Header

Jag har just publicerat min första video på YouTube! Eller ja, det är inte riktigt min första video, men den första som det ligger lite ansträngning bakom, i det här fallet en hel kvälls inspelning och redigering som slutade med att jag glömde bort tiden och kom i säng alldeles för sent. Nåja. Mjukstartar hursomhelst min karriär som youtuber (som aldrig kommer prioriteras före bloggen eftersom jag alltid kommer föredra text framför videos) med en klassisk Get to know me tag som jag sett så många andra göra. Var beredda på obekvämlighet framför kameran, en variation av ansiktsuttryck och värre östgötska (a.k.a öschöttska) än jag trodde att jag hade...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ni vet när man egentligen borde stanna inne och plugga men fingrarna kliar av skapandebegär? Så man prioriterar bort studierna för en stund, drar på sig en inte helt optimal friluftsoutfit och tar med sig kameran ut i närmaste skog. Knäpper x antal bilder (inklusive en ny mindre charmig header i osminkat esse) och tillbringar därefter en hel eftermiddag åt kaffedrickande och redigering. Så har min fredag sett ut. Vad har pysslat med idag?

Likes

Comments

Hehe, erkänn att ni läste rubriken med Gollums röst. Om ni sett Sagan om Ringen vill säga, vilket jag tar för givet att alla gjort.

Jag har velat ha en systemkamera lika länge som jag varit intresserad av foto. Det vill säga sedan jag gick en fotokurs under sista gymnasieåret för 6-7 år sedan. Efter studenten svalnade intresset men väcktes till liv igen när jag började plugga multijournalistik på folkhögskola två år senare och efter examen sommarvikarierade på lokaltidningen. Sen dess har intresset stannat kvar och dessvärre lett till smärre frustration när jag inte haft någon ordentlig kamera att fota och filma med. Min Iphone fungerar bra men den håller långt ifrån samma standard som en riktig systemare. Att jag hela tiden skjutit upp införskaffandet beror på ekonomiska skäl; jag har inte haft tur med jobb hela tiden och tvingats prioritera utgifterna. Okej, hade jag börjat spara undan större summor mycket tidigare och inte lagt hela skatteåterbäringar på festivaler och shopping hade jag ägt en systemkamera för längesen, men det är en annan historia... Planera ekonomi är inte min starka sida. Planera överhuvudtaget är en egenskap jag saknar.

Men så hände det att hela familjen bokade en resa till Island nu i oktober. Och Island är, förutom hästar och varma källor, känt för sin natur. Nöden visste ingen lag; jag åker fan inte dit utan en kamera. Aldrig att jag fotar isländska landskap med telefonen. Så efter flera veckors betänketid om jag skulle välja en Nikon D3300 på grund av billigare pris eller om jag skulle köra på säkra kort och välja Canon som jag arbetat med tidigare och kan hantera bättre så klickade jag hem en Canon 1300D. Jag är i extas jämförbar med en unges på julafton. Min nya pärla kommer garanterat inte bara användas till resor och naturfotografering; bloggen kommer (förhoppningsvis) bli rikare på bild- och videomaterial. Har redan fått idéer till massa inlägg, kreativitetsfingrarna kliar som bara den.

Likes

Comments

Efter en nästan sömnlös natt tog jag mig upp i ottan och åkte till skolan för redovisning av en gruppuppgift. En förmiddag som följdes av ett längre gruppmöte med febrila diskussioner om hur vi ska gå vidare med vårt pågående projektarbete inför mötet med handledaren imorgon. Älskar att jag hamnat i en grupp där ingen vill bestämma allt utan alla får ta till orda och komma med infallsvinklar och åsikter. Passar mig som försöker lära mig av gamla misstag som aggressiv gruppledare utan samarbetsvilja i lågstadiet perfekt.

Tiden jag hade tänkt spendera på universitet efteråt med enskilt plugg blev dock mycket kortare än planerat. Efter brainstormingen tryckte jag i mig min matlåda och åkte hem. Mådde inte särskilt bra. Kände igår av en smärre rosslighet i halsen och inte fan hade tillståndet lättat till i dag, snarare motsatsen. Det hade fått sällskap av en begynnande förkylning. Det obligatoriska höstviruset ligger troligtvis och vilar i min kropp, när jag började tro att jag skonats från det medan halva klassen verkar drabbats. Hade planer på gymmet i dag, men vågade inte chansa för risken för att göra saken värre. Det var kämpigt nog att cykla till och från tåget i dag, mycket jobbigare än vanligt. Om jag haft citroner och honung hemma hade jag gjort en flaska ingefärsshot, men jag får ikväll nöja mig med mängder av te. Sjukligheter är det absolut sista jag har tid med nu, har massa plugg att göra och biopremiären av IT på schemat nu i veckan.

Ett par snapshots från mina Instastories i dag. Följ mig gärna där, coldinfinity är namnet.

Likes

Comments

Jag välkomnade Alissa White Gluz som vokalist i Arch Enemy från första stund. Efter monstergrowlerskan Angela Gossows oväntade avhopp för fokus på managementuppgifter hade kanadensiskan obehagligt stora skor att fylla, fastän det var Gossow själv som valde henne som efterträdare. Övriga bandmedlemmar med grundaren och gitarristen Michael Amott i spetsen måste förstått det också när de föredrog att droppa nyheten om medlemsskiftet först i samband med en ny singel, titelspåret till 2014 års War Eternal. Ett smart drag ändå, allt för att inte bygga upp eller rasera några förväntningar från fansen långt i förväg, i synnerhet med tanke på vilken nivå av popularitet Gossow lyckades nå.

På sitt andra album med svenskarna har Alissa blivit en integrerad del av gruppen. Sångerskan, lika känd för sin hårfärg och veganaktivism som för sin lungkapacitet, briljerar i allt från viskande pratsång i Blood in the Water och The World is Yours, till snabba melodier i exempelvis The Race och First Day in Hell (favorit!) och överraskande rensång i Reason to Believe, det sistnämnda en ingrediens undertecknad aldrig trodde ens Arch Enemy skulle komma att använda i sitt låtsnickeri. Samma sak med stråkarna i A Fight I Must Win. Men för att utveckla en egen identitet i en kontinuerligt växande metalvärld krävs nya experiment och tankegångar bortom gränserna. Gruppen tillhör visserligen giganterna inom melodisk dödsmetall och sticker redan ut genom sitt val av kvinnligt growl i en extremt mansdominerad genre, men varför sluta där?

I övrigt är plattan fylld med en uppsjö av riviga melodiösa solon och blytunga riff. Alltså som det brukar låta i Arch Enemy. Frågan är dock om de någonsin levererat bättre låtar. Vi pratar om ett band med fem äckligt skickliga musiker som samtliga bidrar med snortajta insatser till material av högkvalité. Med Alissas beundransvärda intåg, följt av gitarristen Jeff Loomis strax därefter, vars karisma får båda hans föregångare att blekna och gett samspelskemin med Michael Amott en ordentlig uppryckning, skymtar ljusa framtidsförhoppningar. Om Will to Power är Arch Enemys bästa album hittills? Kanske. Vad som likväl kan konstateras är att ett sångarbyte, kontroversiellt eller ej, inte behöver betyda nedgång och fall.

Betyg: 8/10

Btw, skulle ni vilja läsa mer såna här recensioner? Om både musik och kanske film? Tycker nämligen de är sjukt roliga att skriva, och ännu roligare blir det om de uppskattas.

Likes

Comments

En skogspromenad i duggregn med atmosfärisk black metal i öronen. Det var allt jag behövde för att rensa tankarna och bli på bättre humör. Minns inte när jag unnade mig en välbehövlig dos natur sist, i somras skyllde jag på den förbannade värmen och nu skyller jag på bristande energi. Långa dagar i plugget och sena hemkomster gör tyvärr att all träning för närvarande får lida. Jag saknar helt enkelt både tid och ork att gå till gymmet eller ta en promenad. Tänker dock inte göra stilleståndet till en vana.

Att komma ut i dag var därför en fröjd för både kropp och själ. Naturen är min andningsoas, min primära källa till inspiration och den skänker mig ett lugn omöjlig att hitta i någon annan miljö. Trots att jag helst vandrar i skogar långt ute på landet med ett rikare djurliv och minimala chanser att stöta på andra människor är jag extremt tacksam över att jag bor i ett bostadsområde med skog inpå knuten. Det är en lyx jag inte trodde var möjlig när jag flyttade till stan. Tvivlar på att jag någonsin hade överlevt utan den.

Knäppte lite mobilbilder för kreativitetens skull. De är tagna med min Iphone 6 och redigerade i Afterlight.

Likes

Comments

Efter två veckors festande och bandanabärande avslutades igår äntligen vårt nolle-p. Detta med en så kallad finsittning, kort översatt en finmiddag med trerätters och klädkod kavaj. Jag har knappt deltagit i nolleaktiviteterna (tacka fan att de inte är obligatoriska) eftersom jag inte förespråkar idén att sitta bakfull och/eller svintrött efter en lång festkväll på en föreläsning klockan nio på morgonen, men nu var det ju ändå helg och den här tillställningen ville jag inte missa, med anledning av temat "fin". Jag älskar att klä upp mig. Det är inget jag gör regelbundet, därför känns det lika exklusivt varje gång. Det är då jag går all in med outfit och smink och släpper fram min inre gothare.

Jag tänker inte säga mer om själva sittningen mer än att det var en helt okej kväll. Supergod mat, även för oss vegetarianer, dock taskig service (vi med specialkost fick vänta ytterligare 15 minuter efter att köttätarna fått sin mat) och lite för små portioner för oss som har äta som hobby. Efteråt bestämde sig jag och hon i klassen jag kommit närmast för att dissa festligheterna på campus eget uteställe och gick istället till en vanlig pub, drack öl, spelade air-hockey och pratade tills undertecknad var tvungen att ta sista pendeln hem strax efter klockan två. Mycket trevligare än att trängas på ett packat dansgolv, för oss som avskyr sånt.

Eftersom sittningen var "fin" lade jag en hel del tid på att ta fram aftonens outfit. Det blev en lång spetsklänning från H&M, halsband från Ur&Penn, örhängen från Killstar och klackar från Scorett. Lite för fin för puben, men för middagen uppenbarligen perfekt med tanke på alla komplimanger jag fick. Jag brukar sällan få beröm för mina klädval, så jag tolkar denna som lyckad.

Likes

Comments

Beskriv din höst med tre ord.
Studier, träning, Island. Kommentarer överflödiga.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Bäst: Kylan och naturens förändringar. Varm choklad och seriemaraton. Ljudet och doften av regn. Tjocka tröjor och raggsockar. Känslan av en nystart. Ingen press att hitta på något bara för att det är soligt ute.
Sämst: Alla bakterier som frodas och förkylningsepidemin som bryter ut. Hittills har jag skonats från den och jag hoppas det fortsätter så.

Hur höstmyser du?
I soffan framför en film eller serie med skitigt hår, inget smink, en skön filt, tända ljus och varm dryck. Helst med regnväder utanför.

Hur ser din höstoutfit ut?
Bekväm i första hand, snygghet är inte alls lika viktigt. Sammetsleggings, en vanlig bandtischa, stickad tröja och ett par boots som pricken över i:et. Och halsduk, alltid halsduk.

Vad har du på to-do listan just nu?
Ta mig igenom första terminen som heltidsstudent utan att gå in i väggen. Fixa nytt pass inför resan till Island. Leta boende i Norrköping. Skaffa en ordentlig kamera.

Bästa musiken för regniga dagar?
Enligt tradition brukar jag under hösten få ett extremt sug efter musik med melankolisk och/eller ambient ton, till exempel atmosfärisk black metal, Enya och Katatonia, eller gotisk musik såsom Type O Negative, det är mer regel än undantag. Tvivlar på att den kommer brytas i år. Har en playlist dedikerad åt hösten, om det intresserar någon.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Hösten är synonymt med skräck och övernaturligheter och då passar det utmärkt att Stranger Things, The Walking Dead och Supernatural samtliga har säsongsstart i oktober. Tre av mina favoritserier. Hetast på tapeten i filmväg är tveklöst nyinspelningen av It. Jag har farligt höga förväntningar.... Av rullar jag dock sett och finner höstiga vill jag rekommendera Bram Stoker's Dracula (versionen från 1992 med Gary Oldman), The Nightmare Before Christmas och naturligtvis Halloween-filmerna.

Vad är den höstigaste maträtten?
Grytor och soppor med grönsaker och linser. Som fattig student är det billiga storkok som gäller.

Var hänger du helst under helgen?
På gymmet. Inga förändringar här. Gymmet är mitt andra hem oavsett årstid. Skogen och naturen kommer tvåa, följt av soffan som trea.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Island i början av oktober. Kommer krocka rejält med studierna, men det får man ta. Ser väldigt mycket fram emot den.

Hur förbereder du dig för vintern?
Tar fram vinterjackan, lyssnar på julmusik och hoppas på snö. Det är en av nackdelarna med att bo i södra Sverige, man kan aldrig räkna med snö till 100%.

Likes

Comments

Efter en "ledig" morgon bestående av ett bröst & axelpass tog jag en tur på stan. Var i första hand på jakt efter en stor och rymlig väska att med lätthet kunna ta med mig till skolan. Min pentagramprydda från Shock är på tok för liten och en annan som jag köpte till en New York-resa för två år sedan så jävla sliten att den inte ens är värd att lämna lägenheten med. Lyckligtvis krävdes inte många affärer för att hitta exakt vad jag letade efter. En svart i fuskskinn med silverfärgade blixtlås och två stora fack som rymmer allt jag dagligen brukar ha med mig till universitet utan att behöva mosa ner det, det vill säga dator, anteckningsblock, kurslitteratur och matlåda. Priset vill jag inte ens diskutera, jag betalade mer än vad jag sagt åt mig själv att göra, men då förväntar jag mig och andra sidan hög kvalité. Jag planerar inte att köpa någon ny inom de närmaste tre åren.

Följde upp väskjakten med en på nya jeans och sprang som alla andra in på H&M. Hittade som i 80% av fallen inga passande (i modell men inte i storlek), eftersom min kroppsform är helt åt helvete när det gäller jeans och kräsenheten ännu värre. Fann däremot en jättemysig stickad tröja vilket jag tycker är en nödvändighet i den begynnande höstkylan. Fick även med mig ett par fishnets, ett 5-pack strumpor (ej i bild) och lite hårsnoddar, då de som bekant har en förmåga att försvinna spårlöst tills du bara har en kvar och beskyddar den med ditt liv. En situation jag befunnit mig i under flera veckor nu.

Likes

Comments