View tracker

Här är ett recept på en fräsch salsa, ett av mina favorit tillbehör på sommaren faktiskt! Den passar både som tillbehör till grillat och till tortillamyset. Den blir godare om den får stå i kylen ett tag innan servering och det tar ett tag att skära upp alla ingredienser så börja i god tid.

Du behöver:

1 tärnad ananas

2 tärnade gröna äpplen (granny smith passar bra)

1/2-1 skalad och tärnad gurka

1 tärnad röd paprika

1/2 finhackad chili

1 msk finhackad rödlök

1 msk pressad limesaft

1 tsk risvinäger

en nypa flingsalt

2 msk finhackad koriander

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylen en stund innan servering!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Förr tyckte jag inte alls om salta pajer men de senaste två somrarna har jag lärt mej att gilla de mer. De är enkelt att laga och man kan testa många olika variationer och göra fräscha sommarvarianter. I kväll blev det en med pesto och grillad kyckling och tomat!

​Du behöver:

Pesto: 

1 kruka ​basilika och 1 kruka persilja

en liten bit parmesan

1-2 pressade vitlöks klyftor

en skvätt olja 

salt och peppar

Degen:

3 dl vetemjöl

ca. 60g smör (eller mindre smör och en del olja)

vatten

"Fyllningen":

kyckling 

tomat

pinjenötter

3 ägg och 3 dl mjölk

​Gör så här:

Sätt på ugnen på 220 grader. Mixa ingredienserna till peston i en matberedare och lägg i en skål. Skölj ur matberedaren och kör ingredienserna till degen i den. Platta ut degen i en pajform och förgrädda i ca.10 min. Skär kycklingen och tomaten i mindre bitar och grilla i en grillform tills de fått grillyta (det går också bra att steka). Lägg kycklingen och tomaten i pajskalet och häll över en blandning av ägg och mjölk. Klicka över peston och strö ev. över lite pinjenötter, ikväll gjorde jag inte det men nästa gång... Salta och peppra lite över och grädda i ca.20-30 min eller tills äggstanningen är klar. Servera!

Likes

Comments

View tracker

​Här är ett recept på en super enkel tsatsiki. Perfekt att snabbt blanda ihop till t.ex grillat kött eller varför inte till hemgjord kebab eller köttfärsbiffar?

​Du behöver:

ca.3 dl turkisk yoghurt

1-2 vitlöksklyftor

1/2 gurka

salt och peppar

lite citronsaft

​Gör så här:

​Börja med att riva gurkan grovt. Sprid ut den över skärbrädan och salta ordentligt, låt stå så i ca.10 min så att vätskan dras ut. Krama ur vätskan ur gurkan och blanda gurkan med yoghurten, pressad vitlök, lite salt och peppar, pressa även i lite citronsaft. Rör om och ställ i kylen en liten stund innan den serveras!

Likes

Comments

​Det här bjöd jag fammo och faffa på idag med grillat kött och en tsatsiki till  (receptet till tsatsikin kommer upp snart). Det var enkelt, fräscht och helt enkelt ett bra alternativ till t.ex ris nu på sommaren. Extra kul var det också att jag kunde använda oreganon ur vår egen odlingslåda!

Du behöver:

1 sötpotatis (batat)

1 citron

oregano

1 chili

salt och peppar

(vitlök)

Gör så här:

Tärna sötpotatisen och koka i lättsaltat vatten i ca. 15-20 minuter beroende på tärningarnas storlek. Blanda sålänge ihop pressad citronsaft, skivad chili, hackad oregano, salt, peppar och ev. vitlök. När sötpotatisen kokat klart lägg den i en grillform och häll över citron och oregano blandningen. Blanda och grilla en stund (ca.10 min men välj själv hur du vill ha dem). Toppa med färska oreganoblad och servera med nåt annat gott grillat till!

Likes

Comments

Du behöver:

basilika

soltorkade tomater

vitlök

parmesan ost

lite olja+vatten

rostade pinjenötter

körsbärstomater

pasta

Gör så här:

Mixa basilika, vitlök, soltorkade tomater, parmesan och rostade pinjenötter i en matberedare. Tillsätt sedan lite olja(kan tas ur soltorkade tomaternas burk) och en skvätt vatten.

Koka pastan. Fräs körsbärstomaterna snabbt i en torr stekpanna och tillsätt den kokade pastan och peston och rör om så att det finns pesto på all pasta.

Jag serverade pastan med grillade kycklingfiléer så det blev en snabb och god middag.


Likes

Comments

​Hej det var länge sedan sist! Det har varit mycket i skolan under vintern och orken att fota allt jag lagat har inte funnits men nu är det sommarlov och jag tänkte att det kunde vara roligt att börja igen, nu har jag ju dessutom mera tid att testa olika recept.

​Du behöver:

3dl vetemjöl

70-80 g smör

en skvätt olivolja

lite vatten

3dl mjölk

3 ägg

kycklingfiléer

körsbärstomater

vitlök

basilika 

citron

fetaost

salt och peppar

​Gör så här:

​Börja med att göra pajbottnet. Blanda mjöl, olja, smör och vatten i en matberedare tills du får en lagom kladdig deg. Du kan själv välja om du använder mer smör eller olja och testa dig fram till en lagom mängd vatten genom att tillsätta lite i gången. Platta ut i formen och låt svalt så länge ugnen värms till 225 grader. Förgrädda den sedan i ca.10 minuter. 

Skär kycklingfiléerna och körsbärstomaterna i små bitar och blanda med pressad citronsaft, pressad vitlök, klippt basilika och lite salt. Lägg hela blandningen i en grillform och grilla tills kycklingen är klar igenom. Lägg blandningen i pajskalet, blanda äggen med mjölken och häll över pajen, salta och peppra lite och smula över fetaost. Grädda i ca. 25-30 minuter  beroende på hur stor form du har, så håll koll! Dekorera med färsk basilika och servera med fetaost och en god sallad!


Likes

Comments

​Ett bröd jag lagade för några veckor sedan. Det blev sådär fluffigt som man vill ha det och inte bara en degklump. Ett bröd är också en bra present om man ska hälsa på någon, jag gav det ena brödet till min mormor och morfar och de verkade gilla det.

​Du behöver (2 bröd):

​50g jäst

3,5 dl ljummet vatten

1 dl naturell yoghurt

1 dl god olivolja

1 msk honung

1 msk salt

10-12 dl vetemjöl

​Gör så här:

​Smula jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten. Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen i bakmaskin i ca.8 minuter, degen ska vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca.40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och skär den i två delar. Forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca.30 minuter och sätt ugnen på 225 grader. Snitta brödens yta med en vass kniv och sikta vetemjöl över. Grädda bröden i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt under bakduk.


Likes

Comments

Äntligen har vi köpt en ordentlig gryta! Grytor är verkligen så höstigt och det börjar dofta i hela huset då den puttrar på spisen i någon timme. Höstens första gryta blev den klassiska franska grytan Boeuf Bourguignon. Lyckad blev den och hela familjen gillade den! Jag serverade den med potatismos.

​Du behöver:

​900g entrecote, skuren i mindre bitar

olivolja

150g rökt sidfläsk, tärnad

3 morötter, skalade och skivade

1 gullök, skalad och hackad

3 pressade vitlöksklyftor

2 msk mjöl

500 ml rött vin

300 ml köttbuljong

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

salt och peppar

3 schalottenlökar, skalade och hackade

300g champinjoner, skurna på hälften 

persilja

​Gör så här:

​Stek köttet i en stor gryta med olivolja tills det får färg på alla sidor, låt sedan vila på en tallrik. Stek det tärnade sidfläsket i samma gryta, lyft ur och låt vila med köttet. Fortsätt med att steka morötter och lök i grytan i ca.5 minuter tills löken mjuknat. Rör ner vitlök och lägg i köttet och sidfläsket. Tillsätt mjöl och blanda väl. Låt steka några minuter.Häll i vinet, köttbuljongen, lagerbladet och tomatpurén. Salta och peppra. Låt sjuda på spisen med lock i ca. 2,5-3 timmar. Maten ska lagas långsamt och vätska ska reduceras till hälften. Ca. 20 minuter före grytan är färdig, stek schalottenlök och svamp i en stek panna på medelvärme i ca. 6 minuter  tills de är mjuka. Lägg dem i grytan 10 minuter före den är klar. Toppa med persilja och servera!



Likes

Comments

Detta recept kommer från en kokbok som heter Buffé pajer, plock och en smak av Medelhavet. Jag lämnade bort den gula löken och vinet men de blev nog bra ändå och familjen gillade dem. Receptet räcker till ca. 12 personer

​Du behöver:

​1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 skivor torrt vitt bröd

1 kg bland- eller nötfärs

1/2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

1 1/2 msk spiskummin

1/2 dl torkad oregano

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 dl vetemjöl

1 dl god olivolja

2 citroner

​Gör så här:

Skala lök och vitlök. Riv den gula löken och brödskivorna på ett rivjärn och lägg i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda i köttfärs, rödvin, tomatpuré, ägg, persilja och kryddor. Blanda om färsen väl så att alla smaker blir jämnt fördelade. Rulla till runda små biffar och doppa dem i mjölet. Hetta upp olivolja i en stek- eller grillpanna och stek biffarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och färdiga inuti, ca.3-4 minuter på varje sida. Pressa rejält med citronsaft över biffarna direkt efter de tagits upp ur pannan. Servera!


Likes

Comments

​Ett till pasta recept. Den här gången den snabblagade pastaklassikern Pasta carbonara.

​Du behöver:

​360g spagetti

4 ägg

1 dl vispgrädde

100g bacon

100g riven parmesan

salt och peppar

​Gör så här:

​Skär baconen i bitar. Koka upp vatten och lägg i pastan, koka den al dente. Blanda äggen, vispgrädden, den rivna parmesanosten med en nypa salt och peppar. Stek baconen gyllenbruna och lägg sedan på ett hushållspapper en stund. Häll av pastavattnet och lägg pastan i stekpannan med baconen och häll över äggblandningen, låt värmas upp. Lägg över lite nymalen svartpeppar och servera!

Likes

Comments