Header

Här har vi en löjligt enkel sås som funkar till många olika rätter. Enkel att göra och omvandlar en hel rätt! För 4 personer

Behövs:

250 g champinjoner

4 dl creme fraiche

0,5 dl vispgrädde

1 msk svampsoja

Salt för att smaka av

Lite olja för stekning


1. Börja med att tvätta champinjonerna och skära dem i skivor.

2. Stek dem på medelvärme i lite olja tills all vätska kommit ut ur den och försvunnit.

3. Tillsätt alla andra ingredienser och låt det sjuda i 3-4 minuter. Smaka av med salt.

4. Servera!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här hörni har ni en perfekt risgrynsgröt. Den är så krämig och enligt mig precis som en risgrynsgröt ska vara! Jag gjorde en stor sats denna gång för ca 6 personer. (försvann ganska snabbt, haha)

Ni behöver:

4 dl grötris

7,5 dl vatten

2 kanelstänger

0.5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 msk strösocker

14.5 dl mjölk


1. Börja med att blanda ner ris, kanelstång och vatten i en större kastrull. Låt detta koka upp och småkoka på medelvärme under lock i ca 7-8 minuter

2. Häll ner resten av ingredienserna, rör om och låt sjuda på låg värme i ca 35-40 minuter. Börja kolla till den vid 25 och smaka av. Tillsätt extra socker om det passar med lite sötare!

Likes

Comments

här

Detta är ett otroligt enkelt sätt att tillaga kyckling och passar otroligt bra till olika sorters potatis men också ris. Detta recept är för 4 personer och serverades enkelt denna gång med ugnsbakad pommes och min superenkla sallad som ni hittar recept på här.

Till detta recept behöver ni:

3 kycklingfiléer

1 tsk grillkrydda

3 krm cayennepeppar

1 tsk vegeta

3 msk rapsolja

500 g champinjoner

1 gullök

3 dl creme fraiche

0,5 dl vispgrädde

2 tsk svampsoja


1. Börja med att sätta ugnen på 190 grader. Fortsätt med att skära champinjonerna och löken i skivor. Lägg ner dem i en stekpanna med 1 msk av oljan och stek till på medelvärme tills det vätskan ur champinjonerna har avdunstat och löken har mjuknat.

2. Skär vid sidan upp kycklingen i skivor, lägg ner i en ugnsform och häll över oljan, vegetan, cayennepepparn och grillkryddan. Massera in kryddan och häll över dem stekta grönsakerna. Stoppa in ugnen och låt ligga där i i ca 20-25 minuter.

3. Förbered under tiden såsen. Blanda creme fraiche, vispgrädde och sojan. Häll över kycklingen när den tas ut ur ugnen efter sina 20-25 minuter.

4. Rör runt såsen med kycklingen så att det blandas jämnt. Stoppa sedan in i ugnen i ca 10 minuter på samma värme så att det får gotta till sig. Och NJUT!


Likes

Comments

Denna salladen är löjligt enkel att göra. Nästan så att man inte ska lägga upp recept på den, haha. Detta är en av mina favoritsallader som jag ätit sedan barnsben. Den ger alltid en så god kontrast till maträtten. Den syrligheten träder fram och matchar otroligt bra med sälta/sötma. Detta behöver du och såhär gör du den:

1 huvudsallad (ett halvt/ett litet salladshuvud isbergssallad funkar om ni inte hittar huvudsallad hos er. Jag hittar bara min på Willys!)
1 lök
1 kork ättika (korken som ättikan stängs med)
3 korkar vatten
0,5 tsk finmalen svartpeppar
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja

Riv huvudsalladen eller skär upp isbergssalladen. Skär löken i skivor/mindre bitar. Blanda dressingen i ett glas och häll över. Det går perfekt att förbereda salladen ett tag innan den ska serveras och då häller man bara över dressingen innan servering!

Likes

Comments

Denna fantastiskt goda lasagne kan göras vegansk också, det blir minst lika gott kan jag lova! Jag skriver substitut längst ner om ni vill göra den vegansk. En av mina favoritmåltider utan tvekan. Detta räcker till ungefär 4-5 personer.

Jag börjar med att göra min köttfärssås som kan hittas här! Sedan kokar jag upp en bechamel-sås. Receptet på den sätter jag nedan.

110g smör
1.25 dl vetemjöl
1l och 2 dl mjölk
0.75 tsk salt
1.5 krm finmalen svartpeppar

1. Smält smöret i en relativt stor kastrull. (på medelvärme)
2. Häll i mjölet och stek till det lite. Det ska inte finnas några klumpar och det ska röras runt lite i värmen så att känslan av mjöl i munnen försvinner.
3. Häll i mjölk gradvis och vispa snabbt för att minska risken för klumpbildning. Den blir fast snabbt om man bara tillsätter lite vätska så jag rekommenderar att vispa samtidigt som man häller i kontinuerligt.
3. Häll i saltet och pepparn.
4. Låt koka på medelvärme medans du vispar tills önskad tjocklek på såsen, den ska va ganska tjock. Då blir lasagnen fantastiskt krämig!

Därefter behöver du en form där du ska ha lasagnen, lasagneplattor samt 2 dl riven ost.

Börja med ett ganska tunt lager bechamelsås, det ska täcka botten.

Lägg därefter i lasagneplattor så det täcker hela botten.

Där på ska det hällas bechamelsås, sedan köttfärssås, lasagneplatta och sedan om igen.

Sista lagret ska vara ett lite tjockare lager bechamelsås, innan du häller över det sista lagret sås så blandar i den rivna osten och rör tills det smälter i såsen. Häll sedan över såsen på lasagneplattorna och lägg in i ugnen på 190 grader på varmluft. Har du inte varmluft, sätt den då på 200 grader och låt den vara i ugnen tills den fått fin färg.

Viola!

SUBSTITUT FÖR VEGANER:
- Rapsolja istället för smör
- Sojamjölk istället för mejeri
- Vegansk ost istället för mejeri

Likes

Comments

Här har vi alltså min magiskt goda köttfärssås som kan göras vegansk, lakto-ovo-vegetariansk eller helt enkelt för köttätare. Jag skriver den vegansk sen står det substitut inom parentes på varje ingrediens så att ni kan modifiera den för lakto-ovo och köttätare.

Detta räcker till 4 personer, då behöver du:

2 röda paprikor
2 medelstora morötter
1 ganska stor lök
1 klyfta vitlök
350g Sojafärs (nöt eller blandfärs för köttätare)
3 krm cayennepeppar (ej obligatoriskt)
Grillkrydda (smaka av i slutet och gå på känn, men gissar på 1,5 tsk ungefär)
0.5 tsk pepparmix
3 msk vetemjöl
1,5 dl ketchup
Vatten (till önskad konsistens, bättre att lägga till lite i taget)
3 msk Oatly iMat (lakto-ovo & köttätare kan ha vanlig vispgrädde)

Lite matolja för stekning

1. Finhacka alla grönsaker, morötterna och vitlöken kan rivas.

2. Sätt på stekpannan på medelvärme och stek till grönsakerna till de mjuknat lite.

3. Tillsätt färsen

4. Stek ca 4-5 min fortfarande på medelvärme (steker ni riktigt kött så stek tills vätskan från köttet försvunnit)

5. Krydda med pepparmix, grillkrydda och eventuellt cayennepeppar.

6. Blanda i mjölet och rör runt så att det inte finns några klumpar

7. Häll i ketchup och rör om

8. Blanda i vatten tills konsistensen passar er smak, ni kan alltid lägga till mer i efterhand om den tjocknar för mycket.

9. Häll i vispgrädden och smaka av, krydda med mer grillkrydda vid behov av smak och cayennepeppar om mer hetta önskas!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Här har vi något jag trodde att jag inte behövde men som jag nu i efterhand insett att jag inte klarar mig utan. En KitchenAid. Alltså vilken fantastisk sak den är. Jag har beundrat den i flera år men inte velat lägga pengarna på det. Men den är helt fantastisk och värd vartenda öre.

När det kommer till degar som behöver knådas (som t.ex bröd, deg till kanelbulle etc) så har jag alltid tyckt att det är smått ansträngande att knåda och röra runt i 30-40 min. Med denna fantastiska maskin kan jag göra något helt annat samtidigt (städa, förbereda annan komponent, diska).

Om ni trycker på texten under bilden så skickas ni till en sida där ni kan köpa exakt den jag har. Det är ett julklappstips som vilken hemmakock som helst hade blivit överlycklig att få, eller att man helt enkelt unnar sig själv en!

Likes

Comments

Åh comfort-food.. igen.. Jag tror att ni kommer att älska detta! En helt vegansk soppa/gryta som vi från Balkan äter i princip varje vecka vid den här tiden på året. Den innehåller alltså bönor, borlotti-bönor för att vara exakt. Detta serveras bäst med bröd och inlagda grönsaker eller en sallad med ättika/vinäger. Ett recept på sådan sallad kommer snart!

Här har jag även toppat mina med stekt korv (vill man behålla den vegansk så skippar man bara detta!) 


Detta receptet räcker till 2 personer, jag skriver inom parantes hur mycket ni ska ha för 4 så blir det enklare för er!

Ni behöver:
2 dl borlottibönor (4dl)
0,5 tsk bikarbonat (1tsk)
7 dl vatten (1l)
1,5 vitlöksklyfta (3st)
1 gullök (1,5 gullök)
1 l vatten (1,5l)
1 msk vegeta (1,5msk)
3 krm cayennepeppar (frivilligt) (6krm)
1 tsk paprikapulver (1,5tsk)
3 msk olja (5msk)
1 tsk vegeta (2tsk)

Gör såhär:

1. Börja med att hälla i bönorna i en kastrull och hälla över kallt vatten 7 dl/1l) och bikarbonat. Låt det koka upp och koka i ca 2-3 min.

2. Skölj ut vattnet och fyll på med nytt (gärna kokande eller i alla fall varmt, 1l/1,5) kan behöva tillsättas mer under tiden. Låt det småputtra på låg värme (5-6)

3. Direkt när vattnet hällts över, riv in löken och vitlöken i vattnet och tillsätt vegeta (1 msk/1,5 msk)

4. Låt koka tills bönorna är klara (inte hårda men inte så att dem trillar isär, färdigkokta helt enkelt. ( tillsätt mer vatten om det behövs, det ska finnas ca 3-4 cm vatten över bönorna

5. Sänk värmen och ta fram en stekpanna, häll i oljan och låt den värmas upp lite (på 6/9) innan du tillsätter mjöl. Rör om tills klumparna löst sig och det börjat bubbla, det ska inte vara för tjockt eller för löst.

6. När du låtit mjölet ”stekas” lite i oljan (ca 2 min), ta av från pannan och häll i kryddorna (vegeta (1 tsk/2 tsk), paprika och eventuellt då cayennepeppar. Rör om och häll i kastrullen med bönorna.

7. Låt sjuda ca 4-5 minuter på låg värme, smaka av, krydda eventuellt till lite och servera!

Likes

Comments

Detta hörni, är en fantastiskt vacker, fransk efterrätt. Enkel att göra och imponerar garanterat på gästerna! Den imponerade sannerligen på min sambo som direkt började ta kort på den och skicka till vänner, haha!

Vi sätter igång med degen!

Du behöver:

2 ägg
160 g strösocker
280 g vetemjöl
10 g bakpulver
200 g smör
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

1. Sikta mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker
2. Häll i sockret och rör samman

3. Skär det kalla smöret i mindre bitar och smula in det i mjölblandningen tills det är jämnt fördelat
4. Knäck i äggen och blanda tills det blir en deg.
5. Plasta in och lägg in i kylen.

Vi fortsätter med äpplena
och karamellen!

Du behöver:

4 äpplen (jag valde Pink Lady!)
150 g socker
70 g smör

1. Skär äpplena i skivor (som på bilden), dem är ca 0,5 cm tjocka.
2. Häll i sockret i en stekpanna och låt smälta (värme 7 av 9)
3. När sockret smält, lägg i smöret och låt det smälta in i såsen. Sänk också värmen så att sockret inte bränns.
4. Lägg i äpplena och vänd i 7-8 minuter i karamellsåsen på låg vär.
Här har ni alternativet att använda stekpannan som form (som man egentligen ska göra) eller använda en pajform som substitut (förlorar lite french-points men blir minst lika bra)
5. Gör ni som jag så lägger ni äpplena i botten på en pajform och häll över karamellsåsen som är kvar i stekpannan.
6. Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till rätt storlek, alltså så den täcker formen.
7. Grädda i ugnen på 150 (jag hade varmluft) grader i 50-70 minuter eller tills den fått en fin, jämn yta!

Likes

Comments

Dessa biffar är så löjligt enkla att göra (skojar inte) och passar helt perfekt till potatis! Detta recept räcker gott till 4-5 personer!

Du behöver:

800g nötfärs
1,5 msk aromat
1,5 msk maizena/potatismjöl

Det enda som ska göras är att blanda ihop alla ingredienser och antingen göra biffar eller göra en limpa som man sedan skär ut i biffar. Dem ska vara ca 1,5 cm tjocka. När du antingen gjort biffarna eller format limpan, lägg in det i kylen i minst 20 minuter och låt det vila!

Sedan är det bara att steka dem i en blandning mellan smör och olja.

Nedan kommer ett förslag på vad man kan servera det med. Recept på hela rätten kommer snart!

Likes

Comments