Header

Amsterdam

Hej hopp!

Här kommer ytterligare tips på matställen, men nu mer fik.


Metropolitian

Detta är ett litet chokladfik som ligger i närheten av Dam Square. De har inte så himla mycket choklad som man skulle kunna tro utan det är mest de vanliga delikatesserna som glass, de här små holländska pannkakorna och belgiska våfflor. De säljer lite praliner och andra små chokladdelikatesser och även en kakaoöl.


Voc Café

Detta är ett mysigt café som ligger vid vägkanten när centralen. Det ser ut som en miniborg och kanske lätt misstas för ett museum eller liknande. Det är väldigt lugnt och de gångerna jag varit där har det aldrig varit särskilt mycket folk. De har en lunchmeny och man kan beställa kaka och kaffe och öl.


Selma's

Det är ett fik som serverar svenska saker som ligger en bra bit väster om staden. Det tar ungefär 40min att gå från Centralen. När jag var där tyckte jag inte att det var ett jättemysigt ställe, väldigt mycket kalt trä och ingen mysig atmosfär. Jag gick dit för att jag trodde att det fanns en del svenska där och att även personalen kanske pratade svenska, det stämde inte. Det som är lite roligt är att det mesta står på svenska, det enda som inte står på svenska är innehållsförteckningen som står på engelska istället. Men de hade väldiga goda kardemummabullar!!

Scandinavian Embassy

Mitt absoluta favoritställe i hela Amsterdam är Scandinavian Embassy. Det är nästan så att jag inte vill berätta det för er för jag vill ha det för mig själv, men jag vet inte när jag kommer tillbaka nästa gång och jag tycker andra ska njuta av det lika mycket som jag. Scandinavian Embassy är ett svenskt fik som ligger i De Pijp, dvs söder om centrum. Här pratar faktiskt en del av personalen svenska och det är även en svensk som äger det. Det är väldigt mysigt och mycket populärt. Det bästa är deras kanelbullar!! Mmmh, så goda!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Amsterdam

Hej på er!

Här kommer andra delen av tips på saker att göra i Amsterdam. Denna gången är det underbara matställen.


Foodhallen

Ett väldigt mysigt ställe i Amsterdam är De Foodhallen. Det ligger en bit väster ut utanför centrum och det tar ungefär 30 minuter att gå från Dam Square. Det är en stor byggnad som innehåller massa matstånd, lite som Saluhallen i Göteborg fast de säljer bara färdiglagad mat. Där finns nästan allt du kan tänka dig: dumplings, hamburgare, burritos, fisk och skaldjur, delikatesser, drinkar, you name it.


Pllek

Ett av de coolaste ställena i Amsterdam måste vara Pllek. Det ligger på NDSM, den norra delen av Amsterdam och man måste ta en färja dit som tar ungefär 7 minuter, färjan är gratis så oroa er inte för det. Pllek är uppbyggt av massa containrar och ingången känns både lite udda men samtidigt cool. Man kan äta middag där, men det kostar nog en del, och man kan även dricka kaffe och äta kaka. De har även lite aktiviteter ibland


Mojo

För er som gillar sushi och kan tänka er att betala en summa för det, i så fall ska ni gå till Mojo. Det ligger på Oosterdokskade, i samma linje som tågstationen men lite mer öster ut. Om du bokar bord kan du få ett bord vid ett av de stora fönstren som vätter ut över kanalen. En middag kostar ungefär €26 (exkl. dryck) och du får du äta så mycket du vill på 2,5h. Du får en liten iPad där du kan beställa in rätter och får beställa in max 5 rätter per person.

Pannenkoekenhuis Upstairs

Amsterdams nog minsta restaurang, Pannenkoekenhuis Upstairs. Så mysigt!! Det ligger på Grimburgwal, en tvärgata en bit söder om Dam Square. Man ser det knappt utan enda gången man nog skulle lägga märke till det är om man går förbi och dörren står öppen. Man måste gå upp för en lång, brant och smal trappa och då kommer man upp till en liten liten restaurang men ungefär tre bord. Risken finns att det inte finns plats när du kommer så ett tips är att boka bord. En pannkaka kostar ungefär €10, vilket kanske är ganska mycket för en pannkaka men de är lika stora som en pizza. Det finns massa varianter att välja på, allt från frukt till kött, till sprit. SÅ GOTT!!


Le Pain Quotidien

Detta är nog inte direkt en restaurang utan mer ett brunchställe. Dock inte den buffebrunchen som kanske är vana vid, utan du beställer det du vill ha och det har ett fast pris. Det ligger på Spuistraat inte långt från Amsterdam Museum. Lite mindre restaurang i två våningar med möjlighet att sitta ute.


Likes

Comments

Amsterdam

Godmorgon hörni!

Tänkte slänga ihop lite inlägg om vad man kan göra i Amsterdam och börjar med utelivet. Jag är ingen festmänniska så jag har inte gått ut särskilt mycket under min tid i Amsterdam men nån enstaka gång har det blivit av.


Coco's Outback

Ett ställe vi oftast gick till när vi gick ut var till Coco's som ligger precis i slutet av köpgatan, dvs. söderut, på Rembrandtsplein. Varje dag har du ett nytt "erbjudande" så på måndagar är det 50% på all mat och torsdagar är det karaoke night. Och varje dag mellan 18-19 och 22-23 eller 22-stängning, beroende på vilket dag det är, har de Happy Hour så det blir ännu billigare än vad det redan är.


De har mycket att erbjuda och härlig stämning, det finns möjlighet att sitta inne och ute. Från torsdagar fram till lördag (tror jag) försvinner sittplatserna inne för att skapa ett dansgolv.


Är man där innan 23 är det gratis inträdde och därefter får man betala men har för mig att det är typ 2-3€ så det är inga stora pengar det handlar om.


Amsterdam Roest

Ett av de coolaste ställena att gå till er Roest. Det är en bar inrymt i en gammal lagerlokal där de sparat mycket av det gamla. Du hittar det en bit i utkanten av centrum, öster om centralstationen, på Jacob Bontiusplaats 1.


Det är väldigt populärt och även de har sitt egna schema med aktiviteter under dagarna. Man kan ta sig dit via land-eller vattenvägar. De har ett brett sortiment av drycker och, något jag inte sett, spetsad slush.


Det finns möjlighet att sitta ute vid kanalen eller inne, antingen i den större delen där det finns biljardbord, bord och stolar, lite soffor, öppen spis, bar och restaurang tror jag, eller i den mindre delen där det finns ett mindre dansgolv, bar och en dubbeldäckare. Japp, de har en gammal röd dubbeldäckare som de öppnat upp ena långsidan på och inrett med soffor och puffar, man kan sitta både uppe och nere.


Hannekes Boom

Ett av de populäraste ställena i Amsterdam måste vara detta ställe, Hannekes Boom. Det är alltid fullt med folk, det spelar ingen roll vilken dag det är.

Man kan ta sig dit på flera sätt och på deras hemsida ger de förslag på hur man tar sig dit via land-, vatten-och luftväg, dvs. cykel, buss, tåg, spårvagn, gång, båt och fallskärm.


Detta är nog, förutom ett av de populäraste ställena, ett av de hippaste ställena. De har massa sittplatser, inte så många inne men en hel del ute. Ute kan du välja (om det finns plats) mellan att sitta omgiven på tre sidor av kanalen, på bryggan, på framsidan under färgglada parasoll och färgglada lampor, på baksidan precis vid kanalen eller på taket. Inne har de en soffa runt en eldstad och lite bord och stolar, som plockas undan när folk vill dansa.


Man kan äta mat eller bara gå dit och ta en drink. Det är inte jättedyrt med en öl - det är det iförsig inte nånstans i Amsterdam om man jämför med Sverige - men maten är lite dyrare men det är fortfarande överkomliga priser. Men eftersom det är så populärt så finns risken att man måste vänta ett tag på maten.


Prime

Detta är en nattklubb vid Rembrandtsplein. (Rembrandtsplein består till 90% av barer och nattklubbar). Jag har varit där en gång och då fick tjejer gå in gratis och killar fick betala €5 för att komma in.

Det var trångt och högljudt (alltså vilken nattklubb som helst). De spelade helt okej musik inte så mycket holländsk musik utan mest internationell musik.


Kan vara så att jag kommer på nåt mer ställe under dagen och de uppdaterar jag detta, men sannolikheten är nog ganska liten. Men fler inlägg om saker att göra kommer så håll till godo och ha en bra måndag!


Likes

Comments