upp och tillsätt kardemumma, salt, strösocker och smör i bitar. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Spara någon dl till utbakningen sedan. Arbeta degen kraftigt, 5min med maskin eller 10min för hand. Låt degen sedan jäsa under bakduk i ca 30min.
Knåda degen på ett mjölad yta. Dela degen i två delar. Kavla ut en deg i taget till en stor avlång platta, ca 0,5-1 cm tjock. Bred ut smör över hela degplattan, strö på kanel och socker och riv även lite mandelmassa över. Rulla sedan ihop plattan till en rulle och dela den i 3-4 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan upp ganska tätt i en smörad ugnsform. Låt dem jäsa i ca 40 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i ugnen på 190 grader varmluft i ca 15min.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag är själv en chili cheese fantast så jag provade att göra dem hemma. Nästa gång tänker jag minska på hushållsosten och istället öka mängden med cheddar, men jag skriver ut receptet jag använde för dem blev ändå riktigt goda.

Du behöver:

Mjöl och panko till friteringen, samt olja.

Ostfyllningen

1-2 dl riven hushållsost
6 skivor cheddarost (färdigskivade som man har på hamburgare)
1/2 dl hackad, inlagd grön, jalepenos
50 g färskost, philadelphia
Några droppar tabasco eller något annat starkt, funkar även med cayennepeppar
En nypa salt

Äggsmet
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 1/2 lättöl (går även bra med mjölk)
En nypa salt

Börja med att riva hushållsosten. Cheddarosten kan vara svår att riva så det räcker med att riva den i småbitar. Blanda de rivna ostarna tillsammans med philadelphiaosten, hackade jalapeno, några droppar tabasco eller cayennepeppar och även salt. Mosa ihop till en smet. Rulla sedan till små bollar. Jag rekommenderar att frysa dem en stund innan fritering för då rinner inte osten ut lika lätt under friteringen. Frys dem i 30 min. Blanda under tiden ihop äggsmeten. Bara vispa ihop alla ingredienser.
Hetta upp olja. Ta en ostboll och rulla den först i mjöl, doppa den sedan i äggsmeten och sist i pankon. Lägg försiktigt ner bollen i oljan, använd ett köksredskap till att ta upp och ner i oljan, för olja blir extremt varmt. Låt bollen ligga i tills den blir gyllenbrun, ca 40sek skulle jag tro om man har ganska hög grad på oljan. Ta sedan upp bollen och lägg den på hushållspapper för att låta den överflödiga oljan rinna av. Jag rekommenderar att äta dem direkt när dem är varma med tanke på att man vill ha osten smält och rinnande. Fortsätt likadant med resterande ostbollar.

Tycker dessa blir väldigt goda och passar perfekt som tilltugg eller extra tillbehör.

(Lakto-ovo)

Likes

Comments

Ikväll gjorde jag supergoda sötpotatis pommes. Det är lätt att de blir mjuka och flottiga men dessa blir krispiga ute på och mjuka inne i.

2pers

3 sötpotatisar
1-2msk potatismjöl
salt
olja att fritera i


Skaka potatisarna och skär dem i lagom stora stavar. Lägg dem sedan i isvatten i ca 15 minuter. Torka av dem med papper och strö över potatismjöl. Hetta upp oljan och lägg försiktigt i potatisen. Låt dem friteras i 5-10 min. Känn försiktigt om dem är krispiga på utsidan. Lyft upp dem och lägg dem på papper för att låta oljan rinna av. Salta och servera med valfri dipp, vitlöksdipp eller bearnaisesås är supergott att ha till!!

Likes

Comments

2 pers

2dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong
1dl vegansk grädde
1dl vatten
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1krm oregano
1tsk basilika
citronpeppar
lite cayennepeppar
salt
peppar

Koka pasta till 2pers. Bryn hackad schalottenlök och pressad vitlök i olja, tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, och kryddor. Låt puttra i 5-10min. Mixa med stavmixer till en slät sås, tillsätt sedan den veganska grädden och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan pastan. Rör ihop och servera.


Likes

Comments

Egen lagad färskost. Ca 1-2 dl.

4 dl naturell fil/yoghurt
2,5 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
2 msk färsk hackad gräslök
1 msk färsk hackad basilika
salt
(vitlökspulver)

Mät upp naturell fil och gräddfil i en kastrull. Värm upp försiktigt till ca 45-50 grader, tills blandningen skär sig. Rör om hela tiden. Häll upp blandningen i en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen i 2-3 timmar. Rör sedan ner vitlöken och kryddorna.
Det går att smaksätta med precis vad man vill, ex chili, persilja eller bara ha den naturell.

Likes

Comments

1 person

2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl vatten
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 tsk basilika
1 msk olivolja
salt
peppar


Hacka lök och vitlök och fräs i olivoljan. Tillsätt krossade tomater, vatten, kryddor och grönsaksbuljong och låt koka ihop i 5-10 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer så att den blir slät. Tillsätt grädde och koka upp igen. Krydda med eventuellt lite salt och peppar.
Servera med enkla krispiga ost toast.
Ett perfekt och supergott vegetariskt alternativ.

Likes

Comments

Ceasarsallad är en utav mina favoriträtter. Är verkligen så gott!!
Idag gjorde jag dock en egen liten touch.


4 pers

1 romansallad
1 rödlök
1 paket bacon
2 rädisor
körsbärstomater
4 sockerärtor
parmesanost

Kanperstek bacon och hacka alla grönsaker. Skiva även parmesanosten som topping.

Kyckling

4 kycklingfiléer
chilipulver
vitlökspeppar
timjan
salt

Krydda filéerna och ställ in i ugnen på 200grader tills kycklingen är färdig. (ca 20min-25min)


Dressing

2 ägg
2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
4 tsk dijonsenap
3-4 dl rapsolja
0.75 dl finriven parmesanost
salt och peppar

Häll i alla ingredienser i en bunke, förutom oljan. Mixa samman med stavmixer. Häll sedan på oljan lite i taget, det är då dressingen kommer tjockna.

Likes

Comments

2-3 pers (form ca 25x15) UGN- 200 grader

Börja med att förkoka lasagneplattorna. Koka i vatten tills dem i princip är klara. Går fortare i ugnen då.


Tomatsås

1/2 gul lök
1 morot
1 tomat
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
1-2 dl vatten
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk dijonsenap
svartpeppar
salt

Hacka lök, morot och tomat. Stek lök, morot och vitlök. Häll i krossade tomater, hackade tomater, vatten, sambal oelek, dragon, basilika, dijonsenap och låt skjuta. Krydda sedan upp med salt och peppar, krydda ganska mycket, då smakerna blir lite svagare tillsammans med pastan.

Bechamelsås (vanlig vit sås)


35 g smör
1-2 msk vetemjöl
mjölk
salt
peppar

Smält smör, rör i mjölet. Häll sedan på mjölk, lite i taget. Såsen kommer att tjockna och då gäller det att hälla på mer mjölk. Rör hela tiden! När du är nöjd med konsistensen (krämig) så krydda med salt och peppar.


Börja med att lägga en lasagneplatta i formen. Häll sedan på lite tomatsås, bechamelsås och även några blad färsk babyspenat. Varva i omgångar och toppa med ost på sista lagret. Ställ in i ugnen på 200 grader tills osten smält och fått en gyllene färg.

Servera till grönsaker och vitlöksdressing. (Crème fraîche, vitlök, salt)

Likes

Comments

4 pers

3 paket bacon
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
3 dl vatten/mjölk
2-3 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 köttbuljongtärning
1 msk curry
2 krm cayennepeppar


Stek baconbitar ganska hårt. Lägg sedan i den hackade rödlöken. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll sedan på vatten, grädde, buljongtärning och låt koka ihop. Lägg sedan i curry, mango chutney och cayennepeppar. Lägg till sist i crème fraîche för en tjockare konsistens. Ta eventuellt och häll i lite redning om tjockare konsistens önskas. Servera till färsk pasta!!

Likes

Comments

Fröknäcke

1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olja

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl och salt. Tillsätt vatten och olja och rör till en lös smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten utav ugnen i ca 25 minuter. Ta ut plåten och skär så stora bitar som du föredrar. Grädda sedan ytterligare 20-25 minuter.


Soppa

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
500g köttfärs (byt ut mot bönor eller linser om du önskar vegetariskt)
500g krossade tomater
6 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar (byt ut mot grönsaksbuljong om du önskar vegetariskt)
2 krm cayennepeppar
1/2 tsk paprikapulver

Fräs hackad lök, skalad och tärnad potatis, strimlad paprika och köttfärs tillsammans med kryddorna och pressad vitlök. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningarna. Låt koka i ca 10-15 minuter (tills potatisen är mjuk).


Tomat- och basilikakräm

2 dl creme fraiche
soltorkade tomater
färsk basilika
salt

Sätt ugnen på 180 grader. Grovhacka soltorkade tomater och lägg dem på en plåt. Grädde dem i ugnen i 10 minuter. Låt dem svalna en stund.
Blanda creme fraiche, hackad basilika och tillsätt de soltorkade tomaterna. Krydda eventuellt med lite salt.

Servera soppan med tomat- och basilikakräm samt fröknäcke. Supergott!!

Likes

Comments