View tracker

MUFFINS/CUPCAKES

(hade ingen bild på muffinsarna utan frosting)

Receptet till chokladmuffinsarna använder jag verkligen till alla cupcake-recept där jag vill ha chokladmuffins som bas. De är helt gudomliga, fluffiga men fortfarande suuuuupersaftiga! Nu till receptet!

Chokladmuffins: (ca 22 st normalstora)

4 dl mjölk
1.75 dl kakao
4 dl socker (2 dl används i mjölkmixen och 2 i smörblandningen)
300 g smör (rumsvarmt)
4 ägg
6 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
3,5 tsk bakpulver

Jag brukar alltid förbereda alla ingredienser innan jag väl börjar sammanställa allting då allt går så mycket snabbare och smidigare då.

1. Sätt en kastrull på plattan med all mjölk (4dl), all kakao (1,75 dl) samt hälften av allt socker (2 dl) sen sätt på medium värme och rör om tills allt är uppvärmt men viktigast av allt är att allt socker och all kakao har löst sig i mjölken. Ställ sedan undan vid sidan för att låta det svalna helt. Är det mer bråttom så kan man lägga kastrullen i vasken som man fyllt med iskallt vatten (självklart ska vattnet inte vara så högt att det kommer in i kastrullen) eller sätta in det i kylskåpet (med grytunderlägg under) eller ut på balkongen om det är kallt (också underlägg)

2. Blanda ihop mjölet (6 dl), vaniljsockret (3 msk), bakpulvret (3.5 tsk) och sätt vid sidan.

3. Förbered och lägg upp muffinsformar på plåten (jag lägger alltid upp 26 st och plockar undan om de inte behövs).

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Mät upp det rumsvarma smöret (300 g) i en skål tillsammans med det resterande sockret (2 dl) och vispa tills det blir poröst.

6. Stäng av elvispen och byt ut mot sked istället, variera mellan mjölblandningen och chokladmjölken. Både börja och avsluta med mjölet. Lägg i ca 1/4 åt gången!

7. Skeda upp i formarna och grädda i ca 15 minuter (beroende på ugn) men börja kolla dem efter 13 minuter. Jag gräddar mina på varmluft dessutom.


​Inspiration till receptet kom från ismamman.blogspot.se 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Julgodis

​Detta må nog vara något av det godaste julgodiset jag gjort, men även något av det lättaste! Detta blev utan tvekan mest uppskattat av alla sorters julgodis jag förberett tills idag och ändå var det så lätt att göra. 


Ca 15 tryfflar

200 gram toblerone
1 msk smör 
1/2 dl vispgrädde

Garnering

Kakao och florsocker

Bryt ner chokladen i en kastrull, mät upp grädden och smält på svag värme. 

När allt har smält, lägg i smöret och rör tills det smält och smeten är blank. 

Lägg det sedan i kylskåpet i några timmar. Jag gjorde det innan jag gick till jobbet så mina fick stå där i ungefär 8 timmar, jag tog ut dem 15 minuter innan jag skulle börja forma dem dock. 

Jag använde latexhandskar när jag formade för jag kände att de var enklast att jobba med, plus att mina händer inte blev kletiga. Jag formade mina till bollar och doppade i en skål där jag blandat hälften kakao och hälften florsocker.  Enjoy!

Likes

Comments

View tracker

Sallader

​Återigen en supergod sallad! Denna serverades till nyår för drygt ett år sedan och var helt gudomlig. Vi hade inga exakta mått men jag skriver ned vad det var för grönsaker vi använde sen får ni lägga i hur mycket ni vill av vad ni vill. 

Gurka
Isbergssallad
Körsbärstomater
Fetaost 
Olja som fetaosten låg i
Lollo Rosso

Eventuellt balsamvinäger. 

Likes

Comments

Sallader

​Denna sallad är verkligen en av mina stora favoriter. Jag har ätit den sen barnsben och jag älskar den än idag. Den passar till nästintill allting och den är så enkel att göra.

Räcker till 3-5 personer

2 medelstora tomater
1 medelstor lök (både röd och gul funkar bra, just denna dagen valde jag röd, annars har jag alltid gul)
Ungefär 1/2 gurka
Rapsolja
Salt

Börja med att tvätta tomaterna och gurkan. 

Jag brukar variera med hur jag skär grönsakerna men på bilden ovan körde jag på samma form och tjocklek på dem allihop. Ibland känner jag att jag vill skala gurkan men just denna dagen ville jag ha kvar skalet men göra så att själva formen såg lite annorlunda ut. Då kom jag på idén med dessa "miniräfflor" i gurkan som jag så fint kallar det!

Det uppnår man så enkelt genom att ta en gaffel, trycka mot själva gurkan och dra nedåt. Då bildas det små räfflor i gurkan och ger den ett finare utseende. 

Därefter skar jag upp tomaterna och löken i ungefär samma tjocklek som gurkan och lade upp det så som på bilden. Vid just detta tillfälle var det till den muslimska högtiden Bajram, därav det fina upplägget. Annars brukar jag lägga det i en skål bara och blanda ihop allting. 

Jag avslutar alltid salladen med att hälla på rapsolja och salt tills det smakar som jag tycker passar. 

Likes

Comments