övrigt

Att ångra ett beslut är ett stort steg att ta. Det medför ångest, velande och magont. Gör jag rätt om jag ångrar mig, gör jag fel om jag ändrar mitt beslut? Det svåraste med beslut i allmänhet är att man aldrig riktigt vet om det var för det bättre efter att det är fattat. Beslut kanske då är till för att användas som en lärdom för framtiden, så om det uppstår en liknande situation finns erfarenhet och beslutet kan bli enklare att göra. Men att behöva göra människor besvikna är aldrig enkelt.

För snart 9 månader sedan blev jag en del av en andra familj. Jag hade innan jag kom hit aldrig trott att jag kunde komma så många människor så nära på så kort tid. Min värdfamilj betyder lika mycket för mig som deras släktingar och vänner som välkomnat mig med öppna armar. Jag har varit så lyckligt lottad att jag hamnat här och denna upplevelse är något jag kommer minnas för livet. Mina värdpojkar betyder mer för mig en det mesta i min nuvarande vardag och jag älskar dem som att de är mina egna.

För ungefär en månad sedan tog jag beslutet att förlänga mitt år med nio extra månader vilket innebär att mitt jobb som au pair skulle ta slut i mars 2018, ett år från nu. När jag tagit beslutet var jag i extas och jag var så glad över att stanna hos min andra familj i ett helt år till. Några veckor gick och jag var lika glad, började tänka på platser jag skulle hinna att se under min förlängning och hur mycket pojkarna skulle hinna utvecklas innan min hemgång. Ytterligare ett par veckor gick och från att ha varit i bubblan av att förbli i staterna nio månader till fick jag en reality check. Jag insåg att jag är 19 och att jag inte lever mitt liv som att jag är 19. Jag har känt mig begränsad i att göra saker en 19-åring bör göra och försvårat saker som jag skulle behöva göra. Jag har blivit en mamma och det är inget jag planerar att bli på riktigt än. Jag visste om hur påfrestande jobbet som au pair skulle bli innan jag kom och hur bra månaderna hittills än har varit så saknar jag att vara 19 och kunna göra allt det jag ”bör” göra.

Jag har valt att avbryta min ansökan om förlängning och det är nog det svåraste beslutet jag tagit i mitt ännu inte så långa liv. Jag skulle behöva såra min underbara värdfamilj vars förväntningar var att jag skulle stanna ett år till. Jag skrev ett brev till mina värdföräldrar och förklarade hur det låg till och bad de sedan att komma och prata med mig. De vill såklart mitt bästa och även om de blev stressade över att hitta min ersättare så förstod vi båda att detta kommer bli bäst för oss alla. De vill inte att jag ska vara här om jag egentligen vill vara hemma i Sverige.

Att såra någon är aldrig enkelt men det är så viktigt att tänka på vad som blir rätt för en själv. Jag har hela mitt liv haft väldigt enkelt för att prioritera andras problem och mående över mitt egna. Detta har skett då jag helt enkelt vill att andra ska må bra innan jag kanske själv gör det. Jag har vuxit så mycket som person under mina månader här och jag har insett att det är viktigt att vara omtänksam, men ännu viktigare att vara omtänksam mot sig själv.

Jag älskar min värdfamilj som jag älskar min familj hemma i Sverige och jag ser fram emot att se pojkarna växa även om det nu blir på distans. Jag är redo att komma hem i sommar och vara 19 och ta livet lite som det kommer. Planerna är än så länge suddiga men jag har kommit en bra bit på vägen och jag är beredd på att anta nästa utmaning!

To regret a decision is a big step to take. With it come anxiety, hesitation and belly aches. Am I doing the right thing to change my mind? The hardest thing about decisions is that you never really know if it’s for better or for worse once it’s made. Decisions may for that reason be used as a lesson for future situations where a similar choice might be easier to make. But to let people down is never easy.

For almost 9 months now I’ve been a part of my second family. Before I got here I never thought that I could become so close to so many people in such a short amount of time. My host family means just as much to me as their families and friends, who have all welcomed me with open arms. I’m so happy that I ended up here and this experience is something I will remember for the rest of my life. My host boys mean more to me than most things in my life here and I love them as if they were my own.

About a month ago I made the decision to extend my year with nine extra months which means my job as an au pair would be over in March 2018, a year from now. When I made the choice I was so happy to stay in my second family for one more year. A few weeks past and I was just as glad, I started to think about the places I would have time to visit and how much the boys would grow before my return back home. Some more weeks passed and I went from being in the bubble of staying in the states for another nine months to getting a reality check. I realized that I am 19 and that I am not living my life as if I were. I have felt very limited to do the things a 19 year old should do and I have made things I should do harder for myself. I have become a mother and that’s not something I plan to become for real yet. I knew how demanding the job as an au pair would be before I got here and even though my months here have been fantastic I miss being 19 and doing what someone my age “should” do.

I have chosen to cancel my extension application and it’s probably the hardest decision I’ve taken in my yet not very long life. I would have to hurt my wonderful host family whose expectations were that I was going to stay another year. I wrote a letter to my host parents to explain my situation and asked them after reading it to come talk to me. Of course they wants what’s best for me and even if they became stressed over founding my replacer, we both understood that this was the right thing to do for all of us. They don’t want me to be here if I actually want to be home in Sweden.

To hurt someone is never easy but it’s important to think about what’s right for your self. I have all my life prioritized others problems and health over my own. This is because I’ve always wanted others to feel good before I might be. I have grown so much as a person during my months here and I’ve realized that it’s important to be caring, but even more important to be caring towards your self.

I love my host family like I love my family back home in Sweden and I look forward to se the boys grow even if it now will be on distance. I’m ready to come home this summer, to be 19 and take life as it comes. My plans are yet not clear but I’ve come far and I’m ready for my next challenge!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

livet som au pair

Hej på er!

Klockan är kvart över 9 och jag ligger utslagen i sängen haha. Har varit supertrött idag utan någon speciell anledning. Började morgonen med ett besök på biblioteket med pojkarna. Åkte hem, åt lunch och la bönan för att napa. C fick ha vilotid i soffan medan jag plockade i köket. Vid 3 åkte vi till lekparken och lekte ett bra tag innan det blev dags att åka hem för att äta middag.


Mina värdbarn är väldigt kinkiga med maten och på senaste tiden har jag börjat få panik gällande vad jag ska ge dom att äta. Det är ett konstant blandade mellan bara ett par maträtter vilket är jättetråkigt, allt nytt testas inte ens utan det är genast äckligt. Idag testade jag trots detta att göra något nytt - quesadillas. Tortilla bröd, ost och sen toppings som idag var tomat och oliver. Här går det att experimentera lite, man kan ha skinka, korv, majs och massor annat också. C älskade det, jag förstår det inte ens själv. S har fått för sig att han inte gillar tomat längre så dagens kombination var ingen hit för honom.
Imorgon är det onsdag och då väntar gymnastik på morgonen för mig och lillen. Sedan jobbar jag dagen ut, en liten stund på torsdag morgon och sedan är jag ledig tills på söndag! Sköööönt!

Likes

Comments

livet som au pair

Hej på er!

Nu är denna måndag över. Min start på veckan har varit bra trots omständigheterna och pojkarna har varit på sitt bästa humör. Här i Boston har det varit så så varm i helgen. Redan i torsdags visade termometern på 20 grader, vilket följdes av 22 på fredagen och 19 i lördags. Ursäkta, men är det februari eller maj??
Idag var det kallare men himmelen var blå och solen sken.


Efter lillens tupplur packade jag in pojkarna i bilen och åkte till en lekpark. Detta var verkligen en fantastisk dag för att springa runt och leka, inte för kallt men inte heller så varmt att man svettades. Vi hade superkul men efter en och en halv timmes lek var det dags att åka hem för att äta middag.
Nu är klockan halv 9 och jag ligger redo för att sova i sängen. Tänkte kolla lite youtube och kanske en film innan jag släcker ner. Imorgon får jag äntligen träffa Hanna igen efter den vecka hon varit iväg på Hawaii. LYX.

SOV GOTT!

Likes

Comments

övrigt

Hej på er!

Denna helgen har verkligen varit usel. Har mått dåligt tack vare magsjukan och verkligen längtat hem till Sverige. På toppen av detta hände det en hemsk sak idag som jag tänker att jag tar upp senare, när vi i familjen fått smälta det ordentligt. Tänkte ändå göra något kul i dagens inlägg och fick en kommentar för ett tag sedan som handlade om vilka böcker jag läst och om jag hade några rekommendationer. Jag är en boknörd och har nog köpt cirka 30 böcker sedan jag flyttade hit (hur jag ska få hem alla? ingen jävla aning haha).


En bok jag nyligen köpte var Illuminae skriven av Amie Kaufman och Jay Kristoff. Detta är första boken av 3 (?) i en sci-fi serie som handlar om livet många år i framtiden, när människan inte längre bor på Jorden. Från första sidan var jag FAST i denna bok och det som fångade mig mest var att den är skriven i email, chatter och illustrationer, verkligen inte likt något jag läst. Jag tyckte verkligen om kärlekshistorien i denna och hur hela handlingen utspelade sig. Andra boken finns redan ute och jag intalar mig själv att när jag läst ett par av de böcker jag redan har, är det ok att köpa den också haha. Verkligen den bästa boken på väldigt länge! Denna borde finnas att köpa på vanliga svenska bokhemsidor, som CDON och adlibris!


Detta är sista boken i The 5th Wave trilogin. Jag ÄLSKADE första boken som handlar om att "aliens" i stort sett ska ta över jorden i 5 vågor eller steg. Man följer främst huvudkaraktären Cassie som för mig måste vara den bästa karaktären beskriven i någon bok jag någonsin läst. Hon är sarkastisk, modig och stark vilket jag verkligen gillade, en blandning av komedi och allvar i en person. Andra boken fastnade jag inte för, men den sista, The Last Star, tyckte jag avslutade serien på ett bra sätt! Detta är en serie jag verkligen rekommenderar, men se INTE filmen före du läser boken. Den var verkligen en besvikelse.


Jag äger nu alla böcker i serien "The Selection". Det är i det stora hela 6 böcker, tre som är den fösta "delen" (The Selection, The Elite & The One). De två som följer är samma serie men med andra men relaterade karaktärer (The Heir & The Crown). Sedan finns det en samling korta berättelser om mindre karaktärer som heter Happily Ever Efter. Jag har The Crown samt kortberättelserna kvar att läsa, men jag äger de båda och planerar att läsa dem väldigt snart! Detta är en lättsam samling böcker men de har alla en intressant och spännande historia om både kärlek, politik och intriger. Kort och gott är detta typ en liten fantasy spinn på Bonde Söker Fru, haha!

Likes

Comments

övrigt

Hej på er!

Kan berätta att jag de senaste två dagarna varit med om den värsta magsjukan i mitt liv. I torsdags började jag må illa vid 15 ungefär. Tänkte inte mer på det. Vid 17 hann jag precis parkera bilen i garaget, ta ut C innan jag sprang till toan och kräktes. C undrade varför jag "rapade". Samlade mig och plockade ut lillen ur bilen. Värdmamma var på väg hem och skyndade sig i trafiken. Jag kräktes en gång till och försökte hålla pojkarna i schack. Värdmamma kom hem och jag fick gå upp till mig. Kräktes ännu en gång, en gång efter det och en gång till, enda fram till 06.30 dagen efter. Har aldrig mått såhär dåligt.

Nu två dagar senare känner jag i kroppen att den inte är helt återställd ännu. Men har lyckats äta idag och känner mig betydligt bättre från i torsdags och igår. SÅ SÅ glad att det värsta är över. Har tagit idag åt att tvätta lakan och desinfektera toalett och handfat, allt för att inte få tillbaka detta. Imorgon hoppas jag att jag är återställd, men jag är glad att det bara är söndag så jag har ännu en vilodag innan jobb.

Likes

Comments

livet som au pair

Hej på er!

Imorse kollade jag upp en "farm" dit jag kunde ta pojkarna för att spendera förmiddagen där. Det såg jättemysigt ut med massor djur och tänkte att C och S skulle tycka om det. Packade in barnen i bilen, väskan, jackor och vagnen. Kom fram, packade ur allt och började traska från parkeringen. 100 meter senare möts jag av ett HAV av lera och redan här började jag vända. Pojkarna blev så besvikna och förtid inte alls varför vi var tvungna att åka igen.


Vi hann i alla fall hälsa på en vänlig get och en ko lite längre bort innan vi satte oss i bilen. Lillen var förtvivlad och undrade vart kossan gått och sa "moooooo" i typ 15 minuter. Bestämde mig för att åka till ett fik i närheten och de blev på lite bättre humör! De fick varsin bit banankaka och jag tog en juice. Det pinsamma var att jag inte fick upp den förbannade korken och var tvungen att fråga en äldre dam bredvid oss haha.

Resten av dagen flög förbi och jag fick vila då barnen napade. Nu sitter jag i min pyjamas och planerar inte flytta på mig under resten av kvällen haha. Sov gott!

Likes

Comments

utflykter, vardagskarameller

Hej på er!

Denna långhelg har nu kommit till ett slut och slutade inte riktigt som tänkt. Skulle varit ledig idag också, så jag och Ellen åkte på äventyr imorse. När vi nästan var hemma igen skriver värdmamma att värdpappa har fått magsjuka och spytt hela bilresan hem från lake huset. Hon frågade om jag kunde hjälpa henne eftersom det behövdes handlas och packas upp efter helgen och jag sa självklart ja! Så jag jobbade från typ 4-7.Vi startade vår lördag med en dunderlunch på Del Frisco's Grill. Mat i mängder och vi gick inte därifrån hungriga. For sedan vidare på jakt efter jacka till mig och jag hittade en efter många om och men. Åkte hem till mig, duschade, packade min väska och hämtade upp Hannah innan vi åkte tillbaka mot Ellen.


Kvällen spenderades genom att spela Watch Ya' Mouth. Spelet går ut på att man har en platsgrej som håller ut munnen samtidigt som man ska förklara ord för sina medspelare. Vissa ord var OMÖJLIGA. Skrattade tills jag kiknade. Hannah åkte hem runt 9 då hon skulle jobba idag, jag och Ellen såg på Mamma Mia och somnade sedan sött bredvid varandra.


Gick upp, åt frulle och åkte iväg på nya äventyr imorse. Det har med andra ord varit en fullspäckad helg med mycket mat och mycket Ellen, haha. Men man kan aldrig få för mycket av de två <3

Likes

Comments

vardagskarameller

Glad söndag på er!
Sitter i soffan och väntar på att Ellen ska plocka upp mig. Vi ska luncha och sen åka på jakt efter en ny jacka till mig. Sedan får vi se vad dagen har att erbjuda!

Gjorde en lyxfrulle idag bestående av smoothie, kaffe och äggröra. Det var väldigt gott och står mig fortfarande ganska bra på detta mål haha.

Likes

Comments

shopping, utflykter

Hej på er!

Denna lördag har jag spenderat med Ellen. Jag plockade upp henne vid 11 och då satte vi kurs mot dagens äventyr!


Först på agendan stod ett område med outlet-butiker som ligger ungefär 30 minuter från mig. Det fanns allt från GAP till Adidas till Michael Kors, verkligen ett superfint ställe med massor shopping som jag definitivt vill åka tillbaka till! Jag köpte ett par jeans från American Eagle och ett par solbrillor från Steve Madden.


Vi gjorde ett depåstopp på en bokaffär/café i närheten som var supermysigt innan vi åkte vidare till ett shoppingcenter. Hittade massor nya klädesplagg på Forever21 och ett par träningstights på Hollister.


Vi började återvända hem och spelade gamla musikhits på högsta volym i bilen, kan säga att mina öron fortfarande ringer lite haha. Vi kände att hungern växte och vi beslöt oss för att lyxa till det med trerätters på en restaurang som heter "The Local". Vi delade på dumplings till förrätt, åt kött och pommes till varmrätt och till efterrätt delade vi på en créme brulée och någon form av varm kaka. SÅ SÅ GOTT, värt varenda krona.

Min värdfamilj har åkt iväg till vårt lake house över helgen så jag har vårt trevåningshus + källare för mig själv i två nätter. Är ärligt talat lite nervös, men tror bara att det är jag som skrämmer upp mig själv haha. Imorgon ska jag och Ellen ses igen på lunch och också se om vi kan hitta en ny jacka till mig. Filmen "The Proposal" går på tv och jag ÄLSKAR denna film. Så jag ska se klart på den innan jag lägger mig! Kram!

Likes

Comments

livet som au pair

Hej på er!

Fredagen lider mot sitt slut och jag har nyss slutat. Mina värdpäron har varit ute och ätit så jag la barnen som snabbt somnade sött i sina sängar. Nu ska jag strax göra mig klar för sängen, kanske se på en film innan jag somnar! Imorgon ska jag och Ellen åka till en outlet och se om vi kan fynda på lite kläder.

bilderna kommer från mina första månader här
Har förövrigt varit här i 242 dagar nu, inte för att det är en stor siffra eller något haha. Men tänker ändå hur fort allt har gått. Hur mitt liv som gymnasieelev förvandlades till ett liv som (i princip) en morsa. Även när jag inte jobbar oroar jag mig över barnen och familjen, om alla mår bra, om alla är okej eller om de glömt något. Jag har kommit hela familjen så nära och jag är så lyckligt lottad att ha en familj som räknar in mig i den.

Här är ett par saker jag lärt mig sedan jag blev au pair:
  • Det är rätt jobbigt att bo på sin arbetsplats vissa dagar därför är det så viktigt att göra saker för att komma bort, även om det bara är en kort promenad. Ät middag med en vän, se en film på bio eller åk på en shoppingtur.
  • Kommunikation är så så viktigt. Om det finns något som inte känns rätt för dig är det så viktigt att ta upp det och se om det finns lösning. Utan att ta upp problemet kommer det gnaga på dig mer och mer medan personen på andra sidan kanske inte ens är medveten om att det stör dig.
  • Hemlängtan är något naturligt som (jag tror) alla på resande fot någon gång kommer känna igen sig i. Min lösning på detta är att våga visa vad man känner, jag berättar alltid för min värdmamma och det slutar alltid med att vi har en lång och givande konversation om allt egentligen. Mina vänner är också guld värda när det kommer till tröst och att få mig på andra tankar.
  • Dollarn står ju ungefär i 10 svenska kronor. Något som jag finner otroligt irriterande med detta är ju att inget verkar riktigt dyrt här haha. Jag menar 10 dollar ser ju så mycket mindre ut än 100 kronor, right?! Otroligt frustrerande och inte positivt för min plånka.

Likes

Comments