Hej!
Just nu sitter jag på tåget mot Sälen/hundfjället. Lite udda faktiskt att åka tåg i över elva timmar helt själv med full snowboard-utrustning, födelsedagspresenter och en väska med underställ och saker som Moa glömde ta med sig. Där har vi anledningen till att jag åker upp till Sälen just nu och inte vecka 8 som vi brukar.
Min storasyster Moa jobba i Sälen nu över vintern som jag har berättat tidigare, hon åkte upp två dagar innan julafton (...) och på lördag fyller hon 20. Så jag passade på att åka upp och hälsa på henne och fira hennes födelsedag nu när vi ändå knappt har något i skolan!

Vår första lektion i skolan idag var inställd så jag hann rida både Kingen och Ramos, duscha samt packa det sista innan vi var tvungna att köra till tåget. Ramos red jag i typ 15 minuter, joggade honom bara väldigt lätt och han var duktig, ganska tittig och hoppade till någon gång med slappnade av i slutet och var då väldigt duktig. Kingen var lite tjurig, han börjar nog bli lite trött efter en lite intensivare helg/veckostart men Alma ska bara jogga honom lite lätt imorgon sen ska han vila så då blir han nog glad igen, haha.

Gosade med Romantica i hagen innan jag åkte och herregud vad jag kommer sakna henne trots att jag kommer hem på söndag igen. Finaste tjejen, en häst som henne träffar man bara en gång. På måndag ska jag äntligen börja sätta igång henne igen! Några dagar i tömmar först så att hon inte är allt för pigg och busig när jag ska hoppa upp på henne hahah. Provade att skritta henne för två veckor sedan men insåg snabbt att det skulle inte funka och såren såg inte ut att hålla riktigt så hon fick vila tills jag kommer hem och så drar vi igång på riktigt då istället! Längtar så mycket efter att få rida och utvecklas med henne igen, känslan hon ger en är helt magiskt, så mycket tryck och energi på samma gång som bara vill mer hela tiden. Bästa.

Har ni något speciellt ni vill att jag skriver om? Har några timmar kvar på tåget så att säga... Så har ni några önskarmål så dela gärna med er så skriver jag lite inlägg nu när jag ändå inte kan göra något annat haha.
Kram Cajsa

Likes

Comments

Åh, alltså igår! Då uppförde båda killarna sig exemplariskt, äntligen.
Ramos har varit trotsig och bråkig hela helgen men igår var han helt avslappnad och fin, drev framåt och var lugn och låg i formen hela tiden. Han var verkligen rolig att rida igår, riktigt härlig.

Red även Kingen, han skötte sig också jättebra! Han bråkade med mig som tusan i fredags sen i lördags var det mycket bättre. I söndags höll jag lektion för Alma och det gick jättebra, framför allt i slutet. Sedan red jag honom igår och det gick jättebra. Han gick fint i form och var framme hela tiden, jätteduktig faktiskt!

Ikväll ska jag hålla lektion för Alma och Kingen igen, tror det kommer gå jättebra, iallafall om han går som igår. Sedan ska även Ramos jogga lite, blir nog mest galoppjobb.
Imorgon åker jag till Sälen vid 11.42 men innan dess ska jag rida både Ramos och Kingen. Sedan får Ramos vila tills på måndag. På måndag ska jag sätta igång både Ramos efter hans mini vila samt Romantica!!! Äntligen ska min finaste tjej få komma igång igen. Bästa bästa.

Kram Cajsa

Likes

Comments

Igår fick jag fransförlängning utav Malin. Det var jättelänge sen jag hade det sist, Malin hade mig som testkanin när hon gick utbildningen för något år sen men nu så var det dags igen.

Vi satte singelfransar i lite olika längder, de längsta är 14mm sedan några 13mm och någon lite kortare(finns i massa längder). Är jättenöjd med resultatet, gillar verkligen långa fransar! Det känns verkligen jättefräscht och skönt, slipper man tänka på maskara och liknande. När det är dags för påfyllning så ska vi sätta på volymfransar istället så då blir de både fylliga och långa. Tror det kommer bli jättefint och antagligen kommer jag inte kunna sluta med det sen, kommer nog kännas jättetomt utan dem, haha.

Kan verkligen rekommendera att göra fransförlängning för er som har funderat på att göra det! Om ni bor runt Åhus/Kristianstad så tycker jag att ni ska boka tid hos Malin, 0734201740. Ett nytt set singelfransar kostar 490:- och påfyllning kostar 300:-, alltså är hon betydligt billigare än många andra! Hon har en egen salong som det bara är hon som jobbar på, alltså behöver man inte oroa sig för att det är en massa människor som går och kollar på en. Dessutom är bänken/sängen som man ligger på väldigt skön och det är ganska lätt att somna där, hehe.

Malin är även frisör och gör naglar, både akryl och gelé. Hon finns som sagt i Åhus för er som är intresserade!

Kram Cajsa

Likes

Comments

Jag kollade på Linn Olssons video-inlägg för några veckor sedan där hon jämförde sina två storhästar som har haft varav en stor snäll valack och hennes nuvarande lite mer "hetsiga" men snälla sto. Hon gick även in lite mer generellt på ston och valacker där hon tog upp andras erfarenheter och åsikter som hon hade hört från bland annat rutinerade tränare och så vidare. Jag tyckte det var väldigt intressant för enligt mig så kan man vara en valack eller sto person, alltså att man tycker bäst om antingen eller. Jag personligen älskar ston.

Innan jag börjar med inlägget så vill jag bara påpeka att det givetvis finns undan tag, vissa ston beter sig mer som en typisk valack och vissa valacker mer som ett typiskt sto. Jag kommer skriva utifrån min erfarenheter och det som Linn hade fått berättat för sig då det stämmer bra överens med varandra.

Om man ska se till mina erfarenheter och till det som en väldigt rutinerad tränare sa till Linn så är valacker oftast mer tittiga. de letar spöken och tittar till på det mesta. Det gör sällan ston, ston har ofta lite mer humör än valacker men det bli sällan rädda för saker, klart det blir rädda men de letar inte saker att bli rädda för. Valacker hittar ofta på anledningar att hoppa till för så att de kan smita undan från arbetet.

Som exempel på det så var vår första ponny Wonder rädd för det mesta, flyttade man på någonting så det stod en meter åt vänster så blev den saken plötsligt livsfarlig, kom et någon gåendes med en barnvagn så höll han på att dö, kom det däremot en lastbil så var han stencool. Blåste det till i en presenning så höll han också på att dö. Moas tävlingsponny som vi kallade för Macke var lite coolare än Wonder, men när vi red ut som fanns det ett hus med en massa skit på hela uppfarten som han alltid hoppade rätt ut på fältet och ville springa ifrån för det var jättefarligt, kvittade hur många gånger vi än red förbi det huset, han blev lika "rädd" varje gång. När Moa hoppade Macke så fick hon ha ett stort fårskinn på nosgrimman så att han inte skulle se vattenmattor och liknande för det var också jättefarligt.. Sedan hade vi Ecco, han blev rädd för allt möjligt om man satt på men var stencool om man gick bredvid. Bowie som jag red ett tag blev också rädd för allt, alla ljud och allt som rörde sig var farligt dock blev det bättre under de två veckorna som jag hade honom hemma hos mig. Kingen är också lite tramsig sådär, jag hängde av mig min jacka p¨staketet igår när jag satt på honom och skrittade förbi den på långa tyglar utan att han brydde sig men när jag sedan kom och travade förbi det i form så var den livsfarlig, han hittar också små onödiga saker lite här och var som är jättefarliga. Även Ramos är sån, han blir livrädd för små snöfläckar på marken, hinderstöd och bommar är också farliga tills han ska hoppa för då bara går han.

Ett annat tydligt exempel på det här var när jag och Alma red ut Romantica och Kingen. När vi hade skrittat över vägen påväg hem så blev Kingen rädd för något och stack iväg med Alma fast Romantica spände bara till sig precis när Kingen drog iväg förbi henne sen skrittade hon lugnt och fint på halvlånga tyglar medans Kingen galopperade iväg.

Maja var stencool, hon kunde titta till när vi red ut med andra för att hon ville busa men när jag red ut henne själv så var hon stencool, tittade inte på något och busade utan att lossas bli rädd först, haha. Romatica kan hitta små saker som hon blir "rädd" för, vi har en höbal som har stått på samma ställe sen hon flyttade hit. Första veckan brydde hon sig inte om den men därefter har den varit farlig, när hon jobbar tittar hon inte på den men i skrittpauser blir hon rädd för den. Hon hittade även en skugga i Amandas ridhus en gång som hon hade gått förbi hela lektionen med de sista 20 minuterna var det farlig så hon var tvungen att titta till och ta ett halvt steg åt sidan. Men annars blir hon nästan aldrig rädd, speciellt inte när jag rider henne.

Jag tycker personligen bättre om ston, jag tar hellre att de har lite humör som man får jobba sig runt än att de blir rädd för allting och håller på. Ramos har lite humör eftersom hon gärna hotar med att gå upp på bakbenen när det blir för jobbigt men det är inte på samma sätt som det stona jag har ridit. Han känns mer tramsig och lat, när ston tjurar är det mer som en tillrättavisning. Liksom Romantica han sparka till mot mot skänkel om jag råkar lägga till den fel i en galoppfattning medan Ramos sparkar mot min skänkel när jag ber honom att gå fram ordentligt. Ston säger mer i mot när ryttaren gör fel eller gör något som de inte förstår, valacker blir mer sura för att det är jobbigt.

Nu är detta såklart bara en generalisering men enligt mina erfarenheter så är valacker mer tittiga och lata medan ston är lite tuffare i huvudet och säger ifrån när det blir fel. Givetvis finns det raka motsatserna men om man tittar på de hästarna jag har haft så stämmer denna teorin väldigt väl.

Vilken typ av hästar tycker ni bäst om? Sto/valack, ponny/häst, tjurig/tittig? Jag tar ett stort tjurigt sto ;).

Kram Cajsa

Likes

Comments

Jag tänkte att jag skulle kolla efter ett fodrat regntäcke till Romantica på Göteborg Horse Show. Tänker mig ett från a

Amigo då de är de bästa täckena som finns. Dock verkar det finnas ofodrade och sedan 200g och mer? Jag tänkte mig ett 100/150g så att hon kan ha det när det är vår/höst. Men så tänkte jag att jag kunde köpa en liner och ha under för de finns ju i 100g, tror ni det hade varit bra kanske?

I så fall tänker jag att hon ska ha ett Amigo Hero 6 LITE/0g och sedan en Horsewear Linder 100g. Tillsammans skulle dessa kosta ca 1100:-, vilket jag tycker är ganska bra för ett ordentligt övergångstäcke ändå. Det smidiga där är ju att jag kan köpa fler liners sen i olika tjocklekar om det skulle behövas.

Just nu har jag ett 400g vintertäcke, två helt ofodrade regntäcken som inte är jättebra, ett 500g helhalstäcke, ett 400g stalltäcke och ett 550g stalltäcke till henne och såklart några fleecetäcken. Dock så är 550g och 500g täckena Moas så om hon köper häst så har ju inte jag de längre plus att 500g halstäcket är bara i 145 så det är precis så att det passar, minns jag inte helt fel så köpte vi ett av de ofodrade regntäckena till Iris också som var Moas så det är ju egentligen också hennes även om det var mamma som betalade det ;). Så om jag hittar ett Hero 6 och en 100g liner på GHS så köper jag förmodligen det till min "lilla" häst.

Kram Cajsa

Likes

Comments