Header

Jag må vara på diet just nu, men det är inte resten av min familj. Min bror var väldigt sugen på kanelbullar (jag förstår honom verkligen) och då var jag en snäll syster och fixade dessa löjligt goda kanelbullar som utan skämt försvann på 2 dagar. OBS, innan du börjar göra dessa, scrolla hela vägen ner för tips och tricks.

Deg:

1 paket jäst (50 gram)
0.5 l (5 dl) mjölk
150 g rumsvarmt smör
0.75 dl vit sirap
0.25 dl strösocker
ca 850 g vetemjöl (börja med 700)
1/2 tsk salt

Börja med att värma mjölken till 37°C.. Under tiden detta sker, smula ner jästen i en stor bunke.

Häll över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig och tillsätt därefter det rumstempererade smöret, sirapen, sockret, saltet och rör i ca 2 min med en träslev. Tillsätt sedan ca 300 g vetemjöl och blanda tills det blir en tjockare smet. Därefter lät jag det stå i ca 10 min.

Efter dem 10 minuterna tillsatte jag 400 g vetemjöl till (700 sammanlagt) och rörde om tills det blev en jämn smet. Jag märkte då att mitt var för kladdigt fortfarande så jag la till totalt 150 g vetemjöl till. Men börja alltid på att ha 700 som max och sen öka vid behov. När degen var slät och fin så täckte jag den med bakhanduk och satte den på ett varmt ställe i ca 40 minuter.

Under tiden degen jäste så förberedde jag fyllningen:

200 g smör (måste vara rumsvarmt) 

1,5 dl strösocker

0.5 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

1,5 msk kanel


Det enda som behöver göras med detta är att blanda smöret, sockret, kanelen, potatismjölet och vaniljsockret i en skål och blanda tills det är jämnt fördelat.

När degen jäst färdigt, ta ut den på mjölat bakbord och dela på mitten. Detta blir två plåtar hos mig (beror på hur stora man gör dem). Kavla ut degen tills den är ca 0.5 cm tjock (min är alltid rektangelformad då jag föredrar lite mindre kanelbullar) och bre på fyllningen över hela degen. Rulla bullarna och skär dem i ca 2/2.5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper/en plåt och istället bullarna i bakformar.

Gör samma sak med andra halvan av degen och låt dem jäsa på varmt ställe i ca 25-40 min. Under tiden dem jäser, vispa upp ett ägg i en skål och förbered pärlsockret. Sätt på ugnen på 230°C., pensla bullarna och sätt på pärlsocker. Lägg in dem i ugnen (när den nått upp till 230°C. och inte innan) och ha dem där tills de fått en gyllenbrun färg (mellan 5-10 min)


TIPS:
- Hellre att mjölken är lite åt det varmare hållet än det kalla, annars aktiveras inte jästen. 37°C.innebär alltså kroppsvärme. Det ska varken vara kallt eller varmt.

- Tillsätt smöret i klickar/bitar istället för att sätta i hela klumpen med smör. Det underlättar framöver. 

- Olja decilitermåttet innan du häller i sirapen så slipper du stå och skrapa ur den sedan.

- Nu när det är vinter så är det kallare tider, när saker måste jäsa så brukar jag sätta på ugnen på 50 grader i ca 2 minuter. Sen stänga av och sätta in det som måste jäsa. Då får ugnen en temperatur som köket brukar ha en varmare sommardag och degarna jäser fint.

- Jag tillsätter potatismjöl i fyllningen för att det hindrar den att flyta ut under tiden dem gräddas.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Efter min nyttiga torskmåltid igår fick jag förfrågningar om andra nyttiga måltidsförslag. Därför tänkte jag nu dela med mig av en lättare måltid som jag personligen brukar ta till kvällsmat. Notera dock att jag inte har vanlig kvarg utan yoghurtkvarg då jag inte tål konsistensen av den vanliga. Tycker det är löjligt torrt i smaken, haha!

Kvargtallrik:

150 g yoghurtkvarg
150 g valfria bär (valde blåbär och hallon)
15 g valfria nötter (valde mandel)

Här är det mest att bara hälla upp kvargen och tillsätta nötterna och bären. Inte mer än så. Jag använde frusna bär vilket gav hela kvargtallriken en "glassliknande" konsistens.

Knäckemackan:

2 st Leksands normalgräddade knäckebröd
en halv avokado
fyra skivor rökt kalkon/skinka
gurka
salt
lite smör (valfritt)

Jag är en konsistensmänniska, precis som jag inte klarade av konsistensen på vanligt kvarg så är det knappt att jag klarar av konsistensen av avokado. Det är dock så bra att äta vilket ledde till att jag fick testa mig fram. Bre lite smör på knäckebröden (går att skippa helt), lägg på kalkonen/skinkan. I en separat skål mosade jag min avokadohalva och tillsatte lite salt. Därefter fördelade jag avokadoröran på båda knäckebröden och avslutade med ett par skivor gurka på!



Likes

Comments

Nu har jag kommit in i en period då jag vill fokusera på träning och bättre kost, då kom jag fram till detta receptet som både är väldigt nyttigt och väldigt gott. Vill man hålla det strikt så kan man skippa såsen helt, men jag är en såsmänniska så jag måste ha något till för att klara av det. Detta var till min middag idag, samt tre matlådor till. 

400 g torsk
4 dl kokt fullkornsris
200 g broccoli (till riset)
500 g broccoli (som tillbehör)
300 g ärtor
valfri mängd valfria grönsaker (jag valde paprika och gurka)
olja

SÅS

500 g turkisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
1/4 av en gurka
salt

Börja med att koka fullkornsriset då det tar längst tid. Precis när vattnet avdunstat helt så hackade jag i de 200g broccoli och hällde i. Jag la därefter på lock och lät smakerna gå ihop lite.

Vid sidan om så stekte jag mitt torskblock i lite olja med endast salt och kokade min broccoli och mina ärtor.

När allt var klart så förberedde jag såsen, vilket gick på två minuter i princip. Jag rev vitlöksklyftorna och gurkan i en skål, klämde ut lite vätska från gurkan så att det inte skulle bli för rinnande och blandade med yoghurten och saltet. Exakt mått på saltet vet jag inte utan man smakar av tills det känns rätt.

Likes

Comments

Minns ni den röda köttfärs och potatissoppan som serverades i grundskolan? Jag som alltid avskytt soppor i alla dess former blev fullkomligt förälskad i den och ville äta det i princip varje dag. Tyvärr så slutade den serveras av någon konstig anledning och jag har inte sett den på skolan i minst 6-7 år. En dag fick jag nog och ställde mig i köket och försökte minnas alla smaker som fanns i soppan och kom fram till en nästan identisk version.

Till 2-3 personer behöver du:

2 msk olja
1 mellanstor lök
ca 150 gram nötfärs
2 mellanstora potatisar
0.5 dl tomatketchup
4 msk tomatpuré
1 krm peppar
0.5 tsk grillkrydda
1 krm cayennepeppar (valfritt)
vatten (började med ca 7 dl)

Finhacka löken och fräs i en kastrull i oljan på medelvärme. När löken mjuknat till lite, tillsätt nötfärsen och fräs tillsammans tills köttet inte längre är rött. Rör om under tiden så att det inte finns större köttbitar i soppan.

Skala och skär potatisarna i kuber och tillsätt till köttfärsen och löken. Häll sedan i tomatpurén och krydda med peppar, grillkrydda och cayennepeppar (exakta mått finns inte, utan mer kryddor tillsätts vid behov sedan när soppan nästan är klar)

Tillsätt 3 dl av vattnet (kokhett) och rör om i soppan. Tillsätt därefter ketchupen, rör om, och häll i resterande vattnet. Låt sedan soppan koka på medelvärme tills potatisarna är färdigkokta. Kolla till soppan ungefär vart tionde minut för att se om vatten behöver tillsättas och smaka av i slutet innan du tar av soppan från spisen.

Servera denna soppa med en klick cremé fraiche och nybakat bröd så har ni definitionen av en underbar soppa enligt mig!

Likes

Comments

Dessa snöbollar är något av det enklaste och det godaste jag vet. Sätter man en hasselnöt i mitten så smakar det sinnessjukt likt rafaello! Dem går dessutom snabbt att göra och kan ätas i princip direkt!


Detta behöver du för ca 20 st större snöbollar:

200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
5 ½ dl havregryn
1 ½ dl marsanpulver (kallrörd)
2-4 msk kallt vatten
300 g vit choklad
kokosflingor

Matfettet och florsockret ska röras samman. Tillsätt sedan havregrynen, marsanpulvret och vattnet. Det ska vara kallt och börja med att tillsätta 2 msk och öka efter behov. Konsistensen ska vara likadan som om du gör chokladbollar.

Rulla sedan bollar som du sätter in i kylen eller frysen (jag valde frysen då det var effektivare). Under tiden bollarna stelnar till, smält den vita chokladen över vattenbad och förbered en skål med kokos.

Ta ut bollarna ur frysen och doppa varje boll i chokladen (som du tagit av från värmen) och rulla sedan i kokos.

Likes

Comments

(hade ingen bild på muffinsarna utan frosting)

Receptet till chokladmuffinsarna använder jag verkligen till alla cupcake-recept där jag vill ha chokladmuffins som bas. De är helt gudomliga, fluffiga men fortfarande suuuuupersaftiga! Nu till receptet!

Chokladmuffins: (ca 22 st normalstora)

4 dl mjölk
1.75 dl kakao
4 dl socker (2 dl används i mjölkmixen och 2 i smörblandningen)
300 g smör (rumsvarmt)
4 ägg
6 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
3,5 tsk bakpulver

Jag brukar alltid förbereda alla ingredienser innan jag väl börjar sammanställa allting då allt går så mycket snabbare och smidigare då.

1. Sätt en kastrull på plattan med all mjölk (4dl), all kakao (1,75 dl) samt hälften av allt socker (2 dl) sen sätt på medium värme och rör om tills allt är uppvärmt men viktigast av allt är att allt socker och all kakao har löst sig i mjölken. Ställ sedan undan vid sidan för att låta det svalna helt. Är det mer bråttom så kan man lägga kastrullen i vasken som man fyllt med iskallt vatten (självklart ska vattnet inte vara så högt att det kommer in i kastrullen) eller sätta in det i kylskåpet (med grytunderlägg under) eller ut på balkongen om det är kallt (också underlägg)

2. Blanda ihop mjölet (6 dl), vaniljsockret (3 msk), bakpulvret (3.5 tsk) och sätt vid sidan.

3. Förbered och lägg upp muffinsformar på plåten (jag lägger alltid upp 26 st och plockar undan om de inte behövs).

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Mät upp det rumsvarma smöret (300 g) i en skål tillsammans med det resterande sockret (2 dl) och vispa tills det blir poröst.

6. Stäng av elvispen och byt ut mot sked istället, variera mellan mjölblandningen och chokladmjölken. Både börja och avsluta med mjölet. Lägg i ca 1/4 åt gången!

7. Skeda upp i formarna och grädda i ca 15 minuter (beroende på ugn) men börja kolla dem efter 13 minuter. Jag gräddar mina på varmluft dessutom.


​Inspiration till receptet kom från ismamman.blogspot.se 

Likes

Comments

​Detta må nog vara något av det godaste julgodiset jag gjort, men även något av det lättaste! Detta blev utan tvekan mest uppskattat av alla sorters julgodis jag förberett tills idag och ändå var det så lätt att göra. 


Ca 15 tryfflar

200 gram toblerone
1 msk smör 
1/2 dl vispgrädde

Garnering

Kakao och florsocker

Bryt ner chokladen i en kastrull, mät upp grädden och smält på svag värme. 

När allt har smält, lägg i smöret och rör tills det smält och smeten är blank. 

Lägg det sedan i kylskåpet i några timmar. Jag gjorde det innan jag gick till jobbet så mina fick stå där i ungefär 8 timmar, jag tog ut dem 15 minuter innan jag skulle börja forma dem dock. 

Jag använde latexhandskar när jag formade för jag kände att de var enklast att jobba med, plus att mina händer inte blev kletiga. Jag formade mina till bollar och doppade i en skål där jag blandat hälften kakao och hälften florsocker.  Enjoy!

Likes

Comments

​Återigen en supergod sallad! Denna serverades till nyår för drygt ett år sedan och var helt gudomlig. Vi hade inga exakta mått men jag skriver ned vad det var för grönsaker vi använde sen får ni lägga i hur mycket ni vill av vad ni vill. 

Gurka
Isbergssallad
Körsbärstomater
Fetaost 
Olja som fetaosten låg i
Lollo Rosso

Eventuellt balsamvinäger. 

Likes

Comments