År 2002 flyttade jag och min familj 40 mil tvärs över landet (nästan) och hamnade i Munkedal. Vi har vid 5 och 10 år haft sommarfester för att fira att vi bott här tillsammans med vänner och släkt. I år är det 15 år sedan vi flyttade och då tyckte jag minsann att det var dags för ännu en sommarfest.

Jag funderade på tema länge och "discotema" var länge aktuellt. Men det känns som ett tema som gör sig bättre inomhus så det blev till sist "hawaiifest". Tidigare fester vi haft så har jag gjort inbjudningskorten själv. Men denna gång tog jag det ett steg längre och beställde inbjudningskort och dom blev jättefina! Jag skickade ut inbjudningarna redan i maj (festen var i augusti) för att jag ville att så många som möjligt skulle komma.

När temat, datumet och inbjudningarna var fixat så var det dags att börja planera. Bland annat: Mat, lekar, dryck, dukning och övrig inredning. Alla gäster över 18 år fick betala en anmälningsavgift på 50 kr och då ingick både mat och fri bar. Femkamp är alltid populärt. Det är också ett bra sätt att sysselsätta gästerna. För mycket dötid kan ibland vara segt, speciellt när alla gäster inte känner varandra. (Plus att det går år mer dryck...) Att planera en femkamp kan vara lätt, men också svårt. Många av gästerna har varit på fest hemma hos oss tidigare så det gäller att inte ha en tävling som så många känner till för att det ska bli roligt för alla. Våra tävlingar var: dryckesstaffet, skytte, "vulkanen", kast med flamingo och bygga pyramid. Jag kommer förklara hur det olika tävlingarna går till i ett eget inlägg.

Något som jag kände verkligen skulle finnas på festen var en bar. En tikibar. Jag har en otroligt händig pappa som snickrade ihop den mest fantastiska baren på en bara en söndag. Stort tack! Vi gjorde även två egna flamingos och en vägvisningsskylt i trä.

Mycket av dekorationerna har jag köpt från partykungen.se. Men jag har även beställt en del från Kina, via appen Wish. Var noga med att beställa i tid då leveranstiden är mellan 3-4 veckor. Flamingorna är beställda från Kina. Tanken var från början att alla skulle få en varsin. Men jag råkade beställa lite för många så det blev 85 stycken istället för 50... Men dom gjorde en stor succé. Sedan har jag köpt på mig mycket dekorationer lite här och var när jag sprungit på något.

Några dagar innan festen så byggde vi tält. Vi har ett tält som vi äger själva (det randiga) och det andra tältet fick vi låna av pappas kusin som hyr ut partytält. Vi ställde även i ordning med bord och bänkar. Samma dag som festen färdigställdes allt. Jag gick upp vid 07.30. Vi hade släkten redan här. Alla hjälptes åt, så det gick väldigt smidigt. Jag hann till och med ta en powernap innan det var dags att göra sig i ordning.

Det blev en väldigt långt inlägg.. Och jag har säkert glömt en hel del. Fråga gärna om det är något ni undrar över! Men det kommer komma flera delar där jag kommer berätta mer detaljerat om vissa saker. Så det kommer bli som en liten följetong.

Fortsättning följer....

puss Julia

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ordet fest kan se ut på väldigt många olika sätt. Söker du efter synonymer på ordet fest så får du upp ca. 35 stycken. Några exempel är: högtid, helg, jippo, galej, tillställning, njutning, bal, skutt, välbehag och party. De olika orden innefattar olika tillställningar men de hör hemma under samma kategori.

En fest/skiva eller party är ett högtidigt socialt evenemang. Ett äldre ord för fest är gästabud. En fest anordnas vanligtvis för att fira en lycklig händelse (ex. Bröllop och student), eller ett årligen återkommande fenomen (ex. Födelsedag och midsommar). Förr i tiden så firades även årliga återkommande fester såsom skördefest eller efter en gemensam arbetsinsats som en taklagsfest.

Musik och mat brukar i regel finnas på fest. I många kulturer är alkoholhaltiga drycker också en del av festen. Ibland anordnas fester med tema för att skapa en helhet och en röd tråd genom festen. Temat syns på inbjudningen, maten, drycken, atmosfären, musiken, kläder och i lekarna/aktiviteterna.

På inbjudan är det viktigt att plats, tid (eventuellt tema) och datum står med. Vid datumet står oftast OSA, om svar anhålles intill. Det innebär att inom ett visst slutdatum ska gästen ge besked till värden/värdparet ifall de kommer eller ej. Gästen bör i regel inte ändra sig om inte sjukdom eller annan oförutsägbart hinder skulle uppstå.

*

En enkel förklaring av vad en fest är. Självklart kan en fest/party/kalas eller jippo tolkas hur som helst. Och det är det jag kommer göra på denna blogg. En fest ska vara en rolig tillställning där jag tycker umgänget ska stå i centrum och där gästen känner sig sedd och välkommen. Jag har inte jättemycket erfarenhet av fest, men det jag kan ska jag dela med mig av. Jag vill med denna blogg även skaffa mer erfarenhet, gå på mer fest och framförallt anordna mer fest. För det tycker jag är väldigt roligt. Välkomna till Cocktail and Confetti. Bloggen där fest och evenemang står i centrum.

Puss Julia


Bildkälla: pinterest . Textkälla: Wikipedia

Likes

Comments